Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• eszizoli

csendes tag

Jobb későn, mint soha... Végre eljutottam odáig, hogy írjak erről a kis gépezetről:

Ezaz első notebook-om, amelyet már nagyon régen szerettem volna. Pár évvel ezelőtt egy kiállításon lettem figyelmes egy tablet PC-re, amelybe már akkor ''beleszerettem''. Most végre lehetőségem nyílt rá, hogy beruházzak egy ilyen tablet PC-re. Egy teljsen újat vettem, az alábbi paraméterekkel:

Fujitsu-Siemens Lifebook T4010D
    Intel Celeron M 1.4GHz Processzor (Dothan)
    Intel 855GME chipset
    256 MB DDR333 SDRAM
    40 GB (4200 rpm)
    12.1-inch TFT-XGA (1024x768) - Active digitizer
    Teac DVD-ROM&CD-R/RW Combo Drive (modular bay)
    4800mAh akkumulátor
    USB(2.0), IrDA, Bluetooth, SD/Sony/SmartCard Reader, WLAN, Modem, stb...

Bár nem tudom, ki hogyan van vele, de végre nem vakít az a sok LED. Egy lcd kijelző tájékoztat az akku állapotáról, a winyó és az optikai meghajtó forgalmáról... A billentyűzete nekem nagyon bejött, a mérete megfelelő. A gép 12'' kijelzővel van ugyan ellátva, de a beépített optikai meghajtó és ''érintős'' képernyő miatt a teljes mérete inkább 13''. Ezt a kisebb szegély is jelzi a kijelző szélén, amelybe bepattintható a tollacskája, és megtalálhatóak még itt funkció gombok is. Gyári specifikáció szerint 2kg a súlya, így kézzel mérve ez reális is. Ha kézben van akkor is még elviselhető, és ha kell kéznél van minden, ami egy notebookban elvárható (optikai meghajtó).

A kijelző széles szögben is jól látható színtorzulás nélkül, a fényereje pedig elég széles tartományban szabályozható. Ha már a kijelzőnél tartunk: egyszerűen elforgatható és a billentyűzetre háttal fordítva egyszerűen reteszelhető. A kijelzőn gyárilag van fólia, ami nagyon egyszerűen tisztítható, de ez egy tablet PC-től el is várható. Az írást én nagyon könnyen megszoktam, nem volt gondom a kemény felületre való írás miatt. Amit viszont hiányolok erősen az a magyar ékezetes betűk és szavak felismerése. Akinek erre van megoldása, pl. magyar szótár a szövegfelismeréshez, az kérném értesítsen.

A gépre egy előtelepített Windows XP Tablet PC Edition 2005 és a fujitsu által hozzáadott programok és driver-ek voltak rárakva. Érdekes megoldás, hogy ugyan nem mellékelték az eredeti telepítő lemezt, de adtak, hozzá 2 DVD-s recovery telepítőt, amely nem más mint egy ghost-olt előtelepített rendszer, épp úgy ahogyan kézhez kaptam. Ezen kívül adtak hozzá Nero-t, Ghost telepítőt, WinDVD-t, és 3 CD-nyi drivert-t. Ami negatívum lehet, hogy a bluetooh drivert nekem kellett feltennem. És ha már van benne bluetooth, akkor ezt kihasználva egy aranyos kis ''rágcsálót'' használok hozzá, amelyhez nem szükséges semmit a géppe dugdosni, még a vezetéknélküli egeréknél használatos USB adaptert sem...

A Tablet PC-t támogatja az MS-Office, így egy-egy word-höz, vagy excelhez könnyedén lehet írka-firka ként tárolt széljegyzetet hozzá illeszteni, amelyet úgy kell elképzelni, hogy egyszerűen ráírunk-jelölünk-karikázunk-pipálunk a képernyőre. (Ezt nagyon hasznos funkciónak tartom!)

Nagyon nagy csalódást okozott a 2 beépített mikrofon, mert hiába a visszhang kiszűrés, ha a ventillátor leghalkabb működése esetén is, iszonyatosan zajos hangot produkál, ráadásul könnyen begerjed... (Erre is szívesen várnék megoldást)

Ugyan az 1.4GHz, az 1MB cache miatt nem tűnik kevésnek, de a 4200-es fordulatszámú winyó igencsak visszahúzza a gépet időként. Ezt szeretném orvosolni memória bővítéssel és később winyó cserével. Igazából a használat során döbbentem rá a Celeronból kihagyott Pentium M lépcsőzetes sebbeség állítás ''előnyére'', és ez nem más mint az akku-idő és a hőtermelés mérséklése a használattól függően. Erre ad egy kis segéd megoldást a CPUIDLE Extreme programocska, amely szoftveres működésével látható különbséget produkál e területen.

Összeségében nagyon tetszik ez jól kigondolt és összerakott szerkezet. Egyedül azt sajnálom, hogy az egy (hatalmas) lépcsővel nagyobb konfigurációt már sokalta a pénztálcám. Nagyon sok ötletem lenne a tablet PC kihasználásához, remélem ezekre a szoftvergyártók is gondolnak...

Végre nem kell a gép mellé külön jegyzet füzet! :R

Válaszolva még az előttem lévő hozzászóláshoz a MUI teljes telepítője tartalmazza a magyar verziót, amely azt jelenti, hogy a vezérő pult nyelvi beállításainál lehetővé válik a magyar nyelvű menük használata, azaz a gép magyarul fog hozzánk ''szólni''.

Új hozzászólás Aktív témák