Hirdetés
- SSD kibeszélő
- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grincs11
csendes tag
A cikk elolvasása alapján megvettem, egy szempontból óriásit csalódtam.
A legnagyobb gondom hogy nem igaz: "az Aurum 92+ új szintre emeli a halk táp fogalmát" , sokkal hangosabb mint a régi Enermax! Előtte egy másik cikk alapján Enermax Modu87+ tápom volt, minden szempontból tökéletes volt. Sajnos 4 év után tönkrement.
Szuper csendes gépem volt (eddig).
Megjavíttattam az Enermax-ot, 18.000 Ft-ért, erősen gondolkozom hogy inkább visszarakom, jelenleg csak az 5 év garancia szól az FSP mellett. -
Vincent_
aktív tag
Én is egyre kevesebb rációt látok az ilyen 30-35k-s tápokra vonatkozóan (bár én magam is vettem több Gold és Platinum tápot is már). Aztán egyszer hirtelen kellett még egy táp, így vettem egy ilyen FSP Raider-t 15k-ért (85+ Silver), 5 év garanciával. Hogy őszinte legyek, igazából nem érzek érdemi különbséget közöttük, úgyhogy egy ilyen táppal kibővített tesztet is szívesen látnék.
-
tornas
őstag
Még annyival egészíteném ki, hogy az a APFC tekercs a jobb hatásfok miatt valszeg át lett tervezve. Áttervezéskor a ferritet úgy választhatták meg, hogy még alacsonyabb legyen a permeabilitása és még nehezebben telítődjön. Ezáltal az APFC is hatékonyabban működhet (kevésbé melegszik). A ferrit EI vagy E magú lehet tippem szerint, és mintha egy-két ellenállás is "eltűnt" volna a primer körben. A primer pufinál pedig a még alacsonyabb értékű ESR lehetett a főbb szempont, szekunder oldalon ugyanígy.
Sima 80+ kategóriából nem "nehéz" áttervezni Bronze-ra egy tápegységet, de Gold-ból Platinum-ra már jóval bonyolultabb feladat lehet. Hát még Platinum-ról Titanium-ra...
-
nyunyu
félisten
Mindenki úgy ír az 1-4 éve működő tápjáról, mintha ez valami kuriózum lenne.
Visszakerestem, itt irtam eloszor arrol, hogyan lett HX520-am a masodik doglott aztan megtakolt Zen helyett.
6.66 eve?Ket Zen osszesen nem birt masfelet.
Majd ha kidoglik a HX520, akkor megint Seasonicot veszek.
-
-
nyunyu
félisten
Azt tessék megérteni, hogy energiatakarékos berendezéseket vásárolni, és használni nem elsősorban azért fontos, hogy te spóroljál rajta (persze pl. 10-20 éves hűtőláda vs. új, A*** minősítésű hűtőláda esetében már egy éven belül jelentős különbséget látsz a villanyszámlán), hanem azért, hogy a gyerekeidnek, és azok gyerekeinek is maradjon valami természet ezen a Föld nevű golyóbison.
Ez nem demagógia... könnyen belátható, hogy a maximális energiatakarékosságra való törekvés nélkül a környezettudatos gondolkodásmód nem létezik, és anélkül a fenntartható fejlődés sem valósul meg soha.
Anyam csilivili Whirlpool A********** hutojet 2 ev alatt tobbszor latta szerelo, mint az en 20 eves Lehelemet.
Cserebe a villanyszamla kulonbseg tobbszoroset elverte szervizre.Megerte? Szerintem nem.
En annak a hive vagyok, hogy amig mukodik vagy gazdasagosan javithato+uzemeltetheto, addig nem kell lecserelni, plane, amilyen tervezett avultatassal gyartjak a mai hightech termekeket, hogy mar a gariido lejarta utan szetessen+vegyel ujat.
Szerintem anyam hutojebol elobb lesz 50kg femhulladek, mint az enyembol.
(Sotet)zoldek ezt szoktak mindig figyelmen kivul hagyni, hogy az elo sem allitott hulladekon lehet a legtobbet sporolni, hiszen arra semmilyen eroforrast sem pazarlunk.
-
fasyrt
őstag
Mindenki úgy ír az 1-4 éve működő tápjáról, mintha ez valami kuriózum lenne.
-
ledgeri
nagyúr
Boldog vagyok az Aurum Gold 400-asommal 2011 közepe óta. Azóta kapott szétcsúszó fali vezetékek szikrás áthidalódós, lámpavillogós esetét is is, de pl kiugró smart-os vinyóadatot nem láttam (ami ugye a legéltettebb), szóval Élvezem a létét...
-
nghost
tag
next level: adamantium
részemről nagy megelégedéssel tölt el, hogy 3 éve egy Aurumot nyúzok. teljesen jó, bár észrevétlenül képes néha rengeteg porcicát felhalmozni.
ha új gépet építenék, mindenképp maradna FSP -- talán épp ez a sorozat, mert hiába csendes a jelenlegi is alapon, mindig jól jön egy kicsit nagyobb csitt.köszi a tesztet!
-
Piftuka
veterán
válasz
gyáliSanyi #59 üzenetére
"Ha a 458W-os fogyasztást nézem, ami ugye nem mindig ekkora, akkor egy közép-árkategóriás 80+-os táphoz viszonyítva 5500 órát használat után beszélhetnénk takarékosságról."
"(#60) nyunyu válasza gyáliSanyi (#59) üzenetére
Ha a tesztben lathato regi CM M600-hoz (80+ bronz) viszonyitod amivel 504W-ot fogyaszt a konfig, akkor a kulonbseg alig 46W, orankent 2.07Ft."Azt tessék megérteni, hogy energiatakarékos berendezéseket vásárolni, és használni nem elsősorban azért fontos, hogy te spóroljál rajta (persze pl. 10-20 éves hűtőláda vs. új, A*** minősítésű hűtőláda esetében már egy éven belül jelentős különbséget látsz a villanyszámlán), hanem azért, hogy a gyerekeidnek, és azok gyerekeinek is maradjon valami természet ezen a Föld nevű golyóbison.
Ez nem demagógia... könnyen belátható, hogy a maximális energiatakarékosságra való törekvés nélkül a környezettudatos gondolkodásmód nem létezik, és anélkül a fenntartható fejlődés sem valósul meg soha.
-
jacint78
addikt
A legjobb a 400W-os akiga (mai codegen 300, bár a codegen lehet öbbet bírna), 40W-os monitorokban van akkora trafó, mint abban és nem hiszem, hogy a minőségi vezérlésnek, nagyobb frekvenciának köszönhetően éri be kicsi trafóval.
szacsee
Szerintem a jobb oldali, rémlki a HWs-ről még.. Nem az.
-
nyunyu
félisten
Egy utolsó megjegyzés, szép attól a táptól, hogy bírta 24/7-ben (nem volt rendesen leterhelve, kizárt), de ki az aki ilyen feladatra maximális közeli terhelésre terhelt táppal állít hadrendbe egy masinát akármilyen jó is a táp...
Ez nem Huntkey, hogy mar 90% terhelesen leegjen.
Vagy melyik volt az a kinai marka, aminek a hetedik tesztjeben lelkendeztek a HWSecretsen, hogy vegre nem gyulladt ki teszteles kozben az aktualis tap. -
jacint78
addikt
A tipikus érvelés, én tudom, te nem.
Te kijelented, hogy a GPGPU ugyanannyit eszik, mint a játék, ami távolról is hülyeségnek hangzik, de legyen, nem bánom, illik ez a vélemény a cikkhez. Részemről befejeztem.
Egy utolsó megjegyzés, szép attól a táptól, hogy bírta 24/7-ben (nem volt rendesen leterhelve, kizárt), de ki az aki ilyen feladatra maximális közeli terhelésre terhelt táppal állít hadrendbe egy masinát akármilyen jó is a táp... -
04ahgy
nagyúr
Akkor egy kicsit olvass csak vissza, nyunyu kolléga linkelte a G360 adatlapját. Ott is kiveheted a teljes névleges terhelést, 360W-ot a +12V-os ágon egyedül. És az nem a Corsair AX1200...
Én elhiszem, hogy te tudod, hogy működik a táp, de akkor ezúton, ismételten és nyomatékosan megkérlek, ne intézz hozzám több olyan hozzászólást, amely azt sugallja, hogy én ne tudnám. Engem a topikban (és nem csak ebben) még nem kellett megcáfolni, ellenben veled.
HGyu
-
jacint78
addikt
Nem oktatni szeretnélek és hidd el tudom hogy működik egy táp, elég sokba belebújtam már és az 1200W-os corsair mellett lehet (be nem tenném a gépembe), hogy elveszik az 5 és 3.3V terhelhetősége, de 300W mellett nem. Amúgy van olyan Delta tápom ami csak 12V-os és az alaplapon vannak a DC-DC konverterek, persze egyedi lappal is (fujitsu).
-
Findzs
addikt
jók ezek az aurum tápok
nekem is aurum van 400w -os kb. 3 éves de el is felejtem, hogy a gépben van, csak mikor bele kell nyúlnom a gépbe jut eszembe kiporolni
én is 5 év garral vettem
-
Bogyó bá'
nagyúr
Elnézést, csak az előbb linkelt táblázat zavart meg, nem olvastam végig a tesztet (még a pocséknál is pocsékabb az angolom...
)
(#93) nyunyu: tőled is elnézést, ezt félre értelmeztem. Sorry!szerk2: mindenesetre ez a táp erősen elgondolkodtat, hogy be kellene ruházzak rá, A Hexa ventilátora döglődik (utálom egész nap hallgatni a nyekergését), már nem garis, bíbelődni meg nem akarok a venticserével. Mivel a hatásfoka úgyis gyenge (meg ki sincs használva a teljesítménye), így meg fogom venni a G-360-at, azt hiszem.
-
nyunyu
félisten
válasz
Bogyó bá' #91 üzenetére
Olvasd el alaposabban a cikket.
Otodik oldalon irnak a DC-DC konverterrol, hetediken meg azt irjak, hogy racsatlakoztattak a tapteszteruk 2 agat a tap egyetlen agara...
Teszteruk nem tud 18A-nal tobbet levenni egy agon, igy egybe 12V-s tapokat csak ugy tudnak tesztelni, ha tobb csatit hasznalnak, ezeket jelolik a tesztjeikben 12VA/12VB/12VC-vel.Corsair HX620 tesztben pl. ecseteltek, hogy a tapon levo matrica 3 agat ir, de valojaban csak ketto van.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #91 üzenetére
Én megnyitottam a HardwareSecrets Seasonic G360 tesztet, a linkedre kattintva, és DC-DC-t is látok, méghozzá kettőt is (3,3V, 5V), meg egyben hagyott 12V-ot is látok. Meg írja is. Valaki valamit benézett, de az nem nyunyu és nem a HWSecrets volt, mert a kettejük állítása és a gyártóé koherens.
HGyu
-
Bogyó bá'
nagyúr
A kis Seasonic nagyon tetszene, de csak 1 db PCI-E csatija van a szerencsétlennek. Tudom, el lehet osztani...
Azért nagyon köszi, ezen már érdemes lehet elgondolkodnom.szerk: árulás, töke van a menyasszonynak: a gyártó oldala szerint egyben van a 12V (sőt DC-DC konverteres), míg az általad linkelt teszt szerint meg 2 független ág van, no DC/DC. Valaki nem mond igazat!
-
04ahgy
nagyúr
Ezen a teszten a tesztelt példány, AU-700 is 33%-os túlterhelést elviselt.
HGyu
-
nyunyu
félisten
Seasonic jo szokasahoz hiven megint ugy lotte be a tularamvedelmet, hogy az osszes kimenete egyszerre is terhelheto a megadott amperrel, es meg akkor is boven tulteljesiti az ATX eloirasait.
Tobbi gyarto szemrebbenes nelkul 450W-nak cimkezne.
Ezt anno eljatszottak a Corsair HX620-szal is, ami 750W korul kapcsol le.
FSP sporolosabban rakja ossze a tapjait.
-
04ahgy
nagyúr
És kapható a korábban is emlegetett be quiet! Straight Power E9 400W. Kábelek garmadája, nagyon csendes, FSP Aurum alapokra épít, és két PCIe VGA csati is van rajta, egy szimpla 6 tűs és egy 6+2 tűs! Ez sem sokkal drágább.
HGyu
-
nyunyu
félisten
válasz
Bogyó bá' #82 üzenetére
Az FSP Aurum 400 tűnik még mindig a legkisebb "használható" tápnak (VGA csatik, minimum GOLD minősítés). Ez 3 éves típus, azt hittem, azóta itt is történt már némi fejlődés..
Jeee, Seasonic G-360-at is lehet kapni idehaza.
Alig dragabb, mint az Aurum 400. -
Angel1981
veterán
Jó kis táp, de részemről továbbra is Sea Sonic.
-
04ahgy
nagyúr
Ez a GPGPU megtette, hidd el. Lehet, hogy más, mint amire Te gondolsz. A gép wattra pontosan annyit evett azokkal, mint FurMarkkal.
Nem hallottál még olyan tápról, ami a teljes névleges terhelését le tudja adni +12V-on? Mert én hallottam, és láttam is, sőt, van is ilyenem. Corsair AX1200-nak keresztelték el. Emiatt nem tartom elképzelhetetlennek 300W-os típus esetén sem.
Komolyan, ha oktatni, ismeretterjeszteni szeretnél, azt kérlek, ne nekem címezd (amennyiben általános a mondandó), vagy privátban tedd (ha nekem szól). Köszönöm.
HGyu
-
Reggie0
félisten
válasz
Snip3r_HUN #6 üzenetére
En is szeretem, bar most megrendult a bizalmam, hogy hatbol ketto raider 750W halt meg egymas utan, pedig meg fel evesek sincsenek.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Igen, nincs VGA csati (2 kellene), nem osztatlan a 12V - és már nem is rendelhető...
Az FSP Aurum 400 tűnik még mindig a legkisebb "használható" tápnak (VGA csatik, minimum GOLD minősítés). Ez 3 éves típus, azt hittem, azóta itt is történt már némi fejlődés..
Akkor marad a "jó öreg" Hexa...
-
törölt tag
Ez költséghatékony megoldásnak tűnik, a vezeték köteg környékét tovább lehetett volna gondolni.
Még mindig a (DC-DC-s 5V és 3,3V)-al lehet elérni a legjobb hatásfokot, stabilabb kimeneti feszekkel, még kisebb zajjal, talán hosszabb élettartalommal.A minőségi 300W-os tápok soha nem lesz biznisz a gyártónak: Ugyan úgy kell bele vezérlés, jó FETek, PFC.
A trafón és a szűrésen nem tudnak annyit spórolni, hogy a teljesítménnyel arányban legyen az ára.
Ha valaki mégis hajlandó a 600-as modell árának a 85%-át kifizetni a 300-asért akkor lelke rajta. -
tornas
őstag
"Srácok mondjuk egy Corsair CX 600 vagy bármi 15e körüli tápocska nem megfelelő már?"
A legtöbb átlag user-nek bőven elég lenne még ez is.
"Egy 80+Bronze fölött érdemes-e rákölteni...mondjuk 15 helyett 25-ért venni? (Főleg ha napi 3-5 órát megy átlagban)"
Pár óra napi használat miatt én nem költenék plusz pénzt a tápra ezért, még akkor sem ha az a pár óra játékkal menne el.
"4-5 évente cseréli az ember a tápot...a gold,platinum, titanium fokozatúak is húzzák eddig?"
Pontos statisztika nincs a birtokomban, de elvileg bőven tovább kellene húznia, mint 4-5 év. Bár, mintha mostanában azt a hírt fújdogálja a szél, hogy nem mennek el a mai tápok annyi ideig, mint a 10-15 évvel ezelőttiek. Végül is kíváncsi leszek, majd, hogy az új Alstom metrók vajon húzni fogják-e 40 évig, mint az orosz metrók.
-
dgabor80
tag
Srácok mondjuk egy Corsair CX 600 vagy bármi 15e körüli tápocska nem megfelelő már?
Értem én hogy selejtet nem teszünk a gépbe (persze aki 10 ezres APU-t és 10 ezres mini alaplapot tol egy olcsó konfiba...nem hiszem hogy akármennyit is költene tápra-vagy ugye megoldja külsővel..).
Egy 80+Bronze fölött érdemes-e rákölteni...mondjuk 15 helyett 25-ért venni? (Főleg ha napi 3-5 órát megy átlagban)
4-5 évente cseréli az ember a tápot...a gold,platinum, titanium fokozatúak is húzzák eddig?
-
nyunyu
félisten
válasz
Bogyó bá' #74 üzenetére
Én is így gondolom. De miért nem gyártanak, miért nem lehet kapni ilyet?
A PC-felhasználók felének ez volna az optimális (minőségi 300W-os, Platinum vagy arany hatásfokkal, mindenféle csicsák, moduláris madzagolás nélkül, még éppen megfizethető áron...)
FSP 350APN? 8-10k korul mozog.
Mondjuk ennel meg a madzagok hosszan sporoltak, de ez a legtobb OEM tapra igaz.
Emiatt csak felsotapos gepbe jo.[szerk:]Ja, hogy ez csak bronz lenne? De mivel nem mukodik 110Vrol, igy nem kaphatott minositest.
[szerk2:]15k korul lenne a 350EGN, ami 80+ gold. -
nyunyu
félisten
A modem, router hálózatból felvett teljesítménye legyen 8W darabonként
Olyan sok? Enyeim 5W korul esznek.
, az UPS is rángatja a hlózatot, tartja a töltést az aksiban, tehát arra is lehet akár 10-15-öt számolni, ha nem többet
Egy kicsi szunetmentes talan, de egy nagyobbnak ennel joval tobb kell.
Smart1000 ~40W-ot ker a rakotott eszkozokon felul, mondjuk ebben 2x12Ah akku van, ami a kicsi szunetmentesek 1x7Ah-janak a triplaja.a monitorra is számolhatunk 20W-ot..
Monitornak hasznalt 32" TVm 42W-ot eszik epeszu fenyerore lecsavarva.
Nem hinnem, hogy a tied sokkal kevesebbet enne. -
jacint78
addikt
A GPGPU számolás nem fingatja meg a kártyákat annyira, mint a játék, tulajdonképpen a shaderken kívül, minden más pihizik a lapkában. Ha erre ráengedtél volna egy furmark-ot, abban a pillanatban ált volna le a táp.
ehát az általad jelzett konfighoz szerintem is tökéletes a 300W-os táp, amennyiben az minőségi. Lévén a 300W-os táp 300W-ot le is tud adni!
Manapság már egyre inkább a 12V-ra tervezik a nagyterheléseket, de ne minden egyes amper a 12V-ra vonatkozik, ezért is esélytelen a 300-as táp. Nekem is ment tuning i7-em SLI-vel 400W FSP tápról, de furmark alatt le is ált, viszont játékban soha, de akkor még nem voltak ilyen processzorzabáló játékok, az i7 4GHz-en mindent kinevetett.
.
-
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #69 üzenetére
Szerintem reális! BQT Straight Power E9 400W (!!) tápot használtam a következő konfighoz: mSATA SSD, 1GB RAM, i7-3770K, GA-Z77X-UD5H, HD7970, HD7790. A VGA-k 100%-on futottak 0-24-ben, és nem játékkal, hanem GPGPU számolással voltak terhelve. A táp langyos volt, igaz tesztpadon futott a konfig.
Tehát az általad jelzett konfighoz szerintem is tökéletes a 300W-os táp, amennyiben az minőségi. Lévén a 300W-os táp 300W-ot le is tud adni!
HGyu
-
jacint78
addikt
válasz
Bogyó bá' #69 üzenetére
Játék közben oké lenne, mert a crysis 2 nem igazán fingatja meg a processzort például. A modem, router hálózatból felvett teljesítménye legyen 8W darabonként, az UPS is rángatja a hlózatot, tartja a töltést az aksiban, tehát arra is lehet akár 10-15-öt számolni, ha nem többet, a monitorra is számolhatunk 20W-ot.. Marad 230W - a táp hatásfoka, szóval így nem nagyon jön ki a végeredmény.
Szerk. Annó mértem a processzorom tlejesítményfelvételét 12V-on és teljesen a papírformát mutatta és nem hinném, hogy a te processzorod. kevesebbel beérné.
Ha rendesen emg akarod dolgoztatni a gépet, próbálj ki egy battlefield-et. szintetikus tesznél pedig 3 magra kell engedni a processzort stressz tesztet és egyere a fánkot. Fontos tehermentesíteni a furmark folyamatát, különben nem dolgozik rendesen a kártya. Ezeket egyszerre megcsinálva is szerintem többet mérnél a 12V DC-n, mint az egész rendszer hálózati teljesítményfelvétele.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Nem volna jó a fogyimérőm? Nincs kizárva végülis...
Az előző konfig (Athlon négy magos proci, /talán 640?/ 8 giga rammal, 5850 VGA-val, korszerűtlen 22"-os TFT monitorral) közel a dupláját ette hajdanán, ugyanezzel a műszerrel mérve idle és terhelve is. Ugyanezzel az FSP HEXA 500 táppal.
-
Bogyó bá'
nagyúr
Dehogy menne neccesen: az adaplapomon lévő konfig hálózati csatija fixen egy fogyimérőbe van dugva most is:
idle: 93 W, Autocaddal munka 2D-ben 120W körül, Crysis2-vel játszogatva 250-280W hálózatból felvett teljesítmény, és ebbe a szünetmentes, a modem, router, és a 23".os monitor is benne van. A közös madzagjuk van a fogyimérőbe dugva. Maga a gép még tesztprogramokkal csesztetve sem vesz fel 280W-nál többet.
-
-
04ahgy
nagyúr
Hűtőbordán vannak a +12V szinkronegyenirányítói (MOSFET-ek), a NYÁK alján a +5V és a +3,3V szinkronegyenirányítói. Nincs energiatároló tekercs a 12V ---> 5V és a 12V ---> 3,3V DC-DC kapcsolásnak. Nincs vezérlő IC sem a 12V ---> 5V és a 12V ---> 3,3V DC-DC kapcsolásnak.
A közmondás meg ismét beigazolódott, ne szólj szám, nem fáj szerszám.
Egyébiránt nagyon nagyon egyenes, becsülendő dolog elismerni a tévedést!
Kevesen teszik meg a fórumon és a való életben, jogosan lehetsz erre büszke.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Ez is csak engem támaszt alá (miszerint nem DC-DC jellegű a szekundere ennek a kapcsolásnak), azért köszönöm, hogy linkelted, másfél éve olvastam is.
Örülök, hogy ha ilyen oldalakat olvasol, mert tényleg színvonalas, csak nem jó embernek linkelted. Ismerem a PC tápok kapcsolástechnikai megoldásait.
Egyébként a múlt idő a helyes, egy éve nem közölt új tápos cikket Gabriel Torres.
HGyu
-
nyunyu
félisten
válasz
gyáliSanyi #59 üzenetére
Ha a tesztben lathato regi CM M600-hoz (80+ bronz) viszonyitod amivel 504W-ot fogyaszt a konfig, akkor a kulonbseg alig 46W, orankent 2.07Ft.
-
gyáliSanyi
őstag
Fogyasztásban biztos a legjobb hatásfokú, de ár/értékbe szerintem nem kell egyből ugrani rá.
Ha a 458W-os fogyasztást nézem, ami ugye nem mindig ekkora, akkor egy közép-árkategóriás 80+-os táphoz viszonyítva 5500 órát használat után beszélhetnénk takarékosságról.
-
jacint78
addikt
Szerintem ez alapján ítéld meg, hogy milyen az 5 és 3.3V kialakítása. Picivel szakmaiabb szemmel vizsgálódnak.
-
törölt tag
Picit többet kóstàl àrban mint amennyit kiadnèk èrte...
Ettōl függetlenül tetszik, csak ugye ha mindent megvennèk ami tetszene.... -
nyunyu
félisten
Anno hasonlitgattam a szunetmentesem szoftvere altal mutatott terhelest, meg a fogyasztasmerovel mert ertekeket, nagyjabol azonosat mutattak, alig volt elteres koztuk.
Mondjuk ehhez az is kell, hogy a tap cosfije kb. 1 legyen, mivel a szunetmentesnek a meddo teljesitmenyt is elo kell allitania, amit a fogyasztasmero nem mutat.
Egyebkent meg az en fogyasztasmerom manualjaban max 2% hibat irnak.
Nem hinnem, hogy a multimeterek sokkal pontosabbak lennenek. -
ViZion
félisten
Amikor a konnektoros fogymérős méréseimmel jöttem, akkor lehurrogtak páran, hogy az nem az, mert nem jó, etc... OK, van multiméterem is, de azért ez egyszerűbb egy Conrad-os mérővel. Ha nem is pontos, nagy hiba % nem lehet. ...hiába mondtam, h kb. gyári adatokat hozza: monitort, TV-t, etc. kimérve is, lehurrogtak, h a PC-re nem jó. Véleményed?
-
nyunyu
félisten
válasz
sultansmith #46 üzenetére
Veszel egy fogyasztasmerot, aztan megnezed mennyit fogyaszt a geped netezes/jatek kozben/teljes terhelesen.
Aztan az igy latott ertekeket beszorzod az aktualis tapod adott terhelesnel jellemzo hatasfokaval, majd elosztod a kiszemelt tap adott terhelesnel jellemzo hatasfokaval.
Esetemben ez azt jelenti, hogy a szintetikus tesztekkel tulterhelve 270W fogyasztasom 255W-ra csokkenne.
270W*0.87=235W terheles
A korabban ajanlott 400W-os Seasonicnak, vagy a tesztben szereplo 650-es FSPnek ekkora terhelesen kb. 92% hatasfoka van, 235/0.92=255.4W
Kulonbseg 15W, azaz 0.015kW, ez 45Ft/kWh-val beszorozva 76 filler orankent.De mivel foleg netezek, ott alig fogyaszt 100W-ot a gepem, vagyis sokkal tovabb tartana megsporolni az uj tap arat...
Mondjuk ilyen kis terhelesen a mostani tapom igencsak csapnivalo, 80% koruli hatasfokkal bir, mig a tesztben szereplo FSP itt meg mindig 88%-ot tud.
Netezeskor sporolnek kemeny 9W-ot, orankent 40 filler.Vegulis, alig 90000 uzemora alatt visszahozza az arat.
Mennyi is ez, 10 ev?Nem mondom, hogy nincs szukseg a modern tapokra, de sokkal jobban jar az ember, ha beeri egy par evvel ezelott korszerunek szamito technikaval, ami most mar leszivargott a 10-15k-s, megfizetheto tapok szintjere.
Inkabb azokat vegye az ember, mint a mindenfele ertelemben kornyezetszennyezo Codegen/LCPower/HKC jellegu papirnehezekeket.
Mondjuk en ide sorolnam az FSP agyonutheteten PNF szeriajat is, 70% hatasfok ma mar nagyon nem meno. -
mufi
senior tag
Nem full moduláris? Nemmá...
-
sultansmith
senior tag
van arra valami képlet, hogy mennyi idő alatt takarékoskodja össze az árát egy 80+-hoz képest?
-
bteebi
veterán
-
04ahgy
nagyúr
Nem rontották el szvsz. Az az alapeset, az a mérvadó. De épp azért, hogy a Delta és CWT beles régebbi Chieftec-eknél (pl.: GPS-400-450-500-550AB, CFT-600-650-700-750-14CS) tapasztalt problémát elkerüljék (nevezetesen olyan éles a védelem beavatkozási küszöbe, áganként is hogy egy nagyobb VGA-val azonnal lekapcsol, holott maga a kapcsolás nincs túlterhelve), rugalmasan oldották meg a túláramvédelmet. Amolyan a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad megoldás.
Ennél csak a kapcsolható egyágas-többágas (Antec 1500W) és a kapcsolható egyágas-többágas, változtatható ágankénti áramlimittel (Corsair AX i széria) megoldások fejlettebbek, de azok jóval drágábbak is cserébe.
HGyu
-
Jester01
veterán
Az FSP kiemeli, hogy a saját fejlesztésű chipje felel a túláramvédelemért, és rugalmasan képzi a limitet. Tehát egy ágat 216W felett terhelve, a másik kettőt-hármat 50-50W-ra terhelve a táp nem fog lekapcsolni.
Jó, de akkor a matricát elrontották mert ott fehéren-feketén le van írva, hogy áganként max 18A és a 4 ágra összesen 576W.
-
törölt tag
Mi történt, hogy az FSP leszokott végre arról, hogy akár a legfelsőbb kategóriás tápjaiban is a kondenzátorokon spóroljon?
-
McSico
senior tag
Pont jól jött ez a cikk. Én a 450W-os kistesóval szemezgetek.
-
04ahgy
nagyúr
"Tesztjeink során a feszültségekkel is minden rendben volt, bár a nemzetközi tesztoldalak 650 watt körüli terhelésnél a 3,3 voltos feszültség vészes csökkenését tapasztalták. Erre utaló jelek nálunk is mutatkoztak, a 3,3 voltos feszültség ugyanis a terhelés növekedésével csökkent, 420 wattos leadásnál már csak 0,065 voltnyira volt a szabványban megengedett minimumtól."
Éppen azt támasztja alá (a cáfolhatatlan vizuális megjelenésen túl), hogy nem DC-DC a kapcsolás.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Pontosan. Ha nem írtad volna, most írnám én. Nem mellesleg, a toroid kialakítás is lehetne ennyi erővel transzformátor, sőt, akkor még nem szóltunk egy szót sem a passzív PFC-s tápok lemezelt vasmagos fojtójáról. És a kimeneti tekercs többszálú tekercselése sem a bevezetőben említett DC-DC kapcsolástechnikát alkalmazó áramkört hivatott alátámasztani. Megjegyzem, az első Aurum sem DC-DC volt. A jó hatásfokot az active-clamp reset forward technológia alkalmazásának és a kapcsolásra szabott egyedi szabályozásnak köszönhette.
"12 voltos ágát négy viszonylag szerény, fejenként legfeljebb 18 amper leadására képes részre osztották fel..." Az FSP kiemeli, hogy a saját fejlesztésű chipje felel a túláramvédelemért, és rugalmasan képzi a limitet. Tehát egy ágat 216W felett terhelve, a másik kettőt-hármat 50-50W-ra terhelve a táp nem fog lekapcsolni. Tuningosok - köztük én - használták az eredeti, AU-700 típust, még nitrózott VGA-hoz is (biztosan meghaladta a 216W-ot az egyik ág áramterhelése), és a táp nem kapcsolt le.
HGyu
-
törölt tag
A Zen volt híres erről. Cicergett, nyáron lekapcsolt és kis terhelésnél szintén lekapcsolt. A 300W v2 illetve a 400W már javítva lett valamennyire, de a Seasonic ezerszer jobb. A Zen egy őskövület már ehhez.
Viszont a fanless tápot én is marhaságnak tartom átlag gépbe, árról nem is beszélve.
-
nyunyu
félisten
Fanless tapert nem fizetek 2x annyit, hogy aztan folyamatosan lekapcsoljon a nyari hosegben.
Nem is veszelyes az a 400W-os szepseg 36.5k-ert, alig dragabb, mint a tesztben szereplo FSP.
Mondjuk arra meg mindig kivancsi lennek, mihez kezd akkor, ha 35C fokos szobaban akarnek jatszani valamivel.
Mostani tapommal akkor 270W a fogyasztasmeron latott ertek, ez 87%-kal 235W terhelest jelent.
A szinten bronz Zen nem tudott megbirkozni a 35W-tal.90%-os fanless tapnak "csak" 25W hot kene valahogy eltuntetnie.
-
CyberPunk666
senior tag
Gondolom ez nem is azért van, hogy rohanj lecserélni, hanem hogy ha éppen most vennél, akkor...
Az előrelépés egyébként sokkal jelentősebb, mint amilyennek tűnik.
Ha eddig egy táp 90%-os hatásfokkal ment, és most 1%-ot javul, akkor a hatásfok végülis csak 1% javulás, ami pár watt. Nem tűnik nagy eresztésnek.
De ha 10% helyett csak 9% alakul hővé, akkor az eddigi hő viszont 10%-ot csökken, nem?
Ha innen nézzük, akkor az a pár százalék elég sok.Szóval ilyen 90% körül 2-3% már 20-30%-os a hő szempontjából.
-
nyunyu
félisten
Fanless tapert nem fizetek 2x annyit, hogy aztan folyamatosan lekapcsoljon a nyari hosegben.
Legalabbis anno sikerult megfozni ket FSP Zent is, helyettuk kaptam garis cserebe a mostani nagyonhalk tapomat.
Meg amilyen szinten cicergett az FSP tekercselese, annal a mostani tapom ventije is halkabb -
nyunyu
félisten
Dicseretes dolog a hatasfok novekedese, de meg mindig nem fogok rohanni a boltba elkolteni 30+k-t, hogy lecsereljem par wattert a korosodo 80+ bronz tapomat.
Plane, hogy a Seasonic beles Corsair HX520 felig sincs terhelve, boven eleg lenne egy minosegi 300W-os is, ami sokkal jobban teljesitene kis terhelesnel.
Mondjuk a Win desktopnal mert 100W fogyasztasom a mostani ~80% hatasfokrol 88%-ra cserelve is csak 91W-ra csokkenne, orankent 40 fillerrel csokkentve a villanyszamlat. -
Goblin12
őstag
Az FSP lesz. csak elvan írva.FSP Fortron/Source Aurum 92+ 650W ATX 2.3 (PT-650M)
vittorio7: Inkább maradok a SeaSonicnál.
-
Tazsam01
tag
"Ezt figyelembe véve az FSA Aurum 92+ 650 nekünk határozottan tetszett,"
De hol lehet ilyen FSA Aurum tápot kapni? és mi a vélemény a tesztpéldányról ami viszont FSP volt?
-
FeRRaR1
őstag
-
Delta-Laca
aktív tag
Azt sajnálom, hogy a referencia Seasonic Platinum Fanless 520 nem került a tesztbe
-
FeRRaR1
őstag
"ezek a moduláris csodák annyi meghibásodási lehetőséggel járnak, hogy csak na. . . Nincs velük tapasztalatom"
Nekem van, a három előző tápom mind moduláris vagy fél moduláris 2xCorsair, 1xCooler Master. Soha az életben nem volt velük semmi gondom, pláne nem a modularitásuk miatt.
Azért most gyorsba rákerestem, goldot gyártanak fél modulárisba és teljesen modulárisban is, platinumot találtam feleset. 3 perc kereséssel.
-
-
Goblin12
őstag
Üdv,
ne hari, de egyáltalán nem értek egyet veled, ezek a moduláris csodák annyi meghibásodási lehetőséggel járnak, hogy csak na. . . Nincs velük tapasztalatom. Vagy ott a tápnál vagy a lapnál elég egy picike kis kontakthiba, és már is nagy lehet a baj.
Én inkább olyan tápokat gyártanék, ahol rajta van fixen a 24-es | 8-as CPU (4-4) | legalább 2x 2*8 egy/két vga-nak akár 4 külön kábel vagy 2 ág-ról | 2-3 sata táp csati | Akinek ennél több kell akkor jöjjön a moduláris része.
Ilyet meg már ügye Platin és Titán besorolással nem gyártanak.
____
Mi jön a titán után?
80 PLUS | 80 PLUS Bronze | 80 PLUS Silver | PLUS Gold | 80 PLUS Platinum | 80 PLUS Titanium | 80 PLUS ????
-
bteebi
veterán
Jó (lenne) ez, csak az ára... Az Aurum Gold majdnem ennyire jó, és azt hiszem már 20-21k körül elérhető belőle a 600 W-os modell. Én majd valószínűleg olyat fogok venni, persze elfogadnám helyette ezt is
.
-
FeRRaR1
őstag
A szétbontott ágak miatt döntöttem tavaly Aurum helyett a CM V700 mellett, nem bántam meg
-
mghltm
addikt
a teljes modularitasnak en nem latom ertelmet, mert aki 650w-os platina tapot vesz, az egy erosebb kartyat biztosan taplalni fog rola, a 24 es 4+4 pedig meg a leggyengebb irodai gepnel is kotelezo
kibelezos tesztek angol nyelven:
-
Snip3r_HUN
addikt
Szeretem a tápjaikat, egy Hexa 500-al kezdtem tőlük, aztán már lassan másfél-két éve nyúzom az Aurum 700-ast.
-
tornas
őstag
"A hatásfok néhány százalékos javulását valószínűleg a bal oldalon látható bemeneti szakasz minimális áttervezése eredményezte, itt a nagy tekercset egy transzformátor váltotta, és további átalakítások is láthatóak."
Az a "transzformátor" továbbra is egy "egyszerű" APFC tekercs maradt. Sok más tápokban is (régebbiekben is) előfordulnak ilyen kialakítású, nem toroid vasmagos APFC tekercsek.
-
Archer
őstag
Lassan már alkatrész sem lesz bennük...
-
neduddki
nagyúr
HI!
ehh erre sem fogom a hen-t cserelni:- (
udv
neduddki
-
KAMELOT
titán
Ha már Platinum jelzést kapott akkor lehetne már full moduláris!
-
vittorio7
őstag
Köszönjük az ünnepnapon megjelent tesztet. Látom sose áll le a munka.
"Így aztán nem csoda, hogy az Aurum 92+ új szintre emeli a halk táp fogalmát,"
Ez jó hír.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Nálunk járt a 80 Plus tanúsítvány platina fokozatával bíró, különösen magas hatásfokú táp 650 wattos változata.
- SSD kibeszélő
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Autós topik
- Apple asztali gépek
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest