- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
Mindezt pl. hocso nelkul is tudhatna, az az egyik legertelmetlenebb dolog rajta. Ha van esze a gyartonak, akkor a hibas hocsoveket pakolja ra, mert a juzer ugysem vesz belole eszre semmit es akkor a selejtek kidobasaval sem kell foglalkoznia.
Amugy pont ezt irtam en is, valahogy el kell adni a semmit dragan, ezert lett ilyen.
-
MMSZoli
tag
Nem teljesen értek egyet az előttem szólókkal.
Azzal egyetértek, hogy egy hagyományos, tüskeágy szerű kialakítással hatékonyabb lenne. De akkor semmiben nem tűnne egyedibbnek, mint egy dzsunka kínai gyártó ráragasztható eloxált alu terméke, amit 1USD-ért megkapsz az ebayen. Rögtön rá lenne fogva a gyártóra, hogy az olcsó vackot megvette Kínában, ráapplikálta a cuccra és utána aranyáron adja.
Tehát megvan az egyedi kinézet, kipipálva, nem az ecseri piacon vette a bordát.Többen értetlenkedtek, hogy minek a hőcső, hiszen azt nagyobb felületre kell kivinni.
Az SSD IC felületéhet képest ami látok, az egy óriási felület. Ennyivel nagyobb felületen sugározza ki a hőt.
Ha tippelnem kellene, akkor az IC-k felületéhez képest 5x nagyobb sugárzó felületet használnak még így is, mert NEM csak egy nagy tégladarab van ott (ami önmagában is nagyobb lenne az IC-k tokozásának a felületénél), hanem van egy csomó bemarás és extra felület.Többen értetlenkedtek, hogy minek ekkora blokktégla.
Páran elmondták a varázsszót ("hőtömeg"), csak utána félre is söpörték, hogy az minek.
Pontosan azért, mert nem szerverbe szánják, ahol folyamatos a terhelés. Egy játék PC-ben a játék nem olvas folyamatosan a lemezről, vannak az erős töltések után nyugalmi időszakok, amikor nincs hő-utánpótlás. Ezeket a csúcsidőszakokat segít a hőtömeg átvészelni, gyorsan elvezetni és az IC felületéhez képest jelentősen nagyobb felületen kisugározni. Mivel kellően nagy a tömege, emiatt a a hőtehetetlensége is nagyobb, és hosszabb töltési időszakokat is le tud kezelni.Még egy észrevétel, amit senkitől nem láttam, pedig fontos lehet a hőleadó teljesítmény szempontjából: a cucc felülete nem sima, hanem enyhén bordázott/rücskös mindenhol. Lehet, hogy nincsenek rajra extra nagy bordák/oszlopok. Viszont a "rücsök" szintén jelentősen megnöveli a hősugárzó felületet, bár nem olyan látványos, mint egy fizikailag kimart tüskesor. Szerintem nehezebb is elkészíteni.
Az viszont durva, hogy ez eddig egyik gyártónak sem jutott eszébe, és a "közismert" throttling ellenére nemhogy hűtőbordát nem tettek, de még inkább megfejelték a problémát egy hőszigetelő műanyag CIMKÉVEL? a lentki linkelt képnél: 400USD árba nem fér bele egy alu hűtőborda? Vagy a gyári teszten még soha nem láttáka jelenséget? Erősen kétlem.
A "paraszt" nem veheti le a cimkét, mert elveszik a garancia, de ennek a hőszigetelő elemnek a TETEJÉRE ragasszon rá valami bordát, ha fáj neki a túlmelegedés? Erősen kétlem, hogy különleges hővezető anyagból lenne az a szép Samsung feliratos cimke.
Nem a gyártónak kellene szavatolnia a stabil és folyamatos működést? Ehhez képest nekem úgy tűnik, még rá is tesznek egy lapáttal a problémára egy hőszigetelő réteggel. Csak mondom.Én üdvözlöm a Galaxy kezdeményezését.
Nekem nincs M.2-m, csak Samsung és ADATA SSD-m, de azok is a műanyag háznak köszönhetően 10-12°C-al MELEGEBBEK, mint a közvetlenül mellette bracket-ben levő és folyamatosan forgó 2.5" HDD-k (aminek persze alu háza van), két különböző gépről beszélek.
Ami persze nem gond az IC-knek 80°-ig, de nem lehetett volna az egészet dizájnból megoldani?Vagy ha túlmelegszik és tönkremegy, vagy csak a melegedés miatt gyengébbnek érzi egy kevésbé képzett felhasználó a teljesítményt, akkor inkább vegyen egy újat, drágábbat, erősebbet, mert az "biztosan" jobb lesz? (és ez persze plusz bevétel a gyártónak)
[link] -
persil
nagyúr
válasz
Depression #18 üzenetére
Comment of the century
Egyebkent vegul is valoban nem helytelen -
gold007
tag
Egyetértek sok előttem szólóval. Jó lenne ha egy hűtésről szóló cikk írója tisztában lenne egy kicsit is a hűtés-hőátadás alapvető dolgaival... Persze ha marketing célú a dolog akkor oké, csak akkor meg illene ezt jelezni.
Na mindegy. A lényeg, hogy a "végre értelmes hűtés" cím egyszerűen nevetséges. Hűtésnek hűtés, bár a hatásfokát inkább nem vizsgálnám, mert a végén még kiderül, hogy a régi tnt2-es vga-ról bontott és kétoldalas celluxszal rágányolt kis borda effektívebb..
Az értelmes szó viszont kifejezetten nevetséges, ha szabad ilyet írnom.
Vagy az elmúlt években hirtelen megváltoztak a hőátadás fizikai törvényszerűségei, vagy pedig erősen parasztvakítással van dolgunk. Már sokan elmagyarázták előttem is, de a hűtőbordának a feladata az, hogy megnövelje a környezet felé a hőleadó felületet. Hát ezt most ne feszegessük, de szerintem bármelyikünk odavetne egy formát ami ennél jobban használja ki a rendelkezésre álló anyagmennyiséget.
A hőcsövet meg egész egyszerűen nem is értemKonkrétan szerintem mérésekkel igazolható lenne, hogy nemhogy nem hasznos, de minimális mértékben még rosszabb is az eredő hőleadás, mint hőcső nélkül. A hőcső nagyon hasznos dolog, de a célja hogy egy relatíve messzi NAGY KITERJEDÉSŰ hűtőbordára szállítsa át a hőt, ahova alumíniummal költséges, vagy rossz hatásfokú lenne.
Nem is fárasztom magam tovább. Egyszerűen kijelenthetjük, hogy ez nem más mint PARASZTVAKÍTÁS! Értelmes hűtés az lenne, hogyha valaki megveszi a borda nélküli ssd-t, és a korábbi hozzászólók által belinkelt pár dolláros hűtőbordák egyikét ráteszi...
Alapvetően nincs vele baj, hogy ilyeneket gyártanak, mert persze jól néz ki, meg valamit hűt is, meg a gyereknek kell valami új a fa alá. Csak könyörgöm legalább egy "szakmai" oldalon ne írjatok már ilyen butaságokat. Nem is azért mert minket zavar, hanem mert az oldal színvonalát rontja minden egyes ehhez hasonló cikk. -
Reggie0
félisten
A szilicium alapu felvezetok akar 450-500 fokig is mehetnek, egyaltalan nem ez az oka. Raadasul a szivargasi aram, amire utalni szeretnel nem a szilicium ellenallasabol adodik, hanem a P es N adalekolt reszekben levo tolteshordozok(lyukak es elektronok) aranyainak eltolodasabol adodik, valamint a vezetesi es a valencia sav kozeledesetol.
Germaniummal sem feltetlen kell vacakolni, ott van a SOI, azaz silicon on insulator technologia, csak hat ugy nehez procit kihozni, vagy akar a szilicium karbid. Manapsag egy bonyolultabb IC is siman megy 100...125 fokig, lasd nagyobb FPGA-k. Meg talan nagyobbak is, mint egy processzor.
-
DraXoN
addikt
A jelenség oka a szilícium gyenge pontja, hogy magasabb hőmérsékleten lecsökken a szigetelőképessége, és az elektron hajlamos emiatt "átugrani" a szomszéd vezetékre.. nagyobb feszültséget ezt "ellensúlyozod".. de az meg több hőt termel, így egy idő után "veszítesz" ...
Erre megoldás részben a germánium alapú cpu lehet, annak 300-400C körül van ez a tulajdonsága ahol az elektron átugrik, így akár keskenyebb szigetelésű "vezetékek" is készülhetnek, ami által nagyobb lehet a tranzisztorsűrűség jelentősen...
-
Az m.2 ssd nem lapikba van kitalálva? Ez ránézésre vastagabb, mint az egész laptopom. Hova tegyem bele második ssd-nek?😂
-
Yany
addikt
Nem értem a világot. Évekkel ezelőtt még viszonylag ismertek voltak ezek a tök egyszerű réztüskék, most meg újra feltalálják a spanyolviaszt, csak azt is szarul: [link]
Ez az Ultracool P technológiás tüske meg szerintem már a jónál is jobb, ha a chipek között van hely. Anno vettem egy csomag ilyen Swiftech hűtőt, amikor hasonló gondom van, csak rárakom és tök faszán teszi a dolgát: MC14
De az amazon is tele van ezerféle megoldással, amik java részében jobban hiszek, mint a legtöbb ilyen gyári marketing-orientált cuccban: [link]
-
Tyrel
őstag
Az értelmesebbje elsősorban nem azért vesz komoly hűtéseket, mert fél hogy leég a gépe, szerintem mindenki tisztában van vele hogy olyat max. rövidzár esetén tudnak ezek csinálni...
Ha megnézel egy újabb processzort (akár Intel akár AMD), vagy egy újabb GPU-t (szintén mindegy melyik gyártótól), mindig azt fogod látni hogy amelyikeken jobb hűtés van, azok magasabb órajelekre tudnak boost-olni, és/vagy hosszabb ideig fent maradni a max. boost órajel közelében. Ezenfelül a rendszer stabilitásához is hozzájárulhat, pl. Ryzenekre nagyon jellemző, hogy egy adott órajel/feszültség párossal tök stabilnak tűnnek ill. azok is, mindaddig amíg 75-80°C alatt tudod tartani. Napokig elmegy azon az órajel/fesz. pároson, de ha egyszer átlépi a kritikus hőmérsékletet hirtelen kopogósra fagy a rendszer, és nem azért mert bármi baja lenne attól hogy 80°C-os, nem árt neki... csak a hőmérséklettől annyit változnak a chip fizikai tulajdonságai, hogy ott hirtelen több fesz. kellene már a stabil működéshez. Az extrém OC-t sem azért csinálják folyékony nitrogénnel mert a CPU hirtelen elkezd 500 Wattokat fogyasztani és mással nem lehet lehűteni, hanem azért mert lehet hogy egy 60-70°C-os chip-el már nem mennének át egy olyan stabilitás teszten amin 30°C-al még átmennek.
A másik fő szempont ami miatt sokat hajlandóak erre költeni az emberek, az meg a hangerő, de szerintem ez nem is szorul magyarázatra.
-
kraven54
aktív tag
Kicsit túl van misztifikálva ez a hűtés őrület. VAn egy lenovo y510em kb 5 éve használom majdnem minden nap kb mindene 80fok állandóan és köszöni jól van
Amennyi ideig használunk manapság egy hardvert (mert jön jobb/gyorsabb) kb tök mindegy hogy 40 vagy 70 fok. Mire kárt tenne benne a "magas" hőfok már rég kicserélted. A mai IC-k 120fok felett halnak. De hát elkell adni a sok hítpájpot
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, ez így van. Amúgy röhögni fogsz, de robbanásbiztos területre fejlesztünk eszközöket a cégnél ahol számolni kell egy led mint fényforrás hőhatásával is.
kekedi: az újabb prociknál mint a Ryzenek a hűtés érdemben befolyásolja a proci adott terhelés mellett elérhető órajelét ill. órajeleit mert magonként eltér (XFR), szóval azért van értelme a rendes hűtésnek.
-
kekedi
senior tag
Nekem ez a hűtés dolog e-penisz szagú.
sose értettem amikor valaki arra költi a pénzét hogy vegyen ilyen olyan több 10 ezer forintos hűtőt, hogy a CPU ne 55 fokon menjen, hanem 45fokon. Mert ugye 50fok felett nem működhet M.o.-on a processzorok. Hülye hasonlítás de ez pont olyan, mint hogy 200.000km felett futott autó sincs M.o-on.De ha valaki ettől jobban alszik, hogy már méhtelep (hűtőborda), valamint szélerőmű van a PC-jében ám legyen. Bizton én öregszem már.
Ui: Ha nem kapcsoljátok be a gépet, még kisebb hőfokon fog "menni".
-
Raymond
titán
"Végre értelmes gyári hűtés egy M.2-es SSD-n?"
LOL, no
Ennek a parasztvakitason kivul nem sok ertelme van. A melegedo NVMe SSD-k elmennek hutes nelkul is, csak 80 fok folott jon egy kis throttling. Csak ezt egyreszt nem konnyu elerni, masreszt epdig a throttling nem azt jelenti hogy megall az elet hanem hogy mondjuk 3GB/s olvasas helyett 1.5-2GB/s lesz. Azon kivul nem kell ra semmi komoly hutes, a 10EUR bordak amit raragasztas boven eleg hogy 10-20 fokot levigyenek es igy mar eleve a 80 alatt maradsz. Az egyszeru bordak amik mondjuk az Adata Gammix vagy a Plextor M9Pe sorozaton vannak szinten elegek a homerseklet csokkentesere.
-
Victorio
aktív tag
A hőcső arra hivatott, hogy átvigye a hőt egy kis felületről, vagy egy szűk helyről oda, ahol elfér a nagy méretű hőleadó rész. Itt semmilyen hőleadó nincs. Hogy működik ez így?
Miért nem a kézenfekvő és régóta használatos megoldást választják, és ragasztanak a vezérlő chipre egy alu sünit? Vagy az úgy nem gémer?
-
Tyrel
őstag
válasz
Depression #18 üzenetére
-
Cathulhu
addikt
Hat pedig igy ranezesre a felulete a beka segge alatt van, alig nagyobb mint a sima chipeke. Egyedul ket elonye van, hogy egyreszt oszlatja a hot, nem lesznek annyira forro pontok, valamint a puszta terfogata miatt el tud nyelni egy adagot, kicsit kesobb throttlingol majd az SSD. De ennel barmelyik filleres extrudalt alu borda jobb, aminek rendes felulete van, ez csak parasztvakitas.
-
snecy20
nagyúr
válasz
Depression #16 üzenetére
Hát csak nem kellesz...
-
apatyas
Korrektor
Korábban az SSD-nek nem kellett hűtés. Régebben a HDD-nek nem kellett hűtés (kivéve Quantum Fireball
). Azelőtt VGA-ra nem kellett venti, még előtte borda se (Cirrus Logic akármi). Még korábban a CPU-ra nem kellett venti, meg borda. Azelőtt a tápnak se volt pörgettyűje.
Régen minden jobb volt. Kivéve, hogy lószart se számolt egy mostani kütyühöz képest.
Mikor kell majd a billentyűbe és az egérbe is forgómorgó? -
Tyrel
őstag
válasz
Synthwave #10 üzenetére
Jó mondjuk annyiban hazudtam, hogy a ~3USD árára még rá jött 2db kábelkötegelő költsége is (lehet vagy 5 Ft
) mert nem bízok benne, hogy az a kínai öntapadós vacak ami az alján van, az évekig meg fogja tartani a súlyát... Ha meg ez a réz vacak (ami ugye köztudattan rosszul vezeti az áramot) egyszer elszabadul és ráesik a videokártyára (aminek a hátán a sok kis forrasztás ugye abszolút 0 feszültséggel bír), na azt a tüzijátékot inkább nem nézném meg...
Nem szép, de úgy se látom zárt házban...
-
F e Z o
veterán
Egy tesztet igazán dobhatnátok majd össze, van már egy-két példány a piacon.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kb nulla értelme van ennek így. Hőcsöves, de minek, ha az egész cucc kb 5 cm hosszú? Hova vigye a hőcső a meleget, ha nincs érdemi bordázat a leadásra?
Ez így egy egyszerű "hőtömeg", ugyanebben a méretben egy egyszerű rendesen bordázott fém megfelelő talpvastagsággal jobb megoldást jelentene.
-
Tyrel
őstag
Ugyan plexi oldalú házba nem túl szerencsés mivel nem kimondottan szép, de nekem a hagyományos dobozba egy ilyen vacak bőven elég volt arra hogy egy 970 EVO-t (ami talán a legforróbb M.2?) használhatóvá tegyen. Sztem így nem katasztrófa ha egy alaplaphoz vagy SSD-hez nem jár hűtés, fillérekből orvosolható.
Kb. 15°C-al lejjebb jár mint nélküle, az pont elég.
-
waterman_
aktív tag
lehet nálam más kép jelenik meg de ez olyan, mint egy mini fehér koporsó hőcsővel. emlékszem régen a hűtőbordáknak _lamellái_ voltak, meg kiálló bizb*szok voltak rajta amik konkrétan leadták a hőt. ezek a mai hűtőtömbök ezek mik?
-
Nálam hűtő nélküli SSD jól szellőző házban idle is 35 fok környékén van, hosszabb terhelésnél simán felmegy 40-45ig is. Raktam rá sima hűtőt, ami jópár fokot lejjebb csavar, de még így se volt annyira hűvös. Az igazi megváltást egy direkt 140mm venti jelentette. Persze egy ponton túl már csak arra voltam kiváncsi, hogy meddig lehet levinni a dolgot, nyilván ennek sok értelme már nincs
-
snecy20
nagyúr
Én úgy tapasztalom, hogyha ilyen m.2-esre nem pöfékel rá egy az egyben egy 250W-os VGA 90°C-on, vagy van egy legalább közepes szintű házszellőzésünk, illetve nem terheljük az SSD-t folyamatosan ilyen körülmények között órákig, akkor abszolút kezelhető az SSD hőmérséklete, és nem fogunk throttling határig jutni vele.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Vajon a Galaxy új high-end üdvöskéjével elfelejthetjük az M.2-es eszközök jellemző problémáját, a melegedést?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest