Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Joci10

őstag

válasz pengwin #39 üzenetére

Csak az 560/560D-re reagálva: itt mást írnak (ezt linkelte korábban b. is, és erre utaltam többször is).
    Vagyis bár az AMD engedélyt adott a két különböző GPU eladására Kínán kívül is, de kérte, hogy legyenek megkülönböztetve a variánsok. És nem 'utólag', hetekkel/napokkal a közfelháborodás után, hanem már eredetileg is így volt (az első (vagy max. a 2.) napon (a 'nyugati' megjelenés után) már ki is adták a közleményt ezzel kapcsolatban).
    És ezt az infót még az az ASUS sem cáfolta, aki megjegyezte a CL-es Intel prociknál az Intel állításával szemben, hogy megoldható lenne a 200-as chipsetekben való használat is (és aki a kérésnek megfelelően meg is különböztette már induláskor is a 'gyengébb' verzióját).

• Joci10

őstag

válasz pengwin #33 üzenetére

Kezdjük a végéről: nem, a többféle RX 560 az nem hivatalosan különböző; még pont erről adott egy linket b. kolléga. A hivatalos állapot szerint van 560, és van 560D; csak a különböző gyártók különböző trükköket alkalmaztak, amihez az AMD nem is járult hozzá; sőt, utána még jelezte ezt a partnereiknek is, hogy ne legyen megtévesztő a rendszerük a két különböző VGA-ra (aztán, hogy ki lépett rá (illetve milyen módon), és ki nem, az már más kérdés).

Az átnevezéstant direkt kihagytam, mert az számomra nem kapcsolódik az 'intervallumos' (és általam felvetett) gondolathoz (ezt le is írtam az előző kommentemben). Miért? Mert attól, hogy volt Kepler és Maxwell verzió is a GTX 860M-ből, attól még lehetett tudni, hogy a Maxwell-es milyen teljesítményszintet képviselt, és a Kepleres is milyent. Nem volt még egy 'gyengébb' Kepleres, meg egy 'erősebb' Kepleres 860M is, így aki a Kepleres verziót kereste, az tudta, mit és mennyit kap a pénzéért.

A többihez: igaz, nem említettem még, amit pluszban most majd fogok; szóval részben igazad van a különböző TDP-s szintekkel. Pl. az AMD-nél is úgy terveznek minden GPU-t, hogy az alacsonyabb és magasabb TDP szinten is működőképes legyen; így lehet alacsonyabb TDP-jű ugyanolyan GPU-s verzió, meg magasabb is; de úgy tudtam, ezeket valamilyen módon (akár úgy, mint a Kepler-es vagy Maxwelles 860M-et) megkülönböztetik (ha nem, akkor tényleg bocsi, és rosszul tudtam). Viszont az Intel és most már az NVIDIA is teljesítmény-intervallumot adtak meg (vagyis nem TDP-t), és ezt akartam kiemelni (bár ezek szerint nem sikerült). Hogy semmi konkrét érték nincs, csak egy bizonyos teljesítményszintet kell hozni. Akár alacsonyabb TDP-vel, akár magasabbal.

• Joci10

őstag

válasz pengwin #29 üzenetére

(És ez reagálás (#16) morgyi, (#17) -Skylake- és még (#19) b. -nek/-re is.)

Az átnevezés az egy dolog (mint ahogy a memória típusa is, amiről nem a gyártó tehet); a TDP-limites játék meg egy másik (hivatalosan mintha tuningnak számítana); de itt arról próbáltam beszélni (írni), hogy eddig mindegyik gyártónak viszonylag konkrét volt a terméke. Tudta az ember, hogy nagyjából mennyi TDP-vel, milyen memória órajellel (újabb korban mekkora turbóval) kapja kézhez ugyanazt a terméket (vagyis mondjuk egy termék ugyanolyan névvel nem volt eltérő teljesítményű). Fix volt az Intel-nél, fix volt az NVIDIA-nál, és fix volt az AMD-nél is (mind proci, mind GPU téren). Kivételt képeznek az olyan egyéb gyártói kisiklások, amire b. is utalt; de ezekhez nem sok köze volt az eredeti gyártónak (volt ilyen NVIDIA, de AMD terén is a VGA-k piacán).

Viszont most megvehet valaki egy csökkentett TDP-jű Coffee Lake-et, meg ugyanolyan számozással egy magasabb TDP-jűt is (mert az Intel bevezette az intervallumokat, amik alapján az intervallumon belül bárhol lehet a teljesítmény). Vagyis előre nem tudod, hogy mennyit is tud, csak azt, hogy egy intervallumon belül van a teljesítménye. Most ugyanezt tette az NVIDIA is: lehet eladni olyant, ami 'csak' 3x tud annyit, mint az UHD620, de lehet olyant is kapni, ami már 4x (vagy esetleg még többel). És nem fogod tudni, hogy melyik melyik, csak ha megveszed, és megnézed. Az AMD-nél jelenleg még nem árulnak se procit, se GPU/VGA-t úgy, hogy hivatalosan többféle modell is elfogadott lenne 1 név alatt (vagyis egy intervallumon belül lehetne a teljesítmény), és ne tudnád, hogy mit kapsz a pénzedért (mint említettem, a TDP állításos dolog a Te döntésed, és nem 'gyárilag' kapod emelt TDP-vel, vagy csökkentettel a VGA-t).

Én erre gondoltam. Lehet, hogy Ti másra? Egyeztessünk! :)
    (Mellesleg nem vagyok AMD fan; vagyis nem azért írtam, mert 'az AMD különb' (sőt!); csak általam látott érdekes tényt/induló tendenciát közöltem. Vagyis "no offense". :) )

• Joci10

őstag

A szép új jövő. Az Intel sem ír konkrétumokat, az NVIDIA sem, most már azt várom, hogy az AMD is ezt tegye, és akkor mindenki azt ad ki, amit akar, és annak nevezi el, aminek akarja :) (persze, a gyártók által megállapított intervallumokon belül; de akkor is jelentős lesz a különbség az 'alja' és a 'teteje' között).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés