Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Pánik a memóriapiacon
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen széket vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mini-ITX
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Khelben
nagyúr
Nem kéne lassan visszatérni az ezotéria kategóriából a való világba?

-
Tetsuo
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
"Na akkor szerinted ~mindenki aki nem keresztény a mennybe megy."
Soha nem mondtam ilyet. :-)
"Én is elfogadnák akárkit csakhogy ne kelljen az örökkévalóságig a pokolban szenvednem."
Persze, de itt őszinteségről van szó, szívből jövő elfogadásról, amit nem tudsz "kicselezni". Jézust pedig többen utasítják el, mint elfogadják. A túlvilági dolgokat mi itt nehezen érthetjük meg és láthatjuk át az összefüggéseket, a lényeg, hogy követni kell az Igét, Jézus Krisztust.Az is benne van a Blibliában (János jelenései pl.), hogy az utolsó időkben parázna asszonyként lovagol a fenevadon a nagy egyház... én magam kereszténynek vallom, de nem hiszem, hogy egy hivatalos felekezet is pontosan követi és hirdeti az Igét. A különböző irányzatok egyre inkább eltévelyednek, megromlanak, ahogy minden a földön.
-
Dare2Live
félisten
Mondanám, hogy igazd van és csak a Római katolikus egyház szerint mennek Kínaiak, Hinduk, meg persze mindenki aki jézus elött született a pokolra... és aki református, evangélikus... szerint lehet nem... DE
az áteredő/eredendő bűn tudtommal mindenhol megjelenik. Sehol se hiányzik pl a Rómaiakhoz 5,12.
Ahogy az is, hogy bűnnel nem lehet menyorászágba jutni."Gondolom nem olvastad a Bibliát"
Ő azt hittem az elöző hszeimből kiderült, hogy gyerekként aktívan részt vettem a hitéletben, olvastam a bibliát."Szerintem nekik is adódik egy választás..."
Na akkor szerinted ~mindenki aki nem keresztény a mennybe megy. Én is elfogadnák akárkit csakhogy ne kelljen az örökkévalóságig a pokolban szenvednem.

De sztem mindegy, hogy szerinted. A Római, református, evangélikus egyház szerint nem.
szerk: Ortodoxoknál nincs áteredendő "örökletes" bűn. Náluk így pl a csecsemő aki meghal és még nem vétkezett nem fog a pokolban égni. Római... egyház szerint ugye igen. Égnek a csecsemők a pokolban ha nem voltak megkeresztelve. (Amúgy pont ezért tudok én is keresztelni nem csak pap.)
szer2: Evangélikusoknál, reformátusoknál is ott a sürgösségi keresztelés. [link] Van egy tippem mért...

-
Tetsuo
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
Persze, ha adott felekezet szerint nézed, akkor tehetsz ilyen kijelentéseket, de ezt ne vonatkoztasd az egész kereszténységre.
Gondolom nem olvastad a Bibliát, de közkeletű, hogy aszerint a rengetegszer megjövendölt Jézust, mint messiást várták a zsidók. A kérdés itt tehát nem a múlt, hanem a más népek, kultúrák embere, akikhez nem jutott el az Evangélium üzenete. Szerintem nekik is adódik egy választás, ahol elfogadhatják Jézust; ez lehet, hogy csak a túlvilágon történik meg.
-
Dare2Live
félisten
"Szerintem a megkeresztelkedés nem alapfeltéte..."
Lehet szerinted nem, de anno a Tótszerdahelyi, Nagykanizsai pap és a hittan tanár szerint az.
Így aztán aki nem keresztelkedett meg automatikusan megy a pokolba. Kínaiak, Indiaiak, Indiánok, Mayak, muszlimok, hinduk, budhisták... durván besz*ták. Haláluk után mind a pokol tüzén fog szenvedni örökkön örökké.
"A Mennyországbajutás alapfeltétele, hogy elismerd Jézus Krisztust, mint Istent."
Még a te verzió szerint is aki krisztus elött született megy a pokolra. Hiába volt amúgy bármennyire jó ember keresztényi felfogás szerint jó keresztény megy a pokolra és ott a végtelenségig fog ígyúgy szenvedni.
Igazságos korrekt isten azt meg kell hagyni.

-
Tetsuo
őstag
válasz
Dare2Live
üzenetére
A zsidók nagy többsége szerintem Pokolra jut(ott), hiszen megtagadják Jézust. A Mennyországbajutás alapfeltétele, hogy elismerd Jézus Krisztust, mint Istent. Valakik úgy tartják, ez halálod pillanatában is lehetséges, amikor Jézus kezet nyújt. Persze ha valaki egész életében azt tanulta, hogy Jézus hamis próféta volt, az ekkor is elutasítja.
A muszlimok (majdnem annyira) tisztelik Jézust, mint Mohammedet, de nem Istenként tisztelik. Persze ahány ember, annyi féle.
A zsidók a Biblia szerint többször felrúgták már az Istennel köttött szövetséget, a végleges Jézus elutasítása volt. Voltak és vannak zsidók, akik nem utasították el őt, őket már keresztényeknek hívjuk.
Szerintem a megkeresztelkedés nem alapfeltétel, de hatalmas előny az üdvösséghez. -
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Az általad írt információ alapján a mennybe jutok, mert az aszfaltba csapódás napján megkeresztelt a Katolikus pap, Katolikus templomban. Viszont én már elkövettem olyan bűnöket, amik alapján nem vagyok keresztény, pl. házasság előtt szexeltem a barátnőmmel, ősi pogány ünnepeket ünnepeltem, stb.
-
Dare2Live
félisten
"Amúgy, ha a keresztények a mennybe jutnak, akkor akik nem keresztények, azok a pokolban vannak vagy a mennyben? Gondolom a keresztények szerint a pokolban vannak a rómaiak, görögök, kelták, germánok, stb."
Keresztelés a kulcs. Alap tézis, hogy aki nincs megkeresztelkedve az a pokolra jut. Az örökölt ősbűnt csak az tudja lemosni.
Rómaiak, görögök, kelták, indiaiak, kínaiak, indiánok... lehettek a föld legjobb emberei akik csak jót tettek kersztényi felfogás szerint is soha nem vétkeztek tök8 ha nem lettek megkeresztelve mind mennek a pokolra.
A legszebb, hogy ezen emberek nagyja még csak nem is hallott a kereszténységről. Legalábbis így tanították hittanon 20éve elsőáldozás elött.
btw ennek egy érdekes része, hogy én is keresztelhetek vészesetben. Ha megteszem akkor az illetőnek van esélye a menyre...
-
Jézus szerint nem mindegy, hogy ki miben hisz. Hiába keresztény valaki, ha nem pontosan azt teszi, amit Jézus elvár a követőitől.
Ez alapján nem Jézus követői, vagyis nem keresztények, akik:
1. Isten nevében embert öltek.
1.1. Pl. keresztes háború, első világháború, második világháború, stb.
2. Arra kértek embereket, hogy embert öljön.
2.1. Pl. pápák, királyok, császárok, stb.
3. Olyan ünnepeket tartanak, amiket az ősi, nem keresztény vallások ünnepeltek.
3.1. Pl. karácsony, húsvét, halloween, halottak napja, stb.
4. Egyéb dolgok, amiket Jézus ellenez.A Katolikus Biblia fordítás (1996):
Mt 7.21
Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: - Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon:
Mt 7.22
Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben űztünk ördögöt? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? -
Mt 7.23
Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!
Forrás: Biblia, Máté evangéliuma 7:21-23 -
Tetsuo
őstag
Valóban sokféle értelmezése van a Bibliának, de a keresztény felekezetek nem gondolják a másikról, hogy ők Pokolra jutnak csak azért, mert másként értelmeznek valamit vagy más-más forrást tartanak helyénvalónak sőt, sok keresztény a nemkeresztény emberekről sem gondolja ezt, persze vannak kivételek és van, aki kijelenti, hogy nem ítélkezik másokról, azt majd megteszi Jézus Krisztus maga.
Nem az a fontos, hogy mennyi elképzelés van és konkrétan ki mit gondol, hanem hogy ezek közül maximum egy igazság lehet és melyik az. Értelemszerűen nem lehet mindenkinek igaza, de valakinek az van, persze felszínesen tekintve lehet akár ez a materialista is.
Az én véleményem szerint - ha valakit érdekel -, persze ti jobban tudjátok mit gondol egy keresztény, a lényeg, hogy hirdessük az Evangéliumot és az üdvösségre vezető utat, minden más ez alá rendeltetik - legalábbis ez a kereszténység alapja.
Az én szubjektív véleményem szerint még egy muszlim is közelebb van a Mennyországhoz, mint egy liberális ateista és vélem, hogy a középkori emberek többségének elérhetőbb volt ez az út, mint a mai modern embernek. -
válasz
nyisziati
üzenetére
Rajtuk kívül is van még sok keresztény vallás és mindegyik úgy gondolja, hogy ők értelmezik jól a Bibliát és az ő híveik a mennybe jutnak és a többiek hívei pedig a pokolra jutnak. Közben olyan ünnepeket tartanak, amiket az ősi, nem keresztény vallások ünnepeltek. Azt pedig nehezen tudják elfogadni, hogy a halál után megszűnik az életük és nem mennek se a mennybe se a pokolra. Amúgy, ha a keresztények a mennybe jutnak, akkor akik nem keresztények, azok a pokolban vannak vagy a mennyben? Gondolom a keresztények szerint a pokolban vannak a rómaiak, görögök, kelták, germánok, stb.
-
nyisziati
veterán
válasz
Dark Archon
üzenetére
És a Jehova Tanúi még meg se érkeztek...
-
Aztak*** nem semmi, hova fajult a téma a pécsi GSM-esektől...
-
Tetsuo
őstag
Azért a 80-as IQ-nál kicsit több kell a megértéshez. Az igaz, hogy minden szinten közöl valamit. Minden embernek a saját nyelvezetén szól, megmutatva a valót éppen úgy, ahogy az az ember alázatosan keresi azt.
Ahogy Mózes könyveiben olvasható a "Ne ölj!" parancs, azután egy oldallal már a kivégzésre felszólítás is az isteni parancsolat része. Tehát logikusan következik, de tudni is illik, hogy ez utóbbi (a kivégzés) nem része az előbbinek (az ölésnek).
Az általad idézet sort kontextusában vizsgálva látható, nem egyszerűen halálról, hanem "Jézussal meghalásról" van szó."3 Vagy nem tudjátok, hogy mi, akik megkeresztelkedtünk a Krisztus Jézusba, az ő halálába keresztelkedtünk meg?
4 Eltemettettünk tehát vele együtt a keresztség által a halálba, hogy amiképpen feltámadt Krisztus a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk.
5 Ha pedig eggyé lettünk vele az ő halálában annak hasonlósága szerint, akkor még inkább eggyé leszünk vele feltámadásában is.
6 Mert tudjuk, hogy a mi ó emberünk ővele megfeszíttetett, hogy megerőtlenedjék a bűnnek teste, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek.
7 Mert aki meghalt, az megszabadult a bűntől.
8 Ha pedig meghaltunk Krisztussal, hisszük, hogy élni is fogunk ővele.
9 Mert tudjuk, hogy Krisztus, aki feltámadt a halottak közül, többé nem hal meg, a halál többé nem uralkodik rajta.
10 Mert hogy meghalt, a bűnnek halt meg egyszer s mindenkorra, hogy pedig él, az Istennek él.
11 Így tekintsétek ti is magatokat, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek Istennek a mi Urunk Jézus Krisztusban."
/Revidiált Károli Biblia, Rómaiakhoz írt levél, 6. fejezet, részlet./ -
Szerinted félreértem, de én szószerint értelmezem, ami a Bibliába van írva. Mindenki úgy értelmezi a Bibliát, ahogyan szeretné. Én maradok a szószerint értelmezésnél. Ha nem igaz az a rész, amit kimásoltam a Bibliából, akkor valószínűleg más része is nem igaz a Bibliának.
-
Amíg élek, addig a rendőr alezredes által elkövetett bűncselekményt bűncselekménynek fogom mondani akkor is, ha már rég halott lesz a rendőr alezredes, főleg, hogy megölte a keresztapám, a másik ok pedig az, hogy súlyos agykárosodásom lett a rendőr alezredes által elkövetett bűncselekmény miatt. Viszont én a kereszténység által szentnek tartott Bibliából idéztem és szószerint így tudom értelmezni a szöveget, ahogy írtam.
-
"...mintha soha nem követett volna el bűnt."
Hááát, azért mert meghalt (büntethetőséget kizáró ok) és ezért megbocsáttatik, az rohadtul nem egyenlő azzal, hogy nem követte el a gazemberséget. Attól, hogy a tettes időközben meghalt, attól még őt nevezzük meg elkövetőként. Ééérted, logika.
-
A halál minden bűnt eltöröl. Ez azt jelenti, hogy az ember amikor meghal, akkor minden bűne megszűnik. Ez alapján bárki bármilyen bűnt elkövetett, amikor élt, annak az embernek a tette olyanná válik a halálakor, mintha soha nem követett volna el bűnt.
1. Károli Gáspár fordítás: Mert a ki meghalt felszabadult a bűn alól.
2. Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (1990): Mert aki meghalt, az megszabadult a bűntől.
3. Szentírás - Új világ fordítás (2017-es átdolgozás): Mert aki meghalt, azt felmentették a bűne alól.
4. A Katolikus Biblia fordítás (1996): Aki így meghalt, megszabadult a bűntől.
Forrás: Biblia, Róma 6:7 -
Tetsuo
őstag
A halott ember ítéletekor (ami többféle módon van magyarázva még a keresztények szerint is) MINDEN figyelembe lesz véve. Az is, hogy ki mennyire volt tudatában cselekedeteinek, ki mennyire volt tisztában a kereszténység alapjaival stb. de az alapvető erkölcsi dolgok mindenki számára egyformán érvényesek, hiszen a lelkiismeretünk (amíg ki nem alszik) figyelmeztet, adott társadalmi normáktól függetlenül.
A hindu (és sok más indiai) vallások általánosan hirdetik a létforgatag ok-okozati összefüggéseit. A klasszikus vallások felszínes különbségei nagyon hasonló dolgokat írnak le más-más szemszögből, más-másra fektetve a hangsúlyt. -
Tetsuo
őstag
"Aki elnézőbb, azzal Isten is elnézőbb lesz." Pontosan erről van szó.
"Ha nincs mit felróni barmilyen kritikus lehet valaki, a semmin nincs mit felnagyítani." Ez tévedés. Nincs bűntelen ember.
Azt kellett volna inkább felhoznod, hogy a Szentírás szerint Isten nem csak igazságos, hanem irgalmas is; a kettő látszólag ellentmond egymásnak. -
Reggie0
félisten
válasz
nyisziati
üzenetére
Ez szinten nem a szemet szemert elvet jelenti, hanem a cselekedetek elbiralasanak ertekeleset. Sehol sem kovetkezik belole az, hogy a buntetes ugyan az lesz, vagy, hogy ugyan annak kell lennie. Aki elnezobb, azzal isten is elnezobb lesz, aki pedig kritikusabb, akkor vele is az lesz. Ha nincs mit felroni barmilyen kritikus lehet valaki, a semmin nincs mit felnagyitani.
-
Reggie0
félisten
A keresztenysegben az nem talio elv, mert nem ugyan azt kell elszenvednie, mint amit okozott. A talio elv szerint az okozott szenvedest masfajta szenvedessel nem lehet kivaltani, ugyan olyannal kene.
"Jézus a hegyibeszédben arra int, azt cselekedjük másokkal, amit szeretnénk, ha velünk cselekednék. ...Mert pontosan azt kapjuk vissza, amit másoknak okozunk."
Vagy inkabb azt mondja, hogy kepzeljuk magunkat a masik helyebe es aszerint cselekedjunk. Sehol nem mondja, hogy azt vissza is kapjuk. -
asdf_
veterán
Nekem is úgy rémlik, hogy a samsungra csak akkor jár a 2 év, ha beregisztrálod..alapból egy évvel adják
Nemnem, az régen volt, a gdpr bevezetésének időpontjával ez változott, a teljes, regisztrációval nyert adatbázis és aloldal ment a kukába, és az összes korábban vásárolt készülék úgy tekintetett, mintha beregisztrált volna. Feltételezem, a gdpr bevezetése után vásárolt készülékek kapcsán is hasonlóan cselekednek, tehát automatikusan jár az önként vállalt plusz gari.
-
nyisziati
veterán
Én alapvetően az ország lakosságához mért cigányokra gondoltam, ami 10 % körül van nálunk, ezért bizonygattam a - hivataloshoz képest magas - számot. Ezt csak a bolgárok előzik meg 10% fölötti értékkel.
Úgyhogy nem baromság, csak nem egyértelműsítettem. Meg a bolgárokról nem tudtam. Nem kell túlreagálni, nem te csináltad a spanyolviaszt, kisöreg.
Bukarestre meg menjél te, ha odavalónak érzed magad, nekem semmi közöm hozzá. -
Tetsuo
őstag
Nagyon félreértetted amit írtam. Talán az összetett mondatok miatt.
Már azon csodálkoznék, ha egy hozzászólásomat nem értené félre valaki.
Nem azt írtam, hogy a buddhizmus pártolná a kivégzést (bár talán van ilyen szektájuk), hanem azt írtam, hogy általánosan a buddhizmus szerint az ember a (szándékosan) okozott hatásokat visszakapja így, vagy úgy, halála előtt vagy halála után, de mindig igazságosan, balanszba kerül az ok, okozat viszonya, vagyis érvényesül a karma.
A karma a talio-elv legtisztább alkalmazása, de ezt (általában) nem emberek vagy társadalom alkalmazza, hanem egy metafizikai "lény" vagy "erő".
A Bibliából idézett aranyszabály pedig ebből az elvből következik és vica versa.
Gondolom ezt is félreérti valaki... Jézus a hegyibeszédben arra int, azt cselekedjük másokkal, amit szeretnénk, ha velünk cselekednék. ...Mert pontosan azt kapjuk vissza, amit másoknak okozunk. -
valakky
aktív tag
Kicsit el vagy te tévedve a buddhizmussal kapcsolatosan...
A buddhizmus nem fogadja el az élet elvételét, sem bosszú sem önvédelem okán. Egyedül, ha valamilyen nagyobb szenvedés megelőzése a cél. És az életben maradottak bosszúszomjának enyhítése, lelki szenvedése sosem ér fel egy élet elvételével. -
valakky
aktív tag
válasz
nyisziati
üzenetére
Törökország Törökország: kb. 2-5 millió[33]
Románia Románia: 1-2,5 millió[34][35]
Spanyolország Spanyolország: 1,5 millió[36]
Franciaország Franciaország: 1,2-1,3 millió
Magyarország Magyarország: 0,5-1 millió.[
[link]
bírom, mikor valaki ex has baromságokat írogat, aztán amikor szólnak neki el van tévedve, továbbra is Budapesten van, Bukarest helyett -
Tetsuo
őstag
válasz
nyisziati
üzenetére
Te nagyon el vagy tévedve a szélsőjobbot illetően. Az ókorban mindenki "szélsőjobbos" volt, csak ekkor ez nem volt megfogalmazva, mert nem volt ellentéte.
Egyébként mást is lehetne említeni, ami '44 előtt nem volt magyar érdekű. Teszem azt, a mohácsi vész előzményei, Mátyás király egyéni törekvései (tudniillik a német-római császári ambíciója). Egyre többen a nemzetközi befolyást tartják fő mozgatójának a liberális szellemű Habsburgellenes lépéseknek is.
Véleményem szerint nagy vonalakban az idővel egyre távolabb kerül(t) a magyar nép vezetése a magyar nép érdekeitől, a múltban visszamenőleg pedig régebben mindinkább képviselte azt.Visszatérve a talio-elvre, ez az egyik alapköve minden klasszikus vallásnak (de nem mindig abszolút értelemben), még a buddhizmusnak is.
A "függő keletkezés" a 12 oksági láncszemen keresztül okozza a szenvedést (dukkha). Leegyszerűsítve, ahogy valaki beavatkozik a világba, az száll vissza rá. A különböző iskolák és irányzatok ezt másként specifikálják, de a(z egyik) lényeg ez.
A kereszténység szerint majd Isten minden embert megítél és mindenki pontosan annak megfelelő jutalmat/büntetést kap, ahogy élt.
"A mit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták." Máté 7:12 -
nyisziati
veterán
Nanana. Óvatosan a nagy szavakkal.
Sőt, inkább az ellenkezője egyértelmű. Aki eddig '44-et emlegetett, az kivétel nélkül Szálasit értette alatta. Úgyhogy inkább ne 80-as IQ-zz.Az pedig, hogy véded Szálasit, egyértelműen arra utal, hogy mégiscsak őt értetted a '44-es "magyar érdekképviselet" alatt. Ezek után elgondolkodtató, ki is hazudik.
Arról nem beszélve, hogy nem te határozod el, hogy keresztény vagy-e, hanem a tetteid döntik el.
Ez alapján pedig Szálasinak köze nem volt a kereszténységhez.
És természetesen a teológiai tudás sem mérvadó. Prohászka is szélsőjobbos volt, egy korai keresztény az első századból (aki jó eséllyel zsidó is volt), undorral fordult volna el tőle.
Úgyhogy felejtsd el ezt az "elvi alapon való" összeegyeztetést.
Ha a tettek ellentmondanak az elveknek - márpedig a náciknál ellentmondanak -, akkor a tettek számítanak, az elvi egyezés csak duma. -
Tetsuo
őstag
Oké, ha már itt tartunk... Horthy rengeteg hibát vétett kormányzósága alatt, mégis kevesebbet, mint bármely utána következő kormánytag. A Horthy-kormány virágoztatta fel hazánkat utoljára, ekkor volt utoljára valódi prosperitás.
(Én nem vagyok Horthysta, ha ez lenne a következő "érved".)A #174-es hozzászólásomnak mellesleg nem ez volt a lényege, pláne hogy direkt félreértelmezitek az adott mondatot, feszegetve a tabutémákat azt várva, mikor bannolnak egy rosszul megfogalmazott mondat miatt. (Többek között) gyerekes szórakozás.
-
Tetsuo
őstag
válasz
nyisziati
üzenetére
Ne hazudj. Azt írtam '44 óta nincs képviselve a magyar érdek. Szerintem egyértelmű, hogy Szálasit nem értettem bele, legalábbis 80-as IQ felett.
És csak mellékesen jegyzem meg, Szálasi Ferenc keresztény volt sőt, a hungarizmus alapja a kereszténység, ha jól tudom. Természetesen elvi alapon összeegyeztethető a kettő. Prohászka Ottokárról talán hallottál, hihetetlen teológiai tudással rendelkezett.
Én nem pártolom a hungarizmust, de ne tetszik, ha hazudnak pusztán ideológiai (balos, cionista, akármilyen) alapon. -
nyisziati
veterán
Nem. Az a primitívség, amit többször is hangoztattál, hogy az utolsó felelős, magyarok érdekeit szemelőtt tartó kormányzat a '44-es Szálasi-kormány volt.
Ami egy tömeggyilkos és országromboló kormány volt, közvetlenül Hitler őrültségének alárendelve.
Mindehhez pedig köretként a kereszténységet tálalod.
Holott ez a kettő antagonisztikus ellentét. Aki ezt nem veszi észre, az nem egyszerűen szemellenzős, hanem vak. -
nyisziati
veterán
Hivatalosan lehet.
Csak nálunk nem kötelező megnevezni az etnikumot, amelyhez tartozunk a népszámláláson (így 2011-ben sem volt az).Akkor 8,3 millió ember vallotta magyarnak magát, 555 ezer ember vallotta magát valamilyen etnikumhoz tartozónak (315 ezer cigánynak/romának). KSH link.
Ez így együtt nem egész 9 millió ember. Miközben 9,7 millió volt az összlakosság. Vajon melyik lehet ez a kisebbség, amelynek a tagjai nem nevezték meg a hovatartozásukat, nincs tipped?
Miközben itt, Dél-Pesten, a kertvárosi övezetben ("fehér környék"), ahol szinte a '70-es évekig visszamenőleg nem tudok jelentős cigány populációra visszaemlékezni, most meg az SZTK-ban már kb. minden tizedik az?Úgyhogy bocs, de a bevallott 300 ezerhez én hozzáadom azt a hiányzó 700 ezret. És máris ott vagyunk az 1 millió cigánynál (10%, amit a tapasztalataim is alátámasztanak).
-
válasz
nyisziati
üzenetére
"Igazából nem kivétel Trump sem. Ő ért a gazdasághoz, a józan amerikaiak dicsérik, hogy sokkal több a munkalehetőség, jobb a gazdaság helyzete."
A saját eddigi vállalkozásai alapján nem nagyon tűnik úgy, hogy különösebben értene a gazdasághoz. Hatalmas vagyont örökölt, aztán azzal elvan.
Világgazdasági fellendülés van, azon lovagol. Elég nehéz lenne rámutatni Trump bármilyen intézkedésére, hogy na az aztán tényleg meglódította a gazdaságot. -
nyisziati
veterán
válasz
Fryskitt
üzenetére
Igazából nem kivétel Trump sem. Ő ért a gazdasághoz, a józan amerikaiak dicsérik, hogy sokkal több a munkalehetőség, jobb a gazdaság helyzete.
Ugyanígy Ausztriában is a szakértők uralkodnak.A Lajtától keletre viszont azoké a hatalom, akik ügyesebben le tudják uralni a népet, profibbak hazudozásban és jobban elő tudják adni magukat, hogy őket a segítő szándék vezérli.
A szaktudás sajnos itt háttérbe szorult. -
Fryskitt
addikt
válasz
nyisziati
üzenetére
Nem csak ők... sajnos szerintem a többség ilyen. Máshol is amúgy, az osztrák paraszt sem feltétlenül jobb. A különbség az, hogy ott nem engedik ezeket a döntések közelébe. Mindenkire annyit bíznak, többnyire, amennyit bír és amire képes. Nincs kontraszelekció.
Jó tudom, kivétel Trump...
-
nyisziati
veterán
válasz
Fryskitt
üzenetére
"Meg mert végtelenül ostoba. Nem tanul nyelvet, nem képzi magát, nem jár iskolába sem, úgy általában sem szorgalmas."
Ilyenkor nem csodálkozom, hogy miért pont nálunk van Európa legnépesebb cigány kisebbsége.
szerk.: és a listához még hozzátehetjük a pénzbeosztás szinte teljes hiányát, a luxuskedvelést (akkor is, ha nem engedhetjük meg), az emiatti fölösleges bankhiteleket, amik majdnem államcsődbe taszították az országot, emiatt a vezetők hibáztatását, majd az "atyai gondoskodó állam" elvárását stb. stb.
NEM NŐTTÜNK FEL (többségében).
Sem egyénenként, sem nemzetként. -
Fryskitt
addikt
És ez? Ki az az egybites f@sz, az okmányirodában, aki szemrebbenés nélkül beír kevesebb kilométert, mint ami egyszer már benne volt az autóban? Miért nem tartóztatják le rögtön, aki ott van és viszik el bilincsben csalás miatt? Istenverte egy ország ez.
-
Fryskitt
addikt
-
Fryskitt
addikt
Meg mert végtelenül ostoba. Nem tanul nyelvet, nem képzi magát, nem jár iskolába sem, úgy általában sem szorgalmas. Megírta már Ady, annak idején.
Ezért aztán megvezethető. Ugye. Megeszi azt pl, hogy valaki, akinek nem mondjuk a nevét, csak megőrzi az ország vagyonát a külföldi farkasoktól. De hogy aztán épp ő veszít külföldi befektetéseken, az már nem hír. Pl.Ha valakinek nem menne a link:
"Néznek bennünket kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűk vagyunk, ha nagyot akarunk csinálni zsidót ütünk, ha egy kicsit már józanodni kezdünk rögtön sietünk felkortyantani bizonyos ezeréves múlt kiszínezett dicsőségének édes italából, látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk, nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Mi lesz ennek a vége szeretett úri véreim? Mert magam is ősmagyar volnék s nem handlézsidó, mint ahogy ti címeztek mindenkit aki különb mint ti. A vége az lesz, hogy úgy kitessékelnek bennünket innen mintha itt sem lettünk volna.
Legyünk ez egyszer számítók. Kerekedjünk föl s menjünk vissza Ázsiába. Ott nem hallunk kellemetlenül igazmondó demokratákat. Vadászunk, halászunk, verjük a csöndes hazai kártyajátékot, s elmélkedhetünk ama bizonyos szép ezredéves álomról.
Menjünk vissza, szeretett úri véreim.
Megöl itt bennünket a betű, a vasút, meg ez a sok zsidó, aki folyton ösztökél, hogy menjünk előre. Fel a sallanggal, fringiával, szentelt olvasókkal, kártyákkal, kulacsokkal, agarakkal, versenylovakkal, és ősökkel! Menjünk vissza Ázsiába!…" -
Fryskitt
addikt
Na én is mindig ezt mondom. Lopjon, hisz ha politikus, akkor lop is (mindegy, hogy jobb vagy bal, bár a mérték nem mindegy, de ott is volt innen is és onnan is. Viszont lehetne kórházból, útból, stb. De úgy tűnik a diktátorok már csak ilyenek. Ceaușescu is fociba, palotába, stb ölte a pénzt. A történelem újra és újra ismétli önmagát. A magyar meg olyan, hogy hagyja.
-
nyisziati
veterán
Azt azért remélem tudod, hogy nem lehetsz széljobbos és keresztény egyszerre.
Pláne Szálasi tisztelője, aki Isten választott népét küldte a krematóriumokba. Ez különösen ellentétes a Bibliával, de még a magyar érdekekkel is. A nemzet érdeke ugyanis a zsidóság védelme, hiszen Isten megmondta: "aki titeket bánt, a szeme fényét bántja". -
Tetsuo
őstag
válasz
Aprósólyom
üzenetére
Tévedésben vagy. A példáid éppen rossz példák, mert egy eszakalációt írnak le, a talio-elv lényege pedig az elkövetett bűnért egyenlő sérelem járna, nem kevesebb, de nem is több.
A büntető (a hóhér mondjuk), maga a társadalom lenne, ami mivel jogos, ott véget is érne az elv, vagyis a büntetés végrehajtása természetesen nem büntetendő, vagyis nem okozna újabb és újabb büntetést.
Ha a Bibliából merítesz, akkor illik azt átfogóan tenni, nem csak egy-egy részletet kiragadva a kontextusából, illetve félremagyarázni.
Amikor az Úr Mózessel közli a parancsolatokat a Sinai hegyen, a talio-elv is részét képezi azoknak. [link]
Jézus Krisztus a mózesi törvényekről pedig "nem eltörölni jött a törvényt, hanem beteljesíteni". [link]
Ezzel a legtöbb keresztény egyetért, illetve a Bibliát értelmezve is erre lehet következtetni, ennek ellenkezőjére nagyon nehezen.
Jézus tanításai egy segítség a törvény felett, ugyanis bár a talio-elv a legigazságosabb, azt az eredendően bűnös, és egyre bűnösebb ember nem tudja jól alkalmazni, vagyis jobb, ha megbocsát és nem bánt büntet másokat, azt majd Jézus maga fogja megtenni (az Utolsó Ítélet napján), mert az Atya rá ruházta a feladatot.
Tehát a klasszikus vallások lényege az, hogy amikor az ember meghal, akkor pontosan azt kapja, amit megérdemel. Pontosan lesz mérve minden, életében megtörtént cselekedete, szava, gondolata, mulasztása...
Vannak felekezetek, akik ezt máshogy magyarázzák, de tradicionálisan értelmezve minden klasszikus vallásnál ez az alapelv, erre épül az erkölcs. -
Aprósólyom
addikt
"A talio-elv a klasszikus vallások része, de az emberiség mindinkább elfordul ettől részben racionális, részben irracionális okokra hivatkozva a humanizmus, majd liberalizmus szellemiségében."
Persze, hogy elfordulunk ettől. Ha megfigyeljük egy ember fejlődését (a pszichológia is vizsgálja), akkor egyre inkább elfordulunk a "szemet-szemért" ítélettől és figyelembe vesszük a szándékot és próbálunk előrelátóan/előremutatóan visszahatni egy rossz/relatíve rossz eseményre. (Kifejezetten az embergyerek-tinédzser-felnőtt kor jellemfejlődésének vizsgálatában tükröződik vissza ez nagyon jól.) Képzeld el, hogy hova fajulna a világ, ha állandóan és mindenki a szemet-szemért elvek alapján élne, kivétel nélkül. A 2. világháború után, rég belementünk volna a 3-ikba a Kubai válság során. De mondjunk hétköznapi példát: ha valaki mondana egy sértőt (akár csak véletlen is, hiszen előfordul, hogy nem szándékos), akkor adjak neki egy gyomrost, hogy moderációra bírjam?
Jézus is pont ezt, a gyűlöletre-gyűlöletet szemléletet próbálta megreformálni a saját körében, nem véletlen, mert meglátta azt, hogy ez a szemlélet csak a "pusztulásba vezet". Valójában nem kiírtjuk a rosszat magunk közül, ha azt "egyenrangúan" megtoroljuk, hanem fenntartjuk. De ez megjelenik az irodalomban is, és mint mondottam, a pszichológiai is vizsgálja a témakört és látja a mechanizmusát is, hogy miért jobb út a mérsékelt/moderált válaszreakció, mint egy "teljes retorzió". -
HartgeH3-2.8
addikt
Napot
Én csak annyit szeretnék tudni standard "mobiltelefon kereskedelemből" hogy a szarba lehet ennyi milliárdot csinálni?
-
nyisziati
veterán
Ja. Mostanában egyre inkább divat, hogy egy kellően moderált ontopic beszélgetés után kialakul egy szintén nem problémás offtopic diskurzus, amit így-vagy-úgy leállítanak. Pedig semmi baj nincs vele szerintem.
Így viszont gyakorlatilag a modik megölik a topikot.Pedig miért ne lehetne offtopic beszélgetés? Arra van az off gomb. Sőt, szövegen belül is el lehet különíteni az offtopic szálat, úgyhogy ez abszolút megoldott.
Ráadásul itt teljesen kulturált mederben zajlik a beszélgetés.Szerintem kár kinyírni a topikokat ilyen miatt, ma már nem a régi stílusú agyatlan beszólogatások mennek.
-
Tetsuo
őstag
válasz
philoxenia
üzenetére
Azt már kitárgyaltuk. Alig van infó az ügyről.
-
Vektast
aktív tag
Örülünk, hogy neked jó, de attól még az eredeti témánál maradva az itthoni igazság szolgáltatás egy vicc. Ha eltekintünk attól, a csomó eljárási jogi hibától amit vétenek még akkor is ott van, hogy egy ügyben ítélethirdetéséig lazán eltelik 3-5 év. Személyes tapasztalat: 2014-ben megloptak 45k-val (nem csak engem sok mást is)... feljelentést megtettem, most 2019 végefele vagyunk az ügy még mindig a Siófoki Ítélőtáblán van. Lehet kompasz leszek mire elítélik a bandát.

-
philoxenia
MODERÁTOR
Térjetek vissza a témához!
-
Carasc0
őstag
válasz
hallador
üzenetére
Nincs itt semmiféle elmélet. Most leírtad, hogy te kint külföldön élsz és azt csinálod amihez értesz. Jó neked kint és ennyi. De ettől nem lesz a valóság sem feketébb sem fehérebb. A szerencse dolgot én is leírtam amúgy magamra vonatkoztatva.
Vektast:
Nem minden szar itt csak pont a 2/3-a. Ettől még el lehet lenni ha szeretet vesz körül és képes kompenzálni. Na majdnem így gondolom én is. Képes vagyok kompromisszumokra, nincsenek eszement tárgyi vágyaim. Nem vagyok pénzhajcsár sem. Idegrendszerem többet ér jóval. De gyakorlatilag e téren mindenki vitába száll velem, hogy én totál rosszul gondolom és magamtól vonom el a lehetőségeket. PL. kimehetnék mérnöknek külföldre és akkor havonta cserélgethetem a Note 10-eket meg az iphone-kat. De minek, ha nincs rá szükségem? Na de nem folytatom, mert a lényeg hogy én rosszul gondolom. Nem baj nekem így jó.
-
hallador
addikt
Az más kérdés. Engem nem hat meg. Mintha elvárás lenne hogy aki kimegy azt hypoljuk
Lehet, hogy Te hype-olod, de aki kiment, mert nem tudott megélni, annak nem hype volt. Nekem volt lehetőségem, mert én otthon sem kerestem rosszul, de ha már lehet nem azt szeretném hallgatni a 10000000 polihisztor-t az okosságokról. Én csak ahhoz próbálok érteni amihez szeretnék, de ha már ezt tehetem nyugodtan miért ne tegyem... Sokan nem olyan szerencsések mint én, na nekik magyarázd el az elméleted... -
Vektast
aktív tag
Ez így igaz, ahogyan rendezett családi háttér sem a rendszer érdeme. Főleg há ránézünk a Borkai ügyre és annak keresztény vonulatára.
Amúgy el lehet itthon lenni, ha van normális szakmád és a családokat is egészen jól támogatják, de ehhez az kell, hogy el tudd viselni a folyamatos emberhülyítést, a kizsákmányolást, azt hogy az EÜ az oktatás és a nyugdíjrendszer romokban, a gyenge forint pengő és a giga áfa miatt minden drágább, munkaerőhiány stb, fojtogató adóterhek a vállalkozóknak (azért nem mindegyiknek
) stb... soroljam még?
Nem csoda hogy az érelmesebbje kicsit negatívabba rendszerrel szembe. A többiek meg KSH-n nevelkednek. Nem minden szar itt csak pont a 2/3-a. Ettől még el lehet lenni ha szeretet vesz körül és képes kompenzálni.
-
Carasc0
őstag
Igen, a családi háttér dob a legtöbbet ez tény. Így lehet tényleg szerencsésebb vagyok. De ezzel azért nem vagyok egyedül. Hitel nálunk is van. Nekem is van. De én a jónak is szeretnék hangot adni, nem csak a rossznak. Ebbe nincs semmi rossz.
De az hogy a család széthúzó, részeges faterok vannak, nagyrészt nem a rendszer hibája. -
Vektast
aktív tag
Szerintem teljesen jogosan általánosíthat helyi szinten abból amit tapasztalt. Valszeg ha a jövőbe hasonló dolog történne vele (ne történjen) ugyanúgy fog eljárni a helyi igazságszolgáltatás mint előzőekben, tehát sehogy.
Lehetnek ettől neked még más tapasztalataid máshol. Valszeg te szerencsésebb csillag alakzat alatt születtél, hogy a családod is normális. Mo-n inkább többségbe vannak a széthúzó családok, részeges faterok, hitelek miatt külföldön munkát vállalt gyerekek stb... -
Fryskitt
addikt
Kíváncsi vagyok, ennek mi lesz a büntetési tétele. Szerintem csak haza akarta kísérni, azért fogta, nehogy eltévedjen. Vakkomondor után szabadon.
És ennek nem kellett átjutni a déli kerítésen. Ide született a honpolgár, gondolom. De a nőket verni szabad. Biztos nem szült eleget. Vagy mi. Ugye, bíró urak. -
Carasc0
őstag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Én pont fordítva gondolom! Én jóval többet hallom a rendszer szidását, mint dícséretét. Meglepődnék ha fordítva lenne. Biztosan az is, ha a többség szidja. Elfogadom. Nem kötelező itt élni.
hallador: Ja hogy neked még nagy szám. Az más kérdés. Engem nem hat meg. Mintha elvárás lenne hogy aki kimegy azt hypoljuk. Sok szerencsét neki, kívánom legyen jó élete, de ennyi. Attól még a valóság nem lesz feketébb vagy fehérebb.

Tikakukac: Mit is bánok? Nem tudom, akkor tesom aki egy átlagos panellakó dolgozó személy, hogyan tudta szépen megépítettni a konyhabútort, felújíttatni a lakást. Pénteken jött ki egy fiatal mosógépszerelő hozzánk és szépen elvégezte a munkáját. Mi a probléma?
Oké szakember hiány van, de ismerősökön át keresztül valahogy hozzájuk tudunk jutni. Lehet 20év múlva már nem, de addig igen. Utána lehet én is morcogni fogok
-
hallador
addikt
Rögeszme lett ez a megoldás: "Húzzunk ki innen külföldre, ott sokkal jobb!" Régen még nagy szám volt. Mára uncsi.
Ma is nagy szám, mert aki elment nem megy vissza. Ez gondolom véletlen lehet.
A büszkeség szlogenje lett és kiváló exit. De ezen kívül semmit nem jelent.
Már annak aki elment, vagy neked? Aki elment és nem ment vissza annak elég sokat jelent mert már nem is fog... -
Tikakukac
titán
-
Tikakukac
titán
Naná. Nem húzott el a vérbe még időben innen a cégével együtt. Így amikor jött az egyik brancs, hogy figyelj, kicsi rigó, mától úgy pattogsz, ahogy mi fütyülünk, különben lesznek dolgok, azt mondta, okay, mit lehet tenni. Aztán mikor megjött a másik, nem mondhatta, hogy oda is táncolok, mert ott voltak a tökei a másikéban. Ez az urambátyám rendszer, így tűnik el a versenyszféra és válik minden egy nagy kád f0ssá.
Valóban nem mindig jogos. Csak kicsit az arányokkal van gond, meg a megértésével, hogy ez még mindig egy nagy kád, attól, mert te éppen a tetején van, még bármikor letolhatnak az aljára
Na, de OFF end, meló van. -
Carasc0
őstag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Lehet a barátod nem csinált jól valamit. Ma már sajnos ha az embereknek valami nem tetszik, azért is a rendszert hibáztatják. Ez nem mindig jogos.
Hallador: Pont hogy ő nem fogadja el más véleményét lásd korábbi hózzászólások. Amúgy Pl nekem mér 3 éve nem otthon és nem bántam meg. A büszkeség szlogenje lett és kiváló exit. De ezen kívül semmit nem jelent.
Igazad van, mindenki döntse el neki milyen a valóság. Nekem nem rossz. Másnak rossz. Csak a rosszat előbb reklámozzuk mint a jót. A jót lehurrogják mert hazugságnak tekintik.
-
hallador
addikt
Szerintem adjuk meg a lehetőséget, mindenkinek, hogy legyen véleménye. A nem annyira rossz, még nem lesz jó ebben ugye egyetérthetünk. Aki nem szereti a kleptokráciába oltott ál-keresztény illeberális álomhatalom nem jön be attól még igaza lehet. Lefordítva teljesen hülyének nézik az embereket. Ami van akinek OK, van akinek nem. Pl nekem mér 3 éve nem otthon és nem bántam meg.
Ez elég demagóg szöveg, hogy valaki rosszat tapasztalt az nem vonatkozik csak saját magára. Ez annyit jelent, hogy Te jobban tudsz azonosulni ezzel a helyzettel, ettől a valóság nem lesz fehérebb vagy feketébb.
Nekem nem tetszett a szocializmus kitolása még 30 évvel.
-
Tikakukac
titán
Nem haragszom.
Azért viszont igen, hogy a számba akarsz adni dolgokat. Azokért haragszom. Akkor itt ezt rövidre is zárhatjuk.

Jut eszembe az a barátom, akinek nagyon megfelelt a rendszer. Garnitúra váltás után hirtelen meg nagyon nem lett megfelelő. Az a lényeg, mindig ki lehet magyarázni. Lásd még: nem fogta át a tudata magyarázat
-
Carasc0
őstag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Már ne haragudj, attól még hogy te sok rosszat tapasztaltál, láttál, hallottál, attól még lehet másnak teljesen okés a rendszer. Pl. Nekem. Nem keresek kimagaslóan, de érdekes sok mindenem már megvan. A családunk mindig összefogott, segítettük egymást ahogy most is. Ne reklámozd már hogy az itteni élet egy nagy 0 mert bocs de nem az.
Most nehogy azzal gyere, hogy ha megéltem volna azt amit te, akkor nem így vélekednék... Ez könnyen lehet, viszont esetben a sorsnak köszönhetően te rossz helyre születtél én meg egy számomra elégedettre. De erről sem a rendszer tehet. Lehetne amúgy jobb is ez tény, de ne általánosítsunk.
-
Gondolom te is ismered a sztorit, hogy ilyen esetben mit tett Tomcat? Elnevezte a kutyáját "Omlás"-nak. De teljesen hivatalosan! Ez lett beírva véreb törzskönyvébe. Majd kitette a kapura az "Omlásveszély" táblát és szabadon engedte a kertben. A figyelmeztetés megtörtént. Ha a betörő urak így, akkor ő meg úgy.
-
Mr.Csizmás
titán
jogászból is vannak ilyen zsenik, kb 1-2 hónapja az egyik járművünkkel meghúztuk az autóját, bejelentettük a saját biztosító felé, aztán pár héttel később felháborodva hívott minket, hogy még mindig nem fizetett a biztosító, ezért fizesse ki a cég sk zsebből, aztán nekünk majd kifizeti valamikor a biztosító. persze úgy mutatkozott be, hogy dr. xy jogász, hangsúlyozva.
-
zseko
veterán
válasz
nyisziati
üzenetére
Hát, amikor maga a rendőr mondja, hogy felesleges bevinnie az elkapott kisebbségit, mert az ügyész/bíró (nem tudom melyik) simán kiengedi, az meg kiröhögi, neki meg csak baja, felesleges plusz munkája lesz miatta, valamint ha bemásznak hátulról a szomszéd telekről a portámra, a kutya meg megzargatja, és még engem vonnak felelősségre miatta, mert 'nem tudott a kutyáról' (a kapun lévő tábla nem számít, hiszen nem ott jött be, így 'nem láthatta'), azért sok ember fejében megfordul az ilyen
-
Reggie0
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
Ja, hat a rendorokrol/ugyeszekrol nekem is ez a velemenyem, azert en is megeltem veluk 1-2 sztorit
De udvaroltam bunugyi technikus csajnak is, eleg joban voltunk, meselte mi megy egy helyszinelesnel. Mondjuk az elkovetok orulnek, mert a vegen kevesebbet tudnak a nyakukba varrni.Igy mar vilagos.
-
Tikakukac
titán
Igen, ez a tankönyvi elmélet, ami nem nagyon akar működni. Most jelenleg se pénz, se elvégzett munka, ellenben a sztori után még 2 bolti lopás is belefért, aztán hagytam a sztorit. 140 darab telefonhívásból sem sikerült az illetékes rendőrt elérni munkaidőben. Konkrétan minden nap ment a hívás ütemszerűen válogatott időpontokban. Nuku. Bár egyszer kerülnék olyan pozícióba, ahol ennyire tojhatnék a munkámba

Mindig a Duna masik oldalan vagy, attol fugg honnan nezed.
Való igaz, csak én BME vs Corvinus ellentétről írtam. Gondolom nem kell részleteznem, hogy melyik a jogi csapat és melyik a mérnökös.
-
Reggie0
félisten
válasz
Tikakukac
üzenetére
Nem azt jelenti, hogy neked dolgozik, hanem azt, hogy dolgoztatjak, amig meg nem adja a tartozast. Pl. bortonben nem opcio neki a munka, hanem kotelezo es rogton levonjak belole a tartozast. Igy aki tartozik, annak jobban megeri bejelentett munka mellett leroni a tartozast, mint papiron eltunni es fekete bevetelekbol megelni, csak ne kelljen fizetnie.
UI: Mindig a Duna masik oldalan vagy, attol fugg honnan nezed.
-
Tikakukac
titán
válasz
nyisziati
üzenetére
Ó, az örök klasszikus kategória, aki megmondja, hogy mi megy a zsákfaluban és ha az a legkevésbé is ellenkezik a PC szaktekintélyével, minimum náci. Imádom
A kettő között ugyanis ő nem ismer semmit és nincs semmi.Reggie0: Ha nem a 60 kilómmal kellett volna hordanom a 40 kilós zsákokat és talicskáznom a földet meg verni a betont, hanem ezt a jókötésű szép nagy embert ideadták volna a nyárra, hogy dolgozza le a kárt amit okozott, phej, micsoda ötlet. Ja nem, ez nem logikus. Ehhez a Duna másik oldalára kellett volna járnom, ott tanítják meg az ehhez szükséges ismereteket.
FLD1987: Nagybátyámnak autóbalesete volt kicsi korában. Már akkor kiderült, hogy soha nem fog tudni semmilyen módon részt venni a társadalomban, a korral pedig csak rosszabb lesz és egyre durvább gyógyszereket kell betömni, hogy mentálisan stabil maradjon. Hogy ennek ellenére olykor miket meg nem próbált már állambácsi

-
bazsi83vp
senior tag
Többet szenvedtem a gépészmérnökin, mint a jogon..... Utóbbihoz csak segg kellett és fej -> ergo a jogi énem alapján seggfej vagyok.
Ugye ahogy a 12 féléves osztatlan (középiskolai) tanárképzésre sem a kvázi professzorok jelentkeznek: pedig az 6 év az életükből..... ha épp meg nem csúsznak.
-
Vektast
aktív tag
Pontosan ezt akartam írni. Sajnos itthon a bíróság sok esetbe már eldöntötte a tárgyalás előtt, hogy mi lesz a bünti és azt tűzön vízen végig viszik ha kell az ügyészséggel karöltve. De a tisztelt szaktekintélyek váltig állítják, hogy ilyen nincs
.Amúgy nem egy NAV-os/ közigben dolgozó jogásszal találkoztam már és szinte minden esetben az fogalmazódott meg bennem, hogy ennyi ésszel hogy a francba tudták elvégezni a jogi egyetemet?? Eskü nem értem. Mennyasszonykám a közigben dolgozik HR-esként és a jogi osztály a területe és ne tudjátok meg, hogy ott mekkora a sötétség. Két dolgot nem tudnak igazán: jogszabályt értelmezni és adatlapot kitölteni de az arcuk az hatalmas arra a két betűre a nevük előtt.

-
válasz
Tikakukac
üzenetére
Erről eszembe jutott a bíróság kérése. Felperes én voltam és az alperes a magyar állam volt.
A bíróság azt kérte a felperestől, hogy bizonyítsa be, hogy keresetpótló járadékra és költségpótló járadékra jogosult. Jövedelme a baleset előtti keresetét neki fel nem róható okból nem éri el, életszínvonala kielégítését szolgálja a költségek pótlása.
- Ez azt jelenti, hogy a bíróság azt kérte a felperestől, hogy bizonyítsa be, hogy jövedelme a 6 hetesen bekövetkezett baleset előtti keresetét neki fel nem róható okból nem éri el, életszínvonala kielégítését szolgálja a költségek pótlása. -
nyisziati
veterán
Látom haladunk a középkor felé...
Várom már, amikor többen kiállnak a kézlevágás és a kerékbetörés mellett.
Valamint rég volt már "nem vagyok náci, de rendet kéne már tenni" típusú komment, valaki helyrebillenthetné már az egyensúlyt. -
Macka
veterán
válasz
mike1334
üzenetére
Pont amiatt. Amúgy a mai napig a legjobb munkahelyem volt, szerettem is csinálni, de anyagilag zsákutca. A vicc az egészben, hogy utána egy ideig szakmán kívül dolgoztam, sok pénzért, aztán végül nem úgy alakult az élet, és ismét visszatértem a joghoz közelebb álló útra, ugyancsak állami szervnél, ami megint szarul fizet. Ez van.
-
Tetsuo
őstag
A Tolvajkergetők esete pontosan bizonyítja, hogy a magyar bíróságok nem mindig járnak el megfelelően. Az adott esetben több, az eljárást érintő jogsértést követett el mind a bíró, mind az ügyész.
A Tolvajkergetők csapata számtalan bizonyítékkal (dokumentumok, videófelvételek) rendelkezik, amiből néhányat a videósorozatban is bemutattak.
Később ejtették, illetve enyhítették a Tolvajkergetők ügyét, viszont a volt bíró és az ügyész ellen jelenleg is folyik eljárás. -
Tikakukac
titán
Erre szoktam volt mondani: nagyon-nagyon hálás lehetsz akkor a világnak.
Nekem már első osztályos koromban odarakták a bicskát a torkomhoz, hogy ha nem adom oda az uzsonnámat, akkor megdöglök. Ez talán kevésbé homályos, elég konkrét és lényegre törő. Hadd ne fejtsem ki, ennek mi lett a kifutása, mert a mai napig röhögök rajta
-
Macka
veterán
válasz
Tikakukac
üzenetére
A rendszer olyan amilyen, semmi nem tökéletes.
Én 14 éve dolgozom jogászként, napi szinten vagyok kapcsolatban bírósággal/ügyészséggel/egyéb nyomozóhatóságokkal, de olyan dolgokkal, amit itt egyesek homályosan körbeírogatnak, szerencsére nem találkoztam.Nekem az egyetlen problémám a rendszerrel - és ezzel vissza is érünk a témaindító cikkhez - az, hogy évek, amíg egy ilyen ügyben jogerős ítélet születik. Konkrétan tudok olyan szintén pécsi illetékességű ügyről, ami 2015-ben kezdődött (nyilván az információgyűjtés jóval korábban indult) egy rajtaütéssel, és még mindig nincsen benne elsőfokú ítélet sem. Szintén költségvetési csalás, több milliárdos értékben. Pletykák persze vannak, hogy egy közismert politikus áll a háttérben, akihez nem jutottak el, és egyéb blablabla...
-
Tikakukac
titán
válasz
mike1334
üzenetére
Mármint mit? Hogy szar a rendszer? Nem kell bizonyítani. Én láttam az olaszliszkai lincselésről képeket, szerencsére vagy sem drága szülőföldem bőven megajándékozott ilyesmivel, jó helyre kell születni, ugye.
Az eredményeket és a kifutását a sztorimat szerintem magad is ismered. De muter kicsit jobban benne van, ő ismeri azokat a történeteket, amik nem kerülnek ki a netre és a TV-be.
Azt bizonyítsd be, hogy ezek nem léteznek. Majd utána hajtom le a fejemet, addig pedig hadd mutassam a középső ujjamat a rendszer felé
-
mike1334
veterán
Megszoktam :)
Az itteni jogász topikból is ezért koptak ki a jogászok. Jött a sok megmondóember, akinek jobban hittek, mint annak, akinek ez a szakmája...
Meg mert ingyen nem jogászkodunk![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tikakukac
Erre már nem is mondok semmit, ha így gondolod, akkor sok sikert, van olyan bíróság, ahol nem kötelező a jogi képviselet, menj bizonyíts... -
Tikakukac
titán
válasz
mike1334
üzenetére
Mint nálunk a burkoló. 30 éve az, nagyon szép papírjai is vannak. Ettől még én különbül fel tudtam volna rakni a csempéket. Tanulság: na, ezt én is keresem.
Macka: Nagyjából igen, korrekt. Van videód, van bizonyítékod egy garmada, de mivel aki ezekkel rendelkezik bizonyos körökben nem kívánatos, így az egész sz@rt sem ér, sőt. Ez egy tűpontos rajza a magyarországi igazságszolgáltatás működésének

-
valakky
aktív tag
A jogszolgáltatás önmagában sosem jelentett igazságszolgáltatást...
-
Vektast
aktív tag
Az látszik, hogy tanultál valamennyi jogot és tisztába vagy az ártatlanság vélelmével, de fogalmad sincs arról, hogy hogy is működik idehaza az igazságszolgáltatás a bíróságokon. Javaslom nézd meg a Tolvajkergetők utolsó kb. 10 részét YT-on. Kívánom hogy sose keljen az igazadat bizonyítani egy bíró előtt idehaza.
-
zseko
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
- 'a Samsung az általa forgalomba hozott termékekre 12 hónap teljes körű kötelező jótállást (alapjótállás) és további 12 hónap kiterjesztett Samsung jótállást biztosít.'
A kiterjesztett jótállás már nem vonatkozik a tartozékokra és a beépített aksira, és ha jól emlékszem, egy szimpla készülék regisztráció kellett hozzá a mysamsung oldalon.
- 'az alapjótállási időn és a kiterjesztett Samsung jótállási időn felül vállalt kiegészítő jótállás kizárólag akkor érvényes, ha azt a fogyasztó ellenérték fejében megvásárolja.'
Ez a harmadik év, én is vettem az S4-hez anno, a mostanihoz elfelejtettem.
-
Macka
veterán
válasz
mike1334
üzenetére
Ezt nem lehet jól csinálni. Egy ideig megy a buli, dől a lé, aztán kattan a bilincs. Hogy miért? Mert ekkora volumenű dolgot 1 ember nem tud véghezvinni, ahol pedig több szereplős a játék, ott előbb-utóbb kiderül valami.
Ráadásul a NAV sem hülye, ekkora összegű adóvisszaigénylés esetén minden egyes számlát a végletekig megvizsgálnak. -
mike1334
veterán
Huuu, hát annyian írtatok, annyi érvet, hogy teljesen felülírjátok bennem, amit az egyetemen tanultam, meg azóta gyakorlatban tapasztaltam a jogról...Ja nem, de csak nyugodtan, szabad ország :)
(Amikor "érzéssel" kezdenek jogászkodni, meg józan paraszti ésszel, azt fáj nézni. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy tökéletes a rendszer, de erről nem a jogalkalmazók tehetnek, rajtuk számonkérni, több, mint furcsa).
Részemről befejeztem, mindenki azt gondol, amit akar, aztán a bíróság majd eldönti (amin majd jókat lehet morogni, hogy "de hülyék, én jobban csinálnám...)" -
Macka
veterán
Nagyon sokan tévúton jártok itt a gondolataitokkal, nulla jogi ismerettel.
Nettó hülyeség, hogy többet kapnának, mint az emerölésért. Leginkább, mert az emberölés életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény, senki nem fog kapni szándékos emberölésért csak 10 évet. Az, hogy ha valaki gondatlanul öl, már teljesen más történet.
Jelen esetben a max kiszabható büntetés 20 év, középértékből indulnak ki, arra jönnek a súlyosító körülmények, illetve enyhítőként fogják figyelembe venni a tőlük lefoglalt dolgok értékét, mellyel az államnak okozott kár részben megtérül.
A 4 milliárd, amiről a cikk szól pedig, közel sem jelenti azt, hogy forintosítva ennyi maradt a zsebükben, ez csupán az adóhiány összege. -
-
Golyobis
tag
Szerintem itt inkább arról van szó, hogy bizonyos gazdag és nagystílű bűnözőknek mindenféle kiskapuk állnak a rendelkezésére, és a rosszhiszeműek kedvezményezett/enyhített büntetést kapnak.
Ez nem is meglepő, hiszen az ilyen embereknek van lehetősége (pénze, verőembere, ügyvédje) ráhatást gyakorolni a törvénykezésre/szabályozásra, nem pedig a kisembernek.
Ez így van már a római kor óta legalább. De lehet hogy ősidőktől.
Az hogy 30 oldalas a bírósági tanulmány, meg hogy a professzor azt mondta szerintem gyenge érv a következetesség ellen.
-
h1mpi
félisten
de jó látni az ilyet, jól indult a napom
ja és aki az államtól lop, az nagyobb büntetést fog kapni, mintha embert őlt volna... -
Tikakukac
titán
Ez nem így működik.
Tudom, hogy nem így működik, hát tapasztalom kicsi korom óta.
"Kívülről" biztosan teljesen igazságtalan, de hidd el, hogy muszáj tényeken alapulnia, különben azon kapod magad, hogy a semmiért Te is kapsz 20 évet, mert valaki szerint így "igazságos".
4 kameraszögből, FHD minőségben készült videó, ahogy fényes nappal laptopot lop valaki az úgy elég tényeken alapul?
Ilyenek ezek a semmik, na. Ilyen semmiből van 4 eset, egyik esetben 600k körüli volt az érték, nem csak 250k amire azt mondta a rendőrbácsi, hogy áh, hát most ezzel mit csináljanak ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nincs objektív igazság, a fogalom maga feltételezi, hogy egy adott személy szempontjából az, a másikéból nem.
Blablablablablaaa, megint jogfinkedés és magyarázása, hogy mi miért f0s és mellőzi a józan paraszt ész nevű dolgot. Igen. Neki kell a pénz nyerőgépre és egyébként alkesz, erre már jött is a megfelelő paragrafus és nincs itt semmi látnivaló, ezzel nem lehet mit tenni. Te meg a beledet dolgozd ki, légy sík ideg és kéregess kölcsön, mert rajtad viszont, hajaj, rajtad be fogják vasalni, mint a huzat. A felnőtté válás során ha valamit tényleg belém véstek: ha gondod van, oldd meg magad. Mert csak magad vagy. És milyen igaz. Nincs a nevén semmi, nem dolgozik és megáll a tudomány? Az összeg egy csekély részét fektesd gorillákba, veresd ki belőle a teljes összeget és kész is. Ez a szerelő megoldása a gyertya gondodra a kocsidban.
Na, de nagyon off, kár ezen vitatkozni, nem célom senkit meggyőzni. Ebben a jogszabályi környezetben ez így működik, a bíróság sem tehet mást.
Ez itt tényleg így működik. Sehogy. De cserébe lehet tartani a mancsokat a semmiért mindenkinek. Az ügyben a csúcs tényleg az volt, hogy nagyjából erőt sem fektettünk bele és a palinak éppen csak a székletének az állagát nem tudtuk meg 72 órán belül, miután azt mondták a zsaruk, áh, ez tutira bukta. Ami dettó kamu volt, mert ismerték amúgy nagyon is, csak...
Csórinak a napját tudtam, merre jár, mit csinál, egyszer egy csaj felhívott, hogy látta a palit, éppen evett zsemlét májkrémmel a többi cimbivel és láthatóan nem menekül
Mondtam köszi és a sírva röhögtem az utcán, hogy az ég áldja meg, tényleg mekkora marha putriba rakott engem az ég, hogy ha én egy csokit ellopnék 2 óra múlva már a fejemmel szántanák a betont.De tényleg OFF vége, mára elég is.
-
Tetsuo
őstag
Összekevered a dolgokat.
Attól, hogy mi nem ismerjük, még egyféle igazság van. Ha nincs bizonyíték, illetve nem vagyunk biztosak az elkövetésben stb. az nem azt jelenti, hogy sokféle igazság van, hanem éppen azt, hogy nem ismerjük azt az egyet.
A jogrendszer humanizmusa egy szükséges rossz, hiszen nem csak teljesen felderített ügyek léteznek, hanem sok olyan, ahol nincs biztosan megállapítva több részlet, akár nagyon fontos részletek sőt, van hogy téved a nyomozó, a nyomrögzítő stb.
Kiderült már, hogy ártatlanul is végeztek ki elítéltet, mert hibás volt a nyomozás és/vagy a jogalkalmazás.
De ettől még egyetlen igazság létezik, az a tévedésktől sem változik meg épp ellenkezőleg: arra mutat rá, az emberek nem mindig találják meg azt.
"Ha nem szándékosan", akkor az is az igazságnak a része, csak nehezebb kideríteni. Ez nem azt jelenti, hogy más-más nézőpont más igazságokat szül, hanem azt, hogy az egyetlen igazságot bizonyos esetekben nehéz vagy éppenséggel lehetetlen kideríteni, de attól még az az egy, abszolút igazság létezik.A fenti esetek egyébként nem tévedéskről szólnak (pl. Mercedeses Molnár Ricsi ügye), hanem visszaélésekről, korrupcióról, gazság-szolgáltatásról. Én pedig politikai/ideológiai elfajulásra céloztam. A liberalizmus tévedéseit/hibáit most nem ragoznám, ha nem muszáj.
A talio-elvnél igazságosabb rendszer nem létezik - ez tény, viszont az ember ezt csak nyilvánvaló, tutibiztos esetekben alkalmazhatná, a legtöbb eset viszont nem ilyen.
Ezért egyfajta kompromisszumként lett bevezetve a mérsékeltebb büntetés. Pl. ha egy gyilkost nem végzünk ki, hanem "csak" leültetjük 20 évre, akkor sérül az igazságosság, mert ahelyett, hogy pontosan azt kapná, amit elkövetett valami mást kap, ami ráadásul egyre jobb ellátást jelent (sok becsületes embernek jól jönne a hasonló komfort), illetve némi eséllyel benne van, hogy ártatlan és ezért nem lenne jó kivégezni, ekkor viszont a 20 év sem igazságos vele szemben. Tehát egyfajta köztes rossz.
A "humánum" és a szabadelvűség odáig fajul(t), hogy a bűnösnek különb jogai vannak, mint áldozatának. A liberális jogvédők jobban védik az elkövetőt, mint aki tőle szenvedett.
Eleinte hihető volt egy túlkompenzáció, mint pl. a rasszizmus elleni fellépés során előbb hisznek ma már egy fekete bűnözőnek, mint egy fehér, keresztény rendőrnek, aki fellépett ellene, de ennél többről van szó. Az ideológia hazsnosságát védve gázolnak át akár az adott ideológia elvein is. (Lásd, többek között a liberalizmus kettős mércéit.)
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1185G7 32GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3851
- ÚJ MacBook Pro 14" M4 PRO 24GB 512GB Space Black
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

történelmi is... ideértek...

Na, de OFF end, meló van.