- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi belépő szinten
- Plazma TV topic
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
betelt, folytatás: [link]
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
feltettem a feisty-t... vegyes érzelmekkel. egyre inkább el-windows-osodik, úgy érzem. persze a telepített rendszeren vissza tudtam szerezni a ''jól megszokott debianos felületet'', de egyre kevesebb beleszólás van a telepítésbe. ráadásul a live cd is sokkal lassabban tölt be, egy c2d e6400-tól elvárná az ember, hogy ne 4-5 percig töltsön befele. különösen úgy, hogy a 6.10 kb. fél perc alatt benn volt ugyan ezen a gépen.
mindenesetre ezzel már egyből megy a szenzor (az edgy-ben levő 2.6.18-as kernelben még nem volt benne a szenzorchip támogatása, a 19-be került be, a feisty-ben már 20-as van). a procc 40 fokos, a chipset 77, a gpu 74. asszem nem a procihűtőt fog kelleni lecserélnem...
megj.: az el-windows-osodás nem feltétlenül hátrány... feltéve, ha a linux hagyományait is követik. tehát van a default dolog, ami általában jó az embernek, viszont van lehetősége pl. telepítéskor is már belenyúlnia a rendszerbe. én inkább ezt hiányolom. lehet, hogy meg lehetett volna csinálni, mert miután az utolsó ablakon, a telepítésnél ráböktem a Telepítés gombra, akkor láttam, hogy van egy Advanced... menüpont. hogy mi van alatta, azt már nem fogom megnézni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
tzscske #4993 üzenetére
mondd azt, hogy mount. erre kiírja, hogy mi, hol, milyen néven van mountolva. ott lesz, hogy a raid tömbnek mi a neve. asszem magát az eszközt csak root-ként tudod olvasni, a rajta levő fs-t viszont úgy, ahogy a jogok be vannak állítva. a raw sebességhez közeli, de informatívabb, ha a raid-en levő valami nagyobb file-t másolsz.
van még egy okosság, a time.
time cat nagyfile > /dev/null
utána a nagyfile méretét elosztod a kapott idővel... és megvan a sebességbiztos, hogy van elegánsabb megoldás, de sokkal egyszerűbb nem hinném.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4972 üzenetére
root@ngabor-desktop:~# lsmod | grep i2c
i2c_ec 6272 1 sbs
i2c_isa 6144 1 it87
i2c_core 23424 3 i2c_ec,it87,i2c_isa
root@ngabor-desktop:~# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Memory Controller Hub (rev 02)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation USB UHCI Controller #5 (rev 02)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation USB2 EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation HD Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation PCI Express Port 5 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation USB2 EHCI Controller #1 (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev f2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation LPC Interface Controller (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation SATA Controller 1 IDE (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation SATA Controller 2 IDE (rev 02)
02:00.0 SATA controller: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02)
02:00.1 IDE interface: JMicron Technologies, Inc. JMicron 20360/20363 AHCI Controller (rev 02)
03:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8053 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 22)
04:01.0 VGA compatible controller: S3 Inc. 86c368 [Trio 3D/2X] (rev 02)
gondoltam, hogy szükség lesz rá, csak át kellett érte menni az adott géphez. tehát az i2c_isa és az it87 be van töltve. a google eddig nem adott értelmes találatot, de azért keresem. mintha valahol olvastam volna, hogy az ich8-at az lm-sensors nem támogatja, de lehet, hogy elavult volt. találtam egy konfig file-t ehez az alaplaphoz is, de hogy hogy-mi-merre, azt a leírást még nem találtam meg.
a modprobe i2c-i801 betöltése se segített, pedig elvileg abban van ich8-támogatás. a sensord feltéve, azt mondja, hogy nem tudja a /proc vagy /sys könyvtárat olvasni, mert valszeg nincs benn a modul. de hogy melyik modult hiányolja, azt nem tudom. egyes fórumokon az i2c-proc-ot mondják, de az 2.4-es. meg az i2c-sensor-t, az meg nincs. asszem ez is 2.4-es, de nem biztos. -
ngabor2
nagyúr
többször előjött a probléma, aztán valahogy mindig mgoldódott... és sose tudtam, hogyan...
gigabyte 965p-ds3 alaplap, c2d E6400proc, stb. a hőmérsékletet szeretném mérni, de a sensors szerint no sensors found. it87 szenzorchip van rajta, legalábbis a sensors-detect ilyet talált rajta. még valamit úgy tudom, be kellene tölteni... csak azt nem tudom, mit, hogy menjen is. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Ezekiel Ston #4914 üzenetére
nem kell minden linuxos topikot teleszórni egyszerre a kérdéssel. általában a linuxosok sorban megnézik a topikokat, és ha egyben találnak egy kérdést, amire tudják a választ, segítenek. de ha már 3. topikban olvassák ugyan azt... akkor nem fognak.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Hasaggymeg #4883 üzenetére
én pl. azért váltottam itthon teljes mértékben linuxta (3 gép, kettőn ubuntu, egyen debian), mert egyrészt kultúráltabb a memóriakezelése, így pár naponta nem kell belassulás miatt újraindítani, másrészt mindent tud, ami nekem kell. játékra jelenleg nem az ideális platform... de nincs is időm játszani.
netezés (web, ftp, ssh, torrent, régebben dc is) tökéletesen megy, nem kell vírusírtókkal meg egyéb vackokkal kínlódni. egyszer feltelepítettem a jelenlegi gépem elődjére, aztán párszor kompletten vasat cseréltem alatta... ment tovább stabilan.
elfogulatlan választ nem fogsz kapni. ha linux topikban kérdezel, a legtöbben azt fogják mondani, hogy a linux a legjobb, válts. de ha ugyan ezt pl. a win xp, vagy a vista topikban teszed fel, egyértelműen a wint fogják ajánalni.
szerintem ha még nem merültél bele teljesen a winbe, akkor érdemes pl. az ubuntut kipróbálni. más hozzáállás, más filozófia, más rendszer. van, amiben jobb, van, amiben más, van, amiben gyengébb. a lényeg: más, de teljes értékű, legalább annyira, mint a win. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Hasaggymeg #4880 üzenetére
ezek az alkalmazások alapból benne vannak. vírusírtó, spyware-írtó nem kell, tűzfal alapból van. hálóra kimenni biztonságosabb. adatcsere megoldható, bár annyira nem evidens, egymást leginkább olvasni szeretik, írni kevésbé.
de a linux abszolút kezdőknek c. topikban igen sok kérdésedre választ kapsz. [link] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Eastman #4869 üzenetére
próbáld meg a sudo /sbin/halt parancsot. ha leállítja, akkor már csak a megfelelő eseményhez kell hozzárendelni.
ha X alatt vagy, a ctrl-alt-del nem fogja leállítani, amjíg nincs úgy beállítva a gyorsbillentyűk között.
de ha x alatt vagy, akkor valahol lesz egy kikapcsolás menüpont, vagy egy piros kikapcsoló ikon. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Whaskes #4829 üzenetére
kieg.: ami próbálva lett: envy (nem ismerem, valami szkript az nvidia driver felpakolásához)
a restricted modulok és az nvidia glx felpakolása, dpkg-reconfigure xserver-xorg
disztrib: edgy
eredmény: még minidg nem engedi 100Hz-en a monitort (a pontos típust mejd beírja a gazdája), holott bírja. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Tele von Zsinór #4827 üzenetére
az ftp az tiszta sor. ennek a 2 kt-s dolognak utánanézek. meg annak is, hogy hogyan lehet az arányt beállítani, meg miegymás.a többi már csak programozás kérdése.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Tele von Zsinór #4824 üzenetére
kényelmetlen. persze nem nekem, hanem egyvalakinek, aki nem ismeri a linuxot.
- be kell lépni ssh-val
- futtatni a parancsot (praktikusan screen-nel, hogy vissza tudjon kapcsolódni)
- ftp és shell műveletek
mind-mind egyszerű, nekem alapból menne. de neki egy darabig magyarázni kell, míg egy webui-n sokkal egyszerűbb -
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #4822 üzenetére
köszi, de nem a gui a lényeg, hanem hogy vagy karakteres legyen (pl. rtottent), hogy egy egyszerű ssh-n keresztül is menjen, vagy webui-n keresztül távolról is lehessen zargatni (talán torrentvolve, de még nem biztos). ahol a letöltés fog menni, az se egy bivaly gép, de ahonnan az ''itányítás'' menne, az meg gyenge nettel rendelkezik. tehát emiatt nem igazán jó ötlet az XForward-os ssh-zással megoldott gui.
az mldonkey-t megnézem, régebben én is próbálgattam, asszem pont a torrent része nem nyerte el a tetszésemet. -
ngabor2
nagyúr
úgy tűnik, nem az generálta a forgalmat. és nem is játéxerver, hanem valami gnome-os könyvtár-zargató.
az azureus szemétkedett egy sort velem, azt mondta, hogy passzív a kapcsolat. mindent állítgattam rajta, meg a routeren, de csak passzívnak találta, mikoözben volt forgalom. próbaként elindítottam egy letöltést... egyből aktív lett, úgyhogy az se probléma tovább.
most épp a deluge-val szenvedek, illetve webes felületű torrentklienst keresek, amivel lehet távoli gépen is zargatni a klienst... és nem csinál 10-es loadot, mint a torrentflux. -
ngabor2
nagyúr
ma reggel rápillantottam a gépre, és valami kis forgalmat generált a hálón. logban semmi. felfele is, lefele is 2-4kB/s sebességű mozgás. top-ot néztem, ott hirtelen egy gam_server nevezetű processt láttam, ami nem volt benne a path-ban. valahonnan begyűjtöttem valami gonoszságot?
mivel lehet megnézni, hogy épp mi használja a hálót, különösen, ha van forgalom? -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #4792 üzenetére
Character devices:
1 mem
2 pty
3 ttyp
4 /dev/vc/0
4 tty
4 ttyS
5 /dev/tty
5 /dev/console
5 /dev/ptmx
6 lp
7 vcs
10 misc
13 input
14 sound
29 fb
81 video4linux
116 alsa
128 ptm
136 pts
171 ieee1394
180 usb
189 usb_device
195 nvidia
216 rfcomm
(a blokk eszközöket nem teszem be, az nem érdekes. itt itt van a video4linux, úgyhogy nem értem...)
megcsináltam... akkor sincs ilyen eszköz. -
ngabor2
nagyúr
lenne egy kis problémánk... Hauppauge wintv pvr-350 tévékártya.
google megvolt, ivtv modul lefordítva, betöltve... de a tvtime továbbra se szeresse.
01:05.0 Multimedia video controller: Internext Compression Inc iTVC15 MPEG-2 Encoder (rev 01)
valakinek tapasztalata fenti kártyával?
lsmod | grep ivtv
ivtv 199312 0
v4l1_compat 15108 1 ivtv
i2c_algo_bit 10376 1 ivtv
tveeprom 16144 1 ivtv
videodev 10752 2 ivtv,quickcam
i2c_core 23424 11 msp3400,saa7115,tda9887,tuner,ivtv,cx25840,i2c_algo_bit,tveeprom,i2c_ec,nvidia,i2c_nforce2 -
ngabor2
nagyúr
lett egy ilyen notim: hp nc6320
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller AHCI (rev 01)
02:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments Unknown device 8039
02:06.1 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments Unknown device 803a
02:06.2 Mass storage controller: Texas Instruments Unknown device 803b
02:06.3 Class 0805: Texas Instruments Unknown device 803c
02:06.4 Communication controller: Texas Instruments Unknown device 803d
02:0e.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetXtreme BCM5788 Gigabit Ethernet (rev 03)
08:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
amivel problémáim vannak:
- a kártyaolvasót [link] alapján életre keltettem, most már megy. hogy miért nem megy alapból, azt nem tudom.
- az ujjnyom-olvasóhoz eddig semminemű programot nem találtam. nem mintha jelenleg lenne értelme használni...
- a 6310-hez hasonlóan itt is szükség lenne egy bios-frissítésre a speedstep miatt, de attól tartok, hogy akkor ott se lenne max. kihasználtság a procinál. úgyhogy ez egy darabig elmarad.
a gigabites hálót még nem próbáltam ki rajta, de valszeg működik. -
ngabor2
nagyúr
jó helyen jársz.
apt-get install linux-restricted-modules-2.6.17-10-generic nvidia-glx nvidia-settings
aztán dpkg-reconfigure xserver-xorg és kiválasztod, hogy nvidia driverrel menjen, a képernyő felbontását beállítod, végül újraindítos az X-et (ctrl-alt-backspace).
most megyek vissza sörözni, nem tudom, leszek-e ma este... -
ngabor2
nagyúr
höh, mi nincs? milyen idézőjelbe tetted a which cpu-selector parancsot? ha normálba, akkor amiatt. ha fordítottba (alt-gr 7), akkor gubanc van.
(ami fordított idézőjelek között van, annak a kimenetét illeszti a parancssorba, nem a beírt dolgot. lustaság előbb megkeresni, hogy hol van a file, mikor van rá progi is...)
-
ngabor2
nagyúr
ls -l `which cpufreq-selector`
mit mond?
nálam
-rwxr-xr-x 1 root root 15688 2006-06-15 17:38 /usr/bin/cpufreq-selector
tehát nem biztos, hogy az a baj. mondjuk ezen a gépen nem használom, a notin holnap tudom megnézni.
lehet, hogy nem is ennek kell suid, hanem valami másnak (lásd még: nem megfelelő lib esetén bejövő no such file hibaüzenet). -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #4728 üzenetére
nagyon szívesen, de ne köszöngesd meg annyiszor, mert elpirulok
-
ngabor2
nagyúr
tisztán spekuláció: ha a beállított / nem a raid tömb telepítés során, akkor nem arra telepít. tehát valahogy rá kellene venni a rendszert, hogy már a telepítés előtt a raid tömböt lássa. a live cd-vel vajon rá lehet? ha igen, akkor már félig nyertünk is, mivel már azt lehet /-nek választani.
(eddig nem foglalkoztam raid-del, csak okoskodok.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
ballington #4689 üzenetére
asszem azt, hogy semmit nem kérdez, csak felpakol egy kész rendszert. oem-eknek jó, telepítés indít, aztán legközelebb már csak csomagolni kell a gépet, mert kész.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
REDeath #4631 üzenetére
dns-t azt elvileg kap, de ha beírod, az nem árt (/etc/resolv.conf). a dhcp-szerver címét szerintem a gateway adja.
amúgy nem egészen úgy volt. napokig nem tudtam linux alól felmenni, aztán egyszercsak fel tudtam.
folyamatosan kell hívogatni a szolgot, hogy a hiba náluk lesz, és ha a szerződésben nincs lefektetve, hogy csakis és kizárólag win alól lehet használni a netet, akkor legyenk szívesek nagyon sürgősen lehetővé tenni a linux alóli használatot. -
ngabor2
nagyúr
válasz
REDeath #4629 üzenetére
régebben nekem is volt vele gondom. úgy vettem észre, hogy a szolgnál kellett valamit megpöckölni, és akkor ment. kis szolgáltatónál ez még elmegy, de nagynál... nem tudom. itt is egyszerűen nem kapott címet (dhclient), vagy egyenesen választ nem kapott (timeout for waiting PADO packet). aztán egyszercak... ment. semmit nem állítottam rajta.
-
ngabor2
nagyúr
a 2.0 érdekelne majd, de a file az linuxos. nem tudom, hogyha csak úgy simán (tc-vel, vagy egyéb cuccal) belenézel, látol-e benne valamit, hogy 32, vagy 64 bites.
megvan, ldd kell neked. pontosabban:
ldd `which opera`
(azért nem tettem kódba, hogy tudd másolni, mert fordított aposztróf kell bele, alt-gr 7). ez majd kiírja, hogy mi nincs meg neki. -
ngabor2
nagyúr
/lib
/usr/lib
/usr/local/lib
asszem ezeknek még erősen illene benne lenni. utána meg root-ként ldconfig.
nézegetem az ldconfig man-ját. elvileg alapból beveszi a /lib-et és a /usr/lib-et. ártani azért nem árt, ha benne van.
64-bites rendszernél nincsenek külön 32-bites libek? vagy az az alapértelmezett?
nézz meg pár libet, hogy milyen.
file /usr/lib/libglib*
itt 32, vagy 64-biteseket ír ki?
mod: include /etc/ld.so.conf.d/*.conf
sok ilyen file van az adott kt-ban? mik vannak bennük? -
ngabor2
nagyúr
fut mellette ''rendes'' x is? bár gyanítom, hogy nem. ha igen, akkor az /etc/rc2.d és rc3.d kt-ból szedd ki a gdm (vagy kdm, esetleg xdm) linket, és akkor nem kell :1, másrészt talán akkor összejön. elég régen foglalkoztam vnc-vel, de mintha nekem is ez oldotta volna meg (vagy csak lusta voltam az igazi megoldást megkeresni).
a másik kérdésedre: igazából nem fogja érdekelni a rendszert, biztos, hogy nem fog emiatt összeomlani, cseréltem én már alaplapot, és teljes konfigot is linux alatt (sőt, a64-ről át-ftp-ztem egy működő rendszert egy p3-ra, és 1-2 beállítás után ment rendesen, még kernelt se kellett cserélni...). -
ngabor2
nagyúr
Kubuntu 6.10-et, 64 bites verzióját.
a letöltött opera 64-bites? mi az, ami miatt 64-bites linuxot tettél fel? csak mert alapesetben a 32-bites verzió se lassabb, csak ahoz van minden, míg a 64-biteshez nincs...
a not found valszeg egy libre vonatkozik. az /etc/ld.so.conf-ban benne vannak a 32-bites libek? most ne kérdezd meg, hogy melyik kt-ban vannak, nekem 32-bites rendszer van fenn (a64-en).
a tévékártyás kérdésre nem tudok választ, sajnos eddig nekem úgy tűnik, hogy csak az analóg tuneres kártyákat és a bt878-as chipet tudja 100%-osan támogatni a linux
#4591: tudom, hogy workaround, és mint olyan nem az igazi... de nekem se megy, ezért én a dpkg-reconfigure xserver-xorg parancssal szoktam a felbontást változtatni. -
ngabor2
nagyúr
nem érdemes. nekem is több évig olyan rendszerem volt, ami asszem 3 komplett gépcserét élt túl. esetleg a kernelt érdemes lecserélni az új gépnek megfelelőre, az meg egy apt-get. a többi apróbb beállítás meg úgyis menni fog.
ha a videokártya típusa is változik (ati, nvidia), akkor ott is kell egy kicsit varázsolni, de az se vészes. -
ngabor2
nagyúr
ha hotkeyhez akarod rendelni, akkor script se kell.
rexima vol +5 5%-ponttal növeli a hangerőt
rexima vol -5 5%-ponttal csökkenti a hangerőt.
hogy ezek után melyik hotkey-hez rendeled hozzá, az rajtad múlik.
mod: kipróbáltam, működik. valszeg van elegánsabb módja is, kde alatt eddig csak olyat találtam, hogy a menü egy eleméhez lehet gyorsbillentyűt rendelni. csináltam a multimédiához 2 pontot, hang +5 és hang -5 néven. a fenti 2 parancsot rendeltem hozzájuk, valamint a shift-fel és shift-le billentyűket. az indítás-visszajelzést kikapcsoltam, ne ugráljon ott az ikon. és működik is szépen, az xmms-t halkítja-hangosítja -
ngabor2
nagyúr
ajánlom figyelmedbe a rexima nevű csomagot. parancssoros hangerőszabályozás. ezek után már csak a hotkeyeket kell hozzá rendelni. azért ezt ajánlom, mert ennél nem csak abszolút értékeket lehet beadni, hanem offsetet is, tehát ha 5%-kal akarod növelni a hangerőt, akkor +5-öt írsz. universe repositoryban van.
-
ngabor2
nagyúr
milyen proc van a gépben? ajánlatos a legtöbb esetben a generic kernelt feltenni, hacsak nincs közelebbi dolog. i386-ot csak végső esetben, eléggé csupasz az a kernel.
apt-get install libncurses5-dev, és akkor lesz curses. alsaconf-ot pedig én se találok a csomagok között... -
ngabor2
nagyúr
hátha itt tudja valaki a választ... szeretném 1.6ghz-en hajtani az 1.6ghz-es procit... de a speedstep nem engedi.
[link] -
ngabor2
nagyúr
ott kezdődik a baj, hogy cpufreq kt nincs...
* Starting power management daemon powersaved FATAL: Error inserting speedstep_centrino (/lib/modules/2.6.17-10-generic/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq/speedstep-centrino.ko): No such device
tippelek arra, hogy generic helyett más image kellene... de melyik? i386?
mod: közben kipróbáltam, az i386 nagyon nem bejövős, az csak 1 procimagot lát, és a wlan se él alatta. még próbálkozok. -
ngabor2
nagyúr
alap notis kérdés: hol lehet beállítani, hogy a proci sebességét visszavegye a rendszer? azelőtt egy 2 GHz-es p4 esetén visszavette. most egy core duo esetén nem hajlandó...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
emitter #4502 üzenetére
az álmoskönyv szerint semmi jóra nem vezet a disztribkeverés. kellett már emiatt nálam is újratelepíteni egyszer rendszert (egyszerűbb volt, mint gyomlálni... bár arra is volt példa).
amúgy én az us.archive.ubuntu.com-ról szoktam szedni, vagy egy német, esetleg svájci tükörről. (ja, látom, te meg a magyarról... az se rossz, csak lassú). ilyen hibával még nem találkoztam... -
ngabor2
nagyúr
attól, hogy az alapból települő java egy nagy kupac lepkeszárny. a Sun-ost kell feltenni. a pontos csomagnevet nem tudom, de ha a universe repository be van állítva a /etc/apt/sources.list-ben, akkor az
apt-cache search java | grep sun
fog eredményt dobni, és azt kell telepíteni.
(gondolom ez nagyrészt kínai volt, délután pontosabbat tudok otthonról mondani.) -
ngabor2
nagyúr
nálam is problémák vannak az egyik géppel. via epia sp 13000g, az ubuntu kernel panic-kal kilép. most épp debian települ rá.
-
ngabor2
nagyúr
praktikusan onnan tudja, hogy az a partíció swap típusú...
egy fdisk /dev/hda-t ha csinálsz, aztán p-vel kiíratod a partíciókat (utána q-val kilépsz, hogy nehogy véletlen valami baj legyen), elég tanulságos lehet. a partíciók nem szoktak vándorolni.
a magyarított hibaüzenetek meg valóban megmosolyogtatóak néha -
ngabor2
nagyúr
nagyon lassú a wlanom.
iwconfig:
ath0 IEEE 802.11b ESSID:''dd-wrt''
Mode:Managed Frequency:2.437 GHz Access Point: 00:40:10:10:00:03
Bit Rate:11 Mb/s Tx-Power:0 dBm Sensitivity=0/3
Retry:off RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality=25/94 Signal level=-70 dBm Noise level=-95 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
ifconfig:
wifi0 Link encap:UNSPEC HWaddr 00-05-4E-41-DD-7C-00-00-00-00-00-00-00-00-00-00
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:977272 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:828
TX packets:478995 errors:13 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:199
RX bytes:1310634062 (1.2 GiB) TX bytes:43067589 (41.0 MiB)
Interrupt:5 Memory:e0b00000-e0b10000
lspci:
02:03.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5211 802.11ab NIC (rev 01)
2 gép, az egyiken ftp-szerver, arról másolnék a laptopra. az ftp-s gép vezetékes hálón megy a routerbe (Linksys WRT54G, dd-wrt firmware-rel), amihez a laptop wlanon keresztül csatlakozik.
a max sebesség, amit ki tudtam belőle nagy file-oknál csikarni, az 700k volt. vezetékes neten 10-11MB simán ment, tehát nem az ftp-szerverrel van gond. a wlan jele erős, a kapcsolat mint látható 11Mbites. ötletek? -
ngabor2
nagyúr
érdekes ''hibába'' ütköztem. helyi tükröt, pontosabban 4 dvd-re szétszabdalt i386 pool-t akarok csinálni.
dpkg-scanpackages -a i386 pool/restricted restricted > dists/edgy/restricted/binary-i386/Packages
meg is csinálja a Packages file-t (a SHA1 és SHA256 ellenőrzőösszeg és pár opció sorrendjében különbözik az eredetitől), de a végén kiírja:
** Packages in archive but missing from override file: **
majd felsorolja az összes benne levő csomagot.
a restricted (mint overridefile) egy find pool/restricted -name ''*.deb'' > restricted
parancs hatására keletkezett, és a benne levő debek bele is kerülnek a Packagesbe. valami hiba van, hogy ilyeneket ír ki, vagy így a normális? -
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #4435 üzenetére
???
most kinek akarsz passwd-t állítani?
- ha magadnak, akkor userként beírod, hogy passwd
- ha a root-nak, akkor userként sudo passwd ezután megadod először a user jelszavát, majd 2x a root-ét.
- ha root vagy, és egy user jelszavát akarod megváltoztatni, akkor passwd usernév, és kéri 2x a user új jelszavát.
a fs-en való módosításhoz nem elég a jelszóváltás. be kell lépni root-ként, és úgy dolgozni, de csak addig, amíg muszáj! -
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #4425 üzenetére
userként nem is fogod tudni...
olvasd el az 1. hsz-t, abban benne van, hogyan lehet a root-nak password-öt adni. utána azzal belépsz, és akkor van jogos másolni. vagy sudo-val adod ki az elején a parancsokat, és akkor a felhasználó jelszavát kéri. -
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #4419 üzenetére
igen, a pptp-linux csomagot.
ha leszedted, átviszed linux alá, és feltelepíted. sok módja van:
- synaptic grafikus csomagkezelővel megkeresed, és telepíted
- dpkg -i filenév.deb
- bemásolod a /var/cache/apt/archives kt-ba, és apt-get install pptp-linux
(ja, az utóbbi 2 elé vagy odateszed, hogy sudo, vagy belépsz root-ként.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #4417 üzenetére
valószínűleg ennél a ./configure, make, make install (vagy checkinstall) triót kell eljátszani. de ehez kellenek a fordítócsomagok... egyszerűbb, ha azt az 1 csomagot szeded le. az már bináris.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
kisgyerek85 #4415 üzenetére
az első csak egy sor az apt-cache search pptp kimenetéből. a 2. telepít... igaz, ahoz is net kell
de megoldható a win alatti leszedése is. ha érdekel, beírom megint, de több topikban többször szerepel.
Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Windows 10
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Windows 11
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest