Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
phoenix56
tag
nalam nf4-es raid0 dolgozik 2db seagate 7200.7-en NCQ-val és a sebessege kb 2x akkora mind 1 vinyóé. teljesen meg vagyok vele elégedve. habár itt a ph-s vinyóteszteken elég gyengén lettek értékelve a seagatek, sztem mégis gyorsak és 100x biztonságosabbak mind akármelyik samsung vagy maxtor. és ráadásul alig melegszenek
Thousands Of Thoughts, bvdub = Brock Van Wey
-
Bgs
senior tag
Hm... akkor igyekszem mindenre...
- A full softraid megoldasnal semmilyen szerepet nem jatszik RAID vezerlo. Ha van is a kepben, akkor is csak, mint szabvany IDE vezerlo szerepel. Softraid-et RAID vezerlo nelkuli alaplapon is lehet csinalni.
- Igazabol az is mindegy, hogy alaplapi vagy kulon kartya
- Hotswap: PATA-val is mukodik, csak oda kell figyelni par dologra es nem art egy rendes hdd fiok. A SATA ebbol a szempontbol sokkal igenytelenebb.
- Szegrol-vegrol az USB-s is hotswap, de azt nem nagyon szoktak igy hivni
- Egyebkent, ha akarod, akkor softraid-del az egyik hdd lehet USB-n is (poenbol...)
- Softraid-nel nincs RAID bios, mert ott az osszes funkciot az OS latja el. OS-tol fuggoen valamilyen szoftvert hasznalsz a konfiguralasra, kezelesre es monitorozasra.Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
dwiki
senior tag
Lehet hogy értetlen vagyok (az a baj hogy csak most akarom csinálni az elő raides cuccot, és előtte le akarok tisztázni mindent hogy jól váalasszak) de azt nem értem hogy hogyan szól a ''RAID bios'' ha full soft raid van? Vagy ez csak az alaplapira vonatkozik?
A SATA meg elvileg lehet hotswap jellegű nem? - bár ez igazából nem ide tartozik -
(Sőt az USB-n külső tokban lévő IDE-s winyomat is rendszeresen ''hotswapolom'' eddig még minden gond nélkül bírta...)Gyorsan fáradsz és már sántítsz? Észrevetted már, hogy a legtöbb normális tevékenység már zavar téged?
-
Bgs
senior tag
Az ujra tukrozes (mint fenteb is elokerult) ketfelekeppen is jatszodhat, de tobbnyire RAID BIOS szol, hogy esemeny van boot-olaskor. (Mivel az IDE-s rendszerek tobbsege nem cserelheto hotswap jelleggel, ezert eleve boot-olasbol lehet kiindulni).
En szemely szerint a kettobol valoban a full softraid-es verziot preferalom. Nekem bosegesen megeri az a kis plusz munka az elonyeiert cserebe. (Tegyuk hozza, hogy a tobb, mint 10 ev alatt amiota szervereket es foleg linuxosakat csinalok, eleg erdekes dolgokat is osszehackeltem mar ).Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
dwiki
senior tag
Köszi a választ. Az eleje megnyugtató.
Tehát akkor áltban nem gond megállapítani hogy melyik a döglött, és a másik vinyo is használható tovább egyedüliként is, és gondolom ha berakom a döglött helyett az új ''jó-t'', akkor arra újból (automatikusan?) felépíti raid tömböt.
És az is egyértelműen látszik hogy Te mindenkéépen a teljes soft raid mellett álllsz ki, az alaplpiakkal szemben...Gyorsan fáradsz és már sántítsz? Észrevetted már, hogy a legtöbb normális tevékenység már zavar téged?
-
Bgs
senior tag
Azt, hogy melyik vinyo halt meg tobbnyire meg lehet allapitani. Lehet badblock, ellenorzest csinalni, ma mar van SMART es az is lehet, hogy total kampec az egesz. Ilyenkor a masik vinyo hasznalhato tovabb, mint egy RAID1 tombkent latszo single vinyo
Ezzel nem szokott gond lenni.
Az alaplapi RAID egyetlen igazi elonye, hogy van egy BIOS-a es kenyelmesebb kezelni, mast nemigen kapsz pluszban. Egyebkent nem jelenti automatikusan az alaplapi RAID, hogy minden OS latni fogja, ugyanis pl. az IDE szabvannyal ellentetben, a RAID tombok eleresehez, minden chip-hez mas-mas driver kell. Ha az adott chip-hez nincs driver az adott rendszer ala, akkor nem fogod latni a tombot...
Csereben van nehany dolog, amit OS alol megtehetsz, de az alaplapi softraid-ekkel tobbnyire nem. Pl.:
- particiok tukrozese komplett vinyo helyett (jol jon pl. ha kulonbozo meretu vinyoid vannak, igy nem veszik el az egyiken levo plusz tarhely)
- lehet hotspare raid1-nel is
- tobbnyire jobban monitorozhato
- a vinyo tartalmahoz barmilyen gepen hozzafersz
- szetoszthatsz swap-et tobb vinyora (swap-et nincs tul sok ertelme meg pluszba RAID1-be tukrozni viszont jol jon, ha dupla a merete es intelligens rendszereknel RAID0-szeru sebesseg hatast is kapsz erte)
Igy hirtelenjeben ezek jutottak eszembe.Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
dwiki
senior tag
Én is hasonló dolgoktól tartok raid ügyben...
Tehát ha teszem azt van két vinyo RAID mirrorban - alaplapi raid tehát nem ''tiszta'' oprendszeres szoftveres-, és az egyik meghal (eleve már itt felmerül bennem a kérdés bennem hogy honnan tudom hogy melyik halt meg?), akkor a másik winyot nem tudom addig használni amíg ki nem cserélem a rosszat? Ha jól értelmezem nagyjából ez a helyzet. Ez elég baj mondjuk...
Akkor a kérdés hogy mi előnye (értelme) van az alaplapinak RAID-nak a oprendszersehez képest?
Esetlegesen az alaplapit látja bármilyen adott gépen lévő oprdenszer , míg az op-sat csak az amin létrehozták? Ez csak kérdés...Gyorsan fáradsz és már sántítsz? Észrevetted már, hogy a legtöbb normális tevékenység már zavar téged?
-
marcee
addikt
Köszi a segítséget.
Megpróbálok utánajárni, ha lesz egy kis időm, nehogy készületlenül érjen.
Ebben az esetben én a raid-bios-os módszert látom valószínűbnek, úgy tűnik a windowsnak fingja nincs róla, hogy nem egy fizikai meghajtóval van dolga.
Mindenesetre úgy veszem ki, hogy így vagy úgy, de nem különösebben bonyolult folyamat a helyreállítás sem. Lehet azért, hogy kipróbálom otthon két elfekvő vinyóval, amin nem okozok problémát a kísérletezgetéssel.\m/
-
Bgs
senior tag
Elmeletileg a kovetkezokeppen szokott lejatszodni a folyamat, ha gaz van az egyik vonyoval a gepben es BIOS szinten van definialva:
Bootolaskor megall a RAID BIOS-nal is szol (tipikusan sipol is), hogy nem stimmel valami. A hiba tipusatol es a BIOS beallitasoktol fuggoen itt vegleg megall vagy kis vartatva tovabb boot-ol. Ha beraktal egy uj vinyot a halott helyebe, akkor altalaban: 1) Hatterben automatikusan tukroz 2) Kijelolteti veled a drive-ot, amire tukrozzon.
Ha ennel szoftveresebb a dolog (a megadott linken erre utolo jeleket talaltam), akkor Win alatt fog folugrani neked egy ablak es ott klikkeled ossze a dolgot.
Errol jut eszembe egy kulonseg a full softraid-ek es a pseudo-hardraid-ek kozott:
A softraid-ek altalaban a particio vegere irjak a raid infokat es a fennmarado teruletre megy az fs. Igy, ha lehal az egyik vinyod, akkor is latod a tartalmat (akar be is rakhatod egy masik gepbe). A pseudo-hardraid-eknel erre nincsen szabvany, onmagaban vagy tudsz vele kezdeni valamit vagy nem...Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
marcee
addikt
Szerintem alaplapi softraid. Tehát a raid vezérlő ''bios''-ában configoltam, ilyen értelemben nem szoftveres, de amennyire tudom ettől ez még csak softraid marad.
Intel® Desktop Board D865PERL. Alaplapra integrált SATA vezérlőt használtam.
Ő lenne az: Bővebben: link
[Szerkesztve]\m/
-
marcee
addikt
Lenne egy gyakorlati kérdésem, amire a Raid topic-ban annó nem kaptam választ:
Kis irodában (5-6 WS + file server), a szerver gépbe 2x250GB WD SATA Raid1 tömböt hoztam létre, smivel a fekvő házban (erre az elzárhatóság miatt volt szükség) nem fért el harmadik winchester a rendszernek, ezért két particiót alakítottam rajta ki, 20GB a WinXP prof-nak és a maradék az iroda file server-e, hálózati meghajtója. (Intel p4-nw-2.6c, Intel gyártmányú 865-ös lap, 2x512MB Ram). Korábban nem foglakoztam raid-del, csak az alapvető információim voltak a típusairól előnyeiről, a tömböt létrehozni és a rendszert telapíteni, konfigolni mégis gyerekjáték volt (értsd: completly problemlos ). Ergó, ma sem tudok többet a raid-ről mint korábban, mert nem volt rá szükség, hogy beleássam magam.
Így azt sem tudom, hogy mi lesz a _konkrét_ teendő, ha az egyik lemez kihal. Hibás meghajtó kivesz és a másikkal megy tovább? Berakok egy új lemezt ''és a tömb újraépítés''-e opciót választok a raid config-nál? Ilyen egyszerű lenne?\m/
-
Bgs
senior tag
Esetleg ajanlhatok egy kublit
No, de komolyra forditva a szot: a legolcsobbak amiket en ismerek, azok a 3Ware xxx6-4 kartyak, amelyek 4 portosak igy mar eppen tudnak RAID5-ot es netto 65-75e kornyeken tanyaznak. a 7xxx sorozat PATA, a 8xxx sorozat SATA(I). SATAII-bol a legolcsobb 85e netto korul van (4 portos).
Sajat tapasztalatom csak 12 portos SATA-s verzioval van. Eleg jol mukodnek, bar a support nem az igazi hozzajuk. Linux alatt komoly 24 oras terhelessel mukodik ketto nekem mar kozel egy eve. Win alatt kevesebb tapasztalatom van vele, de ott elofordult egy-ket problema. Igenyelhet nemi nem-hivatalos registry hack-et az optimalis beallitas.
Ami meg jellemzo ra, hogy ha kikapcsolod a write cache-t (ennek is lehet ertelme ;) ), akkor iszonyuan belassul...
Egyebkent, ha valakinek a sebesseg es a megbizhatosag a fontosabb es nincs szuksege nagy tarteruletre (pl. adatbazis szerver, fejlesztoi gep, bizonyos file szerver tipusok), akkor erdemesebb scsi raid-et osszerakni...Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
orbano
félisten
en az ilyen 60-80ezres karikra gondoltam. szoval a legalja annak amit érdemes megvenni. ami hardveresen tolja a raid5-öt és saját memóriája van és pci expresses. nem tudom van-e egyáltalán ilyen. persze SATAII-es kéne
tudtok ajánlani? nagyon nem vagyok otthon ebben a témábanA vér nem válik VAZZE!™
-
bullseye
addikt
hát izé, az eredetiben minden alapszinthez járt szemléltetőábra, meg még a fészkesebb fenevadakhoz is 1-1. Meg JBOD-től RAID 7-ig táblázatban volt az egész fő jellemzőkkel, meg rövid magyarázatokkal... szóval furi volt így viszontlátni (bár valaki sokat melózhatott, hogy formába öntse, de talán egy PDF jobb lett volna), én ajánlom az eredetit
ja, mögötte vót tesztszerűség is, de az már más cikk.'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%
-
Bgs
senior tag
Abrakkal valoban jobb lett volna. Igy, hogy ismerem a temat el tudom kepzelni, amirol szo van, de aki nem ismeri (es akinek szolna a cikk) az meg pont nem
Akkor te most nem a 15 meg 30 portos RAID kartyakra gondolsz, amelyek mar valoban jo RAID-eket tudnak?
A hardver reszhez hasznos kiegeszites lenne megmemliteni meg azt is, hogy a tobb eszkozt kezelo cuccoknal eleg hamar a PCI32 lesz a szuk keresztmetszet., ezert hasznalnak PCI-X buszt. Szerencsere a jobb kartyak mennek PCI32-ben is csak ugy sokkal lassabbak, ellenben lehetoseget adnak ket lepcsos szerver bovitesre...Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
Bgs
senior tag
Van PATA/PATA RAID kartya is, ami valodi hardveres csak azok nem 2-3e Ft-ba kerulnek. A kulonbseg nem az IDE/SCSI szabvany kulonbsegbol fakad, hanem az IDE/SCSI piac kulonbsegbol.
A terheles es pont azert van, amit fent irtam. A tipikus alaplapi RAID1/0 mind szoftveres valojaban, teljesitmenyben gyakorlatilag nem adnak tobbet egy klasszikus rendszermag altal generalt RAID-hez kepest. Mivel driver csinalja, akar lassabb is lehet. Egyetlen elonye, hogy 'felhasznalobaratabb'
En speciel mindenhol rendszer szintu RAID1-et hasznalok az alaplapi helyett...Bgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
nagydee
tag
hát, nem tudom...
ha nem tudnám miről beszél, akkor biztos nem értettem volna meg a cikket...
szerintem kifejezetten rosszul sikerült összehozni.
félreértés ne essék, nem a mondandót, a tartalmat kifogásolom, hanem a módot ahogy előadja. Az valahogy nem sikerült. Picit olyan érzésem volt, mintha kínban született volna...Nem a fizetésem kevés, csak ritkán adják...
-
Loha
veterán
Az a baj az otthoni SATA RAID-el(mondjuk RAID0), hogy ha a proci közel 100%-os terhelésen van akkor a RAID tömb is teljesen lelassul, mert kell neki a proci (Mondjuk betöltesz egy játékot). A SCSI rendszereknél a fejlettebb vezérlőknek van saját procija és RAMja, tehát közel 100%-os prociterhelésnél sem állnak meg a lemezműveletek. Régebben volt egy RAID0-ás tömbön, és rájöttem, hogy semmi értelme sebességnövelés céljából otthoni használatra, mert nem indulnak gyorsabban a progik, meg minden dolog amit csinálok beterheli a procit, és akkor elszál a RAID powa is. Olyan alkalmazást meg, ahova nagy vinyósebesség kell proci nélkül, nem használok
[Szerkesztve] -
Bgs
senior tag
Csak nehany kiegeszites:
- RAID1-nel is lehet spare tomb. Igazabol eleg keves korlat van spare ellen barmelyik RAID szinten...
- Nem csak kontrollerek tudnak RAID1-rol stripping mode-ban olvasni, hanem a Linux softraid is
- Az osszes RAID letezik software verzioban is
- A fentiekbol a RAID1 meg bootolhato is
- Az alaplapi RAID0/1-ek tobbsege valojaban szoftveres RAID, es egy driveren keresztul az OS vegzi a RAID-del jaro munkat
- A RAID6 azert lehet szukseges, mert RAID5 meghibasodasnal az ujjaepites idejere, amely eleg hosszu ideig eltarthat egy nagy es terhelt tombnel, megszunik a rendindancia, amig a spare vagy csere hdd-re el nem keszul a tukor
- RAID1 csak hdd 'halal' ellen segit, adatserules ellen nem, mivel nem lehet megallapitani, hogy melyik adat a helyesBgs Kek modolt farmer, SMP bicska, spam taszito ing, integralt karora, personal firewall gatya, antisztatikus zokni, 5 sec alatt rebootolhato cipo.
-
marcee
addikt
(Node, ha kissebb adatsűrűség mellett tudnak csak nagyobb fordulatszámot, akkor ''megette a fene''. Ezekszerint azért nem kell kétszeres sebességet várni egy 15k rpm-es scsi vinyótól egy mezei 7200-ashoz képest sem? Jó, tudom, van ott más is nem csak nyers sebesség, de ha már a sebesség szóbakerült)
\m/
-
bullseye
addikt
nem, az 1.5 két vinyót használ RAID 0-ban az 50%ukat, és az A RAID0 állományait a B maradék 50%án tükrözi (B RAID0-t meg az A-n...) azaz minden adat biztosított
Mátrix tetszöleges területen (nem kell 50-50%) hoz létre egy Raid 1-t, és a maradékon egy Raid 0-t . (ha jól emlékszem a sorrendre...) így több terület használható, de a RAID 0 adatok nincsenek biztonságban, csak a Raid 1 terület felén tárolhatóak.'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%
-
jerry311
nagyúr
RAID 1.5 vs Matrix RAID?
Most akkor ezek nem ugyanazok (leszámitva az ICH7R-t)? -
bullseye
addikt
mert a nagy SCSI meg baromi drága. de egészen más, mint a SATA. Ha SATA vinyókkal elkezd az ember mondjuk filmet kódolni (csak hogy dolgozzon a gép...) + 1 böszme fájlt másolni + sok kicsit megszámolni/keresni valamit... ez még tetszés szerint fokozható, de legtöbb rendszer ennyit sem bír jól. SCSI egész jól elkerreg ilyenkor.
'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%
-
joghurt
addikt
Köszönet a cikkért, jó volt így egy helyen látni mindent.
A tej élet, erő, egészség.
-
BobMaster
senior tag
A nagy fordulatszámú (10-15.000 rpm-es) SCSI lemezek általában a biztos olvashatóság érdekében kisebb adatsűrűséggel rendelkeznek, mint asztali társaik, ezért nincs akkor kapacitás egy lemezen. Jó példa erre a WD Raptor, ami SATA, mégis csak 36/72 GB méreben készül (egyenlőre).
[Szerkesztve]A tényleges szűk keresztmetszet a júzer.
-
EG0
aktív tag
Jó cikk, tetszik.
Vajon miért adják még mindig kis kapacitású SCSI lemezekkel a márkás, belépő szintű szervereket is valami jó kis hot SATA-s RAID0-ás rendszer helyett?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Trollok komolyan
- Filmvilág
- Óra topik
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest