- E-book olvasók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3314 üzenetére
akkor majd a pontos hibaüzenetet és a kimenetet is bemásolhatnád, hogy lássam, mi a porbléma.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3312 üzenetére
pedig elvileg jó. másoltad a parancssort, vagy utólag gépelted?
(egérrel kijelölöd, majd terminálba középső gombbal beilleszted.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3308 üzenetére
easyubuntu?
(amúgy kell a restricted-modules meg az nvidia-glx megfelelő verziója, meg egy dpkg-reconfigure xserver-xorg, ha kézzel akarod csinálni)
az mplayer fordításnál mire írta, hogy nincs ilyen parancs? lehet, hogy csak elírás volt.
derossi: jobb-klikk tulajdonságoknál az ikonra kattintva tudsz neki tetszőleges ikont megadni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3282 üzenetére
a mplayert azért jó fordítani, mert akkor a magyar nyelvet is be tudod állítani. én a köv. ''egyszerű'' paranccsal szoktam:
belépek a mplayer forrás-kt-ába, és egy sorba:
DEB_BUILD_OPTIONS=''--enable-gui --language=hu --disable-runtime-cpudetection --enable-streaming --enable-menu'' fakeroot debian/rules binary
ez csinál szépen egy mplayer-<verzió>.deb-et a forráskönyvtáron kívülre, amit utána dpkg -i mplayer-<verzió>.deb paranccsal telepítek. -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3262 üzenetére
tapasztalatból mondom, ennél egyszerűbben nem fogsz tudni telepíteni teljes értékű disztrót. hogy nem jött be? mennyi időt töltöttél a megismerésével?
amúgy meg mi a bonyolult a telepítésében? 2 parancsot kell tudni:
apt-cache search <jellemző kifejezés>
apt-get install <csomag>
ha nincs meg csomagban, akkor másik 4 parancs:
./configure
make
checkinstall -D
dpkg -i
hardcore játékosoknak:
fakeroot debian/rules binary
pár csomag felpakolása után már csuklóból megy.
ha meg nem szereted a parancssort, ott a synaptic (sose használtam...) -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3260 üzenetére
őszintén: akkor mi értelme volt
csak azért, hogy elmondhasd, hogy van linuxod is? ha nem használod, akkor hiába van.
-
ngabor2
nagyúr
a lustaság kérdez belőlem (lusta vagyok utánaolvasni): lehet-e, és ha igen, hogyan lehet a proci sebességét röptében állítani? most biosból kapott a proci +10%-ot, de ez még érzésem szerint nem a teteje. a mem elvileg bírja min. 250-ig.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3199 üzenetére
annyit javítanék abban a hsz-ban (beleírni nem akarok), hogy a grub-install /dev/akármi helyesebben a jelen esetben
grub-install hd0 -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3184 üzenetére
/etc/apt/sources.list
ebben vannak a források, vagy repository-k (magyarul tárolók). néhány sor végére oda kell írni, hogy multiverse (praktikusan annak, ahol ott van, hogy universe), majd sudo apt-get update
és ez mindkét kérdésedre válasz
ja, és mehet egy apt-cache search lame, vagy egy apt-cache search mp3 keresés is.
GD: ez végülis igaz, de egy ismerkedőt ne riasszunk el egyből a fordítással, ami ráadásul nálam anno nem is jött be. amíg van apt-get-tel telepíthető csomag, addig legalábbis semmiképp. -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3180 üzenetére
és ha mp3-kodeket teszel fel, pl. liblame0? de az apt-cache search a te barátod.
amsn-hez pedig tedd be pl. a multiverse repositorykat is a sources.list-be, majd apt-get update. az, hogy valaminek a kiterjesztése deb, még nem biztos, hogy jó lesz neked. sőt, ez a legegyszerűbb módja egy telepített rendszer összedöntésének. amíg van saját csomag, addig onnan kell telepíteni. ha nincs, akkor fordítani kell. csak végszükség esetén, és jól leírt körülmények között szabad egyéb debet feltenni. annakidején nekem is több órámba került a rendszer megtisztítása... pedig én nagyjából már hozzáértőnek tartom magam. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3164 üzenetére
ez nem volt egy túl nyerő ötlet...
sudo grub-install hd0 kellett volna. ugyanis nagy valószínűség szerint ez szúrta el a win-t...
Grafi: a kernel-headers csomag kell neked (apt-cache search header), méghozzá az a verzió, amelyik kernel épp fenn van nálad. fordításkor azokat hiányolja. a .../build kt egy link a /usr/src/linux kt-ra, ezen belül kellene lenni a headereknek. -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3141 üzenetére
no, későn néztem be... ext3 helyett inkább a reiserfs-t ajánlottam volna, bár az ext3 se olyan rossz.
a többi partícióhoz elvileg nem nyúl, de azért nézd meg, hogy egyiknél se legyen bejelölve a formázás. nálam alapból nem volt, de jobb félni, mint egészni.
grabber: Remote message: Unknown username or servic e
biztos, hogy jól írtad be a usernevet/jelszót?
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: Using interface ppp0
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: Connect: ppp0 <--> eth0
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: PAP authentication succeeded
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: peer from calling number 00:0F7:21:xx:xx authorized
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: local IP address 84.2.91.xx
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: remote IP address 145.236.238.xx
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: primary DNS address 195.228.240.xx
Aug 12 13:31:32 lizard pppd[4236]: secondary DNS address 195.228.242.xx
kb. így kellene kinéznie.
a hálókártyával elvileg nincs gond, mert rtl8139, az elég elterjedt, több is volt nekem, gond nem igazán volt velük. -
ngabor2
nagyúr
válasz
grabber #3130 üzenetére
akkor próbáld a következőt:
sudo poff -a
pon dsl-provider
a kimenetet pedig másold be ide.
esetleg próbálkozz megint a sudo pppoeconf paranccsal.
mondjuk lehet, hogy már a hálókártya nem tetszik neki, akkor meg csinálhatjuk itt a tiszteletköröket... milyen chipes? lspci mit ír ki rá? csak az ethernet controller-es sor érdekel.
roby: egy időben én is erősen gondolkodtam rajta... asszem a 6.10-nek külön partíción adok majd még egy esélyt, és ha nem válik be, akkor maradok a jelenlegi, nagyjából beállítottnál. -
ngabor2
nagyúr
válasz
grabber #3126 üzenetére
ps aux | grep pppd
mit mond?
ha csak egy sort ad vissza, és nem ilyesmit:
root 4236 0.0 0.0 2708 860 ? Ss Aug11 0:00 /usr/sbin/pppd call dsl-provider
akkor próbálkozz parancssorból a pon dsl-provider paranccsal. de linux alatt általában a ''nem csinált semmit'' a jó jel, ha hiba van, akkor szokott kapálózni.
ellenőrzésképp egy ping freemail.hu-t nyomjál, hogy kilát-e (ctrl-c-vel lehet megszakítani).
Roby: a /etc/fstab-ban is benn vannak azok a felmountolt partíciók? mondjuk én alapból letiltottam minden ilyen okos mountolást, tehát konkrét tapasztalatom nincs vele. ha nagyon zavar, hogy nincs az asztalon, csinálj rá kézzel linket. -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #3116 üzenetére
először is valahonnan válassz le 2 partíciót: egy kb. 5-10gb-osat linuxnak, meg egy 1gb-osat swap-nek. a pqmagic asszem meg tudja csinálni, előtte azért a fontos dolgokról készíts backupot!
aztán boot a cd-ről, és az vezetni fog. annyi, hogy jól figyeld meg, hova telepíti a cuccot, és csak azt engedd neki formázni. mondjuk a többit alapból nem is akarja piszkálni, de jobb odafigyelni
ha felment, dual bootos rendszered lesz, mert végignyalja a vinyókat, hogy mit talál. az xp-t felismeri, és beteszi a végére. ha előrébb szeretnéd, akkor a /boot/grub/menu.lst-t kell egy kicsit szerkeszteni... de erről majd ha aktuális lesz.
az nvidia driver telepítése pedig legegyszerűbben az easyubuntuval fog menni, ha már van rendszer, akkor sudo apt-get install easyubuntu, majd ha feltelepült, akkor futtatni kell, és szépen felpakol mindent, ami kell. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3114 üzenetére
pedig elvileg csak azt írja felül. valószínűbbnek tartom, hogy az xorg valamelyik komponense nem jól frissült. vagy valami beleszaladt. pedig nem illene.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3111 üzenetére
ngabor@lizard:~$ xprop -root | grep XKB
_XKB_RULES_NAMES(STRING) = ''xorg'', ''pc104'', ''hu'', ''102_qwertz_dot_nodead'', ''''
ngabor@lizard:~$ gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
layouts = [hu 102_qwertz_dot_dead]
model = pc105
options = [grp grp:alts_toggle]
overrideSettings = true
akad egy pár különbség...
tipp: a gnome-control-center-t próbáld meg terminálból indítani, és nézd meg, hogy abban ír-e ki hibár a végén. az talán közelebb visz a megoldáshoz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3109 üzenetére
a gnome-control-centerben nincs lehetőség billkiosztást beállítani?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3106 üzenetére
alakul...
gnome, vagy kde?
gnome-control-center, vagy kcontrol. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3104 üzenetére
és továbbra se megy? egy /var/log/Xorg.0.log-ot dobj, különös tekintettel a vége fele levő szöveges hibaüzenetre. ne szúrd be az egészet, mert az hosszú.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3101 üzenetére
3 verziónak kell egyezni:
- a futó kernelnek
- az nvidia modulnak (restricted)
- és az nvidia-glx-nek.
nekem is volt pár köröm, mire mindent szinkronba tudtam hozni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3098 üzenetére
nvidia-glx-legacy lehet, hogy ez kell neked. nálam is volt valami kavarás, a kernelmodul régebbi volt, mint az nvidia-glx.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3093 üzenetére
dpkg-reconfigure xserver-xorg, és válaszd ki az nvidia modult. ehez kell a megfelelő restricted-modules csomag, ami fenn van, ha az nvidia modult felajánlja.
ha nincs fenn, akkor uname -v-vel nézd meg a futó kernel verzióját, és az ahoz tartozó restricted-modules-t telepítsd fel (apt-cache search restricted | grep `uname -v`) az uname -v körül ` (alt-gr 7 magyar kiosztás szerint) van, ami ebben van, az a beírt parancs értékét adja át.
mod: derossi módszere se rossz, sőt, ott az easyubuntu is, az is fel tudja pakolni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #3005 üzenetére
## Uncomment the following two lines to fetch updated software from the network
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted
## Uncomment the following two lines to fetch major bug fix updates produced
## after the final release of the distribution.
deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted
deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted
## Uncomment the following two lines to add software from the 'universe'
## repository.
## N.B. software from this repository is ENTIRELY UNSUPPORTED by the Ubuntu
## team, and may not be under a free licence. Please satisfy yourself as to
## your rights to use the software. Also, please note that software in
## universe WILL NOT receive any review or updates from the Ubuntu security
## team.
deb-src http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper universe
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security universe
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security universe
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ dapper multiverse universe main restricted
deb-src http://archive.ubuntu.com/ubuntu dapper multiverse
alap felpakolt, asszem 2 heyen ki van egészítve a multiverse repóval. -
ngabor2
nagyúr
ajánlom figyelmedbe az alábbi sort:
PLF REPOSITORY (Unsupported. May contain illegal packages. Use at own risk.
ez keményen bekavarhatott. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2993 üzenetére
az amsn is ''simán'' apt-get-tel ment fel? hogy néz ki a sources.list-ed? nincs belekeverve véletlen más disztrib? én akkor jártam így, mikor meggodolatlanul egy csomagot sid alól akartam feltenni. pontosabban fel is ment, csak onnantól kezdve egyéb csomagokat is hozott, ami miatt egyszerűen sok cuccot nem tudott feltenni. ezek után vagy csak a saját sources.list-ből telepítek, vagy forrásból, checkinstall-lal.
az elszúrt függőségek megszűntetése macerás és fáradtságos meló. úgyhogy hosszú menetre készülj.
(ha aktív vagy, és ssh-szervert tudsz futtatni, akkor talán holnap megpróbálok segíteni, távolról.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2988 üzenetére
nem hiszem, vannak fals értékek minden szenzornál. vagy rosszul mér, vagy rossz a számolóképlet.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2985 üzenetére
M/B Temp: +53°C (high = +45°C, hyst = +40°C)
CPU Temp (Intel):
+30°C (high = +60°C, hyst = +50°C)
szerintem ezek a reálisabb értékek. bár meg merném kockáztatni, hogy ''kicsit'' meg vannak kavarva, és inkább a proci 53 fokos. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2983 üzenetére
naccerű, most indítsd a gkrellm-et, és a sensors résznél már lesz egy kis nyilacska a kategóriák előtt. ráklikk, és lenyílik, tudsz válogatni. megy ez...
bár ez a 126°C-os power temp kicsit mintha magas lenne... -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2981 üzenetére
és sensors-ra most mit ír ki?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2978 üzenetére
S36lm-sensors itt van. előtte a szám csak azért van, hogy sorrend legyen.
reboot nélkül pedig igen, vagy rootként kiadod a lenti sort, vagy sudo után beírod, és ubuntus módon futtatod.
ha megvan, akkor utána a sensors parancs hatására ki kellene írnia a szenzorok értékét.
(megj.: ha nem menne, akkor azt kell ellenőrizni, hogy a szükséges modulok benn vannak-e. bár elvileg a modules-be is bekerült, illetve próba során rákérdezett, hogy töltse-e be.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2973 üzenetére
most figyelem, van olyan, hogy /etc/init.d/lm-sensors. ez az /etc/rcS.d-ben benne van, tehát minden boot során lefut. innentől kezdve vannak szenzorok.
ha reboot nélkül akarod megúszni, akkor
/etc/init.d/lm-sensors start
paranccsal tudod indítani. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2969 üzenetére
pedig nem bonyolult. ha fenn van a cucc, akkor root-ként sensors-detect, és az megkeresi neked. a végén kérdezi, hogy kiírja-e, milyen modulok kellenek. arra mondj igent, és amit kiír, azt szúrd be a /etc/modules file-ba.
valamelyik induláskor lefutó init-file végére szúrd be, hogy sensors -s, utána a sensors parancs már ki fogja írni az értékeket. és innentől a gkrellm is megy. -
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #2964 üzenetére
hol van a .bin? azt kell elindítani. az nem megy?
nem biztos, hogy a /usr/share kt-ba tette, sőt, biztos, hogy nem oda. a futtatható progikat általában valamelyik bin-be teszi, /bin (ritka), /usr/bin (csomagból általában) /usr/local/bin (forrásból általában). de ha ''csak úgy'' userként feltetted, akkor biztos, hogy nem ezek között van.
forest_roby: először a szenzorokat éleszd fel: sensors-detect. utána lehet szó a gkrellm-ről. mint mondtam, az csak egy frontend.
apt-get install lm-sensors -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2960 üzenetére
haladás... ne csak a wint tömjék a népbe számítástechnikai ismeretek'' címszó alatt. csak sajnos attól tartok, hogy egy darabig nem sok értelme van
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2955 üzenetére
igen, sensors és frontendjei. nekem a gkrellm jött be leginkább. alapból feltelepül a sensors, ha érzékel telepítéskor szenzorokat. (amúgy meg muszáj)
kolombusz: progit többféleképp lehet telepíteni.
- alapból, hacsak van rá mód, akkor csomagból. apt-cache search segítségével rákeresel, és apt-get install-lal felteszed. ha nincs, akkor forrásból, az külön móka. ha bináris formában terjed, akkor vagy van telepítője, vagy bárhova kicsomagolhatod, és onnan fut.
grabber: ha nem neked való a linux, akkor ne használd... ez ilyen egyszerű. attól még igen sokaknak jó rendszer. -
ngabor2
nagyúr
válasz
(Kolombusz) #2945 üzenetére
ha van egy progi egy cd-n, akkor nem úgy kell telepíteni, mint win alá. a linux nem windows.
itt gondolkodni kell.
derossi: te egy rendszert telepíteni, konfigolni, rebootolni, vagy használni szeretnél? mert én ez utóbbit. az előzőek engem nagyjából hidegen hagynak, hogy mennyi időbe tellik. (nem kell a beállított rendszert kikapcsolni, és akkor nincs reboot-idő)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #2916 üzenetére
pl. unrar?
unrar x fileneve.rar
mod: elkéstem...
Forest_roby: livecd be, és arról első körben másolgasd be a libc file-jait.
/usr/lib/libstdc++.so.6.0.7
/usr/lib/libstdc++.so.6
ez utóbbi egy symlink az előbbire.
nem véletlenül figyelmeztetett, hogy ne szedd le. kb. az egész rendszer alapját lőtted ki... -
ngabor2
nagyúr
restricted modulok smp kernelhez nincsenek? jelesül nvidia vidkártyához kellene, de ahoz az apt-get nem talál. vagy jó hozzá a nem-smp-s kernelhez való? (ezt erősen kétlem, bár ki tudja...)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2770 üzenetére
ezt kell átírni, hogy a sunos javara mutasson.
én mc-ben szoktam csinálni, de van parancssoros megoldás is. először törölni kell a /etc/alternatives/java, javaws linkeket, majd
ln -s /usr/lib/j2re1.5-sun/bin/java /etc/alternatives/java
ln -s /usr/lib/j2re1.5-sun/bin/javaws /etc/alternatives/javaws -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2767 üzenetére
ls -l /etc/alternatives/java
mit ír ki?
derossi:
az, amit írtam, egy környezeti változó. ha beírod valamelyik sort pl. a /etc/profile-ba, akkor belépéskor automatikusan azt az értéket veszi fel.
[link] itt ''toleránsabbak'' a nagyon kezdő kérdésekkel. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2764 üzenetére
az /etc/alternatives/java mire mutat? mert ha a csomagból telepíthető szutyok java-ra, akkor nem csoda, hogy nem megy. nálam is csak állt vele. feltettem a sun-os java-t, azóta hasít.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2762 üzenetére
sun-os java van alatta? mert ha nem, akkor az a baja.
amúgy van azu csomagban, én is úgy tettem fel először. lehet, hogy a multiverse szekcióban van, nem tudom.
a sun java installálása külön szám. [link] -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
derossi #2756 üzenetére
esetleg a locales-t állítsd be
export LANG=hu_HU vagy
export LANG=hu_HU.utf8
(Sianis: nem ellened, csak már többször felmerült: ha valaki egy progival kapcsolatban kérdez, akkor először arra próbáljunk meg válaszolni. ha azt kérdezte volna, hogy melyik msn-klienssel nincs gond az ékezetekkel, akkor lett volna jogos a hsz-od.) -
ngabor2
nagyúr
kubuntu 6.06, kopete 0.11.1
az emotikonok mellett mindenféle vad dolgokat megjelenít. pl. ha beírja a túloldal, hogy nem, akkor vagy egy kis fejrázó smiley, vagy egy fejrázó repper srác () jelenik meg...
legújabb hülyesége, hogy minden bejövő h betűt lecserél egy H-n támaszkodó vizilóra...ez már sok. ráadásul nem tudom, hol lehet ezt kikapcsolni.
az emotikonok jól jönnek, de ezek az extra baromságok már nagyon sok nekem. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Eszleny #2711 üzenetére
akkor visszakérdezek: kell neked initrd? van olyan modul, amit a gépeden nem tud a kernel betölteni? én sose gyártottam initrd-t, mégis többnyire működő kerneleim voltak.
az initrd-t arra találtak ki, ha olyan eszköz van a gépben, amit natívan nem érsz el kernelszinten, viszont már bootkor szükséged van rá. de mivel épp azért fordítassz magadnak új kernelt, hogy a boot során szükséges dolgok benne legyenek, ami meg kell, az modulban legyen, ezért jó közelítésel az initial ramdisk támogatást ki is kapcsolhatod... és akkor nem kell azzal foglalkozni.
(oké, ez a probléma megkerülése, de optimált rendszernél ez az egyszerűbb mód. mondhatnám azt is, hogy nem értek az initrd-hez... de akkor mit gondolnátok rólam)
-
ngabor2
nagyúr
no, átvágtam a gordiuszi csomót: az ati kártyát lecseréltem nvidiára (fx5200... jó az nekem
). most már megy a 3d-gyorsítás.
-
ngabor2
nagyúr
(II) LoadModule: ''GLcore''
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.so
dlopen: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.so: undefined symbol: __glXLastContext
(EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.so
(II) UnloadModule: ''GLcore''
(EE) Failed to load module ''GLcore'' (loader failed, 7)
valamint
ngabor@lizard:/var/log$ dpkg -S /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.so
xserver-xorg-core: /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.so
szükséges (?) csomagok:
root@lizard:/home/ngabor# apt-get install linux-restricted-modules-2.6.15-25-386 xserver-xorg-driver-ati xorg-driver-fglrx
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése... Kész
linux-restricted-modules-2.6.15-25-386 már a legújabb verzió.
xserver-xorg-driver-ati már a legújabb verzió.
xorg-driver-fglrx már a legújabb verzió.
0 csomag frissítve lesz, 0 új csomag lesz telepítve, 0 el lesz távolítva és 26 nem lesz frissítve.
az easyubuntu szerint is megvan minden.
ennek ellenére:
ngabor@lizard:~$ fglrxinfo
display: :0.0 screen: 0
OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.1)
kérdés: hogyan tudnám végre a 3D gyorsítást belőni?
ja, a kártya egy radeon9550 -
ngabor2
nagyúr
én úgy tudom, hogy export után frissül. és direkt abból a terminálból indítottam, amelyikben exportoltam (máshonnan nem sok értelme lett volna...)
de újabb probléma: a feliratok is rosszak lettekmindenféle hülye karakterek, meg szóössze-esések vannak benne. régebben ez is jó volt. próbáltam, nem a fontok miatt, mert újonnan az mplayer oldaláról leszedett fontokkal se megy. valahol a nyelv-beállításokkal lesz itt a gond, még keresgélek.
mod: megvan a megoldás, ha beválik, leírom.
elvileg az újrafordítás megoldotta... csak épp az xv output nincs benne. anélkül meg elég érdekes. a nyelveet ugyanis fordításkor kell megadni
mod2: fééélelmetesen elszúrták a feliratkezelést... most már csak ttf fontot fogad el a gmplayer, az mplayer megy tovább a ''rendes'', hozzá készített fonttal is. de legalább pár dev csomag feltelepítése után megy rendesen a mplayer is.
költői kérdés: mi a túróért szedi le az apt-get dist-upgrade azokat a csomagokat, amik semminek nincsenek útban? -
ngabor2
nagyúr
(process:3863): Gdk-WARNING **: locale not supported by Xlib
(process:3863): Gdk-WARNING **: cannot set locale modifiers
ha csak hu_HU van, akkor nincs ilyen hiba, de angol. mintha a megfelelő locales hiányozna. se a honlapon nem találtam erre utalást, se az apt-cache search nem talált semmi kapcsolódó cuccot. -
ngabor2
nagyúr
mplayernél hogyan tudom visszahozni a magyar nyelvet? az előző verzió magyar volt, a dist-upgrade után angol lett. konfig file-ok között nem találtam eddig nyelvre utaló dolgot.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
nem tudom, hogy ubuntu, vagy azureus bug-e a következő, mert 2 hasonló rendszeren is előjön:
- az azu van, hogy nem hajlandó a filelistát megjeleníteni. ezt első körben azu-hibának venném.
- nincs tálcaikon... pontosabban a frissített rendszeren van egy ''üres'' kocka, ami reagál is, csak épp nincs benne a kék béka. viszont a frissen telepített dappernél semmi nincs. ha elmegyek az adott asztalról, egyszerűen eltűnik, de működik. elővarázsolni meg nem tudom sehogy. próbáltam terminálból is indítani, ott is fut tovább, semmi hiba, forgalom is van, csak épp felület nincs.
- ha valamiféle hiba van, akkor ugyebár jobb alsó sarokban előjön az üzenet az elrejt gombbal, amit be lehet nyomni. kb. ennyit is csinál, benyomódik. de nem rejtődik el az üzenet.
a próbált rendszerek: frissen telepített ubuntu dapper, netről frissítve, sun-os javaval (make-jpkg-val csinált csomagból), valamint egy breezy-ről updatelt kubuntu. breezy alatt nem volt ilyen gond. -
ngabor2
nagyúr
épp ez a poén... frissítés előtt minden gyönyörűen ment, rádugtam, nem kellett a memkártyával külön foglalkozni. van kártyaolvasó, csak nem szeretem.
tehát én a problémát szeretném megoldani, nem workaroundot keresni (mert azt tudok).
hmmm... most nézem, már a 3d se megy. egyre inkább úgy érzem, hogy nem volt bölcs döntés ez az apt-get dist-upgrade -
ngabor2
nagyúr
no, kibukott még egy hiányosság
azelőtt a gtkam-mal egyből tudntam menteni a fényképezőről a képeket, most nem...
Listing files in '/'...
Initializing camera...
Looking for USB device (vendor 0x4a9, product 0x30c2)... found.
Detected defaults: config 1, interface 0, altsetting 0, inep 81, outep 02, intep 83, class 06, subclass 01
Loading '/usr/lib/gphoto2/2.1.6/libgphoto2_canon.so'...
Opening USB port...
Could not query kernel driver of device.
Setting key 'width' to value '1272' (gtkam)
Saving 16 setting(s) to file ''/home/ngabor/.gphoto/settings''
Setting key 'height' to value '996' (gtkam)
Saving 16 setting(s) to file ''/home/ngabor/.gphoto/settings''
ezt a gtkam írja debug módban.
ezek az usb-s modulok vannak benn:
root@lizard:/home/ngabor# lsmod | grep usb
usb_storage 64704 0
usbhid 30688 0
usbcore 104188 5 usb_storage,usbhid,ehci_hcd,ohci_hcd
scsi_mod 124872 5 usb_storage,sr_mod,sbp2,sd_mod,libata
ide_core 125268 5 usb_storage,ide_cd,ide_disk,ide_generic,amd74xx -
ngabor2
nagyúr
mivel úgyis ki kellett kapcsolni a gépet, ezért frissítettem dapperre. hááát...
ami a breezyvel alapból ment, itt kézzel kellett heggeszteni:
- hang
- net
- automatikus bejelentkezés
- egyes eszközök
- egyes csomagokat leszedett (k3b, kopete, azureus), de hogy miért...
tegnap este elég fáradt voltam ahoz, hogy ne tudjam a hálót életre kelteni, se dapper, se sid alatt (ott elfelejtettem a szolgáltatót átállítani...)
most már nagyjából megy minden, és ismét megfogadom azt, amit már vagy 5x megfogadtam (és sose tartottam be): stabil rendszerre nem engedek többé apt-get dist-upgrade-et... -
ngabor2
nagyúr
válasz
lazydog #2549 üzenetére
a grub nem tudta betölteni? vagy továbbra is ezt a (számomra is ismeretlen) boot managert használod, amit az előzőekben írtál?
ha a grub nem tudja betölteni, akkor ellenőrzés az md5sum paranccsal. pontos szintaxist kicsit később tudok adni.
win alatt is tudod ellenőrizni, ha az van.
ha ez a másik boot manager van, akkor egy próba erejéig meg kellene nézni, hogy a grub mire képes. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#51736960 #2467 üzenetére
mivel én nem tértem át, ezért nem is ütköztem problémákba e téren. csak itt olvastam róla. konkrét hibákról, hiányosságokról nem tudok linket adni, csak a friss release hivatalos fórumát tudom linkelni, ha a téged érdeklő részekre rákeresel, talán találsz valamit. [link]
-
ngabor2
nagyúr
tegnap sianisszal közösen se akadtunk a probléma megoldására... vagy valami nagyon mélyen van, vagy valai arcátlanul egyszerű dolgot nem vettünk figyelembe...
Loveless: nálam is az 5.10 van fenn, viszonylag elégedett vagyok vele. a 6.06-ról eddig csak rosszat hallottam. asszem egy darabig nem fogok váltani erről. hogy 32, vagy 64 bit? én a64 3000+-on a 32-biteset preferálom itthon. a 64-bitet egyelőre nem tudja értelmesen kihasználni a rendszer, nem lesz gyorsabb tőle. lehet, hogy egyes spéci progik ki tudnák, de pl. egy videotömörítés, vagy pl. egy grid-számítás mostanában pc-n még 32-biten megy. nomeg a szívás a 64-bitre váltáskor. függőségek, libek 32 és 64 bitre is. nem éri meg egyelőre csak azért 64-bitre váltani, hogy elmondhasd, hogy 64-bites oprendszered van. -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #2419 üzenetére
formázás, mint olyan, nincs
filerendszert tudsz létrehozni, és tudod ellenőrizni a lemezt. milyen fs-t szeretnél? fat32? reiser? ext3?
sorrendben:
mkdosfs -F 32 /dev/<partíció>
mkreiserfs /dev/<partíció>
mke2fs /dev/<partíció>
az utolsónál kicsit csaltam, most nem tudom megkeresni, hogy milyen kapcsolóval teszi ext3-má (talán -j? a man tudja...)
a lemezt ellenőrizni meg a badblocks-szal tudod. annak se vágom fejből a szintaktikáját, aki linux előtt ül, az majd mazsoláz neked a man-ból.
ez a .trash-es megoldás valszeg a krusader, vagy a kde hülyesége, gondolom a ''lomtárnál'' ki lehet kapcsolni. mondjuk én mc-t használok, az azt csinálja, amit mond neki az ember. -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
ragazzo #2349 üzenetére
milyen típusú hp nyomtatót? [link] itt megtalálható? ha igen, ott a leírás is.
az ubuntu oldalán is írják, hogy hetekbe tellik. különösen most, hogy jön az új kiadás. amúgy valóban teljesen free, a disztib jelenleg elég nagy pénzből gazdálkodik. remélem kitart egy jódarabig még. de ha szólsz, megjelenés után én is tudok neked küldeni egy példányt (ingyen), bár annak nem lesz olyan szép a csomagolása, mert én írom ki
(kultúrált keretek között másnak is, de nekem korlátozottabbak az anyagi erőforrásaim. ) -
ngabor2
nagyúr
törött csomagok akkor keletkeznek, ha keverednek a disztók. valszeg nálad is ez van. elég macerás kézzel helyrehozni, automatikus megoldást nem tudok.
kétféle törött csomag van:
- nem talál hozzá forrást
- frissebb van fenn, vagy más disztribből.
az első a macerásabb, valamelyik repository hiányzik a /etc/apt/sources.list-ből.
egyszer sikerült a másodikat orvosolnom, mindig a kiírt (telepített) csomagot leszedtem, majd annak a függőségeit is felgöngyölítettem (egész hosszú sor is lehet, rossz esetben alapcsomagokat is érinthet). idegölő egy meló...
utána rendbetettem a repókat, és újra feltettem, most már a helyes csomagokat.
(most nem tudom azt mondani, hogy este gyere fel msn-re, mert nem leszek otthon. ha addig nem oldódik meg, vasárnap este tudok segíteni.)
Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest