Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tápos kibeszélő offtopik
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Meghozta a régóta várt asztali Ryzen APU-kat az AMD
- 3D nyomtatás
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- CPU léghűtés kibeszélő
Aktív témák
-
crab
senior tag
Ezt én is értem, de azt már nem, hogy hogy van kapcsolat (szó szerint) a kettő között, tehát a software hogy tudja befolyásolni a hardware-t (pl.: egy tranzisztort kapcsolni), mert jelet (fizikait) önmagában nem tud kiadni.
Remélem, érthető vagyok, bár nem hiszem! ;] -
khalox
őstag
A processzor ismeri a saját ''nyelvét'', amit mikrokódnak hívnak.
A program (szoftver) nem más, mint egy számsorozat. Minden szám(csoport) egy utasításnak felel meg egy adott utasításkészletből, vagy adatnak, amin egy korábbi számsornak megfelelő utasítást alkalmazni kell - az utasítások készlete a processzorra jellemző.
A processzor az órajelgenerátor ütemére dolgozik.
Először megkapja a busznak nevezett ''vezetékcsoporton'', hogy mit is kell csinálni, majd azt is megkapja, hogy milyen adatokon. Kiszámolja, ráülteti az eredményt és veszi a következőt.
Nagyon-nagyon X 10 leegyszerűsítve ennyi. -
Drizzt
nagyúr
Izé, ez hosszú kérdés...
Na, végülis vegyük a biost, ez található a rom-ban fizikailag, ami ugyebár egy hardverelem, de benne van ez a szoftver, na ennek vannak olyan funkciói, amelynek a hívásával tud az oprencer parancsot adni a hardverelemeknek, ez általában a memória egy megadott bitjének megváltoztatását jelenti, maszkolásnak hívják. Tehát a lényeg, van az oprencer, mint egy szoftver, ő a bioson kersztül kommunikál a hardverelemekkel.
Ha meg arra lennél kiváncsi, hogy pl. a biost hogy a romot hogy állítják elő úgy, hogy a kívántr biost tartalmazza, az engem is érdekelne, remélem, ha felvesznek a BME-re, ott majd megtudom...
Ja, és az első részben leírt dolgokért se tenném tűzbe a kezem, nem vagyok benne biztos, hogy így van, ahogy írtam, de valami ilyesmi rémlik... -
crab
senior tag
A kérdés a következő: a software hogy irányítja a hardvert,vagyis hogy létesül közöttük kapcsolat?
Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Tápos kibeszélő offtopik
- Revolut
- Samsung kuponkunyeráló
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Racoon City árnyékában: Teszteltük a Resident Evil Requiemet
- Meghozta a régóta várt asztali Ryzen APU-kat az AMD
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast 16GB (1x16GB) DDR4 3200MHz
- Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR4 2400MHz (Beszámítás)
- Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (Beszámítás)
- Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz (Beszámítás)
- GIGABYTE Z790 EAGLE +2x16GB 6400MHz CL32 PATRIOT VIPER VENOM DDR5 kit egyben eladó! GAR/SZÁMLA!
- MSI Crosshair 16 i7-14700HX 14. gen 16gb ddr5 + RTX 4060 (140W) + 240Hz QHD+
- iking.hu Apple iPhone XR 64GB használt White megkímélt 100% akku 6 hónap garancia
- PlayStation 5 FAT Lemezes + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 - 4 ÉV GARANCIA!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest