- Milyen nyomtatót vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen házat vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Notebook hibák
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Spet
addikt
Na ugy erzem nagyon lelepult a dolog, vagy csak mindenki sok metil alkoholt ivott hp helyett?
-
Spet
addikt
-
Bird
addikt
Demars, Spet: Köszönöm mindkettőtöknek.
Sajnálom, hogy a ph! felső vezetése pálinka rezisztens.
-
Bird
addikt
Amint látjátok vegyesen készült ágyas és normál verzió is. Kell még bő negyedév, hogy az ízek teljes mértékben a helyükre kerüljenek. A pálinka pihentetése érlelése nagy fontossággal bír. A frissen lefőtt, a pálinkafőzőből, éppen csak lefolyt, és hígított pálinka általában, még nem mutatja igazi arcát. Mindenképpen ajánlatos néhány hetes, hónapos érlelési folyamatot beiktatni, hogy ízei kerekedjenek, estleges kisebb karcossága lesimuljon.
Kellene egy nagy ph!s pálinka kóstoló 2016. rendezvényt szervezni.
-
Bird
addikt
Ma megszületett a
kis Jézusnagy alkotás.Összesen 42l lett belőle, nem panaszkodom. Linkelek egy képet a 2016. évi kollekció darabjairól:
Itt pedig egy panoráma kép:
Most először csináltam 2 féle kajsziból. Kicsit féltem tőle, de mint kiderült teljesen alaptalanul. A két fajta gyümölcs harmonikusan egészíti ki egymást, klassz ízt és már- már parfümszerű illatot kölcsönöz a magyar fajta mellé kevert ceglédi. A pektinbontás is kiválóra sikerült. Sajnálom, hogy ízt és illatot nem tudok linkelni.
-
Bird
addikt
Jó megoldás az is, amolyan tűzoltás. Viszont mindenképp biztosítani kell az ideális hőfokot. Nem lesz "aromás" a végeredmény.
A PET palackos megoldással vigyázni kell, mert könnyen túlhűthető a cefre.
Tudom, mert az első évben én is ezzel szívtam. Aztán levittem a pincelejáróba, ott 20-23 fok van, azóta szépen egyenletesen forr le az anyag.
Viszont idén volt 3-4 nap júliusi nap 23-25 fok hőmérséklettel. Akkor a pincében is lement 17 fokra és a forrsá lelassult. Na az a legrosszabb.... Akkor meg melegíthettem a helységet. -
Bird
addikt
Az bizony nagy baj, ha gyorsan forr, mert az erjedés során keletkező széndioxid igen jó oldóanyag. Oldja a gyümölcsben lévő, könnyen illó aromaanyagokat, azokat magával ragadja a habzó gázbuborék, s ezzel szegényebb lesz a kész pálinka aromája. Fentiek végett biztosíztanod kell a cefrének az állandó 19-23C°-ot. Megoldás: Vidd hűvösebb helyre!
-
Spet
addikt
Kérdés: mivel lehet lassítani a gyors kiforrást, ebben a ngy melegben? Vagy nem árt ez a minőségnek?
-
Zoja™
őstag
Szerintem keresd meg Intruder2k5 kollégát, Ő felel a topikgazdákért.
-
Bird
addikt
Szuper! Élménybeszámolót és sok- sok képet. Én ma vittem a pálinkafőzdébe az anyagot, de előtte kinyitottam a hordókat. 7-8 centi vastag gyümölcsbor gyűlt össze a tetején. Belenyaltam.... Finom sárgabarack likőr ízt éreztem. És az az illat. Pár nap és kész. Teszek fel képeket majd az ide a kész termékről palackozást követően.
Más: Modkerből nem írtak vissza, nem válaszoltak.
-
Bird
addikt
Bizony, hogy szégyen. Házi páleszt nem árulhatnak a szórakozóhelyek, maradnak a löttyök. Normális pálinka ott kezdődik boltban, hogy 8e+, de inkább 10e+/0,35l. Szerintem az egyik legjobb hazai pálinka a Gyulai Báró Harruckern sorozat. Különös tekintettel az erdei szeder és a hecsedli ízekre.
Ezeket érdemes kipróbálni, olyan minőségük és ízük van...
Viszont ennyi pénz negyedéért már saját is lehet. -
törölt tag
A pancsolással tisztában vagyok, a szüleim vendéglátásban dolgoztak... Azok az idők szerencsére kezdenek elmúlni, mióta nem ugyanarról a gépről jön le az összes pl vodka, és meg lehet különböztetni őket.
Ha lehet én is a tiszta ízt preferálom, de ha nem ott iszol ahol szeretnél akkor nem azt ihatod amit szeretnél. Én meg kerülném a bajt.
Csak annyira egyszerre jött minden gagyigyártól ez az egész, hogy kezdtem azt hinni, hogy valami központi szabályozás van mögötte... -
Bird
addikt
válasz
#33253120 #167 üzenetére
Hogy miért? Azért mert mostanság trendi a gyógynövény és a mű ízek (lsd. pisztáciás fütyülős). A hubertus, fütykös, az uniqum (bár ez a múlt öröksége.broáf) divatot teremtett. Egyedül a Jagermeister amelyik vállalható szerintem, de abból sem tudnék mennyiséget meginni. A kocsmai felhozatal még rosszabb. Ezekben a "oázisokban" azzal szórakoznak (persze tisztelet a kivételnek), hogy jobb minőségűnek tűnő pálinkás üvegekbe öntenek ARO- Tesco- Spar saját márkás occó termékeket. De a minőségi termékeket is érdemes meglesni a nagyobb áruházak polcian, hogy azok mit tartalmaznak és főleg mennyiért. Szinte egytől egyig etilalkohol ízű sz@rok. Bocsánat, de jobb szót nem tudok rá. Erre a legjobb példa a Szent István, meg a Bolyhos főleg a literes vegyes nevezetű förmedvény. Talán a Békési ami ér valamit... Jómagam pont fenti okok miatt kezdtem el cefrével és minőségi pálinkákkal foglalkozni...
-
törölt tag
Eléggé érdekes kérdést szeretnék felvetni. Nem kapcsolóik direkt módon a pálinkafőzéshez, de egyrészt jobb topicot nem találtam, másrészt itt úgy tűnik elég sokan képben vannak....
Na szóval.
Kb pár hónapja tűnt fel, hogy a bolti/kocsmai italokba elkezdtek gyógynövénykivonatot rakni.
Ez nem tetszik. Másnap van tőle, érzik az ízén, ilyesmi.
Bármennyire is tiszteljük a házi feladatot, ha több nem egy helyen lakó ember beszélget mondjuk munka után, akkor ott bizony a hely neve kocsma, ott meg nem fér meg az igazi házi.
A lényeg. Gyakorlatilag a Finlandia minősége alatt nem lehet olyan bolti alkoholt kapni, amiben nincs valami gyógynövénykivonat. De tökmindegy mi. A konyakon, a rumon, a vodkán, barack, körte, stb... bármely gyártó bármely kommerszén ott van.Miért?
-
törölt tag
Subscribe.
-
Bird
addikt
Ez az utolsó üveg ebből a szériából sajnos. Majd 12 év múlva bontjuk ki, amikor a gyerkőc 18 lesz.
A kevésbé jó izű pálinkák is feljavíthatók így, gyakran alkalmaztam én is. 36? Most vagyok 38. :-)
-
Bird
addikt
Ígértem képet egy éves kioldódásról.
A kandírozott gyümölcs SPAR saját márkás termék volt.
-
demars
addikt
Tudom
ugyan az, mint a kukta főző. Én nem támogatom, inkább a zománcozott üst, ha nincs más.
Egyébként voltam pár éve Panyolán, a fözdében. Akkor még nem volt ennyire tolva itthon a cég. Az alapító srác is ott végzett, ahol én, csak neki a fő szakiránya volt a szeszipar.
Komoly berendezésük volt már akkor! -
demars
addikt
A hűtő van abból! Ebben van egy réz spirál, amin csepeg a párlat. A tejes kannában értelem szerűen hideg víz van.
A főző üst egy normál 50 literes üst (disznovágásnál használatos), erre van ráaplikálva egy réz kupola, tetején kimenet szintén réz cső (ennek a végződése ugye a réz spirál ami az alu tejeskannában van). Szóval ki van ez találva, de ugye nem használtam még. Lehet öregem már ki is dobta...
Kellenek még fontos dolgok, hőmérő, egy keverő sem ártana (réz kupola tetején van kialakítva hely ezeknek).
Én is azt vallom, hogy a főzést profikra kell bízni! -
Spet
addikt
Neeeem kuktával nincs tapasztalat (kicsi az űrmértéke
), viszont ha megvan még a házi hűtő amit elhozztunk dobok róla képet.
Alumínium tejes kanna dolog érdekes (és kockázatos), + minőségügyileg (maródik a az anyag, ami belekerül a pántlikába), kockázatos. Ezért is ajánlják a hobbista lefőzéshez a rozsdamentes dolgokat.
-
Bird
addikt
A jogi háttérről még nem volt szó... A magánfőzés az izgalmas része a dolognak, amióta az EU elkapálta kicsiny országunkat az adómentesség miatt.
A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény módosítása új fogalmat vezet be a jövedéki szabályozásba, mint például a párlat, a magánfőzés és az ezzel összefüggően a magánfőző fogalmát.
Párlat: "a bérfőzés és magánfőzés keretében előállított 2208 20 19, 2208 20 99, 2208 90 33, 2208 90 39, 2208 90 51, 2208 90 71 vámtarifaszám alá tartozó alkoholtermék."
Magánfőzés: "A párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása."
Magánfőző: "Az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik."
Bérfőzés: "A párlat szeszfőzdében a bérfőzető részére történő előállítása."Magánfőzés
Magánfőzésben a magánfőző évente legfeljebb 86 liter (42 fokos) mennyiségű párlatot állíthat elő, mely a magánfőző háztartásában való személyes fogyasztásra szolgál. A magánfőzéshez való jogot minimum 5 darab párlat adójeggyel (700 Forint/darab) válthatja meg a magánfőző.
Párlat adójegy: A tárgyévben előállítani tervezett magánfőzött párlat előállításához az előállítást megelőzően párlat adójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól. A párlat adójegy a beszerző magánfőzőt egy liter magánfőzött párlat tárgyévi előállítására jogosítja. A párlat adójegy 700 Forint értéket képvisel, egy liter 42 térfogatszázalékos tényleges alkoholtartalmú párlat adótartalmát figyelembe véve. A magánfőző tárgyévi első beszerzéskor legalább 5 párlat adójegyet szerez be és tárgyévben legfeljebb 86 darab párlat adójegyet szerezhet be és legfeljebb ennek megfelelő mennyiségű párlatot állíthat elő. Ha a magánfőző a párlat adójeggyel megfizetett adójú párlatmennyiségnél több párlatot állít elő, akkor a tárgyév végéig be kell szereznie a többletmennyiség utáni párlat adójegyeket a vámhatóságtól azzal, hogy az éves mennyiségi korlátot ilyen esetben sem lehet túllépni.
A magánfőzőnek a párlat előállításához használt desztillálóberendezését a helyileg illetékes önkormányzat adócsoportjához kell bejelenteni.
A magánfőzés szabályai
A magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést, valamint a bejelentett adatokban történt változást az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
A bejelentés tartalmazza a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.
A magánfőző köteles megőrizni és hatósági ellenőrzéskor bemutatni a desztillálóberendezés feletti jogszerű tulajdonszerzést igazoló iratot.
Az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőző jogosult párlat adójegy beszerzésére. A magánfőző a párlat adójegy igénylésekor a vámhatóságnak megadja nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, az előállítani kívánt párlat mennyiségét, valamint nyilatkozik arról, hogy a magánfőzésre vonatkozó jogszabályi feltételeknek megfelel.
A vámhatóság a párlat adójegyet a párlat adójegy értékének megfizetését követően bocsátja az igénylő rendelkezésére.
A párlat adójegy igénylése és rendelkezésre bocsátása az igénylő választása szerint papír alapon vagy elektronikusan történik.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető.
A magánfőzött párlat eredetét a párlat adójegy igazolja.
Magánfőzés esetében az adó megállapításához és az adótartozás végrehajtásához való jog 1 év elteltével évül el.
Jogkövetkezmények
A vámhatóság magánfőzésre használt desztillálóberendezést lefoglalja, ha
- a magánfőző a bejelentésében az adó megállapításához szükséges adatokra, valamint a bérfőzésben előállított párlatra vonatkozóan valótlan nyilatkozatot tesz;
- a magánfőző a desztillálóberendezést a párlattól eltérő alkoholtermék előállítására használja;
- a magánfőző a párlatot a fentiekben ismertetettektől eltérően értékesíti. -
Bird
addikt
Én sem főznék otthon, nagy tapasztalat kell, hogy az ember ne rontsa el. Ott a rézeleje, a tisztázás, esetleges másodlagos főzés ha a cefre olyan minőségű.
Jómagam azt vallom, hogy cefrét kell tudni jól elkészíteni, a többit profikra kell bízni. Szerencsére rengeteg jó pálinkafőző van az országban, olyan ahol nem vernek át. A pálinkafőzetés abszolút bizalmi dolog.Szakközép iskolában tanultuk a lepárlást, gyakorlati tétel volt vegyipari gépek és műveletekből. Az iskola lepárlóját a tanárok használták a saját cefréjük lefőzésére. Klassz kis gyakszi órák voltak, mindig hagytak kóstolni is.
-
demars
addikt
Én magam nem főzök itthon, pedig van hozzá cuccom. Nincs összerakva, de egy nagy üst, réz kupolával. Réz hűtőkör, alu tejeskannában.
Ismerősnek van profibb cucca és ért hozzá.
Sárgabarack és alma ami nagy kedvencünk.
Ha több cefrénk van azt Tárnokrétire visszük. Nagyon jól főznek, nem vágnak át, nem keverik.
Anno mi sört főztünk, zabból. Érdekes íze volt, de elfogyott. Szeszipar volt a másod szakirányom egyetemen, de gyakorlat nem volt. Inkább elmélet, beszélgetés... -
madgie
titán
Tavasszal kóstoltam, ha megölsz, sem tudom már felidézni. Az asszony keresztapja díjnyertes páleszeket szokott főzni, ha feléjük járunk, akkor végig szoktam kóstolni a nedűit
Idén az eper nem jött be (csak illatra), a feketeribizli so-so, a som meg a berkenye fenemód ízlett.
-
Bird
addikt
Azért mehet, mert az már soha a büdös életben nem fog leforrni. Az erjedéskor okoz problémát a répacukor, a kész pálinkában már nem.
Hohó. Csak nem kuktáztatok otthon?
madgie:Pedig a faeper nagyon faja. A sima földi eper valóban nem nagy szám, viszont kuriózum, csak nagy ritkán lehet hozzájutni.
-
Spet
addikt
Mi házilag aszalt gyümölccsel próbálkozunk évente pár alkalommal (szilva, barack).
BTW ha már kandírozva van (ami répacukorral van elkészítve), akkor úgy mehet a pálinkába?
Házi praktika: kukta (gyári szelep lecserélve), rézcső 20-40 literes kannában végigvezetve (nemrég ilyen kannát hozztunk el egyik ismerőstől), és mindezt jó kis rezsón
(probléma, hogy alumínium nem szereti ha alkohol fő benne, meg kiválhat belőle egy-két dolog)
Manapság ha valaki házi főzőt készít, az a rozsdamentes söröshordót alakítja át hűtőnek.
-
Bird
addikt
Van aki a panelban átalakított kuktával nyomta a nyolcvanas években. Kukta, némi rézcső, apró radiátor kellett hozzá. Magyar ember mindig is leleményes volt, ha szeszt kellett előállítani háztájiban.
Na és ki mivel ágyaz?
Jómagam a kandírozott gyümölcsre szavazok. Majd teszek fel képet egy jó éves kioldódásról. Gyakorlatilag likőr ízt kölcsönöz az 50%-os pálinkának, kiemeli a barack selymes ízét. Sokak szerint túl édes, de szerintem még elmegy gallér mögött.
madgie: Irsainak a mazsola ágyas is használ.
Berkenyében is gondolkodtam, hogy kellene szedni, de valahogy mindig elmaradt. Ízvilága?
-
Spet
addikt
Alakul ez, úgy látom nem kell aggódni
Végén lehet majd versenyeztetni a répacukrosat, a gyümölcscukrosat, a panelban kotyvasztottat, na meg ami még ki lesz találva
-
Zoja™
őstag
Akkor beköszönnék én is.
Bár a főzéshez nem konyítok, de lelkes amatőr fogyasztóként figyelemmel fogom kísérni a topikot.
Nem is olyan régen volt egy olyan elvetemült ötletem, hogy elkezdek kísérletezni itthon kis mennyiségben a pálinka készítéssel, de nem hiszem, hogy a szomszédaim örülnének neki, tekintve, hogy panelban lakom. -
Bird
addikt
Megunni? Soha. Ez az amit nem lehet megunni....
-
Spet
addikt
Törkölynek való szokott összejönni évente, de ha van szőlő az általában vegyesbe szokott menni.
Szomszéd Pista bácsinak volt érdekes szőlői (isten nyugasztalja az öreget), amit otthon nemesített vagy 40-50 éven keresztül. Volt ott neki minden 50 nm-en: nagyszeműtől kezdve narancs(!) beütésen át mézédesig. Aztán meghalt ami tövek meg igényeltáék a gondoskodást ki is pusztultak.
-
Bird
addikt
Nekem a legkellemesebb pálinka élményem az Irsai Olivér szőlőből főzött (tehát a gyümölcsből!) pálinka volt. 100kg cefre képes 18l pálinkát is adni amelynek íze... Na azt próbáld ki! Ráadásul a szőlő ára sem vészes.
philoxenia:Eper pálinkát még nem főztem, de többször volt szerencsém kóstolni házit, nem boltit. Kacsába az erjedt eper nem való... Viszont, ha megette mehet az üstbe, mert öregapám szerint mindenből lehet pálinkát készíteni.
-
Bird
addikt
válasz
philoxenia #132 üzenetére
Jöhet kifőzzük.
-
Bird
addikt
Tanácsok jó minőségű cefre készítéséhez:
Nem ördögtől való a cefre készítés, csupán néhány ökölszabályt kell betartani, és a siker garantált lesz. Ezt tapasztalatból mondom!
A cefrének való gyümölcsöt tiszta, légmentesen zárható műanyag edényben gyűjtsétek. A fémből készült edények, ill. hordók erre a célra alkalmatlanok, mert a cefre savak kikezdik ezeket.
1. A MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCS kiválasztásával kezdődik a folyamat.
Érett, étkezésre is alkalmas gyümölcsből készítsétek a cefrét.
Penészes, rohadt gyümölcsöket MÉG VÉLETLENÜL se tegyetek a cefrébe. Az ilyen gyümölcsből készült pálinka illata és íze is dohos és savanyú lesz, amin javítani később már semmivel nem lehet.2. MOSÁS (én nem szoktam, mert frissen szedett gyümölcsből készítem a cefrét. Viszont aki úgy szedi fel a földről annak KÖTELEZŐ!)
A földtől, növényvédő szertől szennyezett gyümölcsöket meg kell mosni, mert a cefrében elszaporodó talajbaktériumok fertőzést eredményeznek. Ennek következtében a pálinka szúrós szagú és ízű lesz (mérgező), fogyasztásra alkalmatlan.3. APRITÁS-DARÁLÁS (főként alma, körte esetében, de a kajszi is meghálálja)
Az aprítás vagy darálás lényege a gyümölcshús szétroncsolása.
A sejtfalak felbomlása következtében a sejtnedv és a benne lévő cukrok az élesztők számára könnyebben hozzáférhetőkké válnak, így segítve az egészséges erjedést.4. MAGOZÁS
A cseresznyét és a meggyet nem szükséges kimagozni, viszont a szár és levélmaradványoktól minden esetben meg kell tisztítani.
A barackféléket és a szilvát muszáj kimagozni, mert a magokból ciánvegyületek kerülnek a cefrébe, amely mérgező. Tévhit, hogy a magokból csak a főzés során kerül a ciánvegyület a pálinkába, a cefrében maradt magokból már az erjedés során is kioldódik. (ez az egyik legfontosabb művelet!!!)5. ÉLESZTŐ (az irányított erjesztésnél alkalmazzuk, de nem kötelező. Viszont ajánlott, mert az erjedés így célzottan megy végbe és nem bízzuk magunkat a vad élesztőkre)
Az élesztővel irányított erjesztés lényege, hogy a cefre kb.10 nap alatt elkészüljön. Minél hamarabb átalakuljon a cukor alkohollá, minél kevesebb ideig érintkezzen a külső környezettel, mert annál kisebb lesz az esélye a fertőzésnek. Erre a célra kiválóan alkalmas a sütőélesztő /1kg/1000l/, azonban a rossz, hűvös idő beálltával mindenképpen hidegtűrő élesztőt használjatok.6. SAVAZÁS (az irányított erjesztésnél alkalmazzák, nem kötelező, én nem szoktam, de almánál és körténél ajánlott)
A savszegény gyümölcsök /cseresznye, szilva, eper, málna, barack, körte, alma/ cefréjének ph-ját savazással állítjuk be. Az optimális tartomány 2,8-3,2 közötti ph érték. Ha ebben a közegben történik az erjedés, nagymértékben kizárjuk az ecetsav vagy a vajsav baktérium elszaporodását. A savazást végezhetitek foszforsavval, kénsavval.7. PEKTINBONTÁS (Kihagyhatatlan, ettől lesz igazán gyümölcsös ízé a pálinkának!)
A kemény húsú gyümölcsöknél /birs, körte, alma/ érdemes pektinbontót használni. Ez segíti a sejtfalak lebomlását, így az erjedés könnyebben zajlik le, melynek köszönhetően a kihozatal is jobb lesz.8. ERJESZTÉS
A cefre elkészítésével még nem ért véget a dolgotok, az erjedést napról napra figyelni, ellenőrizni kell.
Figyeljetek a hőmérsékletre. A folyamathoz a legoptimálisabb a 18-28C fok közötti tartomány. Az élesztő ezen a hőmérsékleten tud igazán „dolgozni”. 15C fok alatt tárolt cefrénél a hidegtűrő élesztő használata elengedhetetlen!Nagyon fontos, hogy a hordókat CSAK 2/3 részig töltsük meg gyümölccsel, mert az erjedésnél a cefre térfogata megnő!
AZ ERJEDÉS SZAKASZAI:
Előerjedés:Megindul az élesztők szaporodása, CO2 termelődése. A cefrét takarjuk le védjük a külső környezettől.
Főerjedés:Intenzíven megkezdődik az élesztők szaporodása és a gáztermelődés. A cefre felületén laza szerkezetű bunda képződik, melyben könnyen elszaporodnak a fertőzést okozó baktériumok (ecetsav, vajsav). Ezért a keletkezett bundát naponta nyomjátok vissza a cefre MEGKEVERÉSÉVEL. Viszont, ne zárjátok le légmentesen, mert akkor bombát gyártotok!
Utóerjedés:Lelassul az élesztők működése és a gázképződés. /nincs több buborék/
A cefrében lévő cukor alkohollá alakult. Az erjedés BEFEJEZŐDÖTT, a cefrét levegőtől el kell zárni. Ellenkező esetben a cefre elkezd rohadni....A KÉSZ CEFRE TÁROLÁSA
Légmentesen lezárt, lehetőleg műanyag edényben tartsátok kifőzésig.
A cefrét hűvös helyen tartsátok, így csökken a párolgási veszteség. A mikroorgazmusok szaporodása és a bomlási folyamatok lassulnak. Mindezek mellett a kierjedt cefrének a legjobb védelem, ha az erjedés befejezése után minél hamarabb kifőzetjük. Én minden esetben kénnel zárom le a cefrét, így abba semmilyen káros anyag nem kerülhet.Ezek a legfőbb dolgok amire ügyelnetek kell,hogy pálinkátok jó minőségű legyen. Ezeket betartva garantálom, hogy páratlan pálinka élményben lesz részetek.
-
Spet
addikt
Megmondom őszintén, én eddig csak nagy valoszínüséggel répacukkorral "kezelt" pálinkát kóstoltam életemben (szerintem minden ismerősünk azzal készítette+ mi is azt adtunk a gyümölcshöz).
Így már érdekesség szempontjából érdemes lenne egy ph!álinka találkozót kotyvasztani, hogy kinek mi főződött ki.
(ha össze lehet majd egyszer ilyet hozni, na meg ha Shingen küldi a NAV-osokat, akkor őket is megkínálni
)
Na és melyik gyümölcs volt a legmeglepőbb nálad ami a végén mind mennyiségügyileg mind minőségileg jobb lett mint vártad? Nekünk valami vadkörte, sok reményt nem adtunk neki, de végül miután csillapodott egy kicsit az üvegben egy év után nagyon kellemes lett (frissen még 50%-on is kapart).
-
Bird
addikt
Ugye a gyümölcs a répacukrot nem "ismeri". Nem úgy bomlik kémiailag, mint a gyümölcscukor, ezért nem kívánatos ízanyagok maradnak utána, amelyek a lepárlás során a késztermékbe kerülnek. Egy borban még ez elmegy kategória, de szerény véleményem szerint pálinkában már nem igazán.
-
Spet
addikt
És akkor felteszem a kérdésem: mi a különbség a sima kristálycukor és a gyümölcscukor használata között? Minőségügyileg (végbemenő kémiai folyamatokban), miben lesz különböző a két cefre, illetve pálinka?
-
Bird
addikt
Ökölszabály, hogy jó fajta pálinkát csak érett, egészséges gyümölcsből lehet készíteni. Az én beszerzési forrásom: [link]. 12 hektáron termesztenek kajszit.
Az egyik legjobb fajta az apró szemű un. "magyar" fajta.
2016. évi árak 300kg cefrére vetítve:
gyümölcs ára: 180 Ft/kg
magozás géppel: 20 Ft/kg
szumma: 60.000 Ft60l-es hordó 4.000 Ft/db (ebből kell minimum 6 db): 24.000 Ft
gyümölcscukor 600Ft/kg (8k 300l cefréhez): 4.800 Ft
pektinbontó enzim: 1.200 Ft/300l
üzemanyag költség: 10.000 Ft
szumma: 40.000 Ft2015.01.01. bérfőzési szeszadó 835 Ft/1l 50 v/v%
főzési munkadíj: 700 Ft/l kész pálinka
tüzelőanyag: 2.500 Ft / 1 cefrézési + 1 finomítási fázis
50 l kész pálinka költsége: 79.950 FtPalackozás:
85 db üveg (0,25l/0,5l/0,75l), műanyag kalapos dugók, zsugorkapszulák, egyedi címkék költsége: 25.000 FtÖsszesen: 204.950 Ft (4000 Ft/l)
Persze egy csomó mindent egyszer kell csak megvenni.... Igazán akkor éri meg, ha a gyümölcs is saját. Akkor olyan 2500-3000 Ft/l az ára a kész terméknek.
Szóval egy 1070 GTX ára. Megéri? Nekem biztosan.
-
Bird
addikt
Köszi.
Egyébként nálam alapelv, hogy soha nem fogadok el pénzt érte, nem árulom. Az árát nehéz lenne megfizetni, annyit meg nem kapnék érte amennyit ér nekem.
Tavaly volt aki 6k-t is megadott volna érte literjéért. De nem... nem. Rengeteg munka és törődés kell hozzá, arra meg nincs mastercard.
-
Bird
addikt
Hát ekkora mennyiséget csak és kizárólag géppel szabad kimagozni. Tavaly ketten 150 kg gyümölcsöt 3,5 óra alatt magoztunk ki. Nem kellett este ringatni.
Egy szem gyümölcs kimagozása nálam 3-4 másodperc volt. Mindezt 40 fokban. Broáf.
150kg gyümölcsből egyébként 120l lesz a cefre mennyisége, a magveszteség miatt (30%).
Itt pedig kár kép magáról a kész - barátoknak szánt késztermékről. Hisz ezért csináljuk!
-
Bird
addikt
Egyetértek.
Faeper az egyik legcsodálatosabb gyümölcs, csak nagyon macerás begyűjteni ahogy írtad. Arról nem beszélve, hogy mindössze 6-7l pálinkát tudsz kipréselni belőle 100kg cefrére vetítve. De az a kellemes erdei gyümölcs íze kárpótol minden fáradozásért. Magát a gyümölcsöt egyébként nagyobb gazdaságban úgy gyűjtik, hogy hálót feszítenek a termő fa alá. Így jóval könnyebb összeszedni.
A ringló pálinka is nagyon nagyon különleges, mert egy kissé fanyarabb ízvilágot képvisel. Viszont azt magozni gép nélkül halál. Viszont a mag ciántartalma miatt muszáj.
Pár pillanat és jönnek a képek.
bugizozi: Ne csak read only legyen ám!
Lőttem ma délelőtt egy képet a kész cefréről. A fehér foltok nem penész, hanem a kén mielőtt megkérdezi valaki. Látható a lekvár szerű szín és állag. Akkor jó a cefre, ha a "szárazanyag" leülepedett az aljára. Ennek az anyagnak a tetején kb. 1 cm vastagságú masszív alkoholtartalmú (talán 7-8%) a felső réteg.
-
Spet
addikt
Én mindíg csak sárgaként emlegetem, nem mint kajszi
(nektarin, is hasonló mennyiséget produkálhat?)
Narancsban az a baj, hogy szó szerint meg kell hámozni, és még a fehér részt is kikell szedni belőle, mert jó savas lesz. Eperből meg a mennyiséget összeszedni, ha nincs ismeretsége az embernek, horror.
Faeperre én is kíváncsi lennék
. Amire még azt mondják, hogy érdemes foglalkozni az utcán is termő ringló, de az sem lehet egy felüdülés előkészíteni.
Áfonyapálinka volt már repertoáron?
-
Bird
addikt
válasz
Enzolord #114 üzenetére
Támogatom.
55-60% már- már kerítésszaggató, de egy jó disznótoros mellé nagyszerű nedű.
Jómagam az 50%-os pálinkákat kedvelem.
Kajszibarackból némi gyümölcscukor hozzáadásával (300kg cefréhez 8 kg) 100kg cefrére vetítve kijöhet 15-16l tiszta pálinka is. A cukor egyrészt több alkoholt ad, de ami fontosabb megvédi a cefrét a magasabb alkohol tartalom miatt. Én csak a gyümölcscukrot ajánlom, a répacukor alkalmatlan erre a célra, mert ízmaradványok maradnak belőle, ami rontja a pálinka ízvilágát. Gyorsan hozzáteszem, hogy a pálinkafőzdét a hozzáadott cukorról minden esetben tájékoztatni kell! Ez ne maradjon el, a kellemetlenségek elkerülése érdekében.
-
Spet
addikt
A cefrében? Bird izesítésű lesz?
Támogatom az ötletet, egy jó kis összefoglalóra (kis jogi háttérrel is)
.
Sőt tovább kell mennem, szerintem jelentkezned kellene topikgazdának esetleg (hiszen a pár hozzászólásod alapján magasan versz tudásügyileg minket
)
Szerk.: Hiányolom a sárgabarackot, a narancsot és az epret a listából
-
Bird
addikt
Végre! Már azt hittem sose keveredünk ide.
Kellene egy klassz téma összefoglaló, a cefrekészítést - már csak azért is mert nyakig benne vagyok most - vállalom.
A jó pálinka alapja a jó cefre és sajnos nem olyan nehéz elrontani. Teszek majd fel képeket is, ha lesz rá igény.
Kezdésnek az egyik kedvenc ábrám/ feladványom:
-
Spet
addikt
Nos miután szétoffolva lett pár topic, és Bird kollega felhívta a figyelmet, ideje álmíiból újra indítani a topikot.
-
kiscsiszu
csendes tag
Ha jó helyet kerestek pálinkafőzésre (és nem otthon), akkor a Nádas Pálinkafőzdét ajánlom. Nagyon elegáns, modern, minőségi lepárlást végeznek és kedvező áron.
Itt egy link hozzá: www.nadaspalinka.huÜdv,
Tomi
-
McDog
aktív tag
Most találtam erre a topicra, az a baj, hogy annyira élvezettel írtatok a pálinkáról, hogy összecsordult a számban a nyál. Azt hiszem megyek és iszok egy kis házi eper pálinkát.
-
Idiofil
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Hát idetaláltam
A minőségi pálinkának nagy csodálója és fogyasztója vagyok. Amennyiben lesz pénzem, mindenképpen meg fogom csinálni a Pálinkamester szakmérnöki képzést a Corvinuson.Kedvencek:
Bolyhos Ágyas Szilva
Bolyhos Irsai Olivér
Márton és Lányai Irsai Olivér -
Zewa
senior tag
válasz
Babetta-X #106 üzenetére
Úgy néz ki ritkán....
Pesten gondolom van egy jó csomó, a környéken lévő pálinkások kérdezd meg őt mit ajánlanak, elvégre ők benne is vannak nem csak mondják.
Tavalyi szezon igen jól sikerült, idén is folytatom eme nemes hagyományt. Ebben az évben viszont csak körte és törköly lesz.
Ti mi finomat és jót csináltok?
-
Babetta-X
senior tag
Nézi még valaki a topicot? Engem is érdekel a téma, meg jó lenne valami tipp, hogy Pest megyében hol van olcsó és jó bérfőzde
-
ugyiselfele
újonc
Ez teljes mértékben így van, a főzdésnek nem éri meg egy 5-600 literes üstbe tenni a 200l cefrét (sőt nem is tud ilyen keveset lefőzni mert odaéghet); érdemes megbeszélni vele hogy hasonlóval vagy ugyanolyan alapanyaggal öntse össze, esetleg vigye el kisebb főzdébe, ha meg megbízol benne nem lesz ebből gond, ilyen akcióból nekünk sem volt még soha rossz pálinkánk bár mi általában ugyanoda szoktuk vinni és van olyan jobb termésű év, hogy egy önálló üstnyi is összejön.
Az otthoni főzésről meg annyit hogy a nagyfater régi készülékén (kb 80 literes) álltunk neki egyszer a főzésnek, de iszonyat körülményes és időigényes volt, ízre meg elég karcos ami lejön, pedig elég jól összerakott kis réz berendezés és 2x-es tisztázás után is maradt! Azt a kb 600 ft-ot sztem megéri hogy ne kelljen vele szenvedni, a saját főző meg megmarad málnának, epernek meg ilyesminek, amiből csak néhány 10 kg szokott összegyűlni. -
Hitman
aktív tag
"Főzőbe nem szívesen viszem mert hajalmosak összeöntögetni máséval és hasonlók"
Sok szeszfőzdében 300-400+ l-es üstök vannak, ahol nem biznisz kifőzniük a 80-100 liter cefrét, ez gondolom érthető, illetve ha ennyire félsz, hogy "mást" kapsz ott kell maradni a főzés idejére.
-
Zewa
senior tag
Egy kicsitől nem is... Kérdés hogy emnnyi az a kicsi.
A nagy gond ezzel ott van hogy sokak átesnek a cukrozás túloldalára és egy 200L-es horbóba belevágnak vagy 10kg cukrot.
Én cukrot nélkül csinálom de egy kis 80L-es hordóban külön beprobálok egy kicsit cukrozott verziót is, külön lefőzve. Saját tapasztalamból ukolva döntök jövőre.Főzőbe nem szívesen viszem mert hajalmosak összeöntögetni máséval és hasonlók de hát a törvény, az törvény....
ps.: Én most 220L Körte, 100L Szilvánál tartok. Meglássjuk mennyi lesz az annyi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hálózati / IP kamera
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Politika
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Két új Meizu mutatkozott be
- További aktív témák...
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- iKing.Hu - Apple Macbook 14 M1 Pro - 2021 - Használt, újszerű
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest