- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Már az MSI-nek is van 500 Hz-es QD-OLED monitora
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
- ASUS ROG Ally
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
11 éve volt az, és a Rigó utcai majdnem ugyanaz most is. A többi nyelvvizsga rendszer vegyes, bár mindegyik begyakorolható úgy, hogy gyenge nyelvtudással átcsússz.
Nem, az elején végképp nem szabadna nyelvtant tanítani. Akkor szabadna csak, amikor a diák már stabilan beszéli a nyelvet. Ugyanis a nyeltant egy jól beszélt nyelvben nem tudatosan használod. Tévútra visz az itthon alkalmazott nyelvtan, fordítás és szómagoltatás.
Szerk.
Feleségem most volt középfokúzni. Az Origonál még mindig magyar kérdésekre kell magyarul valaszolni a hallott szöveg értésnél. De van lejjebb: Corvinus nyelvvizsga rendszer, az az igazi borzalom. -
törölt tag
Érdekes, én nagyon nem ezt olvastam ki ebből a postból. Hanem azt, hogy nyelv helyett nyelvtant tanítanak angolból itthon, ezért aztán a magyar nem bír angolul megszólalni, mert görcsösen próbálja a fejében nyelvtanilag helyesen összerakni a szavakat.
Sajnos nekem ezzel egybeesik a tapasztalatom, mondom ezt úgy, hogy 18 évesen megvolt a felsőfokú nyelvvizsgám, de egy pohár vizet nem tudtam volna kérni angol nyelvterületen. Azóta sokat fejlődtem, most már képes vagyok angolul kommunikálni, csak épp ugyanazon a nyelvvizsgán már nem mennék át. Mert az egészen más dimenzió.
-
Spirit
őstag
Angol nyelvű programok használata, megoldások olvasgatása neten, stb. az megy, ha esetleg valakivel írásban kell megértetnem magam, az már nehézkesen, de meg tudom oldani, megszólalni viszont nem igazán tudok. Elfogadom, hogy manapság már minden cégnek vannak külföldi kapcsolatai, emiatt sokszor kéne a nyelvtudás, de azért távol áll a "majdnem olyan, mintha nem tudna írni meg olvasni" kijelentéstől.
-
azbest
félisten
"Nem, egyáltalán nem ez a funkciója, hanem az, hogy az inflációt kiejtse a számításokból."
Persze, leegyszerűsítve azt. De ettől még nem lesz gazdag a ma embere, mert kapanyél helyett okostelefon van a kezében. Engem fizetéskor az érdekel, hogy fenn tudom-e tartani a társadalmi helyzetemet, vagy felfelé kapaszkodok vagy lefelé csúszok. Elvileg, ha átszámolom a 10 éves bért jelenértékre és ugyanott tartok, akkor hasonló számot kell kapjak mint a hó elején. Az infláció számításához használt kosár elvileg igazodik a technológiai fejlődéshez.
-
fordfairlane
veterán
Ha jelenértéket számolni szélhámosság, akkor pénzromlást számolni, meg életszínvonalat mérni is az. Minden hibája ellenére sem olyan lehetetlen dolog összevetni pár évtizedes távolságból azt, hogy az átlagpógár fogyasztói kosara kábé milyen osztatú. Mennyi megy létfenntartásra, mennyi megy el lakhatásra, pihenésre, mennyi megtakarításba.
-
azbest
félisten
Mert attól hogy svájci bicskád van és nem pattintott köved, még lehet, hogy egy utcai hajléktalan vagy, míg az ősember pedig törzsfőnök volt. Nem hinném, hogy egy mai hajléktalannak sokkal jobb sora lenne, mint egy ős-törzsfőnöknek a maga idejében.
Nem az mutatja meg, hogy a társadalom melyik szintjén állsz, hogy most épp mid van a 20 évvel azelőttihez képest. Hanem az, hogy a többiekhez képest mid van. Nem kivagyiságról van szó, hanem ami pár éve felesleges luxus volt, ma hátrányban lennél nélküle.
Az, hogy a fejlődés javítja az általános életszínvonalat ne számítson luxusnak, mert a társadalom haszonélvezői nagyságrendekkel odébb vannak. Mint, ahogy a fizikai erőtől a szellemi munka felé ment el a világ. Ezt lehet könnyebbségnek mondani, de más szempontból az is nehéz.
A reálérték pedig azt kellene segítse, hogy azonos társadalmi szinthez azonos számot lehessen megadni. Persze tudom, hogy ezzel csalnak is, mert amikor éppen rosszabbra fordul bizonyos szempontból a sors, de a statisztika szerint döbörgünk, akkor a mechanikailag szeparált hús akkora érték lesz a kosárban, mint régebben a sonka volt. Ez van.
szerk:
Egyébként attól, hogy a parasz most traktort vezet és 100 kaszás ember munkáját végzi el, még nem tud feljebb lépni a társadalmi ranglétrán, mint az apja. Persze másik oldalról meg sokkal többen tudják olcsóbb áron ugynazt megvenni. De közben a nemes szintje is emelkedett, neki sem lova van hanem luxusjahtja mondjuk. -
törölt tag
Ezt te sem hiszed el, igaz?
De, elhiszem. És tapasztalom. Azoknál akik az egyetemi képzés fölöslegességét hangsúlyozzák, szinte minden esetben a savanyú szőlő effektus húzódik meg a háttérben. Mindezt egy nagy adag önteltséggel megspékelve: járjon a pórnép egyetemre, seggelje a sok hülyeséget, én ezek felett állok, csak azt tanulom meg amit kell. És persze én 19 éves fejjel mindnekinél jobban tudom mi kell, a sok hóbortos professzor csak bullshitel.
-
törölt tag
Én is így voltam vele, és így is látom. Kb. olyan 1%-a volt hasznosítható annak, amit az egyetemen tanultam, emellett rengeteg időt vett el. Én konkrétan csak azt az előnyt szereztem azzal, hogy egyetemre jártam, hogy van róla papírom, és sok a papírfétises, valamint el tudtam közben menni közel ingyen munkát végezve szakmai gyakorlatra, ami utána könnyebbé tette az elhelyezkedést.
-
dajkopali
addikt
talán már nem emlékszel rá, sok éve volt
kerestem külsősöket a laphoz, akik egy-egy szakterületen tudnának egy-két havonta írni egy cikket
bementem a helyi egyetemre, megkerestem az egyetemi rendszergazdát, ő ajánlott egy számára megfelelő informatikust
mondtam neki, hogy a munkájáról kéne írnia, de úgy, hogy beleveszi a nemzetközi tapasztalatokat is
erre ő azt mondta, hogy nem tud angolul
rendszergazdaként dolgozott az egyetemen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Már az MSI-nek is van 500 Hz-es QD-OLED monitora
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Battlefield 6
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ldave: New Game Blitz - 2025
- További aktív témák...
- Peak Design - Everyday hátizsák 15L Zip v2 - éjkék
- National Geographic - Manfrotto fotós hátizsák
- Acer Nitro 5 - AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - Ryzen 7 5800H - 24GB - 1,5TB SSD - RTX 3060 6GB - Win11
- BOMBA ÁR Új Dell Inspiron 16" Gamer Tervező Vágó Laptop -50% Ultra 7 155H 16/1TB RTX 4060 8GB 2,5K
- ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti SUPER OC Edition 16G (kishibás) videokártya garanciával
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- Bomba ár! Dell Latitude 5490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3289
- Xiaomi Redmi Note 9Pro 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060 TI 16GB Zalman N5 Chieftec 700W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest