Hirdetés
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- IFA 2025: Hatalmas táblagépek az Acertől
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bakelit, Vinyl lemezjatszó
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
customer114 #44317 üzenetére
CineBench
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
customer114 #44314 üzenetére
A terheléskor fellépő feszültségesést Vdrop-nak hívják. Ez egy természetes jelenség. Ennek ellensúlyozására az újabb rendszereknél kifejlesztették az úgynevezett LLC (Load Line Calibration) technológiát. Ez terhelés alatt megemeli a processzor tápellátását, magfeszültségét. Ez paraméterezhető laponként függően.
A processzoroknak van egy VID értékük is, ez a pillanatnyi terheléstől függően változik, és azt határozza meg, hogy az alaplap kb. mennyi Vcore értéket adjon a processzornak. Valamelyik processzornál ez viszonylag jó érték, valamelyiknél pedig magasabb mint a ténylegesen szükséges feszültség.Neked valószínűleg a manuálisan beállított Vcore azért nem jó, mert a Vdrop miatt néha kevés a feszültség, viszont az AUTO beállítás a VID miatt ezt lekezeli.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
matyee #44300 üzenetére
Igen az 1.3 reálisabb. Valószínűleg az az érték lesz a tényleges feszültség.
Esetleg még megpróbálhatsz egy BIOS frissítést, bár ezért én felelősséget nem vállalok, hogy így fogalmazzak.
A saját lapomon megpróbálnám minden lelkifurdalás nélkül, de másnak óvatosan adok ilyen ötletet, mert azt nem szeretném ha utána ezen kellene vitatkoznom valakivel.
Igaz kb. annyi benne a kockázat mint egy szúnyogcsípésben, de biztos van olyan aki arra is allergiás. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
LordDante #44282 üzenetére
Ezek nagyon magas értékek. 80 fok körül kellene legyenek a magok, szintetikus tesztnél.
A magas hőfokok oka lehet:
- rosszul felhelyezett hűtő (paszta/ferdén áll)
- rossz hűtő
- magas Vcore / sebesség
- esetleg ilyen melegedős a processzorod (a kupak alatti paszta / chip minősége miatt) -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
skandarg27 #44277 üzenetére
Ez a hűtő folyamatos terhelésnél nem bírja elvezetni a hőt. A hőmérsékletek pedig egy-két másodperc alatt változhatnak 40-50 fokot terheléstől függően. Az ingadozás valószínűleg a leszabályzásnak köszönhető, ami a túlmelegedés miatt van.
Ráadásul ezek az Ivy processzorok már nem forrasztottak, hanem pasztával lettek összerakva. Így hiába kened, meg hűtöd bármivel, a gyári paszta miatt vannak olyan példányok amiket egészen egyszerűen nem lehet hűteni delid nélkül. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Speedhs #44272 üzenetére
Szia!
Ne haragudj, de véletlenül neked linkeltem a képet. Neked nincs UEFI BIOS-od. Nem akaratlak félre vezetni, valahogyan összezavarodtam a hozzászólások tömkelegében. Sajnos az AMD platformokhoz nem tudok érdemben hozzászólni, mert nincs velük tapasztalatom.
Még egyszer elnézésedet kérem!
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
skandarg27 #44271 üzenetére
Ez nagyon nem jó.
80 körül meg kellene állni neki. Egy AVX2-es Linx lefőzné róla a kupakot. Próbáld meg visszavenni a Vcore-t. Ha nem megy akkor GHz vissza, addig amíg értelmes hőfokokat nem kapsz, vagy delidelsz.
Esetleg valami komoly hűtő.
Ezt így nem lehet használni! -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
matyee #44269 üzenetére
Két dolgot próbálj meg.
A Load-line Calibrationt állítsd High-ra, vagy magasabbra.
A CPU Power managament-ben a Short/Long Duration-t (TDP limit) pedig manuálisan 250-re.
Elképzelhető, hogy a lap szabályoz le a TDP limit miatt, illetve az LLC gyenge és a így nagy a Vdrop.Még egy. Ha egy pendrive-ot csatlakoztatsz, a BIOS arra letudja menteni a képernyőt, a Prt Scr gombbal, ugyanez vonatkozik a Windows-ra is. Ott a pl. a Paint-ba tudod beilleszteni a Ctrl+V-vel.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
lpemo2 #44262 üzenetére
Én nem vittem túlzásba a beállítását.
Minden magra beállítottam a kívánt szorzót (pl. 42), majd offset módban beállítottam a Vcore értékét a legalacsonyabbra, amivel még stabilan működik. Ez 1.17 volt nálam. Természetesen a TDP limitet feljebb kell állítani, mert egyébként a lap leszabályoz, lehet mondjuk 250. Minden mást AUTO-n hagytam.
Teszteltem 10 kört AVX-es Linx-el, hogy a hőmérsékleteket leellenőrizzem, azóta hibátlanul teszi a dolgát. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
skandarg27 #44255 üzenetére
Fú igen, most látom csak. Az összes hozzászólást neked szántam. Nem is értem, miért linkeltem ennyire mellé.
Elnézést kérek mindkettőtöktől! -
Kean_Sorbo
őstag
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Zsírkrétamen #44248 üzenetére
Az a baj, hogy a második képen hiába kikapcsoltad a TURBO-t, még mindig ott figyel a Turbo frekvencia.
A CPU Ratio menüben, az All Core kiválasztása után kellene, hogy legyen egy értéknek, amit akár átírhatsz 56-ra is. Ez a CPU szorzója. Ha ez nem megy akkor van gond.
Vagy az alaplap, vagy a processzor miatt nem működik ez a funkció. Hiába írja, hogy K-s, de egyszerűen nem kezeli annak.
Hogy mi lehet az oka, azt nem tudom. Én így jártam a saját 2500K/ASUS lap párosommal. Egyik nap ment 4600Mhz-en a következő nap egy Cmos clear után vége volt a mókának. Tökéletesen működik (turbo, stb.), de a tuningot azt nem engedi. Már próbáltam mindent, de nekem nem sikerült megoldani, így lett egy ilyen konfigból netezős gép.
Nem állítom, hogy nálad is így van, de másnál is jelentkezett ilyen probléma. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Zsírkrétamen #44245 üzenetére
Az rendben hogy azt írja ki, de a szorzóértékekre lennék kíváncsi amit a BIOS kiír. Amit linkeltél pedig nem működik.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Zsírkrétamen #44240 üzenetére
Készíts már arról a BIOS lapról egy képet, ahol a processzor tulajdonságait (paramétereit) írja ki. Ugyanis lehet, hogy a BIOS nem érzékeli, hogy K-s a processzor.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
IstvánLászló #44211 üzenetére
Ez lenne az utolsó dolog, amit megoldásként javasolnék. Elég ritka hibajelenség, így legalább ez is bekerült a fórumba. Ha valaki más is belefut ilyen problémába, akkor tudjuk majd neki javasolni.
Esetleg még azt megírhatnád, hogy milyen alaplap/processzor párossal történt ez.
Köszi a visszajelzést! -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
IstvánLászló #44209 üzenetére
Először is, próbáld meg megcserélni a két modult.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Lovro Joe #44193 üzenetére
Az nem biztos. A windows-ban állítható, hogy a gomb megnyomására milyen állapotba kerüljön a gép. Ez az energia séma beállításainál található.
Az alaplap illetve CPU váltásnál, én már elgondolkodnék a helyedben azon, hogy nem-e lenne érdemes 1150-re váltani. Pl. erre a lapra szépen lehet építkezni. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Fitzgerald #44078 üzenetére
Nem kell frissíteni. Ennyi a megoldás.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
TheCompass #44026 üzenetére
Tedd már át légy szíves ezt a problémát a Sandy topikba, hátha ott már találkozott ilyennel valaki. Őszintén megvallva ötletem sincs, ott pedig elég sokan vagyunk.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
TheCompass #44024 üzenetére
Érdekes, nem találkoztam még ilyennel. Auto-n mennyit ad neki? VID alapján lehet jó értéket állítana be.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
TheCompass #44022 üzenetére
Ez is csak egy lehetőség. Romolhat a processzor tuning potenciálja. Biztosan, csak másik lappal vagy processzorral tudnád kitesztelni.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
TheCompass #44016 üzenetére
Ne az órajelet állítsd, hanem a processzor szorzóját 46-ra. Majd a Vcore-t pedig állítsd fixen 1,35-re.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #44002 üzenetére
Semmilyen határba nem ütköztem. Ennyire állítottam, így terhelve 1.36 a Vcore. Úgy gondoltam ez elég. +100-200 MHz már nem számít, és ez a feszültség még bőven jó érték. AVX Linx-el nagy körökkel is megáll a hőmérséklet 80 fok alatt.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #44000 üzenetére
Nekem lazán megy ezzel a lappal 4.6-on, egy Ninja3-mal.
Forrasztott a kupak. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Balu0208 #43958 üzenetére
1. A PCI frekvenciát állítsd 100-ra.
2. Az FSB értékét növelve tudod emelni a processzor órajelét.
3. Az FSB növelésével emelkedik a RAM-ok sebessége, így azokat az eredeti frekvenciához megközelítően vissza kell igazítani. Erre az ASUS lapoknál találsz egy menüpontot. Itt kitudod választani a memóriák sebességét. Az nem gond, ha nem pontosan egyezik az eredetivel, de a legközelebbi értéket válaszd.Vcore-hoz nem nyúlnék, ezek az Asus lapok elég jól szabályoznak AUTO módban is.
Ha jól számolom akkor 8 a processzor szorzója, így 1MHz FSB emelés 8 MHz-et emel processzor sebességén. Így számolj kb.
+20 MHz->+160MHz
-
Kean_Sorbo
őstag
Akkor ennyit a tuningról.
Még az az egy óra bann is megérte, amit a saját feljelentésem és irományom miatt kaptam.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
korion #43926 üzenetére
Már az összes SB/IVY topik-ban milliószor kitárgyaltuk, és az Intel specifikációkban is le van írva, hogy ezeknél a rendszereknél nem lehet különválasztani a processzor, és PCI stb. frekvenciát. Ezt nem mi találtuk ki, nem városi legenda, hanem tény.
Nem kérek én senkitől elnézést, állítsa úgy ahogyan ő gondolja, aztán mehet garanciáztatni. -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
lucky750 #43924 üzenetére
És te olvastad azt a kibaszott cikket, mielőtt okoskodni kezdesz?
"24/7-re (talán még bench.-re se) senkinek nem ajánlom a BCLK 102-3 fölé való emelését, mert károsíthatja a PCI és SATA eszközöket! Engem hajtott a kíváncsiság, szerencsére mindenem átvészelte, és örülök a meglepően jó eredményeknek."
Akkor, hogy a akarsz te 4.3-4.4GHz-et elérni?
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
korion #43917 üzenetére
Le lett neki írva minden információ? Igen. Erősködött, hogy a BCLK-hoz nem nyúlt? Igen. Lett neki linkelve annak a nyomorult processzornak a gyári specifikációja? Igen. Megkérdőjelezte az itt kapott válaszokat? Igen.
Akkor minek jön ide kérdezni? Mit kellene még szerinted? Vegyek neki K-s processzort? -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
flash- #43901 üzenetére
Mert ez így működik, az energiatakarékosság miatt. Ha nem kell a teljesítmény, akkor visszavesz a magok órajeléből.
Minden egyes magot szorzónként (100MHz) tud állítani a speedstep. Tehát van olyan mag ami 4, van olyan ami 2 GHz-en fut ugyanabban a pillanatban, és ez jól is van így (ezért érdemes visszakapcsolni). -
Kean_Sorbo
őstag
Ha nem stabil a tuning, akkor a processzor a hibajavítások (újraszámolás) miatt teljesítményvesztéssel dolgozik. A stabil működésnek köszönhetően a hibajavítások megszűnnek, így a teljes számolókapacitást látod. Egyébként ez a 120 GFlops körüli érték a jó. Ami még fontos, hogy a körönkénti GFlops értékeknek szinte konstansnak kell lennie.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Ciccuka #43854 üzenetére
Igen.
Zsolti_20: Ez a te topikod.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
hammertron1 #43788 üzenetére
A monitorozó program kiírja TJ Max hőmérsékletet, és hogy mennyi kell még, hogy elérd. Használd például a RealTemp CoreTemp programot.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
cserkopater #43719 üzenetére
Tessék itt nézelődni.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Tito30 #43707 üzenetére
Felületesen leírva, a PCI-E kártyák címtartományának méretének beállítása a memóriában. Mérjél egy 3DMark-ot AUTO-n, majd állítsd a videó kártyád memóriaméretével megegyezőre. Mérjél így is. Ha szerencséd van akkor nyerhetsz pár pontot.
Ha mindent összevetünk elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag semmit nem ér. -
Kean_Sorbo
őstag
Az Ivy fórumban számtalan beállítást és tapasztalatot olvashatsz. Érdemesebb ott olvasgatni, azután nemigazán lesz kérdésed.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
frankstork #42961 üzenetére
Nagyon sokszor ki lett már tárgyalva, hogy 1600 felett nincs értelme memóriát járatni. Semmit sem veszel észre, hacsak nem a Linx-el akarsz játszani. Így is, úgy is csak díszek lesznek.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
pwrr0323 #42938 üzenetére
A te alaplapod ezek szerint 630-as.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
mazacar #42916 üzenetére
Nézz be ebbe a topikba. Ott megtalálsz mindent.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Kean_Sorbo #42873 üzenetére
A beállítások, ha erre gondolsz:
1:1 533 FSB - 1066 RAM
1:2 266 FSB - 1066 RAM -
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Killer man #42841 üzenetére
Igen.
-
Kean_Sorbo
őstag
válasz
Kean_Sorbo #42799 üzenetére
User's manual 3-23 oldal.
Turbo Mode Parameters ->
Long Duration Power Limit
Short Duration Power Limit
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- Xbox Series X|S
- IFA 2025: Hatalmas táblagépek az Acertől
- Milyen videókártyát?
- Láncfűrész topik
- iPhone topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Mazda topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3107, 100% Akkumulátor
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
- Új Lenovo 14 Ideapad 5 FHD IPS i5-1235U 4.4Ghz 10mag 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 3500X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman N4 ADATA 600W
- iPad Pro 13 M4 256GB wifi újszerű 2028.04-ig jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest