- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Havi limitet kap a GeForce Now
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Szabályosan kilőtt az AMD asztali piaci részesedése
- Home server / házi szerver építése
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- TCL LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
interstate76
addikt
válasz Gaben06 #1313 üzenetére
Az, hogy mi a gond, az attól függ, honnan nézzük. Én biztos nem a PC-n fejlesztenék a helyedben, hanem olyan lejátszót vennék a végpontra, ami nem transzkódoltatja a szervert 4K-s anyag lejátszásakor sem.
téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... eladó PS4 játékok (lemezes és digitális, sok exkluzív és playlinkes)
-
interstate76
addikt
válasz Gaben06 #1316 üzenetére
Röviden (a leggyakoribb eset): ha valamilyen oknál fogva a végpont nem képes megjeleníteni/lejátszani a Plex szerverrel megosztott videó típusú tartalmat, akkor a szerver "átalakítja" a végpont számára emészthető formátumúra. Ez az átalakítás a transzkódolás, ami rendkívül erőforrásigényes, még a te procidnak is sok lehet, így a legtöbben igyekszünk elkerülni - ha "pongyolán" fogalmaztam, vagy kihagytam valmi lényegeset, akkor egy szaki javítson, please!
Tehát ha pl. a TV-d nem tudja lejátszani az adott anyagot, akkor a szerver transzkódolja a TV által lejátszható formátumba. De pl. a külső felirat filmre való ráégetése is transzkódoltatja a CPU-t. Sőt, olyannal is találkoztam már, hogy a végpont ugyan le tudta volna játszani az adott file-t (pl. pendrive-ról), de a rátelepített plex kliensprogram mégis transzkódoltatta a szervert (szoftveres hiba lejátszó oldalon).
Ezzel szemben a transzkódolás nélküli megosztás nem gond még egy kifejezetten gyenge vasnak sem (sokáig egy Z3735F-es procival szerelt mini pécén futtattam plex szervert, és csak azért cseréltem le, mert egyrészt nem volt rajta gigabites lan, másrészt pedig csak külső vinyót lehetett rákötni, nem volt belső hdd-hely). Szóval óriási különbség van hardverigényben, ha nem kerülöd a transzkódolást.
3 kérdés:
- a TV-d pendrive-ról vagy külső vinyóról le tudja játszani azt a videót, amivel Plex esetén 100%-on pörgeti a szerverként szolgáló PC CPU-ját?
- feladatkezelőben meg tudod nézni, hogy ilyenkor mitől van 100%-on a procid?
- hány végponton szoktad használni a plexet?[ Szerkesztve ]
téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... eladó PS4 játékok (lemezes és digitális, sok exkluzív és playlinkes)
-
törölt tag
válasz Gaben06 #1318 üzenetére
Így már más a gyerek fekvése. Jelenleg azért akad a film, mert 4kbol csinál menet közben 1080p-t.
Eredeti kell az legyen, viszont megint elértünk arra a pontra amit először mondtam. Kábellel lokd össze, eredeti minőség, akkor mit csinál. Wifin a legritkább esetekben megy át a 4k, 5ghz és közeli ap, valamint a csillagok szerencsés együttállása esetén max. Minden más esetben csak a szívás van. Ha kábelen megy, de nem megoldható a normális elvezetes, egy jobb powerline adapter még működhet.
Ez nálam tutira hálózati gond, a nagyobb akarás minimál prociterhelesen jellemzően ennek a tünete, nem tudja attolni az adatot.
[ Szerkesztve ]
-
interstate76
addikt
-
törölt tag
válasz Gaben06 #1325 üzenetére
Hmm...
Kábelen megy át a cucc, tehát pc és tv között csak a router van, semmi wifi semmilyen irányban nem érintett, a minőség eredeti, a pc nem 100%-on megy a proci és így is akadozik?
Mert ha ez így van akkor az komoly wtf. Szaggatásnak csak az szokott az oka lenni ha nem elég gyors a kapcsolat, vagy nem bírja a proci a transzkódolást. A médialejátszó nem tudja az anyagot lejátszani helyesen itt gondolom kilőve, mert azt már nézted. Erősen kétlem bár még lehet egy dolog, hogy a merevlemez nem bírja a tempót? ctrl shift del, performance/resource monitor (magyarul passz) mit mutat lejátszás közben vinyóra amin tárolod a filmet? Ha arra torrentezel, megy róla a seed, meg akármi, és közben ezt is olvasnia kell, akkor lehet valami hasonló, de azért ez eléggé fura lenne.
[ Szerkesztve ]
-
interstate76
addikt
válasz Gaben06 #1329 üzenetére
A routered szuper - volt olyanom, tempóban agyonveri a hasonló áron kapható készülékek döntő többségét, és még sok drágábbat is.
Egy opciót tudok: az eredetire állított minóség ellenére a kliensoldali lejátszó (azaz a TV-n futó plex kliens) transzkódoltatja a szervert.
A vezetékes összeköttetés mellett nézted már a PC-n feladatkezelőben a CPU-használatot? Ha magas, akkor továbbra is a transzkódolás okozza?
-
törölt tag
válasz Gaben06 #1329 üzenetére
Az akkor számít ha az interneten keresztül akarod elérni az adatokat, tehát pl ha Pesten van a szerver az adatokkal, te meg Miskolcon néznéd. Akkor igen
Jelen helyzetben egyáltalán nem fog számítani, mert az adat nem megy ki a net fele.
Nem igazán ismerem azt a routert, a képek tanulsága szerint viszont network map alatt kéne lássad a klienseket számszerűsítve és onnan egy listában. Ott elvben kéne írja hogy milyen sebességre csatlakoztál. Ha nem akkor a topikjába kérdezz be, látatlanban ötletem nincs hogy mi merre ott. Látok Traffic Managert is, hogy az alatt mit mutat passz...
Az egyébként vicc, hogy direkt megnéztem a gyári oldalán a tv-t és rohadjanak meg nem írják ki, hogy mivel szerelik, tudja e a gigabitet vagy sem...
Lehet egyszerűbb előbb kizárni a green vinyódat a képletből, nézd meg hogy az nincs e kiakadva, ill ha fut a torrent akkor élből annak a megállításával kezdeném, ha seedel visszafele, meg közben matatsz rajta, vagy valami más használja, nem tenném a fejemet rá, hogy bírja...
[ Szerkesztve ]
-
interstate76
addikt
válasz Gaben06 #1331 üzenetére
Akkor tényleg nem marad más, mint a TV LAN-csatlakozója és a HDD.
Ha az SSD-s próba nem hoz sikert, akkor majd írd meg, hogy mekkora a bitrátája annak a 4K-s filmnek, ami szaggat a TV-den!
-
ERPY
őstag
válasz Gaben06 #1336 üzenetére
Miért variálod túl ennyire? Pc-t hdmi-n rákötöd a tv-re és nézed a filmet. Tudom nem megoldás a problémára, de legalább működik. Valószínű nagy az adatforgalom, azért szaggat be a belső hálózaton. Ezt te tudod kipróbálni, innen nehéz bárkinek megoldania a szaggatást, az ötleteket nézve le lett írva tényleg minden lehetséges megoldás.
Külső vinyóról jól lejátssza a tv? Úgy nem szaggat?[ Szerkesztve ]
-
interstate76
addikt
válasz Gaben06 #1336 üzenetére
Ennek 100 Mb/s-os kapcsolaton is át kellene mennie, de mégis az lesz a szűk keresztmetszet - nem maradt más.
A TV-d látja az SMB ("sima" windowsos) megosztásokat? Még úgy kipróbálnám a helyedben, aztán ha úgy sem oké, vagy ha ragaszkodsz a Plex-hez, akkor kell egy Amlogic CPU-s mini PC gigabites LAN csatival és menni fog minden.
(#1337) ERPY Külső vinyóról megy neki. Ill. én is ragaszkodok itthon a szerveres megoldáshoz: a hálókábel mindenhol ott van, nem húznék ki mellé hdmi-t - arra van a hálózati, hogy szépen vándoroljanak oda az adatok, ahová mondom nekik.
[ Szerkesztve ]
-
ERPY
őstag
válasz Gaben06 #1339 üzenetére
Ide tartozik a helyzeted, én voltam félreérthető, ne haragudj. Gondolkozom én is, csak semmi ötletem. Ha külső meghajtóról hibátlan a lejátszás, hálózatból pedig akad, és csak egy router van a számítógép és a tv között, akkor erre írtam hogy neked kellene ott valamit variálni, mivel te látod a helyzetet. Tényleg ahogy valaki írta, a routerben kellene körülnézni, hátha, esetleg a plex cache méretét nem tudom lehetne e állítani. Szóval bocs ha rosszul fogalmaztam.
-
interstate76
addikt
válasz Gaben06 #1345 üzenetére
Az a jelen téma szempontjából irreleváns, hogy mennyivel megy a neted. A kérdés az, hogy a PC-d és a TV-d között mekkora a maximális adatátviteli sebesség.
SMB-megosztást ki tudod próbálni?
-
kory24
őstag
válasz Gaben06 #11847 üzenetére
TV kliens beállításaiban állítsd minőség maximumra.
Esetleg ha csak a tv-vel használod plex szervered, azaz nincs szükséged más eszközön se átkódolásra, akkor szerver oldalon beállításokban tiltsd az átkódolást.
Szerveren irányítópultban figyeld mit ír, ha átkódolás nem jó, közvetlen lejátszást kell látnod.
[ Szerkesztve ]
-
ColdMan
tag
válasz Gaben06 #11849 üzenetére
Plex szerver / Beállítások / Minőség: Otthoni streaming - Ajánlott beállítások használata - pipa
TV kliensben / Beállítások / Manuális szerverek - szerver IP címét megadod
TV kliensben a videó beállításoknál:
Helyi minőség - original
Közvetlen lejátszás engedélyezése - pipa
Közvetlen adatfolyam engedélyezése - pipaNálam ezekkel a beállításokkal (windows alapú szerver, Samsung TV) csak akkor van transzkód, ha a TV nem támogatja az adott formátumot.
-
kory24
őstag
válasz Gaben06 #11849 üzenetére
Az a "Közvetett" nemtudom mit jelenthet (Local vagy Távoli szokott lenni nálam) és az a 999Kbps is érdekes , (de lehet csak Samsung verzió miatt)
Valószínűleg a TV kliens beállításaiban kell keresned megoldás.
Samsung oprendszerét nem ismerem, de gondolom hasonló mint andoidon, olyasmit keress amiket elöttem is írtak, mint pl: local play (közvetlen lejátszás) vagy video quality maximum/original.
Ilyennek kellene lennie:
Lényeg, hogy átkódolás ne legyen odaírva se képhez se hanghoz.
Nem régi tv az, annak sok mindent támogatnia kell.
-
ColdMan
tag
válasz Gaben06 #11859 üzenetére
Alakul ez.
[link]
A TLS fölött ki tudod választani a Preferált hálózati interfészt (ez legyen helyi kapcsolat, a szerver címével).
Majd a TV kliensben (ha még nem tetted meg), add meg a szerver IP címét a Manuális szerverek menüpontban.
Azért volt a korlátozás, mert free usereknek, proxy(átjátszó) esetén 1Mbps limit van.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amatőr csillagászat
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Havi limitet kap a GeForce Now
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Elektromos autók - motorok
- Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hálózati / IP kamera
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest