Nincs itt semmi látnivaló! Valójában nem kapott új GeForce MX150-et a piac

A sajtó félreérti az NVIDIA specifikációját, ugyanis nem veszik figyelembe a hivatalos adatokat.

Az NVIDIA nagyjából egy éve mutatta be a GeForce MX150-es mobil grafikus vezérlőt, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk. A megadott adatok tekintetében látható, hogy órajeleket nem közöltünk, ami arra vezethető vissza, hogy erre vonatkozóan az NVIDIA sem adott meg semmit.

Az elmúlt egy évben viszont látható volt, hogy a legtöbb notebookba 1400 MHz körüli magórajellel és nagyjából 1500 MHz-es GPU Boost paraméterrel került a fejlesztés, a memória pedig effektíve 6000 MHz-en ketyegett. Talán emiatt számított meglepetésnek, hogy feltűnt egy olyan mobil gépezet (név szerint a Lenovo IdeaPad 320s), amiben a GeForce MX150-es MXM modul esetében az előbbi órajelek rendre 937, 1038 és 5012 MHz-re csökkentek, amit a sajtó úgy értelmezett, hogy az NVIDIA titokban egy lassabb terméket vezetett be a piacra, amit megszokott név mögé bujtatnak.

Valójában erről szó sincs. Az NVIDIA egyetlen egzakt specifikációt szab meg a GeForce MX150-nek, mégpedig azt, hogy a termék az általuk kialakított tesztben akár négyszer is gyorsabb lehet az Intel UHD Graphics 620-as IGP-nél. Az gyártópartnerek felé is ez a követelmény, vagyis minden egyes gépben ehhez kell viszonyítani, és ha az eredmények tekintetében az említett integrált grafikus vezérlőhöz mérve a különbség négyszeres vagy kisebb (minimum háromszoros), akkor az adott GPU eladható GeForce MX150-es jelzéssel. A hangsúly pedig a kisebben van, ugyanis a négyszeres előny csak egy maximum érték, illetve végeredményben egy ajánlás, viszont ha csupán háromszor gyorsabb, akkor is eladható az említett néven.

Ilyen specifikáció mellett az órajelet teljesen szabadon meghatározhatja az adott notebook gyártója, csak arra kell figyelnie, hogy az NVIDIA tesztjében a GeForce MX150 gyorsabb legyen az Intel UHD Graphics 620-as IGP-nél, méghozzá a fentebb említett tartományon belül. Ennek az az értelme, hogy optimalizálni lehet a teljes konfiguráció TDP keretét, így pusztán a külön alkalmazható grafikus vezérlő oldalán le lehet faragni annyi energiaigényt, amennyivel a teljes rendszer lehűthető marad. Nyilván egy ilyen akció azzal jár, hogy az órajeleket vissza kell venni, akár nagyon, de pont azért van megfogalmazva teljesen általánosan a specifikáció, hogy még jelentősen kisebb teljesítménnyel is el lehessen adni az adott lapkát GeForce MX150-nek.

Hogy ez mennyire etikus módszer, arról bizonyosan sokat lehetne vitázni, de a specifikáció alapján nincs szó olyan dologról, ami ne lenne ismert. Maximum a potenciális vásárlók nem tudnak róla, hogy a GeForce MX150 nem igazán egy fix teljesítményszintet takar, hanem sokkal inkább egy igen széles teljesítménytartományt. A notebookgyártók többsége egyébként külön nem jelzi, hogy mik az adott gépbe épített GeForce MX150 modell órajelei, de érdeklődés esetén a legtöbbször megmondják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés