- Azonnali informatikai kérdések órája
- Hobby elektronika
- Samsung LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
marcee
addikt
"A vállalat a szolgáltatás népszerűsítése érdekében előfizetési díj nélkül kínálja a téli olimpia HD-felbontású közvetítéseit."
Nem az m1 közvetíti az olimpiát, ami amúgy is ingyenes?
-
bambano
titán
tudtaaaaad, hogy a kábeltv-s szolgáltatók zöme nem pesti és nem is csak Pesten szolgáltat?
tudtaaaaad, hogy optikát húzni Pestfaluban több, mint 10 misi/km és nem is engedik, tudtaaaad, hogy mikrón nem lehet áttuszkolni akkora sávszélességet, hogy érdemi mennyiségű műsort saját magad tömöríthess be? tudtaaad, hogy a népszerűbb adókhoz meg egyébként sem lehet csak tömörítve hozzáférni?Látod már, hogy amit írtál, nem igaz?
-
zhagyma
őstag
" ... Ha bejön egy 2Mbps-re tömörített stream, azt már értelmetlen áttömöríteni 4 Mbps-re. ..."
Ennek a "hülyeség" értékét senki sem vitatja: értelmetlen tevékenység. Viszont bármelyik szolgáltató elhozhatja az MTV-ből a tömörítetlen digitális jelet (optika / mikrohullám), amelyet a szolgáltató utólag tetszése szerint tömöríthet. Ez a módszer némi fejlesztést igényel az általad említett innen-onnan összeszedett stream-k gyakorlatához képest ...
-
bambano
titán
tehát bejön egy mpeg transzport stream, azt változtatás nélkül továbbadják. az tény, hogy ettől vegyes lesz a kínálat, a kérdés az, mit fejleszthetne ezen a kábelszolgáltató? Hint: semmit. Ha bejön egy 2Mbps-re tömörített stream, azt már értelmetlen áttömöríteni 4 Mbps-re.
-
bambano
titán
Ez a beszélgetési szál a fizetős dvb-t-ről indult. Erre nem jó replika, hogy azoknak való a dvb-t, akik nem akarnak fizetni.
Az AH nem hülye, ők nagyon jól tudják, hogy adófizetők pénzéből eu-s nyomásra kell nekik valamit építeni, ráadásul törvényi hátszelük is van (szerintem indokolatlanul erős). Ezt más szövegkörnyezetben úgy írnák le, hogy nyeregben érzik magukat.
-
WonderCSabo
félisten
-
degooo
csendes tag
Ezt nme igazán érteem, akkor vidéken semmi értelme ilyen mindig tv-nek lennie? (kaposvár)
-
zhagyma
őstag
" ...A legtöbb kábeles szolgáltató azt adja tovább, amit kap, ha mpeg2-ben kapja, akkor mpeg2-t ad tovább. ..."
Na pontosan ezért olyan "vegyes" a kábelszolgáltatóknál a digitális adás minősége. Érdekes módon az egyes kábelszolgáltatók (kivételek) által elkövetett MPEG4 HD tömörítés elég jó tud lenni. Ha a minőség az első, akkor a saját tömörítés lehet a jó fejlesztési irány ...
-
Latency
senior tag
Szerinted az AH teljesen hülye és egy halott platformba fektet milliárdokat csak az adók kiépítésére? A DVB-T nem a kábel/műholdas szolgáltatók közvetlen ellenfele, elsősorban azok célozza jelenleg akiknek elég kevesebb csatorna, de fizetni nem akarnak. Ha meg valaki új TV-t vesz jó eséllyel tudja fogni a közszolgálati csatornák HD adásait ami bár most még kevés, de több mint a semmi.
-
bambano
titán
A dvb-t-re a kábeltv-hez képest kevés csatorna fér fel. És ahol van kábeltv, ott akit érdekelt, már előfizetett. Nem fog senki nekiállni szórakozni, hogy kiszedje a drótokat, másik tv-t, másik settopot vegyen, újrakábelezzen, utána harmadannyi csatornáért fizessen ugyanannyit.
Az adsl elvileg a kábeles internettel azonos szolgáltatást képes nyújtani, ha a szolgáltató úgy dönt, akkor versenyképes áron. Gyakorlatilag persze nem, de ez egy másik topic témája lehetne. A dvb-t meg sem közelíti a kábeles szolgáltatás lehetőségeit. 3+1+1 vagy hány multiplexet kaptunk, ha jól tudom, ebből 3 dvb-t,. 1 mobiltv, 1 meg rádió lesz.
A kábeltv-re (például ahol melózom), a 60 csatorna analóg meg az internetes szolgáltatások mellé most is beférne még legalább 10 multiplexnyi dvb-c. Smafu.
-
WonderCSabo
félisten
Ez attól is függ, hogy milyen volt az eredeti képarány. Nyilvánvalóan egy 16:9-eshez kissebb fekete csíkok kellenek 4:3 letterboxban, mint egy 21:-eshez. Már ha nem vágják le a kép egy részét.
dabadab: Tudom, de jelenleg Magyarországon, a digitális kábel minősége és mennyisége is jobb, ezért ha választhatnak az emberek, sztem inkább a DVB-C-t választják. Egyébként UPC Digitalon a HD adóknak nagyon jó minősége van.
-
dabadab
titán
válasz
WonderCSabo #36 üzenetére
"Azért mert a kábel sokkal több csatornát kínál, és ha digitális, akkor jobb minőségben is."
1. Eppenseggel annak sincs sok akadalya, hogy DVB-T-n egy csomo csatorna legyen.
2. Digitalis TV adasnal a minoseg a kodolastol meg a bitrate-tol fugg es e teren a jelenlegi kabeles szolgaltatoknal lenne min fejleszteni (nagyreszt mpeg2 es sok esetben a bitrate is eleg alacsony). -
dabadab
titán
"hogy is van a cikk címe: jobb vételi lehetőség a fővárosban?
"
Meg hogyan folytatodik? Ugy, hogy 95%-os lefedettseg az ev vegere.
"ahol van kábeltv, ott nem érdekli az embereket a fizetős dvb-t"
??? Miert, ahol van ADSL, ott nem erdekli az embereket a kabeles internet? Vagy ahol van MOL benzinkut, ott nem erdekli az emberket az OMV? Miert ne erdekelne?
-
Latency
senior tag
Amit az RTL Klub-on látsz az messze nem 16:9. Amit csinálnak az az, hogy a 4:3-os képbe belerakják a 16:9-est a maradékot meg kitöltik feketével (ez a letterbox). A probléma ott van, hogy a csatorna logója, a karika és az undorító promófelirat is kilóg a képből. Így egyrészt nem biztos, hogy a TV magától felnagyítja a képet másrészt zavaró. A MTV ezt már megoldotta, ott ez remekül működik, földi analógon 4:3 letterbox, DVB-T-n HD 16:9 illetve elérhető a kábeleseknek egy 16:9/4:3 anamorph SD (WSS-el vezérelve) változat se logó se karika nem lóg ki és nem is torz.
-
PuMbA
titán
válasz
WonderCSabo #8 üzenetére
A legnagyobb a Transformers ami 4:3-ban volt a TV2-n
(így kb a kép fele vagy még több elveszett hiszen 21:9 a film eredeti képaránya). Az RTL Klub ami 16:9-es azt 16:9-ben szokta adni,de a TV2-nél a legtöbb esetben 4:3 van.
-
WonderCSabo
félisten
válasz
Brutális eb #28 üzenetére
"reggeli megfáradt politikus fejekre"
És az még nem is HD-ban van.
-
Brutális eb
addikt
Ez igy van.
Pár éve nem egy ismerősöm abban a tévhitben volt,hogy a DVB- T olyan lesz mint a digi ,upc,t,sat rengeteg adó.(Szerencsétlenek még azt is bebeszélték maguknak,hogy olyan adók lesznek ingyen mint pl a Discovery,Animal Panet,stb...)
Most komolyan ki a franc kiváncsi a reggeli megfáradt politikus fejekre HD-ban? -
odorgg
addikt
Teljesen egyet értek veled
Hamár fizetni kell érte, akkór hamar elfog vérezni a dolog. Másrészt a kábel/müholdas szolgáltatások sokkal megbízhatóbbak, és ólcsóbbak is maradnak szerintem ennél.
És az előfizetők töbségét nemaz érdeki, hogy HD vagy nem HD, hanem sokkal inkább az hogy mennyibe kerül. -
odorgg
addikt
Felfogtam a hírt!
Amit irtam számomra nem ostobaság, hanem tény!
Mivivel amit irtam, annak valóban nemsok köze van a hírhez, ezért tetttem offba.
Amugy nemértem, hogy a honvédségnek mi köze van a digitális sugárzás jelerősségéhez?dabadab: és tényleg, igazadvan
Bevallom, falusi gyerek lévén kicsit elfogult vagyok, az ilyen hírekkel kapcsolatban.
-
bambano
titán
hogy is van a cikk címe: jobb vételi lehetőség a fővárosban?
#22: mert ahol van kábeltv, ott nem érdekli az embereket a fizetős dvb-t, ahol meg nincs, ott ha a maunika meg a józsibarát bejön, az elég. a többség nem akar annál többet fizetni, mint amennyit most fizet, aki ezt megpróbálja keresztülverni rajtuk, az bukni fog.
-
bzoley
veterán
Ha a hír legalább egy részét felfogtad volna, nem írtál volna össze ennyi ostobaságot.
Nem fejlesztésről van szó, hanem korlátozás feloldásról.
Gyk: az ország más területein élőknek több esélyük volt MindigTV vételreq lefedett területen.
Egyébként nagyjából stimmel amit írtál, de semmi köze a hírhez. -
Vicoo
senior tag
válasz
WonderCSabo #18 üzenetére
Hát a 4:3 adásnak a 16:9 arányú tévén ha nem torzítva van ,akkor jobb és baloldalt van csíkja, de én arra gondolok hogy ezek nélkül full képernyőn ,torzítás nélkül jelenjen meg, aminél az a baj ,,hogy pl a felirat és a tv logoja az eltűnik, de mintha lenne ilyen .
-
Bébá
tag
válasz
WonderCSabo #14 üzenetére
Jó tudom, de ez van meglehet szokni.Engem már nem zavar, de van egy barátom akinek szigoruan 4:3-as a tv-je.Na az ő szemét nagyon bántja.Nekem is Pana tv-m van, de beállitottam fix 16:9-et, mert ha pana-auton hagyom van hogy ugrál a kép.Egyszer berak csikot alulra-felülre kis idö mulva kihuzza teljes kápernyöre.Zavaró tud lenni.
-
Vicoo
senior tag
Hát ami azt illeti én őszintén még nem láttam ilyet ( ami feltűnt h a nagyanyám(techonagyi
) 82 centis pana tvjén a cucc magától észreveszi ha 16:9 és át is áll, visoznt 4:3 nál simán kimerevíti full képernyőre... tehát torz lesz) de én valami olyasmire gondoltam (tán pan-scan) hogy a képet felnagyítja h kitöltse a képernyőt,de nem lesz sehol fekete csík. Amikor készítettem dvdket ,akkor régen használtam is ilyne opciót,hogy a 16:9 filmek full képernyőn jelnetek meg, torzítás és csík nékül.
-
aram01
nagyúr
MinDig TV: jobb vételi lehetőség a fővárosban ja bocs
-
Vicoo
senior tag
Az mondjuk igaz, hogy azért vannak olyan tévék ,amik bár 16:9esek, tudnak rendesen megjeleníteni 4:3 arányú képeket, torzítás nélkül, igaz akkor meg elvész egy része a képnek... Nem is értem miért nem lehet alap a 16:9, hiszen akinek 4:3 arányú tévéje van azt eddig sem zavarta a 16:9, mivel a tv adók nagyon régóta adják a 16:9 arányú filmeket, még akkor is ha van belőle 4:3 arányú.
#11: Nekünk meg digitális adás (is) van itthon , hát mit ne mondjak ... igaz sima crt tv amin nézzük ,de elég vicces a set top box: nincs benne olyan opció ,mint a dvd lejátszóknál hogy megadom előre h milyen nyelvet használjon. Ez azért nem jóó, mert pl a Discovery többféle hangon elérhető ,és alapból lengyelül jön ,amit mindig újr aát kell állítani ,nem beszélve az újraindulásokról, ami valszeg a rohadt nagy melegedeés miatt van ... Ezektől eltekintve jó ,de HD az nincs benne, igaz egyelőre nem is számít nekünk.
-
WonderCSabo
félisten
Én pesti vagyok, és UPC Digital TVm van. Alig van 16:9-es adás, HD meg mint a fehér holló. Kivéve ugye Natgeo HD, Eusport HD, és HBO HD, de még ezeken se az összes HD... Magyar adó 16:9-ben csak m1, m2, Duna, magyar HD-meg szinte nincs.
Bébá: Mert nyugaton, USÁban, Japánban, stb. 16:9-es dominál már.
-
Bébá
tag
válasz
WonderCSabo #8 üzenetére
Na igen ez azért tényleg gáz.Manapság már szinte alig lehet kapni 4:3-as képarányu tv-t.Én kb 5 éve vettem tv-t még hagyományos képcsövest, de már az is 16:9-es képarányu.Ennek ellenére szinte az összes csatorna amit sugároznak vagy kábelen lehet fogni mind 4:3-as. Akkor minek tolják ennyire hogy csak 16:9-es tv-t lehet venni.Azért nagy álltalánosságban többet néz az ember tv müsort mint dvd vagy más formátumu müsort.
-
Vicoo
senior tag
válasz
WonderCSabo #8 üzenetére
Pontosan!! ( mondom ezt Szegedről ,de tényleg vicces, hogy vidéken kb semmi sincs)
-
WonderCSabo
félisten
Ehh, ha a legtöbb csatorna nem 4:3 SD-ben adna, jó is lenne.
-
Szlovi
senior tag
válasz
schumifun5ma #3 üzenetére
Milyen kampány?
-
odorgg
addikt
A fővárosban lassan már az emberek seggében is optikai kábel lóg, és most még nekik fejlesztik a DVB-T- s adásokat is
? Én meg itt, 1 Zalamegyei faluban annak is örülnék, ha az analóg tv adásokat lehetne rendessen fogni, de nemlehet
Épp ezért még tv-m sincs.
jólenne ha kicsit már a vidéki parasztokra is gonolnának, mert lasssan már rádíót sem lehet halgatni nemhogy a Tv-t nézni.
Lassan már a vidéken élőknek is a fővárosba kell költözni, ha esetleg tv-t szeretnének nézni. Nevetséges hogy aszt a technikát, is a csak Budapestiek élvezik, aminek országossan elérhetőnek kellene lennie!
Hozzáteszem hogy nálunk, a több mint 200km-re lévő Ausztriai digitális adásokat simán lehet fogni, mig a magyar 50km-es körzetben lévő három tv torony jeleit, lehettetlen megtalálni, ha netalántán mégis sikerül, akkoris gyenge mint a harmat
-
zhagyma
őstag
" ... olyan bitsebességgel adják amit megvásároltak ..."
Tudom.
Viszont az AH részéről egy "gáláns" árcsökkentés megoldaná a kérdést, ha tényleg fontos a minőség és a DVB-T platform sikere. Ez piacszerzésnek sem lenne rossz, és megalapozhatná a TERRA+ (fizetős DVB-T) rendszer sikerét.
-
Na akkor ideje felszerelni az antennákat.
-
schumifun5ma
csendes tag
Ez is csak a kampány része.
-
zhagyma
őstag
No, ezt is megértük. Most már csak a csatornaválasztékot kellene bővíteni (nézettség növelése) és a stream-k bitsebességét kéne növelni (minőség). Egyelőre úgy néz ki, hogy a műholdas m1HD/m2HD és dunaHD minősége magasan fogja verni a DVB-T elérhető képminőséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Újszerű Lenovo Yoga 7 - 14" 2.8K OLED Érintő - i5-1240P - 16GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - HUN
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest