Hirdetés
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Mini PC
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyufaaa
veterán
válasz
kolbi79 #47281 üzenetére
Nincs hülye kérdés! Ezért van a fórum!
Alaplap cserét ami a tokozásban többletet adhat a tuning miatt emlékeim szerint m-ATX kategóriában nem nagyon volt.
Jelen konfigoddal szerintem a 3,8Ghz elég a vga “támogatásához”. Játékokban nagyon minimális FPS-t nyernél a beruházási költség nem hozna annyi többletet max magasabb órajelet látnál a kijelzőn. Játékoknál szerintem már nem lenne lényegi változás. Max ha egy 1080 lenne bent, de még ahhoz is elegendő ez az órajel szvsz.Egy szó mint száz szerintem ha teljesítmény többletet szeretnél ( nem gondolnám, hogy szükséges lenne a jelenlegi összeállítással) újabb kiadású rendszerben gondolkodj.
Az alaplapod lehetséges, hogy a cpu feszültséget nem is engedi “piszkálni”. MSI-t nem ismerem, de az m-ATX miatt simán lehet úgy gondolom.
-
Gyufaaa
veterán
válasz
kolbi79 #47279 üzenetére
Alaplapod kevésbé tuningbarát sajnos, ebben lesz a szűk keresztmetszeted.
#47277kolbi79: A 100x részét nem tudom hogy lehetne emelni, vagy 38nál magasabbra valahogy (BIOS Update?).
BIOS UD nem fog segíteni. K-s processzoroknál a CPU FSB REFClock-hoz (x100) nem nyúltunk. Annak állítása már kérhet plusz feszültséget is. illetve ott a memória órajeleinek stabilizálására is szükség van. Itt elegendő szvsz a szorzó emelése, de ennél a lapnál a fázisok száma miatt is úgy gondolom ez az órajel lesz a maximumod.
Memóriánál fixáltad a DRAM feszültséget, de ezt tedd meg a CPU feszültséggel is. A gyári alapfeszültségnél kevesebbel is sokszor stabilan beérte a profi 4Ghz-es órajelen is. Volt akinél 1,136V alulreszelve is vígan ment 4Ghz-en, így a hűtés sem igényel különösebb energiát. Először 1,25V-ra lőheted és tesztelhetsz. Ha stabil és órajelben is elérted amit szeretnél (maximumot) akkor alulreszeléssel érdemes eljátszani szerintem.VGA szerintem korrekt a porcihoz.
-
Gyufaaa
veterán
válasz
kolbi79 #47275 üzenetére
Szia,
emlékeim vannak még nekem is ebből a korszakból. "K-"s processzorod van, így viszonylag egyszerű a dolgod. Nézd meg az alap feszültséget, állítsd be AUTO-ról a CPU alap feszültségére fixen először, majd rövid teszt után kezd el emelni a szorzót, de csak a szorzót. CPU Ratio, ami jelenleg 100x34 (3400Mhz). 100-as értéket vidd feljebb fokozatosan 100Mhz-el emelve az órajelet. Teszteket végezheted terhelést végző szoftverekkel, én játékokat toltam. Monitorozd OSD-n kirakva játék közben a terhelést és hőfokot is! Ha instabil és fagy a vas, finoman adj több feszültséget. AUTO beállításon ne hagyd a feszültséget!
Fontos, hogy a hűtésre figyelj! Milyen hűtésed van konkrétan?
3800-4000Mhz szvsz volt mindegyikbe az biztos. Anno alacsony feszültséggel 4,2Ghz-en használtam.
Fontos, hogy apránként és minden beállítás, módosítást követően tesztelj, hogy biztos tudd, hol kezd instabillá válni illetve túlságosan melegedni. Ameddig az alap feszültségen nem változtatsz nem fog drasztikusan a hőmérséket sem változni.
#47273Sati01: Minden processzor és copfig más! Nincs általános beállítás, ha tuningolni szeretnél! Fontos, hogy tuning előtt minden paramétert írjatok le a gépről, melyhez szeretnétek "hozzányúlni"!
Az értelmezhető írásra is figyelj kérlek, mert hamar félreértés lehet a leírt "gondolatból"!
Új hozzászólás Aktív témák
- Új olcsó Redmi telefonnal bővült a Xiaomi magyar kínálata
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- GoodSpeed: Aquaphor Modern víztisztító
- World of Tanks - MMO
- Windows 11
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- iPhone topik
- Battlefield V
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 9 285K 24-Core 3.7GHz LGA1851
- AMD Athlon 3000G processzor AM4 socket
- Intel Core i7-12700KF 12-Core 2.7GHz LGA1700 Box (25M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor
- Intel Core i9-12900K 16-Core 3.2GHz LGA1700 (30M Cache, up to 5.20 GHz) Processzor!
- Intel Core Ultra 9 285K - Új, Gari 2028.08.05. -ig - Eladó!
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- Bomba Ár! Dell XPS 13 9370 - i5-8GEN I 16GB I 1TBSSD I 13,3" 4K Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R9 3900X / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3292
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3265, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest