Új hozzászólás Aktív témák
-
Lew-ii
újonc
Ezt írtam!
1 - 1,5 éves ciklusidejű tokozásra Én biztos nem fogok pénzt kiadni!
Ezért AMD!
A kékek meg kínlódjanak csak..... -
Ha hozzám nőtt egy proci, (mert azok azért nem 4 évet bírnak) akkor a szintén tiszavirág életű 1200 és 1700 es tokozásból nem fogok tudni venni lapot ha esetleg kimúlik 3-4 év múlva, a 1151 meg már elég idős tok ahhoz, hogy lassan kimegy a divatból.
Tök mindegy, mert 3-4 év után már lap sem lesz egyik generációból sem.
Már most is vadászni kell a Z370 Z390-es lapokat újonnan. -
Lew-ii
újonc
Az én gondolatom a gyakori foglalattal kapcsolatban, most vagyok lap+cpu+ram csere előtt.
jelenlegi konfigom 1155 ös 4mag/4szál Intel 3. gen
És a 8-9. gen ami valamit ér ez után, a többi gyakorlatilag semmit.
Na most a 1155 tok tiszavirág életű volt (kb 3 év) , esélytelen volt hozzá alaplapot venni, most meg már azt sem tudják hogy volt ilyen.
1151 et vegyek? 1200-t? várjak a 1700-ra? de az is kb egy évig lesz aztán kifuttatják és kuka a tokozás- gyártás-értékesítés-stb.
Ha hozzám nőtt egy proci, (mert azok azért nem 4 évet bírnak) akkor a szintén tiszavirág életű 1200 és 1700 es tokozásból nem fogok tudni venni lapot ha esetleg kimúlik 3-4 év múlva, a 1151 meg már elég idős tok ahhoz, hogy lassan kimegy a divatból.
Eladni nem tudom a procit és a lapot sem ha még működne is, mivel nem lesz másnak sem helyette új.
Tehát proci is kuka előbb utóbb, illetve inkább előbb
Én ezért gondolkodom erősen az AMD-n, még a jelenlegi tokra is évekig lesz lap és tökéletesen mindegy is milyen, de nem fog a nyakamon maradni a pereputty. -
Darmol
senior tag
Egyrészt DIY esetében mindig is így volt Intelnél. Új generáció új foglalat, ebben semmi új nincs.
Azzal természetesen egyetértek, hogy ha valaki nagyobbat fejleszt, akkor új deszka. Az értelmesebb kékbögrések kezdik érteni, hogy 5-6 éve mit miért mondtak az AMD-sek az akkori viszonyok között. Igen, volt hátránya az AMD-s prociknak. Na és akkor mi van?
A hír azért lehet érdekes, mert az Intel azt kommunikálta az 1700-ra, hogy na ez akkor most mindenre is elég évekig. Ha valaki erre számolt akkor most azért felkapja a fejét. Akkor is, ha a cikk nagyon helyesen korrektül írja le, miszerint adva van, hogy nem lesz kompatibilitási gond. De azért nem árt résen lenni. -
ForRedGlory
félisten
Vicc lenne.
-
arabus
addikt
válasz
nagynorbert #40 üzenetére
Neked furcsa mert ugye ez az ország is balkáni szinvonal szerint müködik.
Általában a világon a fejlett országokban ez ugy mőködik mint egy tv,mosógép vagy akármelyik tartós fogyasztási cikk vásárlása.
Tehát bemegy a páciens a boltba és levesz a polcról egy dobozt amiben van egy működő
számitógép neki megfelelő komponensekből kialakitva természetesen neki megfelelő operációs rendszerrel ellátva komplette cakk-pakk.
Ezzel emberünk hazasétál bedugja a dugaljba és használja.
Pont addig amig épp kvalitása van rá ekkor vagy eladja töredék áron egy másik pasasnak használtként vagy leadja a létrehozott hulladékfelhasznositó telepen.
Innentől a folyamat kezdődik előlről.
Az hogy pár ember nyavalyog itt vagy a világban amiatt hogy az ócska idejétmúlt alaplapjába hány féle processzor tehető be az nem általános.
Tehát fogadd el hogy te vagy aki kivétel!
Az az átlagos hogy az emberek többsége vagy komplett új készüléket vesz vagy legalább fő
alkatrészeit egy bizonyos időközönként kompletten kicseréli,felújitja.
Aztán olyan dolgokat meg sem emlitettem hogy van aki szeret épp aktuális hardvereket egymással való szimbiózisban használni.
Szeretne például az 5600X mellé egy hasonlóan modern 980pro pcie4 ssd-t és szeretne mondjuk decembertől a digi 2,5 nettel szörfölgetni a neten vagy jövő márciusban bedobni egy pcie5 videokártyát?
Na akkor most légy okos?
Kösz ne is kezdj bele hogy neked ilyenekre nincs szükség meg amugy az egyik olyan gyors mint a másik(ezekkel áltasd saját magadat)
Mert sok másik felhasználónak ezekre igenis szükségük van és szeretnék.Mi következik ebből a történetből?A te elavult alaplapod ezekre már NEM alkalmas.
Hiába vettél egy 5600X processzort a régi alaplapodba jóformán semmilyen korhű dologhoz nem tudod használni.
De legalább a folalat még jó!
Sok sikert.
Használd egészséggel! -
válasz
nagynorbert #40 üzenetére
+1 hasonló a hozzáállás itthon. Ryzen 7 3700x dohog még egy darabig a nagy vasban.
-
South Velen
addikt
Raptor-tó....Ez már jó lesz Raptoreumot halászni?
-
nagynorbert
csendes tag
Nekem kicsit furcsa itt a hozzáállás, én maximálisan megértem azt aki uj procit és lapot egyben vesz, de utána mit csinál a régivel? megy a kukába? Hatalmas különséget szerintem használt piacon jelent ha 1 generáció csak a saját lapjával működik.
Kocsit is csak uj gumival veszel nem? Mégis fel lennél háborodva ha aztmondaná a Ford hogy innentől minden modellre külön szettet kell venned és a tiédhez is csak az az 1 gyarilag előírt lesz jó. Brutlisan drága lenne ha nem lehetne oda vissza cserélgetni őket márkák között.
Jómagam vettem egy B450 Tomahawkot egy 2400G vel majd mikor lett mellé vga vettem egy 2700 at amit 3600 ra cseréltem most pedig megjött helyette az 5600x, mivel mindig akkor cseréltem mikor megérte ez az egész úgy megérte hogy az első 40.000 forintos procim után mindig alig kelet hozátenni a következőhöz így most könyveléselig 40+20 ezerből van meg az 5600x aki erre azt mondja hülye vagyok és jobb ha 1 alaplapba 1 generacio megy az szerintem innen akár apple készüléket is használhat azzal is elégedett lesz 5 évente mikor újat vesz csak cserélni ne akarjon benne semmit. -
palfitom
félisten
Így szeretünk Intel!
-
E.Kaufmann
veterán
Ott a pont
Inteltől mit várhatnánk amúgy
Bika gépet kell venni adott generációból és pár évig nem bajlódni. Az AMD féle egy foglalat se fenékig tejföl, és az én lapom hiába fogadná, ha 100k alatt semmi értelmes iGPU-val (otthoni gépet nem finanszírozza a cég, sem az asszony).
-
hokuszla
senior tag
-
joey04
titán
szemét intelesek miatt megsül a Föld!
-
perecKING
senior tag
Persze csak te dobtad be a vrm-et, itt a lenyeg az hogy mind kettoben mennek 5ghz-t ugyan azok a procik.
A tobbit adom foleg az m.2. De itt meg mindig az intel politika ami nekem faj. Irom ezt ugy hogy Z390-ig en is vegig vasaroltam a palettat. Sott alaplapbuzi vagyok, meg sem tudnam szamolni hany alaplapom volt. De a z390 utan elment a kedvem a felkamu upgrade bol. Most vartam az alder-t de engem nem gyozott meg foleg hogy nem is lehet ddr5-ot kapni az asus itx-be Ezert ugy dontottem nem varok tovabb kiprobalom inkabb a piros oldalt -
válasz
perecKING #23 üzenetére
Ne keverjük a szezont a fazonnal!
Hidd el tisztában vagyok vele mibe mi megy, nem ma kezdtem a dolgokat.
Ettől függetlenül most egy csúcskategóriás Z170-et hasonlítasz egy mainstream laphoz.
Igen tény és való, hogy pl egy Z170 OC Formulába minden probléma nélkül elmegy egy 9900K de mint mondottam, Z170 esetén is 4 meg 6 fázisok voltak az általánosan használtak, nézz meg nyugodtan egy VRM táblázatot.
Másik, hogy mint mondottam igen, tényleg meg lehetett volna oldani 2-3 foglalat cserével nem pedig ennyivel ami volt. De senki sincs kötelezve, hogy évente cserélje a hw-t.
Aki meg mégis így tesz az hobbiból csinálja, így nem fogja érdekelni az sem ha havonta lenne foglalatváltás.
Plusz azért is sarkalatos ez a dolog, mert bár foglalat csere lehet nem volt indokolt, de a hajadra kenheted a Z170-es lapod, amin nem hogy PCIe 5.0 de még 4.0 sincs, nem beszélve az M2 foglalatok számáról, vagy az alaplapi hangkártya minőségéről stb.
Tehát hiába lenne neked egy olyan lapod ami fizikálisan épp fogadja az új genes dolgokat, ha hamarabb fogod lecserélni azért mert nem tud olyan dolgokat ami a technika fejlődésével a lapra került. (Tudom, most lehetne arról is vitát nyitni, hogy nem korlátozó tényező a PCIe 4.0 hiánya, vagy az egyéb dolgok.) -
tibaimp
nagyúr
válasz
[CS]Blade2 #21 üzenetére
Így van. Én is így szoktam, illetve haveri körben is ez megy, kb. ahogy írtad, lap+cpu esetleg ram, következő alkalommal vga.
-
perecKING
senior tag
Akkor pontosan fogalmazok. Z170 lapban megy a 9900k kozben volt par "elkerulhetetlen" lap frissites....
Csak volt aki rajott hogy egy bios kell meg egy ceruza....
Csak keress ra....
Mi ez ha nem atba@szas ipari szinten.
A vrm-et nyugotan hasonlistsd ossze mondjuk az jelenlegi 2 alaplapomon. Asus Z170 impact VII es asus Z370 i strix melyik keves es mire? -
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyrészt ember vagyok, így a megszólítás nem "Ez". Másrészt amiről a HKEPC írt pár napja arról én már nyáron írtam, szóval egy kicsit gyorsabban jutnak el hozzám ezek az infók. Már csak azért is merem ezt állítani, mert a Raptor Lake-ről mi írtam a világon először a médiában.
-
[CS]Blade2
addikt
Én csak itt a PH-n látok olyan embereket, akiknek ez probléma. A környezetemben mindenki alaplappal együtt cserél minimum. A legtöbbször lap-cpu-ram együtt, a VGA pedig vagy egyszerre ezekkel, vagy külön, vagy mindkétszer. Igazából az a lényeg az embereknek, hogy a VGA-t tudják cserélni, az SSD-t, tárólókat tudják cserélni. A memória bővítés és a proci csere lehetősége is meglegyen, de ezeket annyira nem szokták használni.
Az, hogy a régi alaplapját megtartva cseréljen újabb gen. procira, 99%-ban már eleve AMD-t vásárlók szoktak, azoknak meg aztán k.ra nagy probléma, hogy egy Intel-hez való alaplapban nem lehet, ami nekik konkrétan nincs.Annak semmi értelmét nem látom, amit AMD vonalon szoktam, hogy pl. egy 600-as középkategóriás procit cserél egy generációval újabb szintén 600-as középkategóriásra. Ha már eleve gyenge a proci, cserélnem kell, akkor tuti, hogy nem cserélnék egy alig gyorsabbra. Egy számukra elégtelen (1-es) procit cserélnek le egy elégségesre (nagyszerű 2-es).
Aki így jár el, az már eleve benézte az első vásárlásnál az igényét. Ha 2.-ra kategóriában is feljebb vált, akkor legalább azt kiküszöböli. Ez egy vásárlási hiba, az előző generációnál kellett volna megfelelő típust választani, hogy ne kelljen korrigálni egy cserével.Én Intel vonalon tolom, de eszem ágában nem lenne még 7.gen Pentiumról 7.gen i7-re sem váltani egy régi alaplapban. Semmiképp nem tennék be sem egy nagyobb 7. gen, sem egy 12. gen procit a meglevő 7. gen alaplapba. Szerintem teljesen adja magát, hogy innen 12. gen procira és hozzá dukáló alaplapra lenne érdemes váltani.
-
tibaimp
nagyúr
+1. Ez kb. így van!
Én például pont ezt tettem, a régi LGA2011-es 6 magos 3960x-ről ugrottam LGA1151-re 8700-ra, az hány generáció is? 6-7 generáció, simán jó volt.Most fejlesztettem hamarabb, de ez meg kihagyhatatlan volt, bár így is átléptem a 2 közbenső chipszetet, CPU-ban meg előreléptem ~85-90%-ot.
-
válasz
perecKING #12 üzenetére
Azért egy Z170-be megnéznék egy 12700 de még jobban egy 12900K-t.
Lenne ott robbanó VRM bőven. 1-2 lap kivételével ott még nem voltak ennyire alap dolgok az erős VRM-ek.
Ettől függetlenül az igaz, hogy 2 max 3 foglalatváltással meglehetett volna oldani a Z170-Z690 közötti dolgokat.Viszont más részről nem értem azokat akik sírnak, hogy sok foglalatváltás van.
Nem jó, de nem is tragikus
Pont azért mert aki megvesz egy adott friss gent, vagy akár egyel régebbi gent annak nem kell rohanni a következő proci boltba kerülésekor új cuccokért
Igazából még mai napig is elegendő egy Z370/Z390 lap + 9900K és 1-2 évig még az is lehet.
Aki most megveszi a Z690-et az ráér majd a Z890-Z990 (ha feltételezzük a jelenlegi nevezéktant) idején cserélni újra. -
Predatorr
őstag
Nekem leginkább a videó kódolás miatt kellett, játszani régi procival is lehet. Az pedig több, mint duplájára gyorsult most.
Hát, DP4-gyel nem volt gond. Lehet, később vettem.Alig rosszabb a hűtési teljesítménye, de 40%-kal olcsóbb. És elképzelhetetlen mértékben szebb.
Most újabb 3 évre nincs fejlesztési gondom, és továbbra is csak vigyorgok a vga parán. Ráérek majd fogni a fejem utána, 600Ft/1€-nál.
-
Predatorr
őstag
válasz
Televan74 #11 üzenetére
Milyen +FPS? Normális játékban (minőség, nagy felbontás), 1-2FPS különbség sincs több generációnyi cpu között. Felejtsd el a parasztvakító, low hd teszteket! Az A10-5800K-m pontosan annyi fpst hajtott ki a HD7870XT-mből, mint utána a 4670K, pedig drasztikus sebességugrás volt.
Az 5800X pont ugyanannyi FPS-t hajt ki az RTX2080-ból, mint a 2600X (már az sem dolgozott 50%-ban), pedig majdnem 2* olyan gyors.
A hülye játszik cpu limittel. -
perecKING
senior tag
Na ebbol(is) lett nekem elegem mikor kijott az alderlake azonnal vettem egy ryzen9-et. Hamarabb kellett volna, mielott lehuztak volna rolam a 25. bort is.
Z170, z270, z370, z490, z590, ebben mind ment volna az osszes proci(es megy is) ha nem akarnanak farbol-szajba......
Korabban legalabb ment a rohadt tick-tock z87-z97Most meg vegyel drr5-ot ja hogy nincs
Es szerintem sokan ereznek igy legalabb is aki nem fanboy. Es ugy hallottam nem is hasitanak az eladasok a kekeknel
Remelem beszakad a reszvenyuk hamarosan, aztan az osszes intel fejes sorban pattog ki oromeben valami toronyhaz 70. emeleterol a szebb jovo remenyeben -
Televan74
nagyúr
Talán akinek nem muszáj, annak nem kellene cserélgetni mint az alsógatyát. LGA1700 -as mondjuk egy 12700 -as(K/KF/F és majd a jelölés nélküli) szerintem egy átlag játékosnak, felhasználónak elég kellene legyen 2-3 generációig. Persze akinek kell a generációként az + 10 fps ,az csak szórja a pénz nyugodtan. Aki most 9700 vagy esetleg 10700 -as szérián sínylődik, annak már lehet opció a 13700 -as processzor.
-
törölt tag
Hallot e kend az E-waste fogalmáról?
Amikor egy processzor csere elegendő lenne, pl új utasítás készlet miatt, vagy bármely egyéb ok miatt, de ugye nem lehet.
Sokszor nem is lehet kapni az előző generációs lapot sem, hiszen az eladó ellenérdekelt, vagyis hiba esetén nincs mire cserélni.Persze lehet úgy is nézni, hogy ez mind lényegtelen, mert az OEM esetén nincs se proci csere, se Semmi, kidobja az egészet egyben. Az sem jó, csak magyarázatot ad a link megoldásra.
-
Sbig_x
junior tag
Valójában a vevők legalább 97% több évente vesz gépet, és nem cserélget semmit. Úgyhogy nem érdekli és nem is tudja hogy közben mi történt. Az meg pláne nem érdekli hogy pár nyomi minden olyan intel hír alatt trollkodik, ami arról szól hogy új lap kell a következő intel procikhoz.
-
Gyakorlatilag ha az intel kihoz egy új procit akkor új lap is kell hozzá. Ez eléggé szánalmas.
-
tibaimp
nagyúr
Az látszik, hogy pár évet célszerű kibekkelni, hogy hova fut ki ez az egész.
Aki meg pont gép fejlesztés előtt áll, mint én voltam korábban, szerencsére választhat mást. Én maradtam Intel vonalon, de jó nekem a 10-es széria, bőven. -
Predatorr
őstag
Szép nagy semmi!
Most cseréltem az elaggott 2600X-et 5800X-re, az X470 lapban geekbench szerint alapból 2%-kal gyorsabb, mint egy X570 lapban. Semmi probléma, még holmi energiatakarékos magok sem zavarnak be. Ős-intelesként mondom, h a kékek bekap6ják. -
subaruwrc
félisten
há nyilván
intel -
fatpingvin
addikt
ha a cég veette a fáradságot és új nevet adott neki, akkor élek a gyanúperrel hogy nem lesz kompatibilis a kettő, máskülönben mi értelme lenne?
-
telex Clickbait-híradót kell idéznem:
nem derült ki
Új hozzászólás Aktív témák
ph A friss pletykák LGA1800-as tokozást emlegetik, de valójában nem ennyire egyszerű a helyzet.
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- fűnyíró traktor
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- Futás, futópályák
- Mini PC
- iPad topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Teljes magyar Logitech Mx Keys Mini billentyűzeted lehet.
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest