- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az építészet pont nem a legjobb példa, nem véletlen, hogy az alaphír sem erről a területről indult.
Ettől függetlenül építészeti területen is vannak olyan know-how információk, amikre a jogok tulajdonosa vigyázna, és igenis komoly anyagi veszteséget okoz neki, ha ezek közkinccsé válnak.
Ezért sem egészen mindegy, hogy mi is kerül a portfólióba. A látványtervek vagy a kincset érő műszaki megoldások.
Történetesen éppen van egy ilyen ügyem (nem építőipari), amiben hónapok óta megy a késhegyig menő vita arról, hogy egy kifejezetten portfólióépítő munka tapasztalatai lehetnek-e hétpecsétes üzleti titkok. (A jelen ügyben az álláspontom egyébként pont a munkavállalót támogatja.)MaCS
-
Ez azért elég nagy hülyeség ám...
Írtam is, hogy a tapasztalatokat nyilván viszi magával a munkavállaló -- ez nyilvánvalóan része a rendszernek.
Viszont:
- egyrészt hatalmas különbség van valakinek a fejében meglevő tudás és pontos műszaki leírások, adatok, ezernyi dokumentumból, mások által hozzátett paraméterekből összerakható információtömeg között,
- másrészt bizony a fejben elhozott információ jelentős része is védelem alatt áll. Ezt hívják titoktartási kötelezettségnek -- és bár messze nem olyan szinten ellenőrzött, mint a konkrét leírásokban foglaltak, és nagyságrendileg több a vele kapcsolatos visszaélés, bizony ez sem egy mellékes tényező. Annyira nem, hogy széles körben szokás is tiszteletben tartani. Persze ennek is megvan a maga "kultúrája" (pozitív és negatív értelemben is), és nem zár hermetikusan a rendszer, de azért működik, bizonyos körökben ráadásul nem is rosszul. Még ha nehéz is innen elképzelni.MaCS
-
Sajnos teljesen igazad van a helyzetelemzésben -- és igazság szerint nem is tudom elítélni azokat, akik megfelelő önmérséklettel élnek is a lehetőségeikkel.
A nagyon nagy baj az, hogy az egy teljesen működésképtelen és fenntarthatatlan rendszer, hogy a felek kölcsönösen kicsesznek egymással. Az egyik fő baj ezzel az, hogy nincs fölötte kontroll. Ki meddig mehet el?
Munkáltató: tudom, hogy úgyis elviszed a munkáidat, mivel úgyis meglopsz, nem is fizetlek meg
Munkavállaló: mivel szarul fizetnek és magasról tesznek a munkavállalói jogaimra, kiviszem a munkáimat -- meg a többiekét is, meg amit találok, és ebből szépen kiegészítem a keresetemet.Az a biztos út a bukás, a morális leépülés felé -- illetve biztos akadálya a fellendülésnek, a morális felemelkedésnek.
Valahgogy úgy vagyok vele, mint mondjuk a torrenttel: elfogadom, hogy megy -- de legalább büszkék ne legyünk rá!
MaCS
-
Azért van itt csúsztatás szépen...
A szellemi alkotások joga alapvetően a létrehozott eredeti szellemi alkotások védelméről szól. Ha az adott lapos tetőben van eredeti megoldás, az akkor bizony védett. Ha nincs benne, akkor eleve közkincs...
Ez persze elég nagyvonalú egyszerűsítés, de szemléltetésre pont jó.A szerzői jog alapvetően a művet védi (a szabadalmi jog sokkal részletesebb és kimunkáltabb feltételekhez kötött, itt nem is erről van szó, csak megemlítem).
A terveket nálunk alapvetően a szerzői jog védi, az USA sokkal szabadalomközpontúbb.
Ha létrehozok egy lapos tetőt, amiben van egy csomó eredeti megoldás, amit én a cég eszközeivel, a cég által fizetve terveztem meg, akkor mégis milyen alapon hasznosítanám a terveket? A tapasztalat az enyém (aztán hogy mire használom fel, megint érdekes kérdés), a létrejött szellemi tulajdon a cégé.
Aztán tovább bonyolítja a helyzetet, ha a tervezésben mások is részt vettek. Az ő munkájuk eredményéhez aztán végképp semmi közöm.Azt, hogy a jogvédett munkát hazaviszem, és megtartom a munkaviszony után is, ha erre nincs külön engedélyem, attól függetlenül, hogy mindenki így csinálja, rohadtul nem jogszerű.
MaCS
-
Alapvető tévedésben vagy!
Hacsak nincs külön engedélyed vagy ilyet irányú megállapodásod a munkáltatóddal, a munkaviszony keretében létrehozott szellemi alkotás TÖRVÉNY EREJÉNÉL fogva a munkáltatód szellemi tulajdona:
Szerzői jogi törvény 30. § (1) Eltérő megállapodás hiányában a mű átadásával a vagyoni jogokat a szerző jogutódjaként a munkáltató szerzi meg, ha a mű elkészítése a szerző munkaviszonyból folyó kötelessége.
Ha Magaddal viszed, pláne, ha fel is használod, nem csak polgári jogi felelősséggel tartozol, hanem konkrétan simán bűncselekményt is elkövethetsz.
MaCS
-
Azt viheted magaddal, ami a fejedben van. (Aztán hogy mit használsz fel belőle, szintén érdekes kérdés.)
Sem jogilag, sem morálisan nem menthető az, hogy konkrét produktumokat is magával vigyen a dolgozó, jelen esetben a fájlokat, amik a cég pénzén, a cég többi dolgozója által is összehozott munka eredményét jelentik.
Jelen esetben a fickó ráadásul kifejezetten hackeléssel szerezte meg az anyagokat, tehát de facto lopott.
MaCS
-
válasz
noPublicFG #3 üzenetére
Ezzel azért vigyázzunk ám! Attól, hogy valami dokumentumnak minősül, a bizonyító ereje még erősen bizonytalan, kb. egy aláíratlan nyomtatott szövegnek felel meg.
Egyébként láttam már ennél banálisabb lebukást is.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Villanyszerelés
- Házimozi belépő szinten
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Formula-1
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- AZTA! HP EliteBook 840 G8 Fémházas Laptop Ultrabook 14" -60% i7-1185G7 16/512 FHD IPS Iris Xe
- Sony PlayStation 5 (PS5) Játékkonzol - Lemezes verzió, dobozában!
- Zalman R1 White - Ha valami egyedire vágysz 2.0!
- Riverside 500
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 5070 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Xiaomi Redmi A3 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest