Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ekkold

őstag

válasz kis.zsolt #93906 üzenetére

Régen vettem a fáradtságot, és utánanéztem, egy-egy biztonsági javítás ill. sebezhetőség kihasználási módjának. Ezeknek a zöme akkor volt kihasználható, ha a sebezhetőség mellett egyéb biztonsági hibákat is elkövettünk, pl. az eszköz közvetlenül elérhető az interneten, nyitott portok, tűzfal nélkül, windows esetében ész nélkül megnyitott kártékony weboldalak, email csatolmányok, és ész nélkül mindenféle program telepítése, egyszerű rövid jelszavak használata, esetleg több helyen ugyanaz, stb... Ha az ember kicsit is odafigyel, akkor hacker legyen a talpán (és baromira érjen rá csak ezzel foglalkozni), aki be tud törni.
    Annak idején pl. mikrotik routerek tömkelegét hekkelték meg, mert volt néhány hibás OS verzió, hatalmas (és nem túl nehezen) biztonsági réssel. Nálam is fent volt ez a hibás OS verzió, de az én eszközömet nem tudták meghekkelni. Egyszerűen azért mert ehhez nyitva kellett hagyni a routeren a winbox 8291 portját az internet felé, nekem meg az volt az alap, hogy a menedzsment eléréseket mindig korlátozom a helyi hálózatra, és távolról kizárólag VPN használatával (és néhány további feltétel megléte esetén) lehet hozzáférni.
    DSM esetén hasonló a felállás, a többségnek router mögött van (akinek közvetlenül a neten lóg az bizony baj - ezt még friss verzióval sem merném) - és akkor már egyúttal a nem csak a DSM tűzfalát, hanem a routerét is használjuk. Nem nyitunk ki a net felé ész nélkül minden portot, csak azt ami feltétlenül szükséges és kell (és pl. nem lehet VPN-el kiváltani). Sokaknak üzemel "ezer éves" DSM verzió, mégsem olvasni itt meghekkel szerverekről.
    Értem, hogy vannak biztonsági hibák, de ezeknek a valós kockázatát ugyanúgy mérlegelni kell, merthogy az adataink épségét pl. egy félresikerült frissítéssel is kockáztatjuk (vagy éppen csak egy korábban említett funkcióvesztést).

Új hozzászólás Aktív témák