CES 2013: hajtogatható e-ink tableteket hozhat a jövő

Az e-olvasók ma már a mindennapok részét képzik, a legegyszerűbb modellektől a legújabb, háttérvilágítással tökéletesített darabokig igen színes a kínálat, ezzel megtéve az első nagy lépést a papírmentes jövő irányában. Azonban a háttérben a fejlesztések messze nem álltak meg, a gyártók tovább feszegetik a technológia határait és esetleges felhasználási módjait.


[+]

Az idei CES alkalmával az Intel, a Plastic Logic és a Queen’s University trió bejelentette, hogy olyan koncepción dolgoznak, amely kifejezetten futurisztikus felhasználói élményt biztosítana mind irodai környezetben, mind pedig otthon. A PaperTab egy olyan 10,7 hüvelykes képátlójú tablet prototípus, amelynek egy szinte elpusztíthatatlan, a hajtogatást jól tűrő e-ink kijelző adja a különlegességét. Jelenleg a háttérben egy Intel Core i5 processzor élteti a rendszert, amely ráadásul „házon kívül” kapott helyet, vagyis piacképes terméknek még messze nem mondható, de arra tökéletes, hogy bepillantást nyerjünk a fejlesztésekbe.


[+]

Az alapötlet szerint nem csak érintéssel lehetne navigálni, hanem a hajlítások is teljesen természetszerű kontrollálást tennének lehetővé. Például egy dokumentum megnyitásához az egész kijelzőt megfeszítjük, mintha csak egy könyvet szeretnénk átpörgetni, a lapozás pedig a megfelelő sarkok hajlításával lehetséges. Ez azonban csak a koncepció egyik fele, ugyanis a kutatásban az is komoly hangsúlyt kapott, hogy több kijelző hogyan tud együttműködni. Ehhez elektromágneses szenzorokat építettek a megjelenítőkbe, így ezek érzékelik egymás közelségét, érintését.


[+]

A videóban jól látható, hogy ha két „papírlapot” egymás mellé helyezünk, akkor a megjelenített tartalom kiterjeszthető és úgy dolgozhatunk, mintha egyetlen nagyobb táblánk lenne. Szintén érdekes ötlet az érintésalapú adatátvitel: például az egyik kijelzőn egy dokumentumlista látható, az egyik elem megérintésével a másik táblán ez azonnal megnyílik, de hasonlóan természetes módon lehet egy üzenetbe képet beszúrni. A prototípus jelen állapotában még kellően használhatatlan és optimalizálatlan, de az alapötletek szemléltetésére kiváló, aztán majd jövőben kiderül, hogy piacképes termékké érik, vagy örökre megragad egy érdekes kutatás témájaként.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés