- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
hallador
addikt
válasz
King Unique #199 üzenetére
Profi lehetsz, még múltkor az sem ment, kevesen vágják annyira a processzorok felépítését, hogy hip-hop virtualizációt varázsoljanak bele...
De igazából annyira nem is érdekel...
Igazából engem sem, hogy a topic témájának éppen mikor mit írtok be....
-
King Unique
titán
válasz
hallador #195 üzenetére
Az a gép, illetve a benne lévő CPU valóban nem egy szám és 64 bites OS-t nem tud virtuális környezetben futtatni. Ellenben élesben igen, illetve a 32 bitesek virtuálisban gond nélkül mennek, ahogyan Win10 (1607) alatt is a fentebb említett 2 programmal.
Az USB-s részhez, illetve a fájlmásoláshoz nem tudom mi köze van a most leírtaknak, ha már arra a hsz-re ment válaszként? De igazából annyira nem is érdekel...
-
hallador
addikt
Szeretem az olyan szakértőket, akikről nem tudjuk mit szakértenek...
Idézlek:
Egyszeruen arrol van szo, hogy VT-x-et hasznalni tobb kulonallo alkalmazasbol nem egeszseges (de legalabbis nem egyszeru).
Akkor most csak én vettem azt észre, hogy hülyeséget írtál?
Szoval, akkor hogy te is megertsd: en azt mondtam, hogy a Microsoft nem tiltott ki mindenfele virtualizaciot a rendszerukbol (= a Windowsbol), hanem bekapcsolt Hyper-V mellett nem megy mas.
Tehát szerinted, ha a Windows-ban nem lehet használni a VT-x-et, több alkalmazással, akkor gyak semmiben... A Hyper-V eleve minek van bekapcsolva nem sokmindenre jó... (költői volt)
Nyugodtan kerj maskor is segitseget!
Legközelebb nyugodtan másold be a mondatod másik felét is, mert látom azért még a mellébeszélés megy, de szakértés mire vonatkozott még mindig nem tudom...
-
válasz
hallador #195 üzenetére
Megjott hallador
pistisan:
> kitiltottak minden féle virtualizációt a rendszerükbőkl
(pistisan arra gyanakodott, hogy Windowson nem megy mas, csak a Hyper-V, a valaszomra irta is hogy 'Köszi az infót, meg fogom nézni').emvy:
> Dehogy tiltottak ki.
(tehat mehet mas virtualizacios szoftver is Windowson, csak ki kell kapcsolni a Hyper-V-t)hallador:
> A Microsoft tiltotta le azt a funkciót
Te pedig azt allitod, hogy a Microsoft tiltotta le azt, hogy bekapcsolt Hyper-V mellett ne hasznalhasson mas VT-x-et.Ami pontosan igy van, csak semmi koze ahhoz, amirol az elejen szo volt.
Nyugodtan kerj maskor is segitseget!
-
hallador
addikt
válasz
King Unique #189 üzenetére
Na de nem azzal jöttél még egy másik topikban, hogy a Windows 10 mindent felismer, és úgy megy minden mint a karikacsapás, ja mégsem... Tehát akkor a legjobb drivereket szedi le, és úgy állítja be magát, hogy az mindenkinek szuper legyen...
Na erről van szó, ezek szerint a Windows 10 ugyanolyan mint a többi ms rendszer fordulj a hardver gyártódhoz... Majd megoldja...
-
hallador
addikt
válasz
King Unique #157 üzenetére
Múltkor még az volt, hogy én beégtem mert neked nincs olyan processzorod ami tudja a virtualizációt, akkor mégis csak kamu volt? ...
Hyper-V féle megoldást nem nagyon használok (otthon).
Miért azt sz... ki használja bármire, azon kívül, hogy olcsóbb mint a VMware mindenben egy rakás sz...., Szerver és kliens oldalon is.
(#152) emvy
Dehogy tiltottak ki. Egyszeruen arrol van szo, hogy VT-x-et hasznalni tobb kulonallo alkalmazasbol nem egeszseges (de legalabbis nem egyszeru). Ha kikapcsolod a Hyper-V-t, akkor onnantol megy a Virtualbox.
A Microsoft tiltotta le azt a funkciót ekkor baromságokat meg ne nagyom mondjál, mert nekem Linuxon fut a KVM, és a VMware egymás mellett minden probléma nélkül is, sőt VMware workstation alatt, még a Hyper-V is beindul, meg az ESXi vCenterrel együtt egyszerre...
Ha Windows alatt nem megy valami, akkor az nem azt jelenti, hogy nem működik, hanem azt, hogy a Windows korlátolt ebben a sportágban...
-
válasz
King Unique #189 üzenetére
Nemigen erdekel, hogy mi a velemenyed, amig ez a tapasztalatom.
-
King Unique
titán
válasz
Snowy_owl #190 üzenetére
Mért kéne "kilométereket" huzigálni az egeret...
Na ezt totál nem értem. Másrészt Win8 óta ott van az a bizonyos menü, ami a 10-esben is megvan. Na innen aztán szinte mindent elérni 1 kattintással. Valamint a W10 Start menü is testreszabható, a mérete változtatható, csempék levehetők (unpin) stb. Tehát nem fogja kitakarni a teljes képernyőt. Bár én mondjuk eleve full screenben használom, programok & mappák ikonjaival pakolom tele.
A Windows billentyűvel pedig gyorsan tudok váltani és megnyitni amit akarok. Nem kell azt asztalt fullra teleszemetelnem, hogy még a háttérkép sem vehető ki...Meg nem kell a hagyományos Start menüben percekig turkálnom és bogarásznom. Plusz a fentebb említett új feladatnézet, virtuális asztalok megint hasznosak.
Szóval nekem az előbb említett megoldások használata sokkal inkább kézre áll és egyben kényelmesebb is.
-
Az a baj, hogy a céges ügyfelek miatt ímmel-ámmal be kell tartaniuk a 2020-ig tartó supportot, mert különben azok nem fognak Win10-et venni... Melóhelyemen is kihagyták winből a 8-at, 10 lesz majd, de jövőre, addig szenvednek a win userek a 7-tel, ami a céges hardvereken elég lassú és instabil.
Be kéne látni a cégeknek, hogy a userek nem igazán alkalmazkodóak, amit egyszer megszoktak, azt szeretik hosszú távon használni. Persze, az üzleti modellnek nem tesz jót...
@Snowy_owl : Van rá Start menü pótlék, felteszed, és problem solved. Mondjuk vies, hogy milyen sikeresek lettek ezek a progik
-
Snowy_owl
őstag
válasz
King Unique #187 üzenetére
Én is, csak kicsit időromboló fél kilométereket rallyzni az egérrel, görgetni az ablakot, és rátalálni arra amit kerestem. Hogy értsd is amit mondasz, nem kezelhetetlen egérrel, és billentyűzettel, csak kezelhetetlenebb. Viszont egy tableten meg marha jól működik ez az egész környezet. És igen, Win 7 alatt a képernyő 1/6-át elfoglaló start menüben sokkal egyszerűbben volt ez megoldva.
-
King Unique
titán
Ugyanúgy? Azt kétlem, illetve ez eleve a hardvertől is függ, valamint az USB pl. a CPU-t is jobban eszi. Amúgy nem tudom ez a "megfogja" mit is jelent pontosan, de én amikor USB 3.0-s eszközöket használok, szintetikus sebességteszteket végzek, vagy éppen sima fájlmásolás történik, attól még lehet használni a rendszert és nem fagy le. Na persze igen, tudjuk, a VII-es alatt még ez is jobban megy. Pláne, hogy natív USB 3.0/3.1, valamint UASP támogatása sincsen...
-
azbest
félisten
Nos, miután pár éve kirúgták az ms-nél a tesztelőket... nem csoda, hogy hegyén-hátán jönnek a hibák. Aztán persze egy-két okos a pici kis világából megszakérti, hogy nála minden tökéletes és mindenki más hazudik. Aztán meg vagy mázlista és amit épp használ az épp jól megy, csak jaj nehogy a következő heti frissítés szétcsapja. Vagy észre sem veszi, hogyha probléma van a géppel, mert neki a teljesen normális egész mást jelent.
A legrosszabb pedig ennél a szoftverkupacnál, hogy a hibakeresés is erősen korlátozott. Nincs rálátás, hogy mi folyik a háttérben valójában. Főleg, hogy némelyik kíváncsi és "optimalizáló" funkció főleg akkor aktív, ha nem fut erőforrásfigyelő alkalmazás.
-
King Unique
titán
válasz
Snowy_owl #176 üzenetére
Érdekes én már a 8/8.1-et is egérrel, normál billentyűzettel használtam, ahogyan most a Win10-et is. Nem kellett hozzá érintőtoll, nem kellett tapicskolni a kijelzőt stb. Ráadásul a Win10 jobban vissza is lett "desktoposítva". Na persze jön ám a "bezzeg a 7-es alatt" mantra. Amikor meg az XP járt a támogatás vége előtt, akkor meg "bezzeg az XP alatt" mantra ment. Hát erre már jobb, ha inkább nem mond semmit az ember...
(#186) Joci10:
Olvasd el a fentebb leírtakat kérlek még egyszer, figyelmesen!
A támogatása ugyanúgy megvan most is és még marad 3 évig. Viszont az, hogy közben egy 7-8 éves (!) OS kissé elavulttá válik bizonyos dolgokat illetően, az talán annyira nem meglepő. A kiterjesztett támogatási időszakban márpedig nem fogják a rendszert mittomén milyen szintre fejleszteni, mivel egyrészt nem szokásuk, meg talán nem is kötelességük. Másrészt volt azóta 2-3 (!) újabb Windows, ha valaki fejlettebbet akart. Sőt, a legújabbnál 1 évig adtak lehetőséget az ingyenes áttérésre, amit akár talán még most is meg lehet játszani. Továbbá, ha már a Win10-ben build upgrade kell egy-egy nagyobb fejlesztés integrálásához, akkor vsz egy koros 7-esbe pláne nem fogják ezeket szimpla havi frissítésekkel belerakni. -
válasz
King Unique #171 üzenetére
Bár Hallador előttem pár hozzászólással jól összefoglalta, amit én is le akartam írni (sőt, még többet is
), de még egy gondolat: én Win7-et vettem (igen, vettem - és büszke is vagyok rá ebbe a mai torrentezős világba). Nem Win8-at, vagy nem Win10-et. Tettem mindezt úgy, hogy sok hardverem még a 7-et sem támogatja (nyomtató, scanner, kamera), de az XP móddal életre tudom lehelni ezeket. Tettem mindezt azért, mert az lett beígérve, hogy van rá támogatás, és nem hagyják el a rendszert (legalábbis a támogatási időszak alatt). Tettem mindezt azért, mert a Win8/Win10 nem érdekelt (nem minden jobb, ami újabb - lásd a korábbi hozzászólásokban a rengeteg hibát; vagy csak azt, amit a MS elismer rendszeresen); ráadásul ki tudja, mikor jön be az éves/havi előfizetéses modell, ahol meg jóval többet kell fizetned a Win10-ért, mint most (lásd: Office).
És nem hiszem el, hogy ha akarnák, akkor ne tudnák ezt könnyen és gyorsan átportolni akár Win7-re is - de nem akarják. Sőt, nem csak hogy nem akarják, de még fel is hívják az emberek (hackerek, vírusírók, ...) figyelmét arra, hogy a Win7 le van részükről pottyantva, pedig még a támogatási időszaka tart. És engem kifejezetten nem érdekel, hogy ez most alap, vagy kiterjesztett, vagy extra kiterjesztett támogatás - azt várom el, hogy a támogatási idő alatt a) frissítsék rendesen (vagyis ne legyen lyukas a rendszer, mert akkor azt ismerik be vele, hogy rossz terméket adtak el); b) ne engedjék el a 'kezét', amíg a támogatása tart (mert egy másik Windows-ra akarják átterelni a népet); c) ne jelentsék ezt be olyan reklámként, hogy 'bezzeg a Win10' (majd váltok, ha már nem lesz más lehetőség; vagy megadják magukat végérvényesen a régi hardvereim, és emiatt új gépet kell vennem). És ezért merült fel bennem ez az egész gondolatosdi.
-
-Skylake-
addikt
Szanalmas ez a topic sracok. Az egyik legmagasabb szintje a hozza-nem-ertesnek amihez valaha szerencsem volt. Gratulalok, tenyleg.
-
törölt tag
-
hallador
addikt
- A Microsoft szemében a 10-nél régebbi rendszerek nyűgök, és sokkal kevesebb figyelmet szentelnek nekik, sokkal több vírust bekaphatsz, hiába van vírusirtód.
Tehát a Microsoft szarik a userek fejéra még akkor is, ha megvették az operációs rendszert!
- A 10 architektúrája alapjaiban modernebb, kevésbé sebezhető, kevesebb a hiba, fagyás stb.
A kevesebb a hiba szót ki merted ejteni úgy a billentyűzeteden, hogy nem jött rád a röhögő smiley sorozat? Kb az elmúlt egy évben minden nagyobb frissítés alatt összeszarja magát a Win10-ben valami.
- Az új hardverek a Windows 10-zel működnek együtt a legoptimálisabban, játékok és konvertálás alatt figyelhető meg, hogy a 10-nél régebbi rendszerek rosszabbul hasznosítják a számítási kapacitást.
Igen akkor akinek régebbi gépeik vannak azonnal dobják a Dunába, mert megjelent a Windows 10?
- A csempék, értesítők, áruház és hasonló - számomra - felesleges dolgok leszanálása után a Windows 10 nemcsak, hogy szinte teljesen ugyanolyan, mint a Win 7, de még puritánabbá is alakítható. Letisztult, logikailag jól szerkesztett minden.
Ajjaj, ha már technológiáról beszélsz, láthatóan nem vagy tisztában vele milyenről, de legalább jó bullshit. a Microsoft kifejezetten Enterprose windows 10-ben adta ki az LTSB verziót, amiben ezt el tudod játszani.... Te vettél már notebookot előretelepített Windows 10 enterprise LTSB-vel?
Na ugye bullshit... !
-
Miért, biztonságos volt valamikor?
Amúgy ki gondolta, hogy az?
"Ahogy az sem, hogy a Microsoft igyekszik minden lehetőséget megragadni, rávenni a felhasználókat a váltásra. "
Azért az már elég durva, ha magukat is lábon lövik, hogy pörögjön a termékMondjuk OK, a MS egyik regionális vezetőcskéje mondta ezt, de azért elég csúnyán LOL
Annak a beismerése sem semmi, hogy nem szeretnének hosszú távon támogatott dolgokat kiadni
Ki hiszi el, hogy az ügyfelekért vannak...?
-
0P1
aktív tag
-
-
Snowy_owl
őstag
Az rendben van hogy nem tetszett a felhasználóknak, és ezen csodálkoztak, de igazából még mindig nem kaptak a fejükhöz a 10-es rendszernél sem. Mert szupi start menü van, de egység nincs. Vagy előbbivel képzelték el a felhasználók visszaterelését, szájízének édesre változtatását? A laptopom nem tablet, és sosem lesz benne semmilyen érintőképernyő, csak egér lesz és billentyűzet, ehhez pedig olyan rendszert tessenek összetákolni ami ezekhez a régimódi cuccokhoz passzolnak is, vagy tegyenek be egy váltási lehetőséget 2 megjelenítés között, amivel a tabletesek is kielégülnek, és a asztali gépesek/laptoposok is. Bár hozzáteszem nem tudom miben gondolkodtak a 8-as rendszer elindításakor, talán abban, hogy rövid időn belül minden érintősre változik, és eltűnnek a fizikai mozgatható beviteli eszközök? Lehet erre gondoltak.
-
dabadab
titán
válasz
Snowy_owl #174 üzenetére
Az Apple-t kár idekeverni, ők tulajdonképpen nem is próbálkoztak olyasmivel, mint amivel a MS, náluk az asztali és a mobil OS-ek élesen elkülönülnek, ami szinkronizáció van, az csak speciális adatokra szól (pl. iTunes adatbázis), de semmiképpen sem magukra a programokra.
Az MS meg tulajdonképpen a nem létező mobil OS oltárán feláldozta a nagyon is létező desktop OS-e GUI-ját - aztán csodálkoztak, hogy ez nem tetszett a usereknek.
-
Snowy_owl
őstag
Elgondolkodva a dolgon: miért is lett olyan amilyen a Win7en túli 3 rendszer? Belecsaptak a metro dizájba, merthogy 3 termékkategóriát közelebb hozzanak egymáshoz. Telefonok, Tabletek, Pc-k. Alapjába véve nem rossz ötlet, hiszen bár már egyetlen Apple cuccom sincs, de ott úgy tudom a tabletek, telefonok, pck között igen jólműködő szinkronizáció van. Viszont Mséknél ez a PCknél rendesen megcsúszott, ez a Metros design egy touchpades/egeres billentyűzetes gépre, hát mégis minek? Kilómétereket szaladgálni az egérrel, oda vissza váltani a teljes felület között, és gyufásdoboznyi ikonokra kattintani a listás után. Ehhez hozzájött, hogy nem sikerült az egész komplett asztali környezetet metrósítani, hanem csak részben, és ez 3 rendszeren keresztül, még mindig nem valósult meg. Egyik beállítás itt, a másik ott, ember belebolydul. A kompatibilitási problémákról nem tudok, az engem nem érintett, de már csak az előbbiek miatt is kissé zsákutcának érzem a jelenlegi helyzetben a rendszert. Az pedig számomra elfogadhatatlan esetleges lépés, hogy akkor majd szépen lassan frissítések formájában esetleg megpróbál a rendszer valami egységes rendszerré válni. Az ilyesmi ne frissítésekkel érkezzen, hanem a gépre a rendszer eleve valami egységes egyveleget alkotva kerüljön. Persze a hibázást nem zárom ki, ha jól tudom a Windows 7 első kiadásában is volt hiba, pl.: ami konkrétan érintett az a WMP zenelejátszáskori zeneszámvégi vágása. Viszont a kezdeti gyerekbetegségek után, az szépen ment, futott, észre se vettem hogy van vagy létezik. A dolgok nem változtak olyan nagy mértékben a frissítések során sem, és ami ugye most a Win 10-nél probléma, itt az önállósodásra gondolok, ott nem volt meg.
-
0P1
aktív tag
Hát szerintem valójában az aero glass hiánya okozhatta azt a 43 milliárdos projekt bedőlést, és a kolléga is biztosan amiatt mondott fel. Amúgy én úgy hallottam, hogy a Windows 10 óta a depresszióban szenvedők száma is jelentősen megnövekedett, és az öngyilkossági ráta is durván megugrott. A következő davosi világgazdasági fórumon pedig kiemelt téma lesz, hogy hogyan lehet tompítani a következő nagy gazdasági világválság hatásait, ahova a sok milliárd dolláros projektek bedőlése fog vezetni a Windows 10--nek köszönhetően. Az azt követő világháborúról nem is beszélve ...
-
válasz
Snowy_owl #119 üzenetére
Igen ezt én sem értem. A Win10 rendszerigénye nem sokat változott a 7-hez képest. Nekem egy Pentium T4500 és 6 GB RAM van a laptopomban. Az az érzésem, nem állt még össze igazán a rendszer. Miért nem tud az MS stabilitásban, és "érzésben" összerakni egy olyan, vagy nagyon hasonló rendszert mint a Win7?
-
King Unique
titán
„nem felel meg a modern technológiai követelményeknek, illetve a magas biztonsági követelményeknek, melyeket az informatikai részlegek támasztanak”
Tehát ők nem azt mondták, hogy nem fogják az életciklusa végéig támogatni. Perelni max. akkor lehetne, ha utóbbit nem tartanák be. Ami meg nem valószínű, hogy bekövetkezne.
Egyébként az nem meglepő, hogy a fejlesztés nem áll le és egy új OS-ben már újabb + fejlettebb technológiák vannak. Hogy ez biztonság terén pontosan mennyivel hatékonyabb, azt nem nem tudom, de pl. egyéb téren már akadnak kézzel fogható előnyök. Illetve a Win10-ben például egy-egy komolyabb fejlesztés már új build formájában jön, tehát ezek nem feltétlen intézhetők el egy normál havi frissítéssel. Illetve a Windows esetében rendszerint 5 éves alapvető és 5 éves kiterjesztett támogatás van. Legalábbis az előzőeknél így ment. Új funkciókat stb. pedig az alapvető támogatási ciklusban szoktak kapni. A 7-es pedig már egy ideje a kiterjesztettben van, tehát nyilván nem jön rá semmilyen fejlesztés, max. a szimpla biztonsági frissítések.
Amúgy az MS mindenkinek megadta az ingyenes frissítés lehetőségét az 1 éves időszakban. Sőt, még manapság is vannak bizonyos kiskapuk. Viszont azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy egyesek (sokan) még mindig ragaszkodnak egy régebbi OS-hez. Azt persze mindenki maga dönti el, hogy frissít-e, vagy sem. De utóbbi esetben nyilván ne csodálkozzon, ha az idő múlásával egyre korszerűtlenebb lesz a rendszere.
-
Csak egy gondolati agymenés (vagy pontosabban inkább már csak a végeredménye):
Hogy ha tényleg igaz, amit mondtak, akkor elvileg be is lehet őket perelni? Hiszen ha valaki Win7-et vett, és a MS nem hajlandó javítani a hibákat a kötelező időszak alatt, akkor tulajdonképpen beismerik, hogy átverték a vásárlókat, akiknek még éveken keresztül ígértek támogatást ehhez a rendszerhez is. Vagy rosszul gondolom? -
Óriási inkompetencia, ha akar egymilliárdos konkret kár is keletkezik azért, mert egy új OS nem olyan, amilyennek elkepzeltetek. Ez röhej. Ha húsz percenként fagy, és a kolléga nem kap új (nem hibás) hardvert, akkor érthető, hogy felmond.
(Nyilván ordít, hogy kamu, amit írsz, vagy legalábbis nem a szakmában dolgozol.)
-
Alapjáraton semmi bajom a Win 10-el, korábban egy laptopon a Win 8.1 lett frissítve rá, használtam, megtaláltam mindent, azt meg már megszoktam, hogy fele dolog az új felületen, fele a régin van. Aztán jött az AA, ami úgy hazavágta a lapost a sata driverrel, hogy csontra fagyott fél perc alatt SSD-n, és semmit nem tudtam csinálni vele. Az is 2 napba telt, mire rájöttem mi baja. Igen, az AA alatt az MS saját elgondolása alapján feltett SATA driver okozta, ha SSD-n futott a rendszer. Fel kellett raknom merevlemezre, rákényszeríteni egy másik drivert, klónozni SSD-re, hogy megy-e. Másodjára siker. Csak 3 napom ment rá..
Lépjünk túl rajta. Jó a Win10. Decemberben vettem új gépet, friss hw, frissen bontott ssd-re, tisztán felrakott Win 10. Driver mindenhova az, amit a Win felrakott magának. Pár óra gépfutás után a hang random elkezd "pattogni". Szerencsés esetben egy hang formátum átállítás megoldja. Ha nem, akkor reboot és újra pár óra nyugi. Grátisz a gép random időközönként beakad 1-1 pillanatra.
Ez az egész mantra akkor is fenáll, ha minden friss drivert levadászok és felteszek. Hanghoz a lap gyártója által kínált és a realtek oldaláról lerántott se ad megoldást.Jó a Win 10.
Frissítés erőltetése szerintem nem lenne gond, frissíthet felőlem nyugodtan, de könyörgöm.. Mikor használatban van a gép, és épp csinálok valamit, ne induljon már újra, mert a... Telepítse fel amihez reboot kell, amikor majd én rebootolok, vagy szóljon, hogy hahó, majd valamikor indítsd újra. Süket duma, hogy a userek hülyesége miatt kell erőltetni. Az menne automatikus újraindulás nélkül is.
Az aktív időszak meg bullshit. Valamikor délelőtt használom a gépet, valamikor meg éjjel. Állítgassam minden nap? Még ha 24 órából legalább 20 lehetne aktív, de nem.. -
troviko
senior tag
(#158) t72killer
A milliárdos kárt úgy kell érteni, hogy összességében egy 43 milliárd forintos projekt dőlt be (szerk: és ez csak a mi kárunk, partnereknél még lehet egy ugyan ekkora számla), aminek az alapja a Win 10 lett volna. Itt egyébiránt nem IT projectre kell gondolni, hanem egy globális multicég kb alapjait, és minden szegmensét érintő változásra. A korrektség kedvéért hozzá kell tenni, hogy nem csak a Win10-en bukott el a dolog, nagyon sok helyen hibáztak a projekt felelősei, megszámlálhatatlan sok ostoba, általános iskolás hibát követtek el (sajnos ez a mai magyar "szakértelem" totálisan inkompetens emberek döntenek óriási pénzek fölött, mert a "főnök haverjai". Most persze suhog a kasza, repülnek a fejek, bukott az egész felső vezetés, szóval szerencsére az ostobaság elnyerte méltó büntetését).
Teszem hozzá, Win7-el sem lett volna jobb a dolog, csak azok a rendszerek már 10 évesek, működnek (mikor hogy), most kitaláltak valami újat, elég erősen túlértékelve a Win10 képességeit, és kompatibilitási hajlandóságát, nem utolsó sorban a stabilitását, vagy inkább mondom azt, hogy rendelkezésre állási idejét. Hát azt ez lett a vége. Van ez így.
Ostoba elképzelés volt, plusz elkövették azt a hibát, hogy nem tesztelték ki kellően, és amikor tesztelték, akkor sem vették figyelembe a valós visszajelzéseket.(#160) King Unique
Nyilván én csak a saját tapasztalataimból indulhatok ki, ami egyfelől az, hogy az elmúlt 8 évben szerintem az összes ismerősömet figyelembe véve, aki Win7-et használ, éves szinten 1-2 fagyásnál több nincs.
Cégnél is max heti 1-2 fagyás van, pedig ott sok retek van (virtuális környezetek, SAP, 20 éves progik, régi gépek, stb.)
Win10 nekem privátba napi jobb esetben heti szinten csinál galibát. De pl az említett bebukott céges projekt gépei napjában 8-10-szer fagytak. Volt kolléga, aki emiatt mondott fel. Egy reggel a 4.-5. fagyás után leadta a notit az IT-n és hazament. Miután 2 óra munkaidőből 10 percet sem tudott dolgozni, az új csoda notikon.Természetesen bizonyára van hibátlanul működő Win10 mint ahogy volt Vista, XP, 98 és minden más is. A lényeg, hogy általánosan mennyire stabil egy OS. Nekem Win7-el az a tapasztalatom, hogy beton stabil volt. Mindenütt, ahol csak találkoztam vele (nyilván ellenpélda is van, ezzel szerencsére nem találkoztam).
A Win10-el meg még nem találkoztam olyannal, hogy hibátlan, stabil, bug mentes. Azért ez sokat mondó.
És számomra elkeserítő.Ami a kinézetet illeti. Kinek a pap, kinek a papné. MS-nek kb 1 napi munka lenne egy aerot lefejleszteni a Win 10 alá, meg hegeszteni hozzá egy kapcsolót. Azt akinek a csicsa kell (mint nekem) az bekapcsolja, akinek meg a flat kell, kikapcsolja. Win7-ből is kikapcsolható volt az aero.
A baj az, hogy a választást lehetőségét nem adják meg. Lesz**ják a felhasználók igényeit. Aztán meg megy a sírás, hogy senkinek nem kell. Én se szívesen használok olyasmit, ami nem tetszik, és ezzel mindenki így van. Ha az első nap opcionális aeroval jött volna ki, szerintem sokkal kevesebben picsogtak volna, sokkal kevesebb lett volna a kritika, és lehet hogy most +10-20%al beljebb lennének.(#162) emvy
Komoly sebezhetőség mindig is volt a Windowban (és minden más OS-ben) és lesz is. Hiába minden védelem, a komoly támadás átjön, majd a Northon felfedezi 5 évvel azután hogy megfertőzte a világot.
Sebezhető a Win 7 most is, régen is az volt, és sebezhető a Win 10 is.
A gyengébb támadásokat kis figyelemmel minden platformon ki lehet védeni, a komolyakat meg úgyse lehet. Átlagembernek nem.
Szóval még egyszer mondom, ez alapvetően marketing. Lehet, hogy most 1%-al nagyobb a fertőzés veszélye Win7 alatt, mint volt 5 éve, de ez is inkább annak a hozadéka, hogy az MS toszik már a Win7-re mindenki akar lökdösni a Win10 felé. Én még azt sem tartom kizártnak, hogy ők maguk íratnak 1-2 nem annyira veszélyes vírust, némi kis ösztönzés gyanánt. -
BatchMan
senior tag
Tud valaki olyan fejlesztést mondani, ami tényleg előrelépés, és nem lehetett volna a Win7 alatt megcsinálni?
-
King Unique
titán
Mondjuk ez a biztonság dolog lehet kicsit túl van tolva, mert ameddig a Win7-re is érkezik patch, addig nyilván az sem olyan védtelen. Illetve egy jó AV, EMET stb. is fontos, na meg maga a megfontolt user.
Ezt az instabilitást azért nem feltétlen lehet általánosítani, mert hardver, driverek függvénye is. Vannak akiknél (nálam is) meg kb. semmilyen gond nincsen vele és hiba nélkül működik. Viszont ez a folyamatos build upgrade nem biztos, hogy minden téren annyira jó. Ezt nemrég a topikjában is említettem.
Na hát a kinézet, illetve a dizájn terén aztán nagyon nem értek egyet. Nekem a 7-es, meg az a csicsás Aero Glass már baromira nem be...Sokkal, de sokkal jobban tetszik a flat dizájn és a Win10 kinézete meg pláne. Igaz, lehetne még rajta itt-ott finomítani, de sokkal kellemesebb számomra 8.1/10 alatt dolgozni. Illetve a fentebb említett menü, valamint a Win10-ben az új feladatnézet, virtuális asztalok is megint praktikus dolgok. Továbbá utóbbi 2 OS eleve modernebb és nincsenek ilyen hiányosságaik sem.
-
"BÁR... Nálunk ugye a cég kipróbálta a Win10-et, nagyon belebuktak, milliárdos a kár." - aztarohadt, ez kb egy full deployment lehetett amit vissza kellett szívni?
Ilyen szinten már feltételezem, hogy a jogászok is megpróbálnak ügyeskedni valamit, bár a M$-ot elég nehéz ilyen téren elővenni.
-
King Unique
titán
válasz
t72killer #130 üzenetére
Azért droid kapcsán itt a PH!-n is lehetett számos cikket olvasni ez ügyben. Egyébként macOS-re is van AV, de ezek a zsarolóvírusok és társaik nyilván leginkább Windowsra vannak kihegyezne. Na persze ott is sokszor user error kell a komolyabb fertőzésekhez.
(#148) PistiSan:
Nálam W10 1607 alatt megy a VirtualBox & VMware is, szóval az nem igaz, hogy az AU óta egyáltalán nem működnek. Igaz, én Hyper-V féle megoldást nem nagyon használok (otthon). -
troviko
senior tag
Az MS marketinggépezet darál.
Szerintem nem kevéssé biztonságosabb a Win7, mint az "elmúlt 8 évben" () volt. A Win 10 lehet, hogy minimálisabban biztonságosabb (amúgy személy szerint én még ezt is kétlem), de mint otthoni felhasználó, aki adok a biztonságra, rendszeresen backupolom az adataimat, és amúgy semmilyen ténylegesen fontos adatot nem tárolok, nem érzem nagy előnynek azt a kb 1%-nyi plusz biztonságot.
Ha céges felhasználó lennék, az más. BÁR... Nálunk ugye a cég kipróbálta a Win10-et, nagyon belebuktak, milliárdos a kár. Nem vicc.
Nyáron ment a project, fagytak a gépek jobbra balra, napjában 8-10-szer, per fő. Főleg a nagy update utáni pár hétben. Egy rémálom volt, le is lőtték az egészet, maradunk Win7-en. Idén még biztosan.Személyes tapasztalataim is nagyon rosszak a Win 10-el, tableten Win 8-ról upgradeltem Win 10-re, a W8 sokkal stabilabb volt, (igaz sokkal rosszabb is). Win 8-hoz képest a működés előrelépés, de még mindig a használhatatlan kategória.
Több százezres ultrabook-omon, ami már gyárilag Win 10-el jött, szintén rengeteg bugot tapasztalok, instabilitás, fagyás, lassulás, stb.
És akkor a kinézetről nem is beszéltünk. Szerintem hihetetlenül ronda, egysíkú, unalmas. Az Aero nekem úgy hiányzik, mint egy falat kenyér. Amúgy benne voltam az insiderben, ahol kb. minden 2. kérés az Aero volt. Az MS nagy ívben sz**t ezekre a kérésekre, pedig magasan a legjobban várt feature volt. Ki is léptem az Insiderből, miután volt pofájuk kiadni a Win10-et aero nélkül. Ha egy programban, aminek az a célja, hogy a vásárlók véleményét összegyűjtse,ennyire magasan tosznak a legnépszerűbb igényekre, akkor annak szerintem nincs értelme, sem létjogosultsága.
És most úgy fest megint lesz végre valami aero szerűség. De miért???? Mert most az Apple is belerakta a saját oprendszerébe. Tanulság? Ha valami funkciót hiányolsz a Windows-ból, akkor ne a Microsoftnak írj, hanem az Applenek, ha ők meglépik, a Winfosba is be fog kerülni.
Egy szó mint száz, az MS homlokegyenest szembe megy a saját felhasználói bázisának akaratával, igényeivel, és csodálkozik, hogy már ingyen sem kell a Win 10 senkinek, sőt, még akkor is visszaváltanak róla, ha erőszakkal frissíti a gépeket W10-re.
Jól látszik, hogy hónapok óta nem nőtt, sőt volt, hogy csökkent a Win 10 részesedése, míg a Win7-é nő.
Ez óriási kudarc. És még most sem az a reakció, hogy akkor elkezdik felmérni és kiszolgálni a népek akaratát, hanem az ijesztgetés megy.Amúgy nem lenne rossz a Win10, van benne komoly potenciál, csak elképesztően sok a hátránya még.
- Ronda
- Instabil
- PC-n nincs sok értelme az univerzális appoknak
- Az UWP-s appok gyengék, alsóbb rendűek az asztali (Win32-es API) verziókhoz képest
- Tableten jószerivel használhatatlan a Win10 asztali felület
- A modernre meg nincs app (most jutottak el oda, hogy elkezdtek e-book olvasót fejleszteni... vicc... a storban sincs normális, ami tényleg korrektül használható lenne... hahó, egy normális e-könyv olvasót már a WP7 megjelenése napján, 7 éve kellett volna kiadni. Ha ezek az alap appok meg lettek volna már WP-re, talán nem megy csődbe az egész).Én tavasz végén fogok gépet cserélni, addig még meglátjuk, hogy hova fejlődik a Win10, lehet adok majd egy esélyt neki, de ha instabil lesz, illetve továbbra is ilyen trágya marad a kinézete, akkor még hosszú ideig felejtős, elhúzom a Win 7-t érát, ameddig csak lehet.
Win 7 volt az első és máig az utolsó Windows, amivel SOHA semmilyen komolyabb problémám nem volt. Gyors, stabil, még biztonsági problémám nem volt vele, szóval nincs okom cserélni.
Win 10 sajnos több szinten vissza lépés, mint ahány fronton előrelépés. Jelenleg. Remélem ez még a jövőben változni fog. -
Filtro
csendes tag
Azért a többi szoftvergyártó sem szent, nem csak Microsoft-specifikus probléma ez.
Mi a cégnél nagyrészt Autodeskes szoftverekkel dolgozunk; ha valakinek van pl egy 2007-es AutoCAD-je, az a büdös életbe nem települ már fel win10-re hibaüzenettel megáll. Hibába tudja ugyanazt, mint a zsír új 2017-es verzió (2D-s rajzolásban nem nagyon van már új a nap alatt), egyszerűen nem tudsz vele dolgozni win10-en. Szerintem ez hasonló dolog, mint a tervezett elavulás a műszaki cikkek esetnén. Olyan nincs, hogy valaki 10 évig ne vegyen új oprendszert / új verziójú szoftvert (hiába működik tökéletesen ennyi idő távlatában is), mert a végén még lelassul a gazdasági növekedés.Az Apple egyébként sokkal pofátlanabb módon csinálja ezt. Régebbi Ipadek, Ipad minik, Iphone 4s-ek kb használhatatlanra lassultak iOS 8-9-es frissítéssekkel. És mi rá a válasz? Tessék újat venni, mert a korábbi verzióz NEM lehet visszarakni az eszközre
. Windows esetén legalább még visszarakhatod a korábbi verziót.
-
PistiSan
addikt
Nagyon szeretem a Windows 10-et, napi szinten azt használom otthon és munkában is egyaránt, viszont amit tavaly műveltek, hogy a 1607 (Anniversary update) frissítése után, kitiltottak minden féle virtualizációt a rendszerükből (a sajátjukon kívül), az engem eléggé felháborított, vannak dolgok amik még most is jobban futnak VirtualBOX alatt, mint Hyperv-n.
Ma próbáltam rá ismét, legújabb VirtualBox, elindul a program maga, csak amikor indítanál egy virtuális gépet, rögtön kékhalált dob a gép, több gépen is próbáltam, újratelepítés után is, szóval nem hinném hogy egyedi eset lenne.Illetve felhasználók gépére sem mertem még felrakni, mivel más kicsit mint amit eddig megszoktak, illetve nekem tavaly többször csinált olyat, hogy elfelejtette a fájl társításokat a rendszer, ilyenkor én gond nélkül beállítom ami kell, de a userek biztos hogy nem tudnák megcsinálni, és engem zaklatnának vele.
Nálunk marad a win 8.1 még egy darabig.
-
rammstein99
csendes tag
A be-kikapcsoláskor történő kikapcsolhatatlan frissítéstelepítésekről nem is beszélve. Adott a történet, mikor csak úgy odacsapódunk a gép elé, hogy megnézzünk valamit, és mivel, hogy SSD-t használunk viszonylag gyorsan be "KELLENE" töltenie a gépnek, a frissítések telepítése meggátol minket ebben.
-
-=MrLF=-
senior tag
Nekem win10 enterprise alatt (a frissítések tilthatósága miatt ezt tesztelem) vannak belépési problémáim, második admin jogú userel már nem mindig enged belépni csak újra indítás után, vannak érdekes dolgai.
-
-
DithenS
senior tag
válasz
lócitrom #134 üzenetére
Mydoom vírus is 2004-ben mekkora problémákat okozott.A microsoft tudott róla már január 27-én még se tett semmit a backdoort befoltozására.Február 1-én meg 1 millió fertőzött számítógép megkezte a támadást.Tudomásom szerint a Microsoft ezt megakadályozhatta volna egy biztonsági frissítéssel de erre 4 nap is kevés volt ezek szerint.
-
törölt tag
Nem egészen, mert a 98->xp váltásnak volt értelme, sokkal stabilabb és szinte minden tekintetben jobb rendszert kaptak az emberek, bár kezdetben volt pár elég idegesítő bug és az akkori rendszerigény is elég magas volt.
Az xp->w7 váltás már döcögősebb volt, mert elég kevés újdonság jött az egységsugarú user szemével nézve, az aero-t leszámítva. Ezért is pusztult ki oly nehezen az xp, mert stabil volt és mindenre megfelelt. Szerintem amúgy az xp még mindig vezetné a piacot, ha nem szüntetik meg a támogatását
W7-től felfelé, ezt nem kommentálom, látjuk mi folyik... -
akom
őstag
-
cinemazealot
addikt
Komolyan, én éreztem magam rendkívül kellemetlenül, mert nekem ez a hálózat buzerálás 95-ben, NT-ben, 2000-ben, XP-ben és Win7-ben szinte heti szintű tevékenység volt, a Win10-ben viszont még csak el sem jutottam odáig, hogy megnyissam azt a (valóban, máig mindenütt azonosan kinéző) formot. Gépház? Vezérlőpult... vagy mi a rák, nem is emlékszem már, hol sikerült megtalálnom. Mindegy, mert rohadtul nem érdekel. A Win7-emet sikerült úgy lekopasztanom, hogy gondolkozás nélkül tudjam, hova nyúljak. Attól fölfelé (8, 8.1, 10) meg évente max. egyszer kerülök személyes kapcsolatba PC-kkel, szóval lesz@rom.
(#136) Dezsike
2 éve én is megtértem: Ubuntun fejlesztek, a régebbi Win7-es gépemet asszony használja netezésre meg grafikára. Imádom. Videovágásra még keresek Ubuntura egy jól használható klienst, mert régebben azt is sokat használtam (Adobe Premiere), de egyelőre nem sürgős, csak a nosztalgia hajt. -
Dezsike
tag
válasz
Dr. Akula #112 üzenetére
Mi kis cégnél már Ubuntu Linuxon dolgozunk. Egy szoftvert meg pár webes CRM rendszert használunk, a szoftvernek van hivatalos Linuxos verziója is, a webes rendszernek meg tök mindegy, ugyan az a róka fut mint Winen volt, gond nélkül működik minden. A videokártyával kezdetben volt egy kis macera, de egy olcsó VGA beépítésével (a Win 10 Pro árának huszadába került) megszűnt a probléma. Minden gép frissítését elindítom reggel 7-kor, hogy mire 8-kor kezdődik a munka használhatóak legyenek frissítve. A Win 7 mire lefrissült már tülkön ültek az alkalmazottak, hogy mikor vehetik végre használatba a gépeket, volt, hogy a munka kezdésére éppencsak végzett, a restartot el kellett tolni munkaidő utánra. A Linux ezzel szemben ugyan azon a gépen a legrosszabb esetben is 10 perc alatt lefrissül, majd tökölés nélkül újraindul - de ez csak kernel frissítés után kell, ha az nincs azonnal használatba lehet venni. Az se gond, hogy a Linuxot akár naponta frissíteni kell, mert pillanatok alatt megvan, van amikor kisebb frissítéseket munka közben végzek a háttérben SSH-val, senki sem veszi észre. Ellenben amikor a Win 7 elkezdett automatikusan frissítést keresni volt, hogy lassulásra panaszkodtak - amikor kikapcsoltam és áttértem a patch kedd utáni szerdánkénti manuális frissítésre a probléma megszűnt.
Ha pedig egy partnerünk Wines szoftvereket akarna futtatni velünk, távoli asztallal megoldjuk. Van Linuxra RDP kliens, rácsatlakoztunk az ő rendszerükre, tökéletesen működött (azóta már nincs szükség rá).
-
Zeratul
addikt
Ugyanazokat köröket futjuk megint mint anno W98ről XPre , XPről W7re váltáskor.
-
lócitrom
őstag
válasz
King Unique #129 üzenetére
függ persze az elterjedtségtől, de markáns különbség van a két rendszer fejlesztésének hátterében. tudnának rá írni, csak nem sok értelme van. Linux esetében eleve kernel szinten van rengeteg dolog foltozva elég nagy rendszerességgel. több ezren (és ezzel keveset mondtam) írják a kódokat, nyilvános mi kerül bele. mire valaki ír rá egy kártevőt, addigra 10 másik megírja rá a javítást. nem mindig van ez így persze, de kb. így lehet elképzelni. ha írnak sem lehet csak úgy végrehajtani a rendszer mechanizmusai miatt. Microsoft-nál meg ül pár fizetett barom, akik felületesen foltozgatnak. franc tudja valójában mi kerül bele. az sem igazán biztos, hogy törődnek bármilyen problémával. még annak is több értelmét láttam, hogy az XP-t vagy 7-et foltozgatják, minthogy új rendszert adnak ki. szóval egy kényelmetlen kalap szar a frissítés. az UAC persze jó lépés volt, de csak visszafogva mondható felhasználóbarátnak.
-
dabadab
titán
"Nem csak ettől biztonságosabb a Linux mert kevés van belőle."
Már csak azért sem, mert nincs kevés belőle. Okostelefonok 80+%, hálózati infrastruktúránál rengeteg minden (routerek, stb), szervereknak nagyjából a fele Linuxot futtat - gyakorlatilag nem tudsz eldobni egy követ úgy, hogy ne egy linuxos cuccot találj el vele
-
0P1
aktív tag
válasz
cinemazealot #47 üzenetére
"sok-sok (kb. 23) év Windows használat után az nehezemre esett, hogy megtaláljam, hol kell beállítani azt, hogy egy WiFi kapcsolatnál DHCP helyett statikus IP cím kiosztást használjon az a nyomorult!
"
LOL. Hát, ez nem feltétlenül a rendszer hibája
Ugyanis szinte pontosan ugyanott és ugyanúgy kell, ahogy 23 éve az összes Windowsban
Csak a shortcut neve változott az évek során, Windows 3.1 és NT 3.1-ben a "Network" program groupban volt,
Utána 9x-eken és NT vonalon a XP-ig Network Connections-nek hívták a Control Panelen belül, és Vistától máig Network and Sharing Centernek. De a beállítás módja semmit sem vátozott az évek során: Kiválasztod a kapcsolatot, properties, kiválasztod a protokollt, és properties.Sőt még a form is szinte pontosan ugyanúgy néz ki ma is, mint 20-23 évvel ezelőtt, csak egy tabra került az IP és a DNS beállítás és olyan beállításokat amiket ma már a kutya se használ (pl WINS setting), átnyomtak az Advanced-be.
Viszont az jó lenne, ha végre minden beállítási lehetőséget átnyomnának a Settingsbe, és nyugdíjaznák végre a jó őreg Control Panelt, mert eléggé idegesítő, hogy ide oda kell ugrálni a régi és új felület között. ŰNa akkor majd panaszkodhatsz, ha valamit nem találsz meg, ami előtte 23 éven át ugyanott volt
Nem értem, miért tart ilyen sokáig a GUI egységesítése. Már lassan 5 éve szenvednek raja (win8 óta). Mikor lesz kész? Redstone 3-ra talán? Mert ez így elég "under construction" feeling.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Pl. a skizofrén UI elég idegesítő, én minden egyes alkalommal a hajamat tépem amikor egy friss rendszert be kell állítanom 8+ Windows-on, mert a beállítások fele csak a régi UI maradványain érhető el, a másik meg csak a "Modern" UI-n. Komolyan mondom egy ingyenes, "tákolt" Linux felhasználói felület profibb benyomást kelt mint amit a M$ az utóbbi 2.5 generációban kemény pénzekért árul. És akkor képzeld el az átlag Józsi bácsit/Mancikát aki azt sem igazán tudja hogy mit akar beállítani, nem még hogyan.
-
Mivel a linuxok eleve inkább a sokat támadott szerver-állatfajt hajtják, így nem véletlen h a biztonságot legmagasabb prioritásként kezelik, hacsak egyetlen sort is hozzáírnak a kernelhez. Vannak persze linuxos exploitok, de ezek messze nem az a kategória, amit egy 12éves script-kiddy egy délután felnyom, majd a facebookon elterjesztett linkről 10millióan telepítik maguknak.
#129: "a fenyegetettség márpedig függ az elterjedtségtől is, mert sok vírus azért sem veszélyes rá, mert szimplán nem kompatibilis vele..." - ez igaz, ezért is használtam éveken keresztül Operát (amíg egyedi, saját böngészőmotort használtak) - az alacsony elterjedtség egy jó védelmi komponens.
Ettől függetlenül, van ~300millió iOS user, őket se látom vírusirtó után rinyálni, de még a kevésbbé dzsunka+nem warezoló droidosokat (~1milliárd) sem. Ok, maradjunk asztali fronton: ott van a kb 10%-nyi részesedésű MacOS, ráadásul általában pénzesebb felhasználókkal. Őtőlük miért nem hallunk napi szinten nyavajgást, hogy váá, beszívtam a ransomware-t, pedig ott volt a nod32(<-
)...
-
King Unique
titán
Aztán mitől olyan biztos, hogy arra nem tudnának olyan vírusokat írni, amik azt kijátsszák és xy problémát okoznak? Illetve a fenyegetettség márpedig részben függ az elterjedtségtől is, mivel sok vírus azért sem veszélyes rá, mert szimplán nem kompatibilis vele...Ahogyan például ugye egynéhány szoftver sem.
Egyébként meg Windowson is leginkább odafigyelés kérdése, illetve ott van pl. az UAC, korlátozott felhasználói fiók stb.. Na meg egy jó AV + kiegészítő védelmek is sok mindent blokkolnak.
-
DithenS
senior tag
válasz
King Unique #126 üzenetére
Nem csak ettől biztonságosabb a Linux mert kevés van belőle.Alapból a felépítése biztonságosabb.Meg elég hülyének kell lennie ahhoz hogy vírust futtatni engedjünk...A másik meg a rendszeres biztonsági frissítések.Windowsnál ez ritka alkalom,akkor is újra kell indítani.Sokkal jobb lenne ha Linuxt használnánk de így...
-
DithenS
senior tag
válasz
t72killer #117 üzenetére
Linuxon szinte lehetetlen vírust bekapni.Sőt Ubuntu alatt root jogod sincs,így még nehehebb...A poén az hogy van linuxra vírusírtó de minden cég hozzáteszi hogy csak akkor ajánlja ha windws-os géppel kapcsolatba kerül.(pendriver)
Amúgy felesleges rá mert immunis a windowsos vírusokra ugye.De tényleg vicces dolog ez és a microsoft tehetne ez ellen dolgokat.Például engedély nélkül ne telepítsen mindet,de főleg ne hozhasson létre új fájlokat magától.Linuxra mindig engedélyt kell adnunk...Ilyen alap dolgokkal küzd.De persze azt megengedi a hülye windows hogy kitörölük a rendszerfájlait.Tudomásom szerint a Linux a saját biztonsága érdekében ezt nem engedi... -
King Unique
titán
Azért azt megnézném, ha annak lenne a desktop OS-ek piacán ~ 80-90%-os részesedése, akkor arra mennyi vírus lenne...? A sötét oldalon is nyilván azzal foglalkoznak, azt igyekeznek támadni, amit megéri. Pár % miatt nem fogják törni magukat. De ott vannak pl. a mobil rendszerek, ahol a droid kiemelt figyelmet kap, mivel népszerű és elterjedt.
(#125) t72killer:
Kissé túl volt lihegve ez a csempe téma, ellenben ugyanúgy ott volt klasszikus desktop pl. a 8.0-ban is. Ahogyan a 10-es is hibrid ilyen téren, csak kicsit finomítottak rajta. Amúgy engem nem zavar a kettősség és a 10-esben a klasszikus vezérlőpultot úgyis ritkábban nyitom meg önmagában. Illetve a legtöbb eszközt eleve a Start gomb jobb klikkes menüjéből indítom. Ami már a 8.x-ben is benne volt és baromi kényelmes. -
válasz
King Unique #122 üzenetére
Egy fenét épült a metróra, még most, a win10-ben is egy csomó beállítási lehetőséget pl a klasszikus vezérlőpultban kell keresni. És itt nem a hipertitkos-elrejtett szektás spywaretelenítési trükkökről beszélek, hanem pl egy szimpla órabeállítás/netes szinkronkérés is vezérlőpult-ablakot pattint fel, nem 8.0-ban, most, win10 anniversaryban!
A metró egy skin, amit elkezdtek csinálni, de még most sincs az összes OS-kezelő alkalmatosság "átfestve", pedig már az 5.évében járunk és a 3. OS-t koptatjuk a megjelenése óta. Kanyarban sincs pl egy KDE-hez vagy gnome-hoz képest - bár azt elismerem, hogy a win10-ben van előrelépés egy összeszedettnek tűnő settings menüvel - viszont emellett már nem szabadna léteznie a vezérlőpultnak. Ehelyett mégis van, és ahogy nézem, "magasabb a rangja", lévén abban sokminden állítható, ami a settingsből nem. Programkezelő/eltávolító is csak a vezérlőpultban van pl...
Lehet szidni a 3rd party szoftvergyártókat, hogy "nem ülnek fel a vonatra" és nem esnek neki kockaguis appokat írni, de miért is tennék, ha a M$ saját, alapvető dolgokat se pakolt át? A fícsörök, ld Spotlight és hasonló életmentő dolgok persze kellenek... Valami hatóság lenne az ügyben, akkor azután engednék a windowsba új fícsöröket/adatgyűjtést meg pláne, miután rendberakták a bugjaikat és összefésülték a rendszert (á'la háziasszony a férjének: akkor van szex, ha elmosogattál).
-
<Lacy85>
addikt
De amúgy valamit áruljatok már el. Ti honnan kukázzátok a driver + kompatibilitási gondokat 3-4 éves gépek esetén?
Csak azért kérdezem, mert amiről most írok, egy múlt "évezredbeli" Core2Quad procis gép, amin vagy egy éve Win 10 van, és soha nem volt gondom egyetlen driverrel, vagy szoftverrel sem.
Pedig erre talán lehet mondani, hogy nem mai.
Konkrétan belapátolom az alaplap driver cd-jét, amit talán Win 7-hez adtak ki, és simán feltelepül 10-re is. -
DithenS
senior tag
"De mondok egyet, ez sokaknál előjön. Felteszem a vga drivert, de a 10 úgy dönt, hogy ő tud jobbat. Felteszi sunyiban, amit csak akkor veszek észre, mikor a telepítés közben villog a képernyő. Ránézek az Eszközkezelőben, hopp, máris fent van egy olyan driver, ami még véletlenül sem jó a gépemhez, szenvedhetem vissza a régit."
Pont ezért terjednek a vírusok windowson,mi az már hogy magától futtat minden fájt meg telepítőt? Linux pont ezért biztonságosabb,ezekhez engedélyt kell adnod míg a windows simán elindítja a férget és adja is tovább.Mindezt úgy hogy nem is tudunk róla.Soha nem tanulnak a hibáikból...
-
Namelesske
addikt
- A Microsoft szemében a 10-nél régebbi rendszerek nyűgök, és sokkal kevesebb figyelmet szentelnek nekik, sokkal több vírust bekaphatsz, hiába van vírusirtód.
Baromság, a user aki vírust bekapja nem a Windows.
- A 10 architektúrája alapjaiban modernebb, kevésbé sebezhető, kevesebb a hiba, fagyás stb.
Milyen hiba fagyás stb ember? Nem 1985-öt írunk, van hogy két hétig elmegy a gépem hiba nélkül. A kedvenc rendszereim pedig a Windows Me és Windows Vista volt anno, ugyan olyan stabilitással használtam mint A 7-et 8.1-et vagy most a 10-et.
- Az új hardverek a Windows 10-zel működnek együtt a legoptimálisabban, játékok és konvertálás alatt figyelhető meg, hogy a 10-nél régebbi rendszerek rosszabbul hasznosítják a számítási kapacitást.
Alig mérhető a különbség száraz tesztekben... sőt vannak tesztek amikben elmarad a 8.1 teljesítményétől. Simán belefér a hibahatárba az ingadozás a verziók között. Nagyjából annyit tud mint a Windows 7.
- A csempék, értesítők, áruház és hasonló - számomra - felesleges dolgok leszanálása után a Windows 10 nemcsak, hogy szinte teljesen ugyanolyan, mint a Win 7, de még puritánabbá is alakítható. Letisztult, logikailag jól szerkesztett minden."
Nekem még mindig undorító tákolmánynak tűnik a Windows Phone 8.0 GDR1 után az összes másik Modern Ui adaptáció, ideértve a Windows Phone 8.1 és Windows 10-et is. Bár tényleg hatalmasat javult a design a Windows 8.0 óta.
-
válasz
King Unique #118 üzenetére
Igen, aláírom a 8.0 nem fagyott - csakhát elég vicces volt mobiltelóra kitalált GUI-n szerencsétlenkedni, amikor épp 40"-os TV-n használtam a rendszert (nem is maradt pár napnál tovább a 8.0).
-
Snowy_owl
őstag
válasz
Hidalgo85 #115 üzenetére
Ennél nekem csak az az egy dolog a furább, hogy egy Lenovo Intel N3700-as cpun és 8GB ram +SSD-n a Windows 10 lassabbnak bizonyult, mint a Win 7-es társán. Ugyanis gyárilag a gép Win 10 Homeval érkezett, de ezt rövid úton lekaszáltam, és felnyomtam a 7-et, majd több oda-vissza oprendszer csere után arra jöttem rá, hogy valahogy a 7-es fürgébb. Leginkább böngészésre használom, és bár eleve nem erős a cpu, de ramom azért van bőven, és mégis előfordult elég sokszor, hogy több megnyitott lap váltása között, mikor másik lapra értem csak középen tekergett a kis napocska vagy micsoda, és várni kellett, mintha egy merevlemez lenne benne kevés memóriával és várni kéne arra, hogy a lapozófájlból sikerüljön újra előhúznia az adott oldalt. Érdekes módon ez Win 7 alatt nem ennyire drasztikus. De persze pozitívat is tudok mondani, mert emelett van egy még gyengébb Lenovo gép, elve lecserélhetelen Win10-es rendszerrel, és ezen elég jól ellehet netezni, meg videózni. Ezen ha újratölt egy oldal az csakis a kevés ram miatt van (Atom 3735F, 2GB ram, 32GB SSD).
-
King Unique
titán
válasz
t72killer #106 üzenetére
Egyébként a 8.0-val nem volt semmi baj a csempemizérián kívül. Stabil és gyors volt, legalábbis nálam több gépen is. Ha meg valaki annyira akart, külső start menüt tudott arra is tenni + egyes dolgokat beállítani. Ehhez nem feltétlen kellett megvárni a 8.1 Update 1-et.
(#112) Dr. Akula:
Igen, céges környezetben valószínűleg ez lesz, hiába próbálják itt egyesek bemagyarázni az ellenkezőjét. Meg a hetesnek ez a túlzott ajnározása is kissé, hogyan is mondjam...annyira szvsz korántsem nagy szám, sőt. -
válasz
Necroman_Mk2 #116 üzenetére
Mondjuk a vírusprobléma meg de facto 99%-ban a windows platformot sújtja. Mac-en vagy linuxon futótűzként terjedő ransomware-t pl még nem láttam. Persze, akadnak demóvírusok, amit célzottan adminjoggal telepíteni kell, de nem látom pl a linuxos vagy MacOS felhaszálók tömegeit, hogy rettegnének a zsarolóvírusoktól és egy olyan zsoldoshadsereggel védenék a gépüket, mint pl amit a win10-emet etetek (realtime vírusirtó, 2db on-demand szkenner, Hitman Pro Alert, biztonsági bővítmények a böngészőben - slusszpoénként jön be ugye, hogy pont az elengedhetetlen védelmi szoftverek alkalmasint maguk biztosítják az exploitot
*).
*Ez ráadásul visszatérő téma, korábbról is van anyag, pl a sokszoros tesztgyőztes Kasperskyről. - nem véletlen amúgy a dolog, az antivírus progi magas jogosultságokkal fut - nem úgy, mint egy szimpla userként bedörrentett excel. Így aztán egyértelmű céltábla az exploitkeresőknek/kihasználóknak.
-
Necroman_Mk2
őstag
Most lehet páran furán néznek majd rám, de szerintem a szakembernek igaza van: lehet szidni a Windows 10 erőszakos, központilag irányított frissítés rendszerét, azonban a modern internet biztonság sajnos megköveteli az állandó, felülről vezérelt toldozást-foldozást. Igen, tudom, az IT fórumokon joggal fanyalognak az emberek, de a kevésbé tudatosak, köztük az ifjabb generációk sajnos nagyobb veszélynek vannak most már a mostani, behálózott társadalmunkban kitéve, mint régen. Jó évtizede egy-egy vírus csupán némi kellemetlenséget (bár ugye a Péntek 13...
) meg esetleg lassulást okozott, DE nem akarta a jelszavainkat ellopni, titkosítással pénzt kizsarolni vagy a gépünket egy botnek részeként DDOS támadásokra felhasználni - és ki tudja még, mi minden jön még ezután. És mivel az emberfőket kimívelni mindig is nehezebb, ezért muszáj ezt a felülről jövő kényszert alkalmazni - ahogy az Apple már csinálja is egy ideje.
Mondom ezt persze úgy, hogy Windows-t lényegében csak játékra, Skype-ra (a pingvines nagyon fapados) meg alkalmasint netezésre használom, minden másra, de a netes szörfözésre is inkább Ubuntu. Széljegyzet: ez nem a 10 miatt van így, már a 7-t is így dual boot-ban használtam jó pár éve.Amúgy a régi gépre W10 sztori: volt egy 2007-es évjáratú DELL laptop, amire föltettem a W10. Minden oké volt, de eleinte nem akarta a videokártyát rendesen felismerni, csupán 1024x768-t volt hajlandó széthúzva megjeleníteni egy 1280x800-as monitoron - nem volt szép látvány. Vagy fél napot szórakoztam, mire végül a DELL hivatalos weboldalán találtam egy olyan WHQL-es driver pakkot, amivel végre normálisan fölismerte a hardvert. Megszenvedtem vele, ez tény, de a végén működött.
(#34) FF23 Az remélem megvan, hogy ez a kb. másfél százalék is több tíz millió gépet jelent alig 4 hónap alatt - mielőtt lekicsinyelnéd az eredményt.
-
válasz
Donki Hóte #6 üzenetére
"A régi hardverek viszont nem mindig működnek optimálisan az újabb Windowsok alatt, ezért akinek nem up to date hardwere van, az nem jár jól a Win10-el."
Ez így igaz! Nekem egy több mint 6 éves laptop-on van. Volt fent a win 10, és a gép csak küszködött, nagyon sokszor pörgött fel ventilátor (olyankor is amikor nem volt indokolt). Az erőforrás kihasználás nem az igazi még ennél a rendszernél. A rendszer egy ssd-n futott, de ez nem nagyon hatotta meg. Vissza raktam a win 7-et, és a laptop szó szerint "megkönnyebbült". Gyorsabban indul a rendszer, és a programok is.
-
-
cog777
senior tag
válasz
Dr. Akula #74 üzenetére
Eleg egyszeru lenne a megoldas. Kellene egy normalis update rendszer ami felteszi a frissiteseket kb max 15 perc alatt. HDD-vel. (Persze ehhez fejlettebb fajlrendszer is kellene ahol a megnyitott fajlt is le lehet cserelni..) Nem pedig egy csomo (varatlan!) ujrainditas (nem, az Active Hours nem megoldas!), vagy egyik CPU mag napokig! tarto lefoglalasa az svchost altal.
De az MS fejlesztes helyett inkabb marketingre kolt. Ennyi. Ez a resze hihetetlenul tragikus, adatvesztest kockaztato. Es nem igaz hogy nem lehet megoldani, mert alternativ oprendszer alatt azert 15 perc alatt az osszes program le van frissitve, nemhogy a rendszer. Csak nem foglalkoznak vele.
Mert amugy vannak fejlesztesek, pl a memoria es lapozo fajl kezelese vegre jobb lett, lapozofajl tomoritest is beleraktak, jobban fut az asszony gepen, de az idiota frissiteseket tiltani kell metered-re allitani a kapcsolatot mert megengedhetetlen hogy csak felebressze a gepet akarmikor es ujrainditsa mikozben a nem mentett cuccok repulnek.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
t72killer #106 üzenetére
Cégek mindig kivárnak, mert ritka az hogy egy gép nem azzal az oprendszerrel hal meg amivel megvették. Ha Win8-al vagy Vistával, akkor azzal. De sokan meg ebből próbálnak meg következtetést levonni, hogy "na ugye hogy milyen szar, még a cégek se váltanak", pedig de, csak nem pont akkor amikor megjelenik egy új oprendszer.
Eddig is adott volt a lehetőség Linuxra váltásra, mégse mozgatott senkit, ezután se fog. Pedig ingyenes lett volna. Legalábbis az oprendszer. Átképzésen, szoftverek újraírásán meg többet buktak volna mint amennyit az OS árán nyertek. Ez ezután is így lesz.
-
Cathulhu
addikt
Az meg hagyjan, hogy a 10 beallt, de a sehol se kaphato 7 jobban novekedett az ev vegen, mint az orrba-szajba nyomott 10.
Amit amugy teljesen megertek, bar maradtam volna a 7nel en is, 8 ota csak szenvedek ezen az oprendszernek csufolt valamin...
Szoval persze, hogy azt kell kommunikalni, hogy a 7 az ordogtol valo, nehogy hasznalni merjetek.... -
válasz
lócitrom #104 üzenetére
Az a baj, hogy a M$ tanul "hibájából": rájöttek, hogy nem érdemes olyan stabil+megbízható rendszert csinálni, mint a win7, mert akkor arról nem akarnak váltani az emberek valami félresikerült selejtre (ld. win8.0, amiért csak a nagyon-fanok voltak oda). Komoly kérdés, hogy a cégvilág milyen irányba fog elmenni? LTSB-re talán lehet alapozni, bár 99%, hogy a vállalati szektor nagyrésze kivárja a win7 támogatás lejártát, ahogy sokan az XP végét is kivárták, még úgy is, hogy éveken át már rendelkezésre állt egy stabil+megbízható melós rendszer.
Őszintén 2020 után el tudom képzelni, hogy meglátjuk az első nagyvállalati win helyett nyíltforrásút c. kísérleteket.
-
King Unique
titán
A DW-s leírásokat nem szólnám csak úgy le, nekem legutóbb az alábbi cikk is nagyon hasznos volt. Illetve, ha ebben már ilyen részletesen leírták és lescreenshotolták, akkor nyilván le is tesztelték. Sőt, a Win10 topikban is többen kipróbálták már.
Nekem eddig még nem nagyon indítgatta magát csak úgy újra, főleg aktív időszakon belül nem. Valamint mindig egyértelmű és látványos tájékoztatást ad, ha újra kell indítani. Amit talán havonta 1-2 alkalommal nem akkora luxus megtenni. De egyszer amikor bedobta középre, akkor ráböktem az elhalasztásra és direkt úgy hagytam a gépet. Órák múlva sem indította újra magától.
-
lócitrom
őstag
válasz
Dr. Akula #101 üzenetére
az nem életszerű, hogy egy relatíve jól használható 2-3 éves gépet az embernek le kell cserélnie, mert jön közben egy W10 frissítés. márpedig kb. itt tartunk. de aki eleve a WDDM-et fejlődésnek nevezi, annak igazából nehéz értékelhetőt mutatni. zártrendszeri betegség, nem fejlődés. a célközönség mi vagyunk. ergo ha a frissítést kényszerítik, akkor indokolt még jó pár évig azt támogatni, ami van. a kapitalizmus egy dolog, de azt feldughatják maguknak, mivel a felhasználó nem fog emiatt sem az adott rendszeren/platformon maradni. inkább vált.
-
válasz
#25068288 #100 üzenetére
Ez mondjuk teljesen jogos
.
#102: Nem azt mondom, hogy win8-as drivereket fogadjanak el, hanem azt, hogy a 1607 alatt ne fagyjon már az, ami a fél évvel korábbi 1511 (szintén win10!) alatt stabil volt. Mondjuk nevezzük azt egy oprendszernek, ami RTM-től a kiterjesztett támogatás lejártáig az RTM idején kiadott (és akkor stabil) driverekkel gond nélkül használható.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
t72killer #96 üzenetére
MIért ne lenne? Futatott programok szempontjából teljesen kompatibilis az előzőekkel. Drivert meg mindig újat kellett írni, az XP-s se volt jó 7-hez, miért pont a 10-hez kéne? DirectX is mindig kell új, bizonyára a WDDM 2-nek is megvolt az oka. Nem lehet elvárni minden régi vacak támogatását, különben még mindig helyet kéne szorítani az MFM-nek és az ISA slotnak is. És a gyártók se szeretetszolgálat, amiből már nem jön új lóvé, arra nem fordítanak energiát, vedd meg az újat. Ez a kapitalizmus, nem a windows problémája.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged