- Milyen asztali médialejátszót?
- iPad topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
Nézegettem, itt az lesz, hogy megmókolom a házat, levágom a szegecselt részt, és teszek be oda még egy kártyának helyet. Úgy már elfér a kettő egymás mellett. Harmadik kártyát csak a másik irányból lehetne betenni, de most az nem is igazán kell, annak csak befedem a helyét. Bracketet inkább rendelek majd hozzá utángyártottat. A szegecselt műanyagot is úgy tűnik, hogy újra tudom hasznosítani, megpróbálom arra felcsavarozni az x8-akat. Azoknak gumis az aljuk, azt írták rá, hogy fémre ne csavarozzam fel, úgyhogy a műanyag kapóra jön, ha meg tudom úgy fúrni, hogy nem törik el. Úgy most ez a koncepció, de majd kérek tanácsot ITX topikban. Na legalább kiderült, hogy azért van ennek is hátránya. A szalagkábellel gondolom nem ennyire széles, és nem kell nagy távolságot tartani a két kártya között.
-
fatpingvin
addikt
félre ne érts, értelmesebb ötletem nekem sincs, csak kicsit szíven ütött hogy 60k a vége egy korrekt megoldásnak.
CPayne cuccai meg igazából eléggé pofonegyszerűek, már arra is gondoltam párszor hogy tervezek valami hasonlót, lehet hogy összességében még jobban is jönne ki a kínaiakkal megcsináltatni a panelokat, a forrasztást meg házilag kicsiben. a clock buffer chip a macerás igazából az egészben. -
fatpingvin
addikt
tényleg nem olcsó... finoman szólva nem az. mondjuk ennyiért már érdemes elgondolkozni egy industrial alaplapon amihez mondjuk van official bifurkációs riser. vagy a C.Payne féle megoldáson, egy x16 riser kábelle, bár annak nem tudom mennyi értelme van egy ilyen felállásban
-
fatpingvin
addikt
-
fatpingvin
addikt
már próbáltam az egyszerű 1-4 switchet, igaz az két ReTek kártyával volt de kb pont ugyanazt tudták mint natív slotban, a másik végpont ugyanannak az alaplapnak az integrált gigabites Intel vezérlője volt. mértem már, mert bennem is felmerült a kérdés illetve hogy mi az a kártya amit fel lehet rakni rá, a gigabites hálókártya még bőven oké, azt nem próbáltam hogy egyszerre a kettővel mit tud kezdeni.
Vagy nem erre gondoltál? tudhatok mérni ha megmondod hogy konkrétan mire vagy kíváncsi, van két kis ReTek kártyám, alaplapi Intel meg 1-4 és 1-3 switch, egyik Asmedia a másik PLX -
fatpingvin
addikt
miért kéne hozzá külön driver? a PCIe switchet a pcieport meghajtja, hogy erre mit fűzöl fel az meg már csak azon múlik hogy amit beleböktél kártyát ahhoz van-e.
sima desktop alaplapban használtam én is az egyszerű 1-4 mining switchet, semmi extra nem kellett hozzá, pcieport megtekeri, amit beleraksz az meg megy a saját driverével. esetleg a BIOS nyekereghet hogy nincs felkészülve ilyen kiterjedt PCIe eszközfára, bár ez még nem okozott gondot. ez ugyanolyan megoldás csak kicsit nagyobb. -
fatpingvin
addikt
gyanítom a BIOS automatikusan fel hivatott ismerni hogy mi van belebökve. ennek az tud nagy buktatója lenni, ha inicializáláskor nem simán SATA/PCIe-re kérdez rá hanem SATA/NVMe-re. a NVMe carrier protokollja nyilván PCIe de ezen is elvérezhet. ha mondjuk egy SAS HBA-t böksz bele, én nem fűznék komoly reményeket hozzá hogy fog róla bootolni
-
fatpingvin
addikt
igazából itt nem az a kérdés hogy tudsz-e vele bifurkációval működő végpontot csinálni belőle (mert azt nyilván igen), hanem az hogy ez ténylegesen ki fogja-e tudni szolgálni azt az igényt, ami miatt a bifurkációba belekezdtél. Igazávból szerintem kifejezetten érdekes kérdés, de jelen helyzetben nem annyira szeretnék 25e-t kiadni egy próba-szerencse kedvéért. Főleg hogy nem tudom mennyire lehet kudarc esetén eladni a cuccost.
-
fatpingvin
addikt
nyilván, de azért ez nem annyira mérvadó, csákányolni úgy is lehet vele, hogy BIOS-ból leveszed a slotot 2.0-ra, az nem annyira érzékeny a vezetékelésre, viszont erős tökönlövés elég sok dolognak amit bifurkációs riserbe pakolnánk (pl gyors hálókártya, SAS HBA, vidikari, etc...)
-
fatpingvin
addikt
én elengedném, ugyanis valszeg a konzumer lapokban úgy vannak vele hogy rakjon bele a júzer ilyen m.2 only adapter kártyát és élvezkedjen a RAID0 tempón, értelmesebb kártyákat meg ne akarjon így csaltakoztatni. emiatt nem is fogják kivenni, szerintem úgy vannak vele hogy a konzumer lapokban legyen ez az egyetlen felhasználási terület.
végén megadod magad és kistermelői bifurkációs riser lesz belőle? -
fatpingvin
addikt
a vásárlás biztos nem most fog megtörténni, 180 dodó mindenestül, annyit meg most nem tudok rászánni. Mindenesetre ha bekövetkezik itt fogok róla elsőnek helyzetet jelenteni
egyébként ami nekem a pontot tette a gondolatmenet végére az az volt hogy mivel a mostani házamba úgyse fogok beférni, a külső frame-et nem úszom meg, viszont akkor meg már riserezni kell. Ez meg ugye alapból ezt kínálja, nem kell pluszban toldozgatni. -
fatpingvin
addikt
Szuper, tök jó hogy csináltál dedikált topikot
pár technikai alapvetést én is idevetek, csak hogy úgy tűnjön mintha értenék hozzá (nagyrészt a blogposzt alól szemezgetve)
a bifurkáció lényegében annyit jelent hogy a meglévő PCIe sávokat új végpontok hozzáadásával gyakorlatilag csak újracsoportosítjuk. új végpontok létrehozásához két dolog kell: egyrészt az, hogy az alaplap BIOS-a támogassa ezt, valamint egy célhardver, amit bifurkációs risernek nevezünk, ez egy borzasztó egyszerű hardver, ez egyetlen aktív blokk rajta (a tápkörön kívül) egy clock buffer chipnek nevezett kis mütyür, ezen kívül gyakorlatilag csak egy kazalnyi vezeték.
a legtöbb alaplap ami tudja ezt az jellemzően 4-es lane csoportokra enged bontani: pl egy x16 slotot szét tudunk szedni 4 darab x4 slotra, vagy 2 darab x8-asra, illetve ezek tetszőleges permutációira. Fontos itt kiemelni, ez tényleg gyakorlatilag csak kábelcsoportok logikai rendezgetése: PCIe gen váltást, kevésből több sávot, egyebeket így nem lehet előállítani.
Kereskedelmi forgalomban gyakorlatilag az egyetlen közismert ilyen eszköz a NVMe SSD foglalat, ami egy 16-os slotba ül bele és 4 SSD-t fogad, ez a 16-4x4 osztást valósítja meg. Vannak azonban kevéssé ismert megoldások amik full-size PCIe kártyákat fogadnak, van ami OEM, van amit egyetlenegy ember csinál a németeknél, nagyobb cég Tajvanon, satöbbi.
pár alapvetés, előzetes FAQ:
Q: tudok egy kevésből több sávot csinálni?
A: Igen, de ezt nem bifurkációval hanem egy aktív PCIe switch segítségével. Bányában használt hardver pl a kis 1-4 átalakító, egy x1 slotba ül bele és 4 darab x1 slotot biztosít, gyakran már a riserekhez használt USB3 csatira kivezetve. Vannak nagyobb megoldások is, szélesebb slotokkal mindkét irányba, de ezek rendszerint egy középkategóriás alaplap árán mozognak.Q: Olyat lehet hogy a sávszélesség megtartásával mondjuk egy 8 sáv széles Gen.4-es slotból csinálok egy 16 széles gen.3 slotot?
A: elvileg nem lenne lehetetlen, de ehhez egy aktív PCIe switch kéne amit nem gyárt senki, ugyanis ez nem egy reális piaci igény.Q: két keskenyebb sávot össze lehet valahogy fogni egy darab szélesebb slottá?
A: ez lényegében a bifurkáció ellentéte lenne, és ha a két slot ugyanabból a root komplexből jön akkor ELVILEG lehetséges lenNE, de ez a gyakorlatban kb kivitelezhetetlen. a rövid válasz nemQ: Bármelyik alaplappal működik a bifurkáció?
A: nem. ezt a chipsetnek/procinak és a BIOSnak is támogatnia kell. olvasd el a lapod kézikönyvét, ha nem világos írj a gyártónak, vagy posztold ki ide, segítünk.Q: egy mITX lapba szeretnék négy videokártyát, hat Ethernet vezérlőt meg két SAS HBA-t beletenni. ezt bifurkációs riserrel meg tudom oldani?
A: vegyél egy nagyobb alaplapot. ez a téma nem ide tartozik, hanem az alaplapos kérdések topikba. Ha elfogytak a slotjaid egy ATX deszkában, de még mindig kell a hely a x1-nél szélesebb slotot igénylő bővítőkártyáknak, akkor gyere vissza ide.Q: kriptót bányászni érdemes bifurkációs riserrel?
A: ez nem az a topik, amúgy meg a rövid válasz nem.Remélem ezzel pár kérdést megválaszoltam ami felmerülhet
remélem sokaknak hasznos lesz ez a topik, bár elég niche téma. Szerintem kettőnk nevében beszélek, igyekszünk segíteni amiben tudunk, kitalálni a legjobb megoldást a problémákra, megtalálni a legalkalmasabb célhardvert vagy csak simán csak ötletelni
a különböző forgalmazókat még össze kéne gyűjteni...
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali médialejátszót?
- Megújult a PROHARDVER!
- iPad topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest