Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• M@trixfan

addikt

válasz fLeSs #86 üzenetére

Sajnos nem tudom honnan lehet megállapítani. Örültem volna ha tudod esetleg. Ha januári szállítmány akkor van rá esély, hogy a legújabb panel van benne.

IPS: In Plane Switching technológia:

A cellában lévő kristályok midig a panel síkjában fordulnak. A vezérlő elektródák egy szeleten vannak, azaz több helyet foglalnak el a panelon. Ebből következik az alacsonyabb kontrasztarány. Többet takar ki a háttérvilágításból a vezérlés. Egyik előnye a nagyon pontos színhűség (Eizo monitorok). Egy 25ms S-IPS panel válaszideje összemérhető egy 16ms TN panellel, xbit cikkben jobb volt annál. Pixelhiba estén mindig fekete lesz a defektes pixel. A tranzisztorok aktív állapotban engedik át a háttérvilágítás fényét, passzívban lezárnak. Ráadásul nagyon széles a rálátási szög. Drága viszonylag.

PVA: Patterned Vertical Allignment:

MVA-t továbbfejlesztette a Samsung. Halott pixel szintén fekete, nagy rálátási szög. Nagyon jó színvisszaadás, kontraszt értékeket komolyan lehet venni. Lassab mint a TN vagy S-IPS. Játékra jobb lehet egy 25ms S-IPS mint egy 16 ms PVA. A legmélyebb feketéket ez a panel produkálja.

TN panelt inkább kihagynám, a 18 bites színábrázolástól meg hidegrázást kapok: 2 a 6-odikon árnyalat színenként, azaz 64x64x64=262144 szín. A 16,2 M szín ditherrel értendő. A monitor két ''tudott'' feszültség között kapcsolgat, így a kapott jel kitöltése hasonlít egy köztes árnyáalathoz. A kristályok tehetetlensége miatt nem ide-oda fordulnak, hanem az ''integrált'' vezérlőfesznek megfelelően állnak be. Persze ez nem pontos. Ezért nem játszanak nálam ezek a 8, 12 ms csodamonitorok.

Bocs ha túl hosszú lett vagy érthetetlen a saját szavaimmal, nagyon álmos vagyok már :)

• Racecam

nagyúr

válasz fLeSs #86 üzenetére

A tiéd biztos, hogy a legújabb modell de szerintem ua. a panel van mindegyikben.
    S-IPS:
    +Még valósághűbb színek (egyes EIZO modellek 10 bit), kisebb utánhúzás.
    -Viszonylag alacsony kontraszt, drága.

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák