- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- 3D nyomtatás
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
segi67
csendes tag
Nincs valakinek a számtudból valami fogyaszthatóbb forma gondolok itt arra hogy nem diákból áll hanem valami folyamatos szöveg?!
-
MrTurner
csendes tag
van itt olyan, akinek Intelligens Rendszerek projektet 4 tagsági függvénnyek kellett megoldania? Sürgősen kéne help, a szabályokkal kapcsolatban!! Akár korrepetálásnak is felfoghatjuk és megbeszélhetjük az órabért
ÍRJATOK!
-
Feri1990
tag
Ha van valakinek Környezetvédelem és minőségügyi alapismeretek, Szervezeti viselkedések vagy Menedzsment alapismeretek régi vizsgasora(vagy bármi hasznos anyaga) az ossza meg pls
hátha beadja még1x
-
8904
csendes tag
válasz
snow.man #5596 üzenetére
kösz szépen az infókat, főleg az rf kérdéseket
hát igen, számtud kemény lesz, mert gyakon semmi bonya nem volt, és azért sztem jóval könnyebb megérteni vminek az elméletét amit tudok gyakorlatba (legalábbis nekem könnyebb)+ aki ma ir hegedusnel este zh-t rf-bol beirhatna par kerdest, multkor is hasonlokat kerdezett, mint a hetfoibe. bár sztem nemlesz nehéz.
-
snow.man
tag
RF régebbi vizsgakérdések: itt
Számtudból itt lesznek frissítve a tételek. Egy tétel van a fonya részből (első fele), egy tétel pedig a bonya részből (második fele). Szokásos számtudos követelmény, mindkét tételből el kell érni legalább 9 pontot. Nem egyszerű a vizsga, készülni kell rá rendesen, taktikázni nem igazán lehet...
MestIntből nem feltétlen muszáj kidolgozni a tételeket, azzal is csak az idő megy. A könyvben pl. benne van minden teljesen érthetően, nagyon jól használható felkészüléshez...
Grafikából a vizsga ugyanolyan, mint a midterm. Bár nem tudom, hogy most midtermen csak kiskérdések voltak vagy tételkidolgozás is, de vizsgán biztos lesz mindkettő...
Gazdasági tárgyakról nem tudok nyilatkozni... -
Gergello
addikt
Prog2 gyakra be kell még menni a héten?
-
8904
csendes tag
gondolom mindenki tervezi a vizsgákat, így jól jönne pár infó a vizsgákról, illetve ha vkinek vmi segédanyaga van bármiból, tételkidoglozás, tavalyi kérdések kurzusfórumból, stb annak örülné(n)k.
konkrétan engem ezek érdekelnének:
rendszerfejl (csak sima kérdések lesznek, mint zh-n?)
szamtud alapjai
mestint (hogy érdemes a tételeket kidolgozni?)
grafika (gondolom ez hasonlit a midtermre majd)ha van elvetemült gazdinfós is akkor: TM, és PÜ is érdekelne
ha tudok én is segítek, annak akinek ennél korábbi tárgyakról kell infó
-
MrTurner
csendes tag
van itt olyan aki szokott dotázni és a nickje: "kenyer" ??
ha igen, vegyen fel msn-re: chaosman@freemail.hu -
-
yager86
csendes tag
Szűcs Gábor oldalán van 1 adag példa: www.math.u-szeged.hu/~szucsg
-
Beri
addikt
Valaki tudná linkelni a gyakorló feladatokat alkstatból? Valahová elszórtam a linket és nem tudom kinek a weblapján van kinn...
-
yager86
csendes tag
Gráfalgából aki nagyon penge dobjon egy mailt pls
Nem leszek hálátlan
yager86@gmail.com -
corinne
tag
válasz
Gergello #5579 üzenetére
Az elsőben először fejezd ki az x^3-öt az x^3+2x^2+1-ből, ami most x^2+2 (Z3-ban vagyunk!!!). Aztán simán szorozd össze őket, és ahol (jelen esetben) 3-ad vagy annál nagyobb fokú polinom van, azt helyettesíteni kell a fent kifejezett alakkal. Tehát pl. az elsőnél ha összeszorzod, akkor azt kapod, hogy x^3+2x^2+x = x^2+2 + 2x^2+x = x+2.
A másodikban pedig csak meg kell nézni, hogy irreducibilis-e az adott polinom, magyarul sztem elég, ha behelyettesíted a 0,1,2-őt (megint Z3...), és ha azok nem gyökök, akkor lesz irreducibilis. Pl. az elsőnek gyöke az 1, így a polinom nem irreducibis, így nem is lesz test a Z3[x]/f.
Remélem segítettem.
-
Gergello
addikt
Hali!
Dimat 3 Véges testek tesztjében tudnátok segíteni? Nem tudom, hogy kell megoldani az 1. és 2. feladatot. Igazából ezt a testes részt egyáltalán nem értettem meg, ehhez tudtok valami jó leírást?
Itt egy példa: link
Köszi!
-
snow.man
tag
válasz
Frenky89 #5577 üzenetére
Én úgy tudnám elképzelni, hogy először is meghatározod az adott csúcs (jelen esetben 1-es) összes szomszédját. Ez valszeg ordó(n) időigényes, mert minden csúcson végig kell iterálni, hogy az szomszédja-e 1-nek. A szomszédokat sorban belepakolgatjuk egy kollekcióba (pl. mint kulcs-érték pár, kulcs = csúcs sorszáma, érték = súly), majd ha megvan az összes szomszéd, rendezzük a kollekció tartalmát érték és azon belül kulcs szerint...
-
Frenky89
addikt
Adott egy G irányított, súlyozott gráf és egy p pontja. A gráf minden pontja egy int és a súlyok is int-ek.
A p pontból kivezető éleket szeretném bejárni úgy, hogy a súlyozás szerint csökkenő, azon belül a pontok szerint növekvő sorrendben menjek végig rajtuk.
Pl. így néz ki a gráf:
(1)--[1]-->(2)
(1)--[3]-->(3)
(1)--[2]-->(4)
(1)--[2]-->(6)(pont)--[súly]-->(pont)
és ilyen sorrendet szeretnék:
3, 4, 6, 2.
Ezt, hogy lehetne kivitelezni?
-
yager86
csendes tag
De jó neked, hogy így bírod
Lenne egy gyors kérdés: a pub/alg/java-s megvalósítások közül a G.KiÉl(p) Halmazzal tér vissza, de ha mélybejár féle ciklushoz használod akkor mindig a nagyobb indexű élt veszi először (így elcseszve az egészet). Ez miért van? Vagy csak én vagyok a birka? -
yager86
csendes tag
Nekem se ártana 1 kis help algához
-
fravik
tag
sziasztok!
Nagyon-nagy segítségre lenne szükségem a 2.alga kötprogihoz (gráf alg.)! Aki ismer valakit, vagy ismer valakit, akinek az ismerőse ismer valakit aki tud "segíteni" az légyszi írjon priviben!
Előre is köszi!
-
kraftxld
félisten
Ha van tartomány akkor simán group policy-vel, ha meg nincs, akkor mindegyik progit a megfelelő kapcsolóval batch file-ba bepakolni, vagy Emco MSI package cuccal becsomagolni MSI-be és egymás után meghívni az msi-ket a bat-ból.
Tartományban, haladó módban pedig System Center Configuration Manager 2007. -
balage22
újonc
Üdv mindenkinek!
Aki úgy érzi, hogy profin vágja a Közelítő és szimbolikus számítások c. tárgyat, és tudna korrepetálni, az szóljon! Többek között Virágh féle matlab háziról lenne szó, órabérben előre megegyezünk.
h758965[kukac]stud.u-szeged.hu
-
Feri1990
tag
Írt ma valaki innen szervezeti viselkedések vizsgát? Ha igen mik voltak ? Tanár mennyire járkált ?
-
MrTurner
csendes tag
van itt olyan emberke, aki már bemutatta az intelligens rendszerek projektjét? 4 kimenetü fordított fuzzy inga szabályzóról lenne szó. Akinek pont ez volt és már bemutatta kérem jelezze
-
segi67
csendes tag
Hali!!
Van itt valaki aki bánhelyihez jár gyak-ra gazd. infoból és megvan neki halozat3 és 4 -nek a pdf-e??
Nem tudom mért nem lehet elérni tán ebből lesz a zh vagy mifene! -
dekac
tag
Hali!
Olyan "problémára" keresek megoldást, hogy, hogyan lehet valami paranccsal vagy scripttel friss windowsra szinte 0 beavatkozással programok hadát telepíteni.
Fontos lenne, hogy
-a hálózat adott pontján vannak a telepítendő programok
-ne az legyen, hogy az összes program elkezd települni, hanem egymást után fussanak, vagy max 2 menjen egyszerre.előretelepített rendszer nem megoldás, mert a licencszel gondok lehetnek
Bármilyen egyéb ötlet jól jönne ami sok számítógép gyors telepítését segíti
thx
-
snow.man
tag
Ahogy láttam, indulnak keresztfélévben (februárban) is mesterképzések, gondolom erről beszélnek....
Mondjuk nem tudom, hogy hogyan akarnak elindítani egy szakot szeptemberben is, meg februárban is, hiszen, mint köztudott, nálunk szte infón a tárgyakat nem hirdetik meg keresztfélévben (egy-két kivételtől eltekintve, pl. kalk, dimat, de csak vizsgára). Bár éppen azt is meg lehet csinálni, hogy ha februárban kezd az ember, akkor megcsinálja az eredetileg 2. féléves tárgyakat, a következő ősszel pedig az 1. féléves tárgyakat, csak ez egy kicsit furcsa, meg a tanterv sem igazán így lett kitalálva gondolom... -
phantom88
tag
válasz
kallas02 #5552 üzenetére
Január 4-ig pótolhatod! Ha idén államvizsgázol, akkor okleveled, leckekönyved majd TO intézi elvileg, mert január 6-án lesz az államvizsga ami miatt a pótlási határidőről lecsúszunk.
A tantárgyi megfeleltetés kitöltésére meg szánj rá 1 napot szerintem
, legalább is ne halogasd sokáig!
-
MrTurner
csendes tag
üdv!
Matlab 7.1-et használok(nék), de Windows 7-en nem indul!! Ha vkinek volt hasonló gondja és megoldotta, kérem segítsen!
-
kallas02
csendes tag
Hali!
Akik jelentkeztek Msc-re azok adtak be tantárgyi megfeleltetési jegyzéket, most nézem hogy kellene és én nem adtam. Ezt lehet pótolni valahogy, ha igen akkor mikorra kell beadni? Vagy már oda a jelentkezésem? Mérnök infós vagyok és progtervre megyek/mennék
-
dvcs_
csendes tag
szilivan 10 orasi, szinten fapontok k szinten, hidak iranyitatlan grafban asszem
meg varosok kozt utak utaknak van hossza, es meg kell adni minden varos kozt mindenhova vezeto leghosszabb utat, ha jol csinaltam, akkor a floyd-warshallt kellett hasznalni -
8nemesis8
veterán
-
m.magus
csendes tag
Ha valakinek volt mar alga zhja akkor irja mar meg, h milyen feladatok voltak
Mind1 milyen csoport!!Koszi
-
segi67
csendes tag
Aha ezt értem csak lehet nem fogalmaztam meg érthetően a kérdést mert a kérdésem nem ez volt hanem:
ott van hogy /A*B*-*D és /A*B*C*-
Ha jól tudom akkor azokat kell amik egy pozíción térnek el de itt úgy nézem hogy két helyen is első - és C második D és -.
Ezt nem értem hogy kell nézni! -
segi67
csendes tag
Egy kis segítség kellene dig. tech hogy 2 zh 2.feladatánál a 2. mintermnél hogy kell csinálni mert arra emlékszem hogy azokat kell pipálni aminél pontosan egy eltérés van de a másodiknál a "-" az hogy számít??
Az számít eltérésnek sajnos erre nem emlékszem -
StellDJ
csendes tag
Hello!
Mostani Döntési rendszerek zh
Mi a sorvektor optimális stratégiája az alábbi mátrixjátékban?
2 -4
A= -5 3A(4/7,3/7) B (5/8,3/8) C (1/2, 1/2) D (3/4, 1/4)
Mi a játék értéke?
A v=0 B v=-1/2 C v=-1 D v=2
Mi a (közös) kevert Nash egyensúly az alábbi bimátrixjátékban?
(0,0) (-1,1)
A= (4,-1) (-3,-3)A (1/3 2/3) B 3/4 1/4 c 2/3 1/3 D 4/5 1/5
Milyen lamda valós értékekre egyszerűsíthető dominancia segítségével az alábbi mátrixjáték?
A = λnégyzeten λ
2 3
λ=> 3 vagy |λ négyzeten|<1
λ>=3 vagy |λ|<1
λ =>3 vagy |λ|<=1Egy cournot duopóliumban az árfüggvény p(2)=10-q a hozam rendre (p-2)q1 és (p-4)q2. Milyen ár várható?
A 14/3 B16/3 c 17/4 d 9/2
Mi a (3;2;1;1)súlyozott többségi játék Shapley értékvektora?
A (1/2, ¼, ¼) B(1/3 1/3 1/3) C(2/3, 1/6 1/6) D(1,0,0)
Valakinek esetleg megvan a helyes megoldása?
-
corinne
tag
Valaki lenne olyan kedves és megmondaná, hogy melyik feladatokat adta HGy algán?
-
dekac
tag
ahm, érthető
(nincs algám
)
Még egy kérdés: a karikázás úgy történik, hogy az 1-esek mindenképp be legyenek karikázva? Valamint a lehető legnagyobb területet karikázzuk, ha jól értelmezemA JB-nél miért jobb a C-t karikázni, mint a D-t?
Ott voltam órán, csak nem tom miért nem rémlik semmi
Jövök egy sörrel
-
fravik
tag
ugye kijönnek a táblákból a JA=D, KA=0, JB=/A*C... stb értékek.
innentől kezdve meg már gyerekjáték, mert mész sorba a J-s és K-s értékeken és a megfelelő ki-és bemenetekre kötöd őket.
pl.:
JA=D
ez azt jelenti, hogy az A flip-flop J lábát a D flip-flop Q kimenetére kötöd (ha /D lenne, akkor a /Q kimenetre kéne kötni)nézzünk néhány másikat:
KA=0
az A flip-flop K lábát a 0 érték miatt a "földre" kell kapcsolniJC=1
a C flip-flop J lábát Vcc feszültségforrásra kapcsoljuka lényeg tehát:
- kell a 4 flip-flop (ezeknek szabvány kinézetük van, ez látszik a képen is, szóval másolsz)
- kell mindig egy órajelgenerátor (CLK), amit az összes flip-flop-ba be kell kötni
- ezután a táblás egyszerűsítéssel kapott értékek alapján behúzogatod az összeköttetéseket
- majd végül az összes flip-flop Q kimenetére a feladatban megadott dolgot kapcsolod, jelen esetben LED-etkb. ennyi a lényeg...
remélem érthető volt!
a díjazást megbeszéljük...
(nem vagy jó véletlenül algából?)
-
fravik
tag
hali!
A második feladatodban van néhány hiba:
- először is az állapotdiagramban az első 10-esnél (1010) meg kell állni és egy magába mutató nyilat rajzolni!! (hurok vagy mi, amit Te az utolsónál csináltál). Tehát egyszer írod le a 10-est, így:
0000 -> 0010 -> 0100 -> 0111 -> 1000 -> 1010 (és ide jön a hurok)- másodszor, az előzőből adódóan nem jó az állapottáblád sem, mert az állapottáblának annyi sora van csak, ahány nyíl (jelen esetben 6!!) tehát nálad a 6. sor utáni részt ki kell törölni
- harmadszor: nem jó a gerjesztési táblád! figyelmesen nézd meg a diát, amin a J-K flip-flop gerjesztési táblája van:
a J oszlop értékei sorrendben: 0 1 X X
a K oszlop értékei : X X 1 0
szerintem felcserélted a J-t a K-val!!- negyedszer: karikázni úgy kell, mint a Karnaugh-táblás módszernél. a lehető legnagyobb bekarikázható területet, ami 2 hatvány nagyságú.
Remélem tudtam segíteni és mostmár menni fog!!
sok sikert!
-
fravik
tag
hello!
valaki elkezdte már a digitech feladatokat csinálni?
Nekem az első feladatra ez az eredmény jött ki:F= /A*B*/C*D + /A*B*C + A*C*/D
Légyszi, aki megcsinálta írja már le az eredményét, vagy írja meg, hogy neki is ez jött ki...
Egy kérdés szintén digitech zh-hoz:
Szerintetek ennyire egyszerű feladatot fognak adni a zh-n is, mint ez a gyakorló példa?
Mert órán csináltunk ilyen x, y, z -s ugyan ilyen feladatot, ami sokkal bonyolultabb... -
segi67
csendes tag
Itt van a dig.tech 2.zh-hoz a gyakorló feladatsor:
http://www.stud.u-szeged.hu/Erdelyi.Adam/oktatas/digitech/2009-2010-1/gyf2.pdf -
Atisch
csendes tag
[a=42]Sziasztok!
Van valaki, aki tudja meg érti is a SZAR-t?
Ha igen írjon rám--> atilosz@freemail.hu
Segítségét honorálnám! és annak is örülnék ha együtt írnánk a tesztetÁllítólag volt olyan eset, hogy egymás mellé ültek le a delikvensek és pontosan egyszerre kattintottak a tesztre és csak 3 feladat tért el benne!
hejho
[/a] -
8nemesis8
veterán
Volt aki találkozott alga 2.kötprogként a tejeskannás feladattal?
A pubban lévő feladatot kezdtem átírni, nem túl nagy sikerrel.
Ha valaki megoldotta már esetleg, akkor jöhetne 1-2tipp, hogy hogyan induljak el. -
fravik
tag
sziasztok!
Csinálja valaki a grafika kötprogiját Visual Studio 2008-ban rajtam kívül?
Ha igen, hogy oldottad meg a textúrázást? Mert állandóan hibát dob, pedig az include mappába beraktam a texture.h-t és .c-t, és a bitmapból is...Légyszi valaki írja már le, hogy mit kell csinálni (mit hova másolni, beállítások, ilyesmi), mert nagyon bosszantó, hogy nem haladok vele! Előre is köszi!!
-
dvcs_
csendes tag
szilivannal alga masodik zh-hoz nem remlik valakinek par kerdes tavalyrol?
-
PowerBuldog
veterán
Számítógépes grafikából aki májer el tudná nekem mondani, hogy itt mi a hiba?
"
37:GLuint texture1;
38:
39:texture1 = TextureLoad("grass.bmp", GL_FALSE, GL_LINEAR, GL_LINEAR, GL_REPEAT);
"
SzekelyTamas2.c:39: warning: data definition has no type or storage class
SzekelyTamas2.c:39: error: conflicting types for ‘texture1’
SzekelyTamas2.c:37: error: previous declaration of ‘texture1’ was here
SzekelyTamas2.c:39: error: initializer element is not constanttexture.h be van includolva, a grass.bmp 256*256.
Asszem megvan.
Ha minden igaz a main függvénybe kellene a textureload. -
ALI_G
veterán
válasz
Adamka1999 #5507 üzenetére
C-ben szerintem csak úgy lehet, hogy beleírsz egy olyat amikor elindul, hogy lekéred az időt, aztán a futás végén kiiratod mennyi telt el. Sajnos C nem olyan baráti
Matlabban sztem nem nagyon lehet. Esetleg valami tool segítségével.
-
Nunder
őstag
Számtud feladatokkal lenne bajom. 3 típusfeladatot nem értek meg sehogy. Ebben a Gombás Éva által kiadott feladatsorban vannak. Gyakorlás céljából kezdtem neki, de rájöttem hogy hiányzik bizonyos háttérismeret.
A feladatok:
Legyen G a következő környezetfüggetlen nyelvtan:
S -> aB | bA
A -> a | aS | bAA
B -> b | bS | aBB
Keressünk az aaabbabbba szóhoz egy:
a) baloldali levezetést
b) jobboldali levezetést
c) derivációs fát!Keressünk olyan G környezetfüggetlen nyelvtant, melyre
a) L(G) = {xmyn | m, n € N0, n<m }Adjunk veremautomatákat, melyek az alábbi nyelveket ismerik fel:
a) L ={ aibj | 0 <=i<=j }A dőlt OFF részek a hatványkitevőt jelöli, csak nem tudtam máshogy érzékeltetni.
A válaszokat várom, sürgős lenne.
-
Adamka1999
csendes tag
Üdv!
C-ben, hogy lehet futási időt, és tárigényt mérni?
Matlab-ban, hgoy lehet tárigényt mérni?Köszi!!!!
-
MrTurner
csendes tag
emberek kéne help!
TP-LINK routerem van, panelban lakom és wifit használok. Ez előszobában van a cucc, hogy mindenhonnan jó legyen a rálátás. Maxos a jelerősség mégis szakadozik. Tuti jól van beállítva, mert van hogy hetekig kutya baja, aztán pár napig gyengélkedik. Valszeg nettel sincs baj, csak a wifi akadozik...ötlet? -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- BestBuy topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- PlayStation 5
- Robot fűnyírók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Peugeot, Citroën topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Vadiúj SSD-k!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Asus ZenBook 13 UX325 OLED - 13.3"FHD OLED - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest