Hirdetés
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HDD probléma (nem adatmentés)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
- Amazon Kindle
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz eternam #5292 üzenetére
Na hát igen. De mondjuk az Adobe még meredekebb a flashük vga támogatásával...
És azért az 4xxx ATI nem is egy öreg, és nem leírandó kártya, rengetegen használják!@quailstorm : A remek azért túlzás, de tök elfogadható. Érdekes módon Torvalds nekik is beszólt... Az se lehet véletlen.
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
válasz quailstorm #5284 üzenetére
A Mx400, 440 is Dx9, ha jól emléxem.
-
válasz quailstorm #5281 üzenetére
A 12.10-es Lubuntu még vígan felismerte anyám gépében az FX5200-at, és a zárt driver is megy vele Király-e?
-
-
-
-
válasz eternam #5245 üzenetére
Nem, persze
Nem csinál olyat, hogy elkezd bejegyzéseket javítani egy sima reggeli indításkor, magától...
Nem csinál olyat, hogy az egy hetes gépen egyszerűen nem indul el, filerendszer hiba miatt...
Nem csinál olyat, hogy egy másik gépből átrakott winyón egyszerűen legyalul mindent? (Utána Getdatabck.)Nekem még Ext4 se borult össze soha...
Ext2 igen (áramszünet )@Syl : Ha félsz. akkor Ext3.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
-
válasz McSzaby #5206 üzenetére
Belefagy, az hogy néz ki?
(Terminálból indítod? Mert valszeg onnan kéne. Futtatható a file? Linuxon akkor futtatható valami, ha a tulajdonságainál be van állítva, hogy az.)
De jól mondja Buherton, a rendszernek fel kellene ajánlania megfelelő drivert.
Kivéve esetleg, ha nem támogatott a kártyád.@Syl : Hardverhiba nem lehet? Másik gépen jó a winyó?
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
válasz McSzaby #5182 üzenetére
Ctrl-ALT-F1-re van terminál?
@vírus téma : azért annak a kémproginak valahogy be is kell jutni a rendszerre. Linux alatt nagyságrenddel nehezebb ez is, még ha a hülyefelhasználó-effektust is belevesszük. Illetve a jogosultságrendszer miatt (illetve hogy az több esetben van használatban, mint windózon), nehezebben is fér hozzá bármihez, ami nem az adott useré.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz tragiQss #5164 üzenetére
Én sem tudom a részleteket, de elvileg nincs korlátozva a kernelen semmi. Rootolás az talán csak annyi, hogy ügyködhetsz is rajta.
De ha nem root jogokkal fut, akkor sem túl fényes a biztonsága. Android esetén nem kell a kernel fertőzésével szórakozni, a Java-t is elég támadni.
[ Szerkesztve ]
-
Nem Unityt kell rátenni... LXDE, aztán hasítás van.
@TragiSqq : Az Androidon inkább a Java bajait használják ki, meg a felhasználók hülyeségét, meg amit korábban írtam : hogy az Android alaból rootként megy, nincsen rajta érdemi biztonság.
A hülye user meg asztali gép előtt is hülye.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz tragiQss #5129 üzenetére
Szerintem semennyire. Alalból mindenki rootolja, b*gatja össze-vissza. Ha nincs rootolva, akkor is le van róla irtva a Linux minden biztonsági fícsörje.
Meg ugye az egy Java VM-et futtat. Az már egy másik terület.Wikipedián megvan az ismert Linux vírusok listája. Hát kb. fél oldal. Illetve azt is érdemes megnézni, hogy ezek mikor tűntek fel utoljára.
[ Szerkesztve ]
-
válasz DataTraveler #5126 üzenetére
Igaz.
Gondolj bele, a windózos programok nem futnak Linuxon. A vírusok se,
Linuxra meg nem nagyon van vírus.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz God Vazzeg #5100 üzenetére
"de csak villog a képernyő vele (fekete kép, kikapcsol, újra fekete, és így tovább)"
Dinamikus kontrasztos a monitorod, a kurzor meg nincs a képernyőnMutogatni való hater díszpinty
-
-
Bele kell pötyögni a csomagkezelőbe a forrásokhoz a deb sort, a wget - es meg terminálban leszedi neked a kulcst.
@janos666 : Lehet, a kernelparamétereknél kell megadni a megfelelő dolgot. (Asszem F6 a paraméterek szerkesztése, és a quiet splash helyett text-verbose, de nézz utána gúglival.)
[ Szerkesztve ]
-
válasz mickemoto #5056 üzenetére
IP címmel sem (=a Linux IP címét kell beírni a windóz futtatás sorába, mint \\ipcím )
Egyáltalán a gépet látja?
Munkacsoportnak ugyanaz van megadva?
De különben nem meglepő a dolog, a windóz hálózat domain nélkül nagy *****. A Samba meg annak a megvalósítása, az se sokkal jobb.Vagy csinálhatsz még FTP szervert a Linuxra, az se nehéz, csak macerásabb.
-
-
-
-
-
-
-
Nekem nem zavaró a több ablakos dolog. Főleg amikor több monitorom van, akkor az egyikre kidobálom az eszköztárakat, a másikat elfoglalhatja a kép. Sokkal kényelmesebb úgy dolgozni.
De különben ha beálltod a külön eszköztárakra a "Mindig felül" -t (nem windóz ez, minden ablakkezelő tudja), akkor mindig felül maradnak, nem tünedeznek el.
-
válasz eternam #4984 üzenetére
Futni fog rajta... A procihoz meg a windóznak is csak az AMD-hez láttam drivert.
Illetve a szükséges támogatás a Linuxokba is beépíthető.
Illetve, monolitikus kernelben kevesebb a buglehetőség a kernel-driver kommunikációból, valamint esetleg gyorsabb is lehet.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
-
válasz pethYeti #4955 üzenetére
Pedig ki kell próbálni. Arra a gépre, főleg az 512Mb RAM miatt, az Lubuntu lenne javasolt, de abból mehet újabb is, 12.04 pl. Linux esetén nem annyira a Linux fogyasztja az erőforrásokat, mint a felület
Unityből meg, ha a 2D tetszik, ki kell próbálni, van esély rá, hogy elmegy... Mondjuk én még nem próbáltam.
Full extra felületeket régebbi gépek nem szokták szeretni...Mutogatni való hater díszpinty
-
-
válasz quailstorm #4935 üzenetére
Telefonszervízre jó virtuális vas is XP-vel, USB-s dolgokat át tudja adni neki a fizikai gép, ha meg soros port kell, akkor usb-rs232.
Mondjuk ja, nekem olyan kábloszom van, ami Prolific PL2303 -mal megy -> Win7-re már nincs drivere, Linux kezeli[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
válasz quailstorm #4904 üzenetére
Nekem már semmilyen XP-m nincs, szerencsére.
Azt nem is tudtam, hogy 2014-ig van support Ejnye, nem fogy a 7 meg a 8?" Nem szeretem ha szidnak mert semmi sem a megszokott."
Hát ha valaki azt hiszi, hogy ugyanolyan lesz, annak csókolom... Különben én sem szoktam hittéríteni, csak ha valakinek ajánlani kell valamit."Sokszor csak hüledezek mikor szidják hogy mindenféle paranormális jelenséget produkál,"
Örülj neki. Én napi szinten találkozok ilyenekkel." Windows desktopot használó társadalomban nem szívesen váltanak, még dual bootra sem."
Aki játszik, annak én sem szoktam ajánlani, de ha csak net-film-zene... Arra tökéletes.
Különben ja, inkább törögetik a windózhetet"Szerintem anyám nem értette volna hogy amikor újra bekapcsolja a gépet akkor miért csak egy terminál fogadja,"
Megesik az ilyen, tökéletes oprendszer nincs. Senki nem is mondta, hogy van Azaz talán a QNX.@Sheratan : Az a low-fat-settings valószínű sokat dob az ügyön
[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #4900 üzenetére
"Másik gépen hasonló HW-vel(Riva TNT2 helyett MX440) jobban ment a telepített XP mint a Lubuntu, legalábbis helyenként."
Hát én pont ellenkezőleg tapasztaltam De pl. a VGA driveren sok múlik - itt az AthlonXP-n egész addig megállt néha másodpercekre az egér, amíg fel nem került a zárt Nvidia driver.Audio CD-t ezer éve írtam (de amikor igen, akkor is simán ment...)
" Meg Ubuntun nem volt flash."
8.04 óta használom, azóta megy"Szerintem az XP jobb supporttal bír mint egy 9.04, vagy 10.04."
Mármint milyen téren? Mert a XP-t a MS már nem támogatja. Úgy értve biztonsági- és egyéb frissítésekkel.
Frissítetlen Win7-en már jártam úgy, hogy elkezdett kijelentkezgetni, mert "valaki" ellkezdett bejelentkezgetni a gépre RDP-n..." Nagyon kevesen tudnak megbarátkozni a linuxszal, se kedv, se idő, se idegzet."
Erre azt szoktam mondani, hogy akkor Windowson miért hajlandó sokkal több idő szenvedni a bajaival?
Gondolkodás kérdése, meg olvasásé. Mondjuk erre nagyon sokan nem képesek manapság.
Anyám gépén sem azért kellett újrarakni az Ubit, mert rossz lett volna. Lejárt a Canonical részéről a support, és ideje volt már + azt hittem, ezért nem működik a Flash sem. De kiderült, hogy a Flash-ért az Adobe felelős...
Pont ez a jó a Linuxban, egyszer belövöd, és utána csak használni kell.[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #4892 üzenetére
A Live XP sokkal jobban le van gyalulva esetleg
Illetve a 633MHz kevés kicsit, nekem 700MHz+256Mb RAM-on az Lubuntu szenvedett - kiderült, ott a prockó kevés már. 1GHz már elvan (633-as procit azért meg lehet rángatni 733 köré, ott már az FSB emelés sokat számít...)A 64 bites W7 sokkal több RAM-ot zabál, mint a 32 bites, a Celeronra én 32-est tennék Késői P4 meg C2Solo procik még nagyon nem voltak jók 64 bitre, hiába tudták :S (Másik ismerős laptopján is volt 64 bites Win7 a Core2Solo procin, használhatatlan volt 1Gb-al, a 32 bites jobban ment.)
" Meg van amikor el se indul."
Ilyen van, de új hw-ekkel is :S Viszont általában megoldható... Ilyen öreg vasaknál meg nem lehet elvárás, hogy out of the box menjen minden."ami linuxon macerás, amennyiben nem adat lemezt írsz. "
Nemtom, pár ezer évenként írok nem adat lemezt Adatlemezt se gyakran... De amikor írtam, akkor nem volt nehéz.Volt egy haver, életében nem használt Linuxot, behalt a gépe. Kapott kölcsön egy 1.8-as Willamette P4-et 512Mb RAM-mal (munkához muszáj volt, Firexox + pluginek kellettek). Lubuntu került rá. 1 hétig azt volt kénytelen használni - gyökeresen megvéltozott a véleménye.
Játékra (LAN) meg nem való a Linux, ez van.
Meg régebbi HW-n nem jó... Ne a ~10 évvel ezelőtti, nem támogatott XP-hez hasonlítsuk a 2010-es kiadású Ubit
Programokra átszoktatás meg tényleg macerás, mondjuk anyámnak leírtam, mit merre, azóta megy neki minden.
[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #4889 üzenetére
Hát anyám is windózt használt egy ideig, de az XP már lejárt... Ésmár sok éve Linux van a gépén, volt Suse meg Ubi is ezelőtt is.
És én is nagyon sokáig használtam windózt, ma már Linux 90%. Melóhelyen windózt supportálok, hát van összehasonlítási alapom.
Ezen a 2600-ason is van egy XP SP2, az kicsit talán gyorsabb,, mint a 12-es Lubuntu, de az egy 10 éves oprendszer
Különben az XP-nek is ram kell. 512Mb-on kuka, 1Gb körül már megyeget, de nem az igazi. (Melóhelyen van egy ilyen P4 még... Ne tudd meg, SP3 + 1Gb RAM + 3GHz = tetű.)
De mondjuk a 480p flash nem is rossz attól az 1.4-es vastól.(Kipróbáltam unokatestvéremék gépén az Lubuntut... Azon is XP SP3... 512Mb RAM... 1GHz P3. Az Ubi akadásmentes volt.)
Alsó ventis tápot meg lehet olcsón szerezni
[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #4887 üzenetére
Olyan hát, ahol ha elfekteted, a CPU venti a táp alatt van? Abba olyan táp kell, aminek alul van a ventije, és szépen leszívja a meleget a prociról
Ja, hogy XP SP3?
" Ha nem multitaskol semmi egyebet, "
De multitaskol, csak a háttérfolyamatokat, szóval az is eszi a procit... Lubuntu kell az ilyesmire.[ Szerkesztve ]
-
Akkor lehet az a baj
De 360p még egy 1.7-es Pentium M-en is megy.
Húzd meg egy kicsit, ha lehet. Az FSB emelés sokat használ.[ Szerkesztve ]
-
válasz quailstorm #4883 üzenetére
Akkor hogyhogy már megy? (Mondjuk a 2000+-os proci 2600+-ra van húzva + SATA winyó + 1Gb RAM + FX5200 )
Visszatettem a 10-es flasht, és játssza. Nem az volt a baj, hogy szaggatott, hanem hogy a böngészde nem volt hajlandó betölteni a plugint. A libflashplayer.so bemásolása után + rókában letiltva a 11-est, már működött.[ Szerkesztve ]
-
Adobe, hogy rohadj meg a Flashplayereddel együtt
De az a fura, hogy HTML5-tel sem megy a Yuhtyúk az öreg AthlonXP-n.[ Szerkesztve ]
-
-
Lubuntun van valami olyan progi, ami időjárást jelez? Panelre találtam, de azzal, hogy kiírja (kattintásra), hogy hideg van, nem sokra megyek Olyasmi kéne, ami előrejelezni is tud, és esetleg a desktopon van.
-
Lubuntu 12.10 telepítés anyám gépére... Telepítő elindít, elkezd települni, majd az ablak eltűnik, fekete képernyő, csókolom. Onnantól meg se mozdul.
...most töltöm a 12.04 alternate telepítőjét...[ Szerkesztve ]
-
-
Különben a conky nálam is ezt játssza, hogy pár indítás után nem jelenik meg. Ha meg beteszem automatikus indításba, akkor van, hogy 2db van egymás fölött.
Kéne írni rá egy scriptet, ami figyeli, hogy elindult-e, és annak függvényében indítja.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz geprombolo #4832 üzenetére
Ilyesmit akarok én is építeni, csak az alaplap ki a házból, és valami ultravékony fa házba, winyóval, mindennel beépíteni
Ma nézegettem a laptop alaplapokat, és rájöttem, hogy semmi lóvé nincs ráMutogatni való hater díszpinty
-
-
-
-
válasz geprombolo #4809 üzenetére
De, pontosan
Mondjuk egy céges szervernél már nem mindegy, de otthon...Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz tototos #4806 üzenetére
Elég gáz... Szeretjük az ilyen szolgáltatókat
Akkor marad a TW, Logmein, meg a Hamachi, mert a VNC-nek is kell port forwarding.@geprombolo : Nincs sok értelme, hacsak nem a windózos gépeket akarod védeni a hálózatban...
De különben ha a védelmen akarsz javítani, akkor az ufw konfigolásának olvass utána, meg a fail2ban és a chkrootkit progikat tedd fel. (Ezek parancssorosak.)[ Szerkesztve ]
-
válasz tototos #4803 üzenetére
Port forwardingot nem a szolgáltatónál kell csinálni, hanem a routereden, ami mögött levő gépet el akarod érni. Ha meg nem használsz routert, akkor a gépedre megy úgyis minden kérés.
Ha nem engedi be a kéréseket a szolgáltató, akkor lehet a VNC és a TW se fog menni.
Különben a VNC Linuxos alternatívája a VNC, a Teamwiever meg a Logmein is asszem megy rajta, meg van az Nxclient, ami ugyenezeket tudja.Különben mi is a pontos baj a ssh-val?
-
-
-
-
válasz afgk2012 #4784 üzenetére
Olvass vissza, feltettem pár kérdést
Ebben esetleg akad használható ötlet. (Mondjuk a /home/usernév/.pulse törlése szimpi, meg a pulseaudio csomag újrarakása, esetleg kiirtása.[ Szerkesztve ]
-
-
A telepítő varázsló jellegű, és magyar, a pontos menetét elmondja Egyedül a particionálásra figyelj, hogy a már meglevő partíciókat tartsa meg. (Ha elakadsz, kérdezz itt )
A 10Gb elég lesz. RAM-tól függően, ha kevesebb van benne 4Gb-nál, akkor csinálj swap ("cserehely" partíciót, 2x akkorát, mint a fizikai RAM).Mondjuk ha 40Gb a komplett winyó, akkor az régebbi gép lehet, arra lehet Lubuntu is, az gyengébb hardverre való, és kisebb méretű is.
[ Szerkesztve ]
-
válasz afgk2012 #4765 üzenetére
Ja, akkor le vagyok maradva :S Milyen hangkároly? A gyártónak nincs hozzá saját drivere (mert van, aki kiad sajátot is a kernelbe épített mellett, pl. nekem a hálókártyához kell saját driver, mert anélkül uggyan megy, de a WOL nem működik vele).
-
-
válasz afgk2012 #4760 üzenetére
Milyen hangkártya, úgy első körben?
@PeachMan : A windóz jó. amire másolsz?
De az FTP néha gyorsabb. Mondjuk ha két gigabit-es kártya között másolsz egy Cat5 kábelen, vagy wifin, akkor nem fog gyorsulni. (Értsd, helyi hálón alig észrevehető.)[ Szerkesztve ]
-
-
Próbáld ki Live rendszerrel, vagy más oprendszerrel is. Lehet, hogy megdöglött a video ram (ha van neki külön), vagy a VGA kártya, csak még látszik a bejelentkező képernyő... szoptam már ilyet, ld. az apróhirdetéseim között, azóta is árulom azt a gépet
Persze 1 hónapos gépnél nem valószínű, hogy ez történt, de egy próbát megér. A Win7 telepítő pl. pont grafikus képet ad, az elég.[ Szerkesztve ]
-
válasz lionhearted #4687 üzenetére
Én a mc belső szerkesztőjét szoktam. Az azért nagyságrendekkel felhasználóbarátabb.
-
válasz God Vazzeg #4680 üzenetére
Előző munkahelyen eléggé meglapődtem, amikor megláttam, hogy a fileszerver Samba. És ez nem egy 20 emberes cég volt, hanem egy multi, sok gyárral szerte a világon, és ezek egy AD-ban voltak.
Az előbb ahogy gúgliztam utána, megy a tartomány Samba-val is, csak macerás megcsinálni.Mutogatni való hater díszpinty
-
-
-
válasz szoke12 #4651 üzenetére
Akkor attól nem lehet
Én csinálnék róle mentést dd-vel, vagy gószttal, aztán Getdataback, vagy a Gparted adatmentés funkciója.fsck.ntfs -> nincs ntfs-re fsck.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz afgk2012 #4637 üzenetére
Attól függ, mit akarsz. A megosztásokat talán látod anélkül is (kérdés milyen megosztás és hogyan, mert arra be tud hitelesíteni elvileg), de tartományi tagsághoz meg kell mókolni, ahogy a linken van.
Mondjuk tartományba nem ugrál ki-be az ember naponta.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz afgk2012 #4634 üzenetére
Linuxon alapból minden ingyé' van.
A Samba tud tartományt kezelni, a módját még nem próbáltam, de elvileg tudja. DC is tud lenni[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz geprombolo #4596 üzenetére
Akkor is fel kéne ismernie, minimum egy kábelen történő frissülés után.
-
válasz geprombolo #4585 üzenetére
Akkor fent van.
Attól még a GRUB-ba beírhatod azt a beállítást.Gnome Mplayer nálam egy i855G chispetes laptopon képtelen full screent csinálni... VLC jó... Ugyanaz az i915 driver
[ Szerkesztve ]
-
válasz geprombolo #4582 üzenetére
I915 drivert fentebb írták, de ha beírod terminálba, hogy
sudo lsmod|grep i915 (ez ha kiírja, hogy i915, akkor jó)
vagy
sudo lspci -v
Akkor megtudodA lspci-nél vissza kell görgetni, és kikeresni a VGA kártyát, annak az adatainál lesz, hogy milyen modul van betöltve.
-
válasz geprombolo #4580 üzenetére
"Nem jutottam vele semmire"
Mi nem ment? Mert ha leírod, akkor esetleg segítünkAmit írtam, az egy 12.04 Lubuntun ki is próbáltam közben
[ Szerkesztve ]
-
válasz geprombolo #4566 üzenetére
Rendszergazdaként kéne
Az 1.2GHz is harmatos lesz 720-hoz.De ha át akarod írni, akkor terminálból :
gksudo pcmanfm
Ezzel kapsz egy rendszergazda jogú filekezelőt, és átírhatod, lementheted.
Utána meg
sudo update-grub
mert enélkül nem fogja tudni a grub, hogy átírtad@fradi81 : Mondjuk ja, az harmatos lesz. De nekem pl. addig nem ment egy Lubuntu verzióval a teljes képernyő (semmilyen lejátszóval), amíg egy ilyen jellegű dolgot át nem írtam.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz lionhearted #4535 üzenetére
Nem szerver, sok-sok év e-mailjei.
Meg az előző munkahelyemről mondjuk fullban elhoztam a levelezésem, az 2-2,5Gb[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest