Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Taranti
senior tag
Aztán milyen szép lenne, ha az NV-t az AMD vásárolná fel...
Intel hirtelen komoly bajba kerülne IGP terén.
-
vanhalen
senior tag
Fordítsuk meg a kérdést: Intel kapott pár ejnyebejnyét, hogy tisztességtelen üzletpolitikával konkurenseket (pl. AMD, nVidia, Via) szorított ki a piac egy jelentős részéről, kárt okozva ezzel nekik. Most büszkén verheti a mellét (ha bárki firtatná) hogy "látjátok milyen fasza-előzékeny gyerekek vagyunk, még a saját graf megoldásunkat is azonnal kikapcsoljuk és átadjuk a helyet a konkurencia megoldásainak, mint Móricka Bözse néninek a villamoson". Mindeözben pedig az átlag laptop vásárlók 90%-a azt sem tudja mi dolgozik a gépében sosem hallott az optimus-ról és azt sem tudja mire való. Így, mikor a delikvens vesz egy Inteles laptopot és azt tapasztalja, hogy a grafikus chip milyen szépen szárnyal (miközben beindul az Intel marketing gépezet, azt hangoztatva, hogy "Új Intel processzor processzorba épített grafika, Dx11, DirectCompute stb!!") akkor könnyedén ÖSSZEMOSHATJA pl. az nV cuccait az Intel névvel
Hát nem nagyszerű? Ráadásul nem is igazán támadható és pont az nVidia nem fog lázadozni ez ellen a gyakorlat ellen, mikor ilyen sz*r helyzetben van manapság, az eladásai ellenben nőni fognak. Nem olyan hülyék Intelnél. Főleg, ha a saját igp-jüket teljesen le is kapcsolják, így csökkentve a fogyasztást. Mert ugye eddig mi volt? GMA sz*rra sem volt elég és mindenki anyázott. Most ugyan lesz benne, mármint a prociban, de közben valójában a konkurencia dolgozik (jóval hatékonyabban) a jónép meg ámulva-bámulva szépen vegyíti a látott eredményt, így végülis a konkurencia az Intel márkanév malmára hordja a vizet hosszútávon. De még ha nVidia esetlegesen kifogásolná is ezt a trendet, abban az esetben sem borítékolható rövidtávon eredmény a számára a bíróságokon, ahogyan arra már pár hozzászólásban utaltak is (de szerintem nem fog nagyon ágálni.. bár ismerve az elmúlt 2 év szétszívott agyú döntéseit a részükről, tudja jóég
)
-
Puma K
nagyúr
Valami különbségnek még is kell lennie a memória kezelésen kívül mert csak azok a laptopok kapnak Windows 7 ready matricát aminek a VGA-ja (akár integrált akár diszkrét) támogatja DX 10.1-gyet. Frissítések meg fent se voltak még mikor az Nvidia volt bent és már akkor láttam a különbséget.
-
nuke7
veterán
hát szerintem látványban nem kéne, hogy változzon.
elvileg mivel a memoria kezelése változott, nem használ annyi vga ram-ot
10.1 -es api-val mintha csak sima 10-es lenne...
szerintem a +effektek max. windows 7 frissítéssel jöttek, ez előfordulhat szerintem,
hogy pofozgatják a rendszer kinézetét is. -
Puma K
nagyúr
Erre qva kíváncsi lennék én is, mert speciel AMD Radeon HD 4850-ről váltottam (ami ügye DX 10.1-gyes) Nvidia GTX 275-re (ami meg DX 10-es) és olyan effekteteket vettem észre windows alatt amit eddig a régebbi VGA kártyával NEM! Pedig mind a 2 esetben az Aero beállítások tekintetében maxon volt.
Új effektek alatt gondolok arra, hogy Sajátgép -> Tulajdonságok és a megnyíló ablak bal oldalán sávok vannak amik más színűek leginkább ahhoz tudnám hasonlítani mint mikor a nap a felhők peremén átvilágít. Valamit az még a külbönség amit észre vettem, hogy mikor egy játék DVD-jét bepörgetí az indításhoz a gép és a kurzor egy része átváltozik CD/DVD kinézetűre akkor élethűbben adja vissza a színeződést, úgy mint amikor a kezedben mozgatod a CD/DVD-t.Szó ami szó én látványosabbnak látom most DX 10-ben a Windows 7-et mint DX 10.1-ben láttam... Szóval akkor hogy is van ez?
-
-
T_Stark
őstag
..."biztosra vehető a DirectX 10.1 támogatása is. Ez alapvetően sejthető is volt, hiszen a Windows 7 Aero felülete sokat profitál az API-ból"...
Ezt valaki magyarázza már el nekem hogy mivel másabb az Aero DX10.1-es VGA alatt mint DX10-es alatt. Több helyen is olvastam már ilyesmit, de érdekelne hogy konkrétan mi a különbség.
-
szokásos intel amatőrség és patkányság
-
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
t72killer #34 üzenetére
(gondolom a GMA ki volt lőve teljesen, amikor a geforce volt aktív)
Én nem találtam semmi arra utaló jelet hogy a mostani Corei5 procikban ki lehet lőni a GMA-t. Szerintem aktív marad csak munkát nem kap, azaz fogyaszt. Ezért üdvözöltem a Sandy Bridge megoldását, mert abban tényleg lekapcsol az IGP.
-
-
-
válasz
Atom_Anti #33 üzenetére
Háát, nem tudom. Biztos keveset esznek az új grakák energiatakarékos módban, de egy felsőkategóriás szörnyet nem hiszem, hogy annyira vissza lehet fogni, mint egy IGP-t. Középkategóriánál még csakcsak, bár itt is durva különbségek vannak akksiidőt tekintve. Ha nem így lenne, nem erőlködne az nvidia az Optimussal és az AMD a switchable graphics-el.
Felsőkategóriás GPU-val, pl mobility HD 5870-nel nagyon gáz az akksiidő. (pedig az 5870 mégcsak nem is a legtöbbet fogyasztó példány) (itt egy másik, 2magos procival - kb 2 óra max akksiidővel.)
Itt, egy Optimus tesztben írják, hogy a GT 210m (alsókategóriás darab) idlében is kb 4W-tal többet eszik, mintha a GMA 4500M. (gondolom a GMA ki volt lőve teljesen, amikor a geforce volt aktív)
Röviden a tuti megoldás a hosszú akksiidőhöz a dedikált GPU-hoz tartozó egész MXM részleg és a PCIe csatornák áramtalanítása, és a CPU-ba integrált grafika használata.
-
Atom_Anti
senior tag
válasz
t72killer #32 üzenetére
Na így már értem, azaz ha van egy dedikált videokártya a laptopban akkor csak azt lehetne használni
. De ezt továbbra is jónak tartom, mert pl egy AMD mobility HD5xxx is képes 10w alatti fogyasztásra powerplayel és akkor nem adódik többé hozzá az Intel IGP 5-10W -je, azaz a teljes rendszerfogyasztás alacsonyabb lesz
. Jól gondolom?
-
válasz
Atom_Anti #31 üzenetére
"különben üresben járna és az áramot fogyaztaná feleslegesen."
Ez eddig oké, viszont energiatakarékos módban (optimus, switchable graphics) nagyon jól jönne, ha a dedikált vga-t kikapcsolhatnánk, és a GMA vinné tovább a bizniszt.
Az is lehet ám, hogy feleslegesen szidjuk, az intelt, mert ők is így gondolták, hogy amikor az optimus levágja a dedikált GPU-t, akkor az igp már nem érzékel grafikus eszközt és aktiválódik (=0.1sec feketeképernyő, és onnantól a másik grafika viszi a rendszert). Szval várjuk meg a végleges híreket.
#30: A GMA-k soha nem a 3D teljesítményről szóltak. Ha a HD tartalmak lejátszását már rendesen gyorsítják, és régi játékok elmennek rajta, az is valami. Lényeg a minimális fogyasztás (<10W)
-
Atom_Anti
senior tag
''az IGP a pletykák szerint azonnal lekapcsol, amint egy külső GPU jelenlétét érzékeli. Ezzel az Intel minden bizonnyal az NVIDIA Optimus technológiája ellen szeretne fellépni.''
Ezt nem értem mért probléma ha a processzorban lekapcsol az IGP ha GPU-t érzékel
. Ez inkább pont jó!, különben üresben járna és az áramot fogyaztaná feleslegesen. nem?
-
joi29
őstag
Még jó, hogy nem támogatja a DX11-et hisz még DX9-es módban is
alig a falig lesz képes futtatni élvezhetően a játékokat.
Sőt az elődje 1024x DX10-ben még a 30 FPS-t sem volt képes hozni,
úgyhogy nem csodálkozom. -
Móci
addikt
Frankó, az már egyszer biztos. Van is, nincs is dx11, de inkább nincs. Most már tényleg bízom benne, hogy az új generációs AMD procik jók lesznek...
-
dezz
nagyúr
Kapitalizmus van, meg minden, de hadd ne tetszen már annyira, ha egy cég minden kis apró érdek-szilánkját is ennyire a felhasználók alapvető érdekei elé helyezi...
(#17) Puma K: Ez valószínű nem törvénybe ütköző, szal hatóság nem nagyon büntetheti őket. A fogyasztók tudnák büntetni azzal, hogy (sokan) nem veszik meg, akkor talán visszább vennének, de erre kicsi az esély. Így azt csinálnak, amit akarnak.
Amúgy hogy van megoldva laptopon, hogy mindkét cucc képe egy kimeneten jőjjön ki? Mert az alapján valószínű könnyen meg lehet állapítani (legalábbis driverből, de talán hw-ből is), van-e diszkrét kártya a gépben.
-
hugo chávez
aktív tag
válasz
t72killer #11 üzenetére
"Fizikaszámolás egyéb GPU társaságában - no, erre még várhatunk, az intel sosem jeleskedett GMA driverírás terén
"
Ha sokáig tökölnek ezzel, az jól jöhet a LIano-nak, mert még ha gyengébb is lesz processzorként, de az erős, teljesen DX11-es IGP ezt némiképp kompenzálhatja és több mint valószínű, hogy, legalábbis az AMD GPU-s videokártyákkal (viszonylag
) problémamentesen együtt tud működni, fizika számolásában is és ez pl.a gamer notikban komoly előny lehet.
-
Picturemaker
őstag
Az Intel megint hozza a formáját, ismét (vagy folyamatosan) köcsögök.
-
DemonDani
addikt
Lényegében akkor ezzel az intel nem kicsit céloz arra, hogy ők a GPU-t nem a grafikus képességei használják, hanem a számításokban való segítségre fektetik a hangot a GPU jelenlétével. (ami igazából jogos is hiszen, 1 ne akarjanak integrált vgaval gamerkedni, 2 úgysem lenne benne elég kraft)
-
Zanik
addikt
De olyan szinten kikapcsol, hogy akár el is lehet(ne) távolítani...
-
Lassan de biztosan összecsapnak a hullámok az Nvidia feje fölött.Lehet,hogy nemsokára eladó lesz a cég.Azt hiszem nem tenne jót a vga piacnak
-
apatyas
Korrektor
Na, a szokásos piszkos trükkök.. honnan tudja az a nyomorék processzor, hogy van külső videokártya a gépben? bekéri a PCI eszközök azonosítóit? Mert eleddig semmit nem kellett arról tudnia hogy a grafikát mi oldja meg, sőt hálózati gépnél akár semmi sem.
-
-
Puma K
nagyúr
Most az Intel miért szemétkedik? Megint meg fogják büntetni.
Vagy lehet stratégia? Gyengítik az Nvidiát, ami majd idővel annyira leértékelődik, hogy neméri meg asztali gépekbe gyártani GPU-t (már most sem éri meg nekik annyira) és majd jól megveszi az Nvidiát az Intel? VIA-nak van x86 liszensze, de nem elég fejlettek a prociaik az AMD-Intel duóhoz képest szóval Nvidiáék nem fogják VIA-ékat megvenni kilóra. Szó ami szó, szerintem az Intel előbb vagy utóbb be fogja kebelezni az Nvidiát.
AMD: Intelhez képest sokat fogyasztó procik és még le is vannak maradva 1 generációval, de kicsi, gyors, olcsó és energiatakarékos GPU-k, valamint házon belül minden meg van ami a jövőre való tekintettel kellhet (CPU, GPU, IGP).
Intel: Kicsi, erős, alacsony fogyasztású procik, de fejletlen IGP és nincs saját GPU.
Nvidia: Gyors, nagy, drága valamint melegedő GPU-k, valamint elvannak csúszva a konkurenciához képest az új GPU-kkal (bár ezt még be tudnák hozni).
-
bitblueduck
senior tag
A DX11 hiánya nem lesz nagy probléma, mert játszani eddig sem lehetett normálisan GMA-val (ez nem azt jelenti, hogy OK példát vehetnének AMD-ről). Viszont nem kellene erőltetni ezt a nV kizárogatást főleg, hogy az intellel ellentétben ők tudnak használható GPU-t is készíteni meg talán drivert is írnak hozzá gyakrabban.
-
-
zdanee
őstag
Megoldas: az nvidia kartya ki-be kapcsolhatova tetele, ha kikapcsolod, az IGP a prociban egyedul marad es megmoccan
Kerdes, h ehhez kellene-e ujrainditas v nem.
-
válasz
hugo chávez #9 üzenetére
A ki-bekapcsolás teljesen politikai döntés kérdése, remélem énis, hogy a végleges verzióban már lehet használni optimus meg valami megfelelő AMD technológia mellett.
Fizikaszámolás egyéb GPU társaságában - no, erre még várhatunk, az intel sosem jeleskedett GMA driverírás terén
-
tdd587
őstag
Mondjuk ki nyugodtan, hogy az intel ismét mindent megtesz, hogy nekünk ne legyen jó és az energiagazdálkodás pontosan olyan vacak maradjon, amilyen most is.
Azért mert már letaroltak mindent, nem fognak feladni egy fél százalékos piaci részesedést sem, hogy jó, most akkor legyen jó egy picit a konkurenciának is...
-
hugo chávez
aktív tag
Lehet, hogy ez a lekapcsolási dolog csak a mostani tesztpéldányoknál van így, elővigyázatosságból (mert mondjuk összeakadhat a külső GPU-val), de mire piacra kerül, a végleges driverrel, már megoldják, hogy képes legyen együttműködni a külső GPU-val. (Legalábbis, én szeretném hinni, hogy így van)
(#4) t72killer:
"...az IGP számolhatja pl a fizikát"
Nagyon remélem, hogy a Sandy IGP-jét be lehet majd fogni fizikára, mert, ha már támogatja a DirectCompute 5-öt (meg, ha az Intel veszi a fáradságot és megírja a drivert, akkor az OpenCL-t is), akkor jó lenne, ha ezt ki is lehetne használni dedikált videokártya mellett. És azt sem bánnám, ha csak manuálisan lehetne ki- és bekapcsolni az IGP-t, csak működjön a dedikált kártyával együtt.
-
Nordic
Közösségépítő
No én is így látnám logikusnak. Azt nem mondom, hogy ez bukta, mert ez erős lenne, de könnyen az amd malmára hajthatja a vizet. Főleg, ha tényleg előrukkolnak olyan kis dolgokkal, hogy ha csak amd cucc van a gépedben lesz sok extra(pl a csúcskategóriás géped, böngészés alatt energiatakarékos lesz, leállít mindent, ami nem kell).
-
-
Sanyix
őstag
az én gpu-m(3870) is részlegesen támogatja a directx 11-et, és ezért csak directx10.1-es
D
-
Angel1981
veterán
"de az IGP a pletykák szerint azonnal lekapcsol, amint egy külső GPU jelenlétét érzékeli"
Pont hogy külső GPU-nak kéne lekapcsolnia, amint IGP-t érzékel; 2D-ben IGP, 3D-ben GPU+IGP.
Vajon a Haswell "forradalmi energiamenedzsmentje" már ezt fogja takarni? -
Legalább bisoból válogatni lehetne, hogy indításkor melyik grafikát kérem. Ha pl felülök a vonatra és 4 órán keresztül officeolni, netezni szeretnék, akkor ne pörkölődjön a mobility hd 5870 vagy GTX 460M...
Csakhát a notebook biosok nem éppen a konfigurálhatóságukról híresek...
Amúgy könnyen lehet, hogy az intel ugyanazt a fát vágja az NVidia alatt, amin saját maga is ül:
Ha az AMD kiad végre egy használható CPU-t (pl mobil bulldozer IGP-vel), akkor az lesz a nyerő DTR gépek terén: játék közben nyomul a 4 CPUmag+ dedikált HD 7870+IGP (hibrid CF, az IGP számolhatja pl a fizikát), míg akksin 1-2CPU-mag és az IGP fele kivételével minden mehet aludni. -
Nordic
Közösségépítő
"Ez a mobil piacon ez komoly probléma lehet a GeForce termékek eladhatóságára nézve, és nem is érdemes tisztességes lépésnek nevezni." - valamelyik "ez" felesleges
.
Ez az Nvidia ellenesség azért komoly, pedig sokan örülnének, ha lekapcsolna csak böngészés alatt a diszkrét vga. Szerintem ez még előny is lehet majd amd-éknél. Csupa amd-s cucc a gépben, eléggé komolyan visszafoghatja a fogyasztást...
-
Zanik
addikt
Elnézést, de nem pont azért kapott az Intel ejnyebejnyét, hogy ilyen tisztességtelen lépésekkel folyton keresztbe tett a konkurenciának? Mi a tökömért zavarja az Intel-t, hogy a notebook gyártók diszkrét gpu-t pakolnak a mobil procijaik mellé? Az Nvidia Optimus egy baromi jó dolog. De még az Ati (bocs, AMD) kártyáknál is meg lehet csinálni (igaz csak manuálisan), hogy a Intel igp és a mobility radeon között váltogasson az ember. Ami jó!
-
Hiftu
senior tag
Részleges támogatás?
Mondjuk ki, NEM támogatja.
Egyes funkciók elérhetőek, az igaz, de igy NEM DX 11.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A rendszer részlegesen támogatja a DirectX 11 funkcióit.
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- GTA VI
- sziku69: Szólánc.
- MediaTek lapka köré épülne a Galaxy S25 FE?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- PlayStation 5
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest