- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Asztrofotózás
- Egérpad topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
eltonleonida #22 üzenetére
A szent grál a szemkövetés: ha ezt megcsinálják, csak az éleslátás területére kell nagyon sok adatot küldeni, a maradék 80%-ra lényegesen kevesebb is elég. SzVSz ha ügyesen megcsinálják, még egy 802.11ad wifi-kapcsolat is elég lesz szemenkénti 5-6k-hoz pl úgy, hogy a központi 10-15% 5-6k-nak megfelelő részletességet kap, a maradék 85% meg fullHD környékét.
Mindemellett kevesebb rajzolnivaló=kisebb hardverigény.
-
eltonleonida
csendes tag
Először is:
Kétségkívül szükséges a magasabb felbontás, és a nagyobb FOV, aki nem ezt mondja, az még nem próbált PimaxotOké, tényleg hányingerkeltő a lagg, de a magas fov és highres hatalmas élményt ad.. Ha ezt sikerül kombózni mindennel amit eddig egy Rift/HTC csinál, akkor beszélnék ÉN consumer "végtermékről". VISZONT!
Nem vagyok hozzáértő, de gondolom hogy egy magasabb felbontás magasabb adatátvitelt is igényel. Tehát most legyártják a szabványkábelt, aztán pár év múlva dolgozhatnak rajta megint, mert már nem szolgálja ki az aktuális headsetek adatátviteli követelményét..
Ha nagy hülyeséget mondtam, javítsatok ki, de én így látom.
-
-
-
-
válasz
zorrokalap #16 üzenetére
API szinten kell a szemkövetést megoldaniuk. Már a sima 4k körüli felbontás is határeset a mai grafikáknak, pláne random fejmozgás mellett, de 2x4k-ra még a következő VGA-generáció is kevés lesz. Viszont ha csak a kép "közepét" (kb a felület 20%-a lehet) kell rendesen kirajzolni, akkor egész más a leányzó fekvése, elvileg megtakarítható lenne az erőforrások 2/3-ada.
És hogy ON legyek, ebben nem csak a GPU-teljesítmény van, hanem az adatátvitel is nagyot nyerne, simán lehetne 802.11ad-s wifin tolni a jelet - áramellátásra meg lenne egy combosabb CSERÉLHETŐ telóakksi.
Dehát mikor is törekedett az IT ipar a gyakorlati problémák megoldására...
-
zorrokalap
tag
Legnagyobb baja szerintem a gepigyeny ameddig azt nem oldjak meg addig tokmind1, erre megoldas lehet a DX12 and friends, de nem nagyon akarjak hasznalni ami eleg nagy para mert a tobbi API olyan szinten elavult, f*sul megtervezett hulladek hogy hihetetlen(en azt hittem egybol ugrani fognak a fejlesztok DX12-re de nem).
Most en is visszamentem monitorra mert az uj DCS beta-t mar nem birja a gepem, szoval itt el lehet felejteni a 4 meg 8k 220 FOV-os csodakat. Ugy mukodhetne ha kulon lenne egy VR verzio ahol a modellek, effektek nem olyan reszletesek mert VR-hez nem kell hogy annyira reszletes legyen a 3D karpotol.
Csak hogy a cikkhez is szoljak, ja +1 f*ssag most is egy kabel van.
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
t72killer #13 üzenetére
a vaszon kerdes egyszerre igen es nem. a Rift a maga 110es FoVjaval kb olyan, mint az imax elso soraiban ulni egy 18x7.6 meteres vaszonnal. kb erzesre nekem 100-110"nak tunik a Rift, egy 55"os tv masfel meterrol utana nem tunik nagynak.
a felbontas filmezni annyira nem problema, szoveg olvasasara viszont meg nincs alkalmas megoldas.
viszont ami a VR lenyege az interakcio is, tehat alapvetoen csak filmezni lehet egy mobilos megoldas mar jobb, pixelmeretben kb mobilon es headsetnel is ugyanott vagyunk. eltekintve a pimax 8ktol, de az jelenleg csak igeret szintjen letezik es talan karacsonyra mar kesz lesz.
egyebkent nem feltetlenul csak a felbontas a problema, pl a pimaxnal az altalad is emlegetett szemkovetes alapu reszletesseg nagyon rosszul mukodik a reviewek alapjan, problemak vannak a szinek elmaszasaval, a screendoorral, es a god rayekkel.
-
a 200as FOV-val nekem látatlanban a fő bajom, hogy egy részét nem is látom.
A hagyományos filmezés olyan, mintha igazi moziban ülnél mínusz az oda-vissza út, a mögötted rágcsáló tinédzserek és hasonlók. Mivel otthon nemigazán van hely egy komolyabb 60+"-os TV-nek se, én nagyon tudnám értékelni. És igen, ahhoz, hogy akárcsak a rendes fullHD meglegyen, olyan szemenkénti 4k körüli felbontás kéne (a "vászon" kb 60 fokos FOV-ot terít be, a teljes szemüveg látóterének mondjuk negyedét).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
t72killer #11 üzenetére
filmezni en mondjuk nem szoktam VRben, szoval ebben annyira nem tudok velemenyt mondani. mondjuk oda (es mondjuk a VirtualDesktopra) tenyleg magasabb felbontas kene.
a Pimax tobb eves kesesben van, a helyi VR topikban a tobbseg "hiszem ha majd latom" velemenyen van vele kapcsolatban. a 200as FoVra egyebkent mar van limitacio alapbol es nekem gyanus, hogy ez a rosszullet miatt lehetett. amit kikuldtek a pimasxbol closed betara, az kereskedelmi forgalomra nem tunik alkalmasnak sajnos.
mondjuk szerintem filmezni pont annyira nem moka. szep meg jo, de sokkal magasabb felbontas kene. viszont nincs kezed, meg nem tudsz manipulalni dolgokat. amire jo, hogy ha nem fer el egy hatalmas tv/projektor oda remek, de arra nem kell meregdraga pcs megoldas pontos trackinggel, ott vannak a mobilosak.
-
"Magas FoV nem lesz" - hm
? A starVR meg a hasonszőrű Pimax is 200 fok körül tolja (teljesen feleslegesen). Persze, nekem a 110fok is bőven elég, pláne, ha 2x4k-t gyömöszölnek bele - mivel főleg mozizásra használnám, hagyományos (3D) filmekhez. Mozizáshoz sztem 2x16k-ban se kéne überbrutál VGA, csak megfelelő kodek - a játék persze más tészta. Ezenkívül a szemkövetés ugye, amiről mindíg rinyálok, azaz nem kéne a komplett kijelzőt 2x4k-ban kirajzolni, hanem csak az éleslátás területét, a maradék 80% mehet sima HD-ben.
A content lassan alakul, kevés a jó VR-kamera - pláne 3DVR (mert ugye 3D-ben látunk, nem?).
-
proci985
MODERÁTOR
pontosan
egyebkent van mar vezetekmentes megoldas is, csak az meg meg 300 euro a pc / headset aran felul, szoval huzos.
t72killer: Felbontás, tartalom. Amíg ki nem dobnak egy szemenkénti 4k szemüveget ~120-140fokos FOV-al, tolnak ki évi 5-10 filmet, csinálnak pár nem-játék alkalmazást, addig nincs miről beszélni.
Van par helyen demo keszulek, probalj ki egyet.
Magas FoV nem lesz mert az userek be fognak hanyni. Ennek irodalma van, biologiai okai vannak es a gyakorlatban nem lehet mit kezdeni a belso fullel. Szemenken 4K megint jol hangzik, de majd talaln az 1280 lesz az a kartya aminek eleg teljesitmenye lesz a celra.
nem jatek alkalmazas van dogivel, vannak startupok amik treningre hasznaljak, kutatasban ot eve a rift aktivan hasznalva van, orvosi konferenciakon szinten feltunnek, az, hogy mellesleg kikapcsolodni is jo az mar csak hab a tortan.
a nincs ra "jatek/contentet" kihagytad, az is van.
-
Robert07
aktív tag
Hogy oszinte legyek, eddig is egy kable volt, csak a vegen volt tobb csatlakozo, tehat ez nem hiszem, hogy egy oriasi valtozas lenne. Ugyanugy el lehet majd esni benne, vagy kirantani a gepbol, esetleg majd konnyebb lesz visszadugni. Nem ez a VR problemaja.
-
tecsu
addikt
Egy vezeték? Inkább egy kábel, nem?
-
Tigerclaw
nagyúr
Ha majd annyiba kerül egy komplett VR ready PC, amennyibe egy PS4 és a sisak is annyi mint a PSVR, akkor majd lehet tovább nyomozni, hogy mi lehet a probléma.
Amúgy meg egy vezeték is eggyel több a kelleténél ha VR-ről van szó.
-
Felbontás, tartalom. Amíg ki nem dobnak egy szemenkénti 4k szemüveget ~120-140fokos FOV-al, tolnak ki évi 5-10 filmet, csinálnak pár nem-játék alkalmazást, addig nincs miről beszélni. Igen persze, fontos, hogy ne drótkazallal a fején ugráljon az ember - de egyelőre ott tartunk, hogy nemigen van miért ugrálni.
-
tibaimp
nagyúr
A tartalom hiányával van itt a legnagyobb baj, nem a kábelekkel (OK, azzal is)....
-
Duddi
aktív tag
"de a vezeték nélküli adatátvitel még nem áll olyan szinten, hogy ez realitás legyen"
TPCAST DisplayLink
+ ezeken felül a htc is fejleszt vezeték nélküli megoldást továbbá az AMD is vásárolt a témában startup céget. [link]
Nem hiszem hogy ez olyan földtől elrugaszkodott sci-fi lenne hogy az egyetlen gyors és azonnali megoldás egy új kábelszabvány amit se a kint lévő headsetek se a videokártyák se az alaplapok nem támogatnak még. -
alevan
őstag
Azért a 6 sávot úgy érik el, hogy befogják az USB2nek fenttartott legacy sávokat. Vagyis mezei kábelek nem lesznek jók, hisz azokban nincsennek árnyékolva ezek a sávok általában (mert minek).
Arról nincs adat, hogy milyen hardvereken lehet majd találkozni a VirtualLink aljzattal. Valószínűleg az új generációs VGA-kra felkerül egy, illetve bizonyos, nagyobb teljesítményű notebookokra is, ahol az egy kábelre való szűkítés sokat segíthet, hiszen így egy hordozható PC-hez is jóval egyszerűbben csatlakoztatható lesz egy VR headset.
Valószínüleg. Vagy nem.
Mindent az USB-Cre tolnak, ám már manapság is keményen bele kell túrni a specifikációkba bizonyos termékeknél, hogy mit is támogat az USB-C és mit nem. A VGA gyártók még arra is fel kellene készítsék az USB vezérlőt a VGAn, hogy USBként használd, átadjon 40W áramot, támogassa minden lehetséges USB alternate használatra, ami plusz költség.
-
kriszpontaz
veterán
Ez nyilván nem tetszik a Microsoftnak, az Oculusnak és a Valve-nak, amely cégek leginkább a PC-n próbálnának maradandót alkotni, így vizsgálni kell azt, hogy miért nem vesznek itt annyi VR headsetet, mint a többi területen.
Nem kell sokat találgatni....össze kell csak hasonlítani az árakat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A nyílt iparági szabvány mögé minden jelentősebb szereplő felsorakozott, így segítve a VR-piac egyik nagy problémáján.
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Motoros topic
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- Külpolitika
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Google Pixel 9 Pro készülékek 128gb / 256 gb / 512gb - Szép állapot, garancia, akár beszámítással
- Xiaomi Poco X7 Pro 5G 12/512gb - Makulátlan, garanciális, akár beszámítással
- Xiaomi 14T Pro 12/512gb - Makulátlan, akár beszámítással
- Samsung Galaxy S25 12/256gb - Újszerű, akár beszámítással
- Eladó Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest