Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• dabadab

titán

válasz eddie303 #17 üzenetére

Szerintem Te nem a VLIW-re, hanem a CISC-re gondolsz, az Itanum - az Intel megfogalmazasa szerint - egy RISC VLIW :)
    A VLIW azt jelenti, hogy a processzorban gyakoratilag tobb processzor van osszefogva, vagyis egy utasitas valojaban tobb utasitasbol all ossze (Itaniumnal asszem hetbol), innen a nev (Very Long Instruction Word).
    Ahogy Power kollega kifejtette, ezek a szuperskalar (tobb pipeline-os) processzorok kozeli rokonai, csak eppen kimarad beloluk az a resz, ami az utasitasokat elosztja a pipeline-ok kozott, es ezt a feladatot a forditora bizzak.

• Power

senior tag

válasz eddie303 #17 üzenetére

''Nem beszélve arról, hogy nem értem, mi a lényeg egy VLIW prociban? Szerintem inkább egy RISC, akármit kell emulálni, szerintem rövid pici utasításokkal könnyebb összetett dolgokat alkotni, mint készre definiált bonyolult parancskészlettel. Vagy nem tudom, hogy valóban a VLIW és a RISC között ez-e a különbség, de tudtommal ez. Javítsatok, ha tévedek.''

A különbség az, hogy egy VLIW-nél fordítási időben dől el az utasítások sorrendje és egymás mellé rendelése, míg egy szuperskalárnál futási időben.
    A VLIW-nél ugyanakkorák az egyedi utasítások, de ezek csoportokba vannak rendezve és ebből lesz egy ''hosszú utasítás''. Ezt összerendelés-t a szuperskalárnál is el kell végezni a hatékony végrehajtáshoz, sőt a fordítók gyakorlatilag eléggé jól megcsinálják, de a processzorban továbbra is ott van logika ami ezt kezeli(ezért a VLIW-ek felépítése sokkal egyszerűbb).
    A probléma az, hogy egy jó VLIW compiler-t megírni bitang nehéz és időigényes feladat.
    Az Itanium azonban nem egy puszta VLIW processzor.

Aktív témák