Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ghoosty

őstag

válasz Vision #262 üzenetére

Lehet közlekedni busszal, vonattal, kismotorral, biciklivel, esetleg lehet szervezni poolcar-t. Ha tényleg annyira szar minden más, akkor lehet venni egy kicsi olcsó használt autót. (Évekig buszoztam egy olyan faluból, ahol csúcsidőben óránként járt a busz, de általában ritkábban.)

Lakás rész még nem aktuális, de majd kiszámolom pontosabban. Egy panelt itt a szomszéd városban 8-10 milláért kapsz, az albérlet meg 60-70. Tartós lekötéssel nem túl nehéz 8-10%-ot elérni, az már több, mint az albérleti díj.
    Előnye:
    -bármikor költözhetsz, másik városba, ha ott kapsz munkát
    -nem neked kell felújítanod
    -ingatlanadó felboríthatja az egész piacot
    Hátránya:
    -szar a törvényi támogatása a tartós bérletnek
    -túl magas infláció estén, hamar elértéktelenedik a pénzed
    -most pont a béka segge alatt vannak az ingatlan árak, így hosszú távon nőni fog az ingatlanok értéke

Közben kedvem is volt egyet excelezni és kiszámoltam. (Durván néz ki az 50 év mulva kalkulált 478 000k HUF-os albérlet ár. (4%-os inflációval) :) )
    5 évente 1 milliós (felkamatolt) karbantartási/felújítási költséggel számoltam, lehet, hogy túlzás. Ha csak anyagilag nézzük, akkor tényleg olcsóbb egy lakást venni, de mondjuk én nem hitellel számoltam, hanem kp-re megveszed, vagy félrerakod. A vége az lett, hogy 42 milla van a bankban(hozzáadtam mindig a felújítás költségét) az ingatlan meg 68 millát ér. De szerintem nem érhet annyit egy 50+ éves lakás. Szóval 100%-ig nem győztem meg magam vele. Még úgysem aktuális.

Új hozzászólás Aktív témák