- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Videós, mozgóképes topik
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Arc Battlemage B570/B580
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Hosszú idő után végre van egy szabad délutánom, gondoltam hozzászólok a témához. Amúgy sem értem ezt a méret elégedetlenséget. Főleg azt nem, hogy lehet egy X10-el egy lapon emlegetni az XQ2-t mindkét model tök másnak van, és tök másra.
Barátnőm Fujifilm XF1-ese most mondta be az unalmast. Igazából ez már egy csere darab volt mert az első gép is megdöglött pár hónappal a vásárlás előtt. Az elsőnél a autófókusz és az automata fénymérés lett használhatatlan. Az utóbbinál 35mm feletti állásnál nem volt képes normálisan mérni a fényt. Random összevissza értékeket produkált, pár hétig alulexponált de manuális üzemben kézzel beállított paraméterekkel képes volt használható képeket csinálni (persze a fénymérő használhatatlan értékeket adott, szóval csak hasra ütés szerűen állítottam be az időt meg a rekeszt). Ma reggel viszont minden képet úgy túllőtt, hogy öröm volt nézni... fal fehér képeket dobált a masina. De 35mm alatt tökéletesen mért és dolgozott. Sajna már manuális üzemmódban se lehetett használni, értékelhetetlen képeket csinált. Pár helyen olvastam erről, persze utólag okos kapitány módjára azaz sajnos túl későn.
Ma végül úgy döntöttünk, hogy csere lesz belőle. Az ár miatt XQ2 és RX100 volt a célkeresztben, de hiába a nagyobb szenzor ellenére is az xq2 nyert (mármint az RX100 1"-os ellenére). A képstabija sokkal jobban üzemel (tudom, hogy ez most túl sokat nem mond, de egy media markt szerű nagyáruházban, neonfény alatt 1/15mp 100mm tele állásban a fél méterre álló barátnőmről sikerült stabil képet lőni, számomra ez nem normális jelenség, többször produkálta a gép, míg a Sonyval 1/30mp-en be-be mozdult), méretben is kisebb (igaz elhanyagolható, de ha valakinek ez fontos akkor érdemes megemlíteni) és az xf1-re is olyan köröket ver sebességben, hogy el se hittem, nemhogy az RX100-ra. Mind az autófókusz mind a képrögzítés sokkal gyorsabban működik mint az első modellben.Akik az x10-el jönnek mint alternatíva és hasonló méret, azoknak valószínűleg nem fontos annyira a méret és/vagy fontos az elektronikus kereső. Akinek viszont fontos a méret (mint pl a barátnőm is), annak még az xf1-ről is előrelépést nyújt az új model. Hülyeségnek hangzik, de mi ma megtapasztalhattuk, sokkal kisebbnek tűnik (és valóban kisebb is) az új gép. Kéz a kézben egymás mellett tudtuk őket összevetni.
Ami meg tényleg nem jön át a technikai paraméterekből az a gép sebessége. Elképesztően sokat fejlődött!
Nagyon jó masina! Annak akinek nem fontos a kereső és a derítő vaku annak csak ajánlani tudom. Sajnálom, hogy valahogy elhanyagolják a nagy tesztoldalak ezeket a masinákat (XQ1 / 2). Lehetne rúluk több átfogó teszt is. -
MC Pite
veterán
válasz
Williamgrant #22 üzenetére
Nem néztem be,26,5mm vastag átlagban, a markolatnál 31mm
-
A befoglaló méretének a térfogata.
Amúgy meg, ha azt nézzük hogy egy tokba kell tenned, vagy zsebbe akkor melyik méret lesz ami számít?A legszebb hogy a belinkelt kínai tech oldalon a verdikt pont ugyanaz mint amit én írtam x hozzászólással ezelőtt először...
Részemről lezárva, hajrá XQ2 tulajok!
(#24) Mr.Csizmás
Ha azt nézegetitek, még simán lehet neki DSLR gépe is.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
nem olyan hálistennek
samu nx kiteket néztem még aprón, nagyon occók.
-
rumos14
nagyúr
válasz
sztem álljatok le ;-)
a köbmiliméterezéssel baromira nincs igazad, mert az X10 nem mindenhol 57 vagy tökömtuggya hány mm vastag, hanem csak az objektívnél. ha azt írod, hogy a befoglaló mérete 2x-ese, az még oké, de a térfogata nem. -
Feleslegesen szépítgetsz, beszóltál, (feltételezem nem a matematikát akartad rajzokkal bizonyítani) benézted
, nem tragédia, nem lett volna egyszerűbb túltenni magad rajta? Miért is kell egy kínai oldalt belinkelned, és bruttó méret fogalmat bevezetni, mikor van gyártói oldal is? Ja és biztos minden nagyobb teszt oldalakon hülyék vannak és azért írják le a méretet előnyként, ha a két gépet összehasonlítjuk.
Nézzük meg, mit ír a termék előállítója a weboldalán:
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x10/specifications/
Tehát a gyártó szerint: 117 x 69.6 x 56.8 mm = 462 533,76 mm3http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_xf1/specifications/
Tehát a gyártó szerint: 107.9 x 61.5 x 33.0 mm = 218 983,05 mm3A két gép közötti méret különbség a gyártó szerint: 2,11x. Tehát több mint kétszer akkora az X10 mint az Xf1. Nem baj az, lehet hogy ettől zseniálisan lehet fogni és amúgy is az a pont jó méret szerinted. De attól még dupla akkora és szerintem pedig az Xf1 kompaktság szempontból előnyösebb. Azonban a mérnökök jól dolgoztak a nagyobb gépnél mert csak alig több mint 50%-al nagyobb a tömege (akku + kártya esetén).
Részemről lezárnám már a témát, de persze még tornázhatunk is rajta ha pl. egy BME TTK Matematika tanszékes tanár hátha megszólal a témában.
Remélem Mr.Csizmás Úr majd megosztja tapasztalatait a kedves párja választottjáról. Még azon se lepődnék meg, ha végül egy Nikon L830 lenne a befutó, mert abból rendelhető csillogó rózsaszín és lila közti átmenetű színben is készülék.
-
MC Pite
veterán
Bruttó méretek 2: [link]
-
MC Pite
veterán
válasz
Williamgrant #19 üzenetére
Vagy a csehkettőt nézed vagy sarkítasz. Szerinted 6cm vastag az X10?
Mond azt: A maximális vastagsága közel kétszer akkora. EZ helyes.
De az, hogy kétszer akkora (vízkiszorítása van) az nettó baromságÚgyhogy mester, de, részletezd matematikailag hogy jött ki az hogy az XF1 fele akkora, vezesd le ha gondolod
(Fogtam mindkettőt, sőt, az egyik van is, tisztában vagyok a méretükkel; és a bruttó méretükkel is tokkal együtt.)
Az meg más lapra tartozik -már nem matek- hogy felőlem ötöd akkora is lehet, nem lehet fényképezőként fogni. -
Csak egyetlen dolgot emelnék ki, mert már ami lényeges volt, pro-kontra le lett írva.
"Ha szerinted kétszer akkora, akkor a matekkal baj van."
Ha szerinted nem kétszer akkora, akkor tényleg nagy baj van a matekkal.
Ugyan a két készülék értelemszerűen nem tökéletes téglatest, mégis a méreteit egy ilyen forma mentén adják meg, illetve hozzák létre. Na akkor matekozzunk, ha már elfelejtetted mi is volt anno órákon.XF1: 108 x 62 x 33 mm. Ennek a testnek a térfogatát felénk úgy számolják ahogy le van írva.
Tehát 108 x 62 x 33 mm = 220 968 mm3
X10: 117 x 70 x 57 mm. Itt hasonló elvvel 117 x 70 x 57 mm = 466 830 mm3Ezek után nem részletezném a matematikai összefüggéseket, ha lesz kedved megkérdezed úgyis egy általános iskolás ismerőstől
és segíteni fog hogy szerintem miért kb. 2,1x nagyobb az X10. (ajánlott tananyag)
Tény hogy az ember nem gondolná elsőre egy kép alapján, de igenis ennyit számít hogy majdnem fele olyan vékony és széltében-hosszában kisebb egy készülék. Remélem nem próbálsz meggyőzni arról hogy te máshogy számolod egy test méretét.Bocsáss meg a laza stílusért, de a labdát te rúgtad...
-
MC Pite
veterán
válasz
Williamgrant #14 üzenetére
F2,8 és F4,9 között mennyi különbség is van? Nagylátón 10/10szer kitartom X10el az 1/10et, ott le van tojva.
XF1 obija labdába se rúg az X10-é mellett, ez tény. Ha szerinted kétszer akkora, akkor a matekkal baj van.Igen, kilóg az obija, ami nem motoros vacak, hanem kézzel tekered, és igen, tény hogy kicsit nagyobb a tizes. (Aki 'hagyományos' fényképezőként használja a gépet, klasszikus 'keresőbe nézős, bal kézzel obifogósan' annak mondhatod hogy de kisebb az XF/XQ).
Úgysem versenyeznek egymással, egyik fényképező, a másik egy zsebibaba, aki az egyikre vágyik, annak nem kell a másik. Fotós szemmel cseppet sem komolytalan az X10/20/30.
Neki semmi vonzó nincs, magából indul ki, kész. Almát körtével tök fölös összemérni.
-
válasz
Williamgrant #16 üzenetére
nekem ugyan mindegy, öreg vagyok már, hogy meg akarjak győzni fórumon idegeneket, de speciel az sem igaz, hogy az x10 obija bármilyen szemmel komolytalan, bocs, de ez egy marhaság. az x10 obija konkrétan nagyon-nagyon jó. az egy másik dolog, hogy a szenzor alatta mit tud. az azért jól látszik, hogy aztán a x20-at is vígan kiszolgálta.
az xf1 obija ezzel szemben a szenzorához képest is gyenge volt mindig is. cserébe valóban kisebb a gép. akinek ez megéri, hajrá.
-
Nem változott az általad leírtakkal semmi. Ami neked előny, másnak hátrány. Az objektív szerintem igazi fotós szemmel komolytalan mindkettőben. Igen, az X10-esben is és az XF1-ben is. Emiatt számomra kvázi nincs különbség és ez így is marad.
Miért kellene hogy neked legyen igazad? Más véleményen vagyunk, ezzel semmi probléma. Kb. annyira lovagolsz ezen mint én.Nem próbálom hanem nyíltan odateszem. Miért ne lenne részrehajlás ha rendelkezel az adott géppel? Ez mióta probléma a PH!-n? Nem gond az ha szerinted jól döntöttél. Neked X10-ed van, nekem Xf1. Még jó hogy megosszuk a véleményünket róla ha ez jön elő.
Szurkolok a barátodnak, hogy X10-et vegyen a párjának! Legalább lesz egy apró kézbe passzos, szép retro-fekete fényképezőgépe, ami igazán nőies eszköz. Így már jó?
Hardveraprón is fog találni végül is használtan, jó állapotban.
-
válasz
Williamgrant #14 üzenetére
(-val/-vel toldalékolás...)
- az x10 pont jó méretű ahhoz, hogy kényelmes legyen kezelni
- az obija agyonveri az xf1-ét
- a xf1 obija csak nagylátón fényerősebb (de ott is alig), onnantól viszont lényegesen sötétebbszóval nem, számomra nincs hátránya, mindegyik pont nagy előny. az pedig, hogy 3 pixelnyivel jobb az egyik kijelzője, tipikus fórumos mérce: a nem létező különbségeken lovaglás, nagyítóval
a tulajdonosi részrehajlást meg hagyjuk, azt légyszi meg se próbáld az érvek mellé mellesleg odacsempészni
-
Semmi vonzó nincs? Mintha ez már fikázásba hajlana az egészséges tulajdonosi részrehajlás mellett...
Na de nézzük már meg mi lehet mégiscsak vonzó...Az XF1 előnyei:
10%-al nagyobb széles látószög
0,3 f-stop értékkel jobb (több fény, elvileg jobb éjszakai, zárt helyi, bulifotók stb.)
10%-al nagyobb LCD kijelző
Szélességében 1 cm-el, magasságban 0,8 cm-el, mélységben 2,4 cm-el kisebb mint az X10. (ez azért már jelentős méret különbségnek tekinthető, konkrétan több mint 2x akkora az X10 mint az Xf1!
40%-al vékonyabb mint az X10
30%-al könnyebb mint az X10Az X10 előnyei:
200 fps nagy sebességű videó felvétel
245 ISO vs 199 ISO
3 cm helyett már 1 cm-ről készít makró fotókat.
Külső vaku csatlakoztatható
Keresővel rendelkezik
11,3 EV az Xf1 11,2 EV értékével szemben
DXOMark szerint a képminőség teszten 50 pontot kapott, az XF1 49-ével szembenMindkét gép a maga előnyeit figyelembe véve (ha azokra a tulajdonságokra van szükséged) szerintem qjó választásnak számít. Mindkét gép egyébként pofátlanul DRÁGA. Az a fincsiség ráadásul, hogy míg külföldön az X10 drágább volt mint az Xf1, addig nálunk kb. 10.000-el olcsóbb volt az X10, aminek a forgalmazását tavaly befejezték. Míg az XF1 most is elérhető (gyorsan felhívtam a
drogfényképező dealerem)
Neked semmi, nekem pedig a fele akkora méret, kisebb tömeg komoly vonzerő egy csúcskompakt esetében. És az sem kis előny hogy lehet hivatalos viszonteladótól is vásárolni.
-
válasz
Mr.Csizmás #10 üzenetére
nem érdemes vacilálni szerintem, az x10 egy gyöngyszem az xf1-hez képest, ez utóbbiban semmi vonzó sincs. talán annyi, ha valaki fixen 25/1,8-nak veszi, de az x10 obija azért háromszor körberajzolja az xf/xq-ét.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Williamgrant #7 üzenetére
érdekli a téma komolyabban, azért vacillálok az xf1 és x10 között
-
rumos14
nagyúr
válasz
Williamgrant #7 üzenetére
hoz vmi érdemi változást ez a gép az XF1-hez képest? 2 év elteltével azért már illene. enyhe stagnálást érzek a Fuji prémium kompaktoknál.
-
válasz
Mr.Csizmás #5 üzenetére
http://pixinfo.com/hirek/2012-09-17_274108
Nekem barna xf1-em van, zsebbe dobható mérettel és elfogadható objektívvel rendelkezik. Nem természet fotózásra találták ki, de kitűnő életképek jó minőségű rögzítésére megfelel.
Ha a párod Automata állásban fog fotózni, akkor nyugodtan vehetsz neki x10-nél kisebb és dizájnosabb gépet. -
ez nem ugyanaz az obi, mint eddig? az is 25-100/f1,8-fsötét volt. és elég harmatos optikailag.
-
MC Pite
veterán
válasz
Mr.Csizmás #3 üzenetére
Egykutya az XQ gépekkel, elődje. A keresőtlen sötétzoomos gépek nekem nem gépek, én az X30-ra gondoltam. Ennyire már ismerhetnél
szerk: Olyat adj az asszonynak, amire igénye van - és találd ki mi az igénye valójában mert sokszor félrebeszélnek
. Én nejem X10et kapott, a keresőt és 'kézizoomot' jobban díjazza mint a picikével kisebb méretet (úgyis szépséges bőrtokban hordja, így már kb akkora mint egy XF/XQ egy univerzális tokban).
-
ROBOTER
addikt
De kár azért a f/4.9-ért. Komoly áldozat a méret érdekében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A FujiFilm bemutatja legkisebb, prémiumkategóriás fényképezőgépét, az XQ2-t.
- Ukrajnai háború
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Netfone
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Eredeti játékok OFF topik
- Mobil flották
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A karcsúság ára
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest