- Androidos fejegységek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yso
tag
Sziasztok!
Nekem CM Stacker szerverben van pár winyó szorosan egymás felett, direkt előlapi 12Cm-es venti hűtőkkel. A samsung winyók mind kb. 30 fok körül dolgoznak, Seagate és WD winyók most 37-40 fokosak. Előtte másik házban voltak hűtés nélkül, sikerült is "félig" megfőznöm pár napnyi 50-53 fokos hőmérsékleten az egyik Seagate-et
. (Csapágyas lett, de még megy)
Használok asztali gépekben "hasi hűtőket" azok is jól szerepelnek (nekem eddig a legjobb a Coolink Silent Savior-e volt az alu tartóval és a 9dB-es 8cm ventivel), csak sok helyet vesznek el a házban (ha esetleg több winyót használna az ember).. A Zalman passzív hűtője meg csak akkor szerepelt jól, ha volt a környéken venti, ami keringette a levegőt.Viszont a rugalmas csatlakozóknak köszönhetően halk is volt a winyó.
-
NoLF
veterán
21 az üzemi hőmérséklete? mennyi a levegő hőmérséklete a szobában? mert ha egy melegedő vinyót (legyen 40 fok hűtés nélkül) megeresztesz egy ventivel ami szobahőmérsékletű levegőt fúj rá (legyen 25C) akkor kicsit fura hogy hidegebb lesz mint a környezet, nemde?
persze ha van légkondid a lakásban és a hms 18 fok, akkor elképzelhető, amúgy sántít a dolog (szimpla középiskolás fizika, vagy akár józan paraszti ész is elég hozzá hogy belássuk)
javaslom a programok által kiírt hms figyelmen kívül hagyását, és kézrátétellel, ne adj ég hőmérővel való ellenőrzést.
-
nova001
senior tag
nekem egy ilyen Spire hütöm van. és az egyik venti meghalt rajta, mikor bekapcsolom akkor nagyon zörög. lehet ez valahogy cserélni?? viszavittem garira és nem csináltak vele semmit.
5*5*1 cm hütö van rajta lehet ilyet valahol venni olcson??
köszike
-
bence199307
csendes tag
én vettem a maxtor vinyómra(50foks volt) egy Xilence COO-XPHD.B passive heatpipe HDD Cooler-t ráraktam még meleg lett...egy ijen ház(Cooler Master GP Elite 331 Black) elé tettem asztali ventit és lement 35 fokra és ez rohadt jó megoldás sztem
-
HavocS
senior tag
Házibarkács rulez -
Jockey007
aktív tag
elég jól hűt a zalman heatpipe hdd hűtése is,de azért valahogy aktív hűtés jobb
-
Blézs
csendes tag
Naszóval igy néz ki! -
whitezo88
nagyúr
PH!-s plecsniért keress rá egyre egyik hivatalos tesztben és ide a forrása alapján berakod
-
Blézs
csendes tag
Szevasztok! Az én megoldásom is elég egyszerű, de hatásos! A ház saját házhütőjét (12cm) tettem a wincsik elé le a főldre.Tök stabil, nagyon csendes (Thermaltake ) és szépen le is vitte a hőmérsékletet a Maxtor wincsinél több mint 14 fokkal!! A Samunál is 6-7 fokkal. Igazábol a Maxtor wincsinek a magas hőmérséklete zavart, tehelés nélkül is felment 48 fokig is ,most meg csak 30 fok körül van!! Úgyhogy hasznos dolog.Sajnos a képet nem tudtam beszúrni, de majd igyekszem mellékelni
Hogy tudok képet ide berakni?A kép beszúrással nem sikerűl.
-
Mr.Andrew
csendes tag
Ami viszont érdekes lehet, az az, hogy az egyik PC-s magazin (C-vel kezdődik a neve) nemrégiben bemutatta a gugli által készített tanulmány eredményét, miszerint a hdd-k élettartama nem függ azok üzemi hőmérsékletétől...
Persze az is tény, hogy a hdd fűti a gép többi részét is, ami nyáron nem épp előnyös... -
Borgi
aktív tag
hi nekem is problémás dolog lett a vinyó melegedés egészen addig míg a 80 gigás vinyóm persze cuftig tele meg nem adta magát.
pótlásul egy 160 GB-os samsung vinyót vettem amit voszont hüteni akartam. így egy bventi mögé raktam:
[link]
ezek után 21 °C lett az üzemi hömérséklete.
idővel beszereztem egy új házat és configot amibe átköltözött a jó öreg vinyóm:
[link]
továbbra is a 8 cm-es Thermaktake ledfan örködik a vinyóm egészsége fölött.
mivel itt már 1 lyukacsos fém van a venti és a hdd közt a hömérséklet kicsit emelkedett 25-29°C ra de még ez is kellemes lehet.
üdv,
Borgi -
Nekem egy Samsung 80Gb-som van és nekem is feltűnt hogy meleg (54 fok). Nosza, alá egy ventit, ami felfele fúj, 4cm ---> 42 fok!
Haverom ugyanilyen Samsungját a Quantumokhoz átalakított mobilrackbe bearkva (hátul venti, alul venti, fiókban venti, hang mint traktor) az 35 fokos volt
Quantumok meg gyakran vannak a gépemben, azok a mindenes winyóim. (Most egy 15, egy 4, egy 10, és egy 6 gigásat használok, új oprendszerek, Linux verziók, kipróbálása cipelés céljából pl. Minden hűtőborda van, ugyanis mindegyik más által kidobott, működésképtelen dög
Hűtőt a motorvezérlőre, és hasít. Pl. szilikongumi + 486 hűtőborda
Jó, ennek már csak elméleti jelentősége van, mert a Quantum régi és lassú, de nyúzós winyónak + az öreg otthoni gépembe kiváló. -
Probiker
aktív tag
Hogy legyen a sok sufnyi tuning között egy gyári is
: én ezt használom: [link]
Alapesetben csak a jónagydarab bordát teszem rá, de pl a nyári nagy melegben büzemeltem a ventit is, kemény 15dBA es hangjával nagyott hűt -
Köszi!
A polc bal hátsó sarkában látható táp 63 wattos, a mai napig megvan. A legászabb mégis a reset volt. Az alaplapi 2 tüskére 1-1 szál vezetéket húztam, és ezek pillanatnyi összeérintése indította újra a szerkezetet. Vitte faszán... Adta az ampert az S3 Trio 64-nek, ami tolta a monitorra a Terminal Velocity-t. Halleluja!
-
5x86 hűtés 1996 tájékáról. Valójában nem futotta házra, de így a hűtéssel sem volt gond. -
DJ.Gróf
aktív tag
Nem is tudom valahol hallotam,hogy több kárt okoz ha hűtjük a vinyot,mintha nem. Ez igaz lehet?
-
laragirl83
őstag
én ezt is ilyen home-made módszerrel oldottam meg. volt egy kiselejtezett freezer7-em, arról leszedtem ventit (nagy és halk!) és szépen a HDD-t tartó keret alá rápattintottam! semmit nem kellett vele barkácsolni, mintha oda tervezték volna méretileg.
kép [link] -
Chieftec
őstag
Nekem a 320 as WD netezes kozben felment 48 ig. Radbotam egy prescott hutonek a ventijet, most 36.
Ja es 5 v on megy.
Amugy a legjobb megoldas az amit egy normalis serverben latunk; vinyok elott teljesen ki van vagva a haz, de az oldala/teteje zart. Igy a levegot csak elol tudja beszivni ami hatul tavozik a gepbol. Igy mondjuk ha van hatul 2 rendszerhutod + a tap akkor vinyokra nem is szukseges kulon venti mivel ugyis azokon keresztul szivjak at a friss levegot. Esetleg ha tenyleg vmi. kajha vinyoid vannak akkor erdemes elejuk rakni egy 8-12 es ventit. Ezek alacsony fordulaton is jobban hutenek mint ezek a kis 4 centis propellerek. Nem leszolom amit a cikk iro vett, ennyiert nem rossz, foleg ha a haz kialakitasa mast nem enged, de ha van ra lehetoseg akkor az elobbi modszer jobb. -
DarkByte
addikt
A legelső képen lévő gépben egy ABiT BX-133 RAID-em volt. [link] Ahhoz mellékeltek annak idején hőmérő szenzort amit rá lehetett kötni az alaplapra és ott mérte a hőt ahol én akartam. Nem igazán értem hogy manapság ilyen lehetőség miért nincs az alaplapokon. Pl. lehetne olyan PCI/PCIe bővítőkártya amely képében lehetne külső szenzorokat még applikálni a gépbe, úgy hogy mondjuk azokat a szenzorokat egy PCs progi tudná követni és tudná az alaplapra kötött ventillátorokat szabályozni (de akár programozható chip is lehetne rajta és a beállítások módosításához kellene csak program; és akkor a ventillátorokat is a kártyára kellene dugni). Nem hiszem hogy őrült drága volna kivitelezni, néha nagyon hasznos lenne. Avagy létezik ilyen csak eddig én nem találkoztam vele?
[Szerkesztve] -
bambano
titán
Én is raktam hűtést a vinyóknak, amíg bírtam a zajt... Azóta stacker ház, stacker diszk tároló (ami egyébként bármilyen dobozba belemegy, 3 darab 5.25-ös helyre) és thermaltake hardcano 12-es automata ventillátor szabályzó. Minden vinyótartóban egy diszkre ragasztottam hőmérőt, ehhez szabályozza a ventiket a hardcano, teljesen jó megoldás, csak az árát lehet firtatni...
-
dani0907
csendes tag
az én laptopom alatt ceruzahegyező van...
[Szerkesztve] -
villamos
őstag
Hm... kódgány táp is ott van.
5 db PCI csatlakozó! Te jó ég, micsoda idők voltak!Nem mint most, hogy örül az ember, ha talál olyan deszkát amin van 3.
-
péter007
senior tag
nekem van egy 250-es hitachim ami a 3daurorában 36-40 fokos max.
most épp azon gondolkozom hogy itt a ph-n van egy srác akinek van e-sata panelja (csak hosszbbító)
így ki tudnám rakni a vinyót a házból
ez a rezgések miatt is jó lenne(bár a hitachi nem sok zajt csap) és a hőmérsékletnek is jót tenne -
Speed®
titán
Szintén zenész, 2x250GB RAID0ában. Ennél jobb megoldás nincs, olyan ház kell, aminek talpig érnek a 3.5''os helyei és elől-alul 12cmes befújó venti van.
1 helynyi különbséggel vannak beszerelve a vinyók, alattuk-felettük a friss levegő, erős igénybevételben (vágás-konvertálás) sem mennek 36-38 fok fölé.
Egyébként óvatosan kell bánni az ilyen alkatrészeknél a hőmérsékletekkel, lévén az anyagoknak hőtágulása van. Ha túlságosan le van hűtve, előfordulhat hogy a melegebb körülmények közt beálló pontosságnak lőttek..
Ez alaposan bevésődött a fejembe az orosi Guardiannál a bevonósor építése alatt, kb. 4000 magas hőmérsékleten passzosodó csapágyat kellett kicserélni
[Szerkesztve] -
benczeb
aktív tag
üdv mindenkinek,
azt ne felejtéstek el, hogy a mai vinyókat a normál működés során tesztelik, tehát nem úgy tervezték, hogy még kiegészítő hűtés kelljen hozzájuk. vannak otthon 6-7 éves vinyóim bárminemű hiba nélkül, természetesen nem voltak hűtve sosem.
egyébként a google tesztelt merevlemezeket hűtéssel és anélkül. érdekes olvasmány. valahol megvan magyarul is, csak az angolt tudtam betenni.
[link] -
Móci
addikt
A cikk jó, de én rühellem ezeket a vackokat.
Nekem anno egy Titan kinyírta a vinyómat egy szép zárlattal...
Amúgy jók. -
villamos
őstag
hátizé... nekem a gépben elhelyezkedik 4 darab régebbi ATA vinyó, de hűtve igazából nincsen egyiksem... semmivelsem...
Egyszer mondjuk ráálítottam erre a célra egy régi 486-os hűtő ventijét, e mint kiderült, csapágyas volt a drága, úgyhogy nekiált veszettül kerepelni, így kivettem. Azóta ilyen igény nem merült fel...
Eddig nem tapasztaltam különösebb anomáliát amúgy, de egy Maxtor rejtélyes módon elhalálozott pár hónapnyi működés után, viszont az SATA volt. Azóta kerülöm adott márkát. Lehetséges, hogy talán melege volt? -
adam182
csendes tag
SP2504C...szemből fújja az aerocool ház 12es ventije. az everest szerint 30 fok fölé csak a legnagyobb kánikulába ment
mellette a régi SP0802N átlag 3-4 fokkal mindig melegebb -
Zotya84
őstag
Én két seagate vinyómat hűtöm a Glacialtech Icecrown 1000-esével, és ebben a nagy melegben sem ment a hőmérsékletük 46-47 fok fölé. Igaz nem is 1100ft volt az áruk...
-
mordeaux
tag
erre a problémára:
''Ezt a merevlemezt ráadásul nem rendszerHDDnek használom, hanem csak tárolásra, sokszor teljesen üresjáratban megy, néha játszok róla zenét és ennyi. Mégis annyira forró volt, hogy égette a kezem. ''
a legegyszerűbb és legjobb megoldás ha leállítjátok a vinyót, van az a lehetőség, hogy turn off hard disks after ... mins, annál jobban szerintem nem lehet egy ilyen alkatrész életét kímélni, hogy nem megy
egyetlen hátránya, hogy amikor indítja, egy pillanatra megakadhat a rendszer -
DarkByte
addikt
Bizony nagyon fontos a HDD megfelelő hűtése. Én régen egy 6.4GB os Quantum Fireball-t főztem meg tudatlanul, és elég kellemetlenül érintett a helyzet (szerencsémre még darabokban le lehetett róla menteni mindent). Azóta nálam kötelező tartozék a HDD hűtő.
Először egy ilyesmim volt mint neked, bár az műanyag volt és egy ventillátoros. Igen kellemetlen tulajdonsága volt hogy nagyon gyorsan elporolódott a hűtő, illetve azokban a házakban ahol egy perem volt csinálva a vinyó keretben alulra (ez tartja a vinyót amíg megcsavarozod, illetve ''jó vágányra tereli'' a vinyót mikor berakod) na oda nem lehetett beszerelni a felfogató csavarok miatt. Úgyhogy nekem az akkori házamban úgy lett megoldva hogy levágtam a régi AT házam vinyó tartóját és felfogattam az egész szerkezetet az új ház vinyótartójára:
Egy másik egész jó ötlet barátomtól származik (ezt jelenleg is alkalmazom a szerver gépemben, mivel a kedves gyártók úgy gondolták hogy minek is egy magasságba tenni egy szerverházban a vinyó tartókkal a ventillátor helyetigaz régi ATX ház még 300Mhz-es Celeron-ok korszakából, de az eredeti SCSI vinyók megfőlésben haláloztak el így is):
Hát igencsak maszek megoldások, de működnek. Szerencsémre a mostani házamban már a vinyók magasságában két ventillátornak is van hely, így oda már be tudtam rendesen fogatni egy hűtőt. Haveromnak pedig egy olyan vinyó hűtője lett mint ami a cikkedben szerepel (egészen addig míg nem váltott notebook-ra teljesen).
[Szerkesztve] -
nekem 3db vinyo van a gépben (320wd 120maxtor 36 raptor) mindegyiken hűtő, igaz a müanyag titan egyventis, viszont a 3hűtő se tesz ki egy házhűtőnél nagyobb zajt. A maxtor 20-22C (mondjuk ez tul alacsony mivel a szobában több van) a raptor 29-30c.
A 320wd nem tudom monitorozni mivel IDE csatis és az alaplapom miatt bővitőkártyával van csatlakoztatva és abból nem tudja kiolvasni.
Thrawn. Old meg úgy mint én. Én is ebbe a hibába ütkztem. Azok a fülek (4db) amik tartják a hdd-t, megakadályozzák hogy beletedd amikor felvan szerelve. Egyszerűen egyenesitsd ki a füleket és máris befér a vinya. nekem is igy van megoldva, másképp nem fér be. -
Geffry
aktív tag
Egyébbként tény hogy ha valaki híve a sufnituningnak akkor ráköt egy régi tápból vagy akármiből kibarmolt ventit és úgy adja az ívet...
A ház elejében levő venti meg nem tud 4 vinyót fújni szal azért néha jól jön
[Szerkesztve] -
Coyot
őstag
Én ezt még költséghatékonyabban oldottam meg: a házventi elé raktam, így kap rendesen levegőt és nem melegszik
-
wwenigma
Jómunkásember
Egyetértek, Revoltec 2ventis kék alubordát minden hdd-re, persze ne felejtsétek 5V-ra kötni.
-
Thrawn
félisten
Két ugyanilyen vinyóm van (SP2004C), nálam nem melegszenek túlzottan. A ház elején egy 8 cm-es ventillátor fújja rájuk a levegőt, és ha lehet hinni a SMART adatoknak, akkor 35-37 fok körül vannak. Van egy ugyanilyen hűtőm is, de ha felszerelem a vinyóra, nem tudom belecsúsztatni a helyére...
-
Geffry
aktív tag
Bizony így van, azt a szösszenetnyi pénzt igazán megéri az adat amit a HDD-nk tárol. Nem ad mindenre választ az elülső 8centis ventó ami fújja a vinyókat, szal én is beboltoltam ilyesmit. Sajnos csak egy ventis, de szintén alumínium tokozású cuccok.
Érdekes hogy amikor nem használom a 250es WD-t akkor képes 40fokig feltáncolni, amikor meg intenzíven meg van mozgatva valahogy lehül HD sentinel szerint úgy 33fokra...de a 80gigás rendszer satám is ugyanígy.... nem voltam jó fizikából de azért...
Az írás mindenesetre szerintem hasznos! Sokan vannak úgy hogy le**arják a vinyót aztán később sírnak...
Erő!
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Androidos fejegységek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- bitpork: MOD Júni 28- Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Valve Index VR Kit
- Uhh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 16/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- Esport PC - i5 13400F, GTX 1080ti és 16gb DDR5
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- AZTA! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop Ultrabook 14" -60% i7-1185G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest