- Csendben leállította a Deep Link fejlesztését az Intel
- Már Vulkan API-val is működik a Smooth Motion képgenerálás
- Driftelős és lövöldözős hangulatú lett az új Arc meghajtó
- Ollós klaviatúrával és az eddigi legkisebb Basilisk egérrel jelentkezett a Razer
- Viszonylag kompakt léghűtésekkel gyarapította kínálatát az Arctic
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
t72killer #75 üzenetére
Ha jelentősen olcsóbb lenne egy-egy eredeti film és játék a boltokban (itthon, most jellemző magyar fizetés/árazás viszonylatban beszélve), akkor szerintem sokaknak eszébe sem jutna erőforrást szánni rá, hogy kalózkodjon, ugyanis általában ez sincs ingyen sem forintosítva, sem időben, illetve nem is mindig olyan egyszerű (sokkal bonyolultabb tud lenni, mint eredetit venni):
- Egyrészt befizetjük a "kalózadót" minden adathordozó vásárláskor
- Általában drágább internet csomag dukál a torrentezéshez, mint kizárólag webböngészéshez (tehát kvázi havidíja is van, még ha csak 1-2 ezer forint is pluszban havonta, de az általában hűségidővel a csomagra, tehát fixen...)
- ismerni kell a "szürke világot" (találni kell legalább egy stabil tracker-t, ahova felkerül és seed-elik is normálisan, ami neked általában kell), sőt a szoftverkalózkodás külön kis intrikáit (főleg játékok esetén lehet hatalmas macera a másolásvédelem akkor is, ha a torrent file-ba belepakoltak mindent, amire szükség lesz és kaptál hozzá leírást is, a játék verzió patch-elése pedig ismét okozhat meglepetést, pl. akár ki kell dobni a régi crack-el mentett játékállást és elölről kezdeni, stb... ||| de filmeknél is kell némi tapasztalat, hogy miként érdemes keresni azokat a tartalmakat, amik nincsenek újratömörítve érzékelhetően csökkentett kép és/vagy hangminőségre, illetve minden olyan hangsáv benne van, ami neked kell...)--->>> ha ezt objektíven összeszámoljuk, ez együtt már számottevően több időt és energiát emészt fel ahhoz képest, mint ha lekapnád a bolt polcáról a korongot, és egy átlagos fogyasztónál szerintem egy nagyságrendbe (talán azon belül is egész közel) esnek a költségek is (én pl. átlag heti 1 mozifilmmel és évi 3-4 játékkal elvagyok, a TV sorozatokat pedig ne számoljuk ide, mert azt saját magának is felveheti az ember TV-re/box-ra kötött HDD-re saját használatra és általában megvesz az ember néhány TV csatornát a net mellé ha kell, ha nem).
Itt persze az is játszik, hogy ha valaki akarata ellenére sem talál számára megfelelő munkát, akkor rengeteg szabadideje lesz, amit elfecsérelhet a kalózkodás kitanulására, miközben akkor se nagyon tudná megvenni az eredeti kiadványt, ha egyébként szeretné (akár csak azért, hogy dísznek meglegyen a doboza, vagy "lelkiismeretből"), még akár akkor sem, ha pl. "olcsósított" régiós árak lennének (de a net sem lenne túl drága). Sőt, ilyenkor tartalomfogyasztásra is több idő jut, így végképp átmetsz a dolog a másik oldalra.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
t72killer #75 üzenetére
Ilyen floppy party nálunk is divat volt úgy 20 éve, legismertebb helyszín a BME volt.
A netes warez betiltásával csak ezt lehetne nálunk is visszahozni, ahogy az amcsi szesztilalomtól se józanodott ki senki, csak lett pár Al Capone.
(#80) GeryFlash:
"Tehát szenét, de mégis élvezni akarod."
Te is élvezni akarod a kenyeret, tejet, felvágottat, de nem 1 milka / deakáért. Jogodban állna választani a nem evést is..."Az azért megvan ugye, hogy ez a rendszer már működik egy jó ideje például a játékszoftvereknél?"
Milyen rendszer, hogy ötödét keressük mint a németek? Nem igazán értem. -
GeryFlash
veterán
válasz
t72killer #81 üzenetére
?
1 Watt áram 0,05 Ft legdrágább helyen. 120-as nettel 15 megával jön a cucc, 1 óra alatt 54 GB. tegyük fel eszik 400 wattot a gép,az áram komoly 20 Ft-ra jön ki. Ha valakinek gyenge nete van akkor se lesz több 100Ft-nál. A netet kiszámolni nem tudom hogy lehet meg miért kéne, mert amúgy torrent nélkül nem lenne netelőfizetés? A bluray lemez ami egyedül számít, az 300-600Ft között van, attól függ ki mennyire ügyeskedik. De jellemzően vesznek a warezolók egy 4 terrás külső vinyót 40 ezerért [link].
Szóval az egész akárhogy is nézem egy nagyorrú mátyásba se kerül. Arról nem beszélve, hogy külső vinyó esetében biztosan hogy egy harmad akkora 1080p-s mkv-t szednek le.atike: Akkor nem vagyok egyedül ezzel a dilemmával, lehet adatkorlátos mobilnettel gondolta
-
GeryFlash
veterán
válasz
t72killer #73 üzenetére
Tisztába vagyok vele. De nyilván röhejes azt hinni, hogy emiatt valóban oké.
Különben meg feltölteni törvénybeütköző, úgy meg elég kevesen torrenteznek, hogy ne seedelnének.
Az árazással egyetértek, röhejes. El kéne törölni a jogdíjat, warezolást Németország szintűen büntetni, és a keleti régióba más árazást bevezetni. Persze ez utópia tudom
-
deicide
veterán
válasz
t72killer #41 üzenetére
PC-ről 4K. Próbáltad már? A 10Bit HEVC megizzasztja még a TitanX-eimet is normális minőségben és akkor azért egy asztali lejátszó már olcsóbb. Másrészt mi a baj egy eszközzel, ami kényelmesen elfér mondjuk az amúgy is meglévő erősítő fölött?
A TV beépített lejátszója is elboldogul a 4K-val, csak ott meg nincs HDMI kimenet, csak optikai, így baxhatom a DTS-HD-t.Persze én már azt sem értem, a lemezekkel mi a gond, mert 100+ db-os CD gyűjteményem van, jó néha a bookletet lapozgatni, miközben whiskyt kortyolgatok és ülök a hifi előtt a halálmetált hallgatva. De ezt már kitárgyaltátok, a fiatalok nem ilyenek, én meg ugye már 40+ vagyok.
-
-
Ijk
nagyúr
válasz
t72killer #53 üzenetére
Online szolgáltatás a jövő, de 250GB-hoz acélosabb net kell. 250.000MB/5400s=46MB/s.
atike: Itt arról van szó hogy mivel a net sávszél kevés, bemész a boltba és leveszed a polcról a filmet. Ezt jelenleg csak optikai lemezen ésszerű megoldani, sem méregdrága flash tároló, sem drága és sérülékeny hdd nem alkalmas rá.
A legjobb egy 1TB-os merevlemezes lejátszó lenne, amivre lehúzza pár óra alatt a netes boltból. De a tapasztalatom hogy olcsóbb megvenni a játékokat is boltban, mint steamen online.
-
GeryFlash
veterán
válasz
t72killer #50 üzenetére
A lewarezolt RIP-et hogy az Istenbe lehet megközelíteni? Maximum azzal, hogy meg van az érzés, hogy nem egy élősködő balkáni pióca vagy aki a keleti fizetésére hivatkozva legitimizálja a lopást.
Illetve előny lehet még amit te hátránynak hoztál fel, hogy helyet foglal másoknak öröm, hogy látja a nappalijában a gyűjteményét. Ez a két előnye lehet maximum az ingyenes, amúgy bd-ből rippelt warezolt verzióval szemben.Szerk: Félreértést elkerülve, a piócát nem rád értettem hanem általánosan aki azzal jön, hogy ő aztán digitális javakért nem fog fizetni, mert minek ott van ingyen.
-
válasz
t72killer #19 üzenetére
A tárhelyigény részét már elfelejtettem kommentelni.
Mindenképp felfér akár 16 biten is a 3 órás 4k film is, ha nagyon akarod, még egy DVD5-re is. A kérdés csak az, hogy ez mennyire lesz hatékony a tényleges minőséget a tényleges mérethez viszonyítva adott kodek (és egyéb kódolási paraméterek) használata mellett (az alternatívákhoz képest). Ez csak a bitráta kérdése, ami nagyon tág korlátok közt mozoghat (vesd össze egy 1080p24 DB50 mozifilm és egy véletlenszerűen letöltött 1080p30 youtube videó bitrátáját, illetve saccold be, hogy utóbbiból hány órányi anyag férne egy DB50 lemezre...).
A H265 tudtommal még nem szereti túlzottan a magas bitmélységet, de lehetne olyan a kodek, hogy kvázi mindegy lenne neki, hogy 8, 16 vagy akár 32 bit a névleges érték (amit dekódoláskor maximum kinyerhetsz, mint értékes jegyek --- ideális esetben, pl. szintetikusan generált állóképen), egyformán menne le a veszteséges tömörítés és adott bitráta mellett ugyan olyan, vagy jobb esetben nagyon hasonló (kvázi egyforma) vagy néha akár jobb végeredményt kapnál.
---------
A "paradigmaváltást" én is üdvözölném, de nem a lemezeket égetném el először.
Valamikor régen, a H264 korszak elején-közepén még hallottam olyan pletykákat, miszerint koncepció szintjén kacérkodtak már vele, hogy a következő generációban legalább pár dolgot megvalósítanak ezek közül (ha nem is egyszerre, de lépésenként elkezdjék végre lemorzsolni a gyökerekről, ami az analóg korszakban még leleményes/briliáns, de mai szemmel a digitális láncban már inkább barbár elnagyolásnak, akár bizonyos szempontból feleslegesnek tűnik):
- lineáris 12-16 bites abszolút XYZ (4:4:4) a 8-12 bit relatív YCC 4:2:0 helyett,
tehát kidobták volna a chroma subsampling (ez még a szürkéről színes analóg TV adásra áttéréskor volt szükséges kompromisszum) és gamma encoding trükköket (utóbbi addig hatékony, míg úgy épül fel a kodek, hogy nyersz a bitmélység csökkentésével, mert a nem-lineáris gamma "tömöríti" a skálát, így kisebb bitráta is elég -- de megint: ez nem törvényszerű kodek oldalon, nem csakis így lehetne), amik "analóg módon" spórolnak a sávszélességgel, a minőséget pedig az adathordozó (Blu-Ray vagy HDD) és/vagy valós idejű közvetítésnél a hálózati sávszélesség szabályozta volna a bitráta, illetve "kompatibilitási szintek" révén, hogy az egyes eszközök mit képesek dekódolni és milyen minőségben (pl. figyelembe tudja-e venni a lejátszó a megjelenítő EDID-ben tárolt színtér információit, vagy egyszerűen Rec709-be vagy Rec2020-ba konvertál mindent az YXZ-ből, vagy épp hogy képes-e olyan minőségben számolni a 16 bites XYZ-vel, hogy a végén az RGB eredmény még mindig effektív 16 bit, vagy rengeteg veszik el a minőségből 10 bites bufferekben, vagy megérti-e egyáltalán a 16 bitet, vagy csak a 12-t, esetleg 8-at, stb -- itt pl. kritérium lehetett volna lemezes asztali lejátszóra a 16 bit és youtube-on lehetett volna 8 bites legacy mellett egy köztes 12 bites stream is választhatóan a komolyabb, de mobil kütyüknek).Mint látjuk, ebből szinte semmi nem valósult meg, egyedül a bitráta nőtt (az is csak szolidan), és kaptunk még több "trükköt". Még mindig úgy épül fel a kodek is, hogy szereti a chroma subsampling-et és az alacsony bitmélységet és senki nem akart olyan kompromisszumot kötni, hogy a középkategóriás mobiltelefon ne tudja majd dekódolni ugyan azt a formátumot, amit az asztali lejátszók (ez részben érthető, de én azt látom, hogy lefelé kezdett el csúszni mostanában az a minimum léc, amihez minden más igazodik, ultramobilra optimalizálnak és az asztali azt kapja placebó preset-ben, nem fordítva, hogy maximalistán megkap mindent a desktop és kap valami butított verziót a mobil is, de ez gondolom az emberek szokásait követi, hogy laptop, tablet, tablet méretű mobiltelefon csüng az emberek kezében és azon néznek online videókat, stb...).
-
Ijk
nagyúr
válasz
t72killer #41 üzenetére
Egy jó médialejátszó vagy htpc is belekerül annyiba mint egy BD lejátszó, főleg ha 4k-ról és HDR-ről van szó.
Pont hogy a 4k miatt lenne újra értelme az optikai lemezeknek ismét, mivel egy BD50-es anyagot is már le lehet neten streamelni, de 4x akkorát már nem. Egy 2TB-os vinyón is elfér 8-10 db 4k HDR film ellenben a 40db BD50-essel.
Ugyanúgy meg kell venned a lejátszóesazközt neten streamhez vagy merevlemezhez is. Arra meg az eddigi tendencia alapján nem nagyon kell építeni hogy majd kapsz a tv-be értelmes beépített lejátszót. Okoseszköz meg htpc-vel való vesződés sem kell, amikor beülsz a fotelbe akkor benyomod a BD lemezt vagy elindítod 3 gombnyomással az online streamet, nem a szoftverekkel akarsz pöcsölni, és főleg nem a PC-s asztalokkal, lejátszással. -
Ijk
nagyúr
válasz
t72killer #24 üzenetére
Egyetlen értelmes alternatíva az online stream vagy letöltés, de BD minőségben 250GB-hoz még nem elég gyors az átlagfelhasználó internete, még BD50-hez is kevés. Kész termékként pedig tömeggyártani az optikai hordozót a leggazdaságosabb, mindenféle elektronikai és mechanikus elem nélkül.
-
Partz
senior tag
Igen, az összes uhd blu-ray tudja a hdr10 szabványt. Ezek a lemezek 66 ill. 100 GB-os formátumban jelennek meg.
Most Nab-on beszéltek erről egy előadáson. Azt ne felejtsük el hogy a bővített színtér-bitrate és a megemelt képkockaszám, jóval kevesebb többletinformációval jár h.265 mellett (kb.20%). Míg mondjuk a felbontás növelése, ami többszörös adatot jelenthet.
János666
Ez még kialakulóban van, pl várjuk a Technicolor-Philips rendszerét, ez az sdr anyagokat is képes lesz hdr-re skálázni, hasonlóan a fhd-uhd felskálázáshoz. A Dolby Vision rendszere pl úgy működik ahogy B., esetben írtad. Itt a gyártóval együttműködik a rendszer és a tévé képességeihez igazítják görbét, külön típusonként.
A következő 1-2 évben rengeteget fognak még változni a hdr rendszerek ahogy nézem, nagyon nem egységes még a helyzet. Már a levegőben lóg smpte2094, ami a dinamikus metaadatokért felelős és állítólag már a hdmi 2.1 szabvány része lesz.
-
Igen és nem. Még nem látom át teljesen, de nagyon úgy vettem ki, hogy bár a >=10 bit/channel (ami BD esetén a gyakorlatban nem igen merészkedik majd 10 fölé, legalább is egy jó darabig) bár alapfeltétele az UHD HDR-nek, viszont jelen esetben ez egy metadata résszel is társul, amiről még nem egészen értem, pontosan mit csinál, illetve miként fogják használni. Amikre eddig tippeltem:
- vagy egyszerűen csak megadja valamilyen (remélhetőleg képkockaidőnyi) gyakorisággal, hogy az az 1024 érték a HDR névleges fényerő tartományán belül hova kerüljön (tehát pl. éjszakai jelenetnél a 0 legyen a készülék "feketéje", az 1024 még csak a 30% szürkéje, vagy nappalinál a 0 már rögtön 20% szürke, esetleg faltól-falig címzel egy szó szerint fekete-fehér filmnél, stb...)
- de lehet, hogy dinamikusan skálázza a tone response görbe alakját is, nem csak azt, hogy fizikailag hová illeszkedik a két vége (ez már nagyon bonyolultnak tűnik, mert a TV-knek eddig is ritkán sikerült pontosan követni egy statikus gammát is [akár hardware okokból is PDP-nél és OLED-nél], úgyhogy egy bonyolultabb görbe több verziója közt váltogatni, vagy akár néhány paraméter mentén szabadon torzítható görbét követni erős ugrás ---már ha pontosak próbálnának lenni a megjelenítők minden esetben---)
- esetleg sokkal inkább valami "bűbáj", ami alapvetően csak eyecandy-re lesz jó, hatékonyan alkalmazni realista/naturalista megjelenítésre talán nem is nagyon lehet, de legalább is nehezebb lesz, mint rögzíteni ezt a metaadatot egy fix állapotba és úgy dolgozni a 10 bittel, mint eddig a 8-al (igaz, már akkor is nyertünk valamit, csak itt még megmarad a veszély, hogy a HDR képes TV a szabvány bonyolultsága miatt sokkal jobban eltér az elméletileg helyes viselkedéstől és pl. egy fix, akár SDH-t specifikáló matadata beállítással is elkezd hülyeségeket csinálni, mint ahogy ma is kikapcsolhatatlan néhány készüléken pár "képjavító", akár a dinamikus kontraszt is, sőt mivel komplexebb az egész, még kevéssé lesz ez korrigálható a felhasználó által -> konyhanyelven talán kvázi Dinamikus/Kiemelt módban lesz a készülék Mozi/THX/IFS módokban is, mikor HDR tartalommal etetik, mászkál majd össze-vissza...).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az Universal hamarosan piacra dobja első UHD Blu-ray lemezeit, többek között a Warcraft filmet is.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- XFX AMD Radeon RX6700XT 12GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest