- Házimozi haladó szinten
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- OLED TV topic
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
rum-cajsz #186 üzenetére
Örülök, hogy hiányzik
Majd igyekszem, csak közben volt pár dolog -panaszkodni nem akarok, összejöttek dolgok, de megoldom
Első sorban kedvcsinálónak szántam a sorozatot, hátha mások is nekikezdenek, kipróbálnak ezt-azt, leírják... Majd folytatom, de most kb. hetekre elhavaztam, kicsit sokat próbálok vállalni, az eleje meg ilyen "szopóág" sajna -
rum-cajsz
őstag
Sajnálom, hogy elakadt a hírek sorozatod, én szivesen olvasnám az aktuális híreket továbbra is....
-
ZeroLimit
tag
Jó cikk
nem is tudtam hogy van linux mint pár én inkább open suse párti vagyok de a mint-et kipróbálom -
Eastman
addikt
válasz
sing1ep1ayer #160 üzenetére
Debianban ugyan azok a terminálos parancssorok mint Ubuntu alatt? Tudom használni a jól bevált (betanult) parancsokat?
-
Ryle
tag
Le maradt az elöbbi hozzászólásból, tekintettel arra hogy még korán van kérlek nézzétek el nekem.
Itt a conky.conf-om tartalma.
# --tudom hogy ki kommentezés, de sajnos igy tudtam csak felrakni a pastebinre.
[link] [ Conky Configom ] -
Ryle
tag
Hali megint!
Na most még 1 utolsó gond, aztán már nem is zaklatlak titeket...mert volna nekem egy conky configom ami a gnome-os környezetben tökéletesen müködött. Ki löttem a desktopot kvázi nem voltak ikonok és be tudott épülni a conky a háttérbe. Lxde alatt van ilyen megoldás ? ...vagy valamit lehet modosítanom kellene a conky.conf-ban ? ...minden megoldás érdekelne.
-
Ryle
tag
Na már a billre elő jön nekem a terminál.
A lxdeterminalban én is erre állítottam, de rá jöttem hogy a sima userem nem tudja olvasni a config file-t mert nincs hozzá jogosultsága.
Már csak az lenne a kérdésem hogy a chmodhoz a w + r kapcsolót hogyan tudom megadni a sima useremnek ?
-
-
Ryle
tag
Hát, próbáltam egy magyar mondást kicsit linuxosra fordítani...amúgy nem teljesen hála.
Megtaláltam amit mondtál a .config/openbox/lxde-rc.xml --t
Ott ki kerestem a Keybindings for running applications részt.Ott a feltüntetett szintaktika alapján próbáltam elkészíteni a console elinditást bill parancsra de nem jártam sikerrel.
<keybind key="alt-t">
<action name="Execute">
<startupnotify>
<enabled>true</enabled>
<name>Terminal</name>
</startupnotify>
<command>x-terminal-emulator</command>
</action>
</keybind>Nem régen használok linux, de normálisan szeretném megtanulni...ezért próbálkozok, mielött kérdeznék, mert senkinek nem szeretnék az idegeire menni.
Még abban kérném a segítségeteket hogy a /username/.config/lxterminal/lxterminal.conf --ban hiába szerkeztettem hogy ne jelenyjen meg a menubar, illetve a scroll bar...de ugyan úgy megjelenik. :S
-
-
Ryle
tag
válasz
sing1ep1ayer #160 üzenetére
Hát igen a debian + lxde elég jó megoldás, most én is azt használom.
-
sing1ep1ayer
őstag
Kipróbáltam mostanra a Mint 13-at xfce, mate és cinnamon ablakkezelővel, de egyik sem az igazi, aztán felraktam a debian alapú disztrót és tádááám.... zongorázni lehet a különbséget stabilitásban az ubis verziókhoz képest.
-
Ryle
tag
Sziasztok!
lxde login résznél a háttérképet valahogy meg lehetne változtatni ?
-
ViZion
félisten
Nem tudom, használsz-e Gnome-os progikat, mert így lehet macerás lenne leszedni. Ha van helyed, akkor szvsz ne piszkáld, ha biztosra akarsz menni, akkor vmi netinstallból rakd össze...
Amúgy gondolom sudo apt-get remove gnome*
utána a progikat lehet egyenként kell, amit a függőségek miatt nem szedne le. Arra sem vennék mérget, h ez a jó megoldás, lehet leszed olyant is, amire szükség van. -
-
Ryle
tag
Sziasztok!
Véleményeteket szeretném kikérni hogy a debian squeeze rendszer mennyire lenne jó egy lxde-vel ?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lol persze.
Gond hátán gond volt. 2008-ban mikor Ubival ismerkedtem, már rögtön a kernelben az PCI-s APCI kezelést kellett kikapcsolni, mert különben a hálókártya nem tudott dhcp-n kapcsolódni, csak tekergett az ikonja. Valaki a fórumban ráérzett, hogy mi okozhatja, és igaza lett szerencsére...
N+1 ilyen esetbe futottam bele, rakás xorg.conf probléma, az utolsó húzásuk az volt, mikor a friss Unity-s kiadás nagy fekete kockákat rajzolt az ikonok helyére.
Eastman: szívesen. Az írásomban találsz 1-2 tweaket az fstab fájlhoz, azt megcsinálhatod a jelenlegi disztródon is, egy kis gyorsulást még ki tudsz vele hozni.
Valamint van ugyanott ramdisk létrehozás is, az is hasznos dolog, ha a midori-t rá lehet venni, hogy a neked tetsző helyre cacheljen.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez a klasszikus probléma.
Egyrészt határozott kiadási ütemterv van a buntuknál, ami azt jelenti, hogy minden körülmények között ki kell adni a köv. kiadást, mindegy h. az mennyire lett stabil. Az LTS-ek közti verzióknál különösen visszaköszön ez a probléma.
Másrészt az, hogy Debian alapú, az nem teljesen korrekt, mert nem a Debian "stabil" csomagjait használják, hanem a testing/unstable csomagokat.Ha kíváncsi vagy milyen egy Debian, nézd meg a 2 logoutos cikkemet, felrakástól beállításig minden benne van, csak KDE-vel, de ez mellékes most.
-
-
-
Eastman
addikt
Amúgy egy szűz Debianra fel tudom telepíteni a leggyakrabban használt programjaimat? Aeskulap, Gimp, böngésző, Transmission, Skype, Brasero? Nem kell hozzájuk (alájuk) az Ubuntu?
-
-
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha az apt-get -et tudja használni telepítésre, akkor simán meg tudja oldani.
Debian telepítője pont olyan egyszerű, mint bármelyik disztróé, a végén egy ablakban választhat, hogy mi kerüljön telepítésre, csak kiszedi a pipát a grafikus cuccok elől, és máris mindjárt kész a terminálos rendszer, onnan meg egy parancs az lxde felrakása. Szóval nem kell hozzá pilótavizsga.
Sőt, lehet h. a telepítőben egyből ki lehet választani az LXDE-t mint felületet, akkor még apt-get sem kell.
Véleményem szerint jobban jár ezzel, mint a debian testingből faragott x. xyzbuntun alapuló y. disztróból készült z. kiadással.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
Eastman
addikt
Lubuntut láttam, próbáltam de a Chrome miatt nem tetszett. Kérdés, hogy a FF mit tud rajta, mit tudna ezen a gépen, mennyi memóriát használna el. Most nagyon gatya a 12.04-el.
Xubuntut is próbáltam egy darabig, de nem jött be. Tényleg valami kávéfőző szintű dolog kellene egy kis frissességgel, magyarul, hülyebarát szinten.
-
-
sing1ep1ayer
őstag
Közben utánanéztem az oldalukon és leszedtem inkább a Debian alapú Mintet, amit eddig is használtam. Abból is van Xfce és MATE/Cinnamon ablakkezelős kiadás.
-
Sir Ny
senior tag
-
saja
csendes tag
Ja, és a 295.40-es nvidia driver képes segfault-ot előidézni (tapasztaltam 8800GT-n, és olvastam, hogy GT520-on is van ilyen). Szóval vagy vissza .33-asra, vagy .49-esre kell átállni.
-
ViZion
félisten
válasz
sing1ep1ayer #113 üzenetére
MATE-val próbáld ki.
-
sing1ep1ayer
őstag
Eddig a Linux Mint 10-es volt a vész esetére félretett meghajtómon (Debian alapú, Gnome ablakkezelővel) és baromi elégedett voltam vele, fantasztikusan jó rendszer volt. Gondoltam ideje frissíteni, szóval felraktam a 13-as xfce verziót. Hááááát... ezt nem ajánlom egyelőre senkinek nyugodt szívvel. Tök jó meg minden, de nagyon instabil még, simán képes összerogyni teljesen piti dolgoktól.
-
saja
csendes tag
Na. Akinek ilyenje van (lspci -knn):
Audio device [0403]: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) [1002:4383]
Subsystem: Giga-byte Technology Device [1458:a002]
Kernel driver in use: snd_hda_intel
Kernel modules: snd-hda-intel
és ha az új Mint-nél akadozik, töredezik a hang, akkor a következő a teendő:
a /etc/pulse/default.pa fájlban meg kell keresni azt a sort, amiben ez áll: load-module module-udev-detect
és utánna írni egy szóközzel azt, hogy tsched=0, majd elmenteni és újraindítani (lehet, hogy elég az alsa force-reload is).
Nekem meg kellett csinálnom ezt az apró változtatást, miután meg akartam nézni egy videót és nagyon elkezdett akadozni, szaggatni a hang. -
sh4d0w
félisten
A kernelben a nyílt driver biztosan ott van, a probléma nem itt van. A gond ott van, hogy a xorg új, azt viszont a videokártyához való bináris driver már nem támogatja.
Megoldási lehetőségek: új kártya, vagy xorg downgrade. Az egyik pénztárcában fáj, a másik az esetleges többórás (-napos) melóban.
-
Köszönöm!
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
SSD trim minden disztrónál:
sudo nano /etc/fstab
Ott megkeresed a a "/' fájlrendszer sorát, és a csatolási opciókat bővíted.
Pl. ez van ott
... / EXT4 defaults 0 0
Ezt kibővíted így:
... / EXT4 defaults,noatime,discard 0 0
Ha laptop v. szünetmentes a tápellátás, akkor a nobarrier kapcsolót is írd oda.
noatime: nem menti a fájl hozzáférési dátumokat (ezt nem ssd-nél is érdemes, mert gyorsít)
discard: trim bekapcsolója
nobarrier: IO puffer kiürüléses adatvesztés elleni védelem kikapcsolója, de ez csak áramkimaradáskor eshet meg, szóval ha nem esik ki az áram, akkor adat sem. (szintén gyorsít kicsit)Ramdisk használata
Az fstab fájl aljára írd be ezt a sort:none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0
1024 helyére a neked tetsző memória mennyiséget írd be. Újraindítás után a böngésződet be tudod állítani, hogy erre a rambeli meghajtóra (/tmp) cacheljen. Létezik még 1-2 ramba áthelyezhető dolog a fájlrendszerben, de azokat nem ismerem, nincs ssd-m.
Az, hogy melyik disztrót használod, az SSD szempontjából mindegy. Amelyik tetszik, azt válaszd.
-
ViZion
félisten
8 GB ram több, mint elég. Chakra vagy Fedora ízlés dolga.
Nálam is SSD-n van W7 mellett, logouton van Fedora telepítős cikk, ott vannak beállítások meg minden. Trim támogatás kernelből jön, ~2.6-tól kb. szal. ami két évnél fiatalabb kb. az mind tudja. Trim-hez egy fájlt kell módosítani, h küldje a vezérlőnek a parancsot, meg ennyi ramnál tempet átrakni ramba, stb. pár sor, szinte kopi-pészt és át kell javítani a Te meghajtód betűjele szerint. -
nuke7
veterán
A Linux hogy viszonyul az ssd-hez?
Értem ez alatt a trim meg hasonló finomságokat...
Be lehet ugy állítani mint win es Mac alatt?
Vagy melyik distro a legjobb ilyen szempontból?
( gondoltam ha felrakok Linux ot, egy ssd jó lenne neki külön, másképp nem igazan fair a win ellen ami meg ssd-n van)
(#97) ViZion: tehát akkor inkább fedora-t próbáljak es ne chakra-t..?
Amugy 8gb ram csak nem kevés neki... Vagy igen..? Lehet h abból is kellene venni meg 8at..? -
saja
csendes tag
Most töltöm az új mentát lefelé.
A 12-essel (gnome) csak egy-két problémám volt - néha, amikor egy NTFS-es meghajtóról nyitottam meg egyszerre több dolgot Nautilus-szal (pl. képek, mp3 és/vagy videó), akkor az ablakkezelő szétment. Nem frissítette az ablakok valódi helyzetét valós időben. Kurzor ment, meg látszódtak a dolgok is, de valahogy szétcsúszott - nem reagált az egérre az ablak kerete. Annyira nem zavart a dolog, mert nem sűrűn fordult elő. Talán kétszer a nyáron (mindennap többszöri használat mellett). Persze nem jutott eszembe csinálni egy terminálos hibakeresést, dmesg, vagy valami. CTRL+ALT+Backspace mindig megoldotta.
Egyébként minden szép és jó vele. Ja még valami: a legutóbbi kernel frissítés óta ritkán előfordul, hogy az integrált audio chip-et nem ismeri fel rendesen és nem ad hangot az analóg kimeneten keresztül (IEC958), amikor úgy boot-ol, hogy egy USB-s eszköz be van dugva ott, ahova az USB-s fejhallgatómat szoktam bedugni.
Ami nem annyira zavar: a skype kis ikonja néha nem jelenik meg az értesítősávon.
Ezek a problémák biztosan nem jelentkeznek akkor, ha tisztán indítom: áramtalanítom, kiürül a RAM.
Ha nagyon érdekelne, utánnanéznék, de az én gépemen vannak ezek, és nagyjából teszek rá. Már van vagy 7 éves a gép. -
Ryle
tag
Jóreggelt!
Haver is debiant használ, és ahogy elnézem nem nagyon müködik neki a 3d gyorsitás...Ati 9600
tudom hogy az új kernelben nincs támogatás, de valamilyen módón meg lehetne neki oldani ? -
ViZion
félisten
Live módban a ramot használja "tárolásra" és programok futtatására is. Ha kevés a ram, vagy sok cuccot nyitsz egyszerre, akkor -mivel nem swappol a HDD-re, se SSD-re live módban- marad az USB-s sebesség, mert onnan tölt. Megjegyzem W7 SSD-n lassúbb, mint a Fedora (viszont többet írkál), ha gyorsabb lenne azt használnám
Szakíts ~5 GB-ot az SSD-n linuxnak, utána kis hegesztés (SSD-re kell pár extra beállítás, akárcsak W7 esetén), és meglátod mi a sebesség
-
ViZion
félisten
Bodhi Linux-ot is nézd meg. Egyszerű, gyors, Enlightenment DE vagy majdnem DE, ami nagyon szerény, de jó.
Ha van gyorsabb géped is, akkor Virtualboxban nézd meg őket, és ami szimpatikus, azt írd csak ki. -
Ryle
tag
Hát nagyon rendes vagy, engem is most inzultálnak ircen hogy Fedorázzak...de még nem tudok dönteni....szerintem alszok lassan rá egyet hogy biztos jó döntést hozzak. Meg hát sajnos régi gép = szivás, mert pendriveról nem tudom bebootolni az os-t, mert nem tud még az alaplapom bootolni usb-ről. Amint ki nyit a bolt, és meg lesznek a lemezek...akkor tudok igazából döntést hozni. Addig jegelem a dolgot.
-
ViZion
félisten
Fedora power user az Vladi
Fedora testing repókra semmi szükség, a stabil is az élvonalban van, amikor Linus Torvalds menti a kernelbe a változásokat este, azt mi reggel frissítésbe kapjuk
Ismét ide rakom, mert jó: uname -r 3.5.0-2.fc17.x86_64
hmm. Este Linus nem mentett???Komolyan: Fedora friss, gyors, stabil. Yum gyors, de Yumex (kb. mint a Synaptic) is teljesen rendben van, nem szokott hibázni, illetve olyan "kavar" szokott lenni, h vmit kézzel telepítek, közbe bekerül tárolókba, de nem kavar csak szól, lehet dönteni () pl. Libre Office, Gimp, stb... nálam). Akkor ugye ami nagyon hasznos, hogy pár parancsal listázható (elbaszcsizáskor, runlvl 3 -ban
) az utólsó mittomén mennyi módosítás (telepítés, eltávolítás, frissítés), így a hiba jól behatárolható. Lehet visszavonni a komplett műveletet, vagy csak egy-egy lépését.
van ez a hiszti, hogy jajj linux meg terminál... 1. pár parancs van ami gyakori, többi ritkán. 2. aki lusta az ír scriptet (pl. én), kész. Nekem Ubuntuhoz is van egy nagy txt, tele parancsokkal, leírással, Fedorához is, mert feledékeny vagyok
Még a bios beállításokat is felírtam, ha vmi adódik...
Gnome Shell alapból... hmm. Szép. Hogy igazán használható legyen az extensions oldalon kell túrkálni, de pár óra alatt olyan lesz, amit szeretnél -nem KDE, de nem mindenki arra vágyik, nekem minimál elég. Persze van KDE-vel is, meg a spin-ek mindenfélék.
Fedora jó választás, ha már van annyi ismereted, h nem félsz Termináltól -bár sokat nem kell elindítani. Arch-ot -személyesen nem használtam csak próba volt- a hallottak alapján nem választanám, bár jó sok doksi van hozzá.Segíteni persze hogy segítünk,
van a kamrában több zsáknyi jótanács,csak szólj -
-
Rimuru
veterán
A legtöbb Arch fejlesztő dolgozik KDE-n is, és használni is sokan használják. Jó is az erősebb gépekre, de nekem már más igényeim vannak nem kellenek DE-k.
Ryle: ArchBang-ről még nem igazán volt szó ezt is megnézheted, jó kis rendszert összehoztak Openboxal Arch alapon.
(#86) Ryle: Szerintem a legtöbben Windows-on nevelkedtek, köztük én is.
Nem csak én tudnék segíteni, vannak itt még Arch használók, Topic.
-
Ryle
tag
Pl: rendszerfirssités manuális beavatkozás ...azt tudom most felhozni példának mivel nem használtam még a distrot, pedig szerettem volna / szeretném. Igazából az online install miatt félek tőle, mert mobilnetem van ( digi move ) és nem igazán akarta megenni még offline-ban sem. Aztán találtam rá a sakis3g nevű programra amivel életre tudtam hívni a kis zte modemem. Közép szinten ismerem még csak a linuxot , mivel évekig voltam a sötét oldalon ( Windows ) felhasználó, és most próbálom ezt a hibát orvosolni. Ha esetleg bele vágok az archozásban, tudnál segíteni ha elakadok ?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sosem használtam Fedora-t, de Vizion igen, ő nagyon szereti.
Arch eredetű a már említett Chakra amit most minden gépen használok (nagyszüleim Debianját kivéve), de ott nem kell félni a frissítések felrakásától. Ugyanazt a pacman-t használja, mint az Arch, nem bonyolultabb használni, mint az apt-get -et.
Mondjuk Debian alatt én a dselectet használtam terminálban, kvázi graf. frontendnek csomagkezelésnek, amitől még Bambano is óva int.
Szerk: még annyi, hogy a Charka összeforrt a KDE-vel, náluk nincs más asztalkörnyezet. (nem is kell, KDE rulz!
)
-
Ryle
tag
Én is egy grubos megoldásra gondoltam volna, de annyira nem akarom eröltetni a distro váltást. Igazából én is most olvasgattam utána az archnak, és elég foltozgatós rendszernek tűnik ( bocsánat ha valakit ezzel megsértettem )....nem rég mondták hogy az új Fedora ( testing ) is elég jól sikerült, igen kevés hibával, és a yum csomagkezelő is igen gyors. Mi a véleményed erről ?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valakivel beszélgettem Arch-ról aki azt használja, azt mondta, annak való, aki ráér olvasgatni a fórumot, hogy milyen esetleges problémákat okoz egy frissítés.
Debianhoz képest az Arch eléggé a másik véglet, esetleg valami köztes megoldást kereshetnél. Plusz ne rögtön leváltásnak, hanem mellékes rendszernek.
-
Rimuru
veterán
Nem sokat foglalkoztam Debian alapú rendszerekkel így nem ismerem annyira az apt-t, de nekem pacman után kicsit fapadosnak tűnt (vagy csak a megszokás nagy úr). Ha egy csoportot akarok telepíteni Arch alatt akkor egyszerűen tudok választani mi kell belőle és mi nem, ezt apt-vel nem tudtam megtenni (lehet én vagyok béna) és minden beletartozó csomagot hozott magával. Előnye a Debiannal szembe hogy a lehető frissebb csomagok érhetőek el de ebbe beletartoznak az újabb hibalehetőségek is.
Az új telepítővel már csak netinstall lehetséges (már az előző 2011.08.19-es telepítővel sem volt érdemes az offline telepítés) a belerondítás meg annyi, hogy kivették az ncurses-os telepítő felületet, viszont a legújabban (gondolom nem erről beszélt haverod, hanem a 2012.07.15-ről) 2012.08.04 már raktak pl.: egy telepítési útmutatót, bővebben.
Debian után valószínű egy kicsit furcsa lehet bekonfigurálni a rendszert de ez is csak megszokás kérdése. -
ViZion
félisten
Másik disztrót próbáltál? Live módban elindult esetleg? iso ellenőrzés rendben volt?
Ha frissítés a hiba, akkor a grub menüben amikor a pear os megjelenik nyomj egy e betűt (edit). Elbotorkálsz a linux /boot/vmlinux vagy ilyesmi sor végére, és oda írsz egy db 3 -ast, majd ctrl+F10 az indítás
Amikor elindul, kéri a felhasználó nevet és jelszót. Utána sudo su jelszó
apt-get update
apt-get upgrade
reboot
és várás... -
-
Ryle
tag
Hali, haver mondta hogy archnak az utolsó snap shootjába kicsit bele lett rondítva.
Én hal vagyok az archoz sajnos, de ki szeretném próbálni. Most Debiant használok itthon és nem tudom mennyire lenne kockázatos számomra a váltás.Pár dolgot tudnál mondani a csomagkezelésével kapcsolatban ? ...mármint vmi össze hasonlítást az apt-vel.
Válaszodat előre is köszönöm!
-
-
-
-
nuke7
veterán
az vajon mitől lehet, hogy pear linux live usb - universal usb creator és LiLi eddig amivel probálkoztam - csak egy hátteret és egy kurzort ad ha bootolok róla, vagy ha win-en belül virtual gépben indítom el.
(i5-2400, 8gb ddr3, gtx580, 256samu ssd sata2, asrock z68 extreme4) -
Black&White
addikt
Ezt a Pear Linuxot már múltkor is kinéztem magamnak és így élőben sem okoz csalódást, egyelőre.
Szép is, gyors is, na meg elég sok minden itt van kéznél, előtelepítve.
Jó, mondjuk sok rutin nincs mögöttem linux téren, eddig mindössze pár hetet nyúztam egy Mint-tet... -
-
imibogyo
veterán
De már fenn van.....
(#33) ViZion: tiszta sor, nem használni nem tudom, lassan egy éve napi szinten használom mind a kettőt (igazából napi szinten a Fedora megy), de azért a Mint-el is eljátszogatok. Szeretek minél több mindent kipróbálni. Mivel most nagyon gyenge gépem van (eladtam a nagy gépemet és csak egy Sempronon netezgetek) ezért most LXDE-n vagyok.
(#42) Sir Ny: Köszönöm az építő jellegű hozzászólást.
(#55) ViZion: De gonosz.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Fedorát még nem próbáltam, így most eltekintek tőle, hogy beszóljak valamit.
Jah de mégis, ha képesek voltak keresztezni az Ubuntuval, akkor az mindent elárul! Fuduntu!
Vladi: jaja, formatálni egyszer gyorsabb, mint éveken át rendet tartani.
colomb2: így van, én Chakrával tolom!
-
ViZion
félisten
Fedora bugos? Akkor valami nagyon el van ott baszcsizva...
Asszonynak anno nemtudom hanyas volt (talán 11-12), kvázi problémamentesen, nálam 16-17, és lesz 18, 19, 20....
Persze vannak kisebb bugok, DE amikkel találkoztam az Gnome Shell dolog volt (pl. extension ütközés), illetve a mindenhol megszokott Nautilus hülyeség, hogy rosszul mutatja az USB eszközre írás befejezését... de ez Ubuntun is volt.
Ha a normális disztrók között sorolod az Ubuntut (szlengben csak Buguntu, nem indokolatlanul), akkor nagy a baj.
-
Kephamos
addikt
Arról esetleg lehet tudni valamit, hogy a többi steam játék fog-e valaha futni Linuxon?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem pont a steamre, vagy steames játékokra gondoltam, de ha a steamnek bejön, szerintem az origin sem akar majd kimaradni a dologból.
A d3-ra azt írják, hogy szépen fut, majdnem minden jó benne: [link]
Az mp3 viszont jelenleg nem fut Wine-vel.Játékok alatt másra gondoltam, van sok opensource játék, ami közül lehet válogatni.
-
nuke7
veterán
hát igen, ebben egyetértünk.
(#33) ViZion : én is azt mondom, hogy NEM adnék nekik mac-es gépet...
(#35) CPT.Pirk : hm.. hát én sajnos pont origin-es vagyok és nem steam-es...
(mert ugye a steam jön linux-ra..) plusz wine-al szorakozni mondjuk egy max payne 3-al vagy dio3-al sztem annyira nem szórakoztató... -
ViZion
félisten
Az Unity most dobott ki egy demót, tesszelláció meg minden "újkori" VGA-s csicsa van benne... és a "karcjátéktól" a windowson, linuxon, OS X-en át mindenre lehet menteni a benne készült cuccokat. Már van pár cím, ami jön majd linuxra is. Elvileg az androidos játékok is jönnek, bár sokan ezeket nem tekintik játéknak, pedig ezekre a kétklikkes-ötperces dolgokra van igény.
Kickstarteren is van mozgolódás, rájöttek, h a linuxos közösség is hajlandó fizetni programokért... Persze mire elékészülnek az idő, de én bízom bennük -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igazából a netbook az, ami csak dísznek meg a nyaralásra való.
Munkára jóval alkalmasabb, mint egy Win. Én pl. fpga-t programozgatok rajta, az fpga válaszait meg fel lehet dolgozni bash scripttel (egyben vezérelni is az fpga-t bash scripttel), valamint a kommunikációt köztük is tök egyszerű megoldani.
Windowson ez n+1 progi telepítését és egy külön programozási nyelv megtanulását igényelné, valamint a megoldás csak a Win egyazon verzióján működne, másikhoz át kellene alakítani...Egyébként ha már játék szóba került, azt is szoktam, vannak frankó 3D játékok natívan Linuxra, egyebeket meg meg lehet próbálni Wine-val.
A többi dolog, mint film, zene, stb. meg natívan meg van oldva, megint nem kell n+1 progit telepíteni ez miatt, mint pl. a media player nélküli EU-s Windows kiadásnál. -
A herdvernek mi köze ahhoz, hogy jó-e az OS?
Itthon amilyen barmok vannak, még a Mac-re is windózt raknának...
Különben meg, van már pár cég, aki inkább Linuxra állt át, mert spórol.
És pl. sok embernek amúgy is elég egy Linux, akik otthon nem játszanak. Mert azért nagyon sokan vannak, akik filmet néznek, neteznek, meg leveleznek. Ezek kb. azért nem használnak Linuxot, mert nem tudják, mi az, illetve azt sem, hogy a windózért fizetni kell. -
ViZion
félisten
Itthon OS X csak géppel együtt van, megnézném azt a céget, aki ilyen vasat rak a titkárnő alá. HW amúgy érdekes érv, mert netbookos
félegymagos atomon is elfut, de olyan hibaüzenetet sem dob, hogy "túl sok CPU cores error" vagy "dunno wat 2 do with 16 GB ram"Felhasználástól függ, hogy kinek mire kell és arra mennyit áldoz.
imibogyo: Fedora +1
. Linux Mint erősen Ubuntura támaszkodik, szal. ha azt ismered, akkor könnyebben boldogulsz azzal, bár ezt a pár parancsot nem nagy cucc megtanulni (apt-get helyett yum: rövidebb is
, gksu helyett beesu, ilyesmik). Ami Fedorán nincs: Grub customizer: itt a grubot terminálból kell testreszabni, ha akarod. Viszont ha hegesztesz kicsit, akkor már nem kell testreszabni, mert nem nagyon fogod látni
SW center: nincs, de a "programok telepítése/törlése" hasonló, igaz képek nincsenek, de van link a progi oldalára. Tippek, progik a F17 telepítős cikkben vannak. A Gnome Shell extensions oldalon is szét kell nézni, enyém is inkább MATE, mint Gnome Shell kinézet -
Tokman
csendes tag
Én se vagyok oda ezért a Windows 8ért asztalra minek?
-
imibogyo
veterán
Hogy-hogy mit? Mind a kettő nagyon tetszik. Jelenleg egymás mellett fut a kettő és nem tudok egyértelműen dönteni melyik tetszik jobban. Egyelőre a Mint felé és a Cinnamon (esetleg MATE) felé húz a szívem. A Gnome3 egyelőre nem a szívem csücske, viszont a Fedora, hogy is mondjam, talán az összeszedettebb a legjobb szó rá. Hát ezért vacillálok.
De ezek nem észérvek, csak ilyen benyomások.
-
nuke7
veterán
win- en működnek. nagyjábol. meg megvan a lehetőség - van, akinek kell.
máshol nincsenek meg... ha makrok nem kellenek akkor meg a mac - a hardver miatt - szerintem még mindig beelőzi a linux létjogosultságát...
mondjuk egy titkárnőnek valsz linux-os gépet adnék, ez is igaz, de ezzel megint az első posztomat idézem. -
Miért, windózon működnek a makrók?
Én úgy tapasztaltam, hogy nem. Erre rájöttek már följebb is, tehát a cégnél, mint IT supportos, nem kell foglalkoznom a különféle barmok által összetákolt táblákkal... Ezeket rendszerint olyan problémák "megoldására" találják ki, ami alapból SQL-t igényelne...
Különben ha LO-t használsz cégen belül, akkor annak a lehetőségeivel dolgozol, így nem gond, ha nincsenek makrók... -
-
ViZion
félisten
Használattól függ, hogy mire jó. Ha nem vesszük bele az nCore-tékából letöltött windowst, akkor az átlag otthoni felhasználók >25k-t spórolhatnak vele, ami már egy jóféle SSD, vagy egy közepes VGA... Aki meg filmet néz, zenét halgat, skype, torrent, ilyesmik mennek az minek törné magát fizetős OS-el?
A játékokból is ha csak a micropayment-es webes játékok jönnek az is elég sokaknak, ráadásul ezekben több a pénz, mint a nagy nevekben. Aminek igazán örülnék: Enemy Territory: Quake Wars kaphatna folytatást, az első is volt linuxra, sokan játszották. -
SenorGrande
senior tag
Igazad van, nem tudom miért rémlett úgy, hogy van Steam-en GTA IV Mac verzió.
Csak a GTA III, San Andreas és Vice City van fönt hivatalosan.
-
nuke7
veterán
én tökre szeretem a linuxot, de nincs olyan eszközöm, amin win7 (8) helyett vagy mac OS X helyett inkább ezt kéne használni...
szerintem ezek leginkább netbook-ra jók -
tDr1v3r
veterán
válasz
SenorGrande #7 üzenetére
"GTA IV-nek is van Mac verziója"
Az cideres port, sebességre meg elég hulladék... na igen, és nagyon nem hivatalos, pár unatkozó srác rakta össze.
-
Lacces
őstag
Vizion, ne izgulj, jönnek majd a valve-s játékok a többi linuxra, a fedorára is
Nem hinném, hogy a nagyon várt játékaimat át fogják portolni windowsról bárhova is, de talán jobb is, a végén még sokan elkezdenék használni a linux disztrókat és akkor jönne vele az átok is... megszaparodnának a számítógépes kártevők, és kihasználnák a biztonsági hibáit, amiről eddig senki sem tudott.
-
Vizionáljak Linux-os konzolokat, gyárilag moddolt disztróval, amin előre telepítve figyel a Steam kliens...?
És olcsók?
Jó lett a cikk@SenorGrande : Na ja, a MAC OS egy BSD, csak rendesen a MAC HW-re faragva, meg az ablakkezelő rendberakva. Onnan már nem nehéz Linuxra átemelni.
-
SenorGrande
senior tag
válasz
huskydog17 #5 üzenetére
Én gyakorlatilag semmi esélyt nem látok rá, hogy "elkezdjenek terjedni a komolyabb, AAA játékok." Linuxon. Nagyrészt konzolra fejlesztenek, sokszor még sima pc portra sem hajlandóak, és hogy még abból Linux verziót is csináljanak, hááát, gyanús.
Hogy a Valve a saját Source motoros játékait - amiknek van már Mac verziója - portolja, az hihető, mert abban nincs olyan sok munka. Szép lassan csöpögtetik majd őket, hogy folyamatosan jöjjön egy-egy cím, nagy hírveréssel.
De hogy kiadói nyomásra a fejlesztők nem fognak plusz időt, pénzt beletenni AAA címekbe csak azért, hogy abból linux verzió is legyen, arra már most tennék egy kisebb összeget.
Gondolom látta a Valve is, hogy a különböző "pay what you want" indie bundle csomagok jól fogynak, és - ahol mérték - az átlagár mindig a linuxos vásárlóknál volt a legmagasabb. Ez egy jó piac nekik, a Steam-en már létező címekhez felteszik a linux verziót is, és kész. Nem hiszem, hogy jellemző lesz. Pl. GTA IV-nek is van Mac verziója, de semmi esélyt nem látok rá Rockstar Games nekiálljon vele foglalkozni.
Félreértés ne essék, én is nagyon-nagyon örülök a Linuxos kliensnek, de tudom, hogy marad még pár évig a dual boot, mert felnőtt - hülye - fejjel játszom pc-n. -
ViZion
félisten
válasz
huskydog17 #5 üzenetére
Sztem M$-nek a profit szempontjából jobban megéri konzolra koncentrálni, a PC-t mint játék plattformot egyébként is "leépítik". A Steam jól reagált, és idővel rendes profit lehet belőle. Unity is azért várós, mert ha a fejlesztői környezetből lehet plussz egy kattintással linuxra is kiadni, akkor miért ne? Korábban ilyenhez plussz ember(ek) és idő kellett... Szal. a játékok jönni fognak, már csak abban bízom, hogy a linux nem csak Ubuntut fog jelenteni
-
huskydog17
addikt
Szerintem a Left4Dead 2 natív Linux portja kicsit több figyelmet is kaphatott volna, ugyanis lenyűgöző eredményt ért el a Valve ezen a téren. Konkrétan Linux alatt lényegesen gyorsabban fut a játék, mint Windows alatt.
Ez egy nagyon biztató reménysugár arra, hogy a Linuxon is elkezdjenek terjedni a komolyabb, AAA játékok. Ha ez megtörténik, akkor a hardvergyártók is sokkal nagyobb figyelmet fognak szentelni a driverekre. Most is ez történt. A Valve együtt működött az AMD, Intel és NVIDIA cégekkel, hogy nagy mértékben gyorsítsák a drivereket és be is jött. A szoros együttműködésnek brutálisan szép eredménye lett: A játék sebessége 6 FPS-ről 315 FPS-re emelkedett csupán a szoftveres optimalizálásnak köszönhetően, miközben Win7 és D3D alatt "csupán" 270 FPS-ig jutott a játék.
(A részletekért tessék elolvasni a linkelt oldalt.)Ez szerintem hatalmas áttörés és azt sem tartom túlzásnak kimondani, hogy ez egy kisebb fajta forradalmat indíthat el Linux téren! Én ennek nagyon örülök, minden elismerésem a Valve-nak és kívánom, hogy a jövőben majd más fejlesztőbrigád is ilyen remek munkát végezzen!
-
a 4.9-es KDE nagyon tetszik, várom, hogy bekerüljön az Arch repókba a végleges (annyira elborult azért nem vagyok, hogy Testing repókból játsszak
)
meg ez a Jumpshot is tetszik, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle, bár kíváncsi vagyok, hogy mennyi egyedi, új tool van benne, amit nem lehet összelegózni bármilyen disztróból, vagy egyszerűen csak egy szép toolgyűjtemény...
-
ViZion
félisten
Szia!
A legtöbbet igen, a letöltésnél írják is. Általában a CD verziók mennek Live-ként, DVD verziók meg telepítésre vagy frissítésre vannak, de van olyan is, ahol a DVD is Live képes.
ITT tájékozódhatsz, Linuxok és BSD-k is vannak a felsorolásban, Purpose-nál desktop vagy gaming legyen, az otthoni felhasználásra jó. -
Többi linux fajtát is lehet pendrive-ra live rendszert csinálni, mint mondjuk az ubunturól?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi haladó szinten
- Autós topik
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- Kazy Computers vélemények - tapasztalatok
- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest