- TCL LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Home server / házi szerver építése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11444 üzenetére
szűkebb időzítéseken működik.
az ideális a minél magasabb órajel minél szűkebb időzítések mellett
egy 1066-os ram cl5-ben sacc/kábé egyenlő egy 800-as rammal cl4-ben
viszont a 800 cl4-ben 1.8v körül szokott meglenni, az 1066 meg 2.0-2.1v körül, tehát ha 2.1v-ra belövöd a ramot, és cl4-re, lehet egy 900mhz-t is tud, ami bőven odaveri az 1066-os cl5-ös ramot, tehát a 900mhz cl4-ben. ami ma kikerült a gépből kis crucial 2gb-os modul, 2.3v-on majdnem 1000mhz-t ment cl4-ben, ha jól emlékszem 980 körül állt meg, az már igen jó eredmény, jobb mint az 1066@cl5. én ezért szoktam ezt ajánlani. ha 1.8v-on tudja a 800@cl4-et, akkor 2.0v-on biztos tud 800+@cl4-et, 850, 900mhz, ami jobb mint az 1066@cl5.
egy 450*8-ra belövöd a procit, szépen kiteszteled, a lapot is hátha már kér plusz feszt a 450-es fsb-hez, belövöd 2.0v-ra a ramokat, és 2.0-ás szorzóval 900mhz-n hajtod őket. Szerintem tuti recept. Feszeket szépen kiteszteled, proci, lap, ram, ne fűtsön és fogyasszon pluszba, viszont 450-es fsb-hez már lehet kell vtt-t emelned 1.1-ről, 1.2 még mehet neki bőven, vagy köztes érték 1.1 és 1.2 között ha tudsz olyat állítani, de lehet leszarja, megy simán. Mert a vtt a kulcsa a magas fsb-nek, aztán 333-ról 450-re, hát nemtudom, lehet már megérzi, bár, én 500-as fsb-hez is asszem még 1.1-et használtam, de ez kétes emlék, majd most pénteken tesztelek én is megint.Szerk.: szerkesztett kérdésedre a válaszom passz, proci függő, nincs két megegyező proci, hogy az mit tudhat, passz, lutri. A 8600-at a 10-es szorzó miatt szeretik a tuningosok, mert magasabb órajelet lehet vele elérni extrém tuningnál. Nem mindegy hogy 600*9-en áll meg mert az fsb-ben ennyit bír, vagy 600*10-ben ha feszelni s hűteni úgyis tudják.
Tehát ezek miatt hétköznapi fehér embernek a 8600 szerintem felesleges, nem használod ki a magasabb szorzót. És még valami olyasmi is rémlik, hogy több feszt is kérnek általánosítva. Jó ez az e8400
Szerk2.: milyen beállításokat milyen feszre sikerült kitesztelned? pl a 333*9-et milyen bios feszültség értéken hozza stabilan, és az windoze alatt terhelve mennyire esik le?
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11438 üzenetére
A D az asszem pont a 400-as mch strap, az jó lesz
az nem gond ha piros, bírja az a reaper, de persze ha stabil így is akkor ok, de az 1200mhz nem hiszem hogy stabil leszSzerk.: igen-igen, a ram feszt easytune-ban, aztán ha emgvan a stabil fesz akkor biosban fixálni, aztán mehet a 3.0-ás de az már szerintem nem fog menni stabilan 2.08v-al, sőt, lehet már bootnál kifagy, 2.2 még nem sok, de azon már valszeg fog menni, utána meg szépen csökkented ameddig bírja
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11428 üzenetére
állítsd be akkor 1.2v-ra, és a prime-t indítsd el, és válasszd a Small FFT lehetőséget, azzal teszteld.
prime alatt játszani? mi a reteknek?
futtassd le a prime-t vagy 1 óráig, ha kibírja akkor állítsd le és indíts valami játékot.Szerk.: és használd a szerkesztés lehetőséget!
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11419 üzenetére
a fine cpu clock ratio a 0.5-ös szorzó, de azt nem kell babrálnod (köztes szorzót tudsz vele állítani, 7, 7.5, 8, ...)
hát igen, a tx2-nek most dolgoznia kell, 1.3as vxcore azért 1.3-as vcore, de nyugi, még bőven jó az 50-60 fok.
majd ahogy szépen lépegetsz a feszekkel, úgy szépen csökken a hőmérsékleteSzóvan betettem!
FSB: 400
SPD: 2.0 (így most maradt, a ram 800Mhz)
CPU_VCORE: 1.3000v
Dram Voltage: 2.0vigen-igen4, várom az eredményt
mch-nak adtál 1.14v-ot? vagy 1.1-en hajtod? ramoknak feszültsége?
Szerk.: közbe látom h a vdimm az 2.0v, ok így biztos bírni fogja a 800mhz-t, és nem a ramtól fog instabil lenni. tesztelgesd csak a procit, utána jöhet majd a ram is.
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11415 üzenetére
amint az eggyel ezelőtti posztban írtam, né azt csinálnám, nem mókáznék 370as fsb-vel, proci szorzó annyit tesz az adott fsb-t azzal szorozza fel és így jön ki a proci órajele, ram időzítést biosban tudsz állítani., ds3-biost nem ismerem, de valszeg a mit menüben lesz
nyugi, teljesen biztonságos értékeket és módszert írtam le -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11410 üzenetére
amint írtam ne is számolgass ilyen arányokat, mert ez nagyobb lutri, látod mennyi feszen is hozza a gyári órajelet, minden órajelet kikell tesztelni, mennyi fesszel bírja.
inkább egy 400-as fsb-t célozz meg, és max a szorzót vedd ksiebbre, 400*8 elég jól hangzik szerintem, és valszeg bírni is fogja, vagy egy 8.5/9 ha nem elég az erő. 400-as fsb megdobja a rendszer teljesítményét, és talán a ramokat is tudod 1200-on hajtani, vagy 1040-en, az is jó már.
Én egy 400*8-at állítanék be, és egy 1.3 vcore-t, 2.0v-os ram feszt és 2.0-ás szorzót, és 5-5-5-18-as időzítéseket, az mch-nka pedig egy 1.14v-ot, majd elkezdeném tesztelni a proci meddig bírja a fesz csökkentést, ahol megáll ott megáll. Az mch-t letesztelném 1.1v-on is, majd ha az is bírja, a biosban fixálnám mind a vcore-t mind az mch feszt. Majd a ramokat venném kezelésbe. Adnék nekik egy 2.1v-ot, cl5-5-5-15-öt vagy 18 ocz azt ajánlja, de szvsz semmi különbség, én 15-öt szoktam meg, és egy 2.6-os szorzót, azzal 1040-en 1:1-es fsb:ram aránnyal tesztelném, ha stabil akkor csökkenteném a fesz ameddig bírja. Ha megvan akkor felírnám valahova, majd adnék neki megint hát olyan 2.2v-ot, és felraknám 3.0-ás szorzóra, az 1200mhz, persze még mindig cl5-5-5-15/18-on, tesztelném hogy bírja-e, ha bírja akkor csökkenteném a feszt, ha megvan a stabil legutolsó fesz, akkor fixálnám abiosban. Majd ráeresztenék egy 2-3 órás prime-t, aztán pedig játszanék. Ha stabil akkor stabil, ha nem mindennek egy lépésnyivel több fesz, vagy megint egyesével kiteszteled több terheléses tesztel, de a mindennek plusz egy lépésnyi is bőven elég lusta módszer.
Ezek után ha minden megvan stabilan, én elkezdenék játszani a procival.
PERSZE a VTT-t egyből még az elején 1.2-ről 1.1-re fixálnám, mert az úgy a jó!
És a refeket pedig kitesztelném, stabil-e a kiszámolt értékeken, vagy instabil, jobban megy-e a fixált vc-ore mellett, bír-e több fsb-t.
-
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11406 üzenetére
Nem! így nem lehet általánosítani és aránypárat felírni, a fesz és az órajel között.
Minél ksiebb feszen tud egy órajelet annál jobb, mert ugyebár annyival több tartalék fsz marad benne, mert a fesz fogja megszabni valszeg a végét, hogy mennyire tudod lehűteni, az emg a fesztől függ, persze ha a lap és a ram tényezőket nem nézzük, akkor ez adja meg a végét a procinak, emg persze fsb wall-t és ilyeneket sem nézünk, ezért jó az alacsony fesz.
400*9-et szerintem bírnija fogja, csak bírd lehűteni.
Állíts be mondjuk egy 1.3v-ot, amint írtam már az nem fogja megölni, és valszeg elég is lesz, olyan 1.26 körül lesz szerintem, ha biosban 1.3-at adsz neki, bár nem tudom ds3 mennyit droopol, ha megy stabilan, akkor megint kezdheted kitesztelni a fesz-t, persze ekkor is a lapnak is adj egy kicsit, mondjuk 1.16v-ot, illetve a ramokat vagy cl6-ba vagy egy cl5-be 2.2v-on hajtsd, nehogy ezek miatt dobja el magát a stabilitás, aztán ha megvan a stabil proci fesz akkor a lapot (mch-t) csökkentsd 1.14-re, majd 1.1-re ha bírja, az a gyári fesz. Utána lődd be a ramokat 400-ra, a szorzót szerintem egy 2.66-ra először, cl5-ben, nézd meg milyen feszen bírja, én 24/7-re olyan 2.0-2.1v-ot mondanék rá, 2.2-től sem hiszem hogy baja lenne, de én ennyit adnék neki téli fűtőtt szobában, stb. Ha bírja akkor nézhetsz egy 3.0-ás szorzót, hátha kicsúszik belőle az 1200mhz, de ahhoz már valszeg fog kelleni a fesz, 2.1 nem hiszem hogy elég lesz.
A procinál még tudsz bűvészkedni, ha nálad is 1.2-es vtt-t (termination-t) állít be, akkor azt leveheted 1.1-re, a 400-as fsb-hez elég annyi, nálam is úgy megy. A reference feszekkel is játszhatsz kicsit, ha a vtt-t levetted 1.1-re akkor a reference-t úgy tudod kiszámolni, hogy a vtt-t megszorzod 0.625-el, a reference2-őt pedig hogy a vtt-t megszorzod 0.635-tel, tehát: 1.1 * 0.625 = 0.6875v a Reference és 1.1 * 0.635 = 0.6985 a Reference2. Ezek csak inkább finom beállítások, de azért érdemes utánuk kérdezni, vagy tesztelgetni milyen vtt és ahhoz való ref értékekkel megy jobban a proci. -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11394 üzenetére
minél ksiebb feszig letudsz most menni, annál jobb a proci amit kifogtál, és a magasabb órajeleket is valszeg kisebb feszen fogja tudni. Ez mind megjósolható abból hogy most mennyire tudod lecsökkenteni. Ettől baja nem lesz a procinak, se semminek. Sőt, nem melegszik annyira, nem fogyaszt annyit.
Ha tegyük fel 1.2v-os a gyári feszültsége, és 1.0v-on tudja a gyári órajelet hozni stabilan, akkor ugyebár ott van +0.2v nyerwséged, amivel tudsz majd játszani. Hozza 1.0v-on a 3ghz-t, 1.2v-on a 4ghz-t,, amihez ha a gyári feszről indulsz ugye a plusz 0.2v is hozzá menne, tehát 1.4 lenne, de azon már lehet hogy a 4.5ghz-t is viszi. Persze ezek csak szemléltető példák, az hogy mit milyne feszen bír, azt kikell tesztelni -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11392 üzenetére
cpu terminationt (vtt) leveheted 1.1-re, nálam is 1.1-en van 400-as fsb-nél.
a CPU feszeknél ne piszkáld a PLL-t és a Ref-eket sem, a vtt-t, tehát a termination-t leveheted 1.1re. a vcore-t medig hagyd még így.MCH-nál se piszkálj semmit, csak max a core értéket, de 370-es 400-as fsb-hez nem kell még 99%
Dram voltage, itt is csak a DRAM Voltage-t babráld, ezt viszont valszeg kell majd ha 1150-en cl5-ben akarod hajtani, egy 2.0-2.1v kellhet neki valszeg.
Most töltsd le pl az easytune-t, meg egy prime95-öt vagy linx-et, csökkented egy lépésnyivel a cpu core feszt, majd 5 perc prime, vagy egy 5000-es linx, ha lefut akkor megint csökkented, ezt addig csinálod amíg nem fagy le, vagy hibát nem dob, akkor egyet visszalépsz, tehát egyet pluszba hozzáadsz, és indítasz egy prime-t aztán hagyod had mennyen, ha 1-2 óráig megy akkor valszeg stabil a rendszer, ráeresztes még egy 10k-s linx-et, meg játszol egy kicsit, és ha nem szarik be akkor stabil. Ezzel meglesz hogy a 333*9-es 3ghz-t milyen feszen bírja a procid. Ebből kitudsz indulni. Nem tudom milyen vga-d van vagy mire és mennyit szeretnél húzni, szerintem egy 400-as fsb, 7.5-ös vagy 8-as szorzóval bőségesen elég lehet. Az én procim 1.25v-os gyári feszültségű. A 400*7.5-ös beállítást 1.1v-os bios értékkel, 1.1es vtt-vel és 1.16v-os mch-val bírja stabilan. Az extreme lap miatt van emelve az mch, kicsit többet kér, illetve az mch ref van csökkentve, de ez nem érint téged.
Kitűzöl pl egy 400*8-at, az ugye 3.2ghz, állítasz neki biosban egy 1.2-1.3v-ot, az nem öli meg, bőven nem, de valszeg el is indul, és kezded szépen lépésről lépésre megint tesztelni.
Aztán ha megvan a legalacsonyabb fesz amin bírja, azt beállítod biosban, esetleg rádobsz egy lépésnyit, biztos ami biztos, akkor a proci megvan. a 400-as fsb-hez nem hiszem hogy kell majd mch core emelés, max ilyen 1.16-1.18. Aztán ezek után jöhet a ram. Persze arra figyelj hogy mondjuk amikor teszteled a procit, dobd fel őket cl5-re, esetleg cl6-ra, vagy a feszt ilyen 2.0v-ra, ne az legyen a szűk keresztmettszet. Ha megvan a proci minden zsiráf, akkor a ramokat belövöd egy 2.6, 2.8-as szorzóra, hirtelen nem tudom fejből milyenek vannak ds3-ban, úgy vagy 1040mhz-n vagy 1120mhz-n fognak menni. Tolsz nekik egy 2.1v-ot, és esetleg azt is kiteszteled memtest-el, mekkora feszt bírnak, ja és persze cl5-ben, a performance levelt pedig érdemes egy ilyen 10 körülire állítani, vagy a hogy is hívjákot, 3 lehetőség van, standard, turbo, extreme, azt standardra, ha stabil akkor meglehet próbálni a turbo-t, ez a performance level-t (tRD-t) állítja szűkebbre, ha stabil a turbon akkor öröm. -
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11382 üzenetére
a 0. lépés nem tudom hogy kell-e, lehet csak olyat állított be amit nem bírt valamelyik alkatrész
1. lépés, igen, mindent fesz-t normal-ra, ekkor a gyári értékeket fogja kapni.
2. lépés, én nem egyből 400-ra tenném, szépen előbb kitesztelném a feszt hogy 333-on mennyivel éri be, utána lenne legalább egy kiindulási alapom
3. lépés, a ramokat is kitesztelném, nincs két egyforma ram, proci, lap, stb, ezért a kitesztelés a legjobb kiindulópont
-
yolan
őstag
válasz
CSiMi_ #11380 üzenetére
Az összes feszt kapásból állítsd át AUTO-ról NORMAL-ra!
Most 333-as fsb-n megy és 9-es szorzón, így jön ki ugyebár a proci frekija a 3ghz.
A ram úgy jön ki hogy az fsb-t megszorzod az adott ram szorzóval, 2.0, 2.4, 2.6, 3.0. stb, így jön ki az effektív ram órajel, tehát 333-as fsb-n 2.4-es szorzóval jön ki ugyebár 333*2.4=799.2, tehát 800mhz. Tehát ha 333-as fsb-ről 370-re állítod az fsb-t, akkor 370-szer a kívánt szorzó fogja megadni a ram órajelet. Például 370*2.4=888mhz. De nem csak fsb emeléssel tudod kihajtani a ramokat, hanem a szorzó állításával is, ha pld 333-as fsb mellett beállítasz egy 3.0-ás szorzót, máris tudod 1000mhz-n hajtani, ehhez még emelsz is egy kis fsb-t, 383-as fsb-vel és 3.0-ás szorzóval 1149mhz-n tudod járatni őket. Persze ilyenkor az időzítéseket és a ram feszültségeket kézzel állítsd be.
-
yolan
őstag
válasz
Blaze71 #11376 üzenetére
Igen, ez így van, de a fenntebb említett gia lapoknál (ezekről tudok tényleg tapasztalatból nyilatkozni) ha auto értéken hagyom a beállítást, akkor az 1.25v-os procimnak vígan ad 1.3 körül, ami szerintem nem 1.25. Persze szoftveres mérés nem mérés, de az csak elfogadható, hogy ha téved is, közel mindig ugyan annyit téved, erre lehet alapozni, tehát ezek után túlfeszeli a lap auto értéken
-
yolan
őstag
válasz
Blaze71 #11373 üzenetére
A vid megállapítása még rendben is lenne a lapoknál (biosoknál), de maga a vid egy túlfeszelt érték. Két igen erős példát tudnék felhozni amire emlékszem pontosan. Az egyik az egy 65nm-es e6300, ami a gyári értékek szerint 1.86ghz, 1.325v-os vid, ehhez képest ezen a feszen 3.5ghz-n még stabil volt, és 1.088v-on 2.8ghz-n is, ebből következtethető, hogy a gyári 1.86ghz-t biztosan! 1.0v alatt tudta. A másik egy 45nm-es e5400, a vid-je 1.1v, kitesztelve 0.96v-on tudta a gyári órajelet beton stabilan, és a mostani e8400-am is 1.25v-os a gyári feszültsége, most nálam a gyári 3ghz-n 1.024v-on üzemel. Ezek és még tucatnyi ilyen mérés, kitesztelés alapján merem azt állítani, hogy túlfeszelt értékek. Igaz csak gigabyte lapokról tudok ennyire pontosan nyilatkozni, de elég széles chipset szórással. g31, p35, p45, x48, mind belépőszint mind felső kategóriájú lap.
Teszteket is tudok mutatni. -
yolan
őstag
válasz
Blaze71 #11363 üzenetére
Hmm, akkor lehet, hogy csak az intel ennyite túlfeszelés.
Én meg amd-vel nem igen találkoztam, utoljára k6-al ami sajátom volt, illetve a pesti szerverrel ami egy athlon xp, de azt ugyebár nehéz lenne innen Debrecenből ilyen téren piszkálnom, már csak a linux disztró miatt is. -
yolan
őstag
válasz
Blaze71 #11356 üzenetére
Szerezz be egy giga lapot emg egy 775-ös intel procit, vagy kérdezz utána ilyen tulajdonosoknál. Az első lesz, hogy óva intenek attól, hogy a feszeket auto-n hagyd. Első lépés, hogy minimum normal-ra átállítod, vagy kézzel beállítod a vid értéket. Az meg persze megint más tészta, hogy a vid érték már alapból egy túlfeszelt érték, hogy 1000%-osan biztosan mennyen vele a proci. Eddig ami nálam járt minden intel procit alul lehetett feszelni, és nem 2-3 darabról beszélek
Ezen tapasztalatok után mertem azt mondani, hogy túlfeszeli. -
yolan
őstag
válasz
Blaze71 #11353 üzenetére
ezzel azért vitatkoznék, a procim vid-je 1.25v, ha auto-ra rakom akkor olyan 1.3v-ot kap, ami se nem gyári, se nem semmilyen, egy túlfeszelt érték, ezért az auto kerülendő, és ha pl a feszt auto-n haod, de az fsb-t emeled, akkor növeli a feszt is még pluszba, mégtovább.
30-60 perc alatt kielehet tesztelni mindennek a feszültségét, és szépen alul lehet feszelni, így se nem fűt annyira, se nem fogyaszt annyit, és a várható élettartama is megnö(het) -
yolan
őstag
válasz
fahrii #11269 üzenetére
pci-e freki fix 100, minden fesz normal-ra ameddig ki nem teszteled őket, ha csak pl a procit teszteled, a ramokat pakold 800-mhz-re és cl5-re, még akár 2.0v-ot is adhatsz nekik, nehogy azok szóljanak bele a proci tesztbe, mch-nak is mehet kis plusz fesz, a procid régi 65nm-es vagy már 45nm-es? ha 45-ös akkor cpu termination-t 11v-ra fixálhatod, ha 65-ös akkor 1.2v-ra. mit lehet még tudni a prociról? stepping? l2 vagy b2 amennyiben 65nm-es régi c2d, ha új dc pentium akkor m0, r0 (asszem ilyenek vannak)? vid? elsőnek ezek legyenek meg, mármint a proci alapinfói, ileltve, hogy mi a cél.
-
-
yolan
őstag
válasz
josy28 #11215 üzenetére
setFSB
ezzel elvileg lehet win alól fsb-t állítani, de szerintem csak akkor ha a biosban is lehet ilyeneket állítani, ez a rogi csak egy segítség, hogy ne kelljen mindig biosban lépkedni 1mhz-ként.MemSet
ezzel a ramok időzítéseit tudok piszkálni, de az órajelét Nem tudod, mivel az fsb-ből származik ugyebárGigabyte lapoknál van ilyen easy tune, abitoknél uGuru és egyéb gyártóknál társaik, de intelnél kizártnak tartom, hogy bármi ilyen windoz alatti bios piszkálós progi létezne.
Amit a biosból nem tudsz állítani, azt windoze alól miért tudnád? Főként, hogy ha még lehet is, windoze alól szinte mindig csak csökkentett bios piszkálási lehetőség van, ezért kell stabil tuningot biosból fixálni..
-
yolan
őstag
válasz
josy28 #11213 üzenetére
Persze, csak ha a lap nem támogat semmit (fsb manuális állítás, fesz manuális álíltás) akkor lehet az istencsászár program is, akkor sem fogod tudni vele húzni. Ezért mondtam, hogy ezt a 2. posztot elkerüljük, hogy vegyen egy jobb lapot, és minden megvan oldva.
Max pl vga-t tud így húzni, de annak köze nincs a proci húzásához.
-
yolan
őstag
Én anno tesztelgettem, 800, 1000, 1066 és 1100mhz-n, cl4-ben és cl5-ben. 1000-ig tudtam 1:1-ben, utána felszorozva. Ezek és más ember tapasztalatai után én az 1:1-re szavazok, de emellet igaz, hogy van ahol a magasabb ram órajel jön jól, valahol meg a szűkebb időzítés. 800-as ramoknál, egy 450-es fsb-vel 1:1-ben hajtott ram, egy felszorzott 1066-ost cl5-tel vígan odaver
-
yolan
őstag
válasz
vlaci79 #11195 üzenetére
heaven ph lsita topikja hátha itt tudják rá a választ
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11189 üzenetére
420-as táp oké, 14 centis parasztvakító venti oké, de ha ez a codegen vagy ilyen lc power, akkor ha 200 watt van már jó. Márka, belső ami mindket érdekel, és téged is kéne, hogy érdekeljen, mert az egész gépet ez hajtja, ha szar, akkor ha elpukkan, viszi magával akár az egész gépet. A gyári hűtőt meg hanyagolnám tuning esetén. 5k-ért van tx3, vagy 3k-ért ekl hőcsöves csoda. Érdemes befektetni egybe, halkabb is lesz, és túl is tudod hajtani.
-
yolan
őstag
válasz
krypton #11181 üzenetére
superb 460, az egy 400-as fsp gyakorlatilag, 460as folyamatos leadást már nehezen bír, én inkább sehogy-nak mondanám már, de a 400-at hozza szépen.
Hát, egyenként kizárod őket. Pl kezded a rammal. ha cl4-ben megy 960-at, akkor beállítasz neki cl5-öt, és teszt, játék, ha nem fagy akkor a ram a ludas, akkor visszarakod cl4-be, és ha pl 2.0v-on megy, adsz neki egy 2.1v-ot, teszt, játék, ha fagy, akkor adsz neki többet, teszt játék, ha nemfagy megvan, ha már 2.1v-on sem fagy, akkor szépen lépésről lépésre csökkented. Ha midnegyhogy fagy, akkor proci pld. 3ghz-n tegyük fel 1.3v-al megy, akkor adsz neki 1.35v-ot, teszt, játék, fagy, akkor 1.4, teszt, játék, fagy, inkább nem emelném tovább. nem fagy mondjuk 1.35v-on, akkor csökkented, 1.34, 1.33, stb, ameddig nem fagy, majd utána visszaállítod 1-2 lépésnyivel magasabbra. De ha fsb-t emeltél, sokat, bár az e5xxx 300-350 körül wallos, de lehet az is hogy a lapnak kéne még fesz, azt is ugyan így tudod tesztelni, csak olyankor a procit is és a ramot is 100% tutifrankó atombiztosra lődd be, pld a procit visszaveszed alacsonyabb szorzóra, a ramot cl5-be, vagy cl6-ba teszed 2.0-val, és csak az fsb-t teszteled, hogy a chipszet bírja-e. -
yolan
őstag
válasz
HollyBoni #11161 üzenetére
A biosban valszeg annyira finom (kicsi) lépésekben tudod emelni a feszültséget, hogy az a cpu-z-ban nem látszik, ha emelsz még 1-2-3 lépésnyit, biztosan mutatkozni fog, ha mégsem, és se everestben se egyéb ilyen jellegű programban nem mutatkozik, akkor pedig nem állítja be mégsem.
-
yolan
őstag
válasz
Vigilante #11163 üzenetére
szerintem itt is a ramok halnak meg, a gyári 333-as fsb-ről, 390-re emelve, a ramoknak még 1:1-ben is 780mhz-t kéne menniük. ha eddig 333-as fsb-nél 667-et mentek, akkor az 2.0-ás szorzóra utal, tehát sejthető, hogy most sincs más szorzón, és egyszerűen a 780-as órajelet nem bírja, még ha cl5-ben is mennek (mennének). Szerezz be egy 800-as ramot, azt már hajthatod 400-as fsb-n 1:1-ben, vagy egy jobbfajta 800-ast, ami cl4-ben hozz a a800-at, és cl5-ben kis fesz emeléssem bírja az 1066-ot, ott már nem a ramon fog múlvi.
-
yolan
őstag
válasz
Daffni2 #11159 üzenetére
vagy 800-on megy mind a két féle ram, vagy 1066-on.
valszeg a 800-as tud menni 1066-on cl5-ben, ha nem kis fesz emeléskor szinte biztosan.
bár 800mhz@cl4 és 1066mhz@cl5 között nincs nagy különbség, úgyhogy ha kifejezetten nem 1066-on akarod járatni őket 1:1-ben 533-as fsb mellett, akkor szerintem állítsd be 800mhz-re őket, és cl4-re, és ha tudod akkor 400-as fsb mellett, 1:1-es fsb:ram aránnyal. -
yolan
őstag
válasz
HollyBoni #11156 üzenetére
szerintem inkább a ramok haltak meg, mivel nem hiszem hogy az 560mhz-t bírják, ami ugyebár 1120-as effektív órajelet jelent. vissza kéne osztani, egy 2.0-ás szorzóval, 1:1-es fsb:ram arányra, ha tudán is fagy, akkor adni a procinak fesz, majd kitesztelni milyen feszen bírja, meg a ram milyen feszen bírja, meg a lap milyen feszen barja az adott fsb-t.
-
yolan
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #11153 üzenetére
az a proci szorzó amiről te beszélsz.
az fsb strap nb is azért kell ha jól tudom
a ramokat 2.0-ás szorzóval járasd, tehát 1:1-es arányban.
ha 400mhz az fsb, akkor az általad írt 8.5-ös proci szorzóval ugye 8.5*400 lesz a proci órajele, ez eddig oké, viszont a ram más szorzóval dolgozik, ami ha 1:1-es arányt akarsz, akkor 2.0-nak kell lennie, így jön ki a 800mhz-s ddr2 órajel,tehát 2*400=800. -
yolan
őstag
én 1:1-re raknám.
400-as fsb, 1:1-es fsb:ram arány, tehát 2.0-ás szorzó, cl4-es időzítés, valszeg így 1.8v-on bírni fogják, milyen ramok amúgy? lehet hogy egy 2.0v-on még többet is mennek cl4-ben, pl egy 900-at, ahhoz 450-es fsb kéne, 1:1-es arány mellett, az már igen jó lenne. -
yolan
őstag
válasz
HartgeH3-2.8 #11146 üzenetére
az 1:1-es arány a legjobb, de van ram ami nem bírja, gyárilag is lehet annyi, egyszerűen nem szereti, igen a szorzót kell 2.0-ra állítani, és az fsb-t ugyebár 533-ra.
-
yolan
őstag
-
yolan
őstag
válasz
JoolsNOS #11112 üzenetére
A lényeg, hogy 100%-os terhelés alatt le tudd hűteni, az 55-60 fok még egy életképes határ, bár nem ismerem nagyon a amd-ket ilyen téren. Az én mostani e6300-am valahol 60-65 között fekszik el, de láttam már olyat is ami még 70 fokon is beton stabil, vagy csak szarul van/volt beállítva a tjmax ugyebár, kitudja. Minél hidegebb, annál jobb
-
yolan
őstag
válasz
JoolsNOS #11108 üzenetére
Fixáld a proci alapfeszét biosban, aztán teszteld ki, hogy mit bír azon. Ha mondjuk a cél a 3100mhz, de mondjuk 3200ig stabil, akkor még a feszt is csökkentheted, hogy hajszálra pontosan 3100-on legyen stabil. Persze attól mert nyugalmi állapotban nem fagy és nem megy 55fok felé a proci, attól még nem stabil. Bombázd meg egy pár órás orthos/prime terheléses tesztel, utána meg egy huzamos játékkal. Ha stabil, akkor stabil.
-
yolan
őstag
válasz
kispista92 #11075 üzenetére
pl cmos reset
-
yolan
őstag
válasz
jozefgucci1 #11058 üzenetére
Igen, ezért szokták mondani, hogy szintetikus, terheléses teszt meg egy gépigényes játék.
Bár egy 6 órás 9-es prioritású orthos után lehet nem találna rajta fogást a farcry, de kitudja, egy pár óra játék belefér -
yolan
őstag
válasz
Piloss #10924 üzenetére
egy cpu-z és egy easytune kép jól jönne a feszekről meg a beállításokról. illetve ramok pontos típusa, órajele, időzítése, feszültsége, stb, milyen hűtőd van, realtemp vagy coretemp-el mért hőmérsékletek nyugalmi és terhelt állapotban alap beállításokon meg a 220-as fsb-nél.
-
-
yolan
őstag
Hát azért egy max ram órajelet adott feszen és időzítésen nem annyira nehéz kitesztelni, persze egy minimálisan állítgató fsb szükséges hozzá, de ha már megvan a ram vége, és ha netán bírja a 800mhz-t, akkor mehet neki 1:1-ben.
-
yolan
őstag
válasz
Piloss #10706 üzenetére
hát windoze alól egyszerűen gyorsabb, és nekem eddig nem volt emiatt gondom
ha tegyük fel 200-as fsb-ről indulsz, és 300-ig bírja a procid amire utólag kitesztelted, akkor még 10 mhz-s lépésekben is 10szer kéne bioszban állítgatni, majd boot, rendszerstart, stb. így meg ha mondjuk 5mhz-ként állítgatod, és 5-10 percet teszteled, valszeg gyorsabb (lustább), ha hibát talál valszeg nem fagy ki, kicsit visszaveszed az fsb-t és huzamosabb teszt.
Túl magas órajel nem lesz, csak túl magas feszen, viszont túl magast feszt adhatsz neki, akkor valszeg be sem kapcsol, vagy újraindulgatni fog, vagy a bios-t visszállítja, de nem alapfeszen akarsz tesztelni? A lap valszeg bírni fogja plusz fesz nélkül a legmagasabb fsb-t is, de hát ugyan ilyen módszerrel azt is kitudod tesztelni, fsb-ben mi a vége, csak akkor adj a procinak plusz feszt és vedd le a szorzót a legkisebbre, hogy tényleg csak a lapod legyen a szűk keresztmettszet, de szerintem előbb lesz a procid fsb wall-os mint a lapod.
A ram visszaosztás, ami nem is visszaosztás, hát nézzünk egy 400-as fsb-t, ekkor 2-es szorzóval 800-on fognak menni a ramjaid, 450-es fsb-nél 2-es szorzóval, ami 1:1-es fsb:ram arányt ad, már 900mhz-n fognak menni. ha nézzük ismét a 400-as fsb-t, egy 2.6-os szorzóval 1040-en fognak menni. Tehát valszeg most is felvan szorozva, és nem 1:1-ben mennek a ramjaid. Szerintem ha egy 333-as vagy 400-as fsb-t kitudsz nyomni a lap-proci kombóból, akkor 2-es szorzóval, 1:1-ben 800-on cl4-4-4-12-őn hajtsd a ramjaid. -
yolan
őstag
válasz
jokerone #10704 üzenetére
Egyről beszélünk, csak másik irányból
A szenzor jelent egy adatot, amit az adott program kivon egy előre beállított értékből és az eredményt fogja őgy hívni hogy mért hőmérséklet, remélem érthető. Így tehát ha változik a tjmax, akkor változik a "mért", kijelzett hőmérséklet. Ha pl 80-nak van emgadva a tjmax, és 50-et mér a szenzor, akkor a kijelzett hőmérséklet ugyebár 80-50 lesz, tehát 30 fok, de ha a tjmax 100-ra van állítva, akkor egyből 50 fok lesz a kijelzett hő. Volt anno logout-on egy cikk, hogyan lehet kalibrálni a tjmax-ot, vagyis kimérni valahogy hogy hol is lehet a vége. Végülis, valszeg úgy sem lesz pontos a mérés, csak ha kiméres rendes műszerrel, én úgy vagyok vele, kiteszteltem, hogy 60-65 foknál kezd el jelentkezni az órajel dobálás, azt nézem a plafonnak, tehát ha most 26 fokos a kupak, és 28-29 a két mag, bőven jó vagyok a 60-65-höz képest -
yolan
őstag
válasz
Piloss #10702 üzenetére
Hátha ez segítségedre lesz
A lényege hogy beállítod a kívánt feszt, pld most alapfesz, majd mondjuk windoz alatt emeled fsb-t, ha emelted akkor utána 15-50 perc terhelés, ha stabil, emeled ameddig nem lesz instabil, akkor visszaveszed az fsb-t és terheled ameddig bírja, ha 1-2-3 órát bírja akkor jó, ha pld 45 perc után kifagy, akkor csökkented fsb-t, ezt kell játszani ameddig stabil nem lesz. Persze közben figyelni hogy ha a lap nem bírja, akkor annak adni plusz feszt, illetve ha ugyebár az fsb-t növeled, a ram órajel is nőni fog, vagy visszaosztod, vagy adsz neki feszt. -
yolan
őstag
hát fogsz egy bios szerkesztőt, pld rbe. abban a különféle beállításokat beállítod, elmented a bios-t amit módosítottál majd azzal felülírod a vga bios-át. de ennek kérdezz utána a topikjában, illetve a logout-on is volt, talán pont 4850-el ilyen bios szerkesztős móka, ventiállítás meg órajelkezelés.
Szerk.: vagy egy asus top bios-t küldesz rá, az emelt órajeles bios, de pontosabb infóért szerintem a 4850 topikban kéne kérdezősködni
-
yolan
őstag
én a biosmod-ot választottam anno.
kicsit utána kell járni, de ez korrekt megoldás
mellette beállíthatod a profilokat, a venti vezérlést, órajeleket, feszültségeket, és nem progi függő lesz. ha referencica 4850ed van, akkor asus biosflesseléssel te is tudod majd használni a smart doctor-t. én egy rbe-s (radeon bios editor) módszert választanék. A kártyád topikjában biztos segítenek, egy jó bios-t összerakni, aztán egyszer flesseled és kész is a csoda -
yolan
őstag
válasz
jokerone #10693 üzenetére
nincs mit, 32-35 az teljesen jó, most valami olyasmi ugrott be hogy ezeknek a herélt wolfdale magos prociknak minthaA 80-100 között lenne a tjmaxuk..
Ha a delta t, ugye a nyugalmi és terhelt érték közötti differencia nem túl nagy, mondjuk olyan 10-20 az nagyon jó érték, de egy 20-30 már korrekt, a 30-40 már szerintem kicsit húzós, az már jobban megviselheti a procit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
- Xiaomi Redmi A3 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest