- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hobby elektronika
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Bluetooth hangszórók
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vonalkód olvasó beállítása
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
gery03
senior tag
Látom nem értitek a lényeget. Vagyis nem teljesen. Nem folyik az ki, mert ha csak annyit rak rá ami kuvva vékony, és csak pont be van kenve a procimag, akkor az pont megteszit a megfelelőt, kiszorítja a levegőt, de az a kevés nem is nyomódik ki, olyan kevés.
Hogy értsd. Bekeni zsírral, aztuán pedig finoman zsebkendővel meg letörli, vagz valami finomabbal, monnyuk vattával (ja ez nem jó, mert szétmállik szálakra).
-
zLegolas
őstag
Na, léptem a házi ''mérőrendszer'' ügyében! Napokon belül mehet a móka!
Nincs valakinek ''csodapasztája'' tesztelésre Veszprém környékén?
Összehasonlítanám pl. sima disznózsírral. Komolyan!
Vagy esetleg postán, borítékban 2-3 gyufafejnyi??? -
zLegolas
őstag
Szvsz marhaság, a lényeg az, hogy két marha sima közeli felületed legyen, és ezek közé kell 0,soknulla1 vastagságban valamit betenni, hogy kiszoríjja onnan a levegőt.
Nem hiszem, hogy sok jelentősége lenne a fémtartalomnak, pláne hogy annak 300 vagy 200 akármi a hővezető képessége.
Erősen kétlem a 4-5 fokos különbséget egy ilyen csodaszer javára.
Egyébként régóta tervezem egy ilyen mérőrendszer házilagos megvalósítását, lehet, hogy felhergelem magam és össze is rakom a napokban... -
Finwe
őstag
Ez nagyon állat! Én meg rohangáltam (no nem annyira) hővezető pasztáért amikor van itthon szilikon zsír!
-
dark bit
tag
A teljes korrektség kedvéért, és önmagam javításaképp utánnajártam pontos adatoknak:
a hővezetés W/mxK-ben:
acél - 48
sárgaréz - 111
vörösréz - 386
aluminium - 204
ezüst - 430
arany - 310
gyémánt - 2300
szilicium - 144
hővezető paszta - 0,87
levegő - 0,026
Az arany jobb hővezető az aluminiumnál, tehát tévedtem a korábbi hozzászólásomban. Jól látható, hogy a gyémánt az aluminiumhoz képest kb 11x jobb hővezető ami nem rossz de nem 20xosa, tehát ebben is pontosítanám magam.
Az is szemléletes ezen adatokból szerintem, hogy mennyire sokat számít ha paszta van ott ahol levegő lenne a kontaktusnál ill, hogy mennyire semmit se számít ha egy hővezető paszta 5%-a (asszem ennyit tolnak bele nem?) mondjuk ezüst.
további info anyagok hővezetéséről:
Bővebben: link -
dark bit
tag
Nem, sajnos szerintem se, de már gondolkodnak olyan technológiákon, hogy (ahogy azt te is említetted) ilyen nyersgyémántokból készítik valahogy a CPU tokozást merthogy olyan pici helyre sűrítenek rengeteg tranzisztort, hogy nemcsak szimplán a hőtermelés a gond, hanem, hogy nagyon pici helyen termelődik és ezt már egyre lehetetlenebb fedél alá hozni.
Egyébként a kéméynség nem minden, mert ami kemény az könnyebben törik, csakhogy valami nagyon profi eljárás nélkül képtelenség olyan finomra törni amijenre szükség lenne, meg lehet a kapott anyag szétkarcolná a felületeket ahelyett, hogy kitöltené a köztük levő egyenetlenségeket. -
difit
tag
Lefotóztam a cuccost!.....nektek is ilyenvan?
Bővebben: link -
WEBER
tag
ezen a gyémántos dolgon most komolyan gondolkodom. Hogyha 20* jobban vezeti a hőt akkor ez az eheti főnyeremény hiszen nem az anyám eljegyzési gyűrűjéből kéne belereszelni a gyémántot hanem vannak csiszolatlan és nem olyan tiszta gyémántok amelyeket vágásra, fúrásra használnak olyat pedik nagyon ''olcsón'' be lehet szerezni.
csak hát mivel lehetne azt olyan finomra törni? A gyémánt az egyik legkeményebb anyag!
ezen szerintem már a gyártók is gondolkodtak.
elviekben szerintem nem rossz ötlet csakhogy nem lehet megvalósítani. -
mr_ricsi
veterán
''egyébként a gyári szilikonpasztának miért van fehér színe, Tudja valaki?''
A ''szilikonpaszta'' átlátszó kocsonyás dolog.
A ''hővezető paszta'' pedig azért fehér vagy szürke, mert alumínium-, ezüst-, és cink-oxid, valamint bór-nitrit port kevernek össze szilikonolajjal.
A szilikonolajnak csak az a szerepe, hogy az anyag könnyebben felhordható legyen, a felhordás utáni első 200 órában a nagy része kiszivárog az összeszorított felületek közül. Ezidő alatt a hőátadás még javul is.
A hőátadást a fém-vegyület-porok biztosítják.
Viszont ezek olyan finom szemcseméretűek, hogy otthon reszelővel biztosan nem lehet előállítani.
Egyébként a proci tetején a ''szilikonpaszta'' és a ''hővezető paszta'' között van 4-5°C különbség, utóbbi javára. -
j.bravo
addikt
-
zLegolas
őstag
semmi értelme nem lenne a világító vagy foszforeszkáló pasztának mer ha proci alá keni az ember úgysem látja, ha csak fel nem találnak valami átláccó fémet ami jól vezeti a hőt.
Bár abban igazad van hogy van aki megvenné merhogy mekkora poén hogy még ez is foszforeszkál.
egyébként nem lenne nehéz megcsinálni a foszforeszkáló szilikont.
Na bumm... hát még ezt a hozzászólásomat is komolyan lehet venni??? -
Teppik
csendes tag
Üdv!
Ebből a szilikonzsírból kétféle is kapható egyébként kereskedelmi forgalomban, mindkettő van kb 100 ml-es kiszerelésben is, az a nevük, hogy ''Szilorett lágy szilikonzsír'' és az egyik sima, a másik meg grafitos. Kis , hengeres dobozban van, kb 200 Ft. (Gyanús egyébként, hogy a grafitos vezeti az áramot cudarul, úgyhogy talán az nem jó, mert ugyan a hővezető, hőálló képessége ugyan jobb, de ezeket zsanérokhoz, csúszófelületekhez használják, ahol az elektromos vezetés másodlagos szempont. -
Teppik
csendes tag
Üdv!
Ebből a szilikonzsírból kétféle is kapható egyébként kereskedelmi forgalomban, mindkettő van kb 100 ml-es kiszerelésben is, az a nevük, hogy ''Szilorett lágy szilikonzsír'' és az egyik sima, a másik meg grafitos. Kis , hengeres dobozban van, kb 200 Ft. (Gyanús egyébként, hogy a grafitos vezeti az áramot cudarul, úgyhogy talán az nem jó, mert ugyan a hővezető, hőálló képessége ugyan jobb, de ezeket zsanérokhoz, csúszófelületekhez használják, ahol az elektromos vezetés másodlagos szempont. -
dark bit
tag
Ahogy többen is mondták, nem szabad belekeverni ilyesmit. A szilikonnak van egy olyan tulajdonsága, hogy nem vezeti az áramot, ami néha hasznos.
Attól, hogy az arany jobb elektromos vezető a hőt nem vezeti jobban mondjuk az aluminiumnál. valahogy úgy van a rangsor, hogy Aluminium, réz, ezüst, gyémánt.
Ja és pontos értéket nem tudok, de függvénytáblában utánnanézhetsz, hogy a gyémánt valami 20x jobban vezeti a hőt mint az ezüst... kb, úgyhogy ha valamit bele akarsz reszelni akkor gyémántotolyan még úgysincs (és még csak nem is vezet).
-
difit
tag
Hohóóóó....nekem van itthon 0.5kiló szilikonzsírom
Gondolom erről van itt szó, mert apám mondta, hogy ők ezt annakidelyén presszógépekhez használták tömítőanyagként (ergo hőálló)!
Majd holnap csinálok róla fényképet, hogy biztos legyek a dolgokban!
[Szerkesztve] -
WEBER
tag
ha elég finom a por a pasztában akkor a kis részecskék között paszta van ami azt eredményezi hogy nem vezeti az áramot.
a minőségi ezöstös hűtőpaszták sem vezetik az áramot. Én csináltam már tesztet.: a proci egész felületét bekentem cuccal és nem lett semmi baja.
de mint mondottam nem fogom keverni semmivel mert aztmondták nem érdemes. -
WEBER
tag
semmi értelme nem lenne a világító vagy foszforeszkáló pasztának mer ha proci alá keni az ember úgysem látja, ha csak fel nem találnak valami átláccó fémet ami jól vezeti a hőt.
Bár abban igazad van hogy van aki megvenné merhogy mekkora poén hogy még ez is foszforeszkál.
egyébként nem lenne nehéz megcsinálni a foszforeszkáló szilikont. -
zLegolas
őstag
Eszedbe ne jusson! Egyrészt mert az életbe nem fogsz olyan kis szemcsés port találni, ami jó lenne, másrészt meg mindenféle tesztek azt mutatják, hogy gyakorlatilag semmi különbség az ezüst/alu/akármi tartalmú cuccok meg a normál társaik között.
A lényeg, hogy a két felület minél simább legyen, és minél közelebb egymáshoz. Mivel ezt tökéletesre képtelenég megcsinyáni, a hézagok kitöltésére kell valami anyag, ami kiszorítja a karcok és egyenetlenségek közül a levegőt.
a jó ilyen:
====================================
(közötte zsírral)
Ha valami szemcsés anyagot keversz bele meg ilyent kapsz:
------------------------------------
O o o o o O OO O oo o o o o O o o O
------------------------------------
Most meg jöhetnek sznobék, hogy depedígazénnagyonmárkássokezerforintospasztámmalötfokkalhidegebb -
Imy
veterán
Persze, hogy jo amit szereztél. (én is azt szoktam használni erősítőkbe!!)
De felesleges összekeverni bármivel is. -
WEBER
tag
kössz most már biztosabb vagyok a dolgomban.
egyébként még azt is meglehet kockáztatni ( persze nem procin próbálnám ki elsősorban ) hogy aluminiumport vagy ezüstport keverni ehhez a cucchoz. Hiszen a nem minőségi ezüstös szilikonpasztában is csak egyszerű alumínium van.
tényleg érdemes lenne tesztet csinálni. -
zLegolas
őstag
Ha tényleg szilikonzsír, akkor bátran! Én a legutóbb bementem egy akkukereskedésbe, mondván hogy szilikonzsír kéne, hogyér van... a pasi elővett egy literes fémdobozt, olyant, mint amiben a festéket lehet kapni, egy alufóliadarabra rákent egy diónyit. Na, azt én otthon gázon felmelegítettem, és felszívtam egy fecskendőbe, majd hagytam kihűlni.
(Ja, ingyé vót.)
Szerintem van olyan jó, mint akármi baromidrága csodaszer. A következő pázszáz évre elég mindenféle hűtőborda alá. (Nem csak procikhoz...)
Kedvem lenne összemérni valami márkás csodaszerrel, érdekes dolgok derülhetnének ki szerintem.
(Hű, mit fogok én ezért kapni....)
Ha nagyon parázol, előtte kenjed rá valami aranyozott/ónozott/réz felületre, oszt hagyd ott pár napig. De 99,9999 hogy semmi gáz.
[Szerkesztve] -
WEBER
tag
vaterom tegnap hozott haza egy kisebb doboznyi szilikonzsírt. Ez egy átláccó kocsonyás cucc. . Ezt a nagyobb ipari létesítményekben használják főleg hővezetőként csakúgy mint mi a szilikonpasztát.
a kérdésem: Melyik a jobb hővezető?
van-e a kettőnek köze egymáshoz?
rámerjem-e rakni a procimra?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Call of Duty: Black Ops 6
- Xbox Series X|S
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- BorosPoH!ár
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- beQuiet! Dark Power Pro 11 850W 80 PLUS Platinum Táp!
- ID-Cooling FX360 INF WHITE univerzális CPU vízhűtés fehér garanciával
- Thermalright AXP-90 X53 CPU hűtő
- Eladó jóárísított vízhűtők, Lian Li, Artic, Enermax, Alphenpön! LCD-s is több féle!
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged