- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hobby elektronika
- OLED TV topic
- Azonnali fotós kérdések órája
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
quby
őstag
Valóban meglep (ne vedd sértésnek - nem rossz értelemben) eddigi - más topikbeli postjaid alapján, hogy ismered a témát (ilyen fajta fóumokon ritka)
Pedig igy van keresm hozzá a dokumentációt! Ezt találtam eddig, ami nem teljesen magyarázat arra mit mindtam. most nincs idöm tovább keresgélni de estére rakok 1 linket ami egyértelmübb....
mellesleg jó messze vagyunk már a blueray-töl
-
quby
őstag
Nem mondtam hogy Halljuk a 20Khz feletti hangokat
a 20 Khz feletti hangoknak is van visszahatása a hallható tartományokra
A DWC valóban a hangnemekröl szól...De miért? olvass utána...
Ha meg az összhangzatokrol beszélsz akkor muszály lett volna hallj a felhangokrol....Az összahngzattan majnemhogy azokon alapszik -
quby
őstag
Igen, tulképzett vagy! informatikában és "cédétömöritésben" de akusztikában vagy fizikában tuti nem. Én klasszikus zenész vagyok (És tanultam is a felhangok fizikáját - csak épp másnapos voltam
) és az shtml féle magyarázat igaz! Nekem is van tengerészsapkám mégsem vagyok hajóskapitány! És azért nem hallottad a zongorán azokat a bizonyos hangokat, mert nem tudod mit kell leütni, és ha leütötted, nem tudod mit kell figyelni. Ha például leütsz egy oktávot, (két hang=hangköz) akkor hallod benne a kvintet. (3. hang)vagy ha leütsz egy oktávot benne a kvinttel (3 hang de még nem akkord) akkor belehallod a tercet (az a bizonyos 4. hang)amivel már akkorddá válik. Persze ahhoz hogy ezt megértsd tudnon kell mi az az oktáv vagy kvint vagy terc. De ami a legfontosabb hogy nem elég elméletben tudni hanem hallani is kell! mert hiába magyarázom el a hangközök közti kükönbséget lehet , hogy érteni fogod, de ha leütöm azon a bizonyonyos zongorán ami a szobáfban volt , fogalmad sem lenne melyik melyik!!!
Bach irt egy nagy zongoradarb gyüjteményt Das wohltemperierte Klavier címmel. olvass utána honnan kapta a címét. Csak nehogy fizika órán találd magad..... -
quby
őstag
A válasz egyszerüen a felhangokban van. a 20 Khz feletti hangoknak is van visszahatása a hallható tartományokra. Ezt a klasszikus zeneszerzök tudatosan használták. például leütsz a zongorán 3 hangot és a füled 4-et (vagy többet) hall. Az a bizonyos 4. hang pedig a felhangok eredménye ami a nem hallható tartományban keletkezik. Persze ez a 4. hang sosem szolal meg mp3-ban. De trance-en, hause-n vagy más elektronikus zenén nevelkedett zenehallgatóknak ez csak érdekesség, mert érteni sztem sosem fogják
(tisztelet a kivételnek)
Új hozzászólás Aktív témák
ph Már karácsony előtt megjelenhetnek az új technológiával készülő lemezek.
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Háztartási gépek
- YouTube
- Vicces képek
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- EAFC 25
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest