Új hozzászólás Aktív témák
-
rudi
nagyúr
Ejjj eccer már leülök és leírom mi ez a RAM időzítésesdi és CAS, RAS, CAL, stb.
Elöljáróban csak egy pár képecske, ami egyesekben régi jó emlékeket ébreszt másoknak szabásmintára hasonlít:
A függőleges szaggatott vonalak jelölik az órajelciklusokat a kis dobozkák a váltásidők, késleltetések stb. A 3 grafikon egy mezei EtronTech DDR RAM 14 ütemmódgrafikonjából lett kiragadva, a GDDR3 ''picivel'' összetettebb jószág. Ugyan a RAM modul késleltetése egy meghatározó paraméter, de van mellette vagy harminc további időzítési érték, és néhány, a késleltetésnél is fontosabb feszültségi érték, ami gazából meghatározó lehet a tuningnál.
Ahogyan Rover623 írta, nem sokat ér az alacsonyabb késleltetés, ha nincs rászabva a BIOS is. Persze harmadik tényezőként ott a feszültségértékek és negyedikként a hűtés. Gobgolom hallottatok a voltage modok sebességnövelő hatásáról, ami tapasztalatok szerint sokkal többet ér mint a szegény kis késleltetéske. Persze biznic szempontból messze egyszerűbb rávágni az alacsonyabb késleltetésű modulokazt oszt annyi, majd a júzer örül a kisebb számnak, a BIOS pedig megfogja valamelyik ütemezőnél a tuningot.
A másik dolog amiről érdemes szólni az a RAM gyártás. Hogy is van ez? Van az 1,6; 2,0; 2,2; és 2,5 ns-os modult gyártó gép és azzal készülnek a modulkák? Fityfenét. Van a RAMfosó masina adott technológiával és az elkészült modulok befutnak a tesztelőbe. Ott ráadják a kakaót és a BEÁLLÍTOTT értékek szerint (mint a harminc + a ref. feszültségek) betesztelik. Ha lefut 1,6-osnak, akkor olyannak szitázzák, ha csak 2.0-snak fut le, akkor az lesz belőle.
Persze bizniszizbiznisz alapon sok rendelés van 2.0 ns-os memóra és kevesebb 1.6-osra. Mivel a gyártósort azért elég jól optimalizálják előfordul, hogy a modulok sokkal nagyobb hányada megy el 1.6-ns-on mint amennyit tényleg olyannak szitáznak (gondolom ismerős az AthlonXP 1700+ esete a tuningolhatósággal), így elég sok 2.0 ns-os RAM megy gyorsabban is (gondolom hallattatok a 300 MHz környékére húzható 5 ns-os Samsungokról, amik a Radeon 9550-eseken figyelnek vagy a 350 MHz fölé cibálható 3,3-as Samsungokról a Radeon 9700-eseken).
Nem tudom, ki hány BIOS-t nézett meg időzítések tekintetében, én Radeonokkal játszottam és akadnak érdekes dolgok Bővebben: link. Radeon 9550-esekkel már nem volt idegzetem annyit játszani, ott legfeljebb 5% gyorsulást értem el ugyanazzal a memóriával ugyanazon az órajelen, de módisított időzítésekkel.
Tuninggal kapcsolatban egyetlen ősérv van:
MINDEN AZ ADOTT PÉLDÁNYTÓL FÜGG!
Ha valamelyik gyártó tényleg kedvezni akar a tuningosoknak csináljon feszemelési lehetőséget úgy mint csúcskorában a Tyan!
Új hozzászólás Aktív témák
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- 16 GB RTX 4080 HP OMEN - garanciával
- Dell G15 5520 i7-12700H 14magos! RTX 3060 16GB RAM 512GB SSD FHD 120Hz Gar.: 2026
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 512GB SSD, multitouch
- Keychrone Q1 V2 billentyűzet / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest