Új hozzászólás Aktív témák
-
Lomha 8V
addikt
Hát eddig ez elég ergyának tűnik. "Holografikus projekció" - szépen hangzik, de ha vászon kell hozzá, akkor mitől holografikus? Számomra nem derült ki, hogy működik.
-
dezz
nagyúr
Azt mondja, hogy az a speciális felületű szürke anyag arrafelé veri vissza a fényt, ahonnan érkezett. A mikroprojektorok képe is viszonylag halvány. Összességében ezért nem látja a kamera. (8:32-nél látszik egy pillanatra, ahogy különböző irányokból "nézelődik".)
Némi áthallás így is lehetne két szemüveg között, ha a viselőik közel vannak egymáshoz, ezért azt a fajta időosztást alkalmazzák, amit én is említettem.
-
AAAgold
senior tag
van egy 20 perces youtube videó is, amiben tesztelik [link]
ott a kamerára nincs ilyen szemüveg rakva, egy pasi magában áll egy ilyen vászon előtt, és játszik - de semmi nem látszik a vászonra vetítve...
-
dezz
nagyúr
válasz
mozsolicsmat #9 üzenetére
Akár valami ilyesmi is lehetne, de akkor nem lenne szükség külön feltétre a full VR-hez, egyszerűen csak mindkét oldalt le kellene zárni. De egyébként az LCD shutter szemüveg zárt állapotában sötét és nem fényvisszaverő.
-
mozsolicsmat
csendes tag
Szerintem a kis projektorok a szemüveg belső felületére vetítik a képet és azért kell az aktív szemüveg mert ha egy átlátszó szemüvegre vetítenéd rá akkor alig látnál belőle valamit, és így fele időben a projektor képét látod, amúgy meg a valóságot.
-
dezz
nagyúr
Ezekre itt nincs szükség, mert kvázi egybeesik a nézőpont és a vetítés forrásának helye.
Ha kellően magas az alap frissítési ráta, akkor az egyes szemekre eső ráta sem lesz túl kevés. Mint mondtam, van ilyen kísérleti rendszer TV alapon. 2 néző két különbőző 3D-s filmet nézhet rajta. 2 szemüveghez 240 Hz alap frissítésre van szükség.
-
Teasüti
nagyúr
És hogy oldják meg vajon az orientáció, trapézkorrekció, rázkódás csökkentés és egyéb problémák okozta kép instabilitást? Elvégre az ember fejéről történik a vetítés, ha jól értjük. Illetve ha úgy vetítik a képet, hogy azt egy időben csak egyetlen szem látja, akkor két személynél már negyedére csökken a képfrissítési sebesség, ami enyhén szólva is szánalmas eredményt adhat.
Vmit nagyon nem értünk ebből.
-
dezz
nagyúr
Azt tudom még elképzelni, hogy mégiscsak a "vászonra" vetítenek a kis projektorok, de olyan, az összes szemüveggel összehangolt időosztásban, hogy egyszerre csak egy szemhez tartozó kép jelenik meg és a hozzá tartozó shutter nyílik ki. Hasonló kísérleti tévés megoldás is létezik. Így mégsem keverednek össze a különböző nézőpontú képek.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Komplikato #3 üzenetére
Ha lencsére vetít, akkor miért szükséges az LCD? Nem hiszem, h lencsére vetít - az külön kiegészítő. Terepre való vetítés magyarázná az aktív 3D-t, de ilyen pirinyó projektor nem csinál jó képet nagyban és nem magyarázná az asztalon látszó kép stabilitását se.
(#4) dezz
Videót hang nélkül néztem, talán magyarázzák.
De a cikkből ugyan nem derül ki. -
dezz
nagyúr
Sehogy. A címben a holografikus szót ki kellene cserélni térhatásúra.
(#2) Teasüti: Bennem is rögtön ez merült fel. De nem vetítheti az asztalra, mert akkor nem lenne biztosítható, hogy mindenki a saját nézőpontjából láthassa a térbeli képet... Akkor hogy is van ez?
(#3) Komplikato: Attól, hogy interaktív, még nem lesz holografikus (ami egy fizikai fogalom). Léteznek interaktív stereo-3D alapú rendszerek (régóta).
-
Komplikato
veterán
-
Teasüti
nagyúr
Mi vetíti rá a képet a kiterített vászonra? Nem hinném, hogy a szemüvegen lévő projektor.
Ha nem használtak semmilyen post-process efektet, akkor a felvételt készítő kamerán is volt vmilyen "szemüveg"? -
Most akkor ez hogy holografikus? Mert a címen kívül semmi nem utal rá...
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Watch Series 9 45mm GPS 2026.04.19.-ig Garancia!
- iPhone 16 Pro Max 256GB Fekete Titanium használt, gyárilag független, csere nem érdekel.
- HP Z32 31.5-inch 4K UHD Display - karcok a képen de így is gyönyörű!
- Dell 27" 2K 2db kisebb karc a képen! P2723D 27" IPS panel 2560x1440 QHD Pivot HDMI
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest