Új foglalat kell a Raptor Lake CPU-nak?

A friss pletykák LGA1800-as tokozást emlegetik, de valójában nem ennyire egyszerű a helyzet.

Az utóbbi pár napban felmerült egy érdekes kérdés az Alder Lake utódjának szánt Raptor Lake kapcsán. Utóbbi fejlesztésről már a nyáron is írtunk, így nagyjából látni lehet, hogy milyen változásokat hoz, ami viszont furcsaságnak tűnhet, hogy az új pletykák során LGA1800-as tokozással hivatkoznak rá, szemben az LGA1700-zal, amit az Alder Lake használ.

Az eltérésnek utánakérdeztünk, és megtudtuk, hogy valójában a két említett processzor ugyanabba a foglalatba jó, a különbség csupán annyi, hogy a foglalat lábkiosztását némileg eltérően használja az Intel, ezért is van megkülönböztetés a tokozásra vonatkozó jelzés tekintetében.

A nagy kérdés igazából az, hogy a meglévő Z690-es alaplapok képesek-e fogadni a Raptor Lake kódnevű processzorokat. Fizikailag biztosan beléjük helyezhető a fejlesztés, esetleges probléma inkább abból adódhat, hogy a lábkiosztás az alaplap felé megfelelően van-e megoldva. Utóbbira viszont még nincs válasz, tehát egyelőre a kompatibilitással kapcsolatban is nehéz mit írni. Az viszont biztos, hogy a tokozás eltérő megnevezése nem zárja ki automatikusan a Raptor Lake CPU-k és a Z690-es alaplapok későbbiekben köttetendő potenciális barátságát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés