- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Forrmell.enn
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby elektronika
- Milyen joysticket vegyek?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Power
senior tag
A belső informátor szerint
Az UltraSPARC-V leállításában nem a pénz játszott, hanem hogy nagyon lassan haladt(1997-ben kezdődött a fejlesztése!) és még nem igen látszott a vége. -
Power
senior tag
-
Power
senior tag
Csakhogy az még vagy 2 év.
1. Addigra a nem biztos, hogy elég.
2. Addig még sok minden történhet, ha folytatódik a mélyrepülés, akkor nemhogy Niagara nem lesz...
Az Itanium most sem sikeres, de az intel képes sok évig finanszírozni, sőt ha 5 év múlva leállítja, akkor sincs gond, bukott rajta és kész. A SUN viszont sokkal kisebb cég, ráadásul nincsenek olyan biztos forrásai, mint az intelnek. -
Power
senior tag
Nem lesz USP-V?
Tudjuk, hogy nem a legmegbiztosabb forrás, de azért van alapja:
Bővebben: link -
Power
senior tag
Nem pontosan USP2-es magok, de még ahhoz hasonlít legjobban(de pl. nincs benne FPU). A négy száll, nem olyan általános megoldású SMT, mint ami a Power5-ben lesz vagy akár a P4-es HT, hanem dedikált 1 száll/1 utasítás/1 órajel. Szóval nagyon spéci cucc.
A specint/fp értékeid megint nagyon egyediek
Olvasol is vagy csak írsz? Egyszer már leírtam, na jó mégegyser:
A SPECint/fp teszt nem veszi figyelembe, hogy 2 magos a Power4(csak az egyik mag vesz részt a tesztben).
Ráadásul, az 1,45GHz-es egy középső modell csak, míg 1.28 GHz a SUN-nál a legmagasabb órajelű.
''a SUN jövőjével kapcsolatban meg nem vagyok olyan borúlátó, mint ti, szerintem össze tudják kapni magukat.''
Sorra jellenek meg az elemzések és egyre rosszabbak. Én most nem vennék sun részvényt. -
Power
senior tag
Na akkor tegyünk rendbe egy-két dolgot.
Szerinted miért nincsenek publikált TCP-C tesztek?
USP-II-re épülő magok, FPU nélkül, nem egy über állat(ez a Niagara).
Amit példának hoztál fel a pSeries 615: csak 1200MHz-es, de a legjobb már 1900MHz-es, míg igaz erről még nincs eredmény, de az 1700-asokról elég régóta van. Az USP-knél most a te példád a legnagyobb órajelű, igaz nem a leggyorsabb, egy picivel jobb a IIICu, annak ellenére, hogy 80MHz-cel kisebb órajelű.
Ráadásul a SPECint/SPECfp tesztek CSAK 1 PROCESSZOROS teljesítményt mérnek, holott ebből kettő van a chipben(ala USP-IV), a SPECint_rate-et kell nézni és a Power4-nél 2 cpu-val, mivel hülyeség eleve kikapcsolni, ha már benne van.
Tehát egy az USP-IV-gyel már közelíteni fog a SUN, de még mindig elmarad, mert hamarosan jön Power5, ami már 4 szállat kezel, még magasabb órajel, hadd ne soroljam.
Szóval amik ma kapható(publikált eredményű) modellek esetén nézzük 16 Power4+ illetve 16 USP-III Cu esetén SPECint_rate2000 illetve SPECfp_rate2000 értékeket:
Power4+/1,7GHz: 339/372
USP-III Cu/1.2GHz: 122/174
És ebben már a skálázódás is benne van, amiben a SUN kétségtelen, hogy jobb, tehát, ha kevesebb processzorral néztem volna akkorl rosszabb lett volna a SUN-ra nézve. De nézzük így az arányokat: 2,78x illetve 2,14x.
Az egy processzoros teljesítményt előbb utóbb el lehet felejteni (úgye USP-IV, PA-8800, Power4 és mind az Opteron, mind az Itanium erre halad akárcsak a Niagara, sőt a P4-ek is már erre kacsingatnak).
[Szerkesztve] -
Power
senior tag
''azt leszámítva, hogy aSUN gépek nem ANNYIRA drágák a konkurensekhez képest, azért van még egy jó pár előnyük.''
Ez így nem állja meg a helyét. Tekintve, hogy a SUN eladásai egyre csökkenek, talán nem annyira olcsó(pl. az IBM power alapú szerver eladásai egyre nőnek).
''csillagászok pl. SUNon élnek. ''
Ezt honnan veszed???
Tapasztalat az, hogy pont az ilyen területeken teljesít elég gyengén.
Ha megnézed a szuperszámítógépek listáját, az élmezőnyben még véletlenül sincs sun gép.
''Nézd: a SUN alapjában véve nem a SPEC eredményeket hajkurássza, hanem a nagy-gépek és kiszolgálók piacán szeretne vezető pozíciót szerezni, illetve a UNIX szerverek között megtartani azt, és tovább erősíteni. Ehhez meg a SAP tesztekkel mérhető ''típusú'' teljesítmény kell, nem a magas SPEC értékek. azok meg előreláthatóleg meglesznek.''
Ahogy én láttam a SAP tesztekben sem olyan fényes a SUN, 2-4-szer annyi chippel adja ugyanazt az eredményt, mint a riválisok.
''de 8 processzormaggal nem fognak tudni versenyezni. esetleg az itanium, amit most is nagyon blokkol a HP szar rendszerbusza.''
Dehogynem, 8 nagyon gyönge magról van szó.
De szerintem ezt hagyjuk, majd ha kijön akkor dől el, hogy mit tud.
''Amikor a cray csinálta még jóval fejlestlenebb fordítótechnológiák voltak, és a többprocesszros optimalizáció gyerekcipőben jár. ma a SUN épp ebben piacvezető.''
A gyerekcípő azért erős. A cray nem azért dobta, mert nem volt kellő fordító, hanem azért mert kevés területre hatékony. Van ahol szállon belül jól lehet párhuzamosítani s ez az architektúra gyakorlatilag kihagyja a szállon belüli részt.
''Abban megegyezhetünk, hogy a SUN ma nincs nyerő pozícióban (távolról sem) de a niagarával nagyon nagyot szakíthat, ha idejében megjelenik.''
Csak én kétlem, hogy idejében fog.
Azért örülnék, ha nem így lenne, márcsak sokszínűség miatt is -
Power
senior tag
Ár és számítási kapacítása aránya igen rossz.
Az egyedi hw miatt a bővítések is elég drágák, pl +512M RAM.
Rossz, lassú hálozati kezelés.
Még sok minden maradt meg az OS9-ből ami elavult, cserében az OSX-ben már nagyobb az instabilitás. Szóval a szépség oltárán sokmindent feláldozott már az Apple, mert az igaz, hogy olyan effektek, ötletek vannak benne, amik tényleg pofásak, de a használhatósága ettől nem javul.
Persze van jópár dolog amiben jobb. -
Power
senior tag
A kérdés, csak az, hogy gazdaságos-e. Ma már, ha nem hozod a sok milliós darabszámot, akkor nem tudsz árban versenyezni a többiekkel. A fejlesztési költségek nem térülnek meg. Nézd meg a sok évvel ezelőtti SUN-os menetrendeket, 2002-ben igérték az USP-V-öt.
Egyre nehezebb a verseny. Ezt a SUN-nál is látják. Egyetlen menekülési útvonal, ha az szoftverre illetve szerverépítésre koncentrálnak.
Ma már nem nyújt annyival több szolgáltatást, amiért kipengetik neki azt árkölönbözetett amennyivel drágább egy sunos gép.
A kérdés, hogy mikor jelenik meg a niagara és mennyibe került a kifejlesztése.
Ha 2005-ben nem jelennek a ráépülő rendszerek, akkor bajban lesz.
A 8 mag az igaz, de egy mag az jóval gyengébb, mint egy másik cég processzormagja.
A CMP-s opteronok illetve a Power5, (CMP-s itanium) is ott lesz teljesítményben.
''BÁRMELYIK processzor versenyezni tud, a SUN ezzel a tervezési és fejlesztési iránnyal megoldotta a mai processzorok legnagyobb problémáját: a memóriakésleltetést''
Az ötlet nem új és nem is egyedi, első megvalósítása.
A Cray is csinált már hasonló dolgot, a probléma csak tényleg az, hogy nagyon egyedi programoknál jó és így nem biztos, hogy megtérül a kifejlesztése. -
Power
senior tag
Sajnos a niagara nem gyógyír. Csak speciális helyekre lesz jó, mert szegeny Niagara-nak csak egyetlen megosztott FP egysege van, amiert a 8 core versenyez. Ez a proci egy tipikus web szerver/adatbazis területekre optimális.
Láttál te már 3DLabs kártyákat?
A v880z sem nagy durranás, bármely nagyobb gyártónál ennél izmosabb konfigot is kaphatsz xeon-mp-kre.
Ezek már ma is elérhetők. Szóval a 10 év múlva álmodás, egyáltalán nem állja meg a helyét.
Jelenleg a SUN-nak 1-2 éves távlatban az opteron felkarolása lehet csak kiút, az eladásai egyre csökkenek, egyre kevesebb pénzzel viszont a saját fejlesztésekre nem lesz elég pénze.
A szépség, meg nagyon relatív.
Egyébként sosem értettem miért a mac gazdáknak van a legnagyobb elégedettségi indexe, mikor jó pár dologban olyan sz*r, hogy csak na, de hát kinek a pap... -
Power
senior tag
Ami szerintem manapság SUN-nál izgalmas.
Az a Niagara illetve az aszinkron fejlesztések. -
Power
senior tag
Na akkor én is
''32+processzoros szervert másból nem nagyon érdemes építeni...''
pl az IBM fele illetve harmad annyi processzorral hozzák ugyanazt a teljesítményt. Tehát nincs szükség annyi processzorra.
''...szoftveroptimalizáció(nyilván kell a CMP optimalizálás, de az elég is, nem fejtem ki mit jelent, mert hosszú)nélkül is hihetetlenül jól skálázódik, amit(minden elismerésem a konkurend termékek fejlesztőinek is) a power, HP-PA, rendszerekről nem mernék elmondani,...''
A fentiek figyelembevételével nincs szükség olyan jó skálázódásra.
Egyébként az EV7-esek(bár végül is szegény architechtúrát már ''megölték'') elég szépen skálázódnak.
''azon kívül egyes sun workstationöknek olyan multimédiás képpességei vannak, amikről a PCk még 10 év múlva is csak álmodni fognak''
Ez nem teljesen tiszta. Mire gondolsz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- Újszerű Apple MacBook Air 13.6" (2024) - M3 - 68 Ciklus- 8GB/256GB (MRXN3MG/A) Asztroszürke - MAGYAR
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest