- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Reagált a leégő Ryzenre az ASRock
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Mellényzsebbe csúsztatható retrokonzol közeledik az Anbernic színeiben
Új hozzászólás Aktív témák
-
- = Zk = -
félisten
oké, legyen ventis a csipszet hűtése (ne, nelegyen, de most mindegy) csak akkor ha már tényleg, a múltban megoldották ventik nélkül, miért nem lehet megoldani azok nélkül?!...ez komolyan érdekelne..
vagy ha mégis, hol vannak a régi jól bevált aftermarket hűtők?! mosfetre, chipsetre stb... pl Zalman cpu/vga/chipset stb hűtőkért oda voltam anno... ma már semmi... alig hallok róluk... -
Oké, csak akkor hol vannak a HDMI-s külső hangkártyák / DAC-ok?
A legtöbb alaplapon van élből HDMI, olykor DP vagy DVI mellett.
Ott már meg tudod oldani átalakítóval, külön kártya nélkül. A HDMI kimeneten a hang, a videojel meg mehet a DVI-n vagy DP-n.Külső DAC? Szinte bármelyik házimozi erősítő.
-
Szerintem 5.1 is átmegy tömörítetlenül, csak 16/44.1-en.
Én úgy tudom, hogy nem, vagy DTS vagy DD (AC3) 5.1-et tudsz átküldeni. Utóbbi az elterjedt, papíron ez lehet, hogy 16bit / 48kHz, de gyakorlatilag max. 640kbit/s sávszélességet jelent. A DTS-nél volt a DTS: Interactive 24bit / 48kHz-el és másfél MB/s sávszélességgel, de ezt sem lehet tömörítetlennek mondani, és csak dedikált hardware illetve szoftver támogatottság esetén tudsz élni vele.
A nem fejlődése akár az előnye is lehetne, hogy még mindig szabványos.
A HDMI is szabványos...
-
joey04
titán
szvsz otthonra, átlagos felhasználásra továbbra is felesleges.
-
Robitrix
senior tag
Na ja arany árban szefték ki a pénzt a zsebemből..... emlékszem mielött vettem egyetlen S939-es alaplapomat. elolvastam mi van és bedöltem.
Valami olyat irtak, hogy milyen szuper ez tutira beválik évekre..... aztán ahogy vettem S939-es csatlakozos alaplapot és procit egy év múlva lekukázta az egészet az AMD...
-
törölt tag
válasz
enginev3.0 #18 üzenetére
maximalisan elfogadom a gondolatmenetedet, de ha nincs szukseged tobb pcie kartyara, akkor az itx nem feltetlenul dragabb, hiszen most sporoltal a lapon egy 20-ast
es az is igaz h minel nagyobb teljesitmenyt akarsz, annal dragabb piciben megoldani, mint 'hagyomanyos' meretben, felfele lepegetve durvan nyilik az ollo. elsosorban a tapellatas es a hutes, ami nagyon megdragitja (es sok esetben limitalja is), masreszrol pedig maga a haz. -
Zanik
addikt
Oké, csak akkor hol vannak a HDMI-s külső hangkártyák / DAC-ok?
Asztali UHD BD-lejátszóknál már megoldott, hogy külön HDMI-n viheted a képet a TV-be, és külön HDMI-n a hangot az AVR-be (erre ugye akkor lehet szükség ha az AVR nem UHD képes).
Szóval tök jó lenne ha lenne 2db HDMI a lapon, vagy a dedikált videókártyán, és lehetne kapni HDMI inputtal DAC-okat. -
"Legutóbbi írásunk óta nem variáltunk a hardveres és szoftveres körülményekkel, csupán az alaplapok BIOS-át frissítettük a lehető legújabb verzióra, mert mindegyikük kifejezetten régi firmware-t használt, és egy ennyire új platformnál különösen fontos a naprakészség"
Ez mit jelent ? Csak az Asrock képeit néztem végig és ott még 1.0.0.3 AGESA -val van le fotózva ,pedig van annál újabb is.....
-
A baj vele annyi, hogy nem fejlődik, például tömörítésmentes hangot max. két csatornán tudsz optikán tovább küldeni. Nem azért, mert száloptikán ne lehetne akár 100GB/s sebességet is megoldani, hanem egyszerűen azért, mert a szabvány nem az SPDIF 2 felé ment el, hanem a HDMI felé, és így a HDMI átvette a helyét.
Innen kezdve szépen lassan túlhaladott lett / lesz az SPDIF...
-
Ribi
nagyúr
Mondjuk lehet a nagyátlag ha TV-re köti, akkor ott úgyis átmegy hdmi-n, másik rész meg USB-re. Egyre kevesebb ember használ optikát, de ez csak tipp. Én is pont ezért vettem tomahawk helyett mortar lapot mert ezen van optika. Meg árban is hasonlóak. És szerencsére nem kell több slot.
-
-
Male
nagyúr
Igen, ezt először lenyomták akkor, amikor a chipsetből csak chip lett (északi híd gyak. bekerült a prociba)... lapgyártók némelyike még kamu hűtőbordát is tett a lapra, ami alatt nem volt chip
...persze semmivel sem lettek olcsóbbak a lapok, inkább drágultak. Aztán most, hogy lehetne akár chipset nélkülit is gyártani, valahogy azt sem akarják... gondolom nehéz lenne megmagyarázni, hogy mitől lett akkor még drágább.
Amúgy a tesztelt lapokról szépen lespórolták az optikai kimenetet
Persze nyilván a BIOS FullHD felbontása meg az RGB sokkal lényegesebb funkció
-
Zanik
addikt
Ó, milyen igaz!
Mennyivel változatosabb és színesebb volt a paletta.
Volt egyszer egy lila színű ECS lapom (fú de utáltam!). Meg ugye ott voltak még nagyon régen az ABIT mustár/narancs-sárga PCB-i.
Pár hónapja meg láttam valamelyik webshopban egy zöld NYÁK-os Asus Prime H310 lapot, meg is lepődtem rendesen! -
Piftuka
veterán
válasz
Synthwave #25 üzenetére
Köszönöm a részletes tesztet!
Nagyon klassz, hogy a BIOS beállításokat szorgosan végigfotóztad. Ha szabad egy megjegyzést tenni... én szívesen megnéztem volna a "Fan control" menü beállításait is.
Szerintem azt az opciót még az is szívesen használja, aki nem tuningol.
Illetve egy kérdés... ha Biostar lapot kaptatok a teszthez... megoldható, hogy a Biostar Racing X470GTA lapról is készüljön egy bemutató?
Nyár végén jelent meg, és érdekessége, hogy jelenleg az egyetlen (és valószínűleg az utolsó) Ryzen alaplap, amely "legacy" PCI slot-okat is kapott.
És olvasgatva a fórum alaplapos témáit, azt gondolom, hogy - emiatt - nem csak engem érdekel egyedül. -
Piftuka
veterán
És emellett a SOLTEK és Tyan "fehér csokoládéra" emlékeztető "limitált" klasszikusait se feledjük!
No, és persze az AOpen és ECS bordó, ciklámen lapjai, a Foxconn sárga-fekete dizájn cuccai... a Chaintech fekete PCB-n metal zöld, sárga és narancs színű foglalatai, az Albatron világoskékje, mindenféle színes-tarka foglalatokkal...
Minden szempontból változatosabb volt a piac. Tény, hogy egyúttal nehezebb is volt egy-egy ritkább típusról érdemi tesztet találni (hiszen rengeteg felhasználó, még annál is több féle alaplapot használt), de legalább a választási lehetőségek száma is sokkal nagyobb volt.
Nagyon nagy kár, hogy 4-5 szereplősre zsugorodott az alaplapok piaca! -
válasz
Predatorr #17 üzenetére
Én még emlékszem, hogy pár éve az volt a mondás, hogy mivel már minden a prociba van integrálva, ezért a chipsetre gyakorlatilag nincs is szükség, és jönnek majd az extra olcsó alaplapok, amik kizárólag foglalatokat és kivezetéseket fognak tartalmazni a procihoz. Hát, ebből nem nagyon lett semmi...
-
válasz
Armagedown #22 üzenetére
A PCI-Express 4.0-át magadtól gondolom az életben fel nem fedeznéd a szövegben, pedig említve van párszor...
-
Ribi
nagyúr
válasz
Synthwave #20 üzenetére
Nekem is rossz és úgy vettem észre, a Támogatott memoria részen nem hajlando betördelni azt a részt ami szam/szam/szam/..
Amint benne van az (OC), azt már töri.
Emiatt az a rész széles és nem tudja összenyomni.
Régen amúgy ilyen összenyomós, rákattintásra kinyílósak voltak. Az a mód eltűnt?ui.:
Ajja most meg így néz ki:
2133/2400/2666/280
0/2933/3000/3200/3
tudom ne nézegessem -
Armagedown
őstag
Ezeknek az alaplapoknak mi a selling pointja, a chipset venti vagy a ps2 port?
Régebben ezt forrófejűbb chipseteknél is meg tudták oldani egy hőcsöves hűtéssel.
Ez amúgy egy Asus M2N-SLI Delux lap. -
Predatorr
őstag
válasz
enginev3.0 #1 üzenetére
Az a szép, hogy miközben már szinte minden a cpu-ban van, az alaplapok 2-3*-ára drágultak.
Még szebb lenne, ha az emberek virtuális faroknövelés helyett az ilyen termékeket egyszerűen nem vennék meg. Ja, persze, fogyasztók veszik. -
válasz
enginev3.0 #1 üzenetére
Mini alaplap is egy normális 35-40k... Alig van rajta valami. Szóval a 60k egy lapért, főleg x570-es lapkészlettel sajnos nem drága mostanában... Egy csúcs lap bőven 100 plusszos...
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
enginev3.0 #1 üzenetére
-
M@cika
őstag
válasz
enginev3.0 #10 üzenetére
Ja, régebben mindig az Intel lapok voltak a drágábbak. Azért egy valamirevaló Intel lap most se olyan olcsó a csúcskategóriához. (Ami messze elmarad teljesítményben a csúcs AMD-től)
Azért poénból rékerestem Árukeresőn 31 db Inteles alaplap van 60 ezer felett és van 390 ezerért is valami vízhűtéses alapból. ALAPLAP 390 ezerért a fostalicska INtelhez socket 1151 :-)Sub-Zero: Ja, az komoly lap volt, Nvidia chipset, nem Via, mint az általam emlegetett.
-
Volt egy Abit An8 sli lapom... A keresztbe menő réz cső, elég komoly volt. Egy 7600 gst sli rendszerem volt annó. Komoly kis lap volt, imádtam. Akkor jött ki a cod 2, az fullon ment 1280x1024-ben ezzel a felállással egy 2 magos amd procival. Egyedül a vga-k melegedtek, mert nem igazán volt jó hűtésük plusz az egyik hűtője moddolva is volt.
A régi szép emlékek... -
Noukoum
veterán
válasz
enginev3.0 #1 üzenetére
-
SidCorky
őstag
válasz
enginev3.0 #1 üzenetére
Folytatódik a mondat.
Igen, az X570-es lapok között ezek olcsónak számítanak.
-
Trailblazer
veterán
"Olcsóbb", "60 ezer ft"
Életben nem adtam ennyit alaplapért, és nem hiszem, hogy ez változik majd.
-
Köszi a tesztet, de az 5. oldalon nekem a táblázat kvázi értelmezhetetlen Chrome és Opera alatt, a két bal oldali oszlop még látható, de aztán belelóg a reklámba jobbra, és a többit nem lehet látni.
Szerk.: ...de ha nem kell mindenáron a PCI Express 4.0-s interfész (amiből jelenleg még csak az übergyors SSD-k frontján profitálhatunk, de ez minden bizonnyal változik a jövőben)...
Nope, az RX5500 is profitált már a PCI-Express 4.0-ból ( [Hardware Unboxed videó] ). Lehet azon persze rugózni, hogy van-e értelme X570-es lapot RX5500-al használni, de ettől még a sebességkülönbség érezhető kategória... -
bacsis
Közösségépítő
Szerintem a S939/AM2/LGA775-ös korszak volt az alaplapok modern aranykorszaka. Legalábbis kinézet terén. A tesztben mindegyik alaplap fekete/barna...
Akkoriban a Giga kék volt, az MSI piros, az Epox zöld, a BIOSTAR mindenféle színben pomázó csatlakozóiról volt felismerhető, és ne felejtsük el a DFI UV reagens zöld/sárga csatijait.
A chipset hűtéseket is meg lehetne említeni... a P35/X38/X48-nak volt fogyasztása, mégis megoldották passzívba... landoltak a lapokon a fél kilós réz hűtések, azt melegedés megoldva.. nem csak passzívak voltak, de dekoratívak is... -
Thrawn
félisten
válasz
enginev3.0 #1 üzenetére
Welcome to 2020!
-
Z_A_P
addikt
Koszi a tesztet.
Ami erdekes lenne meg ilyen tesztnel, maskor jobban kielemezni a VRM + kornyeket, illetve azok melegedeset (pl mint itt).
-
enginev3.0
félisten
60ezer forintos olcsó alaplapok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Kicsit közelebbről is megnéztünk négy, 60 000 forint alatt kapható, X570-es deszkát.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E744 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 14" HD+ I DP I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest