- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik
- Milyen egeret válasszak?
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- OLED TV topic
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Mesterséges intelligencia topik
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
adamka16
őstag
Az frankó...
És xp-vel kapcsolatban ki mit tesz majd? Nálunk probléma win7-re váltás egyik telephelyen a gépek felében 256 mb ram van és esély sincs bővíteni (abyagiak ugye...). Ahol most vagyok se sokkal jobb a helyzet, zömében 512, 768 vagy maximum 1 gb mellettük celeron 2,4 vagy 2,8. RDP-t szeretném a régebbi gépekre, de a szerverben kevés a memóriám is, szóval az sem járható út. De ez szerintem nem csak nálunk jelenthet problémát. -
Tonyk
veterán
válasz
adamka16 #136 üzenetére
Szerintem u.a. lesz mint tavaly, majd Július-Augusztus közepén szólnak, hogy jaaa, használjátok tovább.
Nem akarom elkiabálni sem, de mintha láttam volna valamilyen költségvetési tervezést, amiben tán' 2017-ig biztosítva van rá a lé. mondjuk ebben az országban az a biztos ami már elmúlt. (mondjuk erre is van ellenpélda...)
-
adamka16
őstag
Tisztaszoftverről tud valaki valamit, vagy kezdhetünk telepíteni linuxot a gépekre?
-
adamka16
őstag
Jogos, ennyire sajnos még nem látok bele a dolgokba, hogy mit ki csinált, kinek volt a hatásköre.
Igazad van, csak felületesen futottam át, mert egyenlőre annyira nem érdekelt csak hogy kapunk egy switch-t amire igencsak nagy szükségünk lenne az egyik suliba.
Sávszélesség csak városban érdekes dolog, van ahol örülhetünk ha 3/0.02 -es a net 2014-ben! ÉS ami vicc, hogy most gyorsították ennyire. Lehet máshol a router a korlát, de inkább a kiépítettség az ami ratyi, igaz ez a netszolgáltatók sara már. Mondjuk amennyi pénzt beleöltek már ezekbe a fejlesztésekbe, már nyugodtan lehetne a sulinetnek bérelt vonala is.
-
FeRkE
őstag
válasz
adamka16 #132 üzenetére
Ha nem lenne router csere, akkor sávszélesség-bővítés se lehetne, hát ezért kell kicserélni a routert, mert addig hibába emelnek sávszélességet... Egyébként 8 portos a router, látom arra se voltál hajlandó, hogy elolvasd a tájékoztatókat. A másik meg, hogy az intézmények LAN-ját eddig sem a sulinet üzemeltette/alakította ki.
-
Tonyk
veterán
válasz
adamka16 #132 üzenetére
"Van olyan suli ahol nincs külön switch, csak a cisco-s jelenlegi, na most ha nem kéri a suli, hogy maradjon ott, akkor egy nagyobb géptermet hova köti az ember?"
Nálunk meg sem kérdezték, hogy marad-e, kérjük-e. Otthagyták. Alapból ki volt töltve a papír, hogy kérjük, csak a nevemet kellet alábiggyeszteni.
Biztosan van ilyen, de nálunk (6 iskola) egyetlen egy helyen sincs olyan iskola, ahol nem volt ott a 24 portos switch, pedig van közötte tényleg kicsi iskola is. Na meg ki az a hülye, aki nem kéri. -
adamka16
őstag
+1
Tényleg ez a szomorú valóság.Bár még mindig nem értem mi értelme ennek a nagy gigabitesrouterrevalócserének, mert kb pont felesleges pár Bp.-i iskolát kivéve. Meg ahogy ez fel van konfigolva... Van olyan suli ahol nincs külön switch, csak a cisco-s jelenlegi, na most ha nem kéri a suli, hogy maradjon ott, akkor egy nagyobb géptermet hova köti az ember? arra a 4 szerencsétlen portra? nem értem ezt a logikát. Részemről az új egységcsomag az lenne, egy gigabites 24+x portos switch + meg egy erősebb router.
visszatérve erre a vékonyklienses dologra: szép álom marad, meg sajnos egyenlőre az is, hogy minden gépen ugyan az az oprendszer legyen, de ami most van... 2 féle windows, 2-3 féle office. vicc...
-
Tonyk
veterán
Gazdaságis Marika* (nálunk pont ilyen van
) helyét átvette a KLIK meg az üzemeltetésért felelős önkormányzat. KLIK szarik az egészbe, az önkormányzat meg mivel neki csak kiadása van vele + minek vegyen az államnak gépparkot még inkább. Szépen lassan a fejünkre rohad az egész.
A múlt héten dobta vissza az órarendkészítő program iránti kérelmünket a KLIK, ha erre nem ad lét, szerinted mire ad?
Ja, de minden suli kapott DVD-T beltérit meg erősített antennát (biztos volt valakinek elfekvőben pár ezer darab), de minek? Évek óta nem tv-ben megy az érettségi. Édes életet meg nem nézünk suliban.
*
Gazdaságis Marika: közvetlen kolléganőből az önkormányzat iskolaüzemlető cégének embere lett. Akinek elsőrendű feladata, hogy minden kérelem elé piszlicsáré akadályokat gördítsen, ezzel is hátráltatva a normális haladást. Ő is érzi, tudja, de hát munkahely...Szóval így megy ez mostanság. Sajna, nem nagyon lehet kivitelezni bárminemű fejlesztést, még akkor sem ha az olcsóbb lenne. Na, megint kisírtam magam...
-
Snoop-y
veterán
válasz
kraftxld #128 üzenetére
Ezzel az a baj, hogy az iskolak nem egyszerre ruhaznak be ilyenekre es valoszinuleg nem lenne egyben ra budget. Gondolom igy nez ki a gazdasagis Marikanal ( minden evben le tudunk cserelni 3 gepet az x HUF )
Most meg mar megvan a shithalmaz geppark es csak azt tudjak foltozgatni.
Max akkro lehet gondolkodni ilyenen ha a szerver csere eselyes valamiert. Es akkor lehetne ervelni, hogy az uj szerver melle ha kell uj gep akkor az lehet vekonykliens. -
adamka16
őstag
válasz
kraftxld #128 üzenetére
Lehet, de rendszerint nem azt veszik alapul, hogy később ez nekünk miért lesz jó, meg a mostani gépekkel is mit csinálunk, bár ha megoldható egy közintézménynek, simán lehetne dobni a kútba a mostani gépeket és az árukon ki lehetne hozni egy vékonyklienses rendszert úgy, hogy nem is lenne, vagy csak elenyésző ráfizetés. Időtálóbb, rugalmasabb és ha elfogyna a vas, elég csak a szerverhez nyúlni a kliensekhez meg nem.
Ezek a vékonykliensek amúgy mennyi bírkóznak meg a flash tartalmakkal? Mi az ami gyenge pont lehet egy ilyen hálózatban?
-
kraftxld
félisten
válasz
adamka16 #127 üzenetére
Rosszul tálalod... elé rakod a számokat: 1 db izmosabb szerver + vékonykliensek = 500K - villanyszámlakülönbözet vagy 1 db hitvány szerver + fullos gépek = 1M
Egy használt HP DL380 G6-on is bőven elszaladgál, 32GB ramot bele, némi vinyó, egy pár 120GB-os SSD a terminal szervernek, Hyper-V-t vagy ESXi-t rá, úgyis ingyen van, aztán hajrá. -
adamka16
őstag
válasz
kraftxld #126 üzenetére
pontosan! de ha most ilyen ötletet felvetsz egy gazdaságisnak, mondjuk egy kis vidéki ált. isk-ban, akkor elküld a ha...l f...ra és még finoman fogalmaztam. de még lehet egy nagyobb suliban is azonnal dobják az ötletet. egy kb 30 gépet kiszolgáló szervernek mekkora teljesítménynek kellene hogy legyen? 16gb ram, 2*4 xeon? meg gondolom ajánlott a gigabites háló is vagy elég a 100-as hozzá?
-
kraftxld
félisten
válasz
adamka16 #125 üzenetére
Sose értettem, hogy miért így csinálják a suliban a rendszereket, böszme nagy sokat fogyasztó, könnyen elromló kliens gépek százával. Egyszerűbb lenne egy bikább szervert venni sokkal kevesebb pénzből mint a kliensek kerülnek.
Terminal szervert fel, group policy-vel lekorlátozni, vékonyklienseket ki a kölköknek, aztán hajrá. Nem cseszik szét őket, nem telik be a vinyó, nincs mozgó alkatrész, licenszet meg kaptok raklapszámra. -
adamka16
őstag
válasz
KINKY_007 #124 üzenetére
Sulix vagy más alternatíva... Bár ezzel is vannak gondok, memória az ugye mindenképp kevés. 512mb-on nagynehezen de elfutkorászik normális sebességgel. De, hogy ezt miért év vége előttre pár hónappal kellett időzíteni...
Véleményem szerint a legjobb megoldás az lenne, ha mindegyik régi gépbe menne egy ssd, már amelyik sata-s ugye, és nem is lenne gond fél gb memória+ -nál se. De ezekkel a régi ide, korai sata-s hdd-k eszméletlen dögök, meg ugye ha elfogy a fizikai memória, akkor marad a hdd. Bár ahogy olvastam az ssd se szereti a swap-ot túlságosan, illik tiltani rajtuk. -
adamka16
őstag
válasz
kraftxld #122 üzenetére
Tudom, nem véletlenül tettem oda
-t.
Elég nagy érvágás lenne így tanév vége előtt x hónappal, mivel a tanulók gépinek elég nagy %-a még mind XP, van olyan ahol gépek több mint fele alkalmatlan még XP-hez is (256Mb ram), ugye pénzt meg nem adnak rá. Kíváncsi leszek mit fognak kitalálni. -
KINKY_007
aktív tag
XP ügyben van valami tisztaszoftveres fejlemény?
-
-
adamka16
őstag
Minden bent van ami kellhet az oktatáshoz. Samba, nyomtatómegosztás, tanári felügyelet, belső email, csoportos fájl beszedés, ha kell windows-al is tökéletesen együttműködik(tartomány, tanári felügyelet is).
Ingyen van és nem windows meg van egy normális support mögötte.
Klienseken túlnyomórészt XP fut, win7-et képtelenség futtatni rajtuk, így marad ez memória upgrade után..
Meg ugye, egységesíteni szeretném mindenképp a gépparkot minden hozzám tartozó suliba. Mert az nem megoldás, hogy aki win7-et használ office 2007 vagy jobbal dolgozik, akinek a gépén meg xp van , azon meg office 2003 rendszerint. Persze lehetne xp-re is 2007-et, de minek? és akkor még az újabb office-kat nem is említettem. Xp támogatás április elejétől off, meg nincs függés a központilag megkötött microsoft liszenszhez, az maradjon csak meg a gazdaságisoknak.
Szerintem ennyi bőven elég. -
adamka16
őstag
Ők állítják, hogy tapasztaltak már hasonló problémát ezzel a típussal. Most kikapcsoltam a bios-ba a raidet és a sulix csinált saját maga egy raid1-et, most kíváncsi leszek rá meddig bírja majd.
Hdd-k 91 órát futottak összesen, 100% egészség, hibás szektorok nélkül. Hdsentinel is ezt mondja, meg a Sulix SMART tesztje is. Innentől tényleg csak a raid vezérlő lehet bibis. -
Snoop-y
veterán
válasz
adamka16 #110 üzenetére
Nem lehet hogy ott a raid vezerlovel vagy valamelyik HDD-vel van gond?
A win2008 nem az az allatfajta ami magatol csak ugy elkezdene lassulgatni es mint irtad is a raid tomb ujraepites utan jo volt. Ekkor elkezdtel kiserletezni egy masik oprendszerrel ami bar rendelkezik egy raid vezerlo kezeles problemaval de a windowsos tapasztalattal elotte nem mondanam, hogy tuti a sulix a hibas... -
adamka16
őstag
Sziasztok!
Ti milyen szervert használtok a sulitokba?
Van egy fuji tx 100 s2 szerverem az egyik sulimba, de már másodszorra szopatott meg. Először a win2008 r2 fosta össze magát, kegyetlenül belassult a szerver, kb 10 perc volt az indulás. Újratelepítettem rá a windows servert, akkor is lassú volt mint a rossebb egyből telepítés után 1. Indításnál. Szétszedtem a raid 1 tömböt, majd újra felépítettem. Akkor jó is lett. Úgy döntöttünk később, hogy kipróbáljuk a sulixot, ezért került a szerverre egy sulixerver a jelenlegi raid 1-re. A probléma ott kezdődött, hogy nem volt net a diákok szgépén, szerver megunta a dolgot, reset, utána már semmi életjele nem volt a sulixnak egyedül a grub maradt meg, de ahogy néztem live unixal tök üres volt a raid tömb, ergó kuka.
Na most... A sulix ügyfélszolgálata szerint vannak gondjai ennek a típusnak a raid vezérlőjével, több iskola is jelezte már feléjük.Ti találkoztatok hasonló raid problémával ezen a típuson?
-
akaido
addikt
Gondolom azt tudod, hogy a tisztaszoftos XP-k frissítési licenszűek voltak már az elején is, azaz jogtiszta alapra kellett volna felpittyenteni őket. Na itt is beindult a "szabad szoftver" és toltuk fel az innocent gépekre.... Az egyik xp frissítéssel az Eredeti Win Előny is felment és átment, így "öhöm é_bódottá", hogy "jogtiszta a "Winyó", ami persze igaziból nem volt az. Most aztán removewga.exe, oszt jónapot, ami ismét nem normális megoldás, de hát ahogy mondtátok: "szegény embör "...ööö... mivel is főz...ja ha lesz vizünk...Egyszóval ez is magyar megoldás: "utolsónak lép be a forgóajtón, de elsőként lép ki"
-
Tonyk
veterán
Küldtem egy privátot
-
Tonyk
veterán
Annál nem az volt, hogy csak otthoni usereknek ingyenes? Intézményi felhasználóknak nem? Nem tudom pontosan, de valami volt körülötte.
szerk: Rákeresetem:
TELEPÍTÉSI ÉS HASZNÁLATI JOGOK.
Otthoni használat. Amennyiben Ön otthoni felhasználó, úgy Ön a szoftver tetszőleges számú példányát telepítheti és használhatja a saját személyes készülékein az Önnel közös háztartásban élő személyek általi használatra.
Kisvállalat. Amennyiben Ön egy kisvállalkozást üzemeltet, úgy a szoftvert legfeljebb tíz (10) készülékre telepítheti a vállalkozásán belül.
Korlátozások. A szoftver nem futtatható kormányzati vagy oktatási intézmények tulajdonában lévő készülékeken.
-
Tonyk
veterán
Nálunk már a magyarországi forgalmazó verte az asztalt a KLIK-nél, hogy ne szopassanak már bennünket halálra. Május első hetében adtam le az igénylést (aug.31-i lejáratú volt a rendszer), dec. 6-án jött meg az engedély egyenesen Budapestről.
Egyébkét mit használsz, ami ingyenes okt.intézmények részére is? -
Tonyk
veterán
Nekem egy hónapja ment tönkre az egyik szerveremben 2 db hdd. A szervert annó ajándékba kaptunk a fenntartónktól (kistérségi társulás) mert kinőtték: "itt van vigyétek", nekünk meg jól jött. Kértem a várostól (az intézmény üzemeltetéséért felelős) 2 db hdd. Nem adnak, mert nincs leltáron, azaz ilyen eszköz nincs is.
A város felé jeleztem, hogy ha nincs leltáron az eszköz, és ezért nem vesznek bele, 30e-ért hdd-t, akkor kérünk egy komplett, új szervert, azt leltárba vehetik ha akarják. Volt ám pislogás!
Kértem a KLIK-et: Nem adnak mert ez üzemeltetési feladat. 3 nap szopatás után az értünk másfél éve nem felelős, gyakorlatilag totálisan érdektelen kistérségi társulás vett saját kontójára AZONNAL 2db HDD-t, hogy segítsenek rajtunk. 30E forint volt...
Egymilliószor gördülékenyebb volt minden a KLIK előtt... Ők azok akik is, akik a hónapok óta beadott továbbképzések számláin ülnek. A késedelmi kamatok pedig terhelődnek az érintett kollégákra, volt aki azon izgult, hogy egyáltalán vizsgázhat-e, mert januárig a klik nem volt hajlandó a tandíját átutalni. Vírusvédelmi rendszerünk is fél évvel a lejárat után lett meghosszabbítva mert nekik ráér. Arr bezzeg van idejük, hogy az intézményi honlapokat figyelgessék, ellenőrizzék, hogy az eseménynaptárak frissek-e rajtuk...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- VR topik
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- Milyen egeret válasszak?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Építő/felújító topik
- Linux felhasználók OFF topikja
- További aktív témák...
- Beats Studio Pro (Beats by Dre)
- Honor 400 Lite Fekete + fülhallgató
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Bomba ár! HP EliteBook 8460P - i5-2GEN I 4GB I 320GB I DVD I 14" HD I W10 I Garancia!
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged