Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kansas
addikt
válasz
#32839680 #198 üzenetére
Szekvenciális olvasásban a HDD-k sincsenek olyan veszett messze(különösen a 7200/10000rpm-esek), de random olvasásban jelentősen nagyobb, nagyságrendi különbség van, és az az igazán fontos, különösen rendszerlemezeknél. Gyakorlatban a SATA SSD-ket a SATA3 sávszélesség fogja vissza, azért vannak 500MB/s körül, a cellák és vezérlők alighanem tudnának annál többet, NVMe kapcsolat már kevésbé korlátoz, de ott is látni a különbséget egy PCIe v3 és egy PCIe v4-es közt nyers sebességben, csak az nincs akkora, mint akár a leglassabb SSD egy átlag HDD-hez képest, "csak" úgy kb. 2x-es ami ugya a PCIe szabványok közti különbségből szépen adódik.
-
Kansas
addikt
válasz
#32839680 #196 üzenetére
Egyetértek, mint említettem, nekem majd' 10 éve SSD-n van a rendszer minden gépemben. Jelenleg mindegyik m.2 SSD-n. Épp ideje lenne mindenkinek váltania aki eddig nem tette. Nem is feltétlenül m.2-re vagy NVMe-re, egy 2,5"-os SATA SSD is ég/föld egy HDD-hez képest(még 10000 rpm-eshez képest is). Nyilván nem szekvenciális I/O-ban, hanem randomban, de rendszerlemez esetén azt érezni meg jobban.
Attől még ez a hír nem erről szól.
-
Kansas
addikt
válasz
#16939776 #194 üzenetére
"Ami azon esetleg nem mozdult meg a minimum elvárt sebességgel, azt kénytelenek voltak visszadobni további optimalizálásra, vagy döntöttek úgy, hogy az ahhoz szükséges munka mennyisége-költsége miatt egyszerűen nem került bele később se az éles verzióba."
Tudsz ilyenről, vagy ez csak gondolatkísérlet?Ez nekem elméleti fejtegetésnek tűnik, semmi konkrétumot nem írtál. Igen, elméletben a HDD visszafoghat bizonyos fejlesztéseket, de csak a core feature-öknél. Opcionális feature-öknél, mint a DirectStorage(idén októberben jön a Forspokenben, ha addig más támogatott játék meg nem jelenik), eddig se hagyta magát megfogni az MS.
De igazából az hogy HDD-n is jól kell futnia, nem jelenti feltétlenül azt, hogy egy funkció kimarad - nézd meg pl a defrag-ot. Annak a helyén SSD esetében "optimize" van, ami gyakorlatilag TRIM. Tehát simán meg lehet azt csinálni, hogy ha az OS SSD-t érzékel, akkor egyvalamit csinál, ha HDD-t akkor meg mást.
És mivel HDD-ket ezután is támogatni kell majd(háttértárnak mindenképpen), még csak azt se lehet mondani, hogy feltétlenül jelentős fejlesztési erőforrást spórolnak meg ezzel.Szóval egyelőre maradjunk meg a tényeknél és a hír tartalmánál: ez az egész egyelőre arról szól, hogy 2024-től új OEM gépet nem lehet majd piacra dobni HDD-re telepített OS-sel.
Ennyi és nem több. Az OS rendszerkövetelményei nem változnak. Valószínűleg a kód sem. Legalább is nem emiatt.
Ha van olyan konkrét információd valahonnan ami szerint igen, dobj egy linket rá légy szíves. Ebben a hírben nincs ilyen ről szó, az utolsó bekezdés puszta spekuláció és ezt rögtön az elején írja is: "Arról nincs pontos adat, hogy a Microsoft miképpen szeretné elérni a fentieket" -
törölt tag
Azt hallomásból ismerem, de a zászlós demón kívül amit MS tett közzé, más úton nem volt szerencsém hozzá.
Ha nem is egy ilyen komoly, látványos feature-t várnék szembe jönni, szimplán azt, hogy egyre nagyobb párhuzamosíthatóság és jobb sebesség érdekében, még apróbb feladatokra bontanának fel mindent, előre haladva azon az úton, amin már a win 10-el elindultak.Ahol ez akadályozhatta, lassíthatta munkát, az kb.: ott volt, hogy amit élesben ki akart kerülni kód, azt a worst case hardveren is le kellett tesztelni valakinek UX szempontjából.
Ami azon esetleg nem mozdult meg a minimum elvárt sebességgel, azt kénytelenek voltak visszadobni további optimalizálásra, vagy döntöttek úgy, hogy az ahhoz szükséges munka mennyisége-költsége miatt egyszerűen nem került bele később se az éles verzióba. -
Kansas
addikt
válasz
#16939776 #190 üzenetére
DirectStorage-ről gondolom hallottál már...
Egyébként pedig te tudsz olyanról, hogy a MS nagyon szeretett volna valamit bevezetni amihez erre lenne szükség, de a HDD-k miatt nem tette? Én bevallom, nem tudok ilyenről.
Szerintem ha lesz is ilyen, nem a Win11-ben.
Amúgy meg továbbra se írnak elő kötelező SSD használatot senkinek, aki nem OEM gépépítő... -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #186 üzenetére
Mert az ipar az olyan, hogy nem szokta ki használni az alkalmat, új termékre, legalább demonstrációra, ha eltűnik egy-egy olyan limit amit régóta kerülget.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
#32839680 #187 üzenetére
Ahogy Kansas írja amiket felsoroltál az os követelményei, az SSD az MS követelménye az oemek felé. Amúgy az os követelményeit ki lehet játszani, ha valaki akarja, az SSD meg nem követelmény ha saját magadnak telepíted a rendszert. Amúgy visszakanyarodva, aki még xp-t vagy win7-t használ, szerinted ha egyszer win10-re vált zavarni fogja, hogy 2025 után már nem lesz frissítés, ha eleve olyan rendszert használ, ami már rég nem kap frissítést?
-
Kansas
addikt
válasz
#32839680 #187 üzenetére
Nem gondolod, hogy a TPM-mel és új CPU-val rendelkező gépek többsége eleve SSD-ről futtatta az OS-t? Kétlem, hogy az extra SSD követelmény sokakat kizárt volna...
Arról nem beszélve, hogy a cikk se arról szól, hogy az OS telepítésének lenne a követelménye az általános populációra nézve, hanem hogy a Win11 certi követelményeinek lesz a része az OEM gyártók(Dell, Lenovo, HP , stb.) felé. Kizárni egy usert sem fog semmiből. Garantálni fogja, hogy új brand gépet csak SSD-vel árulhatnak, ha Win11-es plecsnit akarnak rá.
Linuxos prebuilt-ekre nem is vonatkozik, a pingvines userek szopathatják magukat tovább HDD-ről bootoló OS-sel, ha úgy tartja úri kedvük.
Pedig lefogadtam volna, hogy te tudsz szöveget értelmezni... -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #184 üzenetére
Én számítanék rá, hogy ettől kezdve az apró 4kb-os file írás olvasás terhelés exponenciálisán nőni fog az OS részéről a háttértárra.
Ez nem baj magában, de ha elszalad velük a ló, akkor azon fogod kapni magad, hogy a sata felületű fapad SSD úgy fogja "fogni" az OS-t, mint most a HDD, ami megint csak része a fejlődésnek, mert közben cserélődik le a hardver. Kérdés az, hogy ebből a usernek milyen kézzel fogható haszna származik, azon túlmenően, hogy továbbra is használható sebességgel fut a gépen az OS. -
Aki még mindig win7-en meg xp-n van, az akkor sem akar majd 11-re váltani, ha kötelezővé tennék hogy csak hdd-re lehetne tenni
Egyszerűen azok maradnak a régi windowson, akármi is legyen, úgyhogy fikarcnyi gondot se jelent, hogy az ms már presszionálná az emberek még hdd-n maradt halmazát, hogy az új windows mellé azért használjanak már ssd-t. Ami amúgy totál valid dolog.
-
Vendu
csendes tag
Játéknál egyértelmű, hogy SSD, de szerverbe nyugodtan mehet HDD, ott nem kell folyton betölteni valamit.
-
Kansas
addikt
válasz
Dilikutya #178 üzenetére
"hogy 7. generációs Intel Core processzor nem támogatott."
Hogyne lenne támogatott?
Én a megvett céges Thinkpad T470-emre(i5-7200U-val, UEFI-be égetett Win10 kulccsal) a Windows 10 telepítővel is csak Win11-et tudtam feltenni és soha nem nyafogott, hogy ne lenne támogatott.
Egyébként XP-nek, Win7-nek, Win11-nek lekerekítettek az ablakok sarkai... -
Dilikutya
félisten
Nem tudok mást mondani erre, aki még XP-t használ, vagy ragaszkodik ahhoz, hogy az operációs rendszer meg a programjai HDD-n vannak, az meg is érdemli. XP-t egyetlen esetben tartom megbocsáthatónak, ha az adott gép még a Windows 7-et sem bírja el. Amit viszont egy 20 éves Northwood magos Pentium 4 is kiszolgál.
Aki meg a lekerekített ablakokon problémázik... bár nem tudom, olyan hol van, szögletes a 10 is, 11 is. De ez pont huszadrangú szerintem. Használni kéne azt a nyomorult rendszert, nem az ablakok sarkain vergődni.
TPM, W11 gépigénye szerintem is indokolatlan, abszurd, hogy 7. generációs Intel Core processzor nem támogatott. -
Kansas
addikt
"És akkor olyannal jön a Microsoft, hogy kötelezővé teszi az SSD-t? Azzal tovább fogja rombolni a váltáshoz való kedvet."
Ja, mert mindenki úgy imádja HDD-ről futtatni az OS-t... Szerintem azoknak a maradék XP-knek a többsége is SSD-ről fut, a Win7-ekről nem is beszélve. Azt tudom, hogy én egy csomagban vettem az első SSD-met és az első Win7 licenszemet, pedig akkor(10+ éve) még senki nem gondolt arra hogy kötelezővé kéne tenni.
Az meg külön vicces, hogy a kerekített ablakokra hivatkozol... mintha nem pont azt sírta volna vissza mindenki amikor Win7 után szögletesre váltott az MS - mert ha esetleg nem emlékeznél, XP-n és Win7-en is lekerekítettek az ablakok... hiába, egyeseknek minden szar amit az MS csinál, akkor is ha épp azt csinálják amit a nép akar.Aki nem akar Win10/11-et használni, az nyugodtan szopassa magát Win7-tel meg XP-vel, vagy menjen pingvint simogatni.
-
ceia
őstag
A Windows 8 megvan 2012 óta. Azóta kijött a 8.1, majd 10, és most már van 11 is. Mégis, máig használnak win7-et, sőt XP-t is! És akkor olyannal jön a Microsoft, hogy kötelezővé teszi az SSD-t? Azzal tovább fogja rombolni a váltáshoz való kedvet.
Ha az android-szerű "modern" UI, "telemetria", katasztrófális frissítések, TPM, secure boot, elrontott start menü, és most már a kerekített ablakok is, ne lettek volna eléggé romboló hatásúak.
-
törölt tag
válasz
#32839680 #173 üzenetére
Jó jó de min? az a helyzet, hogy nincs vele baj, mert amit a játék mellett háttérfolyamként csinál az OS nem érződik. Azzal lenne csak baj, ha ugyan arra a hardverre/buszra konkurens feladatot raknék, például egy FPS monitorozó programot OSD-vel, vagy felül akarnám bírálni a VGA ventilátorának a vezérlését.
Ezek az emberek - ha egy picit hamarabb ott lenne, de 20% kevesebb teljesítmény - abba sem halnának bele. Szerintem.
Alkalmazáson belül, van lehetőség beállítani, hogy az inputnak adjon prioritást, úgy teljesen OK.
Sajnos ezek vannak úgy optimalizálva, hogy 100% cpu limit mellett sima frame time elérhető legyen, feltéve jó hogy jó a környezet. Akármit próbáltam, aminek több magra volt optimalizálva a végrehajtása, ugyan csinált 20% FPS boost-ot, meg +/-20% kilengéseket a frame time-ban. Ha limitálod a frame-ek számát, egyszer csak eltűnik a monitorról a rángás, de a feldolgozási időben még benne lesz az eltérés, hiába vannak utólag szépen egyenletesre összekésleltetve a framek.Ha úgy nézzük a akkor a képkocka felét látom, mivel ki van kapcsolva a V-sync. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy addigra a képernyő "közepén" már ott a következő frame, mire V-sync-el csak elkezdené felül a frissítést. Mivel tök egyenletes a frame time, a monitor frissítésének nem egész számú többszörösénél, sincs anomália, mert ugyan akkora szeletekre törik a kép, és legrosszabb esetben mozgás közben olyan hatást fog kelteni mint a rolling shutter, bedől a kép egy kicsit jobbra, ha jobbra húzod.
A megoldás erre már megvan, és köszöni szépen jól is működik. igazából egy másik, szintén működő "B" megoldásra lettem volna nagyon kíváncsi, ha már itt azon a véleményen vannak, hogy az "A" az hót biztos, hogy nem működhet.
Azt is mondják, mások, ha valamit min. kétféle képen meg tudsz oldani, akkor vagy benne profi.
-
-
törölt tag
Ez így kérlek nem ér: Azt érthetően elmondtad, hogy az egész, az elejétől fogva el lett rontva. De azt még mindig nem derült ki, hogy, hogyan kellet volna jobban csinálni.
Én annyira izgulok, hogy végre tanulok valami újat, mástól ebben a témában, hogy azóta még aludni sem tudok. Ezért kérlek, hogy ne fogd vissza magad. -
Dilikutya
félisten
Ennyire azért nem tragikus a helyzet. Pl. a Red Dead Redemption 2-nél én nem érzek különbséget. Amíg csak 240GB-os SSD-m volt, a nagyon nagy játékokat nem arra raktam, és most sem tölt be gyorsabban, és menet közben sincs töltögetés. Előbbi nyilván gyorsítható direkt SSD-re tervezett játéknál, utóbbi viszont HDD-vel is megvalósítható.
Szerintem az elmúlt 4-5-6 évben gépet összerakók már mind SSD-t raktak bele, aki meg spórolásból nem, az amúgy is nem, vagy csak torrentről játszik, így ő nem is szempont. Laptopokban évek óta SSD van alapból, brand PC-ben szintén. Aki maga rakja össze a gépét, az meg ért annyira hozzá, hogy tudja, miért éri meg az SSD. -
törölt tag
Min 200, scope-al 450-600fps vsync nélkül.
Azt állítod, hogy nem érzékelem hogy 1 vagy 0,5ms-re van az ablak beállítva?
Pedig látom, hogy 1ms-el folyósabb képet ad, 0,5 meg reszpondívabbat.Írhatok még meglepő dolgot, amire biztosan nem számítasz?!: végig hideg marad a toronyhűtő a processzoron. Hatásfok Rulez.
-
Reggie0
félisten
válasz
#16939776 #163 üzenetére
Nem a jatekkal van a baj, hanem az elvarasaiddal. Sehol sem kell 0.5ms ablak egy jatekhoz. Meg 100 fps(10ms refresh) mellett sem fogsz +/-(1..2) ms varianciat eszrevenni.
Amit te mikrolaggkent erzekelsz az sokkal nagyobb kesleltetes.
"Nem kell a dumy-load, mert azáltal hogy lehúztam a cpu hűtő csatlakozóról a ventilátort, kikapcsolta a turbo-t, és fix órajelre váltottak a magok, a cpu Os-ből rákényszeríttet energiagazdása, és hozzá tartozó számlálók természetesen ki vannak kapcsolva."
He? Most akkor teljesitmenyt akarsz es konstans kesleltetest, vagy szarra trottylingolni a gepet?
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #164 üzenetére
A kérdés jó.
A bios beállításait már korábban végigpróbálgattam egyesével, és arra jutottam, hogy akár a feszültséget akàr az órajelet mozdítom el “auto” állásból heveny microlagolást okoz, gondolom védekezésként az “erőszakra” amint csak tudta lekapcsolgatja az éppen nem használt magokat. No way.
Egyetlen beállítás volt, amivel nem volt ez annyira feltűnő az a 4ghz@1,4v de azt meg nem tudtam volna passzívan hűteni.
A tanulsága az, hogy a processzorban lévő energiagazdálkodás működik a legtökéletesebben együtt a processzorral, minden más próbálkozás barbárság. -
törölt tag
Pc-s, dx10-es játékhoz milyen alkalmasabb os-t választottàl volna?
Miért lesz tökmindegy? Mert fix 60 fps-el fut a játèk? (vigyázz, beugratós)Nem kell a dumy-load, mert azáltal hogy lehúztam a cpu hűtő csatlakozóról a ventilátort, kikapcsolta a turbo-t, és fix órajelre váltottak a magok, a cpu Os-ből rákényszeríttet energiagazdása, és hozzá tartozó számlálók természetesen ki vannak kapcsolva.
-
Reggie0
félisten
válasz
#16939776 #160 üzenetére
A windows nem real-time operacios rendszer. Miert gondolkodnek ilyesmiben? Azon sem gondolkodom, hogy biciklivel hogyan lehet kanapet szallitani.
Egyszeruen nem valo erre, rossz rendszert valasztottal a celjaidhoz.
Sima gaminghez pedig tok mindegy, oda nem kell 0.5ms feldolgozasi ablak.
Ha meg fixen akarod tartani a proci keslelteteset es az energiagazdalkodast, akkor dummy terhelessel statikus energiagazdalkodasi allapotban tarthatod.
-
törölt tag
Kezdj el 0,5 ms os feldolgozási ablakokban gondolkodni, és ehhez mérten valós időben futó alkalmazásokban és azokat kiszolgáló háttérfolyamatokban. Jó érzésű ember nem merészkedik el idáig, mert már jóval korábban látja hogy ez úgy szar ahogy van, iszonyatosan lagzik és össze vissza dobálja el a frame-eket irányváltáskor stb.
Na ide varázsoltam smooth gameplay-t, és butàl erős immerziót.
A legszembetűnőbb gyakorlati hatások: A karakter, tűz animációk minőségét érte csodálatos javulás, közben szemmel követhetővé vált a lövedékek ívelése, illetve megszűntek a fizikai motorokat állandóan elkísérő hibák, pl.: beszorulások, pattogások, lassú csúszás egyenetlen talajon. -
törölt tag
Pont arról volt szó, hogy a számszerű teljesítménnyel nincs gond, sőt. Azzal van gondunk, hogy pont amikor kellene, nincs ott mind, csak valamivel később, de akkor is fluktuál, szar..
amúgy kellő türelemmel az összes user által hozzáférhető beállítást ki lehet próbálni, hogy a gyakorlatban mit csinál. Nem szégyen az ha kiváncsi az ember.
-
gejala
őstag
válasz
#52931072 #151 üzenetére
Nekem tetszik a W11 kinézete (kivéve az alapból középre igazított tálca, de az könnyen orvosolható). A háttérfolyamatok meg észrevehetetlenek nálam 10700K + NVMe SSD mellett. Csak abból tudom, hogy történik valami, hogy felpörög a procihűtő, amikor 5 Ghz-re boostol valami process miatt.
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
pechman8 #148 üzenetére
Akkor nem hiába értettem amit írtál, szintén hasonlóan gondolom, tapasztaltam.
Egy két ellentmondást vázolnék ami ennek az erőforrás pazarlásnak az alapja:
Legyen a pc nagy teljesítményű és egyszerre energiatakarékos. Kellene egy két állású kapcsoló?, de már minden hardverelem önállóan dönti ezt el, nem kell hozzá a user beavatkozása. Cserébe a következő pillanatra megjósolhatatlanná vált, hogy ez a két állapot között pontosan hol fog tartózkodni az ezekből az elemekből felépített rendszer. De nem baj, mindent megtettünk, magátol működik az energiagazdálkodás!
És mi van azután, amikor az os tudja, hogy amit csinál az mindig fontosabb mint amit a user szándékozik csinálni, és rábízzuk az erőforrások, prioritások szétosztását?
Ez ugye nem lehet üldözési mánia, hiszen te is írtad, hogy az átlag nem lett volna képes átlátni, mérlegelni és a saját számára jó döntést hozni, tehát ez is egy tök logikus lépés.
Pontosan az a lehetőség veszett el ezek által, hogy időben állandó legyen a teljesítmény és azonnal ott legyen ahol éppen kell.
Vajon erre problémára teljes körű megoldás folyamatban van-e? Igen, aktívan csökkentjük azoknak a bázisát, akiknek fingja van arról, hogy mit akar látni, ill. a maradéknak nem adunk kezükbe eszközt a beavatkozáshoz.
Viszont a reményt nem vesszük el, vásároljanak csak új hardvert, programokat, az megnyugtatja őket, azáltal hogy ők is minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy jó legyen.Átrágtam magam a dolgon, sajnos minimális irodalma van, annak is a fele igaz. Így saját időmet, energiámat töltöttem arra, hogy tapasztalatot gyűjtsek, és rájöjjek, hogy erre ha berendezkedem, akkor kizárólag rendszerben gondolkodva lehet megvalósítani bármit, és az utólag nem fejleszthető semerre. Szóval ha ezt a tudást átadnák a usernek, és azt alkalmazná, akkor egyszer csak nem vásárolna, abba mindenki odaveszne.
-
törölt tag
válasz
pechman8 #148 üzenetére
Nekem csak a kinézet hiányzik a win 7-ből, sokkal szebb volt, rühellem ezt az igénytelen álminimalista dizájnt. Meg persze az a kú..va updatelés. Felfoghatatlan, hogy miért így működik ahogy, direkt szivatás mert gyakorlati haszna nincsen. Bekapcsolás után, mondjuk hirtelen megnéznél valami és frissít vazze. Mondjuk próbáld ezt ki hdd- ről futó rendszerrel, apropó a boot hdd, meg master boot rekord sem hiányzik, hogy el ne felejtsem.
Arról volt szó, hogy pakkokban fognak frissíteni mint az apple, erre folyamatosan 6 féle updete települ.
A hdd korszakban egy fél nap volt a rendszer telepítése, ápdét, progik miegymás. Most egy órán belül megvan egy lassú ssd-vel. -
Reggie0
félisten
válasz
pechman8 #148 üzenetére
Dehogynem, sokkal gyorsabban dolgozok lettek, csak mar nem veszed eszre, mert megszoktad.
En meg emlekszem ra, hogy orakig toltottunk le egy darab 3 perces zeneszamot, vagy egy kozepes meretu program forditasa kozben 5-30 percet aludni is lehetett. (Arrol mar nem is beszelve, hogy 2-5 perc volt mire egyaltalan bebootolt a gep, mennyi ido volt egy checkdisk vagy defragmentalas, stb..)
-
Reggie0
félisten
Dehogynem tudjak. Ha az MTBF nagyobb, mint egy honap, akkor legalabb egy eszkoz volt a mintaban, ami tobb mint egy honapig birta, tehat tudni lehet, hogy van ami birja egy honapig.
Mivel az MTBF egy atlagertek, ezert tudni lehet, hogy ha nem minden egyseg pontosan az atlagerteket hozza, akkor az atlag folott es alatt is lesznek.
-
válasz
#16939776 #147 üzenetére
Köszönöm. A nagyközönség által használt PC-k ereje sokszorosan felülmúlja azt amire szükségük van. Szerintem. Ám a gép mégis lassú! Azt megértem, hogy a gép adatokat tud gyüjteni, frissítgetni tud... meg sok mindenre képes a háttérban ami zabálja az erőforrásait. Azt viszont nagyon nem fogadom el, hogy elvették tőlem a választás lehetőségét! Nem dönthetek úgy, hogy én ezt nem akarom. Ráadásul amióta (kb a win7 óta bár ott még beavatkozhatam, de az átlag nem tudta hogyan így nem is tette.) ez így van a gépeink és a rajta futó szoftverek az erőmű-hardverek ellenére sem lettek gyosabban dolgozók, vagy biztoságosabbak....
-
Kansas
addikt
Nézd meg például, mit csinál a Skyrim "Open Cities" modja...
AAA címeknél még a videokártyát se veszik alapnak... azért lehet leparaméterezni a béka segge alá a játékok kinézetét, így némelyik még Intel grafikus lassítón is fut(OK, CP2077 butítva se tud 30fps-nél nagyon többet).Nagyjából 1 olyan játék van, ahol kötelező a raytracing képesség, de annak is van anélküli verziója.
-
Kansas
addikt
Inkább te hűtsd le magad...
Adott példányra vonatkozóan soha semmit nem is fognak megadni hibaszázalék kapcsán, azt ugyanis csak utólag lehet megállapítani, előre max. működőképes jósgömb birtokában.
Igen, azt mondtam, ami az MTBF lényege, ha már egyszer arról volt szó.
Te olyan információt szeretnél előre tudni, amit előre lehetetlen megmondani.
Csak nem te is azok közé az elmeroggyantak közé tartozol , akik elhiszik, hogy tervezni lehet, mikor hibásodjon meg egy termék? -
gejala
őstag
Ez legfeljebb a kis indie játékoknál lesz szempont. AAA címeknél simán vehetik alapul, hogy ha a PC usernek volt pénze olyan GPU-ra, amin elfut a játék, akkor csak van egy SSD-je is. Ha meg a 200k kártya mellett HDD-ről akar játszani, akkor így járt.
De egyébként se tudom, hogyan lehetne megoldani, hogy HDD-ről is élvezhető legyen egy open-world játék, amit SSD-re terveztek. SSD-ről instant betölti asseteket menet közben, HDD-ről meg 100 méterenként töltőképernyő lesz? Vagy fél percig PS2 grafika, amíg be nem töltenek a textúrák/modellek?
-
Kansas
addikt
De amíg Windows alatt nem lesz előírva az SSD. addig a játékgyártók, ha nem akarnak piacot veszteni, kénytelenek lesznek extra erőforrást beleölve fenntartani egy HDD-s fallback megoldást, ami meg fog látszani a fejlesztési időben, a játékok árában vagy a minőségben, vagy akár mindegyikben. Abban biztos lehetsz, hogy amíg nem vehetik tutira hogy van SSD a gépben, addig nem is fogják, nekik kell azoknak a pénze is akik csak HDD-t használnak a gépben játékok futtatására.
Nyilván egy ilyen előírás nem vonatkozik a rendszermeghajtón kívül másikra, de ahogy már java részt eltűntek a piacról a 64GB-s SSD-k, a 128-asok pedig már messze nem érik meg az árukat egy 256-oshoz vagy 512-eshez képest, így ha előírják az OS alá az SSD-t, abból jut majd a játékok alá is... -
Chaser
legenda
nyugoggyámále' :d
nekem tetszik, csak tudom mit jelent
a gyakorlatban semmit
egy szép nagy irányszám amit lehet mutogatni
adott példányra vonatkozóan SEMMIT nem ad meg
az mtbf és a garanciális kérdés meg két külön történet - ezzel kb azt mondtad ami az mtbf lényege: vagy meghibásodik x időn belül...vagy nem ( : -
egyébként hdd-ről volt szó, de lehet az ssd, vagy bármi egyéb, egy szimpla statisztikai adat - ami eleve vagy fedi a valóságot, vagy nem, de ha feltételezzük hogy fedi, előrébb akkor sem leszünk vele - -
gejala
őstag
"játékokat végre nem kellene úgy tervezni, hogy HDD-ről is jól működjenek akkor se, ha azért a DirectStorage szintjéig nem akarnak vagy tudnak elmenni"
Játékoknál már hamarosan nem lesz szempont, hogy HDD-ről is működjenek, mert ott a konzolok határozzák meg a fejlesztés irányát. Mindkét konzolban NVMe SSD van és a régi konzolok már el lesznek engedve jövőre. -
Kansas
addikt
Működőképes jósgömböt ne dobjanak piacra? Vagy szerinted már most van nekik? Anélkül eléggé lehetetlen kategória megmondani az első(vagy bármelyik másik) meghibásodás időpontját. Az MTBF a hibák közt eltelt átlagos idő, a termék teljes időtartama során, nem csak az első hiba után, hanem a gyártástól(jó esetben a használatba vételtől) kezdve. Nem jóslás, hanem statisztika.
Nyilván induláskor van egy hosszabb hiba nélküli idő(ha nincs, az garanciális kérdés), aztán ahogy használódnak el a cellák, úgy lesznek egyre gyakoribbak a hibák - a MTBF pedig ezeknek az átlaga.
Ha nem tetszik, nyugodtan ruházz be egy jóslás alapú eszközbe helyette... -
Kansas
addikt
válasz
pechman8 #133 üzenetére
Nem okafogyott, ugyanis azzal hogy előírják, lehetőséget teremtenek arra hogy a platformra fejlesztők kiindulási alapnak vegyék az SSD létét, így végre nekiállhatnak kiaknázni a lehetőségeit.
Hogy mást ne mondjak, a játékokat végre nem kellene úgy tervezni, hogy HDD-ről is jól működjenek akkor se, ha azért a DirectStorage szintjéig nem akarnak vagy tudnak elmenni...
De biztos vagyok benne, hogy nem csak játékok profitálnának belőle.
Persze nyilván nem csodát kell várni tőle, csak egy evolúciós lépés a sok közül. -
Chaser
legenda
ha megadnák - tudnák - a nulladik - első - meghibásodás időpontját, akkor garanciát vállalnának azzal együtt az adatokra is, nem lenne mitől tartaniuk
egy szimpla irányszám, AS, hogy gyakorlatban egy hónapnál tovább él-e bármilyen alkatrész azt még a jóisten' se tudja, pláne nem a gyártó
pH@rasztvaktásnak jó, semmi egyebet érdemben nem ad meg
vesznek pl 10-100e darabot az adott termékből, oszt' abból átlagolnak, ennyi történik -
válasz
Dragon3000 #134 üzenetére
És ez igy van jól, az SSD a legnagyobb fejlődés volt tempó tekintetében. Rendben a Raptorok is sokat hozzátettek.
-
Ez egy érdekes előírás lenne. Igazából okafogyott. HDD-ről a W10 is használhatatlan. Semmi szükség előírni az SSD. Ugysem jó nélküle. Persze az már más kérdés, hogy míg én ugyan arra használom a gépem mint 10 éve miért kell hozzá a tíz évvel ezelőttihez képest 500X ereősebb gép... Igazából azt kellene kiharcolni, hogy az operációs rendszerek a userrel foglalkozzanak kizárólag. Mert most midennel foglalkoznak csak a felhasználóval nem... Ehhez kell a SSD.
-
-
Yeffy
veterán
válasz
#32839680 #127 üzenetére
nekem is volt hasonlo dilemmam tavaly nyaron, HGST, WD Gold vagy Red Pro volt a kerdes koca NAS-hoz. vegul akcios, ugyanugy 5 ev garos Toshiba Enterprise lett.
HGST lett volna az elsodleges kiszemelt, de vagy 25-30%-al dragabb volt mindenhol.
nagyon pengen teszi a dolgat 24/7-ben, elettartam is ugy emlekszem kb ugyanaz vagy kozeli, es a seek nem tunik hangosabbnak, mint egy atlag 7200-as vinyoe. -
Lewzke
őstag
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Azért a SATA-val nincs gond, egyrészt sok külső tároló és NAS ilyen, a csatoló még egy jó darabig nem fog eltűnni. Nekem is egy régi notebookom van SATA SSD-vel és nem éreztem óriási különbséget az új munkás NVME notebookokhoz képest. Az ég és föld az SSD és a HDD között van. Igaz nem tud fél gigabájt/s-nál többet szekvenciálisan a SATA, de az operációs rendszer alatt nem is a szekvenciális olvasás miatt vérzik el a HDD, hanem kis fájlok random elérésénél. Ha megnézel egy tesztet a relatív program betöltési idők kb. ilyenek (nem írtam ki de világos mi melyik): NVME 10 s - SATA 13 s - HDD 110 s. Egyszerűen az SSD jobb véletlenszerű elérésben és válaszidőben, mérföldekkel.
-
-
-
TIT
veterán
válasz
Dr. Akula #114 üzenetére
Hát igen én is arra gondoltam,hogy ott 0-24-be megy,de a honlapon 24/7-et írnak ami furcsa,lehet a fejparkoltatásra gondol,hogy asztalin azért le lenne állítva napi 2 x mondjuk.
Zöld,kék kiesik,marad a red,ami nasba kell azért nem jó asztaliba,marad a lila.
Toshibába nem bízom,seagate-be se.
WD honlapja gamingre a Blacket javasolja,hát az 4tb-be 74 ropi,akkor inkább ssd -
-
Dragon3000
nagyúr
Anyám gépében egy velociraptor 500GB-os hdd-n van a win10, minden gond nélkül lehet használni, nem látom korlátozó tényezőnek az ő felhasználásánál, viszont, amikor össze lett rakva a gépe, akkor egy 500-as ssd 80e körül mozgott, míg a velocit 10e-ért be lehetett szerezni.
A sata/nvme ssd-hez meg annyit, hogyha nem a legszarabb sata ssd-t nézed (illetve nincs tele minden szarral, ami a teljesítményt fogja vissza), akkor átlag felhasználás mellett nem nagyon lehet észrevenni a különbséget. -
-
ricsip
addikt
Nem lehet h. a céges gépen ott figyel valami átok víruskereső ami még a defendernél is jobban megakasztja a gépet, plusz group policy és mindenféle feltelepített céges biztonsági istenátka szarok?
Bika szélsebes vadonatúj gépeket tesz használhatatlanul lassúvá az a sok céges szar amiket rá bírnak rakni minden nagyobb multinál, csak hogy a dógozó alaposan meg legyen védve és minden mozdulata monitorozva + naplózva legyen. -
Chaser
legenda
válasz
#32839680 #87 üzenetére
nem gyűjtésről beszéltem, egyszerűen csak visszajelzés az ms vagy az oem felé
latis88
mindenképp a cégek mondják mit veszel alapból
kijön egy cpu gen, eltelik 1-2 év és már nem fogod tudni megvenni - notebookban pl -
cserélődnek a ddr szabványok, azt sem fogod tudni megvenni, megfordítva pedig, rá vagy kényszerítve az aktuálisan kaphatóra és kompatibilisre a jelenlegi rendszerekkel
az ssd-nek fizikai alternatívája a hdd, egyébként meg alma körte
ha 5 évvel ezelőtt mondja az ms amit most, az sem lett volna költői túlzás -
gejala
őstag
Már a W10 is élhetetlen HDD-ről, 11-et el se merem képzelni.
Egyébként meg én rendszer alá ma már alapnak tartom az NVMe SSD-t, érezhetően gyorsabb, mint a SATA.
Itthon W11 NVMe-ről sokkal pattogósabb, mint irodai gépemen W10 SATA-ról. Fele annyi idő alatt elindulnak programok vagy felmennek frissítések. Firefox frissítés van, hogy csak bevillan egy pillanatra és kész is van, irodában meg nézhetem másodpercekig a zöld csíkot. -
nubreed
veterán
válasz
Dragon3000 #101 üzenetére
Igaz. Én se mindent nézek meg a streaming szolgáltatónál, van amit letöltök. De egyszerre csak 1 sorozatot nézek (miért néznék egyszerre többet, csak elvonja a figyelmet és idő sincs annyira). Most még 1080p -ben töltök, ha letöltök, de készülök a 4k életre én is, ősz környékén jön egy 4K OLED tv, emellé fogok párosítani egy új 2 TB -os ssd-t a gépembe. Nekem eszembe nem jutna hdd-t venni mégegyszer. De persze mások az igények, szempontok, stb.
-
Dragon3000
nagyúr
Sok minden lehet, ha valaki 1080p-ben tölt le sorozatot, akkor gyorsan eltud fogyni 1-2TB hely vagy ha elvetemült és 4k-ban, akkor akár egy sorozat is tud 7-800GB lenni.
Ha játékról van szó egyre több játék van, ami 100GB feletti helyett foglal és ha többel játszasz, és mellette másnak is kell a hely, gyorsan elfogy 1-2TB hely. -
ATi GAMES
tag
Egyfelől meg tudom érteni, sok érv szól mellette. Másfelől viszont nem vagyok híve annak, hogy a cégek mondják meg nekem mit vegyek alapból.
Persze utólag gondolom lehet venni bele, ha nagyon akar az ember. -
Kb. két hétre, max. egy hónapra. Ennyi volt a havi adatforgalmam, mikor még csak 5 mbites netem volt, most meg gigabit van.
I mean...1 TB az kutyafüle, meg macskafarka, de ezek is félbe vágva, ha szeretsz archiválni (ha meg kényszeresen HD – még csak nem is 4K – vagy, még annyi se). Az új tárhely beszerzése szerintem 4 TB-nál kezdődik, de akkor már inkább 6, mert nem annyival drágább. Aztán az is betelik, ugye... Plusz biztonsági mentések, ha korrekt akarsz lenni, szóval anyagilag a legjobb esetben is ár x 2.
tl;dr: Simán van olyan felhasználás, ahol egyelőre még esélytelen az SSD-re váltás, ha nem volt Lottó 5-ösöd.
-
-
Dr. Akula
félisten
Sebességre legalábbis gyorsabb. A Velociraptorra 120 MB/s-t adnak meg, a Purplere 175-öt (ami amúgy 7200 rpm, nem 5400). Az akkori mezei vinyók 60-90 MB/s-t tudtak, vakok között pedig a félszemű a király.
Az eredménybe belejátszik, hogy a Velo 1, max 2 tányéros (most hirtelen nem találok infót), 3.5" méretbe pedig jóval több belefér, ami növeli a párhuzamos írás sebességét. Azért sajnálom hogy nem fejlesztették tovább, egy 8 terás Velot el tudnék képzelni.
-
Reggie0
félisten
válasz
#32839680 #88 üzenetére
Nekem a 12TB eleg hamar betelt a NAS-ban. HBO Go, Netflix stb rendszeresen torol a kinalatabol, ott csak addig erheto el valami, amig nekik is kedvuk van hozza. Spotify-t meg mar nem is emlitem, az kb. a konzumer szarokra jo.
A telepitheto programokkal is az a baj, hogy siman el tudnak tunni a netrol aztan leshetsz honnan toltod le.
-
Pontosan ezt csináltam én is (bár én az asztali gépemben is megtartottam biztos ami biztos alapon a vinyókat és ssd-ket, de leginkább csak azért, hogy nehogymár' ne legyen elég tárhely az asztalimban). Az asztali gépemben lévő vinyókon és ssd-ken főként játék vagy olyan munka van, ami azért mindig jó ha megvan lokálisan, de alapvetően nem nagyon hullámzik már a szabad hely az asztalin.
Minden fontos adat (amit védeni akarok hardver meghibásodástól), fotók, doksik meg minden média megy az épített unraid szerveremre. Egyrészt megy rajta egy plex, szóval bármelyik rajta lévő filmet, sorozatot bármelyik eszközömről bárhonnan elérem, másrészt a megjelölt könyvtárak tartalma azonnal megy offsite backupba (backblaze). Csak azt tartom lokálisan valamelyik eszközömön, aminek az elérése nem elég ha gigabit (plusz van még pár virtuális gép a szerverben lévő ssd-ken)
Amúgy technikailag most az unraid szerver sync-eli bizonyos könyvtárait egy 4 meghajtós syno nasra is, mert még nem bíznám az életemet az unraid szerveremre, a syno meg éveken át megbízhatóan szolgált, szóval még nem értem meg rá hogy elengedjem, de kezdtem szűkösnek érezni a kb 10TB-t amit a syno nyújtott
De úgy hogy naponta sync-elődik a kettő, igazából megvan minden, akár több helyen is, ha az egyik épp kiesne
Van ugyan hbo meg netflix előfizetésem, de gyűlölöm ha a megnézendő film pont egyiken sincs rajta, ezért fontos a plex
-
Juhaszatti
addikt
PC szaküzletben (és szervizben) dolgozom, foglalkozunk használt laptopok és PC-k vételével, felújításával, és eladásával is. Van a polcon 30.000ft alatti(!) laptop is, de még ebbe is rakunk minimum egy 120GB-os rendszer SSD-t.
Nem tudom már elképzelni hogy HDD-t használjon valaki, adattároláson, archiváláson kívül bármire.
Persze ha nem valami régi gépről van szó amitől még nem vált meg a tulaja, vagy nem akar az újratelepítéssel vacakolni.A kedvencem mikor behozzák a gamer gépet, 32GB RAM-al, egy viszonylag új és erős procival, korrekt videokártyával, és egy böszme 2TB-os HDD a lelke az egésznek.
-
akaido
addikt
Az még jó ha egy perc, a mi Fujitsu gépeink a bekapcs gomb megnyomásától számítva 1.54 alatt vannak átlagosan a login képnél, azaz van amelyik 2 percnél tovább "butul" sajna.
Már a skype és sok egyéb martalóc programot is leszedtünk, különös tekintettel a kompetencia mérés miatt is elég alapos rendrakás volt. Defrag is havonta min. egyszer lefuttatva, de a HDD a gyenge láncszem ezt tudjuk. -
Dr. Akula
félisten
Igen, 10k rpm, de csak 2.5" tányért pörget ennyivel, míg a 3.5"-esek lassabban pörgetve is tudják ugyanazt a kerületi sebességet hozni. Csináltam gyors tesztet, 50 gigás file másolása M.2 SSD-ről 300-as Velociraptorra: 96 MB/s, 6 terás WD Purplere: 140 MB/s. (A másolás vége felé levő, kvázi beállt értékeket vettem figyelebe, az elején indított 1.8 GB/s-el is, amit ipari áramról hajtva se tud egy vinyó, csak a cache.
) Viszont fényévekkel hamarabb éled fel álmából, a Purplenek 4-5x annyi idő is kell hozzá. A maga korában tényleg a leggyorsabb SATA cucc volt, de azóta eltelt egy kis idő, és fejlődtek a vinyók.
-
-
ceia
őstag
válasz
#32839680 #20 üzenetére
"Akkor minek szarakodni HDD-vel?"
Esetleg háttértár is kéne, vagy újabban már arra sincs igény? Tudod, filmek, zenék, képek, telepíthető programok letöltve, pl. játékok, és máris hol van az 500 megás SSD? Microsoft szolgának kell, hogy a x4rjuk ne legyen tetű lassú. Akkor írják meg jobban. Ne legyen több giga, és ne írja folyamatosan a meghajtót. Ha nem a kémkedés kötné le folyamatosan, gyorsabb lehetne SSD nélkül is. -
Chaser
legenda
válasz
Menthirist #76 üzenetére
persze, ez is ott van
azért ma is akad olyan ssd amire azt mondom kösz de nem - persze hdd-nél gyorsabb -, de egyébként uszavDuracellm...
nem hiszem, hogy bármi ilyen lenne mögötte
hogy nálunk megy az ügyeskedés egy dolog, azért másutt nem így van
mi viszont a piacnak az 1%-át sem érük el, teljesen semmitmondó történet vagyunk bármelyik cégnél
valószínűleg a 0,5%-tól is messze vagyunk
szerintem túl sok gépnél ment visszajelzés az ms-nek, hogy lassú a gép, és ezek nagy %-ában hdd volt, és most ezt megunták -
-
törölt tag
Valami anti-mutyi-törekvés is lehet mögötte, mert előferdül, hogy a brand gépet hdd-vel kérik, és egyből bontják fel, cserélik ki ssd-re a szervizben, mert a bolti az olcsóbb az ügyfélnek, mint az oem ssd teljesítményéhez kapacitásához képest 1,5x-es áron felszámolva. Meg persze eddig minden ilyen gép mellé eladott valamelyik gyártó egy db hdd-t, ami ált. újraértékesítésre kerül, a nagy örömködés közben nem kerül át az ügyfélhez, és lesz belőle egy kis “talált pénze” a szerviznek is
Persze lehet, hogy ez tökre rendben van az oem-nek, csak ugye tőlük a microsoft-hoz az jut el, hogy még mindig hdd-vel kerül értékesítésre, az előretelepített os-ük egy zavarba ejtően nagy része, és most (gondolják) jól megváltják a világot, ami ennek a “segítségnek” nem fog őszintén örülni. -
válasz
pistokkotsip #68 üzenetére
A legkisebb SFF gepben is talalok helyet a meghajtónak....
Na jó, talan a Lenovo / Dell tinyPC-kben nem, de az nem is SFF
-
törölt tag
válasz
pistokkotsip #69 üzenetére
Ja, pont az átlag felhasználó első két kérdése: “ mért ijjen lassú? Mér homokórázik annyit a fészbúk?” Mert egy félholt hdd hordja be a képeket talicskával a memóriába, azér.
Egy 15 éves ibm t60-nak is szárnya nő, valami gagyi 7ezer forintos ssd- től.
Ma már alap tuning beavatkozás pl régi notiknál, oprendszer átklónoz ssd-re, hdd kukába vagy egy külső házba, ram fejleszt maxra másodkézből.
Abrakadabra, pattog a rendszer, mint a nikkelbolha.
Annyira nem oprendszer függő, win7 is elvan ssd-n némi mókolással (bár lejárt már a szavija), 8, 10,11 meg natív. -
Goose-T
veterán
Volt nekem olyan céges laptopom (HP EliteBook, nem valami gagyi), amiben SSD volt, de még azzal is lassú volt a kevés RAM és a titkosítás miatt. Vajon milyen lett volna vinyóval?
-
Azt se felejtsük el, hogy ha idle-ben van és elalszik a vinyó, annak az újraindulása, felpörgése is másodpercek. Tudom hogy mennyire lassan tud reagálni a nasom is, ha elalszanak a vinyók benne.
Plusz ugye ezeket az előnyöket gyakorlatilag már egy 6-8k körül kapható 120-as ssdvel is eléred. Meg necces úgy jönni hogy "de hát nem fér be az sff-ekbe annyi tárhely" dologgal, hogy a notik jelentős része 250-500 gigányi tárhellyel jön, és sokan azért azon is elférnek. 10-11k-ért pedig már 240-es ssd-ket kapni, boltban, újonnan. Ergo oem-eknek még olcsóbb nagyobb tételben. Dollárban 25 dolcsiról beszélünk. Egy átlag játék ennek az összegnek majdnem a 3x-osába kerül.Szerintem a legegyszerűbb, amit bárki tehet hogy felrázza egy régebbi gépének a teljesítményét, az egy, akár a legolcsóbb és legtrébb ssd. Ennek ösztönzése teljesen logikus, akárki is mondja, ms, apple vagy bárki.
-
válasz
pistokkotsip #63 üzenetére
Kicsit emberellenes gondolataid vannak.
-
nubreed
veterán
válasz
Milyen ssd -nek 200k+ az ára? Senki nem ajánlgatott ilyet.
Az informatika világa mindig is a fejlődésről szólt, az lenne tré ha így 2022 -ben egy szakmai lap még mindig a HDD -ket akarná rátukmálni az emberekre. Egyébként pedig, csak azt írták le jelen cikkben, hogy mi a Microsoft terve. Tehát ha valakit hibáztatni "lehetne" ez ügyben az az MS. Egyébként nagyon helyes a trend és az elképzelés, 2024 -ben meg pláne az lesz.
Ráadásul senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy vegyél ssd -t, ha neked jó a hdd lassúságával és hangosságával együtt élni, akkor rajta!
-
Chaser
legenda
válasz
Menthirist #72 üzenetére
extraként párhuzamosan lehet indítani sok alkalmazást, nem az lesz mint hdd-nél
krrrrbrrrrrkrrrrrrrrrrrrrrrrrrbrrrrkkkkrrrrrr ...mindez akár több percig
na egyszeri juzereknek' ez az egyik kedvenc "hobbija" - és én is szeretem ha több sw kell egyszerre akkor hang nélkül és gyorsan a rendelkezésre állnak -
sokan leragadtak a boot időnél
egy 8-16 magos cpu erejét nem mindig érezni, mert egyszerűen nincs rá szükség
egy ssd-nél bármit csinál az ember érezni hogy ott van -
válasz
pistokkotsip #69 üzenetére
felejtsétek már el hogy itt csak boot időről van szó. Minden app indulását befolyásolja, ami rá van telepítve. A sima böngészőt is befolyásolja.
-
Chaser
legenda
válasz
azoknál a gépeknél külső usb meghajtó egy egyszerű megoldás szerintem, ha valakinek kell több tb tárhely
az egyszeri user meg tanuljon meg kezelni legalább két partíciót, ahhoz talán nem kell 8 általánosnál több - mondjuk nem úgy tapasztaltam, hogy teljesen laikusok is ezt az egyszerű "problémát" ne tudták volna megugrani -szerk:
az ssd alkalmazásáról beszélt a cikk írója, nem arról, hogy kizárólagosan az ssd-t használd
a rendszernek pedig nem kell több tb tárhelyegy régen elavult dolgot meg akarnak szüntetni végre, ennek inkább örülni kellene
egy 10 éves gép is megtáltosodik egy ssd-től, fordítva egy mai modern gép is tetű lesz hdd-vel -
válasz
az ilyen sff gépekben általában nem kellenek a sok TB-s meghajtók sem. 1TB általában bőséggel elég bármire, de sokba még annyi se kell.
Amúgy meg el lehet tűntetni meghajtókat. Van aki a c-t úgy ahogy van eltűnteti, hogy ne töröljenek le a userek semmit véletlenül. -
pistokkotsip
csendes tag
válasz
Dilikutya #65 üzenetére
Miért vennék?
Az a gond, hogy mindig így kezdődik, hogy vegyél ezt. De könyörgöm, az átlag felhasználót k...a nem érdekli, hogy 7 mp alatt indul a windows, vagy 1 perc alatt. Bekapcsolja a gépet, használja, felmásolja a napi mocskát (fotó, videó a telefonról) és nem akar foglalkozni vele, hogy mennyi hely van szabad csak használni akarja.
-
pistokkotsip
csendes tag
válasz
Assimilator #64 üzenetére
Nem kell valóban.
De ha mint egyszeri usernek bonyolult a sok meghajtó (van ilyen!) csak 1 db C meghajtó legyen... Akkor már legyen?
Vagy épp egy SFF-es gép, amiben egyetlen egy drive hely van... -
-Skylake-
addikt
"A Trendfocus riportja alapján közeleg az idő, amikor a HDD már belépőszinten sem lesz elég jó."
Közeleg ? Mármint mi, 2012 ?
-
válasz
E.Kaufmann #60 üzenetére
nvme-n, de nyilvánvalóan arról beszéltem hogy a telepítés túlnyomó része a háttérben zajlott, ami alatt totál nem akadályozott abban hogy használjam a gépem, És csak újraindítás után szüttyögött még egy keveset. Ez sehol sincs pl akár egy osx upgrade idejéhez képest.
@Graphics: nem egy, hanem két szerzet. egy 500-as és egy 250-es nvme ssd. -
Dilikutya
félisten
válasz
Nem kell 4TB-os SSD. Veszel egy 4TB-os HDD, az jó lesz a pornónak, elég sok játéknak az is mindegy, mire van telepítve. Rendszernek, pár játéknak meg egy 512GB-os SSD pont jó, szűkebb büdzsével 256GB is. Már csak az, hogy a Windows és a programok SSD-n vannak, nagyon sokat ér.
-
Assimilator
őstag
válasz
Egy Win boothoz nem kell 4 TB-os lemez. Kezeljük már helyén a dolgokat.
-
pistokkotsip
csendes tag
A tökéletes cikk nyitás után meglett a virágos jókedvem.
A PH-s és egyéb "szakmai" újságírók egy részét láncfűrésszel kéne szaporítani a reális világképük miatt... amikor előadja adott monitornál, hogy "megfizethető" és utána derül ki, hogy 200k+ az ára...
De hogy a cikkről is szóljak:
A merevlemezek ugyan még ma is nagyobb értéket képviselnek, ha a tárhelyhez mérjük a fizetendő összeget, de mostanra nincs olyan nagy különbség, hogy ne lehetne minden PC esetében elgondolkodni az SSD alkalmazásán....
Aha. Vegyünk már egy 4 TB-s HDD-t és SSD-t és nézzük már meg az Ft/TB arányt....
Elgondolkodni el lehet, de a csodavilágunkban a "mostazonnal" versus "ennyire van pénz" mellett elég tré leírni a feni gondolatot... -
Minimum igényként írnám elő az SSD-t rendszermeghajtónak minden új PC-ben... már persze csak az olyanokban, amiket el is akarnak adni.
-
válasz
Menthirist #59 üzenetére
Az adatlapodon szereplő 750GB-os NVMe?
Miféle szerzet az?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Menthirist #59 üzenetére
Ühüm, de mi a lényeg? Pont azt nem írtad oda, milyen SSD-n
-
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
Nekem a Win10-ről Win11-re való upgrade annyi volt, hogy miután engedélyeztem neki, a háttérben elkezdte telepíteni, neteztem filmeztem ahogy normálisan tenném (pár percet), aztán egyszer szólt hogy "köszi, végeztem, lehet újraindítani". Újraindítottam, és onnan még kb 5 perc volt és máris új windowson ültem. Szóval kb 5 percig tartott fel a teljes upgrade.
-
ricsip
addikt
A 2012-es surface tablet ARM windows8-al 32 gigás (neeehhm nem, nem a RAM hanem a storage!), kb. a fele hely volt szabad 1. indítás után. Pár hónap használat és windows updatek után maradt talán összesen 4GB szabad hely. Úgy hogy nagyon program se lett rá telepítve, mert ugye nem is jött rá sok értelmes, a store-os szarságokat meg hagyjuk.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#32839680 #20 üzenetére
"Inkább afelé kellene elmozdulni laptopoknál pl. hogy maradjon meg a HDD helye"
Isten ments! Ez egy laptop, nem NAS. Töltsék fel a helyét aksival.
300-as Velociraptor még itt figyel a gépemben. Sebességben mondjuk 10k rpm-el se veszi fel a versenyt egy mai vinyóval, viszont gyorsabban feléled ha lement alfába.
-
Dr. Akula
félisten
"a Microsoft, ugyanis a cég arra kéri az OEM-eket, hogy ne használjanak többet HDD-t boot meghajtónak"
Ezt már vagy 10 éve meg kellett volna lépni. Az a gáz, hogy ezt még valakinek mondani kell.
-
Pista0001
addikt
Ja, világos, meg azokat a gépeket így is a már előtelepített régebbi OS-szel árulják... Gondolom, a utólagos telepítés/win10-ről frissítés esetén is meglesz ez a követelmény, akkor fog majd az egyszerű felhasználó nagyot nézni. Hogy addig kipörögnek-e ezek a gépek? Nyugaton biztosan... az ottani forgalmazók eladják a sztokkot keletre
-
Chaser
legenda
ez már w11, nem 10, ott ha jól tudom nagyobb a helyigény - de lehet nem jól tudom -
gondolom az ms a 2023-as vagy 2024-es határidővel már csak a w11-es gépekre gondol, mert 10-es nyilván nem lesz újan
de mondjuk ez léyegtelen, felesleges lenne szerintem a licensz mellé egy ssd-t is adniPista0001
azok a gépek kifutnak, a határidőig lesz idejük
nyilván gyártani is lehet őket addig, aztán utána majd elfogynak
és az os nélküli gépekben továbbra is lehet hdd, arra nincs ráhatása az ms-nek utólag ki milyen rendszert rak egy gépre
de azok a gépek amik gyárilag winnel kerülnek ki, nem lehetnek hdd-sek, ennyi a lényege -
Pista0001
addikt
Épp ideje, de...
A mai napig látok régebbi, i3-as/Pentium/Celeron procis, 4 giga ramos, HDD-s laptopokat újonnan, ezekkel mi lesz? Az igazán kispénzű vásárló örül, ha egy ilyet megengedhet magának...
Hogy a HDD élhetetlen? Szerintem egyáltalán nem. Ezt az üzenetet az "általános netezős" laptopomon írom, első gen. core i5 HDD-vel (és egy teljesen korszerű, majdnem naprakész linux-szal
), én elvagyok vele. Hogy használok-e SSD-s gépet? Természetesen, a többi mind az, mégis kibírom. Biztos azért, mert azok is mind SATA-sak...
Szóba került a várható élettartam, meg hogy mi lesz az adott géppel... Ha nem is abban a gépben, amihez eredetileg vettem, de bizony a legrégebbi SSD-m lassan 10 éves...
-
prolad
addikt
Nem tudom mekkorára fog nőni, most a bootmeghajtónak 50GB helyet hagytam+Office+VGA driver. Abból kb 10GB szabad lassan 2 év után. Lehet meghajtót tömöríteni, meg néha futtatni a lemezkarbantartót és kivenni ami nem kell,eddig bevált.
A sebesség meg kb mindegy, aki eddig nem vett SSD-t annak egy kisebb is bőven jó lesz. Abban egyetértek, hogy felesleges 120 alá menni, de ha "ingyen" adnák, akkor azt is kinézem a Microsoftból, hogy 32GB-ot ad (mintha Win 10 tabletekből lett volna 16GB-os is, de lehet az a Win 8-as időkben volt). -
prolad
addikt
Támogatom, itt az ideje. 120-as SSD-ket fillérekért lehet kapni, 240-es se drága, boot lemeznek bőven jó.
Ha meg sokan panaszkodnak, ,csinálhat az MS egy olyan telepítőt, amit mondjuk egy 64GB - os SSD-n árulnak, meg is van oldva. A licensz árába bőven belefér. -
Chaser
legenda
válasz
#32839680 #40 üzenetére
mai mértékkel nézve használhatatlan a hdd, pláne a notebookokban a 2,5-es csodák rendszer alá
ennek fordítottja, mai napig használhatóak nagyon sok mindenre első genes core i-k is, csak mondjuk annyi köszönet van bennük mint a hdd-ben az ssd-vel szemben a legtöbb területen
teljesen elavult eszköz ma már rendszernek az ssd
a vhs is olyan, ha ma mellé teszünk egy jobb minőségű 1080p-s filmet akkor jah, egy nézhetetlen fosch a vhsde akkor nem volt más és az emlékek megszépítik, és ugye a megjelenítők is egészes más kategóriát képvieltek mint ma
az 1994-es dommal is eljátszottam én, de azért egy pöppet' másabb a 2016-os : )
4gb rammal sem nagyon mennek már ki új gépek, teljesen reális elvárás, hogy hdd-vel se menjenek ki -
Chaser
legenda
válasz
Felesbandi #11 üzenetére
nyilván ez az ms fő célja ezzel - és egyébként is igazuk van, már évek óta elavult a hdd rendszernek -
én sem használok már évek óta, semmire, akinek megfelel az ő dolgamorgyi
ez kb olyan, mint a 8 magos cpu-k előtt jó volt az 1 magos 1ghz-es alacsony ipc-s is, senki nem akart eret vágni...
a lóPh@szt volt jó, nem volt más
a hdd-nek megvan a szerepe ma is, de nagyon nem rendszernek való
már évek óta vissza fogják a hdd-k a belépő gépeket is ha a rendszer is arról "pörög" -
icp1970
senior tag
Helyes.
-
-
Reggie0
félisten
A: "Erdekes, nekem 90-95% korul teli van az m.2 ssd es igy is gyors."
R: "Gyorsnak gyors, viszont a celláknak ott már nem fog annyira jót tenni."
A: "Akkora a TBW, hogy ugysem erem el 10 ev alatt se, akkor mar inkabb kihasznalom teljesen."Szerintem ebbol egyertelmuen kiolvashato, hogy en nem a TBW novekedeserol beszelek, hanem arrol, hogy hiaba nem tesz jot a cellaknak, ha teliirom, ugysem fogom az idealis telitettseg szerinti maximalis TBW-t elerni soha, ezert nekem nem problema, ha csokken az elerheto max. TBW azaltal, hogy teli van a flash.
-
-
BOBO6
aktív tag
-
-
akaido
addikt
válasz
#32839680 #15 üzenetére
A tapasztalat megerősítve!
2018 év elején kapott az iskolánk 42 Fujitsu PC-t i3 7 gen proccossal 4 GB RAM-mal, HDD-kel, valami iszonyat lassúak néha 95%-os a HDD terheltség, pedig optimalizáltuk többszörösen a Win 10 szolgáltatásokat, és csak a legszükségesebb programokat telepítettük fel.
Az ugyanekkor érkezett HP 440-es laptopok mindegyike SSD-s, ahogy mondják: ég és föld... -
-
BOBO6
aktív tag
válasz
#32839680 #20 üzenetére
A TBW egy dolog, mostanában egy olyan jelenséget figyelek meg, hogy az 1-2 évet futott rendszer SSD-k ellustulnak és "sávosan" merevlemez tempó alá lassulnak, amit egy teljes felületet érintő írásteszttel helyre lehet hozni, utána jellemzően egységesen mindenhol egyenletesen gyors lesz. Valahogy nem szóródik szét a win folyamatos írása, hanem bizonyos területekre koncentrálódik, és ott kegyetlenül belassul a meghajtó.
-
tasiadam
veterán
Cires in VM
-
-
BOBO6
aktív tag
válasz
#32839680 #15 üzenetére
20 éve nem is volt ekkora a Windows könyvtár, és nem is molyolt valamit folyamatosan a háttértáron... Emlékszünk még azokra az időkre, amikor még volt HDD led a gépeken? Na az akkoriban csak akkor világított, ha valamit épp ténylegesen csináltál a gépen (vagy egy vírus).
Igaz, a procihasználat is máshogy alakult akkoriban. Mondhatná valaki, egy P3 is elég volt 20 éve, senki se akart eret vágni... Próbálj egy modernebb rendszert ráereszteni, elég hamar szúró-vágóeszköz után nyúlnál...
A hírhez: épp ideje kiszorítani a rendszermeghajtók közül a merevlemezeket, sok-sok éve bizony meg kellett volna lépni ezt. Legjobb amikor 3-4 évnél nem régebbi erős vas alatt dohog a jobb esetben 7200-as vinyó, és a user memóriát akar bővíttetni, mert bitang lassú a rendszer. -
-
-
Lenry
félisten
most is az
a Win10 is használhatatlan HDD-ről, a 11-et meg se mertem próbálni -
Yeffy
veterán
jo otlet, mar evek ota kellett volna.
-
Felesbandi
senior tag
Ha ugy nezzuk a kotelezo SSD nem csak a vasarlonak, de az MS-nek is jot tenne.
Atlag vasarlo ha vesz HDD-vel egy Windows-os gepet szinte biztosan a rendszert fogja hibaztatni a lassusagert.
Aztan kiprobal pl. egy ~2013-as MacBook Pro-t, amiben evek ota csak SSD van, es annyit fog leszurni, hogy a MacOS a kozel 10 eves gepen is sokkal gyorsabb, mint a Windows a zsir uj gepen.
-
nubreed
veterán
Nem csak rendszer lemeznek nem használnék HDD -t, hanem semminek. Az összes HDD -met külső usb-s dokkolóba száműztem és csak akkor kapcsolom be ha feltétlenül oda kell menteni valamit. De nekem a gépbe ne legyen hdd így 2022 -ben. Lassú és hangos, a hátam közepére se kéne.
-
Duck663
őstag
Ezt már évekkel ezelőtt elő kellett volna írni minimumként rendszerlemeznek.
-
Silεncε
őstag
Nem értem, ki képes 2022-ben HDD-t használni rendszerlemeznek és miért.
-
joey04
titán
Helyes
-
martonx
veterán
Nem tudom, én ennek a hírnek inkább örülök. Vannak olyan új gépek, amiket újonnan kiadni, árulni is emberiség elleni bűntett.
Ezzel a lépéssel legalább meg lesznek védve a kispénzű, nem túl művelt vásárlók, hogy ha a legolcsóbbat keresik se fognak tudni annyira szart venni. -
Chaser
legenda
válasz
E.Kaufmann #3 üzenetére
a sata-val semmi gond szerintem - legalábbis semmi olyan, ami lassítaná a rendszert -
rendszer alatt meg sok sata akár jobb is combosabb nvme-nél
de hdd rendszernek ma már új gépnél az elég izéke' -
E.Kaufmann
veterán
Nem hatalmas, de akadnak ennyire elvetemült gazemberek, valamint másfél éve el is passzoltak a rózsszínnél egy ilyen laptopot valamilyen akció keretében egy kisfőnökömnek. Egy munkanap alatt nem bírt frissíteni a Windows 10
Én lassan már a SATA-t is betíltanám, igaz , NVMe-ből a dramless QLC-ket is(legalább is rendszerlemeznek)
-
Chaser
legenda
2022-ben nem gondolom, hogy olyan hatalmas elvárás lenne ez
-
Troll mode on: És a felhasználó igények figyelembe vétele nem lesz végre rendszerkövetelmény egy új verzió kiadása előtt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Trendfocus riportja alapján közeleg az idő, amikor a HDD már belépőszinten sem lesz elég jó.
- Dell P2314Ht
- Eladó Lenovo Thinkpad T51g Gen2 i7/16gb/512gb ssd/RTX 3070, windows 11 laptop
- SAMSUNG 16GB / 2666 MHz DDR4 RAM, Több db + 1 év bolti Garancia + Számla!!!
- Canon EF TS-E 45 mm f/2.8 tilt shift objektív
- Wunderlich protektor / szelepfedél védő R1200 R RT RS GS vízhűtéses (LC) boxer modellekhez
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 8GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I Garancia!
- Új utángyártott 19.5V 4.62A töltő
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest