- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házi erősítő építése
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- ASUS notebook topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
wsanyi
aktív tag
válasz
#36531588 #808 üzenetére
Ez jó táblázat és összehasonlítás. Gyakorlatilag a leggyorsabb DDR4-ek drágábbak, mint akár egy közepesen jó DDR5 6000-es RAM. Akinek munkára kell, az úgyis be fog invesztálni, mert neki számít az idő. Ha még jobban számít, akkor meg HEDT-t vesz, bár a 16 mag elvileg már annak számít, csak lehozták a consumerbe.
Ahogy nézem, az alaplapok se sokkal drágábbak, mint intelhez, cserébe új a platform. Aki pedig munkára használja, az nem akar telepítgetni, fogja, és 1,5 év múlva cseréli a 7950X-et 8950X-re, vagy ami a csúcs lesz stb, mert neki az idő a lényeg. Addigra már rég kitermelte az árát a platform. És így mehet tovább egészen az utolsó processzorig, ami még elérhető lesz a lapban. PCI-E 5.0 pedig a jövőt állóság miatt lehet fontos neki. Valószínűleg majd kevesebb lane-t fognak használni az eszközök, így többet lehet majd felfázni a rendszerre.Ha játékra használja valaki, annak pedig úgyis elég AMD-ből a B-s lapok valamelyike, tehát az intel Z-s lapjainál úgyis jobban jár... Ott a CPU és memória tuning is megengedett, ellentétben az intellel...
-
törölt tag
-
-KP-
addikt
Szóval azért vegyek egy túlárazott lapot, meg egy túlárazott procit, mert hátha bele tudok tenni majd valamit 2-3 év múlva? Ekkora AMD fanboy azért nem vagyok. Az AM5 lapok felára ráadásul akkora, hogy pár év múlva ha kicsit hozzáteszel az összeghez majdnem megvehetsz egy új lapot kb.
-
vudus
újonc
-
wsanyi
aktív tag
Intelre meg amúgy sem éri meg váltani a 2 gent támogató lapjai miatt. Így inkább AM5. Lehet, hogy 100-150-200 USD-vek drágább az alaplap, de 2025+-ig lesz rájuk support. LGA1700 már EOL, de ha nem is, akkor ebből is v2 várható, mint 1151-ből, hogy csakazért se menjen benne a régebbi processzor.
Amúgy mi ez az új Pentium Gold 1 P maggal és 4 E maggal? :-O Az i3 meg marad 4/8 P core. Na igen, ha hozzácsapnak 2-4 E Core-t, már nem is vesznek i 5-öt sem kb. :-D
Szép estét mindenkinek! ;-)
Minden jót! ;-)
-
-KP-
addikt
Nézd már végig azt vrm a tesztet rendesen. Jóval relevánsabb a 12600k/12700k eredménye, mert a 13600k kb. azzal van egálba fogyasztásban. No power limit mellett 70 fokos vrm mellett viszi a 12700k-t, és 61 fokos vrm mellett a 12600k-t. Elbírja a 12900k-t is, ugyan már jóval magasabb vrm mellett, de az még a normál működési tartományba esik. Ettől független igen, én sem párosítanék egy ilyen laphoz egy 12900k-t, de működne vele. A 12700/13600 szintje viszont sima liba.
Újonnan legolcsóbban 165k-ért látok 5800X3D-t, 155k-ért meg 13600kf-et. Aki új konfigot vesz, annak kb. egál lesz a kettő, mert egy B550-es lap se 20 ezer forint. Aki már rendelkezik AM4-es lappal, annak nyilván érdemesebb lehet az 5800X3D.
-
VirsLee
őstag
Ha arra gondolsz, hogy most 65k az a lap, ami a linkelt tesztben 102 fokos VRM mellett a legmagasabb értéket hozta egy olyan procival, aminek a K-s változata is 30W-tal kevesebbet eszik, mint egy 13600k
Igazad van abban, hogy magasabb a DDR-ös AM5 platform költsége, mint a DDR4-es 1700-nak. Ellenben a DDR4-es AM4 platform költsége olcsóbb, mint a DDR4-es 1700-nak
Szóval - szigorúan játék célú felhasználást nézve - drágább az a DDR4-es 1700-on összehozni az 5800X3D teljesítményét. Ez most a legjobb ár/érték arányú nagy teljesítményű gamer proci. A piac is ezt jelzi. Tudom, hogy nem reprezentatív, de azért jelzésértékű. Több 5800X3D-t adtak el, mint összesen 1700-es vagy AM5-ös procit. Egyszerűen most még nem érdemes váltani arról a platformról, ha már rendelkezel egy használható AM4-es lappal. -
ScrapUnit
aktív tag
válasz
Sontir Fel #782 üzenetére
Érdemes-e lecserélni a 3950X-et 5800X3D-re, ha csakis kizárólag játékra van használva stream nélkül?
-
-KP-
addikt
Pedig de.
Mondjuk ja, inkább 60k az az 50k. De ettől még igaz, amit írtam.
-
VirsLee
őstag
Nem tudom, hogy láttál-e teszteket, de nem fogsz kihajtani egy 13600k-t egy 50k-s B660-as lapban. Totál esélytelen a dolog. 70-80k körül indulnak azok a lapok, ahol már használható a VRM. A 13600k majdnem 100W-tal többet benyal, mint a 12600k.
Amíg a 13600k árában meg tudod venni az 5800X3D-t, ami DDR4 alapon hozza azt a sebességet játékban, amit a 13600k, addig nem fognak az emberek rohanni se raptor lake, se zen4 magos procikért. Ez látszik is az eladásokon.
-
Sundesz
addikt
Alaplap fronton rohadt nagy drágulás van még AM4 fronton is. Nehéz eset ez az AMD-nek, mert nem rossz a Zen 3 még most sem és vegzálja az AM5 platformot olcsóbban. Intel jól tette a kettős memóriatámogatást. Egy 50 USD-t csökkenteni kellene az Zen 4 árakon meg egyel lejebb hozni a kategóriákat (a sima 65W TDP- 7700 már feltűnt kiszivárgott teszten).
-
-KP-
addikt
Ez így nem teljesen igaz. Lehet hogy a processzorok többé vagy kevésbé fej-fej mellett vannak, de AMD oldalon a platform költsége hatalmas. Egy 13600K-t beletehetsz egy 50 ezres MSI B660-as lapba is DDR4-es ramok mellett és gyönyörűen fog hasítani. Pár % lesz lassabb csak, mint ddr5 mellett. Miközben egy 7600X esetén még egy B650-es lap is 100k körül kezdődik, és csak ddr5 ram mehet mellé. Szóval lehet hogy a procik többé vagy kevésbé fej-fej mellett vannak, de a platform összköltsége borzalmas a Zen4 esetén a Raptor Lake-hez viszonyítva. Kb. 100 ezerrel többet kell otthagyni ugyanazért a teljesítményért AMD oldalon. Ráadásul szerintem ha pl. a 7600X-et viszonyítom a 13600k-hoz, egyik sima 6mag 12 szál, másik proci meg 14mag 20 szál. Sokkal időtállóbb a 13600k, szóval a jövőre nézve jócskán van benne tartalék. De az AMD számára a másik probléma megint a budget kategória lesz. Január után valamikor fog jönni a 12400/12500 6P mag 4E maggal. Ezek viszont annak ellenére, hogy Alder Lake Golden Cove P magokkal fognak jönni, ha jól eltalálják az árazást népproci lehet belőle,mert 12400F áron kapunk majd egy lockolt 12600k-t gyakorlatilag. Az AMD-nek pedig válaszolnia kell majd, vagy megint kompletten az Intelé lesz a budget szegmens, ahogy övé a jóárasított 10400 óta.
Az AMD-nél igencsak szükség lenne értelmes árú alaplapokra és némi árcsökkenésre. Illetve jó árú non X-es modellekre.
-
Joshi
titán
A tesztalanyok egy 6 és egy 12 magos Ryzen, az előző generációból meg odateszik a 8 magosat. What? Azért egy 5900X-et illett volna mellé rakni nem?
-
zazenke
őstag
és alaplap lett volna olcsóbb is de azok annyira szegényes felszereltségűek hogy az optikai hagkimenetet is lehagyják róluk és vagy ddr 4 esek. Bár ez csak az én heppem hogy ddr5 kell mert tudom hogy nem gyorsabbak ma még a drr4 től. viszont az nem biztos hogy 2 év múlva nem lesznek alacsonyabb késleltetésű ddr5-ök és akkor csak memóriát kell cserélni
-
-
VirsLee
őstag
Az lenne fura, ha nem előzné meg több helyen +8 maggal
12600k-nál 90W-tal többet eszik. Én még mindig nem értem az Intelt, hogy miért kell E-core-t tenni egy i5-be, ha a végén a 360mm-es vízhűtés mellett 100 fokon throttlingol. Ryzen 5-ből is egy értelmetlen fűtőtest lett. -
zazenke
őstag
az i5- 13600k a legtöbb helyen megelőzi a 7600x et. Gyakorlatilag még a korábban hátrányban lévő egyszálas teljesítmény hátrányát is ledolgozta az intel . A 12600k még elmaradt egyszálasban. Ez egy elég részletes teszt ahol nem csak játék módot hanem normál irodai használatot is letesztelik . [link] . És a legfurcsább az hogy youtube összehasonító videók alapján hiába eszik többet a 13600k mégsem melegszik jobban sőt sokszor még alacsonyabb hőfokkal dolgozik mint a ryzen. A hullámvasút kupakja ellenéri is.
-
törölt tag
Köszönöm kérdésed, igen, annullálja. Azt is megkérdezhetted volna, hol az a 9,6%.
És én is kérdezek, 40 dollár különbségről beszélsz, mert annyi az msrp különbség. Boltokban nem ez látszik. A kérdés, miért azzal a különbséggel számolsz, miért nem a tényleges, fizetendő boltbeli különbséggel?
-
Sundesz
addikt
válasz
#36531588 #770 üzenetére
Ha el van engedve a powerlimit, esetleg OC is van akkor néha tényleg a 7950X előtt van, igaz 150W-al nagyobb fogyasztás mellett. Kérdem én, ha munkára kell a gép és több órán keresztül 150W-al többet fogyaszt az Intel rendszer, az annullálja-e a 40 dollár különbséget?
-
Fücsök007
őstag
válasz
Robitrix #772 üzenetére
Ez jelenleg így van, de ha nem lenne új hardver (proci/APU) meg sem próbálnák az algoritmusokat még jobban párhuzamosítani ahol lehet. Továbbá valószínűleg az új effektekhez fogják az erősforrások többségét felhasználni, az algoritmus döntő része nem fog igényelni 8 magnál többet még sok évig. Nem tudom mikor érjük el az ésszerűség határát, de természetesen el fog jönni az is. Ebben az évtizedben már az átlag konzol/PC-be lesz elég mag hozzá, az biztos.
-
Robitrix
senior tag
válasz
Fücsök007 #725 üzenetére
elvben ez igen jól hangzik, de a valóság az, hogy kuvára nehéz olyan játékot írni, ami túlságosan kihasználja a rendelkezésre álló proci magokat és szálakat. Egy játék program algoritmusa nem szabadon párhuzamosítható programszálakra. Igen erős ok-okozati összefüggés van a párhuzamosan futó ágak közt. A legtöbb játékban bőven elég egyszerre 4-6 ritkábban 8 párhuzamos programágat futatni. Egyszerüen logikailag nem lehet tovább szétszálazni a folyamatokat. Így hiába van ott a hardverekben egyre inkább az átlagosan egyre több mag és szál nem igen van játék program, ami ki is tudja használni. Ezért is rekedtek meg az utobbi 2-3 évben a játékprogramok a 4-6 ritkább esetben a 8 magnál vagy szálnál. vagyis nem mostanában lesz az, hogy 32 szálas játékokat fognak írni. Tovább rontja a helyzetet, hogy egy játékprogram algoritmusában rengeteg a véletlen esemény. Egészen más kategória mondjuk egy renderelő program. Ahol X magon ugyan azt a algoritmust kell futtatni csak eltérő adatokkal. De pont ilyen egy tömörítő program vagy titkositó stb. Ahol ugyan azt végzem akárhány párhuzamos programágon eltérő adatokkal. Ott ki lehet használni akár a 128 vagy 256 cpu szálat is. A játék program nem ilyen. Egy mondjuk alapvetően 4 magra irt játék nem fog 32 szálon futni csak azért, mert van a hardverben mondjuk 16 mag és 32 szál...
-
Robitrix
senior tag
Játékra nagyjából tényleg elég a 6/12-es proci is. Viszont ha elkezdesz mókolni még játék mellett egyéb programokat, mint mondjuk beszélgetsz valami külső programon közben a csapat társakkal(TS, Discord stb.) plust mondjuk játék közben neki állsz menteni videóba a játék menetet esetleg videó streamet feltölteni a netre játék közben akkor már kevés lehet a 6/12 egy erősebb játék mellett. Vagyis az erőforrás igény erásen függ attól, hogy mennyi mag és szálra van szükség párhuzamosan a játék futása mellett. Persze az számít, hogy milyen erős a 6/12-es proci van jelentős különbség egy Ryzen R5 1600X szálankénti teljesítménye és egy R5 7600X teljesítménye közt. 3 generáció és jó pár év azért rátesz a teljesítményre. De egy játék mellett ha relative friss egy 6/12-es proci és nem futatt párhuzamosan különösebb dolgokat az ember akkor elég egy 6/12-es proci is. Nagyjából a mai napig is 1-2 játékot ismerünk ami bele kóstol az egy időben párhuzamosan 10 programszál használatába. Ilyen például a CP 2077, de az is csak akkor, amikor már minden csutkára van tólva a grafikán. DLSS, RT, 4K ultra stb. Gyengébb beállítások esetében van ahol csak 6 szálat használ vagy 8-at maximum. Illetve az utobbi 1.2 évben jelent meg néhány játék még, ami szintén benyal extrém esetben akár 10 programszálba is CPU tekintetében. De ez olyan ritka dolog, hogy akár egy kézen is meg lehetne számolni azokat a játékokat. Amúgy nekem egy R5 3600 van a 3 éves gépemben. Elkezdtem gondolkodni rajta, hogy esetleg átcserélem a procit csak egy 5600X-re Most már azért nem olyan drága. Aztán megnéztem a teszteken, hogy ha marad a mostani egyéb hardver a gépen, akkor magában a CPU csere csak átlagosan 2-3 FPS pluszt hozna az általam játszott játékokban. A bolt az lett volna a dologban, hogy képes lettem volna csak a procit egyéb költségek nélkül jobbra cserélni. Ha mindent átcserélek (alaplap, memória, videókártya) az már nem annyi, mint mondjuk a CPU 90 ezres költsége kb.) Viszont elengedtem egyenlőre a dolgot, mert 2-3 átlagos FPS nővekedés messze nem ér meg 90 ezret. Egy 7600X önmagában teljesítményben hozna kb. további 2-3 FPS növekedést kb. Már amennyiben bele menne a ZEN 4-es proci a mostani hardverembe...
-
Robitrix
senior tag
válasz
#36531588 #712 üzenetére
Ennyire azért nem egyértelmű a dolog.
egy 13900K ára 660 dollár
egy 7950X ára 699 dollár
úgye két 32 szálas prociról van szó.
össz teljesítményben viszont az AMD proci úgy 9,6%-kal nagyobb teljesítményt nyújt.
Viszont ilyen szintű procit nem annyira hobbiból vesz az ember, hanem valami erősen proci teljesítményt igénylő jellemzően valami grafikai feladat kiszolgálására. Renderlés, videó kódolás stb. Ezen programok meg igyekeznek maximálisan kihasználni a magokat és szálakat. Értelmes ember nem vesz otthonra 32 szálas procit azért, hogy 4-6-8 programágat futattó játékra vagy hasonló dologra használja, mert értelmetlen pénz kidobás. Ilyesmire egy 6/12 vagy 8/16 vagy esetleg ha intelben gondolkodik az ember esetleg 20 szálas hibrid procit vesz az ember.(bár ez utobbi már soha nem kihasznált teljesítmény lesz. Ma minden játékot és egyéb szokásos feladatot könnyedén kiszolgál egy 8/16-os proci. Még akkor is ha a játék mellett valaki mondjuk stremeli a játékot és közben beszélget valami kommunikációs programban. Már egy 12/24 szálas proci is alapvetően pénz kidobás otthonra a nem kihasznált teljesítmény miatt. Vagyis ha nem használja valami speciálisan procit kihasználó dologra az ember egy amd 3900X/5900X vagy 7900X is felesleges otthonra. Egy 4-6-8 programágat egyszerre használó program nem lesz attól gyorsabb ha 24 vagy 32 szálas procit teszek alá. Vagyis ha dolgozom a procival a kb. 30 dollár ár nem fog semmit jelenteni, de a kb. 10% teljesítmény többlet már számíthat az AMD mellett... -
VirsLee
őstag
Pont ugyanez szerepelt az általam csatolt képen. Until 2020. Nem 2020-ban.
2016 szeptemberében az AM4 elrajtolt méghozzá processzorral együtt. Egyszer se mondtam, hogy zen procival.
Én se örülök annak, hogy így elkefélték az AM5-öt, főleg annak fényében, hogy egy 13600k milyen teljesítményt nyújt
Ennek ellenére én elégedett vagy az AM4 által nyújtott élettartammal/szolgáltatással és úgy tekintem, hogy ami oda 2020 elejétől érkezett az egy 2016-ban nem tervezett, nem látható dolog volt.
-
hokuszpk
nagyúr
igen, azok a Ryzennel jelentek meg.
mondjuk annak nemneztem utana, a buldozer (?) alapu am4 procikhoz volt-e kulon chipset. Ha azok is olyanok, mint a Ryzen, akkor elmeletileg akar mehetnek chipset nelkul is, hiszen memoriavezerlo, pci-e vezerlo, sata es usb vezerlo is van a prociban. -
-KP-
addikt
Sokat ér a foglalat proci nélkül.
Egyébként is végig a processzorokról beszéltem. Emlékeim szerint még 2017 márciusában is alig lehetett kapni valamit, a Zen launch pedig március 5 volt.
Ezt még beteszem:
https://overclock3d.net/news/cpu_mainboard/amd_reaffirms_commitment_to_am4_socket_until_2020/1
Nemcsak hogy 2020-ra ígérték a támogatást, de ezt még többször újra el is hintették. Ez konkrétan egy 2018-as cikk.
-
hokuszpk
nagyúr
a Zen valoban 2017 marciusaban indult, de a foglalat picit elobb pont azokkal a regi architecturas procikkal, amit aztan bealdoztak az ujabbak kedveert.
-
VirsLee
őstag
Vegyük sorra:
- Te vagy eltájolva, az AM4 2016 szeptemberében indult
- Belinkeltem az AMD hivatalos vállalását miszerint 2017/2018/2019-ben támogatja az AM4-et
- Nem vagyok fanboy, mindig ár/érték alapján vásárolok. Pl. tavaly novemberben B550 Tomahawk 37k 3 év garival emag-on. Biztos vagyok benne, hogy Te találtál volna jobb ajánlatot, legközelebb mielőtt vásárolok rá fogok kérdezni nálad
- "agyon ajnározott asusod" - ne írj már ilyen hülyeségeket, jelenleg egy asus alkatrész sincs a gépemben, azért ezt hoztam példának, mert Te ezt használod
- ne fájjon már neked, hogy 100k egy B650, legjobban az AMD fog szívni vele hisz senki nem lesz olyan hülye, hogy megvegye tőlük azt a szart. Írtam is feljebb adatokat neked, hogy a kutya nem kíváncsi az AM5-re. Elbaszták ezt a startot rendesen. Szerintem pár hónapon belül itt lesznek a 200 dolláros 6/12-es procik, de azok se fogják ezt visszahozni a drága lapok és ram-ok miatt
- fun fact: van intel részvényem (AMD nincs), nekem, mint szerinted amd fanboy-nak -
-KP-
addikt
Nem csak a lapok árazása pofátlan, a prociké is. Az új cucc folyamatosan drágul. Korábban az új cucc mindig a régi helyére jött, hasonló áron, most amennyivel gyorsabb, annyival drágább. Korábban a 12400/12100 adott egy nagy maflást az AMD-nek, azt hiszem a következő nagy maflás a sima 13400 megjelenése lesz, Raptor IPC, 6 P mag 4 E mag. Gyakorlatilag egy felturbózott 12600 lesz. Ráadásul sokkal olcsóbb lesz a lap alá, és a sokkal olcsóbb DDR4 is működik vele. A 13600 pedig már most jobb vétel, mint egy 7600, és ugyanez igaz rá is, de szerintem az igazi népproci a 13400 lesz. Kellene már most az 5600 non X, némi árcsökkenéssel egyetemben az AMD részéről. Illetve kellene értelmesebb árú alaplap is.
-
-KP-
addikt
1 évvel el vagy tájolva. Milyen 2016 Q3??? A Zen1 2017 márciusában jelent meg. Legalább az alapvető dátumoknak néznél utána.... Innen kell számolni a 4 évet. Belinkeltem fentebb egy cikket az AMD-től, ami szépen mutatja a cég hozzáállását. Mi kell még neked? Mindegy, én vagyok a hülye eleve, hogy leállok egy fanboy-al vitázni. []xygen és Fücsök is képes volt felfogni mi a szitu és hoztak 2 tökéletes példát.
Egyébként az AMD-vel szembemenve az Asrock hozott olyan béta biost egyes lapjaira, amivel ment a Zen3 a régebbi lapokon, de az AMD eltávolíttatta. Ez pedig még bőven azelőtt volt, hogy az AMD engedélyezte volna széleskörben a Zen3 supportot az első genes chipsetekre. Az első pillanatban, amikor pár százalékkal övék volt a legjobb cucc,átmentek Intelbe... Azok akik megették a bullshit dumát, miért nem működik a Zen3 a régebbi lapokon, legalább ekkor rájöhettek volna, hogy meg lettek vezetve. De ami egyszer a netre felkerül ugye.... Illetve még az MSI egyes lapjaira elérhető volt olyan bios, ami engedélyezte a Zen3-at, szintén még az AMD engedélye előtt, és még a Gigabyte-nál is volt szó róla. Az agyon ajnározott Asusod az utolsók között volt és amíg nem volt hivatalos AMD engedély/parancs, addig a fülük botját nem mozdították.
Az pedig, hogy kikerültek az Athlon/Phenom architektúrára épülő 2 utas fostalicska modellek a supportból, szerintem nem egy hatalmas érvágás.
Közben mindezek után pedig elérkeztünk a 100 ezres B650-es lapok korszakába. Fantasztikus.
-
Yutani
nagyúr
Biztos jól kikutatta az AMD, hogy mennyire érdemes vegyes memória támogatást megoldani, és az eredmény az lett, hogy nem érdemes.
De lehet technikai akadálya is. Az Intel megcsinálta a vegyes támogatást a Skylake/Kaby Lake processzoroknál (DDR3/DDR4), most megcsinálta az ADL/RPLprociknál is, de ezek monolitikus processzorok. Lehet, hogy a chipletes felépítés annyira rá van optimalizálva az alkamazott memória típusra, hogy körülményes lenne egyszerre kétféle memória alrendszert támogatni egy processzoron belül.
-
VirsLee
őstag
Attól, hogy ez a névkonvenció, attól még készülhetett volna úgy a socket, hogy kompatiblis két különböző memóriával is. Lásd 1700. Most néztem, van 50 db 1700-as lap az Alzán. Ebből 38 db DDR4 és 12 DDR5. Saját magát hozta ezzel rossz helyzetbe az AMD, mert nagyon magas lett a belépési költség AM5-re, amit sokan nem is fizetnek meg jelenleg. Ezen felül a procikat is tróger módon árazta be
Tudom, hogy nem reprezentatív, de azért jelzi a DIY szegmens trendjeit valamennyire a mindfactory:39. vs 40. vs 41. hét
AM4 3070 db vs 3370 db vs 3080 db
1700 1000 db vs 1150 db vs 940 db
AM5 850 db vs 250 db vs 300 dbA 41. héten az 5800X3D-ből 450 darabot adtak el
AMD már be is jelentette, hogy Q3-ban akár 1 milliárddal kisebb lehet a bevétel.
-
Yutani
nagyúr
AM5-tel sokat csúsztak és még most is szívnak Intelhez képest azzal, hogy nincs DDR4-es AM5 lap.
Itt tisztázzuk, hogy mit jelent a szám az "AM" után:
2/2+ = DDR2 platform
3/3+ = DDR3 platform
4 = DDR4 platform
5 = DDR5 platformTehát AM5 platformon neked soha nem lesz DDR4 támogatás. Az előfordulhat elméletben, hogy Zen4 magokat kapsz DDR4-et támogató I/O die-jal AM4 foglalatba (más a CPU package), de ez very unlikely, mivel gondolom új I/O die-t kellene tervezni az új magokhoz, ami plusz költség, ráadásul ezzel nehezen tudnák az új platformra terelni a vásárlókat.
-
VirsLee
őstag
Ezt lefutottuk itt annak idején is sokszor, én is érintett voltam, mert ugyanolyan lapom volt, mint neked.
zen2 - a BIOS upgrade hamarabb jött, mint maguk a procik, nem hiszem, hogy izgalmas
zen3 - 2020 novemberében érkezett desktopra2016 Q3-ban azzal az ígérettel jelent meg az AM4 - azaz Te is úgy vehettél 300-as lapot - hogy arra megkapod a processzorokat 2017, 2018 és 2019-ben. Ez volt a hivatalos ígéret AMD részéről.
Az, hogy az ASUS megcsinálta, hogy régebbi processzorok támogatását kivette a B350 BIOS-ból és betette a helyére az 5000-es szériát, az számomra azt jelenti, hogy ők sem tudták úgy megoldani, hogy ne sérüljön az eredeti funkcionalitás.
Eredetileg:
- AMD nem tervezte 2020-ban támogatni az AM4-et
- AMD nem hozott új chipsetet az 5000-es szériáhozAM5-tel sokat csúsztak és még most is szívnak Intelhez képest azzal, hogy nincs DDR4-es AM5 lap.
-
hokuszpk
nagyúr
a vrm inkabb azert volt gyatrabb, mert az elso szeria teteje 95W volt, és még a kanyarben emlitve se volt, hogy lesz ilyen "pbo" nevu ize.
a B350 Toma vrmjet sikerult is ilyen 170W+ tuningterhelesekkel 125 fokra futenem, ott kezdett throttlingolni.
hirtelen ezt talaltam, a "system" sorban a vrm homerseklet. -
[]xygen
csendes tag
Mikor megjelent a Ryzen én is nagy reményekkel vágtam bele, vettem hozzá B350-es lapot. Teltek az évek, gondoltam tavaly december környékén, hogy bővítem a meglévő platformomat, ezért az Ryzen 5 1600-ról 5600x-re szerettem volna váltani, de csak 3xxx szériát támogatta a lapom. Platformot cseréltem január végén, mert irreálisan drágán találtam az 5600x-et és a hozzá kompatibiles lapot (150-60k), vettem helyette B660-t és 12400F-t (125k). Felnéztem pár hónap múlva és láss csodát, már támogatja az összes 4xx , 5xx szériát a lap beta bios-sal.
-
-KP-
addikt
Nem akartam részletesen belemenni, de öcsém ilyen kommentet...
Zen3 megjelenése ugye 2020 áprilisa körül volt. Hónapokkal a megjelenés előtt még arról volt szó, hogy mindegyik lapban működni fog. Ahogy a Zen1 kezdetén meg volt ígérve. Aztán a Zen3 launch előtt általános megrökönyödésre kijött a hír, hogy csak az X570/B550 fogja támogatni a Zen3-at, mert ezzel az AMD minden korább ígéretét megszegte. Sokan pedig emiatt vettek AMD-s rendszert, és valljuk be sem a Zen1, sem a Zen+ nem volt azért annyira acélos.
https://community.amd.com/t5/gaming/the-exciting-future-of-amd-socket-am4/ba-p/414125
Szépen "megközvéleménykutatták" a piacot. Majd miután a vártnál nagyobb volt a felháborodás, végül részben visszatáncoltak. Méghozzá igen rövid idő alatt, és a B450/X470 megkapta a Zen3 támogatást, de ők is csak hónapokkal megkésve. A B350/X370 tulajokkal viszont jól kitoltak. Egészen kb. 2022 áprilisáig meg voltak a mondvacsinált okok,hogy a B350/X370 miért inkompatibilis a Zen3-al. Az egyik ilyen mondvacsinált ok a flash mérete volt, de már sokan akkor megmondták, hogy ez bs, mert ugyanakkora a flash mérete a B550/X570 lapoknak is. Illetve ugyanez lett volna az ok a B450/X470 esetén is a fentebb linkelt cikk szerint, aztán mégse lett probléma
Az hogy most bele lehet a Zen3-at pakolni a B350-be az eredeti AMD ígéreteknek megfelelően, azt meg lehet köszönni az Intelnek. Az Alder Lake elég jól sikerült, és ugye már előtte a 10400/10700/11400 sokkal jobb ár/érték arányú cucc volt, mint az árazásban elszállt Zen3. 2 év és Alder Lake kellett ahhoz is, hogy legyen sima nem X-es 5600 és 5700 is.
Most pedig ugyanez a duma kezdődik előlről. ""We built the platform around next generation technologies so that you can build today and upgrade as your needs grow over time," explains AMD's David McAfee at today's event. "And, just like AM4, we're making a commitment to support the AM5 platform with new technologies and next generation architectures through at least 2025. We're really excited about the next era of rising desktops with AM5."
AM5-ről beszél,platformról beszél, nem alaplapi chipsetről. Persze, a socket marad ugyanaz, de semmi garancia arra, hogy két év múlva nem játszák el ugyanazt, amit 2020-ban akartak, illetve meg is csináltak részben. Illetve egy garancia van, ha az elkövetkező Lunar Lake és Meteor Lake jól fog sikerülni, akkor kénytelenek lesznek.
-
Sundesz
addikt
Nekem is belement a B350 Mortar lapomba a 3600, de amikor az az alaplap készült, akkor még a gyártók sem gondolták, hogy a Zen ekkora siker lesz. Ezért volt gyatra VRM például és a kis BIOS memória miatt a 3600 támogatással fapados lett az UEFI kezelőfelülete is. MSI-nél ezért jött a Max széria. Szóval akárhogy reszeljük a fingot az AM4 egy jó platform lett, ez idő alatt Intelnél 2x minimum alaplapcsere kellett volna.
Most a Zen 4-nél már értelemes lapokat gyártanak, nem aggódom a támogatottság miatt. Sajnos rohadt drágák is.
Jó lett a 13th gen Core proci, főleg productivityben erős (meg fogyasztásban). Ha játék a cél akkor fej-fej mellett mennek.
Platform szinten rosszabb az AMD helyzete árban, de az LGA 1700-nak ez a hattyúdala, nincs hova tovább.
Ami az energiahatékonyságot illeti, azt mindkét gyártó túltolta. De az RTX 4090 is. Pár % teljesítményért cserébe sokkal kevesebbett fogyasztanak, nem értem ezt miért nem szabályozzák.
-
VirsLee
őstag
válasz
hokuszpk #746 üzenetére
Igen, de azért nem véletlenül volt így. Én is B350 Prime Plus lapot használtam sokáig. Az a lap most 109 db processzorral kompatibilis. Nem szeretik az alaplap gyártók full ingyen reszelgetni a BIOS-t minden egyes alkalommal amikor kijön egy új proci. Az ASUS-nak 72 db AM4-es lapja van. Szerintem nem kis meló ezeket napra készen tartani.
-
hokuszpk
nagyúr
valoszinuleg arragondol, hogy a B350 -be már a 3xxx -et is csak a közfelháborodás miatt hozták össze ; ugye eloszor aszontak a pcie gen4 meg a mittomenmire nem lettek ratervezve ezert nem is birjak a lapok, etc. osztan megiscsak sikerült.
az 5xxx supportot is akkor kapta meg, amikor az Intel visszajött a versenybe az Alderrel ; eleinte arra is az volt a mondas, hogy kizart, mert a curve meg a mittomenmi miatt nem megy.mondjuk filozok rajta, hogy ha már ígytörtént, a haziszerverembol kidobom a phenomos lapot, a B350 Prime plusba betolom az 5700G -t , ( sajna a pc-maten csak 4 sata csati van, a primen 6 ) azaz sporolok némi energiát na.
-
Yutani
nagyúr
Asus A320M-K Prime: CPU support from Ryzen 1xxx series to Ryzen 5xxx series
Ki és hol lett megetetve?
-
hahakocka
őstag
válasz
Sontir Fel #738 üzenetére
Az AM5 lap ugyan jó drága de jó lesz hozzá megint 3-4 gen proci
-
zazenke
őstag
az intel fórum sokkal jobban pereg . vajon miért ?
-
VirsLee
őstag
-
Fücsök007
őstag
Amit írsz az a Plasystation féle változat, ami jobb mint ami most PC-n implementálva van.
Sontir fel: több mérés is van, én Gamers nexus és Hardware unboxed féle tesztekhez viszonyítok elősorban, mivel ők mindig elég alaposak. Az új procik ott már egyértelműen gyorsabbak, de nincs vészesen lemaradva az X3D-s proci sem. -
VirsLee
őstag
válasz
Fücsök007 #728 üzenetére
Directstorage-ról én úgy tudom, hogy pont leveszi a terhet a CPU-ról és pakolja át a GPU-ra, hogy gyorsítsa a dolgokat. Szóval nem több mag fog kelleni hozzá
Az, hogy az AMD kivel működik együtt, annak szerintem jelenleg sok jelentősége nincs. Sok projectet lehúztak már a WC-n az AMD-nél, Intelnél, NVIDIA-nál, mindenholVagy bejön, vagy nem.
-
Fücsök007
őstag
Ma már nem feltételezés, mivel együttműködik AMD is a nagyobb játékszoftver fejlesztőkkel, és ami konzolra megjelenik, az később jönni fog PC-re is. Előtte kisebb mértékben Intel is segítette a párhuzamosítást, így jópár év tapasztalat van a nagyobb fejlesztők mögött ami miatt gyorsabban fog elmozdulni az ipar mint a 4 magos korszakban. Egyébként az új technológiákhoz fog kelleni több mag (direkt store, legújabb sugárkövetés stb.) pláne ha több háttérfolyamat/frissítés is megy a háttérben, csak ezt nem sokan szokták mérni. Intelnél nem a gyártástechnológia volt a fő indok, mivel 4 E-mag amúgy is jóval kevesebb fogyasztással megoldja amit 1 P-mag, és ugyanez később is igaz lesz, ahogy csökkentik a csíkszélességet, továbbá erről az útról nem fognak letérni Pat alatt sem! Egyébként következő félévben érezik továbbra is ugyanezen a gyártástechnológiával Fishhawk Falls ami csak P-magokat tartalmaz és monolitikus, az utódja Emerald Rapids pedig Intel 3 gyártástechnológiával jön a jövő év év vége felé. Továbbá mindkét gyártó terméke tud hatékony lenni, ha nem engedjük el a fogyasztást, ez beállítás kérdése.
-
VirsLee
őstag
válasz
Fücsök007 #725 üzenetére
De ez szimplán egy feltételezés
Semmi nem támasztja alá a dolgot. Oda nem jutottunk el az első mainstream 8 magos proci lassan 6 évvel ezelőtti megjelenésétől, hogy a 8 mag egyértelműen jobb legyen, mint 6 mag játékra. Számomra elég scifi, hogy ha 8 magig nem képesek jelenleg skálázódni, akkor majd hirtelen 24 vagy 32 magig tudnak majd
Nem a koncepció ellen vagyok, hanem az ellen, hogy mire használjuk.
Van jó hibrid processzor? - Igen, Apple M1/M2
Az intel nem azért rakott E magokat a prociba, mert energiahatékony rendszert akart, hanem azért, mert azon a gyártástechnológián képtelen lett volna több P magot beletenni.
Sajnos az Intel és AMD is a mostani generációra eljutott oda, hogy 250-350W-os kazánokat dobtak piacra. Teljesen értelmetlen irányba haladnak. Ha átváltod eco módba a zen4-et, akkor ott már értelmesebb számok jönnek ki. -
Fücsök007
őstag
Mert pontosan lehet tudni a tesztelés/fejlesztés alatt álló példányokból hogy erre tart mindkét cég, és ez befolyásolja majd a játékipart is természetesen. Zen 5 8+16 mag lesz a plafon, Arrow Lake pedig 8+24! Intelnél ha a jövőben is tartják a mostani arányt, akkor a 24 E-core teljesítménye nagyjából 12 P-core lesz 100% terhelésnél, ami bőven időtállóvá teszi! Elég sok játékmotor van, aminál a frekvencia növeléssel nem lehet több FPS-t kicsikarni (jellemzően 5-5,2Ghz a határ), így többszálasítással lehet megoldani a fejlesztést, ráadásul a sugárkövetéshez is jól jön a sok mag.
Az más kérdés, hogy ma még 6-8 erős mag elég, már sok helyen ki lett tárgyalva, de ez az állítás 3-4 év múlva már nem lesz igaz, mivel az új játékoknak fog kelleni a sok mag.
-
VirsLee
őstag
válasz
Fücsök007 #723 üzenetére
Miért gondolod, hogy több mag lesz bennük? Pont arra mutat rá a 7600X teljesítménye, hogy játékra bőven elég a 6 mag is jelenleg. Amúgy pedig 16 magig van náluk a kínálatban. Intel is cache és órajel növeléssel hozott plusz teljesítményt, egyik játékot se érdekli, hogy belepakoltak 8-16 e magot.
-
Fücsök007
őstag
válasz
hahakocka #722 üzenetére
Attól is függ milyen felbontáshoz kell, meg ott van a megfelelő hűtés szükségessége az új prociknál. Összeségében szerintem még mindig 5800X3D a legjobb, mert lehet hozzá venni használt lapot és ramot olcsóbban, FPS-ben pedig ha nem RTX4090-et rakunk mellé, akkor hozza azt amit az új procik FPS-ben. Pár évig nem lesz érezhetően lassabb játékokban, addig semmikép amíg nem lesz PS6, addigra AMD-nél is jóval több mag lesz Ryzen 5/7 procikban.
-
hahakocka
őstag
Az 5800x3D lehetne a köztes megoldás csak ha ott veszel egy lapot ami olcsóbb arra már nem raksz majd 8000 es AMD-t csak a 650-670 esekre lehet majd megint 2-3 gent. A legjobb megoldás így a 7000 es 3D cache-es AMD k lennének év elején de baromi drágák lesznek tuti. Az 5800x3D alapján + 15-20% gaming FPS ben s mivel a teszteken kb egálak e téren akkor ez 15% előnyé válnak Intellel szemben kb
-
Chaser
legenda
válasz
hahakocka #718 üzenetére
árcsökkentésre ne nagyon várj, usd árak nem rosszak - az megint más téma, ft-ban ez hogy jelentkezik -
b650 lapok majd jönnek, de itthon semmiképp nem lesz ez olcsó platformYutani
én mindig azt mondom, a cpu önmagában nem működik
nem árt hozzá lap és memória sem
amdnél nem opció a ddr4, értelmes ddr5 meg drága, jelenlegi lapok extra drágák
b650 lapoknál kiderül mennyi az annyi - olcsó biztos nem lesz - -
hahakocka
őstag
Az új AMD-k most kevésbé érik meg egyedül abban bízhatnak vásárlóik, hogy 3 CPU genig majd még használhatóak lesznek az alaplapok megint. Nagyon drágák az alaplapok az AMD procik és a DDR5 is most még ! Plusz esetleg árcsökkenés lesz. Mondom ezt 2600x tulajként én megvárom jövőre a 3D cacheseket mert az 5800x 3Dx is nagyon ott van fél év múltán. Az Intel most picivel gyorsabb s bizony most először talán? olcsóbb is! Annyi hogy 100-150W közt eltér CPU kategenként, de többet eszik sajnos s jobban melegszik 95-100 fokok vannak. Mondjuk az AMD-n is 88-95 fok van a 7000 esekkel... AMD most a vga-k terén üthet nagyot ha igaz a fele is csak a pletykáknak s leakeknek
-
Y72
aktív tag
Mikor jön Intel 13Gen?
Külföldön már volt róla teszt, de itthon még nem nagyon kapni.
Hozzá való kiforrott, nem bugos Z790-es lapok mikor lesznek? -
törölt tag
válasz
Alogonomus #252 üzenetére
Akkor ez eldőlt:
13900K: 327e
7950x: 370e -
Robitrix
senior tag
ha 3900-at akarnál leváltani, akkor 7600x nem megoldás lévén a 12/24-es proci helyett lenne egy 6/12-es. Igaz van egy jelentős teljesítmény növekedés a magok sebességében, de többet vesztenél a fele annyi végrehajtó szál miatt. Már pedig a renderelés és hasonló dolgok igyekeznek jól kihasználni a rendelkezésre álló magokat és szálakat.
-
-
Yutani
nagyúr
A TPU tesztje alapján renderingben 30-45%-kal gyorsabb az 5950X-nél.
-
X2
csendes tag
Ryzen 3900t használok de pont most gondoltam hogy upgrédelek 5950-re. Főleg 3D re és renderelésre használom a gépet. Vajon érdemes 7600 ra vagy 7900 ra váltani ár/teljesítményt is figyelembe véve? Sajnos a tesztben a komolyabb 5ezres szériából nem volt berakva.
-
dokanin
aktív tag
Tök mindegy, hogy intel vagy amd. Szerencsére az elmúlt pár évben minden proci brutál jó akármit is választ az ember. A jópár éves Ryzen 2700-em is kiváló proci még ma is. Semmi értelmét nem látom még cserélni, de ha egyszer odajutok legalább óriási különbség lesz.
-
Fücsök007
őstag
válasz
paprobert #700 üzenetére
Mivel sokat késik az eredeti ütemtervhez képest (most kellett volna a Raptor Lake helyett kijönnie eredetileg!) és már chipletes felépítésű ezért van rá esély. Az IGPU rész ha kész van, akkor mindig a legfejlettebb kerül az adott termékbe, ezért pl. az Arrow Lake minimum Celestial IGPU-t fog kapni 2 év múlva. Ennyi "előny" van legalább a csúszásból, de egyelőre csak azt tudni biztosan, hogy ha ARC is lesz majd a Meteor Lake-ben végül, az már mindeképpen módosított/javított ütemezővel kerül bele.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
Aprósólyom #701 üzenetére
Nem találom az új funkciók tesztelésénél az AV1-t.... hm... le vagyok maradva...?! Elbizonytalanodtam az av1 jövőjével kapcsolatban...
-
Aprósólyom
addikt
Attól függ ki hogyan képzeli el a kocajátékot. Nagyon sok élvezhető gém elfut Intel UHD-n, ha máshogy nem csökkentett felbontáson vagy csökkentett res. scalen. Egy kocajátékosnak simán beleférhet ez is. LoL, Dota, old-school címek, vagy CS GO, Valorant, GTA V is játszható és lehetne sorolni egy csomó low spec casual címet. Intel UHD 730 in 30 GAMES i3-12300
Jogosan van lesajnálva az intel iGPU, de évről-évre mindig erősített egy ici-picit rajta és simán használható, ha tisztában vagyunk a korlátaival és nem az egyre jobban gépzaló címeket akarjuk játszani, mint pl. a warzone....Márpedig egy koca játékos miért akarna olyan címet játszani, ahol 9-ből 8 játékos full try hardban tolja..
Pláne, hogy egyébként onnan indult ki a diskurzus, hogy általános feladatokra keresett egy srác hosszú távú 8 éves megoldást. Szó sem volt egyébként játékról, úgyhogy senkit nem érdekel, hogy az AMD APU mondjuk 2x nagyobb 3D teljesítményt tol.
Úgyhogy ilyen feladatokra és ilyen hosszú időre most talán egy 12100 a legjobb megoldás, mert erős CPU rész, az IGPU-ban van elég feature: támogatja hardverből az AV1 dekódolást. Az AMD AV1-t egyelőre csak a ryzen 7000 proci mellé integrált GPU-ban kínál desktop vonalon. 5600G, 4350G, 3000G nem tudja, márpedig pár éven belül jöhet youtube-ra az AV1 platfrom szinten, miközben már most is elérhető 1-1 AV1 videó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Maps
- Hobby elektronika
- Musk azt ígérte, hogy 24/7-ben dolgozik tovább a cégeinél
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xbox Series X|S
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Lefagyhat a Galaxy A56, így lehet feléleszteni
- BestBuy topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Apple iPhone 11 / 64 GB / 85% akkumulátor / 12 Hó Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest