Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
válasz
The A Team
üzenetére
Főleg, ha még ólmos is az a friss ón.
A régi már a gyártás alatt régi lesz. A pár napos panelen is gyakran ónozok, mert úgy egyszerűbb. És ott már csak ólommentes van, de sokat segít.
-
The A Team
csendes tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
A folyasztószer volt csak, aki nem volt itthon, de egy kis plusz ón sokszor tud segíteni, mivel kissé "felfrissíti" a régit. A legtöbb célszerszám úgyis csak a gyakorlott embernek van és egy átlag felhasználónak nem lesz kéznél minden eszköz.
-
Mekiúr
tag
83JE00QRHV
Announce Date 2025-07-14
+a gyártás, szállítás, így december-január magasságában érkezett be eebből az első adag.Nen tudom honnan jönnek, de az összes brand (Dell, Lenovo, HP) új konfigokat szállít 13. gen procssszorokkal. És nem beragadt készletek, hanem új típusok.
-
ricsip
addikt
válasz
The A Team
üzenetére
Jah, bírom én is ezt a csak 5 perc dumát (főnököm is folyton ezzel gyilkol, mikor a tényleges meló MELLÉ még adja a századik "na és még ezt a szarságot is csináld meg SOS, csak 5 perc, ne rinyálj" extra szorgalmit).
Annak 5 perc, aki ezt csinálja éjjel-nappal. Nekem 1 ilyen forrasztás lenne vagy fél nap. Miután előbb forrasztás for dummies tanfolyamot végig kéne néznem jutubon. Aztán el kéne menni venni forrasztópákát, ón-t (mindegyikből pont csak a gagyit árulnak ha azonnal kell a polcról, nem webshopból kínából 1 hét múlvára). Ja és persze elbasznám elsőre. Ami anyagilag egy kész csőd, ha a csili-vili méregdrága egeret 1 mozdulattal lehet nullázni bele a kukába.
Szóval a csak5perc az csak a szakavatott mesternek annyi. A laikus b.f.sznak meg 100x annyi idő, pénz, és méreg.
-
PThun
csendes tag
válasz
mazsiii92
üzenetére
Ha már kapcsolsz egy RT-t akkor az fogja bekorlátozni az FPS-ed. Sajnos főleg RTX40xx széria vagy az alatt még nem olyan erős a ray tracing. Hiába tud high-on egy kártya 120+ FPS-t 1440p-n, ha az RT csak mondjuk 55-56-ot akkor az lesz az FPS-ed nem 120. Én ezért vettem PS5Pro-t mert ott elég lesz nekem a 60FPS vagy gépen nyomsz rá egy képkocka generálást és kicsit nagyobb válaszidővel tudod nyomni ott is 120-al. Lassan sajnos kikerülhetetlen a képkockagenerálás vagy a felskálázás. Tudom, az utóbbi csak PC-n új, de konzolok ebbe bajnokok már évek óta. Szerintem a 4K kijelző kicsit befektetés is mert már a mostani gépek is el-el viszik de a jövőben tuti hogy alap lesz, konzollal meg elvárás.
-
mazsiii92
senior tag
Más kihajtani, és más valami modernebb játékot vinni stabilan min. 60 fps-sel mondjuk Ultra / High beállításokon RT nélkül. Ha az előző generációt nézzük, akkor úgy gondolom, hogy azért egy RTX 4070 és RX 7800 XT-től beszélhetünk 1440p kártyáktól, és nagyjából a mai címek is elfutnak egy kicsi kompromisszummal itt-ott.
Én egy 4070-tel vittem ki a Jedi Survivor-t, RDR2-t és a Hogwarts Legacy-t tavaly 1440p Ultrán RT nélkül, de mondjuk egy erőforrás igényesebb játékoknak, mint pl Indiana Jones nem álltam neki, és ahogy olvasgattam, ezek már szo-szo kompromisszumosak lettek volna. Nálam például nem játszik, hogy az árnyékon kívül bármit is lehúzzak médiumra. Inkább majd akkor játszom ezekkel, ha lesz hozzá kártyám.
Mondjuk azóta van hozzá kártyám.. 
Kicsit elkanyarodtam, és nem is akartam okoskodni (bár mégis sikerült
), nyilván mindenki el tudja dönteni, hogy mire használja a gépét és mit tud a kártyája. -
Atos23
senior tag
2026 január végén még be tud kerülni a cikkekbe egy olyan Lenovo, amiben Intel Core i7-13700 és RTX 5060 van?
-
JulianSinulf
őstag
Annyira nem érzékenyek, nem egyet cseréltem már egérben.
Csak addig kell odatartani a pákát, ameddig szükséges. Nem tovább. És elaludni sem célszerű közben.
Folyasztószer használata nagyban megkönnyíti a dolgot.Kiszedni csak addig macerás, amíg nincs megfelelő eszköz hozzá. Korábban mindig szétvágtam a kapcsolóházat, hogy egyesével kihúzzam a lábat.
De most már akár széles pákahegyjel egyszerre tudom melegíteni mind a 3 lábat. Az vákuumos ónszívóval meg gyerekjáték kiszívni az ónt a lyukakból.
Ha nincs széles páka, de van forrasztópisztoly, abba másfeles drótból lehet hajlítani egy széles hegyet, ami szintén megoldja a gondot.
Ha nincs pisztoly, csak páka, akkor egy darab másfeles rézdrótot kell tenni úgy a 3 lábhoz, hogy összeérjen minden, így a rézdróton keresztül átmelegszik az egész és szintén egyben kihúzható a kapcsoló. A lyukak tisztításához meg valami vákuumos cucc ajánlott. Még, ha csak pár száz forintos műanyag manuális, akkor is jobb, mint az ónszívó harisnya.A net tele van tippekkel és trükkökkel.
-
villamos
őstag
válasz
The A Team
üzenetére
Ráadásul elég érzékenyek ezek a kapcsolók a forrasztásra. Én is próbáltam hasonlót, de a beforrasztás után valahogy megváltozott a kapcsoló, más lett a lenyomási érzet mint előtte, és nem jó irányba... Arra tippelek, hogy a hőhatás miatt...
-
The A Team
csendes tag
válasz
Vikitorony
üzenetére
Há ez az 5 perc túlzás, mert a többrétegű (igen sajnos az) NYÁK miatt az ónt kiszippantani is egy kihívás! Legutóbb a Logitech G502-ben cseréltem meg a bal kapcsolót a jobb kapcsolóval és nettó 1 órába telt mire ki tudtam szedni a kapcsolót a b... ón miatt (csipesz, páka, friss ón, minden volt). A végén persze minden jó lett, de elég volt ezt megcsinálni (gyakorlott vagyok benne és meg is lepődtem, hogy mennyire szar volt). Egyébként már kicsit fáradt volt a bal kapcsoló 5 év után és a jobb kapcsoló pedig hibátlan volt.
-
The A Team
csendes tag
Én 3 hónapja vettem egy Elegoo Centauri Carbon-t és elégedetten nyomtatok különböző dolgokat. Mondják, hogy nagyon hangos, de a gyári habfóliával (ami a dobozban volt) körberaktam, nyomtattam rá hangtompítót és így egész csendes lett, plusz a kamrahőmérséklet is szuper lett (ragasztót nem is használok). Egyik kollégám volt a segítségemre pár dologban. Eddig a legelső hibás nyomtatáson kívül csak 2x volt hiba (amit le kellett állítani), plusz egy nyomtatás közben jelentkező anomália. Ez az anomália az volt, hogy egy 1:43-as arányú modell tartóját nyontattam egy Skadis falhoz és az egyik kampót egy teljesen másik helyre nyomtatta, de a kész modell a kampót leszámítva tökéletes lett. Egyébként a gyári Elegoo Rapid PETG-t használom és tökéletes a nagysebességű nyontatáshoz. A rétegvastagsággal is szórakoztam, különféle támaszbeállításokat is alkalmaztam már. Gépről küldöm neten a fájlokat és ott is vezérlem, de csak belső hálózatról megy (nem találtam hozzá semmit a táveléréshez csak az Arduino-s megoldást). Egyébként szívesen fogadok el tanácsokat. Na ez jó hosszú lett.
-
Elmör
őstag
válasz
Vikitorony
üzenetére
Sajnos életemben nem forrasztottam ilyen pici dolgokat, még anno egyszer segítettem valami fém csipeszeket forrasztani, de ott nem volt annyira fontos a pontosság. Gariban cserélték, így nem volt gond, viszont kiábrándító. Ez kb olyan, hogy a családban volt nem egy Opel 1997 óta, F Astrával kezdve, de a mostani B Zafira hiába volt új meg garis, annyi probléma jött elő vele, hogy azt hiszem nem lesz a következő kocsija faternak már Opel. Nekem meg már rég nem az.
-
Vikitorony
tag
Elhalálozott mikrokapcsoló nem egy nagy sztori… szét kell szedni az egeret, rendelni hozzá alkatrészt, ami kb. 2-3k-ból ki is jön és találni egy ismerőst, aki tud forrasztani - ha te éppen nem tudsz.
Ha szakihoz viszed, úgy már húzósabb lehet, bár 3 lábat kiforrasztani, majd vissza az újat, nettó 5 perc. -
Elmör
őstag
Asus Gladius egeret soha többet! Még az első szériásat vettem, egész kényelmes egerentyű volt, de sajnos garanciális időn belül kifolyt a ragasztó az oldalán lévő gumipárna alól, nem is értettem, hogy ez hogyan történt, amikor nem kapott 25-26 foknál több hőt (szobahő), na mindegy, kicserélték gariban, erre a következő ismét megadta magát 1 év alatt, a mikrokapcsolók vagy mi a neve, amivel kattintasz tönkrementek, pedig én nem olyan játékokkal tolom, hogy napi több 100 ezret kattintok, úgyhogy újabb csere után elajándékoztam. A második szériásat már nem én vettem, hanem kaptam ajándékba. Szintén tönkrement 1 éven belül, igaz itt olyan apróság volt csak a gond, hogy nem mindig működött a dpi váltó, ami nem is lett volna gond, de visszaállt valahogy alapra, onnan meg 80-szor kellett megnyomni mire végre váltott magasabb értékre és ne kelljen végighúzni a fél asztalon egy 15 centis mozdulásért a monitoron. Azt hittem nem is lett több széria, de az is lehet, hogy csak én jártam ennyire balszerencsésen ezen egerekkel. A többi mind bírta 4-5 évig, pedig hasonló árban vettem, semmi méregdrága cucc, a mostani Logitech is 20K alatt volt és 4 éve bírja gond nélkül.
-
JulianSinulf
őstag
Kinek mi. Van aki csak nyomtatni szeretne vele, mint én. Más meg inkább a szerelésében találja meg az örömét, kevésbé a nyomtatásban.
Az ilyen olcsókon is lehet mindig bővíteni valamit. De ez igaz a drágákra is. Nincs tökéletes, amin ne lehetne valamit variálni, valamivel jobbá, komfortosabbá tenni. -
mrzed
senior tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Köszönöm a tippeket, de részemről inkább csak rácsodálkozás volt, hogy hű de jól néz ki, hű de gyári, hű de egyben van, hű de...
Lassan 10 éve, hogy 3d nyomtatózok, '17-ben vettem ebay-ről egy akrilvázas készletet, azon kitanultam az alapokat, majd kicsinyenként építettem egyet magamnak. Én terveztem az alkatrészeket, kinyomtattam, összetúrtam hozzá a cuccokat az aliról. Azt hiszem, hogy bele is betegednék, ha nem mókolhatnék bele mindenbe. Az már nekem nem jó, ha felül bemegy a filament, alul meg kijön a tárgy. Az csak úgy jó, ha fordítás, feltöltés előtt én állítgatom be az fw-t, folyamatosan az igényeimnek megfelelően módosítom, mindent is állítgatok. -
freeapro
senior tag
Érdekes, hogy a heti HW csomagban már nincs se gép, se proci, se alaplap. Szerintem a PC világban lassan el kell felejteni, hogy azzal bővítem a gépem, ami épp tetszik. Helyette azzal kell bővíteni a gépedet, ami épp olcsó
.
Most például nekem úgy tűnik a monitorok kezdenek jó áron jönni (persze nem ez az oled). Így most a gépbelső helyett a kicsi FHD monitorokat érdemes cserélni 1440 vagy 4k-ra. -
JulianSinulf
őstag
3D nyomtatót ne PH-s cikk alapján vegyél.
Ha érdekel a téma, akkor esetleg benézhetsz a 3D nyomtatós topicba, bár mikor én utoljára ott jártam, erőteljesen bambufan volt. Szóval ott se vegyél mindent készpénznek.Érdemes több videós tesztet is megnézni, és megpróbálni összegyűjteni a jó és kevésbé rossz dolgokat belőlük.
Ha ingyen kapják, akkor nem biztos, hogy minden negatív dolgot elmondanak, illetve próbálnak szépíteni ahogy csak tudnak. Ez sem igaz mindenkire, de aki továbbra is ingyen akarja, annak célszerű.Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor olyan helyről kell venni, ahova ingyen vissza lehet küldeni 30 napon belül. A 30 napban, meg annyi mindent ki kell próbálni, amennyit csak lehet.
Pl. hiába írják a nyomtatóra, hogy 300 mm/s sebességgel tud nyomtatni, mikor a filament nem bírja ezt a tempót és az extruder sem tud ennél a sebességnél annyit átpréselni, ami a megfelelő eredményhez kell.
Persze jól hangzik és utazási sebességben tudhatja is, ami azért sokat segít a nyomtatási idő csökkentésében. De ezeket a dolgokat nagyban befolyásolja a modell és a nyomtatási beállítás. -
mrzed
senior tag
Az a 3D nyomtató nem is lenne rossz vétel, csak túl keveset lehet tudni arról, hogy miből van összerakva. Ha a board Marlin kompatibilis, akkor lehetne kukázni a kobra os-t, de még mindig kérdéses a léptetőmotorok minősége, váz stabilitása, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- 10 egyszerű trükk Samsung telefonokhoz
- Kerékpárosok, bringások ide!
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Használt Lenovo ThinkPad T14 G1 laptop i5, 16GB RAM, 256GB m.2 SSD, 1 év garancia
- Dell Alienware AW3225QF (31,6", OLED, 3840x2160, 240Hz, 1700R, FreeSync, G-SYNC)
- HP Laptop 15s-fq2996nz + monitor + egér és billenzyűzet + fejhallgató (INGYEN FOXPOST!)
- ASUS TUF VG279QM1A Gaming Monitor 280Hz GARANCIÁLIS!
- Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM - Újszerű -
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200 400NIT, 100% sRGB Garis!
- Kingston DDR3 ramok 4GB
- Xiaomi Redmi 15 / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Fekete Titán - 12 hónap JÓTÁLLÁS - Kártyafüggetlen, 100% Aksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Mondjuk azóta van hozzá kártyám..