- Gaming notebook topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bluetooth hangszórók
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
cvn69
tag
válasz
darál0w #17260 üzenetére
Úgy tűnik megoldottam a problémát, amit saját magamnak csináltam.
Köszönet a türelmedért.Van a gépben egy Arctic Cooling AF12025PWM tipusú ventillátor, amit a használatija szerint úgy kellett bekötni, hogy a ventillátor csatit a CPU fan-ba dugni és a rajta lévő csatlakozóba kellett a proci csatiját. Namármost, ettől a proci ventije is csak max 1400-1500 rpm-ig ment fel (gondolom, mert az AC-nek ennyi a max.). Most külön fan-ra kötöttem az AC-t így a porciventi kipörgi a 2000 rpm-et is és 60°C körül tartja még az Everest stabilitás teszt idején is.
A CPU 2928MHz-en megy, a RAM pedig 1100MHz-n.
El sem hiszem, hogy ennyire bagatel dolog lehet. Csak előírásszerűen kötöttem be az AC ventillátort.
Most ilyen.Mégegyszer köszönöm a segítséget és a türelmet!
Ha mégsem csak ez volt a gond, akkor még jövök.Üdv, cvn69
-
cvn69
tag
válasz
darál0w #17191 üzenetére
Köszönöm az eddigi segítséget, sajnos nem javult. Viszont, kikapcsoltam az alaplapon a ventillátor szabályozást, letöltöttem az ET6-ot és azzal húztam 10%-ot procin, RAM-on, VGA-n. 15 perc everest stabilitástest után semmi gond. Max 62°C-ig megy a proci.
Lehetséges, hogy az alaplapi vezérléssel van/volt gond? -
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17245 üzenetére
KHX2000C8D3T1K2/4GX
4GB 2000MHz DDR3 T1 Series Non-ECC CL8 DIMM (Kit of 2) XMP
8-8-8
1.65VValamint, mint tájékoztatás:
DUAL-CHANNEL MEMORY KITS "X" suffix designates XMP ready for Intel Core i5 7xx and Core i7 8xxx series processors and systemsEz annyit jelentene, hogy valamit nem fogok tudni "kihasználni" az E8400 procimmal gondolom... így van?
meg ezt is írja:
1.65v voltage for dual-channel Intel Core i5 7xx series and Core i7 8xx series applications -
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17245 üzenetére
teszt hőmérsékletek nem mérvadoak 24/7re, de ha nem tudod kiteszteni, a magas hő miatt, akkor nem is fogod 24/7re sem használni...érted gondolom
nem.. nem teljesen tiszta, hogy mi az a 24/7, és ha valami teszt progit még le kell nyomni, szólj nyugodtan...
a kisebb cpu core feszre majd még rápróbálok, de szerintem ennyi lesz a vége...szorzó emelés... azaz? Az 1333MHz-t emelem feljebb, és kész? Feszültséget nem?
Hajlamos vagy megfeledkezni arról, hogy amatőr volnék..Megtaláltam azt is, amit korábban kerestem... LINKED-re állítva van lehetőség állítani az FSB - Memory Ratio-t, azaz Sync, vagy 5:4 stb... ezt kell nekem állítani?
Ja és a ram gyári értékeit hol találom? A honlapján? Ahhoz feszt is emelni kell tudtommal... 1,65V-ra.
Megpróbálok utána nézni..
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17217 üzenetére
Üdv!
A VID 1,1V. Alapból a BIOS-ban a CPU FSB 1,1V, de a CPU Core 1,21V. Ennyi...A hőmérséklet a vége felé közeleg 3600 MHz-nél? Ezt sem értem...
A teszt alatt produkált hőmérséklet nem gondoltam, hogy irányadó ilyen szintem, hiszen alapból az 50-et nem éri el, játékok meg ilyesmi alatt is max. 55 - gyenge venti hajtással. Na mindegy, a 3600 nekem elég, ez biztos.
Szóval jelenleg a CPU Core 1,25625V
a CPU FSB pedig 1,2V.
3600MHz-enEz így akkor marad? Ha így jó, igen, jöhet a ram!
-
ntraxxx
tag
válasz
darál0w #17213 üzenetére
Hali!
Amiket tudok leírom de pl a VID-et hol tudom megnézni?
Lap: Gigabyte ep35-ds3
CPU: INTEL Core2 Quad 9300 2,5GHz/1333MHz LGA775 6MB Box, jelenleg is gyári hűtő van benne
VGA: PCIE GeForce 9800GTX+ 1GB, DDR3 jelenleg de most lesz GTX 280 csere kedden
RAM: OCZ GOLD Kit 2*2GB DDR3 1033
Táp: Chieftec CTGPS550A 550W
Monitor: Dell 2408WFT 1900*1200
Ház: THERMALTAKE VJ40001W2Z V9Főképp munkához, ps, fl, dw hogy gyorsabban számoljon nagyobb felbontású képeknél, de persze a játékot se vetem meg!
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17211 üzenetére
Üdv!
Na most akkor ez nem teljesen tiszta...
Korábban, az előző beállításoknál 1,25V volt mindkettő.. azt hittem, az csak jó, ha a cpu fsb kevesebb, 1,2V most.
A VID 1,137V, elméletileg, ezt adja be a cpu fsb-hez alapból /1,1V/, a cpu core-nak meg ~1,21-et.A hő a teszt alatt 67-ig szaladt fel, de a hűtőt nem vágtam oda neki koppra, egyébként ennyi sem lett volna.
A ram és minden más érték alapon, ahogy mondtad: 1333MHz-en van.
A hídnak akkor adok még plusz 0,1 feszt. Ez az nForce SPP vagy az nForce MCP lesz? Az nForce SPP "Core Voltage level for nForce SPP", az nForce MCP "Core Voltage level for nForce MCP. Szerintem előbbi... 1,3V ez, az MCP 1,5V. Erre tanácsolták a topikjában, hogy 1,5V-ra mehet mindkettő... nem tudom. Hogy legyen? -
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17138 üzenetére
Üdv!
No, felkerült a helyére a Sychte Mugen 2, így már bírja a hőt....Újra telepítés volt, aztán így megint volt alkalmam "próbálgatni" a beállításokat - máshogy ez nem megy...
Kérdés:
- azt látom, hogy a cpu core jobban húzható - és alapból magasabban is van -, mint a cpu fsb. Így arra gondoltam, keresgetve a beállításokhoz tartozó minimum feszültség értékeket, hogy talán azt emelném jobban, kevésbé pedig a cpu fsb-t.
Most jelenleg 3600MHz-en a proci 1,25625V CPU Core, és 1,2 CPU FSB értékek mellett megy, úgy tűnik, gond nélkül...
Kezdtem így, de 10 körre állítottam.
A vége ez.Vélemény, észrevétel? Nekem talán ennyi prociból elég is lenne, ha szépen mellé tudjuk húzni úgy azt a ramot, ahogy kell...
-
whatnot
őstag
válasz
darál0w #17167 üzenetére
Easy Tune-nal csak óvatosan, sokan panaszkodnak latency problémára. Többek között én is agyrémet kaptam tőle, mire neten sikerült rábukkanni a probléma eredetére.
Maga a probléma egyébként az volt, hogy az Easy Tune úgy 3mp-ként megdobta a rendszer latency-jét, amitől a kvázi real time futó programok (esetemben zenelejátszó) akadtak egy-egy pillanatra. Zenelejátszónál ez pattogó hangot eredményezett.
Nem tudom, hogy van-e már erre javítás. -
cvn69
tag
válasz
darál0w #17176 üzenetére
333 FSB-nél 3,2 szorzóval mennek 1066-ot. De, ha felemelem a FSB-t, akkor már nem.
Viszont, az az érdekes, hogy mentek már 1110MHz-cel is, amíg csak ketten voltak. Sőt, a proci is ment már 3,5GHz-n.
Nemrégiben vettem még 2x1GB-ot, amik az everest szerint teljesen egyformák a régiekkel, még a gyártási idejük is, és a memtest86 szerint is hibátlanok.
De a melegedős probléma már az "új" RAM-ok előtt is fentállt.Nem tudom minek mennyit szabad, úgyhogy minden normal-on van.
-
cvn69
tag
válasz
darál0w #17164 üzenetére
Most az FSB 375, így a proci 3GHz-en megy. Viszont, a memóriát vissza kellett venni 2,4-szeresre, 900MHz-re mert a következő szorzón 2,5-ön 938-cal már nem hajlandó működni, kékhalál. Így most visszavettem az időzítéseket 4-4-4-12-re.
De, evvel sokat nem nyertem, ha jól sejtem. -
cvn69
tag
válasz
darál0w #17143 üzenetére
Igen, minden fesz így van.
Most próbáltam, 2880MHz-en (360x8) még jó, de 3000MHz-nél (375x8) már behülyül és csak a BIOS frissítés segít. Nem lehet, hogy valami érzékelő mondta be az unalmast, hogy ha egyszer felszökött a "láza", már nem lehet lejjebb vinni? Mintha, kiakadna. Ha csak az FSB-t emelem és visszaosztom a procit, akkor nem jelentkezik ez az "anomália".
Lehet, egy úgy hűtő sem segít ezen? -
Krisinto
őstag
válasz
darál0w #17144 üzenetére
Látom a szerkesztés gomb elveszett
Én is csatlakoznék a topikhoz,mert megjött a hűtő
Állítólag 3-3,5ghz-t ki tudok hozni a procimból!
Csak a kérdés,hogy mit kell állítanom?
Full hülye vagyok hozzá
De annyit azért tudok,hogy a szorzót,és (ha feljebb akarom tolni,akkor feszt is)
és hozzá FSB-t kell állítani -
Polllen
félisten
válasz
darál0w #17134 üzenetére
Szép jó reggelt...
Kb eddig bírtam kérdés nélkül...
Csak annyi lenne, hogy tudsz valami programot, amivel legalább 2 profilt létrehozhatnék? Ugye eddig bios-ból húztam a rendszert, a bios támogatja is a multiprofile-t, de nem mindig van szükségem erre a teljesítményre...restartolgatni meg nem szoktam, kikapcsolás helyett is hibernálást használok...
mondjuk üresjáratban a proci így is kb azt a hőmérsékletet hozza, mint alapon...AMDoverdrive már indulásnál kifagy...RMclock meg azt mondja unspupported cpu, uh semmit sem enged a tweak-nél...
(bár gondolom ez már akkor software-s tuning lenne és x2-s topicban még 1 éve az volt a vélemény, hogy inkább hanyagoljam és biosból...)
-
-
-
Polllen
félisten
válasz
darál0w #17129 üzenetére
Értem, ht-t még nem osztottam vissza, most tesztelem ~3050-n...1.35v alatt 217-s fsb-vel már hibázik, uh megnézem ezen a feszen mit visz, és lehet ez marad.
Ha már ovlt úgyis ilyen procid, nem tudod meddig mehet maxra a hőmérséklet? 75 fokra emlékszem, de most nem találom amd oldalán...
66 fölé nem nagyon megy...
-
sestertius
őstag
-
Polllen
félisten
válasz
darál0w #17124 üzenetére
Szia!
Köszönöm!
A pcie freki fix 100 megvan, eddig auto-n volt minden, 216-s fsb-vel elment, de úgy láttam egy két embernek ezt az 5400+ be-t sikerült 3200-re húzni...a 3024 ettől még nagyon messze van és bc2-höz már kell egy kis extra löket...
(viszont a samu ramok kellemes meglepetés, simán viszik eddig a ~430-t)
Ha esetleg van konkrétabb tipped, hogy tudnám ezt megközelíteni, hallgatlak
U.i.: még egy kérdés
úgy láttam, hogy HT link-t is lehet fixálni...annak van értelme? vagy ha már nem bírja, inkább a szorzót állítsam?
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17109 üzenetére
Én is arra gondoltam, hogy talán nem elég neki a fesz...
A VID neki 1,1 V volt, pontosan azt hiszem 1,137V.
Ha rápróbálok nagyobb fesszel, melyiket nyomjam? CPU Core vagy CPU FSB? Most mindkettő 1,25V-on van...És a ramomat miért nem tudom 2000-re felvinni? Ott a fesz a maxon van, 1,65V-öt ír neki a dokumentum...
Hm...
Ja és persze mennyire állítsam a CPU feszeket?
-
cvn69
tag
válasz
darál0w #17110 üzenetére
Köszi a választ!
Ha szerinted, bírnia kéne a gyári hűtővel, akkor esetleg erre tudnál tippet adni:
"Egy EP35C-DS3R lappal lenne problémám. Egészen pontosan az, hogy mikor egy kissé megemelem processzor frekijét a FSB-sel, egyből elkezdi főzni a procit. Vagyis nagyon gyorsan elkezd melegedni, pillanatok alatt eléri a 70-72 °C-t, és mivel 70°C-ra állítottam a riasztást el is kezd sipítozni.
Az érdekesség, hogy hiába indítom újra a gépet és állítom vissza a frekit, ugyanúgy melegszik. Hiába állítom le a gépet percekre, mikor újra elindítom, megintcsak melegszik. Az egyetlen megoldás, ami eddig segített, hogy a @bios-szal frissítem a BIOS-t. Akár régebbit, újabbat vagy ugyanazt rakom fel, mindig abbahagyja a procifőzést.
Lenne valami ötlet erre a hibára, esetleg, tipp, hogy mi okozhatja?"Beraktam az alaplap topikjába, de konkrét ötlet nem jöt rá.
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17102 üzenetére
Üdv!
No, igen, 3375-ön megy a CPU... egyelőre ennyi és nem több. Ha többet akarok, nem megy.. erről majd később.
A ram értékei nem pontosan ezek, csak kicsit lejjebb húztam, mint amit adott. Ennél elméletileg többet is tud. Nem meleg, csak langyos, az jó.
A feszültsége 1,65V-os, alacsony feszültségű ram, de vissza vettem 1,6-ra, remélem beéri ennyivel is...
A speed step-et vagy disabledre, vagy auto-ra lehet állítani. Átállítottam autora, innentől a PPM MODE vagy NATIVE MODE vagy SMM MODE. Előbbin hagytam...
Az nForce SPP-nek 1,3V gyárilag az alapértéke, a topikjában olvastam, hogy azt tanácsolták, fel kell tolni 1,5-re, mint az MCP-nek van gyárilag.. én 1,4-re tettem, gondoltam megnézem, mit mutat..
Az nForce SPP-hez pusztán annyit ír, hogy "Core Voltage level for nForce SPP",
az nForce MCP-hez ugyanez, "Core Voltage level for nForce MCP.
Előbbinek, mint mondtam, gyárilag 1,3, másiknak 1,5 az alapértéke.Szóval még nézegetem a topikját, de a lényeg, hogy voltak olyanok, akik szerint vagy a cpu-t húzod, vagy a ramot, a kettő egyszerre nem megy. Ebben ugye nem hiszek, mert igazából a ram húzása nélkül sem tudom nyomni a procit. Ennél magasabb értéknél már nem indul, stand by... fogalmam sincs, miért?
Másrészt a ramom is 2000-es, ezt sem tudom elérni, hogy menjen ezen, ha húzom a procit mellé, ha nem...
Volt valami beállítás, melynek van még szerepe, csak most nem találom, hol van, pedig anno rábukkantam... - valami cpu-ram arány, sync, meg 3:8, vagy 5:6 meg ilyesmik.. azt hiszem, még annak is lehet jelentősége.. vagy nem?Szóval még bűvölném, csak itt megállt a tudomány...
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17077 üzenetére
No, az alapvetően stabilnak mondható első beállítások ezek lennének:
1, 2, 3, 4, 5.
Tesztek még nincsenek, de gond nélkül újra indul többször is, a game hasít rajta, fagyás nincs és a hőmérsékletek elfogadhatóak - mondjuk holnap megkapom a procira a Mugen 2 hűtőmet... rá fog férni...
Szóval egyelőre ennyi, várom véleményed - állítsak valami feszt esetleg vagy valami mást...
Az xfx toipkban vannak érdekességek mégis csak, még böngészem, hátha okosabb leszek...
Szia!
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17077 üzenetére
Tisztelet!
Az egyedüli próbák után előrébb sajna nem nagyon jutottam a konfigommal kapcsolatban...
Találtam xfx laphoz topikot, de sajna nem nagyon találtam választ ott a kérdéseimre. Kerestem máshol BIOS beállításokat, de nem igazán találtam...
Szóval nem tudom húzni még mindig a procit, a ram sincs belőve, az alaplapról ne is beszéljünk.. a vga meg egy későbbi történet... remélem nem hagytam ki semmit!Egy-két kérdés: találtam BIOS-hoz egy-két képet beállításokról, így kérdeznék, mi micsoda és miért van úgy állítva, ahogy:
- az FSB&MEMORY CONFIG-on belül mi az EPP 2.0 MEMORY?
- a CPU CONFIGURATION-nál a Limit CPUID MaxVal-t általában DISABLED-re állítják - gyárilag nem, miért?
- ugyanitt az Intel Speed Step szintén DISABLED-re van állítva, miért?
- valamint egy pár helyen a System Clocks beállításoknál átállították DISABLED-re a Spread Spectrum Setting-en belül a HT Spread Spectrum-ot és a PCIe Spread Spectrum (MCP)-ot is. Ezeknek mi a jelentősége?Remélem nem beszéltem kínaiul és volt értelme ezeket bepötyögni...
Lehet, hogy nincs jelentősége, de tulajdonképpen a helyzet ugyanaz, mint eddig. Egy kis húzás a procinak, először ezután beindul, aztán a következő indításnál már csak stand by...
Tudom, hogy meg lehet oldani a dolgot, csak már jönnék rá, hogyan...
-
KAMELOT
titán
válasz
darál0w #17022 üzenetére
szevasz!
Nos végülis tudtam szerezni olcsón procit! E5200-ast 9000 FT-ért
Ezt felhúztam 3,33GHz-ra 1,2785V azaz alapfesz....maximum fogyasztása a procinak 26W azaz jobb mint amim volt. Gyári hűtővel IntelBurn alatt 65 fok.....majd veszek jobb hűtőt...de amugy is amire én használom nem megy nagyon fel a hőfoka a procinak
10x333 van.....így az FSB 1333MHz -
kacsuszka
aktív tag
-
MZsoltee
veterán
válasz
darál0w #17030 üzenetére
Most próbáltam 1092-n indul de nem stabil 910-en az istennek nem csinál semmit a cucc de valamiért most 728 CL5 stabilnak tűnik fesznélkül ,ha így jó akkor maradok ennél és próbálom a lehető legjobban alulfeszelni a cuccot...
Lehet a memória vezérlő lehetett a gáz a prociban (ezért lett X2 5000-es) mert az utsó 2 aktivált mag hasal el ha 728-on járatom a procit!
-
sestertius
őstag
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17015 üzenetére
Valamire tutira oda kell figyelni, mert játszik egy kis szeszély...
Beállítottam 1,25-re ugye mindkettőt, indult, semmi gond. Aztán újra indítottam, hogy visszaállítsam 1,2-re azt,amit mondtál, de nem indult... így újra feltoltam vissza mindkettőt 1,25-re, de most így sem indult el...ez miért van? Most visszadobtam mindent alapra, hogy induljon... kevesebbet kell? Nem létezik, hogy a 3600 MHz sok ennek a procinak!!!Melegedés abszolúte nem tapasztalható.. kicsit langyosabb kezdett lenni a procihűtő, de minimális...
Akkor most hogyan? Mikor indulni fog, mikor nem?
-
sestertius
őstag
válasz
darál0w #17008 üzenetére
Alakult egy-két dolog... arra rájöttem végre, hogy lehet feltolni a ramot a megadott értékekre - 2000MHz 1,65 V mellett.. amit elméletileg tudnia kell.
De a procin mozdítani nem tudok... Annak van olyan, hogy CPU Core, az 1,2 vagy 1,25V
illetve van olyan, hogy CPU FSB, mely szintén a bal oldalon mellette található értéken van, azaz 1,1 V.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gaming notebook topik
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest