- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen videókártyát?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen monitort vegyek?
- A gyári kábelek fontosságára hívják fel a figyelmet az új GeForce-ok gyártói
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Gaming notebook topik
Aktív témák
-
nn687
tag
Én csak azzal nem értek egyet, h a decibelérték 10 egységenként duplázódik, utána is néztem a pszichológiakönyvben, az azt írja 'Három dB növekedés a hangenergia megduplázódását jelenti.' Szóval én úgy tudom 3anként duplázódik, de javítsatok ki ha nem így van.
XXI. századi mese:...egyszer volt, hol nem volt, még az operációs rendszeren is túl...
-
I. Richard
senior tag
válasz
I. Richard #96 üzenetére
Bocs, most láttam csak EMVY #61-es hozzászólását... :U
-
I. Richard
senior tag
Szép munka!:C A zajszintet mivel mértétek?!
-
andorpapa
őstag
Ez mind szép és igaz is, csak hát eléggé elmélet-szagú, márpedig ez a való világ (elnézést az RTL Klubtól). Az általad említett tervezési szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni, de mivel egy számítógépházba lesz beszerelve, így más tényezők is közrejátszanak. A kialakítás minőségéről nem is beszélve! Anno a Taisol heatpipe-os csodája azért volt szar, mert gyenge volt a megmunkálás, fosti a talp. Vagy a legtöbb barebone gépbe kerülő heatpipe is azért nem tud császár lenni, mert bőven van mit fejleszteni rajta. És az is érdekes, hogy a legjobb hűtők nem követik az általad dícsért cooler kialakítási sajátosságait, viszont mégis extrém színvonalat nyújtanak, lásd Thermalright és Swiftech.
Félre ne érts, nem a hozzászólásodba akartam belekötni, hiszen annak minden pontja igazat mond, csupán arra akartam felhívni a figyelmet, hogy egy hűtő teljesítményénél rengeteg olyan tényező is befolyásolhatja a végeredményt, amelyet szimplán elméleti fizikát használva nem vesz figyelembe az ember.COOLNESS! - somebody ssssstop me!
-
fLeSs
nagyúr
Gonoszkodás on:
1) Az elso helyezett nem meglepo, ha valaki tanult mar az egyetemen termikus rendszerek meretezeserol, az latja, hogy a hutoventillator elhelyezese jobb, kisebb ellenallassal szemben dolgozik ebben az esetben.
Az emberek 99%-a tanulta egyetemen a termikus rendszerek méretezését. ;] :DDD"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
KGyuszi
csendes tag
Csak harom megjegyzesem lenne a cikkhez.
1) Az elso helyezett nem meglepo, ha valaki tanult mar az egyetemen termikus rendszerek meretezeserol, az latja, hogy a hutoventillator elhelyezese jobb, kisebb ellenallassal szemben dolgozik ebben az esetben. Masreszt a keresztiranyu elhelyezes gyorsabban / hatekonyabban tavolitja el a bordat kozvetlenul korulvevo levegot.
2) Altalaban pedig elmondhatjuk, hogy a rez (lasd a fajlagos hoellenallas tenyezot) sokkal jobb anyag a hutesre, mint az aluminium, csak hat draga.
3) Nem erdemes tul magas hutobordat venni, mivel a hossziranyu homerseklet-eloszlas nem linearis, ketszer nagyobb borda nem fog ketszer jobb eredmenyt produkalni (a legaramlas sebessegevel sem aranyos linearisan). (Lasd pl. http://www.fischerelektronik.de/download/download_fr.htm) -
Daywalker
addikt
madve:
Csak azt nem írtad, hogy a CM-et mekkora fordulaton járattad. Nekem hangos volt a cucc (olyan 2500rpm fele elviselhető volt, de inkább 2000 fele) és szarul is hűtött. Még a chipsetet is felmelegítette, mert hülyén fújta ki a levegőt ( a rögzítőpántoknál is fújta a meleg levegőt, ami pont a chipset-re ment). Azért ilyen árért nem kell ilyen csicsa hűtő, amikor a kétszer, 2-5ször kevesebbe kerülő részmagos alu Spire jobban hűt. Lehet, h a 12cm-es megoldja a problémát, de nekem 8cm-es volt bent és az nem volt elég. Nekem nem jött be. Állandó szívroham kerülgetett amikor meglöktem a házat, mert mégiscsak 600gramm (spacifikáció szerint 300g a Socket A teherbírása, P4 esetében ez 450g). Egy olyan hűtő, amely ekkora (és full rézből van) ráadásul drága is és még nem is hűt jól, az véleményem szerint egy rakás sz@r."A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
Hequila
őstag
Nekem Volcano 9-em van, én meg vagyok vele elégedve.Én az automata ford.szám szabályzását használom, azonban nem úgy, hogy a proc lábia között bevezetem a drótot, hanem a proci felületére, közvetlenül a mag mellé ragasztottam a termoszenzort. Így is meglepően jól követi a venti a proci hőmérséklet-változását!
Alacsony fordulaton elvileg ugyan halk, de gyakorlatilag ott az a kerregő hang, amely miatt a számítógép mellett este nem tudunk aludni (akár letöltés közben)...
Ezért kell rendszeresíteni egy kis leselejtezett gépet! :)''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
andorpapa
őstag
''Ha akarok, akkor találok olyan kiépítést, amely hozza a műproci szerinti papírformát. Ha akarok, akkor találok olyat, amelyik borítja azt.''
Akkor teljesen ugyanaz a véleményünk. Tényleg nincs kapaszkodó, a cikkek nem is arra valók, hogy megmondják: neked mennyi lesz a gépedben a CPU hő. Sajnos általánosan elfogadott tesztkörnyezet és módszer nem létezik, szerintem már erőszakkal sem lehetne kialakítani. Szóval tényleg ugyanúgy gondolkodunk a dolgokról.
A tesztben meg emlékeim szerint fLeSs nem rakta házba a konfigot (de lehet, hogy az másik teszt volt, nem ez az egyetlen, amit ma olvastam).
szerkesztve by fLeSs :DDDCOOLNESS! - somebody ssssstop me!
-
fLeSs
nagyúr
A tesztben milyen házat használtak? Állót vagy fekvőt? Hány ventivel? Mi volt még benne? Erről sem tudunk semmit,
idézet a cikkből: A tesztelést egy asztalon végeztük el, az alkatrészeket nem szereltük be házba.
lehet, hogy csak vak voltam"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Adrian Mole #84 üzenetére
Nem méregettem a DPS modul hatását a hőfokokra, azt viszont már megnéztem régebben egy 8INXP lapon (E7205), hogy a feszültségek ingadozóbbak-e DPS nélkül, mint DPS-sel, és az a poén, hogy semmivel nem voltak stabilabbak DPS használata mellett, ofkorsz tuningolva néztem.
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
demagóg
aktív tag
válasz
andorpapa #81 üzenetére
Amit leírtál, abban nincs is ellentmondás. Csak nehéz a különböző konfigurációk között igazságot tenni. Ha akarok, akkor találok olyan kiépítést, amely hozza a műproci szerinti papírformát. Ha akarok, akkor találok olyat, amelyik borítja azt. Akkor is, ha minden szabályos, minden egyébb feltétel be van tartva. És innen indult a probléma, ha visszanézed. Nincsen olyan kapaszkodó, amely alapján valaki a saját egyedi esetére tudná transzformálni ezen tesztek következtetéseit. Mit látunk a különböző társaságok tesztjei között? Bizonyos konvergencia megfigyelhető, de a teszteredmények mégsem azonosak. Pedig bizonyára mindenki a legnagyobb körültekintéssel járt el a saját méréseinél (most ne beszéljünk a gyártóspecifikus Tom's Hardware tesztekről.)
Tényleg, hivatkoztál a ház hűtésre is. A tesztben milyen házat használtak? Állót vagy fekvőt? Hány ventivel? Mi volt még benne? Erről sem tudunk semmit, nincs arra garancia, hogy én is ugyanezt az eredményt kapnám vissza, hogy ez alapján a számomra is optimálisat tudjam választani. A cikkben nem találtam utalást (lehet, hogy csak vak voltam).
Tényleg csak a szájhagyomány az egyetlen fogódzkodó. És kell némi szerencse, hogy valaki saját gépénél az optimális hűtőbe trafáljon bele.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
Adrian Mole
senior tag
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Adrian Mole #82 üzenetére
Az összes DPS nélkül ment.
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Adrian Mole
senior tag
A tesztgyőztes DPS nélkül ment, a többiek is? Ez befolyásolhatta a végeredményt?
Amúgy gratula a cikkért, csorgott a nyálam...42
-
andorpapa
őstag
Én azt nem vitattam, hogy a hőellenállás a legfontosabb tényező, csak azt, hogy a valós élet és a szintetikus környezet között sokszor hatalmas a különbség, az ember pedig nem azért vesz hűtőt, mert egy műprocit akar vele hűteni, hanem azért, mert pl. egy Athlon XP 2500+ Bartont, miközben egy duálventis táp és egy 8 centis venti dolgozik mellette. Az ilyen felhasználót nem érinti az, hogy légáramlás nélkül mit hozott a cooler egy ''átalakított villanyrezsón''.
Azt sem állítottam, hogy a valós életben csak javulás van, na meg hogy ez mindenki számára megadatik. Nem! Pont az a lényeg, hogy ahány konfig, annyi változat, a tápegységtől, a northbridge-től, a videokártyától, a ventilátoroktól, de még a foglalat orientációjától is függ az, hogy egy hűtő mit tud felmutatni.
Én is szeretem a szintetikus teszteket, az általános igazság azokból olvasható ki igazán, de a probléma velük az, hogy nehezen ültethetők át a valóságba. Természetesen ez fordítva is igaz. A gyártók által megadott hőellenállás-értékeket pedig nem szívesen olvasom el, kicsit úgy kezelik, mint a zajszintet, számomra nem eléggé megbízható forrás a gyártó.
Összegezve: nem az a hűtő a jobb, amely a műprocin kisebb hőellenállást ér el, hanem az, amely alacsonyabb hőmérsékleten tartja egy működő számítógép processzorát, mivel a cooler rendeltetése az, hogy működő CPU-t hűtsön egy számítógépházon belül, és nem az, hogy egy tesztgépen domborítson. Elismerem, hogy a kettő általában fedi egymást, de sok eltérést lehet tapasztalni. Szerintem egy teszt nem attól lesz jó, hogy műprocival mérnek, hanem a tudástól, amit felhasználnak benne. Emlékeim szerint a Tom's Hardware is műprocival bohóckodott, de meg sem közelíti azt a szintet, amit a valódi konfig alkalmazásával ér el napról napra a System Cooling.COOLNESS! - somebody ssssstop me!
-
demagóg
aktív tag
válasz
andorpapa #75 üzenetére
...Az egyetlen módszer az, hogy a cikkben szereplő coolereket egymáshoz viszonyítja az ember, valamint azokkal konzultál, akiknél már megfordultak azok a típusok, melyek közül választani akar....
Csak az a gond, hogy nincs közös kályha, közös referencia. Én nem tudom reprodukálni a szerkesztőségi mérési körülményeket. Nálam biztosan más a légáramlás. Ezért nem tudom, hogy nálam hogyan viselkedne ugyanaz a hűtő. Ha tudom, hogy az én másik, egyezményes paraméterű eszközöm jelenleg hogyan viselkedik, akkor a teszt eredményeit is tudom értelmezni, ha abban is szerepel a közös paraméter is. Tudok interpolálni. Most is tudok, mert a neten, jó esetben mindjárt a gyártónál végülis felhajthatók ezek a paraméterek. Csodák nincsenek. Lehet, hogy sajátos légáramlás esetén a szintetikusan gyengébb hűtő győz a mérés esetén nem szabványos környezetben. Ettől még gyengébb marad. Pl. a házban akarva akaratlan további ventik segítenek rá a hűtő gyenge ventijére. Némely házban kevésbbé, másikban jobban. (Ha jól belegondolok, ez egy hűtő tuning) Az így feljavuló paraméterű hűtő öröm, de a javulás nem mindenkinél garantált. Ez a javulás nem a hűtő érdeme. Csak pl. egy ki nem használt tartalék vagy aszimmetrikus tervezés, hogy esetleg csendesebb lehessen. Fejlesztő munkám során (nem pont CPU-ra tervezek hűtőket) disszipált hő elvezetése esetén bizony a hőellenállás az első paraméter, amire az adatlapban rákeresek. Aztán jönnek az egyébb paraméterek beszámításai (légáramlás, kényszer hűtés, környezet színe, stb.). De a legfontosabb kiinduló paraméter mégis a hőellenállás.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
andorpapa
őstag
Tudtam én, hogy meglesz ez a ''forradalmian új'' Coolink cucc!
A Thermal Transtech International Corp. kínálatában fordul elő ([L]http://npower.newsdj.com/product/nph-2.htm[/L]), a hűtő az nPowerTek név alatt fut, teljes nevén TTIC NPH-2, és már 1 éve piacon van.COOLNESS! - somebody ssssstop me!
-
Ha valakit azért még érdekelne a szintetikus módszer az nézze meg bármely FrostyTech-es tesztet, mondjuk pl. ezt : [L]http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=1572&page=3[/L].
[Szerkesztve]And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
andorpapa
őstag
No, itt vagyok én is, pár észrevételem lenne. Poén, hogy szinte pont ugyanazokat a coolereket szedtük össze (fLeSs PH! - andorpapa PC Magazin), pedig nem is beszéltünk össze. Az is látszik, hogy pár dolgot másként értékelünk, de alapvetően ugyanaz jött ki eredményül.
- Cooler Master (fontos, hogy nem Coolermaster, hanem Cooler Master) Jet 7: a talp és a rögzítés fika, maga a hűtő viszont nem rossz, és tényleg tud csendes is lenni, az értelmetlenül nagy helyigénnyel járó dizájnt viszont én nem értékelem.
- Coolink Armor2-7VS: először féltem, hogy csak nálam járt hibás típus, és csak nálam zörgött a cucc, ráadásul én is azt tapasztaltam, hogy valami miatt erősen rezonál. Ez a teszt megnyugtatott, típushibáról van szó. Az viszont érdekes, hogy nálam nem teljesített olyan jól, legalábbis a Jet 7 erősebb volt. Ez is azt mutatja, hogy a tesztkonfig változásával a hűtő is mást mutat, egyetlen teszt alapján még nem eldönthető, hogy két cooler közül melyik a jobb.
- Coolink NPH2: furcsa, de már láttam valahol ezt a cuccot, csak nem Coolink név alatt. Meg fogom keresni, mert teljesen biztos vagyok benne, hogy ez nem a Coolink saját fejlesztése, de hiába töröm a fejem, nem jut eszembe, hogy melyik cégnél láttam (de még az is lehet, hogy csal az emlékezetem). Ezzel a hűtővel kapcsolatban még nincs személyes tapasztalatom.
- Gigabyte 3DCooler Pro: ismét megfigyelhető a tesztkonfigok közötti eltérésből adódó különbség. Nálam a PCU21-VG alacsony fordulatszámon is nagyon jól teljesített, a problémát viszont a rögzítés okozta. Én úgy éreztem, hogy a Socket A-s felszerelés kicsit szar a cooler mérete és a rendszer kialakítása miatt, viszont Socket 478-ra sokkal kényelmesebben lehet felrakni. A cikkel ellentétben én síknak sem tartom a Gigabyte hűtő talpát.
- Thermaltake Volcano 9: erről a hűtőről már mindent elmondtam a tavalyi tesztben. Furcsa látni, hogy a tavaly még high-end cuccnak számító cooler ma már legfeljebb referencia-alapot képezhet, de egyben öröm is ez, hiszen ez azt jelenti, hogy nagyot fejlődött a PC-s hűtőipar az elmúlt évben. Jó példa erre, hogy a heatpipe nyomul, mint állat, ráadásul működik is, na meg divatba jöttek a blowerek (Jet 7, PCU21-VG), és a potméter lassan kezd az extra feature listából az alapfelszereltség kategóriába átcsúszni.
A mérési módszerekről:
Valóban, van néhány nevesebb site és újság, ahol műprocesszorral mérnek, és hőellenállásban adják meg az eredményt. Ennek az előnye az, hogy minden külső tényezőtől független eredményt kapunk, tehát nem befolyásolja a az alaplap és a proci sem, szintetikus. A gond viszont pont az, hogy nem befolyásolja semmi, így nagyjából nem sok köze van a valósághoz. Ha beszerelsz a házba egy hűtőt, akkor arra hatni fog a házban uralkodó légáramlás, hatni fog a többi melegedő alkatrész, és persze a rögzítés is, nem véletlen tehát, hogy a valóságban két hűtő közül gyakran az a jobb, amely a műprocin gyengébben szerepelt. Egyszerűen egyik mérési módszer sem nevezhető tökéletesnek, ráadásul a különféle teszteket nem is lehet összehasonlítani. Az egyetlen módszer az, hogy a cikkben szereplő coolereket egymáshoz viszonyítja az ember, valamint azokkal konzultál, akiknél már megfordultak azok a típusok, melyek közül választani akar.
Szerintem ez így van rendjén, változtatni nem lehet a helyzeten. A teszteken belüli összehasonlítás felhasználható, valamint ezeken a cikkeken keresztül ismeri meg az ember a hűtőket, így szerez róluk tudomást, és persze az is számít, ha a témában profik mondanak róla véleményt. A műprocis és a konfigos tesztnek is van előnye és hátránya, szerintem nem erre kell koncentrálni, egy jó hűtős cikkből azért kiderül a lényeg: jó-e az adott hűtő vagy nem. Ezt a cikket pedig jónak találom. Ahhoz képest, hogy fLeSs komának nem a hűtés a szakterülete, érthető és korrekt lett az egész.COOLNESS! - somebody ssssstop me!
-
A_M_D
tag
Az ''utolsó'' hűtő az egy gyengébb kategória volt! Thermaltake Vulcano
AMD Tbred-B 1700+@(2250Mhz)|Zalman CU7000| ASUS A7N8X 2.0| Geforce Fx 5900XT@475/950|DUAL DDR333 3/2/2/2.5/
-
Hege
tag
Hi!
Pont azzal van baj, hogy sokan csak a grafikonokat nézik. Látnak benne szép nagy C fok értékeket. Látják, hogy ezek csak delta T értékek. Hozzáadják a szoba hőmérsékeltét és amit kapnak az úgy 60-90 C fok. Aztán hallották a szomszéd Pistikétől, hogy az ő 2000 Ft-os hűtője 40-50 C fokon tartja a prociját...
Nem fogja érteni, hogy miért és elbizonytalanodik... Érzi, hogy ezek a hűtők jó drágák és valószínűleg jobbak is. Átmegy hát a szomszéd Pistikéhez. 25 féle mérőprogrammal megnézik a proci hőmérsékletét, de egyik se mutat 52-53 C foknál többet több óra terhelés után sem, pedig rendesen feltuningolták a cuccot ...
A gondolatmenetet nem viszem tovább!
Szivesen olvasom az oldalon megjelenő cikkeket, híreket ... Nincs semmi bajom a szerkesztőkkel sem!
Egyedül az zavar, hogy ahány hűtőteszt annyi féle mérési módszer. Összehasonlítani lehetetlen, igy meg nem sok ertelme van, mert ezek inkabb csak bemutatok és nem tesztek.
Hűtővásárlás előtt inkább a fórumot ajánlom. Onnan jobban összevethető eredményeket kaphatunk.
ui.:Legalább egy szem gagyi hűtőt raktatok volna a tesztbe, hogy érezni lehessen a teljesítménybeli különbséget. Az árbeli különbségeket már érezzük :)
Igy nem tudom, hogy mennyivel jobb, csak azt, hogy mennyivel drágább!
Üdv.:Hege -
demagóg
aktív tag
A világ összes site-jának és offline újságjának azonos mérési módszerét meg felejtsd el, max ha törvény lesz rá, addig nincs esély ilyet bevezetni.
Nem, nem. A PH! ne a gagyi újságokat tekintse referenciának! Tekintse azt, ami a műszaki életben elismert, elfogadott. Ott ez tényleg törvény. Bármely (nem CPU)hűtő adatlapján ez a paraméter a legfontosabb. Az meg más kérdés, hogy az adott piacra gyártó CPU hűtőknél pont ezt az adatot sumákolják el. De mint jeleztem, sokan mégis, ''csakazértis'' úgy mérnek, ahogy jeleztem. Tehát a PH! nem is lehetne már úttörő a mérési elv használatával. Ettől persze maradhatna a régi is, van aki azt jobban tudja értelmezni.
Az imitátorról: ha elárulod, hogy hol lehet kapni, és adsz rá pénzt, akkor szíves örömest megvesszük, és megígérjük ország-világ előtt, hogy onnantól kezdve csak azzal tesztelünk procihűtőt - remélem érthető ennek a mondatnak a mondanivalója.
Szavadon foglak. :) A cím most nem jut eszembe, de előkeresem. Ott (is) le van írva, hogyan kell egy ilyet elkészíteni, bár a titkot már elárultam. Elkészítésében tudok segíteni. Még sok pénz sem kell hozzá. A szerkesztőségnek semennyi, ha csak ezen múlik.
Nem igazán nézne ki jól, ha a táblázatokban olyan rublikák is lennének, amikhez a hűtők 99%-ában egy ''?''-et tennék.
A cikkírás nem csak Copy -Paste -ból áll. A zajt is megadják, mégis ellenőriztétek. Amit meg elsumákolnak, azt kimérhetitek.
Egy hűtő vásárlásánál ezeken kívül semmi más lényeges nincs (najó, az ára), egy vevő nem a hőellenállást nézi, amiről azt sem tudja, hogy mi az (ezt csak azért fejtettem ki bővebben, mert ezen annyira kiakadtál).
Ennél árnyaltabb a dolog. Pont Hege problémázott (az egzakt műszaki tartalmat is fontosnak tartók nevében én is), hogy van olyan (műszaki-félműszaki)réteg, akiknek az alpvető paraméterek egyike (a legfontosabb egy hűtőnél) is fontos. Ettől még maradhat a körítés. Egy hűtőnél első paraméter a hőellenállás, aki ezt nem érti, azoknak természetesen maradnak a szép grafikonok. Ebből a paraméterből már származtatható a többi hőmérséklettel kapcsolatos adat is.Ugyanolyan fontos még a zaj, ez itt gyakorlatilag rendbe van téve, korrekt. Műszert vettétek, vagy kölcsön kaptátok? Ne szokjatok le a használatáról. :) És még természetesen fontos lehet az ár mint harmadik paraméter. A többi csak marketing duma.
A hőellenállás értéke megadja, hogy 1W disszipálása hány fokkal emeli meg a disszipátor (esetünkben a CPU) hőmérsékletét a környezete fölé. Pl. a gyártó lapján COOLERMASTER JET 7 ACB-V83 Thermal Resistance:Rja 0.53~0.42 ℃/W. Tehát 50 Watt disszipálása esetén kb. 25 fokkal emelkedik a CPU hőmérséklete a környezete fölé. Nem akarok nagyképűsködni, de ez tényleg ennyire bonyolult lenne a nagyközönség számára? Nem hinném, hogy ezt senki sem értené meg a PH! olvasók közül. Ez alapján minden érdekelt tudja adaptálni a saját körülményeire. Nem kell más, csak az eldisszipált teljesítmény (táblázatokból kinyerhető a CPU worst case értéke, bár Ti sem azt használtátok) és a környezeti hőmérséklet. A grafikonok alapján is elképzelhető valamilyen interpoláció, de az alapján én nem rohannék új hűtőt venni.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
fLeSs
nagyúr
Na, ekkor felcsillant a szemem. Végre! A PH! lesz az első Magyarországon, ahol egzakt, másokkal is összevethető, bárki által reprodukálható, szabványos mérési eredményeket tesznek közzé. A cikkben viszont már nyoma sem volt ennek az igéretnek.
Ezt speciel félreértetted. Ezt úgy kell érteni, hogyha a PROHARDVER!-en megjelenik egy hűtőteszt fél/egy év múlva (kettőt már nem merek írni), annak a grafikonjaiba belekerülhetnek ennek a tesztnek az eredményei is, mivel ugyanazokkal a komponensekkel fogjuk azokat is letesztelni. A világ összes site-jának és offline újságjának azonos mérési módszerét meg felejtsd el, max ha törvény lesz rá, addig nincs esély ilyet bevezetni.
Az imitátorról: ha elárulod, hogy hol lehet kapni, és adsz rá pénzt, akkor szíves örömest megvesszük, és megígérjük ország-világ előtt, hogy onnantól kezdve csak azzal tesztelünk procihűtőt - remélem érthető ennek a mondatnak a mondanivalója. :U
A táblázatokról és adatokról: próbáltam olyan táblázatokat összehozni, amikben olyan adatok vannak, amit a gyártók 99%-ban odaírnak a honlapjukra. Nem igazán nézne ki jól, ha a táblázatokban olyan rublikák is lennének, amikhez a hűtők 99%-ában egy ''?''-et tennék.
A lényeg pedig: sztem az egészet összevetve a cikkben a táblázat abszolút lényegtelen, inkább amolyan általános adatokat foglal össze azok számára, akik csak a grafikonokat nézik meg a cikkekben (fordulatszám, súly, méretek, ára, stb), a lényeg sztem, hogy melyik hűtő milyen hangosan és hogyan hűt, ezt pedig a grafikonokból leolvashatod.
Egy hűtő vásárlásánál ezeken kívül semmi más lényeges nincs (najó, az ára), egy vevő nem a hőellenállást nézi, amiről azt sem tudja, hogy mi az (ezt csak azért fejtettem ki bővebben, mert ezen annyira kiakadtál)."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
demagóg
aktív tag
... Ami nekem nem tetszik, hogy nincs egy olyan egységes hőmérséklet mérési ''módszer'' ami valós összhasonlítási alapnak jó lenne. Mindenki mindennel mér és az eredményeket abszolut nem lehet összvetni. ...
Maximálisan egyetértek. Máshol volt már ilyen irányú próbálkozásom. Létezik ilyen módszer. A CHIP MAGAZIN-ban is jelent már meg hasonló teszt, többször is. (a CHIP itt kimondható, mert ugye PH! partnerek.) A hűtők minősítésével, működésével kapcsolatban voltak téves megállapítások. Udvariasan jeleztem, rávilágítottam a tévedésekre. Mea Culpáztak, és igérték a következő számban a helyreigazítást, a téves megállapítások korrigálását. Aztán maradtak a téveszmék. Ismét jeleztem, ismét Mea Culpa. Aztán megint semmi. Na, ekkor feladtam.
...Az eredmények alaplaptól és mérőprogramtól egyaránt függnek.
.....................
Jó lenne egy olyan univerzális teszt, ami minden configon alkalmazható, mint pl. a játékoknál az fps értékek kiíratása.
Ezekből a hűtőtesztekből nem derül ki, hogy pl xy hűtő 5 C fokkal jobban hűt mint a FalconRockII-m. Még az sem derül ki, hogy egyáltalán jobb-e!
............
Ilyen irányú javaslataim is voltak. Szintén nem volt vételkészség. De ha már így felvetődött, most is van néhány ötletem. Mindjárt a cikk elején olvashatjuk, hogy:
...megpróbálkozunk egy, a korábbiakhoz hasonló összehasonlítást felszolgálni, és elindítani egy új vonalat, melynek áldásos hatásaként a jövőben megjelenő hűtőtesztek eredményei minden szempontot figyelembe véve összehasonlíthatóak lesznek az eddig tesztelt hűtőkkel....
Na, ekkor felcsillant a szemem. Végre! A PH! lesz az első Magyarországon, ahol egzakt, másokkal is összevethető, bárki által reprodukálható, szabványos mérési eredményeket tesznek közzé. A cikkben viszont már nyoma sem volt ennek az igéretnek. Külföldi jobb helyeken (neten is megnézhető) a hűtőket egy műprocesszorral mérik. Ez egy termikusan szigetelt ellenállás, csak a cserélhető chip imitátor felület van szabadon. Ismert teljesítményt disszipálva és pontos hőmérőt használva (nem az alaplapi vagy processzor gagyi detektorokkal) megállapítható a hűtő hőellenállása (Rthja). Bármikor reprodukálható, régebben tesztelt típusokkal összevethető eredményeket kapunk. Nincs szükség referencia alaplapra, ami idővel úgyis elavul. Az izzító progi sem definiált. Mindenki mást futtat a proci bíztatására. Mérte valaki, hogy valójában mennyit disszipál a processzor? A tisztességes gyártók a hőellenállás értékét az adatlapjukon is megadják. A táblázatban érdekes módon pont ez az egy paraméter nem szerepel, bár némely gyártónál fellelhető. Csak ezzel nem minden gyártó dicsekszik.A hőellenállás megadásakor nincs ködösítés, nincs mellébeszélés. Nincs duma, hogy polírozott vagy nem. Hőcsöves, vagy nem. Réz vagy aluminium vagy arany vagy bármi más. Ez a hűtendő processzort nem érdekli. Egy ilyen mérési összeállítás könnyen megvalósítható, igazán nem igényel nagy beruházást. Nem sok helyet foglal, bármikor előszedhető. Érdekelt volna, hogy a cikkben oly fontosnak vélt polírozottság mit számít a gyakorlatban. Egy nem kellően tükrös felületűnek minősített példányon ki lehetett volna próbálni. Csak vízcsap, papírzsepi és fogkrém kell hozzá. És büszkén lehetne a gyártók orra alá dörgölni az eredményt :)
A cikk erénye, hogy a zaj mérése teljesen korrekt. Ennél már csak az lenne brutálabb, ha egy felvett spektrum lenne az emberi fül-agy érzékenységi görbéjével korrigálva. Tényleg nem kötekedek, mert óriási az előrelépés a korábbi és máshol látható szubjektív megitélésekhez képest. De ez már így is korrekt, tényleg egzakt mérésnek nevezhetjük.
A cikk összességében nem rossz, látszik a színvonal emelkedése. Olyan szempontok is kezdenek megjelenni, amelyek alapján az átlag felhasználót már nem fogják a jelentéktelen paraméterekkel kábítani.-De ez hogy lehet? ... Tegnap még működött! ...
-
Obi-1
őstag
Szép cikk, szép hűtők. De én is úgy érzem, hogy ár/teljesítményben nem elég jók ezek a cuccok. A 2000 forintos hűtőm hangja nem zavar a vinyómhoz képest, és a teljesítményével is meg vagyok elégedve (Coolermaster CP5DJBOL@1600rpm).
Only a Sith deals in absolutes.
-
fLeSs
nagyúr
Végül azért 16 mm-re számoltam vissza, mert az a kis távolságkimérő rudacska a zajszintmérő végén önmagában 15 mm, és azt nem érinthetem hozzá a ventihez, ezért 1 mm-re tettem le a mérőt a ventitől.
A háttérzaj meg nem volt gond, mert otthon mértem le a zajszinteket éjjel, ahol olyankor akkora kuss van, mint egy süketszobában. :DD"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Hege
tag
Sziasztok!
Végigolvastam ezt a tesztet és andorpapa tesztjét is a PCM-ben. Ami nekem nem tetszik, hogy nincs egy olyan egységes hőmérséklet mérési ''módszer'' ami valós összhasonlítási alapnak jó lenne. Mindenki mindennel mér és az eredményeket abszolut nem lehet összvetni.
Az eredmények alaplaptól és mérőprogramtól egyaránt függnek.
Én AIDA32-vel (3.93) , MotherBoardMonitor5-tel és BIOS-ban és megnéztem az értékeket.
Config: Asus A7N8X-X, Barton 2500+ @ 3200+ (11*200), FalconRockII, nyitott házban
Bios : Motherboard : 20C
CPU : 46C
Aida : Motherboard : 20C
CPU : 37C/39C
CPU diode : 46C/52C
MBM5 : Case : 20C
CPU socket : 46C/52C
CPU diode : 46C/52C
Ahol két érték szerepel ott :idle/100%
Az értékek átlagok (+/- 1C)
A szobában 20C van és a fenti értékek NEM deltaT értékek.
Félek, hogy nyáron,mikor lesz bent 30C akkor mar keves lesz ez a hűtés, de kiváncsi lennék, hogy ezen a configon mit tudnának ezek a hűtők most és nyáron (persze 2200-as fordulatszammal, hiszen a FRII annyit pörög)
Jó lenne egy olyan univerzális teszt, ami minden configon alkalmazható, mint pl. a játékoknál az fps értékek kiíratása.
Ezekből a hűtőtesztekből nem derül ki, hogy pl xy hűtő 5 C fokkal jobban hűt mint a FalconRockII-m. Még az sem derül ki, hogy egyáltalán jobb-e!
Feltételezem, hogy jobb (ha nem is nagyságrendekkel) de nem tudom eldönteni, hogy megéri-e a 3x-4x nagyobb árat!
Üdv.:Hege
[Szerkesztve] -
twollah
nagyúr
A cikket olvasgatva egyre jobban ramtort a hutovasarlasi laz.
-
madve
tag
válasz
Daywalker #26 üzenetére
Hi,
Daywalker:
Hát nem tudom miért volt negatív élményed. Nekem a lite verziója van. Egy 2500 barton 3200-on járatva alapfeszen. 12 óra intenzív játék után (UT2004,FARCRY stb.) 42-45 fokos. Egy titka van. nekem a házba egy 12 cm-es venti fújja be a friss levegőt. Amúgy ha ez nem volt bekötve akkor 60 fokos is volt a proci. Az oka az hogy egy 9800pro fűt alatta és a meleg ugye felfelé száll és a hűtő meg alulról szívja a levegőt. Ezzel a megoldással sikerült a hőproblémát áthidalni.
Amúgy ezek a tesztben leírt eredményekre egy zárt házban lennék kiváncsi... Amúgy a coolink melepetést okozott. Bár az én tápom is Coolink DX450. Ez nagyon király... :C
[Szerkesztve]Nem az a baj, hogy ekkora Isten állatkertje, hanem az, hogy igen alacsony a kerítés..........
-
BobMaster
senior tag
A Gigabyte coolere vajon mit produkálna egy fanduct-os házban?
A tényleges szűk keresztmetszet a júzer.
-
Zoz
őstag
A ''Coolink Armor2-7VS''-nek a P4-es testvérével találkoztam, azon is úgyanez a venti van, én is erre következtetésre jutottam: ''hiszen amíg magas fordulaton – logikusan – nagyon hangos, addig alacsony fordulatszámon olyan szintű zörgő, kerregő hangot ad ki, melyet hosszabb távon nehéz elviselni''
Ezekszerint nem az én fülemmel volt a baj :) -
-
Zoz
őstag
A zajszintet milyen eszközzel méritek? Hol és mennyiért lehet ilyen műszert beszerezni?
-
Skica
őstag
Nekem a Giga coolere van a gépemben, és csak jót mondhatok rolla.A gyártó ajánlása 3000rpm-en van játékok alatt szinte hangtalan, igaz én P4-essel használom de nagyon szuper.Alapon 33-36 fok ,igazán terhelten (3600-on a proci) film tömörítés közben zárt házban eddig max 51 fok volt (3000rpm-en).
.: No Comment Grp:.
-
Bazsesz
őstag
Nagyon pöpec kis teszt! Gratula Fless!
Igazat megvallva nekem még mindig nagyon teccik a TT Vulcano 9 Coolmod. Jobban, mint az új ilyeolyanamolyan heatpipe-os csilivili hűtők. Megfogott benne a Coolmod. :)) Most próbálok valami olyasmit alkotni, hátha sikerül. Kár, hogy valami ilyen Coolmodos TT nincs P4 változatra (vagy csak elsiklottam felette).
Üdv: Balu''Játék a szavakkal mintájára Dúd a betűkkel :d Előadja Bazsesz művészúr :)'' by Esmein
-
fLeSs
nagyúr
válasz
benedekco #54 üzenetére
Ez nem a Giga találmánya, más alaplapok (pl. Chaintech meg Soltek, stb.) is így mér. A prociban van egy hőmérő szenzor, az alaplap tőle tudja meg a hőmérsékletet.
1ébként Speedfan 4.11-et használtam a mérésre (ez is ottvan a cikkben :U), de kipróbáltam a Gigabyte saját hőmérő progiját is, és ugyanazt mérte az is."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
-
ptiboy
senior tag
cikk végéről hiányoltam 1 mondatot.
zalman 7000cu- nál ugysem találhatsz jobb, halkabb és szebb hűtőt ;]:)
-
A_M_D
tag
Ha már a hűtéseknél járunk!
Az ASUS A7N8X az ugye a procimagot méri(hőt)!
Csakmert a foglalat alatt nem láttam a szenzort, és hirtelen melegszik a (45*50C)
ra full terhelten! A borda(külső panellel mérem) meg csak 41 fokos amikor az
alaplap 51et ír ki! Ja és az AthlonXP-k elhalálozási hője az a burkolat vagy a procimagra vonatkozik?(85C)AMD Tbred-B 1700+@(2250Mhz)|Zalman CU7000| ASUS A7N8X 2.0| Geforce Fx 5900XT@475/950|DUAL DDR333 3/2/2/2.5/
-
jerry311
nagyúr
Nagyon hiányolom a cikből a magasabb fordulatszámon mérhető hőmérsékleteket.
Pl A Gigabyte PCU21-VG 2000 rpm 73°C. És mennyi ha rendesen forog? vagy legalább 3000-en mint a coolink az első helyen. Ez így elég gyengus :)
[Szerkesztve] -
Wolverine
félisten
Ha megnézed, fless szerint van hasonló P4-re és az is meglepő lesz, mert már írja a cikket :DDD
Egyébként nekem is teccett, de egyelőre még maradok a FalconRocknál :U"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)
-
Savanya
addikt
Coolink NPH2 jó P4-re is ?
Mobilszámom: 70-516-8068
-
fügike
senior tag
A cikk tényleg jó, bár némi párhuzamot vélek felfedezni a PCMagazinos cikkel. Még annyi megjegyzésem lenne, hogy ugyan a Zalman cucca biztos jó, csak azt felejtettétek ki, hogy a felfogatása sokkal problémásabb, mint az itt felsoroltaké, sőt némelyik lappal nem is használható.
Ettől eltekintve gratula, és csak így tovább!:)Boci-boci tarka!:D
-
Gismo
addikt
Egyébként jó a cikk!
Grat. ALL! PH RULLZ! -
fLeSs
nagyúr
válasz
benedekco #29 üzenetére
Legyetek szívesek, és ne gyertek az ''ez hiányzik meg az hiányzik még a tesztből'' típusú hozzászólásokkal, mert ez a cikk nem egy nagy összehasonlításnak készült, hanem egy pár hűtőt bemutató írásnak.
Lesznek még hűtőtesztek, igyexünk (mindenképpen) őket úgy megírni, hogy a mostani és az akkori eredmények összevethetőek legyenek."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Gismo
addikt
Hát az a Jet7 prostituált jól néz ki!!! De az ára!
-
MaUser
addikt
Azt tettem: most az nph-2 20 fokkal veri a tt-t, a régebbi tesztben (igaz kisebb leadott fűtőteljesítményű procival) a tt 7 fokkal veri a 2500-ast. Csak furcsa, de ez a coolink egyre jobban tetszik.:U
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
szakszi
csendes tag
SB-III van, de nagyon halk, és ez nem papíron:)
''Mi ez Virág! Bástya elvtársat már meg sem akarják ölni? Én már szart érek?!''
-
jaja! jó cikk, de..
hiányzik belőle a tt silentboost, és a zalmann féle csoda :(
a proci hőmérsékletét hogyan mértétek?Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
MaUser
addikt
OFF
Csak egy negatív vélemény volt.:)
ON
Láttam, csak ez alapján kicsit furcsállom, hogy a Coolink nagyon ígéretes új üdvöskéje és a gt2500-as közt kommolyabb procival 30 fok különbség lenne. Aztán ki tudja.:)''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
Daywalker
addikt
Én annó vettem egy Coolermaster Aero7+ hűtőt 8800-ért. Sajnos nagyon nem vált be. Szarul hűtött, hangos volt (főleg a kerregés!!!) és rohadt nehéz. Mindig paráztam h egyszer letöri a socketet. Lecseréltem egy 2500Ft-os Spire MicroFlow2-re. Sokkal halkabb, könnyebb és jobban hűt. Ezek a ''centrifuga'' hűtési megoldások szarok. Nekem 2600+ van (barton!) és az kb. 48-50 fok alapjáraton ezzel a hűtővel, míg Coolermasterrel kb. 54 volt közepes fordulaton.
"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."
-
fLeSs
nagyúr
Nos, hogy a negatív véleményekre is válaszoljak: ott a tesztben a Volcano 9. Le van írva, hogy a Volcano 9 szerepelt a tavalyi tesztben, tehát van összehasonlítási alapod. A TT csak emiatt került bele a tesztbe, semmi másért.
Persze a zajszint az más dolog, azt csak most kezdtük el mérni..."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Mosqu!to
addikt
szerintem nem ártott volna, ha egyenlő fordulatszám mellett teszteltek, mert így igazából nem tudjuk, hogy mi a jobb, legalábbis nagyon zavaros...:(
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
MaUser
addikt
Hogy ne csak pozitív vélemény legyen;]:
Egy referencia hűtő jól jött volna. (valamelyik gt talán)''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
-
Kain
senior tag
Hi!
Van egy eladó Coolermaster Jet 7-em,3 hónapos,a forgalmazótól véve.
4500 HUF-ot kérek érte! -
viharhozo
addikt
-
viharhozo
addikt
Fless, te tesztelted a Coolermaster JET 7-et? Van ertelme lecserelni egy Silentbreeze III-at erre? A SB-t sajnos nagyon hallom, ez most a leghangosabb alkatresz.
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
tildy
nagyúr
Fless szerinted ezek az oldalventis hűtőka jövő trendje?Így nem sok értelme van mondjuk a légtölcsérnek:(
"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Sör Kálmán #10 üzenetére
Alapvetően minden hűtés talpa sima, csak a sasszemű PH!-sok látják meg, ha mégsem tökéletes. :D :DD :DDD
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Sör Kálmán #8 üzenetére
A sima alatt azt értjük, hogy a talp sík, és nem dimbes-dombos.
Attól még lehet karcos."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Sör Kálmán
csendes tag
idézet:
A hűtőborda talpa még jóindulattal sem nevezhető szépen felpolírozottnak, ráadásul karcos is, viszont teljesen sima.
most akkor karcos vagy sima, vagy polírozott? vagy mi van???
egyébként aki ilyen hűtőkre gyúr, az már tényleg nem arra használja a PC-jét, amire való. Feng shuinak nincs helye az IT-ban!
kick me :)...vagy nem tudom...
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200 #5 üzenetére
Én meg nem. :t :DD
Nekem volt régen Volcano 9-em, repült is a gépből 1-2 hét után - azért vettem meg, mert hű de halk lesz meg minden alacsony fordulatszámon, aztán koppantam."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200 #4 üzenetére
Mértem többet is, csak azt már nem bírta a venti, ugye a TT. :DD
Az alaplap persze lekapcsolt, szal no para. ;]
szerk: azt ne felejtsd el, hogy ez processzormaghőmérséklet, ami lényegesen több, mint a proci felülete vagy alja."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Alvin_ti4200
félisten
Nekem a V9 CM-et 1700-ig sikerült leszabályoznom a potival és lazán tudtam mellette aludni nyitott háznál:))
-
Alvin_ti4200
félisten
Jól látom, hogy 1.9V-on a Gigabyte-tal 93 fokot mértetek?:U
-
''jet'' = ''sugárhajtómú'' :)
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
lehetett volna benne még GT új modelljei közül vmelyik, ttake silentboost, ttake volcano 12, mert nekem ez igy 1 kicsit foghijasnak tunik. wha'ever. :DD
amugy szep munka, grat hozza.
[Szerkesztve]R9-5950x / 64GB / RTX3070 / POCO_F3 (8/256) / i12 64GB - Just realize it!
-
Alvin_ti4200
félisten
Nekiállok, remélem jó lesz:)
Aktív témák
ph Régi adósságunkat törlesztjük az Athlon XP platformhoz szánt öt processzorhűtőt ringbe állító tesztünkkel.
- Parfüm topik
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Sorozatok
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Mobil flották
- Gyártófüggetlen módon oldja meg a részletes geometria problémáját az AMD
- További aktív témák...
Állásajánlatok