- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
erer1000
őstag
"optika mellett ha kell lekapom gyorsan"
igen, te igen. Nekem viszont megyeszékhelyen 30Mbps netem van, szembe tömbben meg 2000Mbps, csak hozzánk nem húzzák már el az optikát...Szóval esténként szépen be kell raktározni, valami sorozat film stb megtetszik, berakom listába, és ha időm engedi, akkor meg már várakozások nélkül darálhatom is.
erre speciel 2TB torrentezős van, + saját fájlok még 2TB.
és ebben nincs benne "munka" vagy "streamelés" vagy bármi hasonló miatti plusz, mert én speciel nem élek ilyenekkel. lényeg a lényeg, van értelme 5+TBnak, csak nem te vagy a célcsoport
-
törölt tag
Teljesen mindegy, ha több szcenárióban egyszerűen vagy 7200 RPM lesz, vagy 256 MB cahce, vagy mindkettő, mert ilyen HDD-ket kapsz:
- IronWolf: 6 TB-tól 7200 RPM és 256 MB cache
- IronWolf Pro: 6 TB-tól 7200 RPM és 256 MB cache
- Red: 8 TB-tól 5400 RPM és 256 MB cache (Red-ből csak 5400-as van)
- Red Pro: 4 TB-tól 7200 RPM és 256 MB cacheMondom az enyémet: a lehető legtöbb garanciával akartam legalább 8 TB-os, megbízható NAS HDD-ket venni. A cache nem érdekelt, a NAS áthelyezésével a fordulatszám se. Két darab IronWolf Pro 10 TB lett belőle.
-
-
törölt tag
Messze nem olyan drágák az Ultrastar DC-k sem, főleg a komolyabb/nagyobb kapacitású NAS HDD-khez képest. Amelyek közül a Red Pro és IronWolf Pro széria is 7200 RPM és 256 MB cache amúgy.
NAS-ban ezek (is) relevánsak, a mezei otthoni vinyók viszont éppen nem, mert ilyen célra azokat érdemes kerülni.
-
kenwood
veterán
Nyilvan egy Adam Sandler, vagy egy Marvel filmnel ez mukodik is,de ha mondjuk egy 2003-as hetente jelentkezo podcastnel ezt elfelejtheted.
Heti 3x4 oraban streamelsz, 4kban tarolod a videoidat.
Es ez csak ket pelda a sok kozul.
Te ugy gondolod,nincs ra szukseged,masnak a 20-50 tera is keves lehet.Egyebkent a cikk tovabbra is data center hddkrol szol. Nasba epeszu ember nem rak 7200 rpm, 256 mega cache merevlemezt,ami 2-3x annyiba kerul,mint egy otthoni felhasznalasra szant vinyo.
-
NorbixD
tag
Én kiváncsi lennék, hogy otthoni felhasználásra, akár NASba mi a fenének valakinek 5TB-nál nagyobb tármennyiség?
4K film? Optika mellet ha kell lekapom gyorsan, illetve ha megnéztem kitörlöm (ha majd megint kellene lehúzom újból).Sajnos olcsóbb routerekre még mindig szokás 100mbit/s sebességű portokat rakni.
-
TeeJay
félisten
egyébként értem én a gyártókat hogy adatközpontoknak lehet csillió 8-10-16TB HDD-t eladni de lakosságnak is gyárthatnának 1-2-3 tányéros eszközöket azért... ha már van 2TB-os tányérral 6-8 lemezes HDD miért nem tudnak 1-2-3tányérosban is kiadni?
régen az átlag 1-2-3 tányéros volt, ami már 4tányéros az már extrának számított
arról nem beszélve hogy 1TB-os 1tányéros kapható olcsón
WD10EZEX 11ezer forint
2TB-os 2 tányéros is van 17ezer körül
Toshiba P300
3TB-os 3tányéros 21ezer körül
Toshiba P3004TB-ból meg 30-40között van Toshiba többi gyártó meg inkább 40felett
pedig csak +1 tányér
óriási az árszakadék 3TB felett pedig 4TB-os 2tányérost is tudna bármelyik gyártani már meg 6TB 3 tányérost is szóval anyagköltségben nem drágább sokkal mégis 2-3x áron adják mint a 2-3TB-os HDD-t -
kenwood
veterán
válasz
Dr. Akula #100 üzenetére
Ha te 7200 rpm,256 mega cache data center vinyot akarsz otthoni nasba, akkor nyugodtan.
Engem az se zavar,ha 0-24 fix homersekletet tart a klima,es 80 decibellel suvitenek a ventik a haloszobadbanEnnek semmi koze ahhoz,hogy nyilvan en is a redet preferalom a green es a blue helyett az adott szituban.
-
Dr. Akula
félisten
És ott is leírják ugyanezeket? Minek akkor neki külön topik? Ha meg nem erről írnak, akkor mit keressen az ember ott? Vagy "vállalati" fedőnévvel ellátott cuccot már nem is vehet az ember otthonra? Én is adjam el a Latitude-ot és vegyek Inspiront? Tudja ugyanazt a minőséget? Akkor meg minek?
Legutóbb Red Pro vinyót vettem, otthonra. Lehet meg kellett volna elégednem a Greennel?
-
kenwood
veterán
válasz
Dr. Akula #98 üzenetére
Van jopar hdds topic, ami az otthoni vinyokrol szol.
Ezekre eleg nagy betukkel rairtak, hogy data center drive, az 1 teras is 20k felett van,
F1es topicban sem arrol beszelunk, hogy az 1.0 , vagy az 1.2-es Corsa lenne-e a jobb valasztas.
Data centerben igy kezelik oket : https://www.youtube.com/watch?v=XZmGGAbHqa0 [link] -
-
nexplo
őstag
válasz
#64791808 #82 üzenetére
Végre egyet értünk valamiben
Azért ne túlozd el kérlek , mert tücsköt akarom mondani csülköt még én sem szoktam használni. Viszont, hogy végképp szerezzek egy vicces délutánt én a Google céget pl guuglinak írom (és még hány ilyen szót használok..). Tudom-tudom ciki, de ez vagyok. A fórumban megértik amit írok és ez számít nekem. Hivatalos levélben, vagy cikkben, nyilván jobban odafigyelek. Zárom soraimat köszönöm az észrevételeket, de maradok ilyen "butuska". -
Cs1csó
titán
Értsd már meg nem a nyelvtant akartam kiLYavítani, (a hülye, a hulye, vagy a hüje is ugyanazt jelenti mindenki érti mire gondolt a költő mikor leírta, sokszor én is hagyok el vesszőket ,vagy ott vannak azok akik angol billentyűzettel tolják)
Itt arról van szó, hogy a TERRA = FÖLD
TERA, egy előtag, prefixum. Remélem felfogtad.
A tera egy prefixum az SI-rendszerben, mely az egység 1012-szeresét, azaz 1 000 000 000 000-szorosát, tehát ezermilliárdszorosát (billió) jelenti
1 000 - kilo
1 000 000 - mega
1 000 000 000 - giga
1 000 000 000 000 - tera
1 000 000 000 000 000 - peta
1 000 000 000 000 000 000 - exa
1 000 000 000 000 000 000 000 - zetta
1 000 000 000 000 000 000 000 000 - yotta -
törölt tag
Nem valoszinu. Ha on-premise a tarhelyszolgaltato, akkor ugyanugy meg kell venni a hardvert, nem olcsobb.
Ha cloud a szolgaltato, akkor biztosan olcsobb, bar nem sokkal, de ott a savszelesseg problema. Nem mindegy, hogy 350-400MB/seccel fer hozza az adataihoz, vagy 8 MB/s az ertek. Ez a gond. -
törölt tag
Ugy hasznalod a szavakat, ahogy jol esik, igazad van. Sot, tera helyett irhatod, hogy krumpli, vagy csülök. Tehat a te vinyod majd 20 csülökbájtos lesz.
Nekem meg majd engedtessek meg, hogy kirohogjelek. Mert az, hogy valaki nem tud valamit, az nem bun. De hogy buszke is ra, az mar az. -
törölt tag
Én úgy mondom, hogy omlósz.
(Maggi reklám Bendegúzzal) -
Cs1csó
titán
válasz
#64791808 #77 üzenetére
Ilyen mennyiségben már érdemes egy tárhelyszolgáltatóval szerződést kötni és ők megoldják, a tárolást, az elérést, és az adatbiztonságot, sokkal olcsóbb mint házon belül intézni.
nexplo
Az a te bajod, meg a körülötted lévő - jól írtad - barbároknak is (a SZAK előtagot ezeknél az embereknél nyugodtan elhagyhatjuk ha még ennyit sem tudnak). Ahhoz külön gratulálok, hogy még büszke is vagy arra, hogy nem jól tudod, és rosszul használod az pedig külön pontot érdemel, hogy miután felhívtam a figyelmedet, hogy rosszul tudod te továbbra is úgy használod. Attól még az továbbra is TERA marad:
A gigabájt váltómennyisége a terabájt. A tera is görög szó, billiószorost jelent. A kilo- , mega- , giga- számítástechnikai jelentésmódosulásához hasonlóan az informatikában a tera 1024-szer 1024-szer, 1024-szer 1024 bájtot jelöl. A terabájt rövidítésére az TB betűpárt használjuk. Tehát 1 TB = 1024 GB = 1 048 576 MB = 1 073 741 824 KB =1099511627776 bájt. (Mivel bináris számrendszert használunk, a váltóegységet a mai számítástechnikában hivatalosan tebibájtnak nevezik. Rövidítése TiB.)
-
nexplo
őstag
Sorry én így hívom. Így ismerik körülöttem is a "szakbarbárok". A 2 kicsi persze de a 2-3-4 az ami mostanság világbajnok árban szokott lenni. Példa legutóbb 2 terrás WD (azt hiszem piros vagy lila volt) jött hozzám vacsi újban 11K-ért. annyiért megéri inkább kettőt venni egy 4-es helyett, ami 30 felett van kb.
-
törölt tag
Egy masik helyen irtam le, itt is erdekes.
Van egy ugyfelunk, fotostudioja meg videoszalonja van. Havi 2TB-ot termel MOST. Ezt 8 evre archivalni kell. Evente kb 15-20% novekmennyel kell szamolni. Szamoljunk.
Evente: 12x2=24TB
Nyolc evre: 24x8=192TB
Nyolc evre, novekmennyel: kb 300TBEzt kell redundansan, egy mentessel tarolni. Szamoljunk mondjuk 30% redundanciaval a produktiv rendszernel es a mentesnel is, az 260%.
Az 780GB. Egy vacak kis videoszalonnak. A 20TB-os lemezek? Turo... -
Érzésem szerint otthoni körülmények között a 20Tb sok, ráadásul ha belegondolok és tönkremegy a Hdd akkor 20Tb adat veszett el. Inkább több kisebb merevlemez, talán még árban is jobb.
-
Borisz76
nagyúr
24 db-t kérek.......
+ 4 db tartalékba.....
-
TeeJay
félisten
az a baj hogy értelmes árban talán a 3,5" 1TB 1tányéros HDD van
minden más nagyon drága...
múlt héten néztem van-e már 3TB-os 2tányéros vagy 1,5TB 1tányéros megfizethető HDD, de alig találtam
2TB 1tányér vagy 4TB 2tányéros meg szinte semmi pedig már az lenne a jó...
a 3TB felettiek meg szintén nagyon drágák, a 4-6-8TB-ot nem is írom -
Dr. Akula
félisten
Éa ez már mind héliumos... Kiszökik a hélium, aztán lesz majd sírás-rívás... Adattárolásra ez így kuka, megbízhatatlan, másra meg minek még vinyó?
-
törölt tag
-
tibaimp
nagyúr
Szerintem elérhető áru, ilyen nagy kapacitású SSD még sokáig nem lesz. Ma is van már 20TB ssd, de kb arany áron, ennek is kell még simán 10-15 év, mire lesz, addig is a szükség lesz a nagy tárhelyre, hiszen most jön a 4K/8K filmek és mekkora lesz így egy film, 200-400GB vagy még több, szóval....
Én örülök ennek a hdd tovább fejlődésnek, egyelőre.
-
BiP
nagyúr
(#18)csicso82
Nekem nincs már 2 éve. Amikor vettem tizenX év után új házat, alapból olyat kerestem, amin nincs elöl ODD hely.
A vinyók meg kikerültek NAS-ba, a padláson nem zavar a hangjuk sem(#19) Zotya84: nálam 4 és 8T-s vinyók vannak a NAS-ban. Ilyen 20Terásokkal lehetne felezni a darabszámot.
És valóban, néha kevésnek érzem az 1Gbit kapcsolatot. Igaz, csak másolásnál. Sima lejátszásnál nincs gond, nincs olyan anyagom, amihez kevés lenne.
Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy nem gondolkodtam volna el 5G-10G lanon, de az tényleg drága, (meg a plusz kártyát be sem tudnám tenni a Nas-ba). Nem is a kártya meg a kábelezés, főleg a router miatt.
Dual 1G lehetne még opció, de ahhoz meg újra kéne kábelezni a lakást, és egyszer elég volt.(#32) KROK640: Lehet, hogy itt nem csak az a gond. EUR-ban nézve szerintem már talán beálltak a régi árak. Vagy ha nem is, de biztosan közelebb van, mint forintban, sokat romlott. Nem mindegy, hogy 270 az EUR, meg 180 a dolcsi, vagy annyi, mint ma.
(#33) csicso82: Akkor meg sem szólalok
Nekem pont 4x8T+4 van, egy Asrock J5005 alapú PC-ben. 2éve pakoltam ki a vinyókat nasba, azóta sokat bővült, főleg a tárhely. -
snecy20
nagyúr
Ha lennének emberi áron 4-6-8TB-os m.2-k, vagy hát ha egyáltalán már léteznének ekkora tárkapacitással (ezt nem tudom) én simán váltanám le a HDD-imet.
Most van összesen 1+1+0.5TB nvme-ből, a 0.5TB-ost tervezem cserélni egy 2TB-osra, és már nagyon annak a határán leszek az összesen 4TB-tal hogy lassan nyugdíjazhatom a vén gépház-rezonálókat. -
Cs1csó
titán
Lehet arra gondol, hogy két nagy csoportja van a merevlemezeknek:
1-es azok amik 0-24-ben való folyamatos üzemre terveztek
2-es amik napi 8-16 óra üzemre terveztek vagy még ennyire sem ha mondjuk csak passzív háttértár és adatelérés idejére kellAmúgy inkább az extrém hőmérséklet vagy annak változása esetleg a magas páratartalom ami inkább betehet egy HDD-nek.
-
nexplo
őstag
Esetleg egy kis technikai részlet nincs kiszivárogtatva? Pl sebesség , vagy cache, ilyesmire gondolok...
-
KROK640
nagyúr
-
Cs1csó
titán
válasz
Geri Bátyó #27 üzenetére
Felejtős:
A HAMR és MAMR technológiák közti alapvető különbség, hogy a hordozófelület mágneses tulajdonságainak megváltoztatásához előbbi esetében lézersugár hevíti fel a lemezt, utóbbinál pedig mikrohullámú energia segíti az adat felírását. A HAMR eljárás alaptézise, hogy 400 és 700 °C közé hevített felület gyengébb mágneses térrel írható a megváltozott mágneses tulajdonságok miatt, hátránya viszont, hogy a megnövekedett hőterhelés révén más anyagokat kell használni, illetve jelentős elhasználódással is számolni kell, ez pedig összességében jelentős mértékben növelheti a gyártási, bekerülési költségeket.
Technikailag működőképe de a spéci író-olvasó rész miatt, gondolom az energiafogyasztása is nagyobb, az elhasználódás miatt bazi drága. Tehát működőképes de nem rentábilisan.
Ez kb. olyan mint a 60 évvel ezelőtti számítógépek amik egy mai asztali PC töredékteljesítményét tudták egy 20nm-es szobányi méretben.
KROK640
Pontosan, és ami a fő gond, hogy a tárhelyigény nőtt hol volt még 2011-ben a 4K és a 8K.
-
KROK640
nagyúr
Hm, lehet h 2011 volt, nem 2012... De arra emlékszem, hogy 2db 2TB-osat vettünk akkor darabját 12 ezerért. Akkor azt hittem, 2019-re már 8-10TBosat veszünk ennyiért.Ehhez képest 70 ezerről indulnak a 8TB-osak, és 90 ezres mezőnyban a 10TB-osok. A 2TB-os pedig még mindig 18 ezer ft-ról indul...
-
Geri Bátyó
addikt
Mi van az MAMR-el és a HAMR-el? Nem azt kellene már tolni?
-
macilaci78
nagyúr
Majd amikor microsSD-kártya lesz ilyen kapacitással.
-
KROK640
nagyúr
-
Cs1csó
titán
2011 október végén november elején volt az árvíz, én pont előtte, október közepén vettem egy 2TB-os Samsung Story Station USB3-as 3,5"-os külső HDD-ét.
Amúgy ahogy írtad ennyi kellene: áresés, de sajnos elképesztő háttértár igény van a világon ami folyamatosan konstans növekszik, és a prioritás nem mi felhasználók vagyunk hanem a nagy szerver parkok.
-
KROK640
nagyúr
Végre, valami érdemleges fejlődés a HDD-k terén. Mondjuk annak is örülnék, ha végre a 8TB-osok elérhetőbb árúvá válnának...
2012-ben a 2TB-osok 12 ezer körül mentek az "árvíz" előtt... akkor azt hittem, hogy ilyenkorra 12 ezerért már 8-10TBosokat is vehetünk. -
Akula
őstag
Jó kis videovágásos támogató hardver ez, mégha nem is lehet bárkinek hozzáférni.
-
Zotya84
őstag
Nekem azok már kikoptak. Nekem nem volt zavaró a hangja, az inkább, hogy a ház kialakítása miatt azt is be tudta mozgatni a 6db HDD egymás hegyén-hátán (de az ideszabott víz miatt nem fogom még egy darabig azt is cserélni - a NASnak meg most készült el a helye). Most már a 3T-sek is kifele mennek, a következő csere már 6v8T-re lesz (az már lehet, hogy NASolódik), mert barátibb kezd lenni az áruk. (Bár a 10G-s linkkel a router/NAS páros még biztos, hogy nem megérős otthonra, az 1G meg már tetűlassú).
-
Cs1csó
titán
válasz
én+mondtam #17 üzenetére
Tudom, egy korábbi sorozatból van csak úgy általánosságban emeltem ki, hogy hangos.A következő PC-émben már tuti nem lesz:
- HDD
- ODD -
Cs1csó
titán
válasz
én+mondtam #15 üzenetére
100%-ban CSAK üzleti partnerek kaphatnak belőle akik régi, stabil, kapcsolatban vannak a céggel.
-
én+mondtam
csendes tag
Hogyan lehetek "kiválasztott vásárló"?
-
Zotya84
őstag
Seagate lehozta már a desktop vonalra is 7200rpm-mel. Bár tudom, az itt szitokszó. ST2000DM008
-
Z10N
veterán
Szerinted az egyre csak novekvo "digitalis szemet" mellett az adatkozpontokban min tarolnak? Amikor mar a youtuberek fele 4K-ban rogzit es napi szinten vannak videok. A sima felhasznalok meg a cloudban tarolnak mindent. Nyakunkon a 8K. Akarhany adatkozpontos ismerossel beszelek a HDD-nek meg nagyon sokaig szerepe lesz, mert verhetetlen gazdasagi szempontbol. De otthonra is a NAS-ba HDD kell.
-
snecy20
nagyúr
Számomra meglepő, hogy a HDD-ket még mindig töretlenül fejlesztik.
Pedig hát, nem kis szükség lenne nvme m.2 vonalon a 4-6-8TB-os modellekre, értelmes áron. -
plömplöm
őstag
"kilenctányéros, 18 TB-os ... és 20 TB-os ..."
a 20TB-os is kilenctányéros? egytányéros 2TB-os nem lesz?
-
így is meg tudom duplázni a nasom kapacitását...
rossz az smr linkje a cikkben.
-
Huh, ekkora méretben a backup nem játék...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Western Digital újdonságainak köszönhetően tovább csökkennek majd az adatközpontok üzemeltetési költségei.
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Synology NAS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NBA és kosárlabda topic
- iPhone topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- További aktív témák...
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Kingston A2000 M.2 SSD (1000GB)
- 3 hónapos Samsung 990 Pro NVMe M.2 2 TB 33 hónap garancia!!!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- Western Digital Ultrastar DC HC550 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Lenovo Legion Pro 7 16IRX9H INTEL I9-14900HX RTX 4080 bolti ára 1.35 mill ft
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest