Új hozzászólás Aktív témák
-
Geller72
veterán
Driver kérdése. Tehát, ha az adott operációs rendszer alá a gyártó készített drivert, akkor igen. Ez az újabb rendszereknél részét képezi (be van építve) a telepítendő szoftverbe. Meg kell nézni, hogy a chipsetnek van e seven alá készített drivere. (Többnyire van, vagy "erőszak kompatibilis"..
)
Összedobtam és átírattam Ollie-val az egyes hozzászólást, ezután az alapkérdéseket feltevőknek és az újonnan érdeklődőknek lehet linkelni szó nélkül..
.
-
Kvazár
őstag
2 db-bal tudsz raid0-át vagy 1-et is csinálni, 3-mal meg 5-öt. Sebesség terén túl sok eltérés nem hiszem hogy lenne, bár kitudja, lehet az 5-ös lenne ezen a téren a befutó.
Ne csak a sebességre gondolj, hanem az adat biztonságra is. Mert ha 1-es vagy 5-ös van akkor 1 hdd kiesése után is minden megy tovább míg azt ki nem cseréled. 0-ás esetén meg egy 80-as megdöglése után 160 giga adatot vesztesz el.
Szerintem a 0-ás csak akkor éri meg, ha két 1-est fűzöl össze, ellenkező esetben nem.Egyéni, ezen a téren még járatlan véleményemet mondtam el.
Ha túl nagy butaságot mondtam volna, akkor a többiek tuti megköveznek. -
Geller72
veterán
A raid 0 stripe gyors, de nincs backup. 3 lemezre kiegészítve ugyanezt van stripe, tehát gyors, mint az állat és van is backup. Tehát az már Raid 5, min 3 meghajtóval.
A RAID 5 a paritás információt nem egy kitüntetett meghajtón, hanem „körbeforgó paritás” (rotating parity) használatával, egyenletesen az összes meghajtón elosztva tárolja, kiküszöbölvén a paritás-meghajtó jelentette szűk keresztmetszetet. Minimális meghajtószám: 3. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosan végezhetőek. Egy meghajtó meghibásodása esetén az adatok sértetlenül visszaolvashatóak, a hibás meghajtó adatait a vezérlő a többi meghajtóról ki tudja számolni. A csíkméret változtatható; kis méretű csíkok esetén a RAID 3-hoz hasonló működést, míg nagy méretű csíkok alkalmazása esetén a RAID 4-hez hasonló működést kapunk. A hibás meghajtót ajánlott azonnal cserélni, mert két meghajtó meghibásodása esetén az adatok elvesznek!
A tárolható adatmennyiség "a legkisebb kapacitású meghajtón tárolható adatmennyiség" * ("meghajtók száma" - 1) lesz. (Pl. 4 db egyenként 1 TB -os HDD RAID 5-be fűzésének eredményeként egy 3 TB kapacitású logikai meghajtót látunk.)
Az írási sebességnél fontos figyelembe venni a paritás adatok előállítására szükséges számítási kapacitás igényt! Szoftveres megoldásnál ez jelentős processzorterhelést, illetve az írási sebesség csökkenését eredményezheti, ezért ajánlott a hardveres megoldás, ahol a célhardver látja el ezeket a feladatokat.
A RAID 5 vezérlők a hibás meghajtó helyére betett új, üres meghajtót automatikusan fel tudják tölteni az eredeti adatokkal.
A hibás meghajtó egy-egy blokkját a következőképpen lehet visszaolvasni: Ah=(Aj1 XOR Aj2) XOR Aj3, ahol Ah: a fizikailag hibás meghajtó része és Aj1, Aj2, Aj3: a jó meghajtó része.
Az "olvasási sebesség" = "A leglassabb meghajtó olvasási sebessége" * ("Meghajtók száma" - 1)
Üdv. -
Kvazár
őstag
Mivel én is csak a raid előtt állok, így nem tudok neked pontos választ adni, de látom senki sem akar válaszolni neked.
Nekem azt írták, hogy raid1 olyan 60-70% sebesség növekedést jelent, ami azért jelentős.
Nálam a mikor sata1-ről, sata2-re váltottam jelentős különbséget inkább a tömörítésnél, és a fájlműveleteknél tapasztaltam.
Szerintem megéri, ha még üresek azok a vinyók, mert akkor nyugodtan tudsz játszadozni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Toshiba Enterprise Capacity MG09 18TB - 512MB, 7200rpm, SATA3 - 100/100 -as - Eladó!
- WD Black SN850P 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6600 MBs - Eladó!
- Wd blue 750gb 2.5 hdd
- SAMSUNG 990 / 980 PRO 1TB M.2 PCIe 4.0 (bontatlan)(3év-garancia)
- (új, bontatlan) 500GB Kingston NV3 PCIe 4.0 NVMe M.2 (Foxpost:+1400Ft)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest