Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz unrealnoise #29 üzenetére

Én sem sok magazint olvasok papír alapon, annak ellenére, hogy félig-meddig a nyomdaiparban (is) dolgozom.

A nagy méretű újságról annyit, hogy ez főleg presztízs kérdés a lapok között, jellemzően a politikai lapok kapnak hatalmas broadsheet méretet (amihez azért is ragaszkodik sok lap, mert nem csak méretet, hanem stílust is jelöl), míg a bulvár lapok általában a tabloid formátumban jelennek meg. Ennek ellenére egyre több neves politikai lap is már tabloidra vált (csak ezt compact névvel illetik), mert tényleg kezelhetetlenül nagy a broadsheet ha nem az otthoni ebéd utáni kávézás közben, hanem tömegközlekedésen olvasnál.

Mondjuk ilyen napilapokat nem olvasok, hanem én is telefonon böngészem a híreket utazás közben a néhány száz RSS csatornámból amire feliratkoztam. Csak néhány magazin van amit forgatok, de ezek meg rendszering fine glossy produktumok (ebben elsőrangú minőségi a hazai nyomtatás), pl: National Geographic Magazin, Rubicon, BBC History meg néhány külföldről beszerzett fotós, divatlap. Ezeket nem tudja a szememben kiváltani egyetlen iPad retina magazin sem.

Egyébként az e-ink e-book olvasók kiválóak könyv olvasásra, nem fárasztják a szemet, de én a kedvenc könyveimet szeretem a polcomon tudni, ráadásul kapcsolatok útján sok könyvet beszerzek nyomott áron közvetlenül a kiadótól vagy nyomdától.

Egyetértek azzal, hogy vágjunk ki kevesebb fát, nincs szükség ennyire sok papír produktumra (mindig felidegesít amikor töménytelen sok reklám anyagot osztanak szét egy forgalmas helyen és három háztömbön belül az összes kuka rogyásig van tömve a szórólapokkal, na ez rohadt nagy pazarlás). De jelenleg a könyvnyomtatás még mindig kisebb környezeti terheléssel, illetve szennyezéssel jár, mint e-book olvasókat, táblagépeket meg okostelefonokat előállítani.

• Stauffenberg

nagyúr

válasz unrealnoise #27 üzenetére

Nem a macerás, nyögvenyelős bevitel meg a kijelző lassúsága a legnagyobb gond. Ilyen az e-tinta jelenleg, ebben semmi meglepő nincs. A gond az vele, hogy a hardvert nem lehet a jelenlegi technológiai színvonalon beépíteni egy ilyen hajlítható, papírvékony "táblagépbe".

Én azt tudnám elképzelni, hogy az egyik sarkán lenne egy apró akku és egy interfész a vezeték nélküli átvitelhez és a tartalmakat okostelefonról streamelnéd. Mint egy mostani cloud játéknál, ahol te csak a képet látod. És az e-ink miatt a latency sem lenne nagy gond. Ezzel hordozhatóvá válna és tényleg felesleges ennek a meghajtásához egy Core i5 CPU.

Egyébként meg a papír sokáig nem fog kihalni, ráadásul nem konkurenciái egymásnak. Sokan azt hiszik, hogy papírt csak a magazinok, újságok előállításához használunk, pedig a nyomdaiparban (főleg az utóbbi években) nem ez az elsődleges felhasználás, hanem a csomagolóanyagok, levelező anyagok (számlák, borítékok), promóciós anyagok és még lehetne sorolni. A papír még sokáig nem fog kihalni, akkor sem amikor már szinte senki sem vásárol papír alapú újságot vagy könyvet.

Új hozzászólás Aktív témák